Puolueet antoivat tukensa valmiuslain käyttöönottoon tarvittaessa, päätöstä ei vielä tehty

Eduskuntapuolueiden yhteinen kokous päättyi iltayhdeksän jälkeen. Kolme tuntia kestäneessä kokouksessa kuultiin muun muassa asiantuntijoiden arvioita koronavirustilanteesta.

koronavirus
Sanna Marin Säätytalolla.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) saapui torstai-iltana Säätytalolle. Puolueet kokoontuvat parlamentaariseen neuvotteluun koronavirusepidemiaan liittyen.

Eduskuntapuolueiden yhteinen neuvottelu koronavirusepidemiaan liittyen päättyi Säätytalossa iltayhdeksän jälkeen.

  • Yle näytti suorana osallistujien kommentteja tiedotusvälineille ennen tapaamista ja sen jälkeen. Voit katsoa kommentit klikkamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenasta.

Kokouksessa eduskuntaryhmien ja puolueiden edustajat saivat esittää kysymyksiä paikalla olleille asiantuntijoille. Ylen tietojen mukaan paikalla olivat ainakin johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL), kansliapäällikkö Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä alivaltiosihteeri Timo Lankinen valtioneuvoston kansliasta.

Polttava, jo ennakkoon keskustelua herättänyt kysymys oli se, tulisiko epidemian varalta ottaa käyttöön valmiuslain mahdollistamia toimivaltuuksia ja poikkeuksellisempia rajoitustoimenpiteitä.

– Keskustelun lopuksi esitin ryhmille kaksi kysymystä. Ensin: Pitäisikö ryhmien mielestä siirtyä myös muihin, kovempiin toimenpiteisiin, kuin joista tänään on kerrottu? Ja toiseksi: Tulisiko tarvittaessa ottaa käyttöön valmiuslaki, jos tilanne vaikuttaa siltä, että nykyisen, voimassaolevan lainsäädännön pohjalta ei voida tehdä riittäviä toimenpitetä? pääministeri Sanna Marin (sd.) kertasi tiedotusvälineiden edustajille kokouksen jälkeen.

Ryhmät olivat yksimielisiä siitä, että tarvittaessa valmiuslaki voidaan ottaa käyttöön, jos kriteerit tilanteessa täyttyvät.

Ensimmäisen kysymyksen osalta ryhmien kannat poikkesivat.

– Toiset olivat valmiita kovempiinkin rajoitustoimiin, osa taas oli sillä kannalla, että vielä on liian aikaista sanoa, Marin sanoi.

– En näe että tässä on hallitus vastaan oppositio -kysymyksestä kyse, pääministeri vastasi, kun häneltä kysyttiin, miten kannat jakautuivat.

Marin hamstrauksesta: "Käsitykseni on, että elintarvikehuolto toimii"

Jos valmiuslaki otettaisiin käyttöön, se tehtäisiin valtioneuvoston asetuksella, jonka hallitus ja tasavallan presidentti valmistelisivat. Asia käsiteltäisiin myös eduskunnassa.

Valmiuslain avulla valtioneuvoston olisi mahdollista ohittaa toimivaltaisia viranomaisia ja määrätä esimerkiksi kaikki Suomen koulut ja päiväkodit kiinni määräajaksi tai asettaa erilaisia muita rajoituksia. Normaaliolosuhteissa tällaisista asioista päättävät paikalliset viranomaiset, ei Suomen hallitus.

Pääministeri Marinin mukaan Suomi toimii sen mukaisesti, missä tilanteessa koronavirusepidemia kulloinkin on.

– Toistaiseksi olemme pystyneet identifioimaan tartuntaketjut. Jatkossa emme ehkä voi enää näin tehdä, ja silloin siirrymme toiseen vaiheeseen, hän sanoi.

– Sellainen skenaario, jossa ajatellaan, että pitäisi tehdä todella rajuja toimia todella aikaisin, ei ole mahdollinen.

Marinilta kysyttiin, mitä mieltä hän on kansalaisten huolesta ja muun muassa siitä, että monessa kaupassa vessapaperirullahyllyt ovat tyhjentyneet nopeasti.

– Ymmärrän, että tilanne aiheuttaa huolta ja pelkoa, mutta kyllä tämä yhteiskunta tästäkin selviää, hän sanoo.

– Mitä tulee hamstraukseen, käsitykseni on, että elintarvikehuolto toimii. En epäile, etteikö kaupoissa olisi huomennakin tavaraa saatavissa. Ei meidän yhteiskunta ole sellaisessa tilanteessa, että tästä pitäisi kantaa huolta.

Tavio: Haluamme sulkea koulut ja päiväkodit

Oppositiossa istuvat perussuomalaiset ja kokoomus ovat vaatineet hallitukselta järeämpiä toimenpiteitä viimeksi tänään eduskunnan kyselytunnilla.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Ville Tavio toisti puolueen viestin Säätytalossa ennen kuin neuvottelu alkoi.

– Meidän mielestämme valmiuslaki tulisi ottaa käyttöön ja päiväkodit, koulut sekä oppilaitokset sulkea. Henkilökohtaisesti katson, että ainakin kolmeksi viikoksi, hän sanoi.

Tavio myönsi, että kyseessä on järeä toimi.

– Mutta kuten tiedetään, virus leviää nopeasti ja tässä on kyse päivistä. Toivomme, että reagointi olisi mahdollisimman oikea-aikaista. Kun katsotaan miten on toimittu Tanskassa ja Norjassa, niin en usko, että Suomen tilanne olisi sen erikoisempi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo moitti puolestaan hallituksen toimia riittämättömiksi. Hänen mielestään valmiuslain käyttöön ottamisessa olisi pitänyt edetä heti.

– Olemme kertoneet, että meillä on valmiutta tukea kaikkia käytössä olevia keinoja, joilla viruksen leviäminen saadaan pysähtymään, hän sanoi ennen neuvottelun alkamista.

Juttua on päivitetty uusilla tiedoilla klo 22.05.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 13. maaliskuuta klo 23 saakka.

Lue myös:

Lue lista hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

Yle seurasi kyselytuntia: Perussuomalaiset ja kokoomus esittivät valmiuslain käyttöönottoa – "Viesti koulujen sulkemisesta tulisi antaa heti"

Yli 500 ihmisen tilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka, hallitus varautuu taudin leviämiseen lisätalousarviolla

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan