1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Peppi Pitkätossu

Lastenkirjallisuus ei olisi nykyisellään ilman 75-vuotiasta klassikkoa – testaa kuinka hyvin tunnet Peppi Pitkätossun

Poikkeusaikana kirjallisuutta kulutetaan kotihyllyistä ja verkkosivuilla. Klassikkojen lisäksi netistä löytyy monenlaista uuttakin luettavaa ja kuunneltavaa perheille.

Peppi Pitkätossu
Peppi Pitkätossu
SVT

Poikkeusaika on sulkenut koulut ja kirjastot.

Lukemista se ei ole kuitenkaan lopettanut, oikeastaan päin vastoin.

Esimerkiksi kirjastojen e-kirjojen lainausmäärät ovat nyt poikkeustilan aikana kasvaneet huimasti, sanoo kehityspäällikkö Mervi Heikkilä, joka johtaa valtakunnallista lasten ja nuorten lukutaitoa edistävää yksikköä. Yksikkö on osa Seinäjoen kaupunginkirjastoa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama.

Lapsiperheissä luetaan omasta kirjahyllystä löytyviä kirja-aarteita ja, kun ne on kahlattu läpi, avuksi tulevat netistä löytyvät kirjasivustot. Niistä vinkkaavat muun muassa kirjastot omilla some-kanavillaan.

Mervi Heikkilä mainitsee useita perheille tarjolla olevia sivustoja: Lukulumo (siirryt toiseen palveluun), Papunet (siirryt toiseen palveluun), Project Gutenberg (siirryt toiseen palveluun), Iltasatu (siirryt toiseen palveluun)... Yle Areenan lapsille tarkoitettua äänikirja- ja kuunnelmatarjontaa unohtamatta.

Peppi Pitkätossu tyttöhahmojen esikuvana

Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu on yksi lastenkirjallisuuden klassikoista.

75 vuotta sitten kirjoitettu teos on kestänyt aikaa osittain siitä tehtyjen uusien tulkintojen takia. Kirjastoista Peppi-kirjoja löytyy, mutta Heikkilä on hiukan epäileväinen sen suhteen, onko se juuri perinteinen, kuvaton versio, jota lainataan eniten.

Tarinana Peppi on kuitenkin lähes kaikille tuttu.

– Toki osa lapsista tykkää klassikoista paljon. Myös uudet tv-sarjat, joita niistä tehdään, voivat innostaa sitten kirjojenkin pariin, Heikkilä sanoo.

Heikkilä on sekä kirjastoalan ammattilainen ja lasten- ja nuortenkirjailija itsekin. Astrid Lindgrenin ja Pepin merkitys lasten- ja nuortenkirjallisuudelle on hänen mielestään väistämättä merkittävä.

– Astrid Lindgren on kulkenut sellaisia polkuja, joita lastenkirjallisuuden ei ehkä ajateltu edes voivan kulkea. On vaikea kuvitella lasten- ja nuortenkirjallisuutta ilman Lindgreniä.

Heikkilän mukaan kirjallisuudesta löytyy nykyään paljon vahvoja tyttöhahmoja. Lindgrenin tuotannosta hänelle on läheisin Ronja Ryövärintytär. Peppi-henkisiä tyttöhahmoja taas löytyy Heikkilän mielestä ainakin Siri Kolun tuotannosta.

– Meillä on kirjallisuudessa päähenkilöinä monenlaisia tyttöjä ja vahvoja tyttöhahmoja. Kirjailijana minun olisi vaikea kirjoittaa toisentyyppistä tyttöä, joka olisi hiljainen ja syrjäänvetäytyvä, Heikkilä sanoo.

Katso seuraavaksi muita Ylen Peppi Pitkätossu -sisältöjä:

Miten Peppi olet? – Testaa, onko sinussa pieni ripaus vai iso annos Peppi Pitkätossua!

Suomen kansallisoopperan ja -baletin Peppi Pitkätossi -baletin taltiointi (14.12.2019)

Kuinka hyvin sinä tunnet Pepin?

Testin kuvat: AOP

Artikkelin ja testin kysymyksiin on käytetty lähdemateriaalina seuraavia teoksia:

Kerstin Ljungren: Astrid Lindgren - lastenkirjailija, WSOY, 1997.
Astrid Lindgren: Peppi Pitkätossu, WSOY, 2001.
Jens Andersen: Astrid Lindgren - Tämä päivä, yksi elämä, WSOY, 2014.

Lue seuraavaksi