Pyhtään lintuhoitolan rahavaikeudet jatkuvat – tukieurot ovat pienentyneet entisestään

Hoitolan lintumäärä on kasvanut huomattavasti.

linnut
lintuja lintuhoitolan aitauksessa Pyhtäällä, joutsenia, lokkeja
Joutsenia ja lokkeja Pyhtään lintuhoitolassa. Etualalla oikealla lentokyvytön joutsen. Arkistokuva.Vesa Grekula / Yle

Pyhtään lintuhoitolan talousvaikeudet jatkuvat.

Lintuhoitolan toiminta oli noin vuosi sitten vaakalaudalla, koska valtion tuki pieneni huomattavasti.

Nyt rahoitus on pienentynyt entisestään.

Hoitola tarvitsee kipeästi lisää rahaa

Viime vuonna valtio leikkasi Pyhtään lintuhoitolan vuosittaista avustusta 175 000 eurosta 60 000 euroon.

Hoitola sai kuitenkin tukea esimerkiksi säätiöiltä ja kunnilta, ja toimintaa pystyttiin jatkamaan. Hoitola sai myös lähes kaikki lintujen ruoat lahjoituksina.

Lue lisää: Palkatta pyörinyt lintuhoitola nousee takaisin siivilleen – apuun saapuivat luonnonsuojelijat ja rikas mies

Valtionrahoitus on kuitenkin pienentynyt jälleen. Tänä vuonna lintuhoitola saa valtiolta avustusta 45 000 euroa.

– Homma on tällä hetkellä vähän auki. Elimme viime vuoden oikein pihisti, ja olemme pystyneet elämään alkuvuoden viimevuotisilla rahoilla. Varmaan tuolla heinä-elokuussa alkaa olla kirstun pohja tyhjä, jos emme saa lisää rahaa mistään, lintuja hoitava Arto Hokkanen kertoo.

Lintuhoitola etsii nyt kuumeisesti lisärahoitusta toiminnalleen. Tukea on anottu säätiöistä, ja sitä aiotaan pyytää myös kunnilta.

– Joka paikasta yritetään. Mikään ei ole kuitenkaan vielä varmaa, joten tässä ollaan vähän löysässä hirressä koko ajan, Hokkanen sanoo.

Lintujen määrä on kasvanut

Lisää haasteita aiheutuu siitä, että hoitolan lintumäärä on yllättäen kasvanut huomattavasti. Hoitolaan tuli viime vuonna 370 lintua. Kun mukaan lasketaan siilit ja oravat, hoidokkien määrä nousee yli 400 kappaleeseen.

– Viime vuosi oli todella kiireinen. Yleensä lintuja on ollut vuosittain hoidossa 150–200, ja siilit ja oravat päälle, Arto Hokkanen kertoo.

Hokkanen arvelee, että hoidokkien kasvanut määrä saattaisi juontua hoitolan saamasta julkisuudesta. Lintuhoitola oli viime vuonna paljon esillä rahavaikeuksiensa vuoksi.

– En osaa varmasti sanoa, mistä lintujen määrä johtuu, mutta kyllä se taas osoitti hoitolan tarpeellisuuden. En ymmärrä, minne eläimet sitten menisivät, jos tätä paikkaa ei olisi.

Lintuhoitolan tiloja laajennettiin viime vuonna. Taustalla olivat eläintarhoja koskevat säännökset, joiden perusteella häkkejä piti suurentaa. Suurempien ulkotarhojen lisäksi linnut saivat uuden ulkoaltaan ja talvitarhan, kun vanhojen häkkien ikkunoihin asennettiin pleksilasit.

Valtio muutti eläinhoitoloiden rahoitusta

Eläinhoitoloiden valtionrahoitusta muutettiin viime vuonna, ja sen vuoksi avustettavia hoitoloita on nyt enemmän kuin aiemmin. Aiemmin valtionavustusta saivat käytännössä vain Pyhtään lintuhoitola ja Korkeasaaren villieläinsairaala. Tukisumma oli ennen vuosittain noin 200 000 euroa.

Hoitoloiden rahoitusta pitäisi Arto Hokkasen mielestä saada kasvatettua, jotta siitä riittäisi kaikille hoitoloille enemmän.

– Onhan se hankalaa, jos tämä vuosittain menee tähän, että ei ole tietoa, mitä rahaa tulee mistäkin. Siinä ollaan koko ajan löysässä hirressä. Se on hyvin kuluttavaa.

– Nyt kun rahoitus on hajotettu, kaikki saavat vähän, eikä kukaan paljoa. Se on hankala tilanne kaikille.

Lue lisää:

Pienessä kylässä on talo, jossa asuu puhuva korppi ja 20 muuta lintua – katso videolta, kuinka korppi juttelee suosikkimiehelleen

Valtio jakoi eläinhoitoloiden rahat uusiksi – Pyhtään lintuhoitola joutuu tyytymään selvästi pienempään avustukseen: "Matto vedetään jalkojen alta"

Luonnonsuojelupiiri pani pillit pussiin – Pyhtään lintuhoitolan jatko on vaakalaudalla

Pyhtään lintuhoitola pelastuu – uusi yhdistys tuli hätiin

Palkatta pyörinyt lintuhoitola nousee takaisin siivilleen – apuun saapuivat luonnonsuojelijat ja rikas mies