Kunnat varautuvat sulkemaan koulunsa – pääkaupunkiseudulla pyydetään viemään koulukirjat kotiin, korona voi siirtää jopa oppilaiden kesälomaa

Yle kysyi opetusjohtajilta, miten koulut ovat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen.

koronavirus
Luokkahuone jossa tuolit nostettu pöydille
Marja Väänänen / Yle

Kunnat ympäri Suomen varautuvat nyt koronaviruksen aiheuttamiin karanteeneihin kouluissa.

Yle kysyi kuntien opetusjohtajilta, ovatko kunnat varautuneet tarvittaessa keskeyttämään opetuksen. Lisäksi tänään torstaina ainakin Helsingissä, Espoossa ja Lohjalla lähetettiin kouluilta Wilma-viesti vanhemmille, jossa kehotetaan oppilaita ottamaan kaikki kirjat mukaansa kotiin ja säilyttämään niitä siellä toistaiseksi. Kouluun otetaan viestin mukaan vain tarvittavat kirjat.

Vastauksista ilmenee, että kouluissa varaudutaan nyt kiireellisesti poikkeustilanteeseen, jossa terveysviranomaiset kehottavat sulkemaan koulun koronavirustartuntojen takia.

Kunnat varautuvat erilaisiin tilanteisiin, kuten jos koko koulu joudutaan sulkemaan, useampia kouluja joudutaan sulkemaan tai yksittäinen luokka tai yksittäisiä luokkia asetetaan karanteeniin.

Sähköiset viestit

Koulut tiedottavat koronavirukseen liittyvistä toimenpiteistä pääosin sähköisesti, kuten Wilma-viestien ja kaupungin verkkosivujen kautta.

Jotkut koulut ovat patistaneet vanhempia aktivoimaan Wilma-tilit, jotta ajankohtainen tieto koronavirukseen liittyvistä toimenpiteistä saavuttaisi heidät. Vanhempia pyydetään myös tarkistamaan, että heidän yhteystietonsa ovat järjestelmässä ajan tasalla.

Esimerkiksi Seinäjoella Wilma- ja Helmi-järjestelmien käyttäjiä on kehotettu hankkimaan matkapuhelinsovellus, joka ilmoittaa heti saapuneesta viestistä.

– Kaikkia viestintäkanavia käytetään varmasti tarvittaessa, mukaan lukien kaupungin tiedotuskanavat ja paikallismediat, Törnävän koulun rehtori Kimmo Rantanen Seinäjoelta kertoo.

Jotkut koulut varautuvat soittamaan oppilaiden vanhemmille, jos näillä ei ole käytössään esimerkiksi Wilma-tiedotuskanavaa. Näin toimitaan esimerkiksi Raahessa, Oulussa, Mikkelissä, Pieksämäellä ja Kotkassa. Esimerkiksi Forssan keskuskoulun sulkemisessa Wilma toimi tehokkaasti.

Varkaudessa ongelmana on se, etteivät kaikki huoltajat ole halunneet aktivoida omia Wilma-tilejään.

Etätehtäviä

Jos terveysviranomaiset asettavat koulun eristykseen, koulut järjestävät opetuksen etänä. Tämä tapahtuu esimerkiksi jakamalla tehtäviä Wilma-viestien avulla.

Näin on jo toimittu Helsingissä, jossa oppilaita on tällä hetkellä karanteenissa.

– Oppilaille ohjeistetaan Wilman kautta kotitehtävät. Lisäksi voidaan antaa etäopetusta. Kun oppilas palaa kouluun, hänelle voidaan antaa tarvittaessa tukiopetusta, Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjalainen kertoo.

Opetuksessa aiotaan hyödyntää myös oppilaiden digilaitteita ja järjestää opetusta sähköisesti esimerkiksi Teams-verkko-opetuksen avulla. Ohjelma toimii kannettavalla tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella.

Teams-ohjelmaa käyttämällä yksittäinen oppilas voi näyttää opettajalle kuvan ja äänen avulla, miten hän on ratkaissut jonkin tehtävän.

– Jos oppilaalla ei ole päätelaitetta, koulu lainaa mahdollisuuksien mukaan karanteenissa olevalle oppilalle muutoin yhteiskäytössä olevan päätelaitteen, perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen Kajaanista sanoo.

Priorisointi

Kajaanissa jokaisessa koulussa on vähintään yksi digitutor-opettaja, joka tulee opettajia etäopetuksen järjestämisessä.

Päivi Rissanen Kajaanista kertoo, että poikkeustilanteessa opetus priorisoidaan siten, että ykkös- ja kakkosluokkalaiset keskittyvät erityisesti äidinkieleen ja matematiikkaan.

Kolmasluokkalaiset ja heitä vanhemmat oppilaat keskittyvät äidinkielen ja matematiikan lisäksi kieliin. Reaaliaineissa edetään lukemalla ja tehtäviä tekemällä.

– Karanteenissa olevan oppilaan kirjat ja paperimateriaalit, eli oppilaan pulpetin sisältö, luovutetaan muovikassiin pakattuna ja nimellä varustettuna, Päivi Rissanen kertoo.

Kesäloma voi lykkääntyä

Perusopetuslain nojalla koulut voivat tarvittaessa pidentää lukuvuoden pituutta enintään kuudella päivällä menetettyjen työpäivien osalta.

Tämä on kuitenkin vasta viimesijainen vaihtoehto, jos esimerkiksi opetuksen tehostaminen ja tukiopetuksen antaminen eivät ole riittäviä toimenpiteitä.

Monet kunnat ovat perustaneet varautumistyöryhmiä, jotka koordinoivat koronan aiheuttaman uhan hallintaa.

Jos useita opettajia on määrätty karanteeniin, oppilaat voidaan siirtää jopa toisiin kouluihin. Näin on varauduttu toimimaan esimerkiksi Lappeenrannassa.

– Tilapäinen opetuksen keskeyttäminen jossakin koulurakennuksessa voisi tulla kysymykseen, jos liian suuri osa sen koulun opettajista olisi määrätty karanteeniin. Tarvittaessa oppilaat kuljetetaan toiseen lähialueen kouluun, Lappeenrannan opetustoimenjohtaja Mari Routti kertoo.

Opetuksen keskeyttämistä harkitaan, jos terveysviranomainen asettaa suuren määrän koulun henkilökuntaa karanteeniin. Näin toimitaan esimerkiksi Raahessa.

– Koulu suljetaan, mikäli opetushenkilöstöä ei ole käytössä niin paljoa, että opetus voidaan järjestää turvallisesti tai suuria määriä oppilaita on karanteenissa, opetus- ja kasvatusjohtaja Lucina Hänninen kertoo.

Tekstiin korjattu 12.3. kello 15.17, että oppilaiden siirtämiseen toisiin kouluihin on varauduttu Lappeenrannassa eikä Imatralla.

Voit keskustella aiheesta 13. maaliskuuta kello 23:een asti.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus