Kilpailu- ja kuluttajavirasto näkee riskejä Mehiläisen ja Pihlajalinnan jättikaupassa: Ei anna vielä vihreää valoa vaan tutkii lisää

Alustavien selvitysten perusteella yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia terveyspalveluiden markkinoilla Suomessa, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kertoo.

yrityskaupat
Pihlajalinna Koskiklinikka
Mehiläinen haluaa ostaa Pihlajalinnan ja kilpailuviranomainen tutkii nyt kauppaa. Marko Melto / Yle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) selvittää yrityskauppaa, jossa Mehiläinen Yhtiöt ostaa Pihlajalinnan. Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti.

Alustavien selvitysten perusteella yrityskauppa saattaa aiheuttaa haitallisia kilpailuvaikutuksia terveyspalveluiden markkinoilla Suomessa, KKV kertoo.

Tästä syystä selvitys on siirretty toiseen käsittelyyn. Jos kaupalla ei selvästikään ole vahingollisia kilpailuvaikutuksia tai jos vahingolliset vaikutukset voidaan estää osapuolten ehdottamin ehdoin, kauppa hyväksytään ensi vaiheen käsittelyssä. Muussa tapauksessa virasto tekee päätöksen asian siirtämisestä jatkokäsittelyyn, jossa kauppa ja sen kilpailuvaikutukset selvitetään perusteellisesti.

Näin on juuri käynyt Mehiläisen ja Pihlajalinnan kaupassa.

Terveysjätti Mehiläinen kertoi viime syksynä, että se on ostamassa Pihlajalinnan. Kauppahinta on noin 360 miljoonaa euroa.

Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille.

Uuden yhtiön liikevaihdoksi arvioitiin noin 1,4 miljardia euroa, joka merkitsisi noin seitsemän prosenttia koko Suomen sote-palveluista. Yksityisen sektorin sote-palveluista osuus olisi noin viidennes. Työntekijöitä jätillä olisi 25 000.

Yrityskauppa saattaa viraston mukaan aiheuttaa haitallisia vaikutuksia terveyspalveluiden markkinoiden kilpailulle Suomessa.

– Selvitysten perusteella yrityskaupan osapuolten yhteenlasketut markkinaosuudet saattavat valtakunnallisessa ja paikallisessa tarkastelussa nousta huomattaviksi useilla yksityisten terveyspalveluiden markkinasegmenteillä sekä julkisesti rahoitettujen terveyspalveluiden markkinoilla, virasto sanoi torstaina tiedotteessa.

Myös yrityskaupan mahdollisia kilpailuvaikutuksia sosiaalipalveluiden markkinoihin on KKV:n arvion mukaan edelleen tarkasteltava.

Pari kuukautta pitää odottaa

Mehiläinen-konsernilla on vuosittain yli 1,2 miljoonasta asiakasta. Vuonna 2018 sen liikevaihto oli 916 miljoonaa euroa. Mehiläinen-konsernin palveluita tuottaa yli 18 800 työntekijää ja ammatinharjoittajaa yli 440 toimipisteessä.

Pihlajalinna on yksi Suomen johtavista yksityisistä sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tuottajista. Pihlajalinnan liikevaihto oli viime vuonna lähes 500 miljoonaa euroa. Pihlajalinnalla oli tilikauden lopussa henkilökuntaa 5 850 työntekijää.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston jatkokäsittelyssä tutkitaan, estääkö yrityskauppa olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla. KKV voi jatkokäsittelyssä hyväksyä yrityskaupan sellaisenaan, määrätä ehtoja sen hyväksymiselle tai esittää, että markkinaoikeus kieltää kaupan. Jatkokäsittely voi kestää enintään 69 työpäivää. Markkinaoikeus voi pidentää jatkokäsittelyaikaa korkeintaan 46 työpäivällä.

Lue lisää:

Pohjoismaiden suurimmalle terveysjätille mutka matkaan: Pihlajalinnan ja Mehiläisen kauppa voi pitkittyä

Tutkija näkee useita riskejä – terveyspalvelut keskittyvät Suomessa kahdelle jätille: "Helpot hedelmät on jo poimittu"

Terveysjätti Mehiläinen on ostamassa Pihlajalinnan: Rakenteilla on Pohjoismaiden suurin terveysjätti, joka suuntaa ulkomaille