Hyppää sisältöön

Lue lista hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

Hallitus kertoi tiedotustilaisuudessa, että etätöitä tulee suosia ja lomamatkoja siirtää.

Sanna Marin puhui torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Hallituksen torstaina 12. maaliskuuta päättämät varautumistoimenpiteet ja suositukset ovat seuraavat:

Suositukset yleisötilaisuuksia varten

Hallitus suosittaa, että koronaviruksen leviämisen estämiseksi kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka.

Lisäksi suositellaan, että muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Määräys pohjautuu tartuntatautilakiin.

Taloudellinen varautuminen

Pääministeri Marin sanoi tiedotustilaisuudessa, että hallitus varautuu koronaviruksen leviämisen aiheuttamiin kustannuksiin lisätalousarviolla.

Hallituksen suositukset työpaikoille ja vapaa-ajalle

Hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta työnantajansa kanssa. Etätöitä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat.

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa vapaa-ajan toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla. Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta ikääntyneiden ja perussairaiden kanssa asioidessa.

Varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Koronavirustartunnan saaneille turvataan laadukas ja tarpeenmukainen hoito.

Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit. Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla.

Ulkomaanmatkailu

Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita. Matkustusilmoitus on tehtävä, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Hallitus suosittaa, että muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja on suositeltavaa siirtää.

Viestintää lisätään

Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan ja monikanavaisuutta lisätään. THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä.

THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Koronaviruksen rokote

Hallitus kertoo, että Suomi osallistuu koronavirusrokotteen kehittämiseen yhteensä 5 miljoonalla eurolla.

Lue aiheesta myös:

.
.