Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kainuussa – maakunnassa kahdeksan tartuntaa, ensimmäiset todettiin viikonvaihteessa

Kokoamme tähän listaan, miten korona vaikuttaa Kainuussa.

Kainuu
Kainuun uusi keskussairaala.
Kainuussa tehdään päivittäin koronavirustestejä.Elisa Kinnunen / Yle
  • Kainuussa on todettu kahdeksan varmistettua koronavirustartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteristä. Kainuun sote ei kerro tartuntojen lukumäärää tai sairaalassa hoidossa olevien määrää tarkemmin turvatakseen ihmisten yksityisyyden.
  • Kainuussa todettiin lauantaina ensimmäiset koronavirustartunnat. Sunnuntaina kerrottiin muutamasta uudesta tartunnasta, jotka liittyvät aiempien tapausten tartuntaketjuun.
  • Kainuussa koronan sairastajat eivät ole tarvinneet terveydenhoitoa, mutta tutkijan mukaan riski tartunnalle ei ole sen pienempi Kainuussakaan.
  • Infektiosairauksien erikoislääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaan Kainuussa pitää tällä hetkellä suhtautua jokaiseen hengitystieinfektioon kuin koronavirukseen.

3.4.2020 klo 11.04 Marjat saattavat jäädä metsään koronan takia, mikäli ulkomaalaisia poimijoita ei saada

Koronapandemian vuoksi myös luonnonmarja-alasta elantonsa saavat elävät huolestuneita aikoja.

Jos pandemia ei mene nopeasti ohi, ulkomaalaisia poimijoita ei välttämättä tule Suomeen. Se voi muokata kansainväliset marjamarkkinat uusiksi. Kotimaisilla poimijoilla ei nimittäin saada riittävästi luonnonmarjoja, jotta Suomen asema markkinoilla säilyisi.

Esimerkiksi Suomussalmella toimiva marjanjalostaja Kiantama Oy tarvitsisi 800 poimijaa.

– Jos suomalainen marja puuttuu viennistä, venäläisen marjan asema vahvistuu, kuin myös kanadalaisen tuontivillimustikan asema, Kiantaman toimitusjohtaja Vernu Vasunta sanoo.

Vasunta pitää isona uhkakuvana sitä, että luonnonmarjojen kerääjiä ei saada Suomeen.

3.4.2020 klo 8.56 Varusmiesten jako kolmeen ryhmään on estänyt koronavirustartuntoja – koulutuspäällikkö: ”Ollaan aika lailla plus-miinus tilanteessa”

Koronaviruksen etenemisen ehkäisemiseksi puolustusvoimat on jakanut varusmiehet kolmeen ryhmään, jotka toimivat toisistaan erillään.

Kainuun prikaatissa viikon ajan yksi ryhmistä on kasarmilla, toinen ryhmä on lomilla ja kolmas maastossa. Viikoittain tapatuvassa vaihtotilanteessa ryhmät eivät kohtaa missään vaiheessa.

Varusmiesten koulutus ei ole kärsinyt uuden järjestelmän luomisesta, vaikka yksi ryhmistä on lomalla viikon ajan.

– Totta kai tässä on plussia ja miinuksia. Kierto mahdollistaa sen, että kahden viikon aikana pystytään korvaamaan niitä koulutusvuorokausia ja koulutustunteja jopa siinä määrin, että koulutuksessa ollaan aika lailla plus-miinus tilanteessa, kertoo Kainuun prikaatin koulutuspäällikkö everstiluutnantti Jari Salonen.

Myös varusmiehet ovat tyytyväisiä uuteen järjestelmään ja erityisesti viikon kestävään lomaan, joka mahdollistaa myös paremman ansion. Viideltä arkipäivältä maksetaan päivärahan lisäksi 13,50 euron suuruinen ruokaraha.

– Onhan se iso varsinkin niillä, jotka ovat vasta aloittaneet. Heillä se on päivärahaan verrattuna lähes kolminkertainen summa, sanoo Kainuun prikaatin varusmiestoimikunnasta alikersantti Emilia Wiik.

3.4.2020 klo 7.43 Kainuussa edelleen kuusi koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilaston mukaan Kainuussa koronatartuntatilasto on pysynyt ennallaan. Varmistettuja koronatartuntoja Kainuussa on THL:n tilaston mukaan kuusi.

Viimeisimmät tapaustiedot ovat keskiviikolta ja ne on päivitetty torstaina. Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä.

2.4.2020 klo 17.38 Kainuun soten koronaviestintä herättää kritiikkiä – Terveysjohtaja: Haluaisitko, että sinun sairastumisesi voidaan tunnistaa?

Kainuun soten linja viestinnässä närkästyttää kainuulaisia, koska moni kokee sen poikkeavan muiden sairaanhoitopiirien toiminnasta. Sairaanhoitopiirien tiedottaminen on ollut hyvin erilaista.

Kainuun Sote ei aio kertoa tiedotteissaan tai medialle paljonko koronatartuntoja maakunnassa on. Kainuun sote toimittaa aluekohtaiset tiedot THL:lle, joka julkaisee tietoja (siirryt toiseen palveluun) tartuntatautirekisterissä.

Vs. terveysjohtaja Kristiina Kananen ei ymmärrä mitä ihmiset olettavat tiedolla tartuntojen määrästä saavansa. Tartunnan saaneiden ihmisten pitää joka tapauksessa noudattaa ohjeita ja pysyä kodeissaan.

– Mitä apua siitä on, että tietää, onko niitä viisi vai seitsemän? Se minua ihmetyttää. Me tiedämme, että meillä sitä virusta on, mutta onko niitä omassa vai toisessa kunnassa, niin sillä tiedolla ei pitäisi olla oikeasti mitään merkitystä. Se on ihan sama, vaikka koronapotilas asuisi naapurissa. Se ei sieltä leviä, jos hän pysyy kotonaan, sanoo Kananen.

2.4.2020 klo 14.38 Ristijärven terveysaseman vastaanottotoiminta suljetaan toistaiseksi – Terveysjohtaja: Ei johdu koronasta, vaan muusta resurssivajeesta

Ristijärven terveysaseman vastaanottotoiminta suljetaan perjantaina 3. huhtikuuta toistaiseksi. Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kanasen mukaan syynä on resurssivaje, eli hoitajia ei ole tällä hetkellä tarpeeksi. Tämä ei johdu koronapandemiasta, vaan muista poissaoloista, Kananen korostaa.

Ristijärveläiset hoidetaan ensisijaisesti Paltamon terveysasemalla. Vastaanotto tapahtuu ajanvarauksella. Ris­ti­jär­ven pal­ve­lu­kes­kuk­sen muut toi­min­not, kuten laboratorio ja hammashoito, jatkuvat toistaiseksi aiem­paan tapaan.

2.4.2020 klo 11.49 Suosituimpia kesäfestareita ei ole vielä peruttu tai siirretty – järjestäjät toivovat koronarajoitusten purevan

Esimerkiksi Kajaanin Lammen Loiskeet -festivaali ajoituu heinäkuun alkuun, ja tapahtuman järjestämiseksi on paiskittu jo kovasti töitä. Festivaalin toimitusjohtajan Jouko Palorinteen sanoo olevansa vielä siinä uskossa, että tapahtuma saadaan järjestettyä. Mahdollisista muutoksista on päätettävä viimeistään toukokuun puolivälissä.

– Toivotaan, että valtion puolelta tulisi jonkinnäköisiä päätöksiä. Se auttaisi kaikkia festivaalijärjestäjiä. Toki tässä on isommista asioista kysymys, joten ei auta muuta kuin odotella, Palorinne toteaa.

2.4.2020 klo 11.40 Puolangan Pessimismimusikaali jouduttiin perumaan pandemian takia

Viime kesän hitiksi muodostunut Pessimismimusikaali perutaan tältä kesältä.

– Oli ihan odotettavissa että jotain menee pieleen kuitenkin. Viime vuonna meni pieleen, kun tehtiin liian hyvä musikaali, vaikka huonoa yritettiin. Nyt koronavirus pilasi kesän meidän puolesta, Puolangan Pessimistit ry:n toiminnanjohtaja Tommi Rajala kertoo.

Perumispäätöksen taustalla ovat taloudelliset syyt. Yhdistys ei halua ottaa riskiä uuden musikaalin tuottamisesta, sillä koronaviruksen vaikutuksia esimerkiksi yleisömääriin ei voi arvioida.

2.4.2020 klo 11.38 Kainuussa kuusi koronavirustartuntaa

Tartuntatautirekisterin tiedot päivittyvät muutamien päivien viiveellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaanKainuussa on kuusi testeillä todennettua koronavirustartuntaa.

2.4.2020 klo 07.50 Kuhmossakin jaetaan ruokakasseja etäopetuksessa oleville

Kuhmon kaupunki tarjoaa etäopetuksessa oleville perusopetuksen ja esiopetuksen oppilaille ruokakassin.

Ruokakassin tarpeen voi ilmoittaa Wilmassa. Ruokakassien jakelu suoritetaan 17. huhtikuuta. Mikäli poikkeustilanne jatkuu, ruokakasseja jaetaan myös toukokuussa.

2.4.2020 klo 07.10 Kainuun tehohoitopaikat voidaan tuplata

Kainuun tehohoitopaikkojen määrä voidaan tarvittaessa kaksinkertaistaa. Tällä hetkellä keskussairaalassa on 15 teho- ja valvontatason paikkaa, ja kapasiteettia voidaan lisätä ottamalla heräämötilat tehokäyttöön.

Tällä hetkellä tehohoidossa toimitaan normaalitilanteen mukaan. Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kanasen mukaan kuormitus vaihtelee päivittäin, mutta paikat ovat riittäneet tähän asti hyvin.

1.4.2020 klo 18.07 Sotkamo liittyy yt-neuvottelut aloittavien kuntien joukkoon

Sotkamon kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut ensi viikolla. Osalla kunnan työntekijöistä työt ovat vähentyneet tai kokonaan keskeytyneet hallituksen määräämien sulkujen ja rajoitteiden takia.

Yt-neuvotteluissa koko organisaation toimintaa käydään läpi. Osa työntekijöistä siirretään toisiin työtehtäviin ja ne, joille korvaavaa työtä ei löydy voidaan joutua lomauttamaan.

1.4.2020 klo 16.55 Paltamon kunta aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Koronavirustilanne on vaikuttanut kunnan palveluihin ja toimintoihin merkittävästi. Toimintojen uudelleenjärjestelyllä pyritään toteuttamaan henkilöstösiirroin ja vuosilomajärjestelyin, mutta myös muut toimenpiteet, kuten lomauttaminen, ovat mahdollisia.

Yt-neuvotteluista ovat aiemmin kertoneet myös Kuhmo ja Kajaani.

1.4.2020 klo 16.23 Etätöitä paiskiva kajaanilainen Teemu Takalo on yksi monista – työrauha löytyy perheen saunasta: "Ei voi valittaa"

Moni suomalainen antaa tänä keväänä panoksensa etätyössä. Yle uutisoi maaliskuussa, että Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan 43 prosenttia suomalaisista voisi tehdä etätöitä (siirryt toiseen palveluun). Jos he kaikki tekisivät etätöitä, etänä olisi yli miljoona suomalaista.

Yksi heistä on kajaanilainen Kainuun Liikunnan toiminnanjohtaja Teemu Takalon, jonka rauhan tyyssija etätöiden tekemiseen löytyy perheen saunasta. Arjen sovittaminen etätöihin ja lasten etäopiskeluihin vaatii sovittelua myös Takaloiden perheessä. Esimerkiksi pojan salibandy harrastuksen äänet eivät kanna saunaan saakka.

– Tarvin työrauhan, jos meinaan saada jotain aikaan ja kyllä se täällä saunassa hyvin löytyy.

1.4.2020 klo 14.29 Kainuun soten arvio: noin puolet kainuulaisista saa koronatartunnan ja 50 kuolee – lomautuksia siirretään ja työvoimaa etsitään

Kainuun sote ei lomauta henkilöstöään ainakaan tässä vaiheessa koronatilanteen takia. Kainuussa on varauduttu siihen, että kevään aikana on pystyttävä ottamaan vastaan normaalia enemmän potilaita, joten lomautuksista tullaan päättämään myöhemmin.

– Olemme arvioineet, että toukokuu ja varmasti myös kesäkuu ovat meillä kiireisiä kuukausia koronan osalta, sanoo kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.

Kainuu sote arvioi, että noin puolet Kainuun väestöstä saa koronavirustartunnan. Soten arvio perustuu kansainvälisiin ja kotimaisiin tilastoihin sairastavuudesta. Tämä tarkoittaa noin 380 ylimääräistä sairaalajaksoa, 95 tehohoitojaksoa ja noin 50 ihmisen menehtymistä.

– Olemme tehostetussa valmiudessa ja varautuneet tilanteeseen jo usean viikon ajan. Esimerkiksi kiireetöntä hoitoa on vähennetty ja joitakin leikkauksia siirretty. Kevään aikana tulemme tarvitsemaan Kainuussa myös lisää työvoimaa, Ahopelto sanoo.

1.4.2020 klo 12.01 Pandemia aikaisti Kaukaveden remonttia: laatoitustyöt ovat jo käynnissä

Kajaanin vesiliikuntakeskus Kaukaveden remontti on koronatilanteen vuoksi päästy aloittamaan aikaisemmin. Opetusallas on jo huputettu ja sen laatoituksen uusiminen on käynnissä. Pääaltaan remontti alkaa materiaalien saavuttua.

Alun perin remontin piti alkaa toukokuussa (siirryt toiseen palveluun). Remontti kestää noin kolme kuukautta, ja tavoitteena on varmistaa, että Kaukavesi on kunnossa vuosiksi eteenpäin.

Myös Kaukaveteen kesäksi suunnitellut huollot eli muun muassa kiukaiden puhdistus, saunojen paneloinnin uusiminen, altaiden tyhjennys, sekä kuntosalilaitteiden puhdistus ja huolto ovat parhaillaan työn alla.

1.4.2020 klo 10.24 Suomussalmikin jakaa ruokakassit etäopetuksessa olevien oppilaiden perheille

Suomussalmella etäopetuksessa on tällä hetkellä 563 oppilasta. Jokaista etäoppilasta kohden annetaan huhtikuun jakelussa yksi ja toukokuun jakelussa toinen ruokakassi.

Ruokakassikysely lähetetään huoltajille Wilmassa torstaina 2. huhtikuuta. Vastausaika päättyy maanantaina 6. huhtikuuta kello 16.

Aikaisemmin ruokakassien jaosta ovat kertoneet Kajaani ja Paltamo.

1.4.2020 klo 10.20 Kainuussa on todettu tähän mennessä kuusi koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaanKainuussa on nyt kuusi testeillä todennettua koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan koronatartuntojen määrä on kaikkialla Suomessa luultavasti moninkertainen verrattuna rekisterien tietoihin, koska koronaa ei kaikilta oirehtivilta testata.

1.4.2020 klo 09.00 Kajaanissa jumpataan nyt netissä

Vesiliikuntakeskus Kaukavesi, Kaukametsän opisto ja Kajaanin ammattikorkeakoulu ovat julkaisseet jo kymmeniä jumppavideoita kaikkien saataville. Videot on nähtävillä muun muassa KAMKin lanseeraamalla Jumppakamu-sivustolla (siirryt toiseen palveluun).

Videoiden kautta pääsee maksutta harrastamaan vaikka joogaa, kehonhuoltoa ja kuntopiiriä. Videoita on tulossa myös lapsille.

1.4.2020 klo 08.45 Pandemia nostaa e-urheilun suosiota: SJ Gamingin turnauksen alkukarsinta tuli täyteen alle minuutissa

Pandemian vaikutukset e-urheiluun ovat perinteisiä urheilulajeja laimeammat. Harrastusmäärät ovat kasvaneet, kilpaurheilu on aktiivista, ja e-urheilua näytetään enemmän myös televisiossa.

SJ Gamingin lanseeraamalla Rushmode-peliareenalla on käynnissä valtava CS:GO-pelin turnaus, joka on saavuttanut valtavan suosion jo heti alkumetreillä.

31.3.2020 klo 16.58 Kuhmo aloittaa koko kaupungin henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut

Kuhmo aloittaa koko kaupungin henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut mahdollisista lomauttamisista. Viime viikolla Kajaanin kaupunki ilmoitti pohtivansa kaikkia työntekijäryhmiä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista.

Neuvotteluilla tavoitellaan niiden työntekijöiden tai viranhaltijoiden lomauttamista osa- tai kokoaikaisesti, joiden työ on tilapäisesti vähentynyt tai loppunut kokonaan.

31.3.2020 klo 16.31 Kainuussa ei aiota kertoa koronatartuntojen lukumääriä jatkossakaan – pandemiapäällikkö: "Emme tule tätä muuttamaan, ellei toisin määrätä"

Kainuun sote ei aio jatkossa kertoa, paljonko koronatartuntoja sen alueella on.

Sote on perustellut asiaa tiedotteessaan "valtakunnallisella linjauksella". Pandemiapäällikkö, vs. hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari sanoo, että kyse on myös OYSin erityisvastuualueen yhteisesti sovitusta linjasta, ja tarkoituksena on suojella potilaiden yksityisyyttä.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma ei kuitenkaan tunnista, että erva-alueella olisi sovittu, että tautitapausten määriä ei kerrota. Hän ei myöskään näe, että valtakunnallisesti tällaista ohjetta jättää tartuntamäärät kertomatta olisi ministeriöstä tullut.

Aluekohtaisia tietoja kuitenkin toimitetaan Kainuun sotesta eteenpäin, ja THL julkaisee tietoja tartuntatautirekisteristä. Tässä voi kuitenkin olla joskus päivien viivettä, mutta lopulta tiedot tulevat THL:n rekisteriin ja sitä kautta esimerkiksi mediaan.

31.3.2020 klo 16.08 Ely-keskus ryhtyy tukemaan koronakurimuksesta kärsiviä yrityksiä – Kainuu yrittäjien toimitusjohtaja: "Nyt täytyy suunnitella tulevaisuutta"

Ely-keskukset myöntävät yrityksen kehittämisavustusta koronavirusepidemiasta kärsiville yrityksille. Tavoitteena on tukea yrityksiä markkina- ja tuotantohäiriöissä ja kannustaa yrityksiä työllistämään.

Kajaanilainen yrittäjä Pekka Nevala kiittelee Ely-keskuksen ripeyttä. Nevala kääntyi Ely-keskuksen puoleen viime viikolla ja tällä viikolla hän on ryhtynyt työstämään askelmerkkejä, joilla varmistetaan tuleva rahoituspaketti.

– Jotta selviämme kevään, kesän ja talven, Nevala sanoo.

31.3.2020 klo 14.16 Kainuun sote siirtyy loppuviikosta tehostettuun valmiuteen – täysteho päälle heti, jos tilanne niin vaatii

Kainuun sote siirtyy perjantaina tehostettuun valmiuteen. Sairaanhoidon tukipalveluyksiköiden toimintaa tehostetaan niin, että ympärivuorokautinen toiminta on mahdollista ja täystehoinen toiminta voidaan aloittaa koska tahansa, jos tilanteen kehittyminen sitä vaatii.

Sote on myös tilannut henkilökohtaisten avustajien työnantajille suojavarusteita. Suojavarusteita toimitetaan henkilökohtaisen avun työnantajille kotiin tai postilaatikkoon myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisäksi Kainuun soten ympärivuorokautisten hoivapalvelujen yksiköihin on hankittu lisää älypuhelimia ja niitä on joka yksikössä. Omaisten yhteydenpito asukkaisiin onnistuu tällöin hoitajan avustuksella esimerkiksi WhatsApp -videopuhelun kautta.

31.3.2020 klo 13.19 Kajaani helpottaa yrittäjiä vuokravapailla kuukausilla – huojennukset kerätään aikanaan vähitellen takaisin

Kajaanin kaupunki antaa helpotusta yrittäjille tilavuokriin ja maksuihin. Kaupungin omistamissa tiloissa toimiville yrittäjille voidaan antaa vuokranmaksuvapaita kuukausia enintään viisi.

Huojennetut vuokrat lisätään tilanteen palautuessa normaaliksi kuukausivuokriin vähittäin siten, että kaikki on maksettu vuoden 2021 loppuun mennessä.

Vuokranmaksuvapautta varten tarvitaan yrittäjän vapaamuotoinen hakemus vuokranantajalle, joita ovat joko kaupungin tilakeskus, Vimpelinlaakson kehittämisliikelaitos, Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitos tai Kajaanin Teknologiakeskus Oy.

31.3.2020 klo 12.53 Myös Paltamo jakaa etäopetuksessa oleville peruskoululaisille lounasta ruokakassien muodossa

Myös Paltamon kunta jakaa etäopetuksessa oleville peruskoululaisille ruokakassit lounaan sijasta. Ruokakassissa on peruselintarvikkeita.

Valittavana on joko perusruokavalion tai lakto-ovo-vegaaniruokavalion mukaisia tuotteita. Perheiden on ilmoitettava valinnasta Korpitien ja Kontiomäen koulun rehtoreille Wilmassa keskiviikkoon 1. huhtikuuta kello 12 mennessä.

Poikkeustilanteen jatkuessa ruokakasseja jaetaan toisen kerran toukokuussa.

31.3.2020 klo 8.50 Kainuun ambulansseilla valmius kuljettaa myös koronavirukseen sairastuneita

Harvaan asutetun maakunnan ja pitkien etäisyyksien vuoksi Kainuun sotessa ei ole katsottu tarpeelliseksi varustaa osaa ensihoidon yksiköistä erityisiksi infektioambulansseiksi, kertoo Kainuun soten ensihoitopäällikkö Jukka Angerman.

Kainuussa ensihoidon yksiköt eli ambulanssit ovat valmiina ottamaan vastaan kaikenlaiset tehtävät, näihin kuuluu myös koronavirusta sairastavien infektiopotilaiden ensihoito.

31.3.2020 klo 8.49 Ulkomaisen työvoiman saaminen maaseudun kausityöhön on uhattuna koronakriisin takia

Kausityöntekijöitä tarvitaan muun muassa maatiloilla, kotieläintiloilla, kasvinviljelyssä ja marjatuotannossa. Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan ongelma on iso koko maassa. Kainuussa ei edes tiedetä, kuinka paljon täällä on ollut aikaisemmin ulkomaalaisia kausityöntekijöitä.

– Maaseutuyrittäjät ovat käyttäneet todella paljon omia kanaviaan ja vuokravälitysyrityksiä, joten meidän kauttamme paikoista on kulkenut vain murto-osa. Samassa tilanteessa ovat myös marja- ja vihannesviljelijät, ja oma alansa on vielä luonnonmarjat. Tämä on valtava kysymys Kainuun osalta, sanoo Veijola.

Tämän takia yrittäjiä pyydetään ilmoittamaan kaikki avoimet paikat TE-toimiston sivustolle. Kun tilanne saadaan kartoitettua, voidaan varautua siihen, ettei ulkomaista työvoimaa ole saatavilla.

30.3.2020 klo 15.56 Riskiryhmille oma tila laboratorioon, kansalaisneuvontaa sähköpostilla

Kainuussa on todettu neljä varmistettua koronavirustartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisteristä (siirryt toiseen palveluun).

Riskiryhmille ja yli 70-vuotiaille on varattu oma tila Kainuun keskussairaalaan laboratorioajan odotusta varten. Ohjeistus on, ettei laboratorioon pidä tulla flunssaisena. Hoitajat käyttävät suojamaskia ja käsineitä näytteidenotossa. Näillä toimilla pyritään vähentämään erityisesti riskiryhmään kuuluvien tartuntariskiä.

Lisäksi Kainuun sote on avannut sähköpostiosoitteen korona@kainuu.fi (siirryt toiseen palveluun) koronavirukseen liittyvää kansalaisneuvontaa varten.

30.3.2020 klo 14.23 Kajaanissa ryhdytään toimittamaan kouluruokaa 655 lapselle – yrittäjien tempaus täytti avuntarvitsijoiden listat nopeasti

Kajaanin Kauppiasyhdistyksen ja Kajaanin Yrittäjien viime viikolla käynnistämä Kouluruokaa kotiin -kampanja on toistaiseksi täynnä, eikä listoille pystytä ottamaan lisää ihmisiä.

Keskiviikkona Mannerheimin lastensuojeluliiton Kainuun piiri ryhtyi koordinoimaan yhdessä kajaanilaisten toimijoiden kanssa ruoka-apua lapsiperheille.

Kouluruokaa kotiin -kampanjassa autetaan koronatilanteesta kärsiviä lapsiperheitä.

– Meillä on nyt listalla 278 perhettä ja 655 lasta. Lahjoitussumma on 19 500 euroa, sanoo MLL:n Kainuun piirin toiminnanjohtaja Seija Karjalainen.

30.3.2020 klo 12.05 Kajaani jakaa ruokakassit etäopetuksessa oleville peruskoululaisille

Kajaani jakaa huhtikuun aikana ruokakassit etäopetuksessa oleville perusopetuksen oppilaille. Ruokakasseihin on varauduttu käyttämään 200 000 euroa, ja niiden sisältö täyttää kouluruokasuositukset.

Tällä hetkellä Kajaanin perusopetuksessa on yli 3 600 oppilasta etäopetuksessa. Kajaanin kaupungin linjauksen mukaan etäopetuksessa oleville oppilaille ei tarjota kouluissa lounasta kontaktien minimoimiseksi ja koronaviruksen leviämisen välttämiseksi.

Kodit, joissa otetaan ruokakassi vastaan, voivat vastata Wilmassa olevaan kyselyyn keskiviikkoon 1. huhtikuuta kello 24 saakka. Kyselyssä huoltajat voivat valita kassin kahdesta vaihtoehdosta: ensimmäisessä kassissa on perusruokavalion mukaisia tuotteita ja toisen kassin sisältö on lakto-ovo-vegetaarinen.

30.3.2020 klo 10.35 Superjymyn yhteistyökumppanien rahahanat kiinni, seura etsii pelaajille väliaikaistöitä

Sotkamon Jymyn miesten superpesisjoukkueen pelaajille etsitään muita töitä, koska joukkueella ei ole rahaa maksaa pelaajille palkkaa.

Maaliskuun palkat maksetaan suunnitellusti, mutta huhtikuulle palkkarahaa ei enää ole.

Superjymyn toimitusjohtaja Mikko Kuosmanen kertoo, että pelaajille etsitään työpaikkoja seuran kumppaniyritysten kautta ainakin kahdeksi kuukaudeksi.

Superpesiksen sarjakauden alkamisesta ei ole varmaa tietoa, joten yhteistyökumppanien rahahanat menivät äkisti kiinni.

– Tulovirrat tulevat yrityksiltä yhteistyösopimusta muodossa ja se tarkoittaa 70-80 prosenttia. Kun pelejä ei pystytä järjestämään jäävät lipputulot saamatta, myös kumppanitulot heikentyvät, kun uusia sopimuksia ei pystytä tekemään, sanoo Kuosmanen.

Superjymyn palkkalistoilla on kaikkiaan 17 henkilöä.

– Kaikesta huolimatta pelajaat ovat sitoutuneita joukkueeseen, motivoituneita harjoittelemiseen. Sotkamon Jymy tavoittelee Superpesiksessä mitaleita kunhan jossakin vaiheessa päästään pelaamaan, kertoo Kuosmanen.

30.3.2020 klo 7.12 Suomussalmi helpottaa yrityksiä vuokranmaksuissa

Suomussalmi antaa vaikeuksissa oleville pk-yrityksille helpotusta vuokranmaksuihin koronaviruspandemian aikana.

Vuokraan voi saada helpotusta jopa 50–100 prosenttia tilanteen helpottamiseksi. Yrityksillä on myös mahdollisuus neuvotella pidemmästä maksuajasta, mutta sekä helpotuksiin että maksuajan pidennyksiin yritysten on esitettävä perustelut.

Poikkeusjärjestelyt vuokranmaksussa ovat voimassa ainakin toukokuun loppuun asti.

– Suomussalmen kunta seuraa koronapandemian kehitystä ja tarvittaessa ryhtyy uusiin toimenpiteisiin auttaaksemme yrittäjiämme toiminnan jatkumisen poikkeusolojen yli, kertoo kunnanjohtaja Erno Heikkinen tiedotteessa.

Suomussalmen kunta kehottaa kuntalaisiakin tukemaan yrityksiä ja yrittäjiä vaikeassa tilanteessa.

29.3.2020 klo 12.45 Kainuussa todettu muutama uusi koronavirustartunta

Kainuussa on todettu muutama uusi koronavirustartunta. Tartunnat liittyvät lauantaina uutisoitujen tapausten tartuntaketjuun.

Kainuun keskussairaalan tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari ei kommentoi tartuntojen tarkkaa määrää.

– Muutama henkilö on tullut kutsuttuna testeihin tartuntaketjun selvittelyyn liittyen ja heillä todettiin tartunta, Koukkari kertoo.

Koukkarin mukaan testatut henkilöt ovat hyvävointisia ja ovat jo paranemassa.

29.3.2020 klo 11.00 Kuhmon kaupunki kartoittaa yli 70-vuotiaiden avuntarpeen

Kuhmon kaupunki tavoittelee kaikkia yli 70-vuotiaita kaupunkilaisia koronatilanteen takia.

Yhteyttä otetaan puhelimitse ja puhelussa kerrotaan tuen ja avun mahdollisuuksista sekä varmistetaan, että jokainen ikäihminen saa tarvitsemansa avun ja tuen poikkeusolojen aikana.

28.3.2020 klo 16.00 *KAKS: Uudeltamaalta tuleva hoitohenkilöstö joutuu kahdeksi viikoksi karanteeniin
*

Uudeltamaalta Kainuuseen tuleva hoitohenkilöstö joutuu tästedes kahdeksi viikoksi karanteeniin. Määräys koskee henkilöitä, jotka ovat työskennelleet hoito-, hoiva- tai potilastyössä Uudellamaalla.

– Uudeltamaalta tulevaa hoitohenkilöstöä kohdellaan nyt samalla tavalla kuin ulkomailta tulevia, Kainuun keskussairaalan (KAKS) tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo.

Koukkarin mukaan Kainuussa linjaus vaikuttaa joihinkin konsulttilääkäreihin sekä lääketeollisuuden kouluttajiin. Hän vakuuttaa, että linjaus ei vaaranna kiireellistä hoitoa sairaalassa.

Oulun yliopistollinen sairaala on tehnyt samanlaisen linjauksen.

28.3.2020 klo 14.30 Kainuussa ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat

Kainuussa on havaittu ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat, kerrotaan Kainuun sote-kuntayhtymästä. Terveysviranomaisten mukaan testeissä on todettu kaksi tartuntaa. Kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa.

Kainuu oli vielä vähän aikaa sitten ainoa Suomen maakunta, jossa ei ollut tiedossa lainkaan koronavirustapauksia.

28.3.2020 klo 12.10 Kainuu on viimeinen maakunta, jossa ei ole todettu yhtään koronatartuntaa – kolme asiantuntijaa kertoo, miten se voi olla mahdollista

Kainuu on tällä hetkellä poikkeuksellinen alue Suomessa. Kainuun sairaanhoitopiirin alueella ei nimittäin ollut lauantaihin mennessä diagnosoitu yhtään koronavirustartuntaa. Mistä tämä hyvä tilanne voi johtua?
Siihen ei kukaan voi antaa varmaa vastausta, mutta kansanterveystieteen professori Jouni Jaakkola, Kainuun soten terveysjohtaja Kristiina Kananen ja epidemiologian professori Pekka Nuorti kertoivat Yelle oman arvionsa siitä, miksi Kainuu poikkeaa muista. Pääset lukemaan jutun tästä.

28.3.2020 klo 12. Kainuussa ei ole edelleenkään todettu koronavirustartuntoja.

Kainuu on pysynyt edelleen alueena, jossa ei ole vahvistettu yhtään koronavirustartuntaa. Testauksia tehdään kuitenkin päivittäin. Niiden määrää ei kerrota julkisuuteen.

28.3.2020 klo 10.45 Maakunta sulkee hotelli Valjuksen Kajaanissa, ravintoloista saa toistaiseksi vain noutoruokaa

Osuuskauppa Maakunta sulkee hotelli Valjuksen väliaikaisesti huhtikuun alusta lähtien. Majoitustoiminta keskitetään Vuokatin hotelliin. Lisäksi osa ravintoloista ja kahviloista suljetaan. Auki jäävät ravintolat keskittyvät rajoitetuin aukioloin ruuan noutoyyntiin.

Maakunta sopeuttaa toimintaansa koronapandemian takia. Maakunnan mukaan kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet merkittävästi.

Maakunnan yt-neuvottelut päättyivät torstaina, ja ne koskivat 105 työntekijää. Henkilöstön lomautukset kestävät enintään 90 päivää. Lue lisää tästä.

27.3.2020 klo 19.10 Kuhmon kaupunginhallitukselle esitys koko kaupungin henkilöstöä koskevien yt-neuvottelujen aloittamisesta

Kuhmon kaupunginhallitus kokoontuu ensi tiistaina päättämään siitä, aloittaako kaupunki koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut.

Tällä hetkellä kunnat ovat osassa Suomea päättäneet käynnistää lomautuksia nopeutetulla aikataululla, jos tarve perustuu suoraan tai välillisesti koronavirusepidemiaan. Kuhmossa niin ei kuitenkaan tehdä vaan yt-neuvottelut käydään yhteistoimintalain mukaisessa järjestyksessä. Neuvotteluissa voi kestää parikin kuukautta.

– Meillä ei ole vielä tietoa, ketä ja kuinka montaa työntekijää mahdolliset lomautukset koskisivat, kaupunginjohtaja Tyytti Määttä kertoo.

Ensisijaisesti kaupunki miettii aina ensin korvaavaa työtä työntekijöille, joiden työtehtävät ovat keskeytyneet koronatilanteesta johtuen. Lisäksi kaupungissa on kannustettu henkilökuntaa kehittämään muun muassa etäpalveluja verkkoon.

27.3.2020 klo 15.43 Ikäihminen huomio! Kainuun sote on koonnut sinulle apua kulkutaudin ajaksi

Kainuun sote kokoaa apua yli 70-vuotiaille ihmisille, koska valtion ohjeet rajoittavat heidän liikkumista.

Ystävien, läheisten ja naapurien avun lisäksi sote neuvoo ottamaan yhteyttä kuntien neuvontapalveluihin. Niistä löytyy paljon tietoa kuntien nettisivuilta ja Kainuun soten netistä (siirryt toiseen palveluun).

Tässä on puhelinnumerot Kainuun kuntien neuvontapalveluihin. Näistä numeroista ei saa terveysneuvontaa.

  • Hy­ryn­sal­mi: puh. 044 720 8714 (kun­ta), puh. 044 292 0253 (SPR)
  • Kuh­mo: kau­pun­gin vaih­de 08 615 5521 (klo 9–15) se­kä pal­ve­lu­nu­me­rot 044 725 5295 ja 044 725 5396 (klo 8–17)
  • Pal­ta­mo: kun­ta vä­lit­tää va­paaeh­toi­sia kaup­pa- ja ap­teek­kia­sioin­tiin, yh­teys en­si­si­jai­ses­ti teks­ti­vies­til­lä p. 044 7500 738 tai 044 7500 989. Tie­to vä­li­te­tään va­paaeh­toi­sil­le.
  • Ris­ti­jär­vi: 08 6155 431 ma–pe klo 9-15.30 se­kä puh. 044 720 8714 (kun­ta), puh. 050 348 9628 (SPR), 044 3620 023 (seu­ra­kun­ta)
  • Sot­ka­mo: kun­nan vi­ras­to­ta­lon vaih­de 08 615 5811
  • Suo­mus­sal­mi: puh. 0400 967 541 (SPR), 040 521 8708 (SPR), 050 339 6437 (SPR)

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3.2020 klo 14.38 Mene päivystykseen vain kun se on ehdottoman välttämätöntä ja soita ennakkoon 116 117

Kainuun keskussairaalan päivystyksestä muistutetaan, että kaikki potilaat, joilla on minkäänlaista nuhaa, yskää, kuumetta tai hengenahdistusta otetaan vastaan vain pandemiavastaanotolla, sillä Kainuussa on nyt syytä suhtautua jokaiseen hengitystieoireeseen kuin se olisi koronaviruksen aiheuttamaa.

Kaksin pandemiavastaanotolle kuljetaan tällä hetkellä uuden sairaalan pohjoispäädystä, sisäänkäynnistä F4. Punaiset opasteet ohjaavat sisäänkäynnille.

Kainuulaisia kehotetaan rajoittamaan päivystyskäyntejä vain ehdottoman välttämättömiin. Ja joka ikisen joka aikoo mennä päivystykseen pitää soittaa ennakkoon numeroon 116 117.

27.3.2020 klo 14.09 Kainuussa ei todettuja koronatartuntoja

Kainuussa ei edelleenkään ollut perjantaihin puoleenpäivään mennessä yhtään testeillä todettua uuden koronaviruksen tartuntaa.

Kainuun soten mukaan on kuitenkin erittäin todennäköistä, että tauti on jo Kainuussakin, mutta sairastajien ei ole tarvinnut ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Sen vuoksi myös täällä on syytä noudattaa valtakunnallisia ohjeita ja välttää lähikontakteja.

27.3.2020 klo 8.20 Koronatilanne sulkee retkeilykohteiden kodat ja tuvat

Koronatilanteen vuoksi Metsähallitus sulkee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistoissa sekä muissa retkikohteissa tupia ja kotia. Autio- ja päivätupia sekä kotia suljetaan muun muassa Rokualla, Hossassa, Syötteellä ja Oulangan kansallispuistossa.

Rakennukset lukitaan ja oviin laitetaan ilmoitus käyttökiellosta. Ilmoituksia laitetaan myös reittien lähtöpisteisiin ja muille keskeisille paikoille.

Myös Suomussalmella Hossan kansallispuistossa hiihtolatujen ja monitoimireittien ylläpito on lopetettu tältä talvelta. Talviretkeilyreittejä on käytetty muun muassa pyöräilyyn, lumikenkäilyyn ja erämaahiihtoon.

26.3.2020 klo 17.03 Kajaanilaisella supertietokoneella selvitetään kuinka koronavirus leviää ilmassa – ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina

Kajaanissa sijaitseva supertietokone Puhti on valjastettu tutkimaan kuinka koronavirus leviää ilmassa. Ensimmäinen simuloitava tilanne on sisätiloissa liikkuvan henkilön yskiminen.

Reunaehdot, kuten ilman virtausnopeus, on määritelty tutkimuksessa tarkkaan. Näin kaikkien osapuolten mallinnukset ovat vertailukelpoisia ja tutkimus pystyy ottamaan kantaa myös henkilöiden välisiin turvaetäisyyksiin.

– Meitä kiinnostaa nyt julkiset tilat ja mitä pisaroiden leviäminen voi tarkoittaa, kun ihminen yskii pienen pieniä aerosoleja ja kuinka ne voivat levitä, sanoo Aalto-yliopiston apulaisprofessori Ville Vuorinen.

Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, VTT ja Helsingin yliopisto ovat koonneet monialaisen tutkijajoukon mallintamaan, miten äärimmäisen pienet pisarat, jotka poistuvat hengitysteistä yskiessä, aivastaessa tai puhuessa, kulkeutuvat ilmavirran mukana.

Pisarat kantavat mukanaan myös taudinaiheuttajia, kuten koronaviruksia. Tutkijat selvittävät myös jo olemassa olevan tiedon pohjalta, voisiko koronavirus selviytyä ilmassa.

26.3.2020 klo 15.13 Kajaani pohtii kaikkia työntekijäryhmiä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista

Koronaviruksesta johtuva tilanne ajaa myös Kajaanin kaupungin pohtimaan lomautuksia. Kaupungin henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen korostaa, että mahdollisten yt-neuvotteluiden takana eivät ole säästösyyt vaan valtiovallan linjaukset, joiden vuoksi esimerkiksi kirjastot ja uimahallit suljettiin.

– Ensi viikon tiistaina kaupunginhallitus pohtii, että aloitetaanko yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi.

Korjattu 26.3.2020 klo 15:00: Kajaani pohtii kaikkia työntekijäryhmiä koskevien yt-neuvottelujen aloittamista, ei varaudu 2000 henkilön lomauttamiseen, niin kuin jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

26.3.2020 klo 14.11 Kainuussa ei ole testeissä todettuja koronavirustartuntoja

Koronatartuntoja, jotka eivät ole vaatineet yhteydenottoa terveydenhuoltoon on erittäin todennäköisesti myös Kainuussa, joten valtakunnallisia ohjeita lähikontaktien välttämisestä on syytä noudattaa.

Hallitus on antanut ihmisille erittäin vahvat suositukset lähikontaktien välttämisestä, jotta tauti ei leviäisi ja riskiryhmiin kuuluvat eivät vaarantuisi.

Kainuun sote muistuttaa edelleen 70 vuotta täyttäneiden velvollisuudesta pitäytyä karanteenin omaisissa olosuhteissa.

26.3.2020 klo 12.25 Etäkoulun varjopuoli näkyy kouluruuan puutteena – Kajaanissa ryhdytään toimittamaan ruoka-annoksia lapsiperheille

Kajaanilaisissa ravintoloissa sekä ruokapalvelussa työskentelevät ryhtyvät toimittamaan ruoka-annoksia kajaanilaisille lapsiperheille.

Kajaanin Kauppiasyhdistys ja Kajaanin Yrittäjät käynnistivät keskiviikkona kampanjan, jossa autetaan koronaepidemian aiheuttamista muutoksista ja rajoituksista kärsiviä lapsiperheitä.

Lahjoitusten avulla hankitaan ruoka-annoksia lapsiperheille korvaamaan kouluruokailua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton Kainuun piiri kokoaa tiedot lapsiperheistä, jotka ruoka-apua tarvitsevat.

26.3.2020 klo 10.19 Kajaani otti käyttöön sisäisen työvoimatoimiston

Kajaanin kaupunki on ottanut käyttöön sisäisen työvoimatoimiston ja resurssikeskuksen. Sen avulla voidaan tarjota uutta työtä sellaisille työntekijöille, joilla omat työt loppuvat koronaviruksen aiheuttamien tilanteiden vuoksi.

– Käyttökokemusta ei vielä ole, mutta valmiudet ovat olemassa, kertoo kaupungin henkilöstöjohtaja Jyrki Komulainen.

Ensisijaisesti uusia työtehtäviä etsitään toimialojen ja liikelaitosten sisältä ja vasta tämän jälkeen haetaan työtehtäviä muilta kaupungin aloilta. Kajaanin kaupungilla tilanne on rauhallinen ja sitä seurataan päivittäin.

– Paniikkia ei ole, ja mahdollisiin yhteistoiminta ratkaisuihin ei lähdetä hätiköidysti, muistuttaa Jyrki Komulainen.

26.3.2020 klo 10.18 Ladut ovat auki ainakin Hyrynsalmella, Suomussalmella, Kajaanissa ja Vuokatissa

Latuja suljetaan Kainuussa vaihtelevasti varotoimena koronan ehkäisyssä. Esimerkiksi Paljakan hiihto- ja kelkkareittien kunnossapito lopetettin keskiviikkona. Kelkkareitit ja ladut ovat kuitenkin edelleen käytettävissä siinä kunnossa kuin ne nyt ovat.

Ladut ovat auki ainakin Hyrynsalmella, Suomussalmella, Kajaanissa ja Vuokatissa. Hyrynsalmen kunta on ilmoittanut pitävänsä ladut auki pääsiäiseen saakka.

Myös Suomussalmella ladut ovat auki. Vuokatti Sport pitää latuverkostoa kunnossa normaalisti. Kajaanissa kaupunki ajaa latuja niin kauan kun olosuhteet sallivat. Hiihtokausi jatkuu Kajaanissa pääsiäisen yli, elleivät uudet viranomaismääräykset tai poikkeavan lämmin sää muuta suunnitelmia.

25.3.2020 klo 16.32 Poikkeusolot vaikuttavat vähävaraisten rutiineihin

Poikkeusolot ja valmiuslaki ovat sulkeneet myös vähävaraisten ja syrjäytymisvaarassa olevien tukitoimintoja. Esimerkiksi Kajaanin Päiväkeskus on kiinni, mutta ruoan jakelua jatketaan toistaiseksi, koska moni on siitä riippuvainen.

Kajaanilainen Jaakko Korhonen on aloittanut normaalisti arkipäivänsä Päiväkeskukselta, mutta nyt hän ei sinne pääse.

– Illaksi pitää koettaa keksiä jotain, jos vain mahdollista.

25.3.2020 klo 16.00 Ei kukkia potilaille terveyskeskuksiin, vanhushoivayksiköihin tai sairaaloihin Kainuussa

Ko­ro­na­vi­rus­pan­de­mian ta­kia vie­rai­lut sai­raa­lois­sa, ter­vey­den­huol­lon yk­si­köis­sä se­kä van­hus­ten hoi­vayk­si­köis­sä on pää­sään­töi­ses­ti kiel­let­ty. Vierailujen lisäksi myös kukkalähetykset ja muut lähettipalvelut on kielletty. Ra­joi­tus on voi­mas­sa val­mius­lain voi­mas­sao­loa­jan.

25.3.2020 klo 12.54 Kainuussa ei ole testeissä todettuja koronatartuntoja

Nyt testitulokset saadaan jo viimeistään seuraavana päivänä näytteenotosta, kun NordLab on käynnistänyt oman testauksen Oulussa ja testauskapasiteettia on tullut lisää.

Kainuuussa hen­gi­tys­tieoi­rei­sia kehotetaan kulkemaan terveysasemille erillisestä ovesta.

24.3.2020 klo 17.01 Taksien asiakasmäärät ovat pudonneet radikaalisti – takseja desinfioidaan ja kuljettajat käyttävät hengityssuojia, jos niitä on

Koronavirustilanne on pudottanut taksien ajomääriä radikaalisti. Kainuulaisen OmaTaksin toimitusjohtaja Jouni Haatajan mukaan ilman koululaiskuljetuksia olisi ollut todella hiljaista.

– Nyt mietitään laitetaanko autot parkkiin. Todennäköisesti yöaikaan taksien saatavuutta rajoitetaan, tämä viikko kertoo paljon. Odotetaan valtiovallan päätöksiä.

Asiakaspalvelualalla korostuu nyt käsihygienia ja lisäksi takseissa asiakasta kehotetaan matkustamaan takapenkillä. Myös käteistä vältellään ja asiakasta ohjataan käyttämään lähimaksua. Takseja desinfioidaan päivittäin ja esimerkiksi koululaisten kuljetuksissa kuskit käyttävät hengityssuojaimia.

24.3.2020 klo 15.37 Kainuussa ei ole testillä todettua koronatartuntaa – Kainuun sote: erittäin todennäköistä, että koronavirusta on täälläkin

Kai­nuus­sa ei ole löytynyt tes­teis­sä to­det­tu­ja ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­to­ja tiistaihin 24.3. klo 12 mennessä.

Kainuun soten mukaan ko­ro­na­tar­tun­to­ja, jot­ka ei­vät ole vaa­ti­neet yh­tey­de­not­toa ter­vey­den­huol­toon, on erit­täin to­den­nä­köi­ses­ti myös Kai­nuus­sa.

Kuntayhtymästä muistutetaan, että hal­li­tus on an­ta­nut ih­mi­sil­le erit­täin vah­vat suo­si­tuk­set lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­ses­tä, jot­ta tau­ti ei le­viäi­si ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vat ei­vät vaa­ran­tui­si.

Soten mukaan val­ta­kun­nal­li­sia oh­jei­ta lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­ses­tä on syy­tä nou­dat­taa.

24.3.2020 klo 14.18 Vaarantuuko valmistuminen? Kajaanin ammattikorkeakoulu korostaa etäopiskelussa opiskelijan vastuuta

Kajaanin ammattikorkeakoululla ja myöskin Kainuun ammattiopistolla tehdään nyt paljon työtä, jottei etäopetus viivästyttäisi opiskelijoiden valmistumista. Esimerkiksi käsillä tehtäviä näyttötutkintoja ei voi tehdä etänä. Ne jäävät myöhempään ajankohtaan.

Etäopetus on kuitenkin koronauhan alla koulujen ainoa keino saada opetus järjestymään opiskelijalle. Toista vuotta Kajaanin ammattikorkeakoulussa opiskeleva Juha Rainto kiittelee, että poikkeusoloissakin koululta löytyy mahdollisuuksia opiskella.

Opiskelijalle etäopetus on jo osin arkea, jatkuvaan etäopetukseen tottuminen ei kuitenkaan olisi Raintolle mieleistä.

– Tulee tylsää, kun ei ole koulua mihin mennä, enkä halua, että kaikki kurssit olisivat netissä, koulussa käymisessä oma arvonsa.

24.3.2020 klo 13.55 Finnairin Kainuun lentomotti jatkuu kesäkuun loppuun – yrittäjät pelkäävät pysyviä muutoksista lentoliikenteeseen

Lentomotin jatkuminen kesäkuun loppuun on saanut useat kainuulaiset yrittäjät miettimään toiminnan siirtämistä kokonaan Etelä-Suomeen, jotta yhteydet toimivat kotimaisiin ja ulkomaisiin asiakkaisiin.

Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervosen yrittäjät pelkäävät lentomotin näyttävän suuntaan tulevaisuuden lentomahdollisuuksista Kainuuseen.

24.3.2020 klo 11.37 Kainuun soten luottamuspulan käsittely siirtyy koronaviruspandemian vuoksi

Kainuun soten yhtymävaltuuston kokous on siirtynyt koronavirustilanteen vuoksi. Tulevassa kokouksessa päätetään kahdesta vaihtoehdosta. Ensimmäisen vaihtoehdon mukaan kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto jatkaa virassaan.

Tällöin kuntayhtymän johtajan Maire Ahopellon tulee kiinnittää huomiota muun muassa omistajaohjaukseen, tiedottamiseen ja ennakoivaan talouden seurantaan.

Toisessa vaihtoehdossa kuntayhtymän johtajan Maire Ahopelto erotetaan tehtävästään.

– Katsomme ajankohdan rauhassa, niin että kaikki pääsevät paikan päälle. Tilanne on epävarma, eikä mitään voida ennakoida, sanoo yhtymävaltuuston puheenjohtaja Osmo Polvinen.

24.3.2020 klo 08.24 Kainuun Liikunta aloitti ulkoiluhaasteen

Kainuun Liikunta on käynnistänyt ulkoiluhaasteen kannustaakseen ihmisiä liikkumaan koronakriisistä huolimatta.

– Ankeinakin aikoina ihmisten liikkumisesta tulee pitää huolta, Kainuun Liikunnan toiminnanjohtaja Teemu Takalo sanoo.

Yhdistys on perustanut yhteensä yhdeksän ulkoilurastia, joissa on pieniä vihjeitä. Vihjeitä keräämällä voi yhdistyksen nettisivuilla osallistua arvontaan, jossa voi voittaa vaikkapa tablettitietokoneen.

24.3.2020 klo 07.44 Kainuulaiset hotellit antoivat varausmaksut anteeksi Kainuun Liikunnalle koronakriisin keskellä

Kainuulaiset hotellit antoivat varausmaksut anteeksi Kainuun Liikunnalle, joka joutui perumaan kansainvälisen urheilutapahtuman koronaviruksen takia.

Maaliskuun viimeiselle viikonlopulle suunnitellun Barents Winter Gamesin takia Kainuun Liikunta oli varannut noin 1 300 majoituspaikkaa ulkomaisia urheilijoita varten, omalla riskillään. Kajaanin ja Sotkamon hotellit kuitenkin palauttivat varausmaksut hyvän tahdon eleenä koronakriisin keskellä, vaikka heillä olisi ollut valmiudet laskuttaa yhdistystä lähes koko varauksen arvosta.

23.3.2020 klo 19.55 Katinkullan kylpylä suljetaan koronavirustilanteen vuoksi

Katinkullan kylpylä suljetaan tiistaista alkaen koronaviruksen vuoksi. Myös sisäliikuntapaikat menevät kiinni. Katinkullan Pallohalli Oy:n hallitus oli päättänyt asiasta sunnuntaina. Kylpylä pysyy suljettuna kunnes koronatilanne helpottaa Suomessa.

23.3.2020 klo 19.08 Kajaanin Hokki aloittaa yt-neuvottelut koronavirustilanteen vuoksi

Kajaanin Hokki tiedotti tänään aloittavansa yt-neuvottelut jotka koskevat toimisto- ja myyntihenkilöstöä. Seuran puheenjohtaja Pasi Halonen kertoo, että koronaviruksen myötä tulovirrat loppuivat kesken ja tilanne on taloudellisesti haastava.

23.3.2020 klo 13.42 Kainuun sote: mökkiläisiä ei toivota Kainuuseen

Kainuussa on tehty nyt yhteensä 100 koronavirustestiä. Sotesta muistutetaan, että val­ta­kun­nal­li­sia oh­jei­ta lä­hi­kon­tak­tien vält­tä­mi­ses­tä on syy­tä nou­dat­taa, jot­ta tau­ti ei le­viäi­si ja ris­ki­ryh­miin kuu­lu­vat ei­vät vaa­ran­tui­si.

Lähipäivinä Kainuuseenkin on odotettavissa matkailijoita ja mökkiläisiä. Kainuun soten mukaan heidän hoitamiseensa ei ole valmiutta, eikä siihen voida varautuakaan. Vaarana onkin, että muualta tulevien matkailijoiden mukana tulee myös koronavirustartuntoja.

Kai­nuun so­te pyy­tää kes­keyt­tä­mään va­paa-ajan mat­kai­lun Kai­nuuseen pan­de­mian ajak­si.

23.3.2020 klo 13.25 Koronaviruskriisi lisäsi pankkien työtaakkaa

Koronaviruskriisi heijastuu myös pankkitoimintaan. Normaaliin tilanteeseen verrattuna esimerkiksi Säästöpankki Optian Kajaanin konttorissa asiakkaiden yhteydenotot ovat nousseet kaksikymmentäkertaiseksi. Myös konttorikäyttäytymistä on muutettu ja fyysistä kontaktia pyritään välttämään.

Nopeasti muuttunut tilanne on aktivoinut asiakkaita monella eri tavalla. Yksi huolenaihe on päivittäinen rahahuolto ja maksuliikenteen toimiminen.

23.3.2020 klo 12.50 Kuhmossa alaikäisille kotiintuloajat – kaupunginjohtaja: "Tavoitteena on estää koronaviruksen leviäminen"

Kuhmon kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä on päättänyt suositella, että alle 18-vuotiaiden kotiintuloaika olisi kello 19.00. Suositus astuu voimaan maanantaina 23. maaliskuuta.

Lisäksi julkiset kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön, ja valtioneuvosto suosittelee välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla. Ohjeiden mukaisesti lasten ja nuorten ei pidä hakeutua porukoihin, eikä mennä joukolla pelaamaan tai viettämään aikaa.

– Toimenpiteiden tavoitteena on estää viruksen leviäminen, sanoo Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä.

Määtän mukaan vanhempien tulee kiinnittää erityistä huomioita siihen, missä lapset ja nuoret liikkuvat. Koulupäivän aikana ei tule oleskella kaupungilla vaan oppilaat ovat etäopetuksessa.

23.3.2020 klo 11.55 Jokaiseen hengitystieinfektioon pitää suhtautua kuin koronavirukseen

Kainuussa pitää tällä hetkellä suhtautua jokaiseen hengitystieinfektioon kuin koronavirukseen. Infektiosairauksien erikoislääkäri Olli-Pekka Koukkari ohjeistaakin hengitystieinfektioista kärsiviä ihmisiä pysymään kotona ja erossa muista. Testauskaan ei ole nyt niin avainasemassa kuin kansalaistottelevaisuus.

Kainuussa ei ole todennettua koronatapausta. Testitulosten saamisessa on Koukkarin arvoiden mukaan 4–5 päivän viive. Valtaosa kainuulaisten testeistä tutkitaan Helsingissä ja osa Oulussa.

23.3.2020 klo 09.00 Koronakriisi ei ole ruuhkauttanut Kainuun TE-toimistoa

Koronaviruksen vaikutukset eivät ole ainakaan toistaiseksi aiheuttaneet ruuhkaa Kainuun TE-toimistossa.

Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijolan mukaan TE-toimisto priorisoi tekemisensä siten, että asiakkaiden toimeentuloon liittyvät lausunnot käsitellään mahdollisimman nopeasti annettujen aikataulujen mukaisesti.

23.3.2020 klo 07.04 Kiannon Kuohujen vuosihuolto aikaistuu koronaviruspandemian takia

Suomussalmen virkistyskylpylä Kiannon Kuohujen vuosihuolto aikaistuu koronaviruspandemian takia. Kesäajan tauko jää siis tänä kesänä väliin. Vuosihuolto alkaa maanantain 23. maalikuuta. Töihin on varattu aikaa kuukausi, mutta kylpylä saattaa pysyä kiinni sen jälkeenkin poikkeustilanteen takia.

Kajaanissa taas selvitetään, voidaanko Kaukaveden laattaremontti toteuttaa suunniteltua aikaisemmin. Tämän hetken suunnitelman mukaan remontti alkaisi toukokuussa.

Sotkamon uimahallin remontti toteutetaan näillä näkymin kesällä suunnitellusti.

23.3.2020 klo 06.47 Vuokatti sulkee rinteet jo maanantaina

Vuokatin laskettelukeskus ilmoitti Facebookissa aikaistavansa kauden päätöstä entisestään. Tiedotteen mukaan rinteet suljetaan maanantaina 23.3. kello 17.

22.3.2020 klo 17.24 Ukkohallan laskettelukeskus suljettiin tänään, hotelli suljetaan vaiheittain

Hiihtokeskus Ukkohalla sulki rinteensä tänään iltapäivällä. Hiihtokeskus kertoo haluavansa olla omalta osaltaan estämässä koronaviruksen leviämistä ja olla siten turvaamassa henkilökunnan ja asiakkaiden hyvinvointia. Lue lisää täältä.

21.3.2020 klo 20.45 Paljakan laskettelukausi päättyi tänään

Paljakan rinteiden talvikausi päättyi tänään koronatilanteen vuoksi. North Finlandia Travels Oy:n toimitusjohtaja Mika Puuronen kertoo tiedotteessa, että sunnuntaista alkaen rinteet, rinneravintola, välinevuokraamo ja hiihtokoulu on suljettu. Lue lisää tästä.

21.3.2020 klo 15.15 Vuokatin laskettelukeskuksen kausi päättyy viimeistään viikon kuluttua

Vuokatin laskettelukeskus Sotkamossa sulkeutuu ensi viikon lauantaina kello 19 koronavirustilanteen takia. Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen kertoo, että tässä vaiheessa aikataulu on tämä. Tilannetta kuitenkin seurataan koko ajan, ja muutokset ovat mahdollisia.

– Päätös oli raskas mutta välttämätön tässä tilanteessa, Suutarinen sanoo.

Vuokatin laskettelukeskuksessa on noin 80 työntekijää. Heistä parisenkymmentä on vakituisia, loput sesonkityöntekijöitä. Yhtiössä joudutaan aloittamaan yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamseksi. Lue lisää tästä.

21.3.2020 klo 15 Kainuussa ei ole todettu edelleenkään yhtään koronavirustapausta

Kainuussa hyvä tilanne jatkuu, siellä maakunnassa ei ole vahvistettu yhtään koronavirustartuntaa.

Koronavirustestejä tehdään kuitenkin päivittäin. Näyt­teet otetaan kai­kis­ta sai­raa­la­hoi­toon jää­vis­tä po­ti­lais­ta, joil­la on akuut­ti hen­gi­tys­tiein­fek­tio. Li­säk­si testataan kaikki hoitohenkilöt, jotka työskentelevät hen­gi­tys­tiein­fek­tiopo­ti­lai­den pa­ris­sa ja joilla it­sel­lään on kuu­met­ta yli 38 as­tet­ta sekä akuut­ti hen­gi­tys­tieoi­re.

– Olemme sairaalassa toimintavalmiina, vakuuttaa tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari.

20.3.2020 klo 16. 25 Kajaani hyvittää päiväkotimaksun, jos lapsi hoidetaan koronakriisin aikana kotona

Kajaanin kaupunki ei peri päiväkotimaksuja perheiltä, joiden lapset ovat kotona koronakriisin aikana. Maksuhyvitys on käytössä niin pitkään kun valtioneuvoston julistamat poikkeusolot jatkuvat.

20.3.2020 klo 16.00 Ruoan hamstraaminen iskee vähäosaisiin

Valmiuslaki on sulkenut kymmenille kajaanilaiselle tärkeän Päiväkeskuksen. Aikaisemmin kauppojen lahjoittamasta hävikkiruoasta valmistettiin vähäosaisille ja syrjäytymisvaarassa oleville kaksi lämmintä ateriaa viikossa ja annettiin ruoka-apua kolme kertaa viikossa, mutta nyt jakelu vähenee.

20.3.2020 klo 15.47 Vuokatti Sport aloittaa lomautukset

Sotkamolainen valmennus- ja matkailukeskus Vuokatti Sport lomauttaa henkilöstönsä koronaviruksesta johtuvista syistä. Ensin työntekijät pitävät olemassa olevat lomapäivät, jonka jälkeen lomautukset tulevat voimaan vaihtelevassa tahdissa.

20.3.2020 klo 15.37 Koronavirus siirtää häitä ja ristiäisiä Kainuussa

Hallituksen linjauksen mukaisesti julkiset kokoontumiset on rajattu Suomessa 10 henkilöön koronaviruksen leviämisuhan takia. Tämä aiheuttaa muutoksia myös kirkollisissa toimituksissa kuten häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa.

Kainuun evankelisluterilaisissa seurakunnissa muutamia ristiäisiä ja ainakin yksi vihkiminen on siirretty, mutta hautajaiset on vielä järjestetty.

20.3.2020 klo 14.45 Ylioppilaskirjoitukset kunnialla maaliin Kainuussa

Ylioppilaskirjoitukset ovat sujuneet Kainuun lukioissa hyvin, vaikka koronaviruspandemia nopeuttikin aikataulua.

Kainuun lukioissa lähes kaikki kokelaat osallistuivat kirjoituksiin suunnitellusti, vain muutamat ovat peruneet ilmoittautumisiaan, koska valmistautumisaika on lyhentynyt. Mikäli opiskelija kokee, että aikataulun kiristyminen aiheuttaa ongelmia, hän voi hakea kokeen mitätöintiä, eikä opiskelija näin menetä yhtä kokeeseen osallistumiskertaa.

20.3.2020 klo 10.57 Timo Kaikkonen perusti matkailuyrityksen Kainuuseen, vaikka monet muut supistavat toimintaa koronan takia

Sotkamolainen Timo Kaikkonen on aloittamassa erä- ja luontomatkailutoiminnan Kainuussa pääosin Suomussalmella Hossan kansallispuiston alueella.

Kaikkonen sanoo, että toiminta on vain polkaistava käyntiin, vaikka pandemia muuttaa asioita paljon.

– En voi lähteä vetämään käsiä ylös, vaan on jatkettava niin kuin on suunniteltu. Esimerkiksi isot ja etenkin kansainväliset ryhmät jäävät nyt väliin, ja markkinointia on suunnattava muun muassa luonnossa liikkuville perheille.

20.3.2020 klo 9.06 Monet kajaanilaiset urheiluseurat eivät palauta kausimaksuja, vaikka harrastus on tauolla

Monet kajaanilaiset urheiluseurat eivät palauta kokonaan tai osittain kausimaksuja, vaikka harrastus on koronatilanteen vuoksi tauolla.

Esimerkiksi Kajaanin junnuhokin varapuheenjohtaja Pasi Laakkosen mukaan kaikki seuran maksut on peritty kauden alussa ja jääkiekkoliiton ohjeistus on, että maksuja ei tarvitse palauttaa.

Kajaani Gymnastic ry:stä sen sijaan kerrotaan, että kausimaksut pyritään korvaamaan harrastajille myöhemmin järjestettävänä toimintana.

Kajaanin salibandy ry:llä on muutaman kymmenen euron suuruinen kausimaksu, joka on peritty harrastajilta kauden alussa. Seurassa ei kuitenkaan ole vielä linjattu, miten kausimaksujen suhteen toimitaan harjoitusten ollessa tauolla.

20.3.2020 klo 7.46 Kainuussa netti ei pätki, vaikka käyttäjiä on selvästi tavallista enemmän

Kaisanetin mobiiliverkko on toiminut moitteetta, vaikka Kainuussakin on siirrytty etäopiskeluun ja etätöihin.

Kaisanetin toimitusjohtaja Jani Moilasen mukaan Kainuussa ei tarvitse pelätä, että netti kaatuisi, vaikka käyttäjiä on nyt selvästi tavallista enemmän kerrallaan. Kaisanetillä ei ole jouduttu ottamaan käyttöön lisäresursseja verkon ylläpidossa.

20.3.2020 klo 6.59 Kainuussa ei ole pelkoa, että koronavirus kaataisi sähkö- tai lämpöverkon

Energiayhtiö Kajavella on järjestelty toimintaa siten, että mahdollisista sairaustapauksista huolimatta sähkö- ja lämpöverkkoa pystytään ylläpitämään.

Työnteossa on siirrytty pääasiassa etätöihin, ja käyttökeskuksessa toimitaan kahdessa tilassa, jotta koko väen sairastuminen vältetään.

Näillä toimilla pystytään varmistamaan, että Kajavella löytyy henkilökuntaa, joka pystyy käyttämään sähkö- ja lämpöverkkoa.

19.3.2020 klo 15.15 Škoda Transtechilla YT-neuvottelut mahdollisista lomautuksista

Škoda Transtechilla on käyty torstaina YT-neuvottelut koskien mahdollisia lomautuksia. Neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa, jota on noin 600.

Suurin osa henkilöstöstä on Kajaanin Otanmäen tehtaalle, jossa työskentelee 400 henkilöä. Lisäksi henkilökuntaa on Oulussa, Helsingissä ja Tampereella.

– Neuvotteluissa sovimme, että voimme lomauttaa henkilökuntaa tänä vuonna korkeintaan 90 päiväksi, mikäli koronatilanne niin vaatii, sanoo toimitusjohtaja Juha Vierros.

Vierroksen mukaan maailmanmarkkinatilanne on tällä hetkellä arvaamaton, eikä sen kehitystä ole mahdollista ennustaa. Nyt tilanne on muuttunut hyvin nopeasti, ihan muutamien päivien sisällä.

– Koimme, että meidän on syytä varautua tilanteen vaikeutumiseen. Ei ole näkyvissä, että pitää pikaisesti lomauttaa.

Vierros luettelee, että kohta ulkomailta tulevissa materiaalitoimituksissa voi vaikeuksia. Myös henkilökunta voi alitistua koronalle.

– Jos korona leviää meidän keskuudessa, niin pahimmillaan meillä menee edyllytykset pitää tehdasta käynnissä. Myös viranomaismääräysten tiukentuminen on mahdollista.

Vierroksen mukaan koronaviruksen aiheuttama tilanne on erittäin hyvin henkilökunnan tiedossa. Neuvottelut menivät erittäin hyvässä yhteisymmärryksessä ja joustavasti, hän sanoo.

19.3.2020 klo 14.54 Osuuskauppa Maakunta: Todennäköisesti osa ravintoloista joudutaan sulkemaan

Osuuskauppa Maakunta on sulkenut yhden ravintoloistaan väliaikaisesti koronaviruspandemian takia. Kajaanissa oleva Lyni Dancebar on ainakin keskiviikko- ja torstai-illat kiinni, mutta lopullista päätöstä sen sulkemisesta ei ole tehty.

Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Pasi Tolosen mukaan tilanteen kehittymistä seurataan koko ajan ja päätöksiä tehdään tarvittaessa nopeastikin.

– Tämän hetken tiedon mukaan myös me joudumme tiivistämään ja sopeuttamaan toimintoja. Todennäköisesti osa ravintoloista joudutaan jossakin kohtaa sulkemaan, Tolonen toteaa.

19.3.2020 klo 13.33 Kainuussa ei ole yhtään todettua koronatartuntaa

Torstaihin mennessä on otettu 70 testiä ja niitä tehdään päivittäin. Testien tuloksissa on tällä hetkellä 2-3 vuorokauden viive.

Otettujen koronanäytteiden tulokset voi tarkastaa omasote-palvelusta ( omasote.kainuu.fi ). Kainuun sotesta ollaan yhteydessä, mikäli tulos on positiivinen.

Näytteet otetaan kaikista sairaalahoitoon jäävistä potilaista, joilla on akuutti hengitystieinfektio-oireista. Tämän lisäksi näytteet tullaan ottamaan kaikilta hengitystieinfektio potilaiden parissa työskentelevistä hoitohenkilöistä, joilla on itsellään kuumetta yli 38 astetta ja akuutti hengitystieinfektio.

Kainuun sote muistuttaa että nyt on erityisen tärkeää pidättäytyä muiden ihmisten tapaamisesta, sikäli kun se on mahdollista. Yli 70-vuotiaiden tulee edelleen välttää kontakteja ja olla erillään muista ihmisistä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa. Myös lasten ja nuorten tulisi välttää kavereiden tapaamista.

19.3.2020 klo 12.00 Markkinakadun myyntivarausten sähköinen haku siirtyy myöhemmäksi

Markkinakadun myyntipaikkojen sähköisen haun alkaminen siirretään vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi myöhemmäksi. Sähköisen haun ajankohdan alkamisesta tiedotetaan 13.4.2020 jälkeen.

Markkinakatua on valmisteltu normaaliin tapaan, mutta Kajaanin kaupunki seuraa koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita.Mikäli Markkinakatu voidaan järjestää Raatihuoneentorin alueen Raatikeskuksen rakennustyömaa aiheuttaa muutoksia markkinakadun rakentumiselle vähentäen myyntikojujen määrää.

Myyntipaikkoja on noin 120, joista osa on sähköpaikkoja.

19.3.2020 klo 9.23 Kainuussa vahvistetaan yrityspalveluja maailmanlaajuisen koronavirusepidemian takia

Äkillinen kysynnän romahtaminen on ajanut erityisesti palvelualan yrityksiä ahdinkoon ja romahduttanut tuotantoa eri yrityksissä. Erityisen voimakkaasti kärsivät pienet yritykset, mutta vaikutukset osuvat kaikenkokoisiin yrityksiin.

Tämän takia Kainuun yrityspalvelutoimijat ovat käynnistäneet tehostetun yrityspalvelun kainuulaisille yrityksille poikkeustilanteen ajaksi.

19.3.2020 klo 8.30 Kuhmon kirjasti käynnisti kirjakassipalvelun kirjaston ollessa kiinni

Valtioneuvoston maanantainen linjaus sulkea kirjastot sai Kuhmossa aikaan huolen kirjastonkäyttäjistä. Linjauksen seurauksena kirjaston henkilökunta päätti kaupungin päättäjien suostumuksella ryhtyä toimittamaan asiakkaille heidän toiveidensa mukaisia kirjapaketteja.

Kirjat laitetaan muovipussiin, jonka noutaa sovittuun aikaan kirjaston ulko-ovelta.

19.3.2020 klo 8.22 Paltamossa kuntalaisille tarjotaan apua kauppareissuille

Paltamon kunta koordinoi Facebookissa toimivaa Arjen Apua Paltamossa -ryhmää, jossa jaetaan tietoa avuntarvitsijoista ja vapaaehtoisista auttajista. Apua tarjotaan esimerkiksi kaupassa tai apteekissa käyntiin. Apua voi pyytää verkossa tai puhelimitse.

19.3.2020 klo 8.15 Etäopiskelu voi vaarantaa opiskelijoiden valmistumisen

Sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun, että Kainuun ammattiopiston rehtorit myöntävät, että opiskelijat eivät välttämättä ehdi valmistua kevään aikana, sillä tiettyjä opintojen osia ei voi tällä hetkellä toteuttaa.

18.3.2020 klo 16.17 Kela sulkee toistaiseksi palvelupisteitä

Kela pyrkii estämään koronaviruksen leviämisen asiakkaidensa ja henkilökuntansa keskuudessa. Osa Kelan palvelupisteistä suljetaan kahdeksi viikoksi tai siihen asti, kunnes ne on taas turvallista avata.

Asiakkaita ohjeistetaan hoitamaan Kela-asiansa verkossa ja puhelimitse.

Kela pyytää asiakkaita välttämään soittamista Kelan puhelinpalveluun, jos asia ei ole kiireellinen tai asiakaspalvelun ratkaistavissa. Asiakaspalvelussa ei esimerkiksi voida vaikuttaa hakemusten käsittelyn aikatauluun eikä kertoa, milloin päätös tulee.

18.3.2020 klo 15.36 Itävallassa asunut Minna Heikura palaa kotimaahan mielellään – poikkeustilanne näkyy arjessa koko ajan

Hallitus on kehottanut ulkomailla olevia suomalaisia palaamaan kotimaahan välittömästi koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Yksi palaajista on hyrynsalmelaislähtöinen Minna Heikura, joka on ollut työharjoittelussa Itävallassa. Heikura sanoo palaavansa Suomeen mielellään, sillä poikkeuksellinen tilanne näkyy arjessa koko ajan.

– Täällä on tullut viime viikosta lähtien melkein päivittäin erilaisia rajoituksia. Kotoa poistumiseen on nyt kolme syytä, eli työ, jota ei voi tehdä etänä, välttämättömät ostokset kaupassa tai apteekissa sekä muiden auttaminen.

18.3.2020 klo 15.30 Valtioneuvoston poikkeusolojen vuoksi ulkopuolisten vierailut sairaaloissa ja terveydenhuollon yksiköissä on kielletty

Tapauskohtaisesti arvioiden poikkeukset voidaan sallia kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomille läheisille, saattohoidossa olevien läheisille sekä puolisolle tai tukihenkilölle synnytysosastolla.

Lisäksi vain välttämättömien saattajien käynnit sallitaan, kuten liikuntarajoitteisten ja taksisiirrot vaativien.
Kaikkien hengitystieinfektio-oireisten, muun muassa nuhasta, aivastelusta, yskästä, hengenahdistuksessa kärsivien vieraiden tai saattajien pääsy sairaalan tiloihin on kielletty.

18.3.2020 klo 14.41 Kajaanissa jaettiin kouluruokaa sitä tarvitseville – perheen äiti: "Sain jonosta kaiken tarpeellisen, mitä ensi hätään tarvitsee"

Kajaanissa nähtiin keskiviikkona iso jono, jossa oli ainakin toistasataa ihmistä. Jono syntyi Lehtikankaan monitoimitalon eteen, kun koulujen sulkemisen takia ylijäänyttä ruokaa jaettiin sitä tarvitseville.

– Sain jonosta kaiken tarpeellisen, mitä ensi hätään tarvitsee. En odottanut, että ruokaa jaetaan näin paljon kerralla. On hyvä, etteivät ne mene hukkaan, kertoi perheen äiti Laura Pyykkönen.

18.3.2020 klo 14.37 Jalkapalloilija jäi jumiin Kajaaniin, koska seuran mukaan kotimatka Etelä-Suomeen olisi riski

Vaikka perinteisiä harjoituksia ja pelejä ei ole tiedossa moneen viikkoon, AC Kajaanin pelaajien ei suositella lähtevän kotikaupunkeihinsa edes vapaapäivinä. Sitä ei kuitenkaan ole suoraan kielletty. Lahtelainen hyökkääjä Tomi Kult noudattaa suositusta ja jäi Kajaaniin, vaikka kotona olisi paremmat olosuhteet treenata.

Seuralla on pelkona, että pelaajat voivat saada koronaviruksen ja levittää sitä, jos matkustavat esimerkiksi kotiin pääkaupunkiseudulle.

18.3.2020 klo 14.17 Kainuun sote pyytää lisää henkilökuntaa siltä varalta, että oma väki ei riitä

Kai­nuun so­te on pyy­tä­nyt Kai­nuun yk­si­tyi­sil­tä ter­veys­pal­ve­lui­ta tar­joa­vil­ta yri­tyk­sil­tä se­kä op­pi­lai­tok­sil­ta tie­dot kou­lu­te­tus­ta ter­vey­den­huol­toa­lan hen­ki­lös­tös­tä sil­tä va­ral­ta, et­tä so­ten oma hen­ki­lös­tö ei rii­tä.

Kainuussa tehdään päivittäin koronavirustestejä. Tä­hän men­nes­sä testejä on teh­ty 59. Kaik­kien tes­tien tu­lok­sia ei ole vie­lä saa­tu. Jat­kos­sa ote­taan näyt­teet kai­kis­ta sai­raa­la­hoi­toon jää­vis­tä po­ti­lais­ta, joil­la on akuut­teja hen­gi­tys­tiein­fek­tio-oi­reita.

Tä­män li­säk­si näyt­teet otetaan kai­kil­ta hen­gi­tys­tiein­fek­tiopo­ti­lai­den pa­ris­sa työs­ken­te­le­vil­tä hoi­to­hen­ki­löil­tä, joil­la on it­sel­lään kuu­met­ta yli 38 as­tet­ta ja akuut­ti hen­gi­tys­tieoi­re.

Kai­nuus­sa ei ole to­det­tu yhtäkään koronavirustar­tun­taa.Kainuun sote pyytää lisää henkilökuntaa siltä varalta, että oma väki ei riitä

18.3.2020 klo 13.16 Lähiopetusta keskitetysti Kainuun kunnissa – Paltamo varautuu tilanteiden muuttumiseen ja lähiopetuksen lisäämiseen

Esimerkiksi Kajaanissa eri kouluihin jää alle 200 oppilasta. Ristijärvellä puolestaan on noin 7 –12 oppilasta lähiopetuksessa. Sotkamossa lähiopetus keskitetään Kontinjoelle, Pohjavaaralle, Leivolaan ja Salmelan koululle.

Paltamossa Kontiomäen koululla ei ole tällä hetkellä yhtään oppilasta lähiopetuksessa. Korpitien koululla kolme lasta on ilmoitettu lähiopetukseen. Tilanteiden vaihtuessa voi tulla tarve lähiopetuksen lisäämiseen ja molemmat koulut ovat tähän varautuneet.

18.3.2020 klo 12.24 Kainuussa on siirrytty etäopetukseen hyvillä valmiuksilla – Kuhmon Tuupalan koulun rehtori myöntää, että laitteissa on kirjavuutta

Kainuussa koulujen etäopetusvalmiudet ovat hyvät. Esimerkiksi Ristijärvellä osalle oppilaista annettiin koululta mukaan laitteet. Myös Sotkamossa on kasvatusjohtaja Ville Mannisen mukaan hyvät mahdollisuudet etäopetuksen järjestämiseen. Paltamossa käytössä on etäympäristö, joka mahdollistaa muun muassa kirjankustantajilta hankittujen materiaalien käytön.

Kuhmon Tuupalan alakoulun rehtori Seppo Vilén myöntää, että kotien tietokone- ja yhteysvalmiudessa on kirjavuutta.

– Jos konetta tai yhteyttä ei ole kotona, tilanne on hankala. Kouluilla ei ole konereserviä.

18.3. kello 12.03 Matkailu- ja ravintola-ala syöksykierteessä – Sotkamolainen ravintoloitsija: "Kielto voisi olla jopa helpottava päätös"

Kainuun Ravintoloissa jännitetään, onko hallituksen seuraava askel sulkea ravintolatoiminta koko Suomessa. Asiakasmäärät tulevat todennäköisesti vähenemään entisestään ja tilanne tiukentuu, tulee sulkemispäätöstä tai ei. Yrittäjät uskovat, että sulkemispäätös olisi taloudellisesti jopa helpotus.

18.3. kello 09.06 Kainuulaisravintolat ottivat kotiinkuljetuksen haltuun koronaviruksen takia

Koronavirus on saanut ihmiset pysymään tiukasti sisätiloissa, mikä näkyy ravintoloiden kassassa. Muutamat kainuulaisravintolat aloittivat tai laajensivat kotiinkuljetuskäytäntöjään sopeutuakseen uuteen tilanteeseen.

18.3. kello 08.22 Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja ei ole tyytyväinen hallituksen yritystukipakettiin

Kainuun yrittäjien toimitusjohtaja Anu Tervosen mukaan hallituksen yritystukipaketti on hyvä alku, mutta ei alkuunkaan riittävä.

Hänen mukaan hallituksen esittämä viiden miljardin tukipaketti ei tue taloudellisesti palvelualojen tavanomaisia mikro- ja pk-yrityksiä millään tavalla.

Tervosen mielestä esimerkiksi sosiaaliturvamaksujen ja verotuksen lykkääminen ei riitä, vaan näihin maksuihin pitäisi saada selviä huojennuksia, koska maksuun tullessaan rästit ovat ylitsepääsemätön este monelle yritykselle.

Yritystoiminnan keskeyttämistä varten olisi Tervosen mukaan tärkeää ottaa käyttöön poikkeusolojen keskeytysturva ja tulonmenetysten kompensaatioavustus, jota ei tarvitsisi maksaa takaisin.

18.3. klo 8.16 Kajaanin Mamselli on pystynyt vastaamaan ruokahuollon muutoksiin

Kajaanin Mamsellin ruokailijoiden määrä tippui kertaheitolla 10 000:sta alle kahteen tuhanteen, kun koulut siirtyivät etäopetukseen. Ruokatilauksen on saatu järjestettyä niin, että ruokaa ei juurikaan mene hukkaan.

Mamselli vastaa myös kaupungin tilojen puhtaanapidosta. Kaupungilla seurataan tarkkaan virallisia ohjeistuksia ja resursseja ohjataan tarpeen mukaan niihin toimipisteisiin, joissa havaitaan lisätoimien tarvetta.

17.3.2020 klo 14.26 Kainuun sote varautuu koronaviruspandemiaan, vanhan sairaalan potilastorni käyttöön, kiireettömiä aikoja perutaan

Kainuun sote on varautunut lisääntyviin potilasmääriin koronaviruspandemian takia. Uuden keskussairaalan lisäksi käytössä ovat vanhan sairaalan puolella potilastornissa olevat osastot, jos ylimääräisiä osastoja joudutaan perustamaan.

Vastaanotot toimivat tällä hetkellä normaalisti lukuun ottamatta kiireetöntä osastohoitoa vaativaa kirurgiaa.

Lisäksi hammashoidossa joudutaan perumaan ajat kaikilta sellaisilta kiireetöntä hoitoa tarvitsevilta potilailta, joiden toimenpiteistä syntyy suusta ulos joutuvaa aerosolia eli vesi- ja ainesumua. Tällaisia ovat esimerkiksi paikkaushoitopotilaat.

17.3. kello 12.16 Aluelaboratorion johtaja oikoo Kainuussa vellovia huhuja: Koronavirustestejä tehdään kuten muualla maassa

Kainuussa tehdään koronavirustestejä, vahvistaa NordLabin Kajaanin aluelaboratorion johtaja Heikki Aaltonen. Hän siis torppaa muun muassa sosiaalisessa mediassa liikkuneet huhut siitä, ettei Kainuussa testattaisi ihmisiä kuten muualla maassa.

Tällä hetkellä Kainuussa otetut näytteet lähetetään katsottavaksi kahden tunnin päähän Ouluun. Osa näytteistä tutkitaan Turussa, koska yliopistosairaaloiden työkuormaa on jaettu. Näytteet testataan yliopistosairaaloissa, mutta se on laajenemassa kaikkiin keskussairaaloihin.

17.3.2020 klo 07.15 Kajaanin kuntosalit pysyvät auki, vaikka väki vähenee koronaviruksen uhan alla

Kajaanin kuntosaleilla koronaviruksen uhka näkyy treenaajien vähentyneenä määränä.

Hallituksen maanantaisen linjauksen mukaan kunnalliset liikuntakeskukset laitetaan kiinni, mutta yksityiset saavat ainakin toistaiseksi jatkaa toimintaansa.

Myös Vuokatti Sportin kuntosali pidetään auki toistaiseksi.

15.3.2020 klo 19.41 Kajaanissa lukiolaiset etäopiskeluun

Kajaanissa lukio-opetus siirtyy maanantaina etäopetukseksi.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat opiskelijat kuitenkin tulevat kirjoituksiin normaalisti. Samoin ammatillisen koulutuksen opiskelijat tulevat normaalisti paikalle, ja heitä ohjeistetaan päivän aikana etäopiskeluun varautumiseen.

Myös Kajaanin ammattikorkeakoulussa aiotaan siirtyä suurimmaksi osaksi etäopintoihin.

13.3.2020 klo 16.24 Kainuun sote ohjeisti henkilökuntaansa: pidättäydy ulkomaanmatkoista vapaa-ajalla

Kainuun soten työryhmä ohjeisti perjantaina henkilökuntaansa (siirryt toiseen palveluun)sekä asiakkaita koronavirustilanteen varalta. Esimerkiksi työmatkat ulkomaille on kielletty. Henkilökuntaa kehotetaan pidättäytymään vapaa-ajan matkoista ulkomaille.

Kotimaan koulutuksiin tulee osallistua ensisijaisesti etäyhteydellä koskien myös Kainuun soten omia koulutuksia.

13.3.2020 klo 15.58 Naapurinvaaran tanssit perutaan kuukaudeksi

Naapurinvaaran huvikeskuksen tanssit perutaan perjantaina tulleen Aluehallintovirastojen määräyksillä.

Huvikeskuksen avajaistansseissa 7.3. oli melkein tuhatpäinen yleisö, joten Naapurinvaaran tansseissa on yleensä reilut 500 ihmistä.

13.3.2020 klo 13.55 Vuokatissa perutaan ryhmävarauksia kiihtyvällä tahdilla

Vuokatissa merkittävä osa esimerkiksi urheiluseurojen ja työpaikkojen ryhmävarauksista on peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

Perumisten taloudellisia vaikutuksia ei pystytä Vuokatissa vielä arvioimaan.

13.3.2020 klo 12.50 Kajaanin kaupunginteatterin esitykset on peruttu ainakin seuraavan kuukauden ajaksi

Teatterin esitykset on peruttu toistaiseksi 15. huhtikuuta saakka.

Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä on 215 katsojapaikkaa. Määrä on huomattavasti pienempi kuin yli 500 katsojaa, mikä on hallituksen suosittelema raja yleisötapahtumien perumiseksi.

Myös kajaanilaisen Generaattorin yhteisöt lopettavat esitystoiminnan ja yleisötilaisuuksien järjestämisen seuraavan kuukauden ajaksi.

13.3.2020 klo 12.20 Kainuu Four Seasons Film Festivalia ei järjestetä huhtikuussa

Kainuu Four Seasons Film Festivalia ei järjestetä huhtikuussa maailmanlaajuisen koronaviruspandemian johdosta. Festivaali siirtyy syksylle myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan, kunhan pandemiatilanne on rauhoittunut.

13.3.2020 klo 11.11 Jääkiekon Mestis-sarjan viimeiset ottelut perutaan

Kajaanin Hokki olisi pelannut sarjan karsintaotteluissa, mutta tässä tilanteessa Hokki saa automaattisesti jatkaa sarjassa. Halosen mukaan seura valmistautuu nyt seuraavaan kauteen ja joukkueen rakentaminen alkaa jo ensi viikolla.

Kauden keskeyttämisellä on selviä vaikutuksia seuran talouteen.

13.3.2020 klo 07.22 Koronaviruksen uhka peruu Kajaanin seurakunnan tapahtumia toistaiseksi

Isommat yleisötilaisuudet perutaan. Hoitokotien sekä sairaalan ja terveyskeskuksen hartaushetkiä ei järjestetä, ja vapaaehtoisten ystäväpalvelu on toistaiseksi tauolla. Kajaanin kirkoissa messut toteutetaan toistaiseksi sanajumalanpalveluksina.

Myös rippikouluryhmien kokoontumiset perutaan koko keväältä. Kerho- ja pyhäkoulutoiminta jatkuu toistaiseksi täysin normaalisti.

12.3.2020 klo 16.58 Massatapahtumia perutaan nyt urakalla: yli tuhat ihmistä jää tulematta Kainuuseen

Vuokatti-hiihto, Barents Winter Games, partiotaidon SM-kisat, hirvenhiihdon SM-kisat ja puolustusvoimien sotilashiihdon-SM-kisat on peruttu koronavirustilanteen vuoksi.

10.3.2020 klo 17.45 Finnair peruu huhtikuussa koronaviruksen takia kaikki Kajaanin lennot

Kajaanin lentojen peruminen hankaloittaa Kainuun soten ulkomaalaisten työntekijöiden liikkumista. Esimerkiksi Kainuun soten lääkäri- ja hoitohenkilökunnassa on kahtakymmentä eri kansallisuutta.

Finnair on ainoa lentoyhtiö, joka lentää Kajaaniin.

Lentojen peruminen rajoittaa merkittävästi Kainuun saavutettavuutta. Kainuun yrittäjien toimitusjohtajan Anu Tervosen mukaan kuntien ja maakuntaliiton pitää tehdä vetoomus VR:lle, että Kainuuseen saataisiin lisävuoroja junaliikenteeseen.

Kajaanin huhtikuun peruuntuneet lennot vaikuttavat muun muassa Kuhmossa matkailu- ja kuvauspalveluja tarjoavan Wildlife Safaris Finlandin toimintaan.

10.3.2020 klo 12.36 Kainuun keskussairaalaan ei olla hankkimassa pikatestejä koronavirukseen

Kainuun keskussairaalaan ei olla hankkimassa pikatestejä koronaviruksen toteamiseen. Tartuntatautien ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo, että laitteet testien tekemiseen ovat olemassa, mutta analyysia varten tarvittavia testikasetteja ei ole tällä hetkellä syytä hankkia.

Kainuun keskussairaala on saanut paljon yhteydenottoja epäillyistä koronavirustartunnoista. Koukkarin mukaan yhtään näytettä ei ole kuitenkaan lähetetty tutkittavaksi eikä tartuntaa ole todettu Kainuussa.

9.3.2020 klo 16.41 Soten infektioylilääkäri koronavirustartunnoista: selkein uhka Kainuussa on henkilökunnan saatavuus

Soten infektioylilääkäri Olli-Pekka Koukkarin mukaanKainuussa selkein uhka on henkilökunnan saatavuus. Jos merkittävä määrä väestöstä sairastuu, niin henkilökunnan riittävyydessä olisi Koukkarin mukaan ongelma.

Koukkari mukaan Kainuun keskussairaalassa on tilojen ja resurssien suhteen varauduttu koronaviruksen leviämiseen. Kaksilta löytyy noin 250 vuodepaikkaa, mutta nopeilla liikkeillä niitä pystytään lisäämään merkittävästi. Myöskään tarvikkeet eivät ole loppumassa.

9.3.2020 klo 11.40 Kajaanin kaupunki varautuu koronavirukseen

Kajaanin kaupunki kertoo maanantaina kello 15.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa koronavirukseen varautumisessa Kajaanin kouluissa, oppilaitoksissa ja päiväkodeissa.

9.3.2020 klo 07.32 Koronavirus perui Cold Response -harjoituksen maavoimien osalta

Suomen maavoimat ei osallistu Pohjois-Norjassa käytävään arktiseen harjoitukseen 9.–19.3.

Harjoitukseen piti osallistua Kainuun prikaatista ja Jääkäriprikaatista yhteensä noin 400 henkilöä. Joukkojen siirtyminen harjoitukseen on keskeytetty, eivätkä harjoitusjoukot ole siirtyneet Norjan puolelle.

8.3.2020 klo 15.41 Kajaanin kaupungin perusopetus ohjeistaa koululaisia tulemaan kouluun vain täysin terveenä

Kajaani ottaa koronaviruksen torjunnassa käyttöön vahvan varotoimen. Kaupungin perusopetus ohjeistaa koululaisia tulemaan kouluun vain täysin terveenä.

Lieväkin flunssa tai muu sairauden tunne ovat tämän kevään ajan luvallinen syy poissaololle, kertoo perusopetuksen tulosalueen johtaja Päivi Rissanen.

6.3.2020 klo 14.56 Kajaani laittaa etätyöhön päiväkotien ja koulujen työntekijät, jotka ovat lomailleet koronaviruksen epidemia-alueilla

Kajaanin kaupunki on linjannut, että koronaviruksen epidemiamaista eli Italiasta, Kiinasta, Etelä-Koreasta tai Iranista palaavat oireettomat päivähoidon ja koulujen työntekijät tekevät etätyötä 14 vuorokautta Suomeen palaamisen jälkeen.

Linjaus koskee siis varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, toisen asteen koulutusliikelaitoksen sekä Kajaanin ammattikorkeakoulun henkilökuntaa.

Kajaanin kaupungin linjauksen mukaisesti työtehtäviin liittyvää matkustamista on minimoitava. Epidemiamaihin matkustaminen on työhön liittyen kokonaan kiellettyä. Myöskään vapaa-ajan matkustamista epidemiamaihin ei suositella.

6.3.2020 klo 11.30 Koronaviruksen uhka peruu kajaanilaisten ulkomaan leirikoulut

Kajaanin kaupungin perusopetuksen ulkomaan leirikoulut perutaan tältä keväältä.

Leirikoulujen kohdemaissa Kroatiassa, Saksassa, Virossa, Italiassa, Espanjassa ja Tšekissä on havaittu tautitapauksia.

Lue myös: Lue lista hallituksen suosituksista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan