1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Näin hallitus tukee yrityksiä korona-paineissa: lainaa ja pidempiä maksuaikoja – Finnairin tilanne on haastava

Lentojen peruuttamisesta kärsivän Finnairin tukemista rajoittavat pörssisäännökset.

koronavirus
Valtiovarainministeri Mika Lintilä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnassa viime kesäkuussa.Matti Myller / Yle

Koronaviruksen vaikutukset talouteen selviävät vähitellen. Hallitus varautuu tässä vaiheessa helpottamaan täsmäkeinoilla yritysten tilannetta ja huolehtimaan, että esimerkiksi terveydenhoidossa raha riittää.

Valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) lupasi, että lisäbudjetti saadaan tarvittaessa päätettyä nopeasti. Sillä voidaan taata esimerkiksi juuri terveydenhuollon rahat.

Valtio varautuu myös siihen, että osassa yrityksiä tuotanto kärsii.

– Eniten työtä tehdään siihen, että yritysten rahoitus turvataan, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo.

Hallitus on koonnut ryhmän, jossa rahoitustarpeita pohtivat esimerkiksi Finvera, elinkeinoministeriö, valtiovarainministeriö Teollisuussijoitus ja pankit.

– Se voi olla pankkien puolella maksuaikojen muutoksia tai lainoja.

Ministeri lupaa, että nyt toimitaan tilanteen mukaan.

Myös EU-komissio tulee vastaan ja joustaa esimerkiksi valtiontukisäännöissä. Lintilän mukaan komissio on lähestynyt asiassa myös Suomea ja kysellyt tuen tarpeesta.

– EU on liputtanut aika reilusti sitä, että poikkeuksellisessa tilanteessa käytetään poikkeuksellisia keinoja. Se on sama meillä kansallisesti, Lintilä sanoo.

Valtio omistaa enemmistön Finnairista, joka muiden lentoyhtiöiden tavoin kärsii mittavat menetykset peruttujen lentojen takia.

Menetykset olivat yhteensä lentoyhtiöissä Lintilän tietojen mukaan kymmeniä miljardeja jo pari viikkoa sitten, vaikka silloin epidemia oli vasta alussa.

Lintilä luonnehtii Finnairin tilannetta haastavaksi. Hänen mielestään Finnairia suojelee kuitenkin muihin lentoyhtiöihin nähden suhteellisen vahva tase.

Pörssiyhtiöitä valtio ei toisaalta voi tukea samoin kuin muita yrityksiä.

– Sitä sitoo pörssiyhtiön lainsäädäntö. Kyllä valtio omalta osaltaan tulee tukemaan, niiltä osin kuin se on mahdollista tämän lainsäädännön puitteissa, Lintilä sanoo.

Korjaus 13.3. klo 10.50: Kuvatekstistä valtiovarainministeri muutettu elinkeinoministeriksi.

Lue myös:

Helsingin pörssissä historiallinen pudotus, Fed yritti elvyttää kursseja valtavalla rahanpumppauksella – Yle seurasi koronaviruksen ja USA:n matkustuskiellon talousvaikutuksia

Euroopan keskuspankilta 120 miljardin euron elvytyspaketti – Markkinat pettyivät, sijoittajat eivät usko paketin toimivan

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.

Lue seuraavaksi