Hyppää sisältöön

Yle seurasi kyselytuntia: Perussuomalaiset ja kokoomus esittivät valmiuslain käyttöönottoa – "Viesti koulujen sulkemisesta tulisi antaa heti"

Hallitus tiedotti torstaina aiempaa laajemmista toimista koronaviruksen torjumiseksi.

Sanna Marin eduskunnassa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi opposition kysymyksiin koronaviruksesta eduskunnan kyselytunnilla.

Perussuomalaiset ja kokoomus ovat esittäneet kyselytunnilla valmiuslain käyttöönottoa. Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen sanoo, että perussuomalaiset tukee hallituksen torstaina esittelemiä toimenpiteitä koronaviruksen torjumiseksi.

Samalla puolue kuitenkin pitää toimia riittämättöminä.

– Perussuomalaiset tukee hallituksen toimia, mutta on tehtävä vielä enemmän. Perussuomalaisten mielestä tulisi antaa heti viesti koulujen ja muiden oppilaitosten sulkemisesta. Olemme valmiit tukemaan valmiuslain käyttöönottoa, jotta tarvittavat toimeenpiteet ovat laillisesti mahdollisia, Juvonen sanoi avauspuheenvuorossa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi, että hallituksen pitäisi mieluummin enemmän kuin liian vähän.

– Olemme valmiit tukemaan kaikkia tarpeellisia keinoja, joita hallitus esittää. Kerroimme jo maanantaina, että olemme valmiit tukemaan valmiuslain käyttöönottoa, Orpo sanoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että hallitus kutsuu oppositiopuolueet yhteiseen kokoukseen illalla. Siellä puolueiden on tarkoitus käsitellä muun muassa valmiuslain käyttöönottoa.

Pääministeri Marin sanoi aiemmin torstaina tiedotustilaisuudessa, että hänen näkemyksensä mukaan lakia ei vielä pidä ottaa käyttöön. Hän toisti näkemyksensä kyselytunnilla.

– Mikäli meidän viranomaiset suosittelisivat asiantuntemuksellaan sitä, että kouluja ja päiväkoteja pitäisi laittaa kiinni sekä ryhtyä nykyistä kovempiin toimiin, totta kait heitä kuuntelisimme, Marin sanoi.

Marinin mukaan tilanne ei ole äitynyt niin pahaksi, että laki täytyisi ottaa käyttöön. Hänen mukaansa valmiuslain käyttöönottamiseen menisi enemminkin päiviä kuin viikkoja.

Valmiuslailla annetaan viranomaisille riittävät toimivaltuudet poikkeusoloissa ja sota-aikoina. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) muistutti eduskuntaa siitä, ettei lakia ole kertaakaan sovellettu Suomessa.

Mistä saadaan hoitohenkilökuntaa?

Perussuomalaisten Juvonen kysyi kyselytunnilla myös sitä, mistä sairaalat ja hoitopaikat saavat lisää henkilökuntaa, jos tilanne äityy pahaksi.

– Onko olemassa varautumissuunnitelmia, mistä saamme hoitajia ja lääkärireserviä, Juvonen kysyi.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vastasi, että nyt kiinnitetään huomiota erityisesti terveeseen hoitohenkilökuntaan.

– Kaikin keinoin on nyt myös velvoitettava alan työnantajat siihen, että epidemia-alueilta tulleet ja tulevat henkilöt eivät vain ilmesty työpaikalle. Sovitaan siitä, miten poissaolo sovitaan työpaikalla, Kiuru vastasi.

Hallitus kertoi torstaina, että se suosittaa sopimista työpaikoilla siitä, miten ja milloin työntekijät palaavat työpaikoille. Erityisesti tämä koskee sairaaloita ja hoitopaikkoja.

Hallitus rajoittaa yleisötilaisuuksia

Hallitus kertoi torstaina tiedotustilaisuudessaan, että se suosittelee yleisötilaisuuksien rajoittamista jatkossa.

Rajoitus koskee yli 500 henkilön tilaisuuksia ja se kestää aina toukokuun loppuun saakka. Käytännön päätöksen asiasta tekevät aluehallintovirastot.

Hallitus myös suosittelee tapahtumajärjestäjille, että myös muiden tilaisuuksien järjestämistä jatkossa harkitaan vakavasti.

Kansalaisten puolestaan pitää jatkossa tehdä matkustusilmoitus, jos heidän on välttämätöntä matkustaa ulkomaille.

Samalla etätöitä tulee suosia ja lomamatkoja siirtää. Harrastetoiminnassa olisi syytä rajoittaa lähikontakteja.

Hallitus varautuu lisätalousarviolla kulujen kasvamiseen sosiaali- ja terveyspalveluissa. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi, ettei viruksen hoitaminen jää Suomessa rahasta kiinni.

Hallitus pyrkii rajoituksilla ja suosituksilla suojelemaan ennen kaikkea riskiryhmiä, joihin kuuluvat ikääntyneet ja perussairaat.

Lue lisää:

EKP vahvistaa arvopapereiden osto-ohjelmaa – Yle seuraa koronavirustilanteen ja USA:n matkustuskiellon talousvaikutuksia hetki hetkeltä

Yli 500 ihmisen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka, hallitus varautuu taudin leviämiseen lisätalousarviolla