Lue uusimmat tiedot koronan vaikutuksista Uudellamaalla: Hallitus joutuu korjaamaan esitystään Uudenmaan eristämisestä, Helsinki hyvittää päivähoidon maksut

Päivitämme tähän artikkeliin uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Uudellamaalla.

Uusimaa
Meilahden sairaala-alue.
Husin Meilahden sairaalan aluetta. Kuvituskuva.Silja Viitala / Yle

27.3. klo 17.40 Hallitus joutuu korjaamaan esitystään Uudenmaan eristämisestä

Eduskunnan perustuslakivaliokunta on kehottanut hallitusta antamaan uudelleen Uudenmaan eristystä koskevat esitykset.

Hallituksen pitää antaa uudelleen valmiuslain liikkumisrajoituksia koskevan pykälän 118 käyttöönottoasetus. Valtioneuvoston istunto oli Ylen tiedon mukaan päättynyt aiemmin kuin kello 17.10.

Hallituksen uuden asetuksen jälkeen eduskunta käy vielä uuden lähetekeskustelun liikkumisrajoituksista ja lähettää esityksen uudelleen perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Perustuslakivaliokunta tekee pohjaesityksen eli mietinnön siitä, hyväksyykö eduskunta liikkumisrajoitukset.

Nopeimmillaan eduskunnan täysistunto saattaisi ehtiä hyväksyä Uudenmaan eristyksen esimerkiksi iltaseitsemän, iltakahdeksan aikoihin.

Jos eduskunta hyväksyy liikkumisrajoitusten käyttöönoton, hallitus voi antaa sen jälkeen myöhemmin illalla yksityiskohtaisemman, toisen asetuksen, joka koskee Uudenmaan liikkumisrajoitusten tarkkoja rajauksia ja rajoitusten poikkeuksia.

Uudenmaan eristys tulisi voimaan heti hallituksen toisen asetuksen jälkeen. Eduskunta jälkitarkastaisi Uudenmaan liikkumisrajoitusten yksityiskohdat ensi viikolla.

27.3. klo 17.24 Helsinki hyvittää päivähoidon maksut

Helsinki on päättänyt hyvittää kaupungin järjestämän varhaiskasvatuksen asiakasmaksut sitä ajalta kun lapsi on ollut poissa päivähoidosta. Täysimääräisen hyvityksen saa poissaolosuosituksen voimassaoloajalta.

Niin ikään koululaisten iltapäivätoiminnan maksuista saa hyvitystä, jos palvelua ei ole käytetty.

27.3. klo 17 Kela sulkee ensi maanantaina pääkaupunkiseudun ja Keravan palvelupisteet

Kansaneläkelaitos, Kela ilmoittaa sulkevansa palvelupisteensä pääkaupunkiseudulla ja Keravalla maanantaista 30. maaliskuuta alkaen. Palvelua saa puhelimitse.

Muutoksella Kela pyrkii estämään koronaviruksen leviämisen asiakkaidensa ja henkilökuntansa keskuudessa.

27.3. klo 16.22 Junat eivät enää pysähdy lentoasemalla

Lähijunat eivät enää pysähdy Helsinki-Vantaan lentoasemalla, kertoo Helsingin seudun liikenne HSL. Syynä on koronavirustilanne, ja käytäntöä jatketaan toistaiseksi.

HSL:n mukaan lentoaseman työntekijöille ja kotimaanlentojen matkustajille järjestetään bussikuljetus lentoaseman ja Aviapoliksen aseman välille.

HSL kertoo asiasta nettisivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

27.3. klo 16.09 THL: Suomessa 1 025 varmennettua koronatapausta

Suomessa oli todettu perjantaiaamuun kello 9.30 mennessä yhteensä 1 025 laboratoriovarmistettua uuden koronaviruksen aiheuttamaa COVID-19-tautitapausta. Suurin osa Suomessa todetuista COVID-19-tapauksista on ollut lieviä.

Sairaalahoitoa vaativia potilaita on tällä hetkellä 108, joista 32 on tehohoidossa.

Suomessa on todettu seitsemän koronavirustartunnan aiheuttamaa kuolemaa, joista kuusi HYKSin erityisvastuualueella ja yksi TAYSin erityisvastuualueella.

27.3. klo 16.08 HUS siirtyy etävastaanottojen käyttöön

Hus aikoo korvata kaikki potilasvastaanotot, jotka eivät välttämättä vaadi paikallaoloa, etävastaanotoilla.

Etävastaanottoihin siirrytään kaikissa HUSin sairaaloissa ja yksiköissä.

Hoitava yksikkö ilmoittaa potilaalle, mikäli ajanvaraus muuttuu etävastaanotoksi.

Tarkoituksena on suojata sekä potilaita että henkilöstöä koronavirusepidemian aikana.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 15.09 Terveydenhuollon ammattilaiset valistavat matkustajia Helsinki-Vantaalla

Ohjeita jaetaan Suomeen saapuville Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Sairaanhoitajat Maiju Salovaara-Hiltunen (vas.) sekä Heidi Castrén päivystävät ja ohjeistavat matkustajia Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Matti Myller / Yle

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on saapumassa myöhemmin perjantaina kolme ulkoministeriön järjestämää kotiutuslentoa.

Suomeen palaa näillä lennoilla matkailijoita Portugalista ja Kyprokselta – muiden Helsinki-Vantaalle saapuvien lentojen lisäksi.

Kaikkia Suomeen palanneita matkaajia on ollut tiistaista asti vastassa sosiaali- ja terveysministeriön paikalle järjestämiä terveydenhuollon ammattilaisia.

Tarkoitus on valistaa maahan saapuvia ihmisiä koronaviruksen leviämistä ehkäisevistä toimista, sanoo Helsinki-Vantaan lentoasemalla päivystävä sairaanhoitaja Heidi Castrén.

Hänen mukaansa matkailijoille kerrotaan muun muassa neljäntoista päivän karanteenista sekä oikeanlaisesta käsihygieniasta ja yskimisestä.

– Kun he tulevat tähän aulaan sisään, me hyppäämme lähestulkoon heidän eteensä ja varmistamme, että he ovat saaneet nämä ohjeet, Castrén kuvaili asemalla puoliltapäivin.

Ulkoministeriö on järjestämässä näillä näkymin seuraavan kotiutuslennon ensi tiistaina: se tulee Suomeen Kuubasta ja järjestetään yhteistyössä lentoyhtiö Finnairin kanssa.

27.3. 14.07 HUS muuttaa Kirurgisen sairaalan koronaviruspotilaiden hoitopaikaksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) on aloittanut valmistelutyön Kirurgisen sairaalan muuntamiseksi kokonaan koronaviruspotilaiden vuode- ja teho-osastohoitopaikaksi. Sairaalan muille epidemian aikana jatkuville toiminnoille järjestetään korvaavat tilat.

HUS teki päätöksen muutoksesta eilen ja aloitti heti sunnittelutyöt.

Sairaanhoitopiiri tarkentaa yksityiskohtia nykyisten toimintojen sijoittumisesta ja koronapotilaiden hoitoon saatavista paikoista suunnittelun edetessä.

Kiruginen sairaala sijaitsee Helsingin kantakaupungissa.

27.3. klo 11.15 Viikissä käynnistetään koronavirustestaukset

Helsingin Viikissä Ruokaviraston laboratoriossa aloitetaan koronavirustestaukset. Asiasta kertoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Leppä kertoi, että laboratorion muutostyöt ovat jo käynnissä yhdessä THL:n kanssa.

Laboratorion testauskapasiteetti on aluksi noin 100 testiä päivässä, mutta Lepän mukaan myöhemmässä vaiheessa testejä pystytään tekemään päivässä noin 200 kappaletta. Ministeri totesi tämän olevan merkittävä lisäys Suomen testauskapasiteettiin.

27.3. klo 9.50 HUS rekrytoi ja kouluttaa lisää henkilökuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS rekrytoi monen muun sairaanhoitopiirin tavoin lisää henkilökuntaa.

HUS on ottanut muun muassa yhteyttä sairaanhoitopiirin eläköityneisiin työntekijöihin. Haussa on hoitohenkilöstöä, joilla on kokemusta tehohoidosta, leikkaussalihoidosta tai infektiopotilaiden hoidosta. Näiden alojen osaajat voivat myös itse hakeutua töihin HUSiin lähettämällä sähköpostia (siirryt toiseen palveluun).

HUS on myös kartoittamassa opintojensa loppuvaiheessa olevien sairaanhoitajaopiskelijoiden valmiuksia ja halukkuutta tulla töihin. Myös lääketieteen opiskelijoiden rekrytointia pohditaan.

HUS on jo alkanut kouluttaa omaa leikkaussalihenkilökuntaansa eri tehtäviin. Suunnitelmana on kouluttaa 150 hoitajaa ja lääkäriä kahden viikon kuluessa tehohoitoa tukeviin tehtäviin. Myös vuodeosastojen henkilökuntaa koulutetaan.

26.3. klo 14 Uudenmaan eristämisen yllättäviä vaikutuksia: heikkokuntoinen kuutti tuotiin Korkeasaareen viime hetkellä, kohta se ei ole enää mahdollista

Korkeasaaren Villieläinsairaala kertoi torstaina sairaalan tuodusta kevään ensimmäisestä harmaahylkeen poikasesta eli kuutista. Itsenäistä elämää opettelevat heikkokuntoiset kuutit ovat sairaalassa jokakeväinen ilmiö.

Uudenmaan eristämisen aikana Korkeasaaren villieläinsairaalaan ei saa tuoda eläimiä muualta Suomesta.

26.3. klo 12.43 Kolmas koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus HUSin alueella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoo, että iäkäs henkilö on menehtynyt koronavirukseen 25.3.2020 HUSin alueella. Viruksen aiheuttamia kuolemantapauksia on nyt Suomessa kaikkiaan viisi.

26.3. klo 11.20 Porvoo keskeyttää palkanmaksun yli 200:ltä ja harkitsee yt-neuvottelujen aloittamista

Porvoon kaupunki keskeyttää 217 kaupungin työntekijän palkanmaksun. Päätös koskee työntekijöitä, jotka työskentelevät koronaviruksen vuoksi suljetuissa kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen laitoksissa. Kaupunginhallitus päättää illalla mahdollisten yt-neuvottelujen aloittamisesta.

26.3. klo 10.01 Millaisia ajatuksia Uudenmaan rajojen sulkeminen herättää? Suora lähetys kello 10.30 alkaen

Hallitus kertoi myöhään keskiviikkona esityksestä rajoittaa matkustamista Uudenmaan ja muun Suomen välillä. Esitys etenee eduskuntaan tänään torstaina.

Rajaus koskee koko Uudenmaan maakuntaa, sinne tuloa ja sieltä poistumista. Rajaus kestää aluksi 19. huhtikuuta saakka eli noin kolme viikkoa. Sen on määrä tulla voimaan tämän viikon perjantaina eli 27. maaliskuuta.

Aiheesta keskustelemassa Ylen suorassa ovat muun muassa Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola, Omaishoitajaliiton toiminnanjohtaja Sari Tervonen ja Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervo.

26.3. klo 7.36 Uudenmaan rajoille varusmiehiä poliisin avuksi

Poliisi tekee todennäköisesti torstain aikana virka-apupyynnön puolustusvoimille, sillä poliisin resurssit eivät yksin riitä Uudenmaan rajojen valvomiseen, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) Ylen aamussa.

– Todennäköisesti varusmiehet ovat auttamassa liikenteen ohjauksessa. Poliisin toimivaltuuksia heille ei tule, mutta erilaisia avustavia tehtäviä siellä voi olla, Kaikkonen sanoo.

Kaikkosen mukaan reserviläisiä ei todennäköisesti tarvita, virka-apupyyntö voidaan toteuttaa varusmiesten ja naisten voimin.

Poliisi tiedottaa torstain aikana tarkemmin, miten valvontaa on tarkoitus toteuttaa.

26.3. klo 6.50 Uusimaa eristetään muusta Suomesta

Koko Uudenmaan maakunta eristetään muusta Suomesta huhtikuun 19. päivään asti koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Rajoitukset on pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan tarkoitus saada voimaan jo perjantaina 27. maaliskuuta.

Kaikista sairaalahoidossa olevista koronaviruspotilaista 75 prosenttia on Uudellamaalla. Uudellamaalla on useita maakunnan eri puolilla sijaitsevia kuntia, joissa on verraten korkea ilmaantuvuus. Tällaisia kuntia ovat Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa, Sipoo, Inkoo, Raasepori, Siuntio ja Lohja.

Hallituksen mukaan tästä voidaan päätellä, että tapauksia on piilevinä suuressa osassa Uudenmaata.

25.3.2020 klo. 18.00 Bussiyhtiö Savonlinja lakkauttaa lauantaista 28.3 alkaen toistaiseksi kaikki kaukoliikenteen vuorot

Bussiyhtiö Savonlinja Oy lakkauttaa kaikki kaukoliikenteen vuoronsa lauantaista 28.3. alkaen. Yhtiön mukaan syynä lakkautuksiin ovat 80 - 90 prosentilla vähentyneet matkustajamäärät. Savonlija liikennöi esimerkiksi Helsingistä Porvoon ja Loviisan kautta Kotkaan ajettavia vuoroja. Yhtiön mukaan etukäteen ostetut liput vaihdetaan, tai korvataan matkustajille.

25.3. 17.00 Sipoo ottaa puhelimitse yhteyttä kaikkiin 80 vuotta täyttäneisiin kuntalaisiin

Sipoo ottaa koronavirusepidemiaan liittyen yhteyttä puhelimitse kaikkiin kunnan 80 vuotta täyttäneisiin asukkaisiin. Kunta on avannut lisäksi oman verkkosivuston (siirryt toiseen palveluun), jonne voi ilmoittaa valmiudesta auttaa riskiryhmiin kuuluvia arjen askareissa.

25.3. klo. 14.45 Pääkaupunkiseudun Kierrätyskekuksen kivijalkamyymälät suljetaan koronaviruksen vuoksi 29.3. alkaen

Kierrätyskeskuksen yhdeksän kivijalkamyymälää ovat alustavasti auki 28.3. lauantaihin asti normaalisti. Tavaraa voi tämän jälkeen lahjoittaa Kierrätyskeskukseen Helsingissä Kyläsaaressa, Nihtisillan ja Suomenoman myymälöissä Espoossa ja Koivukylän myymälässä Vantaalla. Lisäksi kierrätyskeskusen verkkokauppa palvelee edelleen. Tavaroiden noutopalvelu ei ota uusia tilauksia 27.3. jälkeen.

25.3. klo. 14.00 Vantaa nopeuttaa kaupungin työvoiman siirtämistä muihin tehtäviin resurssikeskuksella

Vantaan kaupunki on perustanut resurssikeskuksen, jonka kautta kunnan toimialojen työntekijöitä ohjataan uusiin tehtäviin koronaviruksen myötä. Kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan jo yli sata kaupungin työntekijää on löytänyt uuden työpaikan resurssikeskuksen avulla. Eniten työntekijöitä on siirtynyt vanhus- ja vammaispalveluihin, joihin on siirtynyt 70 henkilöä.

25.3. klo. 13.30 HUS kouluttaa lisää henkilökuntaa koronaviruspotilaiden hoitoon

HUS kouluttaa vuodeosastojen henkilökuntaa happihoidon antamiseen sekä leikkaussalihenkilökuntaa tehohoidon avuksi. Koulutukset alkavat tällä viikolla. HUSin mukaan koulutuksella valmistaudutaan siihem, että vuodeosastoja otetaan koronaviruspotilaiden yleiseen käyttöön. Kouulutukset järjestetään pääosin verkossa.

Tehohoidon avuksi on tarkoitus kouluttaa kahden viikon aikana yhteensä 150 hoitajaa ja lääkäriä.

25.3. klo 12.00 Tuusula ottaa yhteyttä kaikkiin 70 vuotta täyttäneisiin kirjeitse ja puhelimitse sekä avaa oman palvelunumeron

Tuusulan kunta on aloittanut kaikille 70 vuotta täyttäneille kuntalaisille lähetettävien kirjeiden postituksen eilen tiistaina 24.3. ja aloittanut tänään myös puhelimella tehtävät yhteydenotot. Kunta avaa myös 70 vuotta täyttäneille oman palvelunumeron.

Kirje sisältää vinkkejä ja ohjeita selviytymiseen koronaepidemian aikana. Kirje on myös luettavissa verkossa (siirryt toiseen palveluun).

Kunnan palvelunumero on huomisesta alkaen tavoitettavissa arkisin 9–16 ja lauantaisin 9–14. Tuusulalaiset voivat ottaa yhteyttä myös Keusoten neuvonta- ja tukipuhelimeen tai koronahoitopuhelimeen.

25.3. klo 10.58 Suora: Miten pääkaupunkiseudulla suhtaudutaan ravintoloiden sulkemiseen ja mahdollisiin liikkumisrajoituksiin?

Hallitus jätti eilen tiistaina illalla esityksen eduskunnalle ravintoloiden aukiolon rajoittamisesta. Tavoitteena on, että lakimuutoksen ensimmäinen käsittely viedään eduskunnassa läpi keskiviikkona.

Esityksessä ravintolat olisivat kiinni toukokuun loppuun saakka, mutta noutoruokaa niistä saisi hakea. Myös ruuan toimituspalvelut voivat edelleen toimia.

Tänään odotetaan lisätietoja myös likkumisrajoituksista ja Uudenmaan mahdollisesta eristämisestä.

Ylen suorassa lähetyksessä alkaen kello 11 aiheista keskustelemassa ovat muun muassa Matkailu- ja ravintolapalveluiden toimitusjohtaja Timo Lappi,Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry:n asiantuntijapalveluiden johtaja Petri Murto sekä VR:n toimitusjohtaja Rolf Jansson.

25.3. klo 10.45 Monialainen tutkijatiimi selvittää koronaviruksen leviämistä ilmassa – tuloksia odotetaan jo lähiviikkoina

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet monialaisen tutkijajoukon mallintamaan (siirryt toiseen palveluun), miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana. Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös jo olemassa olevan tiedon pohjalta, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

Hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita. Tutkijat käyttävät 3D-mallintamiseen supertietokonetta ja uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina.

25.3. klo 9.45 Osa raitiovaunuista avaa jatkossa vain toisen etuoven

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL rajoittaa raitiovaunumatkustajien kulkua etuovesta etummaisen ovipuolen osalta nivelraitiovaunuissa niin, että jatkossa vain toinen ovilehti on matkustajien käytössä. Tarkoituksena on suojata kuljettajia altistumiselta koronavirukselle. Etuovista kyytiin nousevien matkustajien tulee käyttää etuoven vasenta puolta. Muut ovet ovat kokonaan matkustajien käytössä.

Rajaaminen koskee vain vanhempia nivelraitiovaunuja, joissa ohjaamo on muita vaunumalleja avoimempi. Etuoven etummaisen osan sulkemisella saadaan ohjaamoalueelle pääsy estettyä.

24.3. klo 18.45 Kansallisteatteri lomauttaa henkilöstöään

Kansallisteatterin kevätkauden kaikki esitykset on peruttu koronan leviämisen hillitsemiseksi.

Kansallisteatterin vakituinen henkilökunta lomautetaan kahdeksi viikoksi kesäkuussa.

Myös ravintolatoiminta on keskeytetty. Ravintolan henkilöstö lomautetaan kevään ajaksi.

Esitysten perumisesta johtuvat taloudelliset tappiot ovat mittavat.

24.3. klo 18.14 Helsinki pyrkii välttämään henkilöstön lomautukset

Poikkeustilanteen vuoksi suljetuista kaupungin toiminnoista ryhdytään selvittämään mahdollisuutta siirtää henkilöstöä toisiin tehtäviin yli toimiala-, liikelaitos- tai virastorajojen, työvoimatarpeen mukaan.

Tämä tarkoittaa, että henkilöstöä, jolla on sopivaa osaamista, voidaan siirtää sellaisiin tehtäviin, joissa työvoiman tarve on lisääntynyt.

Lomautusten välttämiseksi ja kaupungin toiminnan takaamiseksi myös vuosilomien ajankohtia tarkastellaan. Tehtävissä, joissa työvoiman tarve on vähentynyt, henkilöstöä kannustetaan pitämään kertyneitä lomia.

Sen sijaan sosiaali- ja terveystoimessa sekä pelastustoimessa varaudutaan poikkeuslain nojalla vuosilomien siirtämiseen työvoiman riittävyyden varmistamiseksi.

24.3. klo 17.39 Lohjalaisessa päiväkodissa koronavirusaltistus

Lohjalla (siirryt toiseen palveluun) Päiväkoti Onnen Omenassa noin 45 henkilöä on altistunut. Heidän joukossaan on sekä henkilöstöä että lapsia.

Altistumisesta johtuvia sairastumisia ei ole toistaiseksi tiedossa. Terveydenhuollon henkilöstö on yhteydessä altistuneisiin työntekijöihin ja lasten huoltajiin jatko-ohjeiden antamiseksi. Altistuneet työntekijät ja lapset määrätään kahden viikon karanteeniin.

Tilat siivotaan virallisten suositusten mukaan. Niille lapsille, jotka eivät ole altistuneet, järjestetään päivähoitopaikka Onnen Omenaan tai Muijalan päiväkotiin.

24.3. klo 17.26 Vapaavuori: Helsinki valmistautuu liikkumisen rajoittamiseen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori totesi Helsingin kaupungin järjestämässä tiedotustilaisuudessa, että kaupunki arvioi niitä toimia, joihin sen olisi ryhdyttävä.

Hänen mukaansa asia ei ole yksinkertainen, sillä kaupungissa työskentelee paljon esimerkiksi lääkäreitä ja hoitajia, jotka asuvat muualla Uudellamaalla.

Oleellista onkin, että kriittisen henkilöstön työmatkaliikenne pystytään järjestämään mahdollisista liikkumisen rajoituksista huolimatta, pormestari sanoi.

Myös Helsingin poliisikomentaja Lasse Aapio piti tiedotustilaisuudessa puheenvuoron, jossa hän sanoi poliisin puuttuvan muun muassa tilanteisiin, joissa on mukana yli kymmenen henkeä. Helsingin poliisi suorittaa loppuviikon ajan tehostettua ravintolavalvontaa.

24.3. klo 15.44 Marin: Vahvat perusteet Uudenmaan alueen eristämiselle

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan eduskuntapuolueiden johtajien kokouksessa kaksi isoa kokonaisuutta olivat ravintoloiden sulkeminen sekä Uudenmaan alueen eristäminen.

– Uudenmaan alueen eristämiseen meillä on vahvat perusteet, mutta se on lainsäädännöllisesti hankala toteuttaa sen vuoksi, että valmiuslainsäädäntömme on monen lukon takana, Marin sanoi kokouksesta poistuessaan.

Marinin mukaan hallituksen tavoitteena on saada esitykset eduskuntaan huomenna keskiviikkona.

24.3. klo 14.11 Vantaa antaa helpotuksia päivähoitomaksuissa

Vantaan kaupunki on päättänyt myöntää maksuhuojennuksia varhaiskasvatusmaksuissa koronavirustilanteen vuoksi.

Kaikki lasten poissaolot hyvitetään lapsen poissaolon syystä riippumatta takautuvasti 18.3.2020 lukien.

Kaupungin päivähoidossa olevien lasten maksujen lisäksi päätös koskee palvelusetelillä yksityisessä hoidossa olevien lasten maksuja. Lapselle taataan paikka entisessä päiväkodissa ja mahdollisuuksien mukaan perhepäivähoidossa poikkeusolojen päättyessä.

24.3. klo 14.08 Eristetäänkö Uusimaa muusta maasta?

Puoluejohtajien kokous on päättynyt Säätytalolla. Hallitus sanoo käyvänsä läpi liikkumisrajoituksia erityisesti Uudellamaalla, joka on epidemia-alueen keskus.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitää mahdollisena, että Uusimaa voitaisiin eristää perjantaihin mennessä. Orpon mukaan olisi tärkeää, että rajoitukset saataisiin voimaan ennen viikonloppua, jolloin ihmiset ovat liikkeessä.

Lisää voit lukea tästä jutusta.

24.3. klo 13.00 Kallion kirjasto jakaa poistokirjoja portaillaan

Kirjastot ovat kiinni ympäri maan koronatilanteen vuoksi, mutta lukemista ei tarvitse silti lopettaa – esimerkiksi Kallion kirjasto Helsingissä kertoo sosiaalisessa mediassa pussittaneensa poistokirjoja ja jakavansa niitä portaillaan.

Kirjoja on jaossa sään salliessa tulevien arkipäivien ajan.

24.3. klo 12.38 Loviisan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Loviisa aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koko henkilöstönsä lomauttamiseksi.

Ainoastaan perusturvakeskuksen henkilökunta on neuvottelujen ulkopuolella.

Tavoitteena on korkeintaan 80 henkilön lomauttaminen koronaviruskriisin aiheutaman poikkeustilan vuoksi.

Koronaviruskriisin vuoksi kaupunki on joutunut supistamaan toimintojaan.

Sulkemisten myötä noin 60 työntekijää ei voi väliaikaisesti jatkaa työtehtäviensä suorittamista.

24.3. klo 12.05 HUSin alueella nyt yli 500 tartuntaa

Todettujen koronavirustartuntojen lukumäärä on kohonnut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella yli viidensadan.

Tartuntoja on nyt yhteensä 512. Eilisen maanantain aikana alueella todettiin 74 uutta tartuntaa.

Luku ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä kaikkia sairastuneita ei testata.

24.3. klo 11.55 Helsingissä harkitaan leikkipaikkojen desinfiointia

Helsinki harkitsee leikkipaikkojen desifiointia koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Leikkivälineiden puhdistamista on pohdittu esimerkiksi päiväkotien ja koulujen pihoilla sekä leikkipuistoissa. Kaupungilta kerrotaan, että desifiointi aloitettaisiin, jos terveysviranomaiset siihen kehottavat säiden lämmettyä.

Voit lukea laajemmin aiheesta tästä jutusta.

24.3. klo 8.00 Rajaliikenne liikenne hiljeni 93 prosenttia

Rajanylitysliikenne Suomen ulkorajoilla on hiljentynyt 93 prosenttisesti.

Sunnuntaina myös Viron ja Suomen välillä tapahtuva työmatkaliikenne tuli rajoitusten piiriin.

Rajavartiolaitoksen yksikön päällikkö Ismo Siikaluoman mukaan tieto muutoksista on tavoittanut pendelöijät hyvin.

– Eilen tuli ihan muutamia henkilöitä. Ohje on, että välttämätömiin töihin voi pendelöidä, mutta sen jälkeen suositus on 14 vuorokauden karanteeninomaiset olosuhteet.

24.3. klo 7.51 Puhallusratsiat lopetettu, mutta rattijuoppoja poliisin haaviin hieman tavanomaista enemmän

Rattijuoppoja on jäänyt kiinni liikenteessä hieman normaalia enemmän.

Poliisi on lopettanut puhallusratsiat koronavirustilanteen vuoksi, mutta puhalluttaa edelleen yksittäisiä autoilijoita.

Poliisitarkastaja Marko Heikkilä Poliisihallituksesta kertoo, että liikennemäärät ovat vähentyneet, mikä on osaltaan saattanut parantaa poliisin osumatarkkuutta rattijuoppojen kiinniottamisessa.

– Viesti joka tapauksessa on se, että poliisi ei ole lopettanut puhalluttamista, että sen varaan rattijuoppojen kannata laskea.

23.3. klo 20.45 Espoo ei lomauta henkilöstöään koronavirustilanteen takia toistaiseksi

Espoon kaupunginvaltuusto kokoontui pohtimaan koronavirustilanteen vaikutuksia kuntatalouteen. Espoon kaupunki ei toistaiseksi lomauta henkilöstöään.

Kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän mukaan tämä edellyttää henkilöstöltä joustoja työtehtävän suhteen. Työtehtävä voi vaihtua sinne, missä kaupungin työntekijöistä on erityinen pula. Kun valmiuslain voimassaolo umpeutuu 13. huhtikuuta, tilannetta tarkastellaan uudelleen, Mäkelä sanoo.

– Tarvitsemme nyt poikkeusoloissa henkilöstöresurssia turvaamaan palveluja. Tämä tietysti edellyttää, että henkilöstömme on käytettävissä niihin työtehtäviin, joissa on pulaa henkilöstöstä, kuten esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimen palveluissa. Vasta myöhemmin katsotaan sitten tarvitseeko meidän mennä lomautuksiin, sanoo Mäkelä.

Jos lomautuksiin joudutaan, koskevat ne todennäköisesti tuhansia Espoon kaupungin työntekijöitä.

23.3. klo 18.20 Espoon valtuusto infoaa valtuustosalissa koronavirustilanteesta neljäsosavahvuudella

Espoon valtuusto tiedottaa koronavirustilanteesta historiallisessa kokouksessa.

Kokous jää historiaan, sillä kokoustamassa oli paikan päällä valtuustosalissa vain neljäsosa valtuutetuista. Loput valtuutetuista osallistuvat kokoukseen etäyhteydellä. Tällä pyritään estämään koronaviruksen leviämistä.

Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kertoi kokouksen aluksi valtuutetuille koronaviruksen mahdollisista vaikutuksista kuntataloudelle. Mäkelän mukaan koronavirusepidemia vaikuttaa muun muassa siihen, että kaupungin menot tulevat kasvamaan budjetoidusta, ja samaan aikaan verotulot tippuvat.

Hankalista talousnäkymistä huolimatta Espoon kaupunki ei toistaseksi lomauta henkilöstöään.

23.3. klo 17.46 Tampereella ja Lohjalla ymmärrystä hallituksen mahdollisille liikkumisrajoituksille

Hallitus pohtii mahdollisia liikkumisrajoituksia koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan kaikkia keinoja saatetaan tarvita. Valmiuslaki antaa mahdollisuuden rajoittaa ihmisten liikkumista ajallisesti, ryhmittäin, iän mukaan tai alueellisesti rajattuna.

Yle kysyi ihmisiltä Tampereella, Lohalla ja Vihdissä, millaisia ajatuksia rajoitukset herättävät.

23.3. klo 13.41 Puolet henkilökunnasta kotikaranteenissa Uuden lastensairaalan syöpä- ja elinsiirto-osastolla

Uuden lastensairaalan syöpä- ja elinsiirto-osaston toiminta on saatu turvattua henkilökunnan sairastumisista huolimatta.

Viime viikon lopulla (siirryt toiseen palveluun) noin puolet osaston henkilökunnasta siirrettiin kahden viikon kotikaranteeniin henkilökunnalla todettujen koronavirustartuntojen vuoksi.

Ylilääkäri Eero Jokisen mukaan vajetta on paikattu sisäisillä siirroilla, ylitöillä sekä kiireettömän toiminnan lykkäämisellä.

– Tähän yksikköön kuuluu avovastaanotto ja päiväsairaala, josta myös kiireetön toiminta on nyt tauolla ja saamme sieltä vapautettua osaavaa henkilökuntaa. Tilanne on hankala, mutta pystymme kyllä hoitamaan potilaat tällä hetkellä.

Lääkehoitoon osasto on saanut apua HUS apteekin farmaseuteista, mikä puolestaan on vapauttanut lisäkäsiä hoitotyöhön.

Ylilääkäri kertoo, että mahdollisesti altistuneet on tavoitettu.

23.3. klo 12.07 Marin: Ravintoloihin ja liikkumiseen rajoituksia

Pääministeri (sd.) kertoo tviitissään, että hallitus valmistelee rajoituksia yksityisten tilojen kuten ravintoloiden sulkemisen osalta. Myös liikkumisen rajoittaminen on valmistelussa.

23.3. klo 11.40 Tartuntojen määrä lisääntynyt Husin alueella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) tänään maanantaina, että koronatartuntojen määrä on lähtenyt selkeään nousuun viime viikon loppupuolella.

Huslabissa analysoiduissa näytteissä todettiin viime perjantaina 53, lauantaina 71 ja sunnuntaina 60 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä HUSissa on todettu 438 koronavirustartuntaa.

Husin henkilökunnan näytteiden ottoa on lisätty ja uusia tartuntoja on todettu myös henkilökunnan keskuudessa. Kaikkiaan henkilökunnan tartuntoja on noin 40. Tartunnan saaneet työntekijät ovat eristyksessä.

23.3. klo 9.47 Helsinki ei toistaiseksi suunnittele lomautuksia

Kunnat ovat Suomen suurin työnantaja ja pormestari Vapaavuoren mukaan valtion pitäisi vastata kuntien taloudellisiin haasteisiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vedonnut kuntiin, jotta nämä eivät alkaisi irtisanomaan tai lomauttamaan ihmisiä.

Pormestari Jan Vapaavuori (kok.) sanoo, että Helsinki on tilanteessa, jossa paitsi tulot vähentyvät, menot kasvavat tällä hetkellä.

Kaupungin työntekijöistä noin 40 prosenttia on sosiaali- ja terveystoimen palveluksessa.

– Meillä on vähintään kaksi kolmasosaa henkilökunnasta niin sanotuilla kriittisillä aloilla. On itsestään selvää, että heitä tarvitaan.

Vapaavuoren mukaan isot kaupungit ovat vahvoja eikä Helsingissä ole akuuttia kriisiä aloitaa lomautuksia.

– Mutta on selvää, että valtion pitää tulla selkeästi vastaan, jos halutaan että tämä tilanne säilyy pidempään tällaisena, Vapaavuori summaa.

23.3. klo 8.21 Uudellamaalla lomautusten piirissä 80 000 työntekijää

Lomautusten määrä on rajussa kasvussa.

Uudellamaalla ilmoitukset koskevat tällä hetkellä 80 000 työntekijää.

Uudenmaan TE-toimiston mukaan lomautusta koskevien yt-ilmoitusten määrä lähti toissa viikolla kasvuun ja viime viikolla kasvu oli rajua.

Valtakunnallisesti noin 1 300 yritystä on ilmoittanut lomautustarpeesta ja ilmoitukset koskevat noin 124 000 työntekijää.

Uudenmaan TE-toimiston johtaja Tiina Korhonen kertoo, että tässä vaiheessa lomautuksia on eniten matkailussa, hotelli- ja ravintola-alalla sekä urheilu, liikunnan ja kulttuurin aloilla. Myös kaupan alalla tilanne näkyy jo.

23.3. klo 7.47 Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: "Meidän pitää varautua siihen, että rajoitukset tiukkenevat"

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) uskoo, että kansalaisten liikkumista rajoittavat toimenpiteet lisääntyvät.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen, jos koronatilanne pahenee.

Koronavirukseen sairastuneita on tällä hetkellä eniten Uudellamaalla.

Ylen Aamussa vieraillut pormestari Vapaavuori toivoo, että ihmiset ottaisivat voimassaolevat rajoitukset tosissaan, jotta järeämpiä toimenpiteitä, kuten ulkonaliikkumiskieltoa, ei tarvitsisi ottaa käyttöön.

– Kävin Helsingin poliisin kanssa siihen liittyvää keskustelua. He olivat myös huolissaan siitä, että mikäli voimassaolevia ohjeita ja kehotuksia ei noudateta, niin riski kasvaa, että menemme järeämpiin toimenpiteisiin.

22.3. klo 11.28 Husissa todettiin lauantaina 71 uutta koronavirustartuntaa

Kyseessä on jälleen suurin yhtenä päivänä todettu tartuntamäärä. Tähän mennessä HUSissa on todettu yhteensä 378 tartuntaa.

21.3. klo 18.35 Yli sata henkilöä asetettiin karanteeniin Tuusulassa

Tuusulan lukion Hyrylän toimipisteen opiskelijalla on todettu koronavirustartunta, kertoo Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä.

Tartunnan taustalla on matkailu. Tartunnan saanut on hyväkuntoinen ja kotihoidossa.

Hyrylän toimipisteessä altistuneet opiskelijat ja opettajat on asetettu kotikaranteeniin. Yhteensä karanteeniin asetetaan noin 110 henkilöä, joista neljä on opettajia.

21.3. klo 15.54 Husin alueella todettu 53 uutta koronatartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus) on todettu perjantaina 53 uutta koronavirustartuntaa. Kyseessä on tähän mennessä suurin vuorokaudessa havaittu määrä uusia tartuntoja.

Infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen Husista arvioi, että todettujen tartuntojen määrä kertoo kahdesta asiasta. Hänen mukaansa näytteiden ottomäärä on lisääntynyt ja toisaalta tauti etenee alueella, eli tapausmäärät ovat kasvussa.

Järvisen mukaan perjantaina todettujen tapausten joukossa on ulkomailta sekä kotimaan tartuntaketjuista saatuja tartuntoja.

21.3. klo 15.44 THL: Suomessa kuollut ensimmäinen ihminen koronavirukseen

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asunut henkilö on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan COVID-19-tautiin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL (siirryt toiseen palveluun).

Kuollut henkilö oli THL:n mukaan hyvin iäkäs. Hän menehtyi perjantaina 20.3.2020.

21.3. klo 12.00 SPR:n kolmas hätäaputeltta pystytetään tänään Raaseporiin

SPR:n hätäaputeltta nousee lauantaina Raaseporin sairaalan pihalle. Vastaava triage-yksikkö on jo aiemmin toimitettu Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan.

Telttojen avulla varaudutaan koronatilanteen pahenemiseen. Ruuhkatilanteessa potilaan hoidon kiireellisyys voidaan arvioiden jo sairaalan ulkopuolella.

Kyseessä on metallirunkoinen kangasteltta, jota voidaan muokata sairaaloiden tarpeen mukaan. Sen pohjana on SPR:n suunnittelema evakuointikeskus.

21.3. klo 10.47 Marin: Hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi lauantaina TV1:n Ykkösaamun haastattelussa, että hallitus on varautunut rajoittamaan liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen, jos koronatilanne pahenee alueella.

Marinin mukaan Uudenmaan eristäminen ei ole tällä hetkellä ajankohtainen asia, mutta tilannetta seurataan päivittäin. Uudellamaalla on todettu selvästi eniten koronatartuntoja Suomessa.

Voit lukea aiheesta lisää täältä.

21.3. klo 10.40 Keskussairaalat tilaavat SPR:n hätäaputelttoja koronavirukseen varautumiseen

Suomen Punainen Risti on alkanut pystyttää katastrofeissa käytettyjä avustusyksiköitä sairaaloiden pihoille, kuten Hyvinkäälle ja Hämeenlinnaan.

Punaisen Ristin mukaan monet sairaanhoitopiirit ovat varautumassa ennakkoon ja pyynnöt ovat tulleet keskussairaaloilta. Yleensä maailman katastrofeissa käytetty niin sanottu Triage-yksikkö on tarkoitettu hoidon kiireellisyyden arviointiin ruuhkatilanteessa.

21.3. klo 10.24 Koronavirustilanne kiristää hermoja ravintola-alalla: tappouhkaukset sulkivat yökerhoja Helsingissä

Moni baariyrittäjä tasapainoile koronavirustilanteessa sosiaalisen paineen, palkanmaksun ja pärjäämisen ristitulessa.

Aluehallintovirasto on määrännyt, ettei yli kymmenen hengen yleisötilaisuuksia tai kokouksia saa järjestää. Määräys ei toistaiseksi koske ravintoloita ja baareja.

Helsingissä tukku yökerhoja on joutunut sulkemaan ovensa henkilökuntaan kohdistuneiden tappouhkausten vuoksi. 17 ravintolaa eri puolilla Suomea omistava Night People Group taipui sosiaalisen paineen alla.

– Olemme saaneet jopa tappouhkauksia viime viikonlopun auki olemisesta. Uskon, että monet ovat antaneet pelolle vallan ja unohtaneet sen, että kriisitilanteissa on tärkeää toimia viranomaisten määräysten mukaisesti, sanoo NPG:n toimitusjohtaja Antti Raunio.

Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

21.3. klo 09.11 Helsingissä melkein joka kolmas suun terveydenhuollon työntekijä on poissa töistä

Helsingin kaupungin suun terveydenhuollon työntekijöistä lähes 30 prosenttia on tällä hetkellä poissa työstään. Se on vs. johtajahammaslääkäri Sinikka Varsion mukaan huomattavasti enemmän kuin kausiflunssa-aikaan yleensä.

Varsio kertoo, että osa suun terveydenhuollon työntekijöistä on vuosilomalla, toiset karanteeninomaisissa olosuhteissa ulkomaanmatkan takia ja osalla on hengitystieinfektion oireita.

Hammashuollon henkilökunta on suuressa riskissä saada koronaviruksen kaltainen infektio. Varsion mukaan yhtään varmistettua koronavirustartuntaa henkilökunnan joukossa ei ole tiedossa.

20.3. klo 17.37 Helsinki alkaa tarjota apua kaupassa ja apteekissa käyntiin

Yli 70-vuotiaille annetaan ensi viikolla puhelinnumero, jonka kautta voi kertoa omasta avuntarpeesta. Kaupunkiin perustetaan 17 apupistettä, joissa kassien kuljetusta koordinoidaan.

20.3. klo 14.24 Pääkaupunkiseudulla liikennemäärä romahti, mutta ilmanlaatu silti paikoin jopa huono

Tieliikenteen ohjauksesta ja hallinnasta vastaavan Intelligent Traffic Management Finland Oy:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tämän viikon keskiviikkona liikenteen määrä Länsiväylällä Hanasaaren kohdalla laski 38 prosenttia parin viikon takaiseen keskivertopäivään verrattuna.

Mittauspisteillä Espoossa, Lempäälässä ja Turun Kupittaalla määrät laskivat noin 30 prosenttia vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Silti esimerkiksi kuluvan viikon tiistaina ilmanlaatu oli huono (siirryt toiseen palveluun) HSY:n mittausasemilla Mäkelänkadulla, Leppävaarassa ja Kehä III:n varrella Varistossa. Helsingin keskustassa, Tikkurilassa ja Porvoossa ilmanlaatu oli välttävää.

HSY:n ilmansuojeluasiantuntijan Anu Kousan mukaan erityisesti katupöly ja sää ovat tekijöitä, jotka voivat yhdessä tai erikseen heikentää ilmanlaatua ajoittain merkittävästi. Voit lukea lisää aiheesta tästä jutusta.

20.3. klo 11.22 Yksi Helsingin pelastuslaitoksen työntekijä sairastunut

Helsingin pelastuslaitoksen henkilökunnassa on todettu yksi koronavirustartunta. Sairastunut on eristetty kotihoitoon.

Kolme työtoveria on ollut sairastuneen kanssa lyhyessä kontaktissa. He ovat nyt myös kotona karanteenissa. Vs. pelastusjohtaja Jari Korkiamäki sanoo, että tartunta ei ole tullut työtehtävien yhteydessä.

20.3. klo 9.05 Porvoo avaa oman vastaanoton hengitysinfektiopotilaille

Porvoo varautuu koronaviruksen leviämiseen ja avaa erillisen vastaanoton hengitystieinfektiopotilaille perjantaina.

Ensi viikolla HUS:in Näsin tiloihin saadaan myös oma testauspiste koronavirustartuntaa epäileville ja Näsin röntgen muuttuu infektioröntgeniksi. Lisäksi Porvoo valmistelee alueellisen sairaalaosaston avaamista koronapotilaille.

20.3. klo 9.01 Huippu-urheilijat saavat erityisluvan treenaamiseen Helsingissä

Huippu-urheilijat ovat saamassa erityisluvan treenaamiseen Helsingin kaupungin liikuntatiloissa.

Poikkeuslupa koskee pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean valitsemia Olympiakomitean tukiurheilijoita ja eräitä maajoukkueurheilijoita. Kaikki harjoittelu tapahtuu pienryhmissä ja valmentajien vastuulla.

20.3. klo 8.57 Helsinki perustaa uuden avustuksen koronaviruksen takia

Helsinki perustaa uuden avustusmuodon edistämään kulttuurin, nuorison ja liikunnan tapahtumia. Tavoitteena on synnyttää uudenlaisia tapahtumia, yhteisöllisyyttä ja etätekemistä.

Pika-avustuksen kokonaissumma on 300 000 euroa ja maksimissaan sitä saa 5 000 euroa hakijaa kohden. Haku alkaa ensi maanantaina.

19.3. klo 18.53 Helsingin kaupunki jatkaa kouluruokailua tarvitseville

Helsingin kaupunki on kertonut uusista kouluruokailuun liittyvistä järjestelyistä. Vielä huomenna perjantaina ruokailu järjestetään kaikille.

Maanantaista alkaen ruokailu järjestetään niille oppilaille, jotka ovat lähiopetuksessa, sekä niille verkko-opetuksessa oleville peruskoululaisille, jotka erikseen ilmoittautuvat ruokailuun.

Helsingin kaupungin mukaan ilmoittautuminen on tärkeää hävikin torjumiseksi. Ilmoittautumisesta viestitään Wilma-järjestelmässä.

19.3. klo 17.21 Myös Naisten Kymppi siirtyy

Naisten Kymppi siirtyi elokuulle. Se järjestetään Helsingissä 16. elokuuta 2020. Tapahtumakeskuksena toimii Meripuisto Eirassa.

Suomen suurimman naisten lenkkeilytapahtuman piti olla jo toukokuussa, mutta se siirtyi, kun suurten tapahtumien järjestäminen kiellettiin koronavirusepidemian takia.

19.3. klo 17.15. Klassikkokahvila Ekberg joutuu sulkemaan ovensa

Myös historiallinen Ekberg Café Helsingin Bulevardilla ilmoittaa sulkevansa ovensa huomenna perjantaina. Leipomomyymälä palvelee toistaiseksi hieman supistetuin aukioloajoin. Syynä on yhtiön tiedotteen mukaan dramaattisesti vähentyneen asiakasmäärä.

– Meillä ei tällä hetkellä ole minkäänlaisia edellytyksiä kahvilaliiketoiminnan ylläpitämiseksi. Lisäksi asiakkaidemme ja henkilöstömme turvallisuus ovat aina etusijalla, joten kahvilan sulkeminen vallitsevassa tilanteessa on ainoa oikea päätös. Seuraamme jatkuvasti tilanteen kehittymistä sekä viranomaisten suosituksia ja toimimme niiden mukaisesti, toteaa Nina Ekberg-Tkaczick, Ekbergin toimitusjohtaja ja perheyrittäjä viidennessä sukupolvessa.

19.3. klo 16.38 Naapureiden teippiviestittely ilahduttaa Alppilassa

Helsingin Alppilassa naapurit ovat äityneet keskustelemaan keskenään ikkunatarrojen välityksellä.

Ensin yhdessä ikkunassa luki tsemppiä, sitten toisessa kaikki järjestyy ja lopulta kolmannessa tuskin.

Voit lukea lisää viestinvaihdosta tästä jutusta.

19.3. klo 15.56 Koronan takia suljetut kirjastot pyrkivät palvelemaan asiakkaitaan nyt uudella tavalla

Kirjastot eivät ole jääneet neuvottomiksi koronaepidemian edessä. Vaikka niiden ovet menivät kiinni, ovat kirjastot eri puolilla maata kehitelleet korvaavia palveluja. Useimmissa kirjastoissa on työntekijöitä töissä, vaikka ovet ovat suljettuina.

Esimerkiksi Helsingissä kirjastoihin voi soittaa ja saada puhelinpalveluja. Tietoja voi kysyä myös chatin kautta. Tämän lisäksi kirjastossa on pikaisella aikataululla kehitelty palveluja, joilla pyritään lisäämään yhteisöllisyyttä, vaikka kirjaston ovat pysyvät kiinni.

– Käytännössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi striimattuja satutunteja tai lukupiirejä, joita voisi seurata verkossa kirjaston sivuilla, sanoo Helsingin kirjastoverkon yhteisten palveluiden päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri.

19.3. klo 15.04 Helsingissä lastensuojelun päivystyspuhelin kuormittunut

Helsingissä lastensuojelu on tiukilla henkilökunnan sairauspoissaolojen ja runsaan päivystyspuheluiden määrän vuoksi.

Esimerkiksi Kallion yksiköstä kerrotaan, että päivystystä kuorimittavat koronaan liityviä soitot, vaikka puhelimessa pitäisi pystyä keskittymään lastensuojeluilmoitusten vastaanottamiseen ja akuutteihin asiakastilanteisiin, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Jaana Toivio:

– Päivystys kuormittuu näistä eri tyyppisistä korona-asioista. Tai tilanteista, joissa ihmiset käy huoltoriitaa ja sitten korona-asia nousee siellä yhdeksi aiheeksi. Sen tyyppiset puhelut ovat kuormittaneet meidän päivystystä.

19.3. klo 13.46 Hus siirtyi täysvalmiuteen koronan vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus sanoo siirtyneensä täysvalmiuteen koronatilanteen vuoksi.

Toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo tiedotteessa, että toistaiseksi koronaviruspotilaiden hoito kuormittaa Husin sairaaloita vähän, mutta siirtymällä täysvalmiuteen varmistetaan toimintakyky myös silloin, kun sairaaloiden kuormitus kasvaa merkittävästi.

Husin mukaan sillä on pysyvästi voimassa olevat valmius- sekä pandemiasuunnitelmat.

19.3. klo 10.10 Koronaepidemia sulkee saunoja

Pääkaupunkiseudulla vuokrataloyhtiöt sulkevat yleisiä saunoja koronavirusepidemian takia.

Esimerkiksi Sato ja Helsingin kaupungin asunnot ovat lopettaneet taloyhtiöiden yleiset saunavuorot tällä viikolla. Tarkoituksena on estää koronaviruksen leviämistä.

Voit lukea lisää tästä.

19.3. klo 10.00 Varmistettuja tartuntoja Hus-alueella nyt yli kaksisataa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella on todettu nyt yhteensä 224 koronavirustartuntaa.

Eilen keskiviikkona uusia tartuntoja todettiin 28, Hus kertoo.

Tartuntojen määrä on todellisuudessa kuitenkin suurempi, koska kaikkia sairastuneita ei testata ja iso osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin lieväoireisena.

19.3. klo 7.55 Koronaepidemia lisännyt vapaaehtoistyön suosiota

Koronaepidemia on herättänyt ihmisten halun auttaa toisiaan.

Esimerkiksi Keski-Uudellamaalla luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot välittää maksutonta kauppa-apua niille ihmisille, jotka ovat riskiryhmässä ja joiden tulisi välttää sosiaalisia kohtaamisia.

Järvenpään, Keravan, Tuusulan, Mäntsälän ja Sipoon lisäksi toimintaa ollaan käynnistämässä Nurmijärvellä.

Kauppa-avuksi on jo ilmoittautunut vapaaehtoisia useissa kunnissa. Vapaaehtoisina voivat toimia alle 70-vuotiaat.

19.3. klo 7.35 Kasvomaskeista alkaa olla jo paikoin pulaa

Sairaanhoidon hengityssuojaimista on tullut pulaa osassa Suomea koronaviruksen epidemian takia.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kertoi, että Husissa riittää vielä henkilökunnalle suojavarusteita.

Sen sijaan muualla Suomessa niistä on Mäkijärven mukaan paikoin pulaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmiuspäällikkö Pekka Tulokas vahvisti, että suojaimien määrä vaihtelee sairaanhoidossa alueittain.

Hänen mukaansa suojaimia löytyy kuitenkin valtion varmuusvarastoista, joita on määrä purkaa seuraavaksi. Ulkomailta niitä ei enää saada.

18.3. klo 18.10 Opettajat siirtyvät monissa kunnissa etätöihin

Opettajat ovat olleet epätietoisia siitä, voiko työnantaja määrätä heidät toteuttamaan etäopetusta koulujen tiloissa vai onko myös opettajilla oikeus etätyöskentelyyn.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa aiemmin tänään, että asia on työnantajien, eli kuntien ja koulutuksen järjestäjien, harkintavallassa.

Esimerkiksi Espoossa opettajat voivat huomisesta alkaen halutessaan tehdä etäopetustyötä kotoaan, kertoo Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho.

– Heillä on oikeus tulla kouluihinkin, koska kouluissa on tilaa niin valtavasti, että ei siellä mitään lähikontakteja synny, mutta huomisesta alkaen varmaan valtaosa meidän opettajista tekee etätöitä kodeistaan käsin.

Päiväkodeissa työntekijöiden pitää sen sijaan olla paikalla, koska hallitus on linjannut, että varhaiskasvatuksen yksiköt pidetään edelleen auki.

Voit lukea lisää koulujen ja varhaiskasvatuksen tilanteesta tästä jutusta.

18.3. klo 17.12 Useat koulut pääkaupunkiseudulla tarjoavat kouluruokaa myös etäopetuksessa oleville

Ylen selvityskierroksen perusteella useat kunnat tarjoavat ruokaa etäopetuksessa oleville lapsille heidän omissa kouluissaan. Näin kertoivat toimivansa Helsinki, Lahti, Lappeenranta, Lohja, Oulu, Pori ja Turku.

Kotka, Kouvola, Pieksämäki, Savonlinna, ja Tampere eivät tarjoa ruokaa kotona opiskeleville oppilaille.

Hallitus linjasi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa, että kunnilla ei ole velvollisuutta järjestää kouluruokailua kotona opiskeleville lapsille. Hallituksen mukaan tulevien viikkojen aikana kouluruokailuun ovat oikeutettuja vain ne lapset, jotka saavat lähiopetusta omassa koulussaan.

– Kunnat voivat kuitenkin oman harkinnan mukaan järjestää kouluruokailua myös muille lapsille, tämä ei ole kiellettyä, mutta kannustamme kuntia vahvaan harkintaan myös tässä suhteessa. Mikäli kunnat myös jatkossa järjestävät kouluruokailua kaikille, niin kasvaa tietenkin myös riski sille, että lasten lähikontaktien määrä pysyy suurena, opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi tiedotustilaisuudessa.

Espoossa pohditaan myös kouluruokailun järjestämistä kotona opiskeleville oppilaille mahdollisuuksien mukaan.

– Haluamme tarjota kaikille koululaisille mahdollisuuden ruokailla päivisin vaarantamatta heidän terveyttään. Me emme voi kerätä heitä isoihin kokouksiin. Yksi vaihtoehto on jakaa ruokapusseja, jonka oppilas voi käydä hakemassa ja viedä heti kotiin, eikä jäädä seurustelemaan koululle, Espoon sivistystoimenjohtaja Harri Rinta-aho sanoo.

18.3. klo 15.20 Hyvinkään kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Hyvinkään kaupunki käynnistää kaupungin heikon taloustilanteen johdosta yhteistoimintaneuvottelut.

Kaupunginjohtaja Jyrki Mattilan mukaan myös koronavirustilanne vaikuttaa kokonaisuuteen, mutta taustalla on erityisesti vaikea taloustilanne jo ennen tätä viikkoa ja hallituksen asettamia poikkeusjärjestelyjä.

18.3. klo 10.25 Helsingissä aukeaa uusi kauppakeskus poikkeustilasta huolimatta

Herttoniemen uusi lähipalvelukeskus Hertsi avaa ovensa suunnitelmien mukaisesti torstaina kello 10, mutta avajaisista on koronavirustilanteen vuoksi karsittu pois kaikki suunniteltu ohjelma.

Lähialueiden koteihin on jaettu mainoksia avajaisista, vaikka maan hallitus on ohjeistanut rajoittamaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

18.3. klo 9.45 Helsingin yrittäjät ennakoivat konkurssiaaltoa

Helsingin yrittäjät ennakoivat poikkeusolojen johtajan laajaan konkurssiaaltoon.

Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksosen mukaan vaikeuksiin joutuvat nyt erityisesti pienet yritykset.

– Niillä ei ole puskuria ja alvikassa, jota pitäisi olla kaksi kuukautta kerättynä takaplakkariin, niin sekin on niin sanotusti jo syöty. Eletään valmiiksi velaksi. Rahaa ei ole ja tilaukset ovat loppuneet kuin seinään, niin huoli tulevasta on ihan valtavan suuri. Se on jo tiedostettu tällä hetkellä, että konkurssiaalto tulee, mutta se jää enää nähtäväksi, missä mittakaavassa, Laasonen sanoo.

Yhden ihmisen yrityksiä on Helsingin yrittäjistä noin 80 prosenttia.

Pahimmassa ahdingossa Helsingissä ovat tällä hetkellä tapahtuma- ja ravintola-alan firmat.

18.3. klo 8.30 Helsingin kaupunki tukee koronavirusepidemian koettelemaa kulttuurielämää

Kulttuuri - ja kirjastojaosto linjasi eilisessä kokouksessaan, että jo myönnettyjen avustusten voimassaoloaikaa pidennetään koronan vuoksi ensi vuoden toukokuun loppuun.

Jos koronavirustilanne sitä edellyttää, voi avustusta myös sopeuttaa, kuitenkin niin että avustuksen käyttö ei ole ristiriidassa avustusehtojen kanssa.

17.3. klo 17.50 Helsinki avaa toisen koronaterveysaseman Malmille

Helsinki kertoo avaavansa toisen koronaterveysaseman Malmin terveysasemalle. Se avataan torstaina 19.3.

Ensimmäinen koronaterveysasema avattiin maanantaina Laakson terveysasemalle.

Ylähengitystieoireista kärsiviä potilaita hoidetaan Helsingissä torstaista alkaen siis vain Malmin ja Laakson koronaterveysasemilla. Malmin terveysasema on kiinni huomenna keskiviikkona, jotta tarvittavat muutostyöt saadaan tehtyä.

17.3. klo 16.10 Hus esittää Apotin seuraavan vaiheen käyttöönoton lykkäämistä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri esittää potilastietojärjestelmä Apotin seuraavan käyttöönoton siirtämistä koronavirustilanteen vuoksi myöhäisempään ajankohtaan.

Apotti on ollut tarkoitus ottaa toukokuussa laajasti käyttöön muun muassa Meilahden sairaala-alueella.

17.3. klo 16.04 Viking Line keskeyttää liikennöinnin Helsingin ja Tukholman välillä

Viking Line keskeyttää liikennöinnin Helsingin ja Tukholman välillä huomisesta keskiviikosta alkaen 13.4. saakka. Liikennöinti Turun ja Tukholman välillä jatkuu.

Lähde: STT

17.3. klo 15.57 Helsingin pormestari kertoo kaupungin uusista koronapäätöksistä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo tänään tiedotustilaisuudessaan kaupungin uusista päätöksistä liittyen koronatilanteeseen ja hallituksen eilisten linjausten toimeenpanoon.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa sen tämän artikkelin kautta tai Yle Areenasta.

17.3. klo 15.48 Koronatilanne vaikuttaa myös ruoka-apuun

Hurstin ruokajakelu keskeyttää toimintansa ainakin kahdeksi viikoksi koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ruokaa jaetaan vielä huomenna keskiviikkona.

Myös Helsingin seurakuntien yhteisöruokailut ja Myllypuron elintarvikejakelu on suljettu toistaiseksi. Seurakunnat kuitenkin jakavat arkisin valmiiksi tehtyjä ruokakasseja.

17.3. klo 14.38 Kunnissa valmistaudutaan koulujen etäopetukseen

Tästä jutusta voit lukea, miten Uudenmaan kunnissa siirrytään etäopetukseen ja miten arki järjestyy helsinkiläisessä lapsiperheessä?

17.3. klo 12.36 Helsinki avasi koulunkäyntiin liittyvän puhelinneuvonnan

Helsinki on avannut tänään puhelinneuvonnan, jossa pyritään vastaamaan poikkeuksellisen tilanteen herättämiin kysymyksiin, kun kaupungin kouluissa siirrytään kotona tapahtuvaan opetukseen huomenna keskiviikkona.

Helsinkiläisten oppilaiden ja opiskelijoiden koulunkäyntiin liittyviin kysymyksiin suomeksi ja englanniksi vastataan numerossa 09 310 10025.

Ruotsinkielistä opetusta koskeviin kysymyksiin vastataan numerossa 09 310 10027.

Kaupungin mukaan kaikki oppilaat ja opiskelijat saavat kotiopiskeluohjeet Wilman kautta.

17.3. klo 11.55 Asunnottomien päiväkeskuksia on suljettu Helsingissä – myös asunnottomien yöpaikkojen riittävyys äärirajoilla koronatilanteen vuoksi

Vailla vakinaista asuntoa ry on huolissaan asunnottomuutta kokevien ihmisten tilanteesta koronavirustilanteessa. Asiaa hankaloittaa entisestään päiväkeskus Vepan ja yökeskus Kalkkersin tulevat muutot, joiden myötä tiloja joudutaan väliaikaisesti sulkemaan.

17.3. klo 11.53 Stockmann aloittaa yt-neuvottelut koko henkilökuntansa lomauttamiseksi

Stockmannin yt-neuvottelut alkavat ensi maanantaina. Niiden piirissä on tavarataloliiketoiminnan henkilöstö, yhteensä noin 1 400 henkilöä.

– Stockmann sopeuttaa henkilöstöresurssejaan heikentyneeseen kysyntään ja käynnistää yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön määräaikaisista lomautuksista, yhtiö kertoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

17.3. klo 11.42 VR aikoo supistaa sekä kauko- että lähiliikennettään

Koronatilanteen vuoksi VR:n matkustajamäärät ovat viime päivinä laskeneet jopa 60 prosenttia. VR suunnittelee myös koko henkilöstön lomauttamista vaiheittain tämän vuoden aikana.

Supistettu liikenne ei koske HSL-liikennettä.

17.3. klo 11.29 VR keskeyttää Allegro- ja Tolstoi -junien liikennöinnin

Suomen ja Venäjän välillä liikennöivät junat Allegro ja Tolstoi perutaan toistaiseksi, kertoo VR.

Helsingin ja Pietarin välillä liikennöivät Allegro-junat kulkevat normaalisti keskiviikkoon 18. maaliskuuta asti, jolloin viimeinen aikataulun mukainen vuoro Helsingistä Pietariin lähtee kello 19 ja Pietarista Helsinkiin kello 20.30.

Helsingin ja Moskovan välillä kerran päivässä liikennöivän Tolstoi-junan viimeinen lähtö Helsingistä on keskiviikkona 18. maaliskuuta kello 17.44.

17.3. klo 10.33 Kaupunkipyöräkautta aikaistetaan koronaviruksen vuoksi

Helsingin kaupunkin liikennelaitos HKL sekä Espoon ja Helsingin kaupungit pyrkivät hidastamaan koronaviruksen leviämistä aikaistamalla kaupunkipyöräkauden alkua.

Kaupunkipyörät tulevat liikenteeseen jo ensi viikon maanantaina eli viikkoa suunniteltua aiemmin. Kaupunkipyöräkautta aikaistetaan, jotta ihmisten ei tarvitsisi välttämättä käyttää julkisia liikennevälineitä.

17.3. klo 8.28 Helsingin metro- ja raitiovaunuliikenne harvenee keskiviikosta alkaen

Helsingissä metro ja raitiovaunut siirtyvät harvennettuun liikenteeseen (siirryt toiseen palveluun) keskiviikosta 18. maaliskuuta alkaen. Liikennöinnin väheneminen johtuu sairauspoissaolojen aiheuttamasta henkilöstöpulasta. Metrovuorojen väheneminen vaikuttaa myös Espoon joukkoliikenteeseen.

Tarkasta liikennöinti HSL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun) tai suunnittele omat yhteytesi reittioppaan avulla (siirryt toiseen palveluun).

17.3. klo 7.38 Vantaan epidemiaterveysasema aloittaa keskiviikkona Martinlaaksossa

Vantaalla Martinlaakson terveysasema aloittaa toimintansa epidemiaterveysasemana keskiviikkona 18. maaliskuuta. Jatkossa asema hoitaa Vantaan koronavirusoireista, erityisesti hengitystieoireista kärsiviä potilaita. Vantaan muut terveysasemat keskittyvät muun kiireellisen hoidon antamiseen.

Potilaat ohjataan Martinlaakson terveysasemalle puhelinpalvelun kautta. Numerot ovat virka-aikana 09 8395 0000 ja muina aikoina päivystysavun numero 116 117.

16.3. klo 18.51 Helsinki vähentää lähiopetusta jo tiistaina

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo, että Helsinki vähentää lähiopetusta jo huomenna tiistaina.

– Ne oppilaat, joiden oppikirjat tai muut materiaalit ovat koululla, voivat hakea tavaransa huomenna. Kouluruokailu järjestetään normaalisti.

Tiistaina avataan myös kouluasioihin liittyvä neuvontapuhelin.

Lisäksi kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala selvittää vaihtoehtoisia keinoja tuottaa kulttuuri-, kirjasto- ja liikuntapalveluita sekä tehdä nuorisotyötä.

16.3. klo 18.33 Helsinkiläisvanhemmat kiittelevät hallituksen päätöstä sulkea koulut

Voit lukea tästä jutusta helsinkiläisvanhempien ajatuksia hallituksen maanantaina ilmoittamista toimenpiteistä koronaviruksen hillitsemiseksi. Vaikka arjen pyörittäminen poikkeustiloissa jännittää ja talous huolettaa, vanhemmat pitävät toimia tervetulleina.

16.3. klo 17.34 Helsingin pormestari kertoo kaupungin uusista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen tiedotustilaisuudessa, joka alkaa maanantai-iltana kello 18.30.

Yle näyttää tilaisuuden suorana kello 18.25 alkaen. Voit katsoa tiedotustilaisuuden tämän jutun kautta.

Maan hallitus kertoi aiemmin tänään muun muassa, että lähiopetus kouluissa keskeytetään keskiviikosta alkaen ja koulut suljetaan.

16.3. klo 16.50 Linnanmäen huvipuiston avaamista lykätään, auki ehkä kesäkuun alussa

Helsingin Linnanmäen huvipuiston avautuminen lykkäytyy koronaviruksen leviämisen vuoksi.

Linnanmäki avaa porttinsa 1. kesäkuuta, jos muita ohjeistuksia ei viranomaisilta tule. Aiemmin huvipuiston oli määrä avautua huvikauteen huhtikuun 25. päivänä.

Lähde: STT

16.3. klo 15.08 Koronavirustilanne saanut monet vanhemmat ottamaan lapsensa pois päiväkodista tai koulusta

Monet vanhemmat näyttävät ottaneen lapsensa tänään pois päiväkodista tai koulusta koronavirustilanteen vuoksi. Helsingin kouluissa oppilaiden poissaolojen määrä vaihtelee arvion mukaan 20-50 prosentin välillä.

Lähde: STT

16.3. klo 14.31 Koronavirukseen varautuminen on muuttanut monen perheen arkea

Täältä voit lukea jutun lauttasaarelaisperheestä, jonka tokaluokkalainen on jo toista viikkoa kotiopetuksessa. Perheen äiti perää kaupungilta ja kouluilta selkeää vastausta siihen, kannattaako lapsen jäädä kotiin, jos se on mahdollista.

16.3. klo 14.18 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri rajoittaa opiskelijoiden osallistumista koronaviruksen vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri rajoittaa lääketieteen ja terveysalan opiskelijoiden osallistumista koronaviruksen vuoksi. Potilasopetukset kielletään potilashuoneissa, poliklinikoilla ja muissa tiloissa, joissa hoidetaan potilaita.

Opiskelija ei saa tulla HUSin tiloihin, jos hänellä on hengitystieinfektioon viittavia oireita, kuten yskää, kurkkukipua, nuhaa, lihaskipua, kuumetta, päänsärkyä tai hengenahdistusta.

Ulkomailta palaava opiskelija ei saa tulla Husin tiloihin 14 vuorokauteen kotimaahan paluun jälkeen.

Yhden työvuoron tai -päivän kestävät opiskeluun liittyvät harjoittelut kielletään, mutta pidempiaikaiset potilastyössä tapahtuvat suunnitellut ja ohjatut harjoittelujaksot sallitaan.

16.3. klo 13.48 Tallink keskeyttää Silja Europan liikennöinnin Helsingistä Tallinnaan

Tallink keskeyttää toistaiseksi Silja Europan liikennöinnin Helsingistä Tallinnaan tiistaista 17.3.2020 alkaen.

Päätös liittyy koronavirustilanteeseen ja Viron hallituksen päätökseen sulkea maan rajat ulkomaalaisilta tiistaista alkaen.

16.3. klo 13.24 Helsingissä koronaviruksen vuoksi tavanomaista hiljaisempaa

Moni viettää tänään etäpäivää, ja tavallisesti elämää sykkivä Helsinki on hiljentynyt. Kaduilla on jopa paikoin aavemaisen hiljaista maanantaipäivänä.

Yle Uutisten toimittaja Ulla Malminen hyppäsi nelosen ratikkaan Helsingin ydinkeskustasta ja kulki halki kaupungin Meilahteen saakka. Katso tästä jutusta, miltä hiljainen kaupunki näyttää.

16.3. klo 10:38 Hus: Ensimmäinen potilas tehohoidossa koronavirustartunnan vuoksi

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) ensimmäisestä tehohoitopotilaasta koronaviruksen vuoksi. Ennen tehohoitoa kyseinen potilas oli lyhyen aikaa osastohoidossa. Lue lisää Ylen jutusta.

16.3. Hus avaa Uudenmaan Päivystysapuun oman linjan koronatiedusteluille

Hus avaa Uudenmaan Päivystysapuun maanantaina oman linjan koronavirukseen liittyviä tiedusteluja varten. Numero 116 117 on kuitenkin kaikille sama.

Tehtävää varten on perehdytetty ammattilaisia puhelintyöhön. Hus kertoo seuraavansa tilannetta jatkuvasti ja reagoi nopeasti kuormituksen muutoksiin.

16.3. klo 7.28 Vantaa sulkee Martinlaakson terveysaseman alkuviikoksi koronatapauksen ja -altistuksen vuoksi

Vantaalla (siirryt toiseen palveluun) Martinlaakson terveysasema on suljettu koronatapauksen ja -altistuksen vuoksi.

Martinlaakson asemalla on vahvistettu koronavirustapaus, joten osa henkilökunnasta ja potilaista on altistunut koronavirukselle. Vantaan tartuntatautiyksikkö jäljittää kaikki altistuneet henkilöt.

Jatkossa Martinlaakson terveysasemasta tulee Vantaan koronavastaanottopiste.

THL: Uudellamaalla lauantaina ja sunnuntaina yhteensä 58 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL ilmoitti sunnuntaina (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on todettu 30 uutta koronavirustartuntaa, joista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 22 tapausta.

Lauantaina THL ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että Suomessa on todettu 55 uutta koronavirustartuntaa, joista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä 36 tapausta.

Koko viikonlopun uusimmat koronauutiset löytyvät Ylen koko Suomen ja ulkomaat kattava korona-artikkelista.

15.3. klo 19.28 Vapaavuori: Kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa toiminta jatkuu

Kaupungin koulut, oppilaitokset, päiväkodit, perhepäivähoito ja leikkipuistot pidetään auki. Helsingin kaupungin (siirryt toiseen palveluun) mukaan toiminta jatkuu olosuhteet huomioiden normaalisti. Asiantuntijoiden mukaan toimintojen sulkemisella ei olisi juurikaan vaikutusta epidemian hidastamiseksi tässä vaiheessa.

Pormestari Jan Vapaavuori tviittasi tiedotteen sunnuntai-iltana.

15.3. klo 14.15 Poliisi: Vihdissä kolme miestä esitti tekevänsä koronatarkastusta ja poistui anastetun saaliin kanssa

Poliisi tutkii Vihdissä lauantaina tapahtunutta huijausta, jossa kolme miestä esiintyi koronavirustutkijana. Samalla he anastivat käteistä rahaa ja arvotavaraa.

Länsi-Uudenmaan poliisi (siirryt toiseen palveluun) etsii kolmea epäiltyä ja pyytää tapauksen selvittämiseksi myös yleisövihjeitä. Havainnot voi ilmoittaa puhelimitse puhelinvastaajaan numeroon 029 541 3013 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.espoo@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

15.3. klo 12:54 Hus: Ensihoitotehtäviin osallistuvien avustavien yksiköiden määrää rajataan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronavirusinfektion aikana yksittäiseen ensihoitotehtävään osallistuvien yksiköiden ja henkilöstön määrää rajataan. Ambulanssit hoitavat ensihoitotehtävät pääsääntöisesti ilman palo- ja pelastusyksiköiden apua.

14.3. klo 17.33 Ensimmäiset kahdeksan helsinkiläistä koronavirukseen sairastunutta jo parantunut

Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen tviittasi lauantaina iltapäivällä, että kahdeksan ensimmäistä koronavirukseen sairastunutta helsinkiläistä on jo parantunut.

14.3. klo 17 HUS: Uudenmaan Päivystysapu 116 117 -puhelinpalvelu on ruuhkautunut

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedotti (siirryt toiseen palveluun), että Päivystysapu numero 116 117 on ruuhkautunut koronavirukseen liittyvistä yhteydenotoista. Hus muistuttaa, että palvelu on tarkoitettu kiireellistä apua tarvitseville.

Sairasta kotona, mikäli sinulla on lieviä hengitystieoireita. Vaikka epäilisit koronavirustartuntaa, ei tarvitse enää ilmoittaa terveydenhuoltoon. Jatkossa koronavirusnäytteitä otetaan ainoastaan ryhmiltä, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä. (siirryt toiseen palveluun) Ota yhteyttä Päivystysapuun tai terveydenhuollon muihin yksiköihin ainoastaan, jos vointisi on sellainen, ettet pärjää kotihoidolla.

Oman terveysaseman aukioloaikoina ole yhteydessä terveysasemalle tai työterveyshuoltoon ja sen ollessa suljettuna Päivystysapuun.

Hätätilanteessa tulee aina ottaa yhteyttä hätänumeroon 112.

13.3. klo 18.20 Helsinki ei sulje kouluja tai päiväkoteja koronaviruksen vuoksi

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotti kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen. Kaupunki teki tänään perjantaina uusia päätöksiä, joilla pyritään toteuttamaan valtioneuvoston eilisiä linjauksia Helsingin arjessa.

Kaupunki ei aio sulkea peruskouluja tai päiväkoteja. Vapaavuoren mukaan ne kuuluvat yhteiskunnan keskeisempiin toimintoihin, joita ei ilman raskaita perusteita lamaannuteta.

13.3. klo 16.55 Helsingin pormestari kertoo kaupungin koronapäätöksistä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedottaa kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen klo 17.30.

Helsingin kaupunki on tehnyt tänään uusia päätöksiä, joilla pyritään toteuttamaan valtioneuvoston eilisiä linjauksia Helsingin arjessa.

Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana. Voit katsoa sen tästä jutusta tai Yle Areenasta.

13.3. klo 15.45 Kansallisoopperan ja -baletin esitykset peruttu huhtikuun puoliväliin asti

Kansallisooppera ja -baletti peruu kaikki esityksensä 14.4. asti.

Peruutukset koskevat sekä päänäyttämöä että Alminsalia. Lisäksi myös ilmaistapahtumat ja lastentapahtumat on peruttu.

Kansallisooppera ja -baletti aloittaa yhteistoimintaneuvottelut, joiden jälkeen tiedotetaan loppukevään esityksistä.

Peruutetut liput ja tarjoilut hyvitetään asiakkaille.

13.3. klo 15.24 Hus: kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, ettei kaikkia koronavirusepäilyjä enää testata. Husin mukaan koronavirustestauksessa keskitytään jatkossa niihin ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

Henkilöiden, joilla on hengitystieoireita, mutta jotka ovat muuten hyväkuntoisia, ei siis tule enää olla yhteydessä terveydenhuoltoon, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa. Ohjeena on pysytellä kotona ja noudattaa yleisiä hengitystieinfektion kotihoito-ohjeita.

13.3. klo 14.49 Aluehallintovirasto kieltää yli 500 hengen tilaisuudet

Aluehallintovirasto (AVI) kieltää yli 500 hengen yleisötilaisuudet (siirryt toiseen palveluun) Manner-Suomessa sekä sisä- että ulkotiloissa.

Avin määräys astuu voimaan välittömästi ja on voimassa lain salliman enimmäisajan eli kuukauden.

Sen jatkoa pohditaan voimassaoloajan umpeutuessa. Hallitus antoi eilen suosituksen kiellosta toukokuun loppuun asti.

13.3. klo 14.19 Kansallisteatteri peruu kevään näytöksensä

Kansallisteatteri peruu kaikki kevään näytökset koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Katsojat voivat vaihtaa lippunsa syksyn näytäntöihin, lahjakorttiin tai pyytää rahansa takaisin.

Lippuvaihdolle ei ole kiirettä, niitä voi tehdä 29.5.2020 saakka.

13.3. klo 12.30 Suora Mall of Triplasta

Miltä näyttää Triplassa koronavirustilanteen vuoksi? Tästä voit seurata suoraa joka alkoi klo 12.30.

13.3. klo 11.45 Hus antoi ohjeen potilasvierailuista

Hus tiedottaa (siirryt toiseen palveluun), että koronaviruksen vuoksi vierailuja rajoitetaan. Sairaaloissa ja muissa Husin yksiköissä ei saa vierailla, jos henkilöllä on vähäisiäkään tartuntataudin oireita tai jos on altistunut koronavirukselle.

Samanaikaisesti potilaan luona saa vierailla kaksi henkilöä. Alle 12-vuotiaiden lasten vierailusta potilaan luona tulee aina sopia erikseen, koska infektio voi lapsilla olla hyvin vähäoireinen.

Vierailijoiden tulee käyttää käsihuuhdetta sairaalaan, osastolle ja potilashuoneeseen tullessa ja sieltä poistuttaessa.

13.3. klo 11.10 HSL ei myy enää lippuja busseissa koronaviruksen vuoksi

Helsingin seudun liikenne HSL kertoo tekevänsä toimenpiteitä koronaviruksen vuoksi.

Konkreettisimmin HSL:n varautuminen näkyy matkustajille siinä, ettei lippuja myydä enää busseissa. Näin pyritään välttämään ylimääräistä rahan käsittelyä sekä kuljettajien ja matkustajien välisiä kontakteja.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että joukkoliikenne muuttuisi maksuttomaksi, vaan lähtökohtaisesti edellytetään, että kaikilla on lippu. Kuten raideliikenteessäkin, niin matkustajat hankkivat lipun muualta, toteaa HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

Koronasta huolestuneet HSL:n bussikuskit vaativat aiemmin, että matkustajat eivät käyttäisi etuovia eivätkä ostaisi lippuja kuljettajilta.

13.3. klo 9.00 Koronasta huolestuneet AKT:n bussikuskit aloittavat työtaistelutoimen

HSL-alueen AKT:n järjestäytyneet bussinkuljettajat aloittavat työtaistelutoimen puoliltapäivin. Kuskit vaativat HSL:ltä koronalta suojaavia toimia.

Työtaistelutoimen ei pitäisi aiheuttaa matkustajille merkittävää haittaa. Bussit siis kulkevat tavalliseen tapaan.

13.3. klo 8.35 Husin nuorisopsykiatrian työntekijällä koronatartunta

Tartunnan saanut palasi Itävallasta Tirolin alueelta 1.3. Oireet alkoivat seuraavana päivänä. THL julisti Tirolin epidemia-alueeksi vasta 9.3., joten työntekijä ei osannut epäillä koronavirustartuntaa. Tartunnalle on altistunut 33 HUSin työntekijää, joista suurin osa on nuorisopsykiatrian henkilökuntaa. Heidät on asetettu kotikaranteeniin. HUSin nuorisopsykiatrian yksiköissä potilaita ei ole altistunut, koska kyseinen työntekijä ei ole tehnyt potilastyötä.

Psykiatriassa etätyön mahdollisuudet ovat hyvät ja kotikaranteeniin asetetut työntekijät pystyvät hoitamaan työtehtäviä myös kotikaranteenin aikana.

HUSissa todettiin 23 uuttaa koronatartuntaa torstaina 12.3. Yhteensä HUSin alueella on todettu 69 tartuntaa. Tähän mennessä todetut tartunnat liittyvät matkailuun epidemia-alueille tai kontaktiin tartunnan saaneen kanssa.

13.3. klo 7.55 Hyvinkään Pohjoispuiston koulun oppilaita ja henkilöstöä karanteeniin

Koululaisia ja henkilökuntaa on laitettu karanteeniin koronavirusaltistuksen vuoksi, kertoo Hyvinkään kaupunki Pohjoispuiston koulun henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä on todettu koronavirustartunta torstaina 12.3. Tartunta on peräisin epidemia-alueelta Itävallasta. Tartunnan saanut on hyväkuntoinen ja kotihoidossa. Karnateenissa on noin 30 henkilöä kahden viikon ajan. Koulua ei suljeta.

13.3. klo 6.08 Helsinkiläisen alakoulun oppilaita ja henkilökuntaa karanteeniin

Helsingin Laakavuoren ala-asteen koulun luokkien 5A, 5B, 6A, 6B, 1-6C ja 1-6D oppilaita ja henkilökuntaa on asetettu altistuksen vuoksi kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS torstaina. Karanteeniin asetettuja oppilaita on 73 ja koulun henkilökuntaan kuuluvia 13. Koulussa on oppilaita yhteensä 253.

Koulu on auki perjantaina ja kaikki muut oppilaat, paitsi nyt karanteeniin asetut, tulevat perjantaina normaalisti kouluun.

lähde: stt

12.3. klo 16.50 Urheiluseurat pohtivat koronavirusriskin aiheuttamia jatkotoimia

Hallituksen suositukset koronavirustartuntojen vähentämiseksi näkyvät myös lasten ja nuorten harrastustoiminnassa. Hallitus linjasi torstaina, että tartuntojen vähentämiseksi tulee rajoittaa lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.

Pääkaupunkiseudulla esimerkiksi HIFK ja HJK pohtivat parhaillaan koronavirusriskin aiheuttamia jatkotoimia.

HIFK peruu kaikki junioreiden harjoitukset jo tältä torstailta ja jää odottamaan Jääkiekkoliiton kilpailuvaliokunnan ja liittohallituksen linjausta jatkotoimista. Liitto kokoontuu puimaan asiaa tänä iltana.

HJK harjoittelee ja pelaa vielä tänään torstaina normaalisti ja tiedottaa tulevista erikoisjärjestelyistä perjantain aikana. Samaa linjaa vetää myös espoolainen FC Honka. Vantaan Jalkapalloseura keskeyttää harjoitus- ja turnaustoimintansa maaliskuun loppuun saakka.

12.3. klo 16.38 Koronatartunnan saaneen tartunnan alkuperä pystytään yhä jäljittämään

Helsingin, Espoon ja Vantaan terveydenhuollon viranomaisten mukaan tartunnan saaneiden tartunnan alkuperä on pystytty toistaiseksi jäljittämään. Tartunnan jäljittämisellä tarkoitetaan tartuntalain mukaista selvitystä siitä, mistä kukin potilas on taudin saanut. Selvittäminen tehdään pääosin haastattelemalla ja perustuu asiakkaiden kertomiin tietoihin.

Husin alueella on todettu tähän mennessä 50 koronavirustartuntaa ja koko maassa 109 tartuntaa.

12.3. klo 16.15 Helsinki10-juoksutapahtuma siirretään

Helsinki10-juoksutapahtuma siirretään toiseen ajankohtaan, kertoo tapahtuman järjestäjä Facebook-sivuillaan. Juoksutapahtuma olisi ollut tarkoitus järjestää lauantaina 25.4.2020. Järjestäjän mukaan tapahtuma olisi tarkoitus järjestää myöhemmin tänä vuonna, mutta tarkkaa ajankohtaa ei osata vielä kertoa.

12.3. klo 15.57 Helsingin Messukeskus sulkee käynnissä olevat tapahtumansa

Helsingin Messukeskus sulkee parhaillaan käynnissä olevat tapahtumansa koronavirustilanteen vuoksi. Messukeskuksen mukaan tapahtumat suljetaan tänään kello 16.

Messukeskuksessa on tällä hetkellä käynnissä muun muassa hotelli ja ravintola-alan ammattilaisten Gastro Helsinki -messut. Vuoden Kokki ja Vuoden tarjoilija -kilpailut käydään huomenna aiemmin kerrotun aikataulun mukaisesti, mutta ilman yleisöä.

Messukeskus perustelee päätöstä sillä, että hallitus suosittaa yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien perumista toukokuun loppuun saakka.

Myös Messukeskuksen huhti-toukokuuksi suunnitellut yli 500 henkilön tapahtumat siirretään. Tapahtumille pyritään löytämään uusi ajankohta tälle vuodelle.

Lähde: STT

12.3. klo 15.43 Kulttuuritapahtumia perutaan ja yleisömääriä rajoitetaan

Keikkoja ja kulttuuritapahtumia perutaan nyt urakalla ympäri maata. Hallitus kertoi torstaina iltapäivällä suosittelevansa, että yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Esimerkiksi Kansallisteatteri aikoo järjestää näytökset viidellesadalle osallistujalle. Näytösten liput rajataan viiteensataan myytyyn ostojärjestyksessä. Ylimenevien liput perutaan.

Radion sinfoniaorkesteri peruu kevätkauden loput sinfoniakonsertit Helsingin Musiikkitalossa, mutta konsertit aiotaan lähettää Yle Areenassa ja muilla Ylen kanavilla. Orkesteri soittaa siis tyhjälle katsomolle.

Koronan vuoksi on peruttu myös esimerkiksi Tavastian tapahtumia.

12.3. klo 15.12 HIFK-JYP peliin ei päästetä yleisöä, koripallosarjat keskeytetään toistaiseksi

Suomen hallitus linjasi torstaina, että kaikki yli 500 hengen suuret yleisötapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka. Tämä vaikutti muun muassa siihen, että Helsingin IFK tiedotti, ettei yleisöä päästetä torstaiseen peliin JYP:iä vastaan.

Lisäksi kaikkia kansalliset koripalloseurat keskeytetään toistaiseksi.

Yle Urheilu seuraa hallituksen linjauksen vaikutuksia urheilutapahtumiin tässä artikkelissa.

12.3. klo 14.59 Talvisodan päättymisen muistohetki perutaan koronavirustilanteen takia

Talvisodan päättymisen muistohetki huomenna perjantaina on peruttu koronavirustilanteen takia. Valtakunnallinen muistotilaisuus oli tarkoitus järjestää Helsingin tuomiokirkossa. Valtioneuvoston kanslian ja veteraanijärjestöjen valmistelemaan yleisölle avoimeen tapahtumaan oli tulossa 50 veteraania ja valtiojohtoa.

Myös tilaisuutta ennen tarjoiltavaksi kaavaillut torikahvit Senaatintorilla on peruttu.

12.3. klo 14.53 Espoon työväenopisto Omnian toimintaohjeita

Espoon työväenopisto Omnia toivoo, että jos joku epäilee sairastavan tarttuvaa tautia, hän ei osallistuisi työväenopiston kursseille. Työväenopisto neuvoo ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle ja odottamaan kotona toimintaohjeita.

12.3. klo 13.20 Lentokielto hämmentää Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaalla Yhdysvaltoihin lähtöä tekevät suomalaiset ja amerikkalaiset matkustajat ovat ihmeissään presidentti Donald Trumpin määräämästä lentokiellosta.

Kävimme lentoasemalla kysymässä matkustajien tunnelmia. Voit lukea lisää tässä jutussa.

12.3. klo 13.01 Husissa koronavirustartunta sydänkirurgilla

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin henkilöstössä on ilmennyt koronavirustartunta. Sairaanhoitopiiri kertoi asiasta tänään torstaina.

Tartunta todettiin Meilahden sairaalan sydänkirurgilla. Hän oli ollut matkalla Itävallassa Tirolin alueella ja tullut maanantaina töihin tuntien itsensä terveeksi.

Koronavirustartunnalle altistui yhteensä 28 työntekijää. He ovat kaikki kotikaranteenissa.

Karanteenissa on tällä hetkellä viisitoista lääkäriä ja kolmetoista hoitohenkilökuntaan kuuluvaa.

12.3. klo 12.21 Viikissä kotikaranteeni on nyt ohi

Viikin normaalikoulun oppilaiden ja henkilökunnan sekä HJK:n juniorijoukkueen kotikaranteeni on päättynyt eilen iltapäivällä, tiedottaa (siirryt toiseen palveluun) Helsingin kaupunki.

Kaupungin mukaan karanteenissa olleet voivat nyt jatkaa normaalia arkea.

Kukaan karanteenissa olleista ei ole sairastunut kahden viikon aikana.

Yli sata ihmistä joutui alun perin karanteeniin altistuttuaan koronavirukselle.

12.3. klo 11.05 Hus: Neljätoista uutta tartuntaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella on todettu 14 uutta koronavirustartuntaa.

Tartuntoja on sairaanhoitopiirin alueella nyt yhteensä 46.

12.3. klo 10.55 Koululaiset pakkaavat kaikki kirjat mukaansa kotiin

Ainakin Helsingissä, Espoossa ja Lohjalla koululaiset ottavat tänään torstaina kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttävät niitä siellä toistaiseksi, kerrotaan perheille lähetetyssä viestissä. Kouluun otetaan viestin mukaan vain tarvittavat kirjat.

Asia käydään läpi myös oppilaiden kanssa, viestissä todetaan.

12.3. klo 10.52 Elixia sulkee salinsa kahdeksi viikoksi

Kuntosaliketju Elixia tiedottaa sulkevansa kaikki toimipisteensä väliaikaisesti.

Tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan salit ovat kiinni tästä päivästä lähtien kahden viikon ajan.

Yhtiön mukaan Elixian Tapiolan-keskuksessa Espoossa (siirryt toiseen palveluun) on ollut koronavirustartunnan saanut toissa päivänä tiistaina puoliltapäivin.

12.3. klo 10.42 Husin henkilöstössä koronavirustartunta

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin henkilöstössä on ilmennyt koronavirustartunta. Sairaanhoitopiiri kertoo asiasta tiedotteessa.

Hus järjestää asiasta tiedotustilaisuuden tänään kello 12.30. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana kello 12.25.

Suomessa on tähän mennessä 65 koronavirustartuntaa.

12.3. klo 9.52 Messukeskuksessa pidettävät Sairaanhoitajapäivät siirtyvät toiseen ajankohtaan

Sairaanhoitajaliitto, Fioca ja Messukeskus siirtävät yhdessä järjestämänsä tapahtuman uuteen ajankohtaan. Tapahtuma oli tarkoitus järjestää 25.–26. maaliskuuta.

Syynä on vallitseva koronavirustilanne, joka juuri nyt työllistää hoitohenkilökuntaa monissa sairaanhoitopiireissä. Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela sanoo tiedotteessa, että ratkaisuun päädyttiin, koska hoitohenkilökunnan työpanosta tarvitaan nyt muualla.

Uusi päivämäärä julkaistaan mahdollisimman pian.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan