1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronauhka leijuu jo Savonlinnan Oopperajuhlienkin ympärillä – "Emme selviäisi lipputulojen menetyksistä ilman ulkopuolista tukea"

Savonlinnan Oopperajuhlille osallistui viime kesänä yhteensä 65 000 kävijää. 

Olavinlinnassa pidettävät Savonlinnan Oopperajuhlat on Savonlinnan kaupungille elintärkeä kulttuuritapahtuma. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Savonlinnassa pohditaan Oopperajuhlien tilannetta korona-aallon laajentumisuhan alla. Savonlinnan Oopperajuhlien markkinointi- ja viestintäpäällikkö Sonja Eiramo suhtautuu kuitenkin vielä toistaiseksi rauhallisin mielin tulevaan kesään.

– Onneksi aika on meidän puolella, kun meidän festivaali on vasta heinäkuussa. Toivottavasti Suomessa olisi kesällä parempi tilanne, eikä silloin enää tarvitsisi perua yleisötapahtumia.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 3.7. – 1.8.

Suomessa hallitus linjasi suosituksen yli 500 henkilön yleisötapahtumien perumisesta toukokuun loppuun saakka. Määräyksen antavat aluehallintovirastot.

Viestintäpäällikkö Auli Posti Itä-Suomen aluehallintovirastosta sanoo, että Avi odottaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjettä ja päätöksistä tiedotetaan perjantain aikana.

Pahimman skenaarion toteutuminen olisi massiivinen kolaus

Pahimmassa mahdollisessa skenaariossa koronauhka saattaisi perua myös Oopperajuhlat. Peruuntuminen olisi festivaalille katastrofi. Savonlinnan Oopperajuhlille osallistui viime kesänä yhteensä 65 000 kävijää.

Sonja Eiramo sanoo, että Oopperajuhlien toiminta rahoitetaan melkein 80-prosenttisesti lipputuloilla.

– Lipputulojen menetykset olisivat niin suuri kolaus, että siitä emme selviäisi ilman ulkopuolista tukea.

Oopperajuhlien toimintabudjetti kesälle 2020 on reilut 7 miljoonaa euroa, josta budjetoitujen lipputulojen osuus on noin 5,7 miljoonaa euroa.

Eiramo sanoo, että Oopperajuhlilla ei ole vakuutuksia, jotka korvaisivat esimerkiksi kaikki peruuntuneet esitykset.

– Sellaiset vakuutukset ovat niin kalliita, ettei meidänlainen toimija pysty vakuuttamaan koko festivaalikautta.

Myös maailmalla on peruutettu lukuisia suuria yleisötapahtumia. Esimerkiksi Ruotsissa kaikki yli 500 henkilön yleisötapahtumat kiellettiin koronauhan takia keskiviikkona.

Oopperajuhlien peruuntuminen olisi myös massiivinen kolaus Savonlinnalle ja Savonlinnan seudun matkailulle. Savonlinnan seudun matkailun toimitusjohtaja Jaana Komin mielestä Oopperajuhlien vaarantuminen riippuu siitä, milloin koronatilanne Suomessa pahentuu huippuunsa.

– Mitä nopeammin epidemia tulee sen parempi. Jos tilanne pitkittyy ja epidemian huippu osuisi kesäkuun alkuun niin silloin siitä tulisi meille ongelmia.

Matkailuyrittäjät toistaiseksi odottavalla kannalla

Jaana Komi sanoo, että toistaiseksi maailmanlaajuinen koronauhka ei ole vaikuttanut vielä suuremmin Savonlinnan seudun matkailuyrittäjiin. Matkailijat ovat kiinnostuneita etenkin peruutusehdoista.

– Yrittäjät ovat kertoneet, että matkailijat ovat selkeästi varovaisia varaamaan, mutta kotimaan matkailijat ovat tehneet enemmän esimerkiksi mökkivarauksia.

Komi sanoo peruutusehtojen riippuvan yrityksestä, mutta 30 päivän peruutusehto on yleinen. Hän nostaa esimerkiksi Booking.com-varaussivuston, jonka kautta tehtyihin varauksiin voi tiettyihin paikkoihin perua varauksen vielä saman päivän aikana.

– Booking.com on esittänyt suosituksen, että varauksia voisi siirtää myöhemmäksi eikä peruutusmaksuja perittäisi, Komi sanoo.