Apteekit alkoivat valmistaa käsidesinfiointiainetta itse – koronavirus räjäytti menekin, tukuillakin vaikeuksia vastata kysyntään

Tukuista käsidesit loppuivat keskiviikkona aamupäivällä, joten ensimmäiset apteekit alkoivat valmistaa käsidesiä jo eilen.

koronavirus
Farmaseutti Tea Vaara (vas) ja farmaseuttiopiskelija Viivi Kankainen esittelevät käsihuuhdepulloja.
Porvoon Uuden apteekin farmaseutti Tea Vaara (vas.) ja farmaseuttiopiskelija Veera Kankainen esittelevät apteekissa valmistettua käsidesiä. Valmius omaan tuotantoon on suurimmalla osalla apteekeista.Hedvig Sandell / Yle

Koronavirusepidemia on nostanut apteekeissa ja kaupoissa myytävän desinfiointiaineiden menekin niin hurjaksi, että tukuilla on vaikeuksia toimittaa tuotteita kaikille tarvitseville. Apteekit vastaavat kysyntäpiikkiin ryhtymällä valmistamaan käsidesiä itse.

Apteekkariliiton viestintäjohtajan Erkki Kostiaisen mukaan käsihuuhteiden ja esimerkiksi hengityssuojainten saatavuudessa on ollut ongelmia jo ainakin parin viikon ajan.

– Välillä on saatu jotain kautta jonkin tukkuliikkeen toimittamana joitakin eriä, luonnehtii Kostiainen tilannetta.

Apteekeille tuotteita välittävän tukkuliike Medifonin tuoteryhmäpäällikön Eero Malisen mukaan käsidesin kysyntä on niin kovaa, että ajoittaisia katkoksia tulee väistämättä.

– Valtavaan kysyntään vastaaminen tuottaa vaikeuksia, Malinen myöntää.

Apteekkariliiitto on selvittänyt viranomaisten kanssa mahdollisuuden ryhtyä valmistamaan käsidesiä apteekeissa. Lainsäädännöllistä estettä ei ole, joten tuotanto polkaistiin käyntiin nopeasti.

– Jäsenkyselyn perusteella lähes 70 prosentilla apteekeista on valmius ryhtyä valmistamaan tuotetta itse. Siihen tarvitaan osaamisen lisäksi pakkaustilat ja tarvittavat raaka-aineet, Kostiainen sanoo.

Proviisori Lauri Itkosella käsissään kori, jossa on Porvoon Uuden apteekin viimeiset käsidesipullot.
Porvoon Uuden apteekin viimeiset käsidesipullot proviisori Lauri Itkosen korissa. Lisää valmistuu sitä mukaa kuin ehditään tehdä.Hedvig Sandell / Yle

Apteekkien oma tuotanto käyntiin heti

Porvoon Uudessa apteekissa omavalmisteisen käsihuuhteen tuotanto aloitettiin jo keskiviikkona. Ensimmäiset muutamien kymmenien kilojen erät ehdittiin valmistaa, mutta tilatut raaka-aineet pääsivät jo loppumaan.

– Yritämme saada lisää raaka-aineita heti huomenna, että tuotanto saadaan jatkumaan, kertoo proviisori Lauri Itkonen.

Kysyntä on ollut kovaa, koska Itkosen mukaan moni asiakas on nyt herännyt hamstraamaan käsihuuhteita tuleviin tarpeisiin.

Myös Tervolan Apteekin apteekkari Minna Honkanen kertoo, että tilaus on jo lähtenyt tukkuun ja valmistus aloitetaan, kunhan tarvittavat raaka-aineet saapuvat.

– Raaka-aineita on vielä toistaiseksi ollut saatavilla tukuista. Eiköhän tässä pystytä käsidesiä jollakin tavalla järjestämään asiakkaille, Honkanen sanoo.

Apteekissa valmistettava käsidesi koostuu etanolista, glyserolista ja vedestä.

Apteekkariliiton viestintäjohtajan Erkki Kostiaisen mukaan osa apteekeista on jo joutunut rajoittamaan käsidesin myyntiä esimerkiksi yhteen pulloon asiakasta kohti. Tervolassakin tähän on jouduttu turvautumaan.

Kostiainen muistuttaa, että tärkeintä koronavirukseen varautumisessa on edelleenkin huolehtiminen hyvästä käsihygieniasta. Ensisijainen keino viruksen torjumiseksi on huolellinen käsien pesu lämpimällä vedellä ja saippualla.

Lue myös:

Ärsyttääkö hokeminen käsien pesemisestä? Näin sanoo tiede saippuasta ja käsidesistä

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa viisi uutta tartuntaa, yli 90 prosenttia sairastuneista parantunut, korona-aika näkyy hukkumisten lisääntymisenä Ruotsissa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus