1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Talvisodan päättymisen muistohetki Helsingin tuomiokirkossa perutaan koronaviruksen vuoksi – kellot soivat silti kautta maan

Valtakunnalliseen tilaisuuteen oli tulossa sekä veteraaneja että valtiojohtoa.

Kunniamerkit puvun rintamuksessa kertovat sodan ja muunkin elämän vaiheista. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Huomenna perjantaina tulee kuluneeksi 80 vuotta talvisodan päättymisestä. Sen muistoksi oli tarkoitus järjestää valtakunnallinen muistotilaisuus Helsingin tuomiokirkossa.

Nyt koko tapahtuma on peruttu koronavirusriskin vuoksi.

Valtioneuvoston kanslian ja veteraanijärjestöjen valmistelemaan yleisölle avoimeen tapahtumaan oli tulossa 50 veteraania ja valtiojohtoa.

Myös tilaisuutta ennen tarjoiltavaksi kaavaillut torikahvit on peruttu.

Kirkonkellot soivat kuitenkin 80 vuotta sitten koittaneen rauhan merkiksi kello 11 ympäri maata.

Lisäksi Helsingin tuomiokirkon portaille sytytetään 105 kynttilää – yksi sodan jokaista päivää kohden.

Koronavirusriski vaikuttaa muistotapahtumiin myös muualla Suomessa.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa Kuopiossa on peruttu Talvisodan päättymisen muistokonsertti ensi sunnuntailta. Konsertti on kerännyt perinteisesti runsaasti yleisöä kaupungin keskustassa sijaitsevaan tuomiokirkkoon.

Kemissäkin perutaan kaupungin ja seurakunnan yhdessä järjestämä talvisodan päättymisen muistojuhla.

Kainuussa ei ole toistaiseksi kerrottu todetuista koronavirustartunnoista, mutta Kajaanissa perutaan kaikki talvisodan päättymisen avoimet muistotilaisuudet, koska yleisön joukossa olisi runsaasti riskiryhmiin kuuluvia. Myös Paltamon muistotilaisuus on peruttu.

Länsi-Uudellamaalla Lohjalla ja Vihdissä tyydytään hiukan kevyempiin ratkaisuihin.

Lohjan muistotilaisuus Pyhän Laurin kirkkomaalla seppeleenlaskuineen järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaan, mutta sen jälkeinen kahvitilaisuus jää väliin.

Vihdissä järjestetään muistojumalanpalvelus alkuperäisen suunnitelman mukaisesti, mutta ilman tapahtuman yhteydessä tarjoiltavaksi kaavailtua juhlalounasta.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: Maskipakko poistuu VR:n junissa ja HSL:n lähiliikenteessä – käyttöä suositellaan silti, Uudellamaalla leviämisvaiheen ravintolarajoitukset

Talvisota Elävässä arkistossa

12 pommikonetta laskeutui vähin äänin järven jäälle ja saattoi ratkaista Suomen itsenäisyyden talvisodan lopulla – professori: "Suomen kansan kaikkein kohtalokkain hetki"

Kun sota alkoi, 15-vuotias Elma Rinkinen halusi puolustaa Suomea – 80 vuotta myöhemmin hän saa kaiken tarvitsemansa avun ilmaiseksi: "Ei kai rahoja ole ollut"

Reserviläisliitto paheksuu Venäjän valheellisia tulkintoja talvisodan syttymissyistä – museo selitti käännösvirheeksi