Hyppää sisältöön

Syyrian Idlib pelkää koronan leviävän miljoonan pakolaisen maakuntaan – "Se olisi katastrofi", arvioi syyrialaislääkäri Ylelle

Huhumylly Syyrian kymmenistä koronatartunnoista pyörii villisti. Al-Assadin hallinto on kiistänyt tartuntaväitteet.

Sameeh Qaddour johtaa sairaalaa, joka sijaitsee Aqrabatin kylässä Pohjois-Idlibissä. Kuva: Sameeh Qaddour

Koronatartunnat kuormittavat terveydenhuoltoa ympäri maailman. Asiantuntijat arvioivat taudin vaikutukset katastrofaalisiksi seuduilla, joille on pakkautunut paljon ihmisiä kestämättömiin olosuhteisiin.

Viruksen leviämistä pelätään myös Syyrian Idlibin maakunnassa, josta ei vielä ole kerrottu vahvistetuista tartunnoista.

– Jokainen täällä on todella huolissaan koronaviruksesta. Mikä tahansa epidemia tällä alueella olisi katastrofi, arvioi syyrialaislääkäri Sameeh Qaddour Ylelle puhelimitse.

Luoteis-Syyrian terveydenhuoltojärjestelmä on yhdeksän vuotta kestäneen sodan vuoksi romahtamaisillaan jo ilman koronaakin. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan vain puolet alueen terveydenhuoltopalveluista on tällä hetkellä toiminnassa.

Tarvetta toimivalle terveydenhuollolle olisi kuitenkin kenties enemmän kuin koskaan.

Sairaalat, jotka ovat vielä toiminnassa, ovat pullollaan ihmisiä

Sameeh Qaddour

Viimeisen kolmen kuukauden aikana maakuntaan on pakkautunut miltei miljoona sisäistä pakolaista, jotka asuvat telttaleireissä ja vuokra-asunnoissa lähellä Turkin rajaa. Yhdessä teltassa tai asunnossa saattaa asua jopa viisi perhettä, arvioi syyrialaisäiti Dalia Ylen haastattelussa viime viikolla.

Täyteen ahdetut telttaleirit ja niiden hygieniapuutteet tekisivät viruksen hallitsemisesta todella vaikean. Alueella ei myöskään ole tarpeeksi välineistöä virukseen testaamiseen.

– Mikään ei ole järjestyksessä täällä. Ei ole hallintoa. Ei ole viranomaisia. Se olisi katastrofi, Pohjois-Idlibissä työskentelevä Sameeh Qaddour pohtii.

Hallituksen epäillään salailevan tartuntoja

Vaikkei Syyriasta ole vielä vahvistettu koronatartuntoja, huhumylly pyörii jo kiivaana.

Qaddourin mukaan Idlibissä tautia epäiltiin vastikään kahdeksalla potilaalla, mutta oireet paljastuivat tavalliseksi influenssaksi. Idlibiä pitävät hallussaan Syyrian vapaa armeija, muut maltilliset kapinallisryhmät sekä radikaaliset islamistiset ryhmät.

Idlibin itärajan toisella puolella vallassa ovat puolestaan Venäjän tukemat al-Assadin hallinnon joukot. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan terveysministeri Nizar Yazaji kiisti tiistaina huhut, joiden mukaan jo kymmenet olisivat saaneet tartunnan.

Aqrabatin kylä sijaitsee Idlibin pohjoisosissa. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle

Syyrialaislääkäri uskoo al-Assadin hallinnon valehtelevan ja muistuttaa, että hallituksen riveissä taistelee myös iranilaisia. Iranissa koronatartuntoja on todettu perjantaina jo yli 10 000. (siirryt toiseen palveluun)Tartunnan saaneista yli 420 on kuollut.

– Iranin ja Syyrian välillä on paljon liikennettä. Iran on täynnä koronavirusta. Damaskoksesta kollegat ovat jo kertoneet, että heidän sairaaloissaan olisi tartuntoja, Qaddour kertoo.

Qaddour sanoo seuraavansa tilannetta tarkasti. Lääkärin mukaan Idlibin terveydenhuoltoalan asiantuntijat ovat toivoneet, että raja hallinnon puolelle suljettaisiin varotoimenpiteenä.

Joillakin rajanylitysasemilla muualta maasta tulevien matkustajien pääsyä Idlibiin on jo päätetty rajoittaa. Rajan yli käydään kuitenkin yhä esimerkiksi kauppaa.

Koronavirusta on todettu myös Syyrian naapurimaissa Libanonissa ja Turkissa. Pelkona on ollut myös, että tauti leviää esimerkiksi Kreikan pakolaisleireihin.

Idlibissä on koronaakin isompia murheita

Pohjois-Idlibissä asuva perheenäiti Dalia kirjoittaa viestissään, että Idlibin yleinen tilanne on ihmisille koronavirusta suurempi murhe.

Uusin siviilien kärsimys alkoi maakunnassa joulukuussa, kun hallinnon joukot tekivät hyökkäyksen alueelle.

Kolmessa kuukaudessa Luoteis-Syyriaan on pakkautunut yli 960 000 sisäistä pakolaista, kertoo YK. Järjestöt eivät ole pystyneet vastaamaan äkkiä muuttuneeseen humanitaariseen tilanteeseen.

– Monet sairaaloista ja terveyskeskuksista on tuhottu hallinnon toimesta Idlibin eteläosissa. On siis enemmän ihmisiä ja vähemmän terveydenhuoltoa. Se tarkoittaa, että ne sairaalat, jotka ovat vielä toiminnassa, ovat pullollaan ihmisiä, Qaddour kertoo.

Pohjois-Idlibissä on paljon sotaa paenneita ihmisiä. Yhdessä teltassa tai asunnossa asuu useita perheitä. Kuva: Dalia

Qaddour itse on johtaja sairaalassa, joka sijaitsee Aqrabatin kylässä Pohjois-Idlibissä. Sairaalassa hoidetaan miehiä, naisia ja lapsia, jotka ovat saaneet vammoja pommituksissa ja ilmaiskuissa.

Töitä on Qaddourin mukaan viime kuukausina tehty palkatta. Teltoista, lääkkeistä ja terveydenhuollon tarvikkeista on pulaa.

Qaddourin mukaan Lääkärit ilman rajoja -järjestö on antanut sairaalalle hätäapua. Nyt syntymässä on sopimus, jonka myötä apua tulisi myös kansainväliseltä humanitaarista ja lääketieteellistä apua tarjoavalta UOSSM-järjestöltä. (siirryt toiseen palveluun)

Lääkärit saavat koulutusta koronaviruksesta

Viikko sitten Syyrian hallintoa tukeva Venäjä ja kapinallisten puolella oleva Turkki sopivat tulitauosta, joka on toistaiseksi pitänyt. Tulitauon myötä akuutit leikkaukset ovat vähentyneet myös Qaddourin sairaalassa.

Syyrialaislääkäri Sameeh Qaddour pelkää koronan leviävän Idlibiin. Ihmisten kehnot elinolosuhteet vauhdittaisivat taudin leviämistä. Sodan runtelema terveydenhuoltojärjestelmä ei ole valmis vastaamaan epidemiaan. Kuva: Sameeh Qaddour

Sairaalassa riittää kuitenkin potilaita jonoiksi asti, sillä ihmispaljoudessa ja täyteen ahdetuissa telttaleireissä tarvitaan myös tavallista terveydenhuoltoa.

– On liikenneonnettomuuksia, ihmiset saattavat kaatua tai hoidetaan vanhoja vammoja, Qaddour luonnehtii.

Syyrialaislääkärin mukaan WHO kouluttaa parhaillaan Idlibin tartuntatauteihin erikoistuneita lääkäreitä.

– Tarkoituksena on tehdä analyysi koronaviruksesta meidän alueellamme, Idlibissä. Tämä helpottaa meitä havaitsemaan kaikki epäillyt tapaukset. Se on meille hyvä uutinen.

Lisää aiheesta:

.
.