Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Pörssi romahti ja jopa miljoonien pelätään saavan koronatartunnan – Trump törmäsi kolmeen vastustajaan, jotka eivät taivu

Osakkeiden päiväpudotus oli torstaina pahin 1987 mustan maanantain jälkeen. Trump ei saa markkinoita rauhoitettua, koska koronavirus leviää hallitsemattomasti, kirjoittaa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Donald Trump piti keskiviikkoiltana televisiopuheen, jossa hän kertoi Yhdysvaltojen kieltävän matkustamisen Euroopasta 30 vuorokauden ajaksi. Kuva: Doug Mills / EPA

WASHINGTON Presidentti Donald Trump vaikuttaa erilaiselta kuin ennen.

Tähän asti Trump on aina saanut tahtonsa läpi tviittaamalla, ilkkumalla, uhkailemalla tai haastamalla vastustajat oikeuteen. Tällä viikolla hänelle on tullut vastaan kolme voimaa, joihin hänen vakitemppunsa eivät tepsi.

Presidentti on näyttäytynyt neuvottomana, ensimmäistä kertaa Valkoisessa talossa – ellei peräti koko pitkän julkisen uransa aikana.

1.Osakemarkkinat eivät tottele. Wall Streetin osakkeet ovat pudonneet viime kuun ennätysluvuista ryminällä. Torstaina koettiin suurimmat päiväpudotukset 1987 pörssiromahduksen jälkeen. Suuryhtiöiden S&P –indeksi putosi jälleen 9,5 prosenttia edellispäivästä.

Suunnan piti olla päinvastainen. Trump kertoi keskiviikkoiltana pitämässään tv-puheenvuorossa kovista toimista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi. Dramaattisin niistä on tänään perjantaina alkava 30 päivän matkustuskielto Euroopan Schengen-maista Yhdysvaltoihin.

Trump seuraa osakemarkkinoita tarkasti. Paljon hänen omaisuudestaan ja poliittisesta kohtalostaan on sidoksissa niihin.

Wall Streetin pörssibuumi on ollut henkilökohtainen ylpeydenaihe presidentille. Tuo buumi on nyt loppunut, eikä Trump selvästikään tiedä, mitä tehdä.

Keskuspankki Fed aloitti torstaina elvytystoimet lainoittamalla pankkeja. Ensi viikolla Fedin odotetaan laskevan ohjauskorkonsa nollaan, kuten edellisen finanssikriisin aikana.

Ei ole takeita, että sekään vakaannuttaa traumatisoituneita markkinoita. Korona-kriisi ei ole mahdollisesti kuin vasta alkuvaiheissaan.

2. Kongressi ei tottele. Trump on ehtinyt tottua siihen, että saa tukea viimeistään Capitol-kukkulalta, missä republikaaneilla on enemmistö senaatissa. Niinpä hän esitteli alkuviikosta rohkean suunnitelmansa koronasta kärsivien alojen auttamiseksi. Trump esitti työnantajamaksujen väliaikaista poistamista, verohelpotuksia sekä suoria tukia muun muassa lento- ja matkailuyhtiöille.

Tällä kertaa republikaanit eivät kuitenkaan lämmenneet Trumpin suunnitelmille. Senaatin ryhmänjohtaja Mitch McConnell suhtautui niihin yliolkaisesti. Toinen republikaanien mahtimiehistä, senaattori Lindsay Graham, lupasi vain pohtia asiaa.

McConnell antoi torstaina sen verran periksi, että peruutti senaatin ensi viikoksi kaavaillun loman, jotta se voi äänestää tarvittaessa nopeasti hätäavusta. Siitä ei kuitenkaan tule Trumpin apupaketti, vaan demokraateillakin on siihen sanottavansa.

Republikaanit ja demokraatit ovat erimielisiä paketin sisällöstä. McConnell kutsui demokraattien suunnitelmia ”ideologiseksi toivelistaksi.”

3. Virus ei tottele. Trump on turhaan yrittänyt vakuuttaa huolestuneita kansalaisia siitä, että terveysviranomaisilla olisi tilanne hallinnassaan. Se ei voisi olla edes teoriassa totta, koska maan terveydenhuoltojärjestelmä on niin hajanainen ja puutteellinen.

Kymmenillä miljoonilla ihmisillä ei ole rahaa tai aikaa tarkistuttaa itseään, eikä virustestejä ole likimainkaan riittävästi.

Trump väitti testaamisen sujuvan jouheasti. Liittovaltion terveysviraston NIH:n johtaja Anthony Fauci myönsi vähän myöhemmin avoimesti kongressin kuulemisessa, ettei todellakaan suju.

Eri puolilla maata varoitetaan koronan hallitsemattomasta leviämisestä. Terveysviranomaiset sanovat, että pelkästään Ohiossa tartuntatapauksia voi olla yli 100 000.

Luku perustuu ennusteisiin siitä, että yksi prosentti väestöstä voi saada koronaviruksen. Ohiossa on noin 11 miljoonaa asukasta.

Tässä kauhuskenaariossa koko maassa sairastuisi miljoonia ihmisiä.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 23.00:een asti.