1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Pohjanmaa

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Pohjanmaalla: Koronarokotukset laajenevat jälleen ja osa rokotettavista voi jatkossa vaihtaa rokotteen Soiten alueella, Sote-työntekijöiden rokotustilanne huolestuttaa

Tähän artikkeliin kootaan Keski-Pohjanmaan alueen koronatilanteeseen liittyvät uutiset.

Keski-Pohjanmaa
Henkilön kädessä puhelin jossa koronavilkku sovellus.
Henrietta Hassinen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

22.4. Koronarokotukset laajenevat jälleen ja osa rokotettavista voi jatkossa vaihtaa rokotteen Soiten alueella

Riskiryhmä kakkoseen kuuluvien ryhmää on laajennettu. THL:n mukaan koronarokotukseen ovat oikeutettuja jo 16–17-vuotiaat. Vaikka he ovat alaikäisiä, he saavat koronarokotuksensa Soiten alueella samassa paikassa kuin aikuisetkin.

Soiten alueella koronarokotukset laajenevat myös siten, että helmikuusta lähtien tauolla olleita henkilökunnan koronarokotuksia jatketaan. Rokotuksen saavat ne henkilökuntaan kuuluvat, jotka työskentelevät toiminnan kannalta kriittisiksi luokitelluissa yksiköissä.

Aiemmin muun muassa Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi on ilmaissut huolensa siitä, että henkilökunnan sairastuminen saattaisi lamauttaa keskussairaalan kriittisiä toimintoja. Henkilökunnasta on koronarokottein suojattu karkeasti arvioiden noin puolet. Valtakunnallisen linjauksen mukaan koronarokotteet ohjattiin aiemmin ikäihmisille, väestön joukkorokotuksiin sekä riskiryhmien suojaamiseen.

AstraZenecan voi vaihtaa

THL on linjannut uudestaan (siirryt toiseen palveluun) myös kantansa erityyppisiin koronarokotteisiin. Aiemmin yli 65-vuotiaille on annettu pelkästään AstraZenecan rokotetta, mutta jatkossa myös muutakin.

Osa rokotettavista on vierastanut AstraZenecan rokotetta, koska sen on epäilty lisäävän tiettyjä veritulppia. Rokotteen antaminen oli tauolla selvitysten ajan.

Muutos vaikuttaa Soitessa niin, että toukokuun alusta lähtien yli 65–vuotiaat ensimmäistä rokotettaan hakevat rokotettavat voivat halutessaan saada AstraZenecan sijaan mRNA-rokotteen eli Pfizer-BioNtecin Comirnatyn tai Modernan rokotteen. Lähtökohtaisesti tarjotaan AstraZenecaa, mutta rokotevalinnan voi muuttaa aikaa varattaessa. Valinnasta voi kertoa puhelimessa sekä Omahoito-kannassa.

Kuitenkin 65-vuotta täyttäneet AstraZenecalla rokotetut saavat ensisijaisesti samaa rokotetta myös toisella kerralla.

Alle 65-vuotiaille toista rokotetta saaville annetaan sen sijaan mRNA-rokotetta eli Pfizer-BioNtecin Comirnatya tai Modernan rokotetta.

Soiten alueella rokotetaan parhaillaan 16–64-vuotiaita riskiryhmäläisiä sekä terveitä yli 60-vuotiaita.

Ajanvaraus rokotuksiin avautuu seuraavan kerran jälleen 27.4. tiistaina.

22.4. Sote-työntekijöiden rokotustilanne huolestuttaa

Sote-työntekijöiden puuteellinen koronasuojaus huolestuttaa keskipohjalaisten sosiaali- ja terveyspalveluja järjestävässä Soitessa.

Karkean arvion mukaan vain alle puolet Soiten työntekijöistä on saanut edes yhden koronarokotteen.

Tilanne ei ole paranemassa, sillä asetuksella on äskettäin linjattu, että riskiryhmien ja väestön joukkorokotukset ovat ensisijaisia.

Sote-henkilöstön rokottaminen jäi helmikuussa tauolle, kun rokotteita tuli Suomeen odotettua vähemmän. Tauko jatkuu yhtä.

Ensilinjan koronatyötä tekevät ovat Soitessa saaneet rokotteen, myös ikäihmisten laitoshoidossa työskentelevistäkin suurin osa.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västin mukaan henkilökunnan sairastumiset saattavat lamauttaa keskussairaalan kriittisiä toimintoja.

21.4. Keski-Pohjanmaan maan rauhallisin koronatilanne

Keski-Pohjanmaalla on Suomen rauhallisin koronatilanne tällä hetkellä. Taudin ilmaantuvuus on Soiten alueella maan pienin eli 6,5 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

Keski-Pohjanmaan naapurissa, Vaasan sairaanhoitopiirissä koronatilanne on huonompi, siellä luku on 29.

Viimeisin koronatartunta on todettu Keski-Pohjanmaalla yli viikko sitten eli 12. huhtikuuta. Viimeisten kahden viikon aikana alueella on raportoitu vain 5 koronatartuntaa.

Koko pandemian alusta Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on todettu 262 tapausta.

19.4. Ei uusia tartuntoja viikkoon

Soiten alueella ei ole todettu uusia koronavirustartuntoja viikkoon. Viimeisin positiivinen koronavirustartunta todettiin viikko sitten maanantaina. Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 5.

Soitesta muistutetaan, että koronarokotuksen saaneen henkilön on edelleen huolehdittava suojautumisesta, sillä vielä ei ole riittävästi tietoa siitä, kuinka hyvin rokote estää tartuttamista.

19.4. Netti, ystävät ja läheiset ovat tärkeitä, kun koronarokotuksista tiedotetaan – nopeasti muuttuviin tilanteisiin tarvitaan nopeita tiedotuskanavia

Kaupungit luottavat pääasiassa nettiin koronarokotusajoista tiedotettaessa. Isoimmat pohjalaiskaupungit eivät suunnittelle henkilökohtaisen kirjeen tai tekstiviestin käyttöönottoa.

Massarokotukset koronavirusta vastaan ovat alkamassa.

Koronarokotteita on nyt hyvin saatavilla ja niitä sekä vapaita rokkotusaikoja riittää.

Monin paikoin yli-60 vuotiaiden rokotukset ovat jo alkaneet aikaisempien ryhmien lisäksi. Rokotukset ovat myös vähitellen laajenemassa, uusiin nuorempiin ikäryhmiin.

Myös Keski-Pohjanmaalla Soite luottaa koronarokotevuoroista tiedottamisessa nettiin, somekanaviin ja myös mediaan Keski-Pohjanmaalla. Kukaan ei saa tietoa rokotevuorostaan henkilökohtaisesti eli tekstiviestillä tai kirjeellä.

Palvelualuejohtaja Jukka Aro myöntää, että osin luotetaan siihen, että ihmiset seuraavat tiiviisti rokotusten etenemistä esimerkiksi Soiten koronasivuilta. Lisäksi rokotuksista informoidaan nyt ilmaisjakelulehdissä.

Koronarokotukset laajenevat tällä viikolla yli 60-vuotiaisiin Keski-Pohjanmaalla.

17.4. Ei uutta koronatartuntaa, Kokkola Cupiin ilmoittautunut joukkueita

Kesän 2021 Kokkola Cupin järjestelyt jatkuvat. Moni kesätapahtuma on Suomessa peruttu, mutta Kokkola Cupin järjestelyt ovat täydessä käynnissä. Tulevaan turnaukseen on jo ilmoittautunut vajaat 100 joukkueita ympäri Suomea. Jos koronarajoitukset eivät estä, Kokkola Cup turnaus pelataan 22.7. – 25.7.2021. Turnausvastaava Stefan Thylin kertoo, että lopullinen päätös turnauksen järjestämisestä tehdään kesäkuun puolivälin paikkeilla.

16.4. Loppukesän festivaalit vielä kalenterissa

Festivaalijärjestäjä Tommi Mäki pitää kiinni kaikista pohjalaisista kesätapahtumistaan, vaikka monet valtakunnalliset festivaalit on jälleen peruttu.

Mäen johtamat tapahtumat, kuten Seinäjoen Solar Sound, Kokkolan viinijuhlat ja Vaasa Festival, järjestetään heinäkuun lopulla ja elokuun alkupuolella.

Mäki toivoo, että edes maakunnallisia ja pieniä paikallisia tapahtumia päästäisiin toteuttamaan. Ne ovat merkityksellisiä tapahtuma-alan työllisyydelle.

15.4. Soiten alueella ei uusia tartuntoja – rokotukset laajenevat yli 60-vuotiaisiin

Keski-Pohjanmaalla ei todettu perjantaina uusia koronatartuntoja.

Keskussairaalassa Kokkolassa ei ole hoidossa tällä hetkellä yhtään koronavirustartunnan saanutta.

Koronarokotukset laajennetaan yli 60-vuotiaisiin.

Nyt koronarokotteen voivat siis saada kaikki yli 60-vuotiaat sekä riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvat 18–64-vuotiaat keskipohjalaiset.

15.4. Punkkibussi ei kierrä tänäkään keväänä Pohjanmaan rannikkokunnissa

Punkkirokotteita ei saa tänäkään keväänä pohjalaismaakunnissa punkkibussista koronaepidemian vuoksi.

Kiertue peruttiin myös viime vuonna.

Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelun bussi on kiertänyt keväisin antamassa punkkirokotteita Kristiinankaupungista Kemiin ulottuvalla alueella. Puutiaisaivotulehdukselta suojaavan rokotteen tai sen tehosteen on ottanut vuosittain bussista noin 6000-7000 ihmistä. Jos epidemia hellittää, rokotuskiertue voidaan toteuttaa myöhemmin tänä vuonna.

15.4. Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma järjestetään ensi kesänä verkossa

Kesän suviseurat järjestetään jälleen verkossa ja radiossa. Tällä kertaa seurat oli määrä toteuttaa Reisjärvellä. Myös viime vuonna toteutus oli koronatilanteen vuoksi virtuaalinen.

Radio- ja verkkoseurojen lähetyspaikkana toimii Reisjärven kristillinen opisto.

Suviseurat on Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen eli vanhoillislestadiolaisten vuosittainen suurtapahtuma, niissä on käynyt noin 80 000 vierasta. Samalla tapahtuma on myös Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma.

15.4. Kolmas peräkkäinen päivä ilman tartuntoja Keski-Pohjanmaalla

Koronatilanne on Keski-Pohjanmaalla paranemaan päin. Uusia tartuntoja ei ole todettu kolmeen päivään, edellinen kirjattiin 12.4. Myös taudin ilmaantuvuusluku on laskusuunnassa: luku on tänään 15,4 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Vielä eilen se oli 21,9.

Tällä hetkellä koronapotilaita ei ole sairaalahoidossa. Pandemian alusta asti koronatartuntoja on todettu Soiten alueella yhteensä 262.

14.4. Keski-Pohjanmaalla ei uusia tartuntoa

Keski-Pohjanmaalla koronatilanne jatkuu rauhallisena, eikä uusia tartuntoja ole tänään todettu.

Viimeisin todettiin maanantaina 12. huhtikuuta.

Myös kaikki viime aikaiset koronavirustapaukset on pystytty jäljittämään. Alueellinen koronaviranomaisryhmä päättikin, että Soiten alueella jatketaan epidemian perustasolla. Alueelliset suositukset ovat voimassa huhtikuun loppuun. Muun muassa viranomaisryhmän suositus on, että alueella ei järjestetä yli 10 henkilön kokoontumisia.

Lisäksi aluehallintoviraston suosittelee, että yleisötilaisuuksiin voi osallistua vain 20 ihmistä niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

13.4. Kolmannes keskipohjalaisista saanut ensimmäisen koronapiikin

Keskipohjalaisista reilut 30 (30,1) prosenttia on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen.

Määrä on enemmän kuin maassa keskimäärin, sillä THL:n rokotetilaston mukaan suomalaisista reilut 20 prosenttia on rokotettu.

THL:n rokotetilastot kuitenkin laahavat hieman sairaanhoitopiirien lukuja jäljessä.

Maakunnan yli seitsemänkymppisistä on nyt koronarokotettu ensimmäisellä piikillä miltei 90 prosenttia. Myös lähes kaikki vanhainkotien asukkaat ja henkilökunta on saanut piikin. Näitä rokotuksia jatketaan edelleen.

Tällä hetkellä Soiten alueella rokotetaan lisäksi yli 65-vuotiaita sekä 18–64-vuotiaita riskiryhmään 1 ja 2 kuuluvia. Terveet työikäiset ja sitä nuoremmat sekä muut alueen asukkaat pääsevät piikille huhti-toukokuun vaihteesta alkaen.

12.4. Työterveysyrityksille jaettu vastuuta koronarokotuksista Keski-Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaalla työterveyshuoltoyrityksille on jaettu vastuuta koronarokotuksista. Tällä viikolla työterveysfirmat alkavatkin pistää asiakkailleen koronapiikkejä.

Esimerkiksi Työplus aloittaa rokotukset maanantaina. Vastuun jakaminen vähentää painetta Soiten alueen rokotepisteissä, kun niihin ei tarvitse sitoa niin paljon henkilökuntaa. Järjestely helpottaa myös terveyskeskuksen ja sairaaloiden sijaistilannetta.

Työplussasta arvioidaan, että rokotukseen oikeutettuja on Kokkolan, Pietarsaaren ja Lesti- ja Perhonjokilaakson alueella sen asiakkaissa satoja.

Työterveysfirmat voivat antaa koronarokotuksia työikäisille riskiryhmä ykköseen ja kakkoseen kuuluville.

12.4. Myös Keski-Pohjanmaalla saadaan tänä kesänä kausityöntekijöitä ja nyt viranomaisohjeistuksia jopa kiitellään

Suomeen odotetaan jälleen tuhansia ulkomaisia kausityöntekijöitä.

Toisin kuin viime vuonna, koronarajoituksiin on osattu varautua, ja esimerkiksi varta vasten kausityöntekijöille tarkoitettuja tilauslentoja lennetään viikoittain Ukrainan Kiovasta Suomeen.

Arvioiden mukaan tänä kautena puutarha- ja maataloustöissä olisi yli 10-tuhatta ulkomaista kausityöntekijää.

Hauhtosen tilalla Kokkolan Marinkaisissa ollaan tänä vuonna tyytyväisiä viranomaisten ohjeistuksiin. Työntekijöiden karanteenikuljetuksissa ja erillismajoituksissa riittää kuitenkin järjestettävää.

Jokaisen ulkomaisia työntekijöitä käyttävän tilan on lisäksi tänä vuonna täytynyt laatia terveysturvallisuussuunnitelma.

Hauhtosen tilalla se on laadittu yhdessä Soiten kanssa. Työntekijöiltä vaaditaan kaksi negatiivista koronatestitulosta maahan tullessa.

12.4. Keski-Pohjanmaalla todettu yksi uusi koronatartunta

Keski-Pohjanmaalla on todettu yksi uusi koronatartunta. Se liittyy aiempaan tartuntaketjuun, joten uusia altistuneita ei ole. Koronatartuntojen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 21,9 tartuntaa 100 000 asukasta kohden viimeisten 14 vuorokauden aikana.

Koronapotilaita ei ole tällä hetkellä sairaalahoidossa.

10.4. Perjantailta yksi uusi tartunta

Soiten alueella on todettu yksi uusi koronatartunta perjantaina otetuista näytteistä.

Ilmaantuvuus viimeisen kahden viikon ajalta 100 000 asukasta kohden on nyt 20,6.

9.4. Ei uusia tartuntoja

Soiten alueella ei ole perjantaina todettu uusia koronavirustartuntoja. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei myöskään ole hoidossa tällä hetkellä yhtään koronavirustartunnan saanutta.

8.4. Pietarsaaressa joukkoaltistuminen

Pietarsaarelaisessa Alman päiväkodissa on tapahtunut joukkoaltistuminen. Koronavirukselle altistuminen on tapahtunut 6.-7.4. ja se koskee koskee päiväkodin yhtä osastoa. Osaston lapset ja henkilökunta asetetaan karanteeniin. Muut osastot jatkavat toimintaansa normaalisti.

8.4. Työterveyshuolto aloittaa koronarokotukset

Soiten alueella on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa. Ne liittyvät aikaisempaan tartuntaketjuun ja tartunnat saaneet olivat jo valmiiksi karanteenissa, joten uusia altistuneita ei ole. Tartuntaketjun tartunnat ovat varmistuneet koronaviruksen brittivariantin aiheuttamiksi.

Koronarokotukset etenevät alueella. Rokotusajan voivat varata kaikki yli 65-vuotiaat tai riskiryhmä 1 tai 2:een kuuluvat Soiten alueen asukkaat. Ensi viikosta (viikko 15) lähtien myös alueen työterveyshuollon yritykset alkavat rokottaa samoja kohderyhmiä.

7.4. Soite jatkaa perustasolla, vaikka koronatilanne on heikentynyt Keski-Pohjanmaalla

Lisääntyneistä tartunnoista huolimatta Keski-Pohjanmaa jatkaa koronaepidemian perustasolla. Perustasoa perustaltiin sillä, että kaikki kiihtymisvaiheen kriteerit eivät vielä täyty ja viime päivät ovat olleet rauhallisia.

Soiten alueella todettiin pääsiäisviikolla 13 positiivista koronavirustartuntaa. Karanteeniin asetettiin 86 henkilöä.

Alueen koronatilannetta ovat heikentäneet pääsiäisen alla tapahtuneet vapaa-ajan kokoontumiset ja niistä käynnistyneet tartunta- ja altistumisketjut ja jatkotartunnat. Jatkotartunnat on kuitenkin todettu pääosin karanteenista, joten näkyvissä ei ole merkittävää taudin leviämistä.

Keskiviikkona Soiten alueella ei ole todettu uusia tartuntoja.

7.4. Soite rokottaa myös jo riskiryhmään 2 kuuluvia

Rokotusaikoja voivat nyt jälleen saada kaikki yli 65-vuotiaat sekä riskiryhmä 2 kuuluvat 18–69-vuotiaat Soiten alueen asukkaat. Aikoja voivat edelleen varata myös riskiryhmä 1:teen kuuluvat. Ajanvaraus on avattu jo sähköiseen Omahoito-palveluun. Puhelinajanvaraus aukeaa tiistaina 13.4.2021 klo 12. Syynä rokotusaikojen laajentamiseen on se, että rokotusaikoja on vapaana ja Soite on saamassa lisää rokotteita.

6.4. Soiten laajensi koronarokotusten kohderyhmää

Rokotusaikoja voivat jälleen varata Soiten alueella asuvat 18-69-vuotiaat, jotka kuuluvat riskiryhmä 1:teen. Syynä rokotusten laajentamiseen on Soiten mukaan se, että tälle viikolle on jäänyt runsaasti vapaita aikoja.

6.4. Keski-Pohjanmaalla joka neljäs on saanut koronarokotteen

Väestön koronavirusrokotukset etenevät Soiten alueella. Yli 70-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut 83 %. Riskiryhmään 1 kuuluvista 16-64-vuotiaista on rokotettu 65%. Yhteensä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin väestöstä ensimmäisen rokotteen saaneita on nyt 27 prosenttia.

Soiten alueella ei ole tiistaina todettu uusia koronavirustartuntoja.

6.4. Pietarsaaren seudun rokotevastaisuus ei näy koronarokotteiden ottamisessa

Pietarsaaren seudun rokotevastaisuus ei ole ainakaan toistaiseksi näkynyt alueen asukkaiden halukkuudessa ottaa koronarokote.

Esimerkiksi Pietarsaaressa koronarokotekattavuus on THL:n tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tällä hetkellä ensimmäisen annoksen osalta 20,7 prosenttia, kun se koko maassa on 17,5 prosenttia.

Sen sijaan Luodossa ja Pedersöressä koronarokotteita on otettu suhteessa koko asukaslukuun selvästi alle koko maan keskitason: kunnissa rokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen osalta vain 11,9 ja 14,6 prosenttia.

Pietarsaaren johtavan lääkärin Pia-Maria Sjöströmin mukaan alhaisia lukuja selittää kuitenkin kuntien nuori väestöpohja, ei rokotevastaisuus. Kunnissa on vähän yli 80-vuotiaita ja paljon alle 16-vuotiaita asukkaita.

Esimerkiksi Luodossa rokotusajan voivat varata tällä hetkellä kaikki yli 70-vuotiaat sekä 18-69-vuotiaat riskiryhmä 1:een kuuluvat. Vanhempien ikäluokkien rokotekattavuus koronan osalta on Luodossa ja Pedersöressä samalla tasolla kuin koko Pietarsaaren alueella.

Koko seudun viiden kunnan koronarokotekattavuus on ensimmäisen rokotteen jälkeen yhteenlaskettuna jopa korkeampi kuin koko maassa keskimäärin.

4.4. Nollapäivä tartunnoista

Pääsiäislauantaina ei löytynyt yhtään uutta koronatapausta otetuissa testeissä. Keski-Pohjanmaalla on edelleen yhteensä 259 koronatartuntaa.

Yksi potilas on sairaalahoidossa koronaan liittyvän sairauden takia. Ilmaantuvuusluku on 19.

3.4. Myös pitkäperjantain tartuntoja kolme

Keski-Pohjanmaalla testattiin koronan varalta myös pitkänäperjantaina, jolloin varmistui kolme positiivista testitulosta.

Yksi potilas on edelleen sairaalahoidossa koronan aiheuttaman taudin takia.

Yhteensä tartuntoja on tullut viranomaisten tietoon 259. Keski-Pohjanmaa on pidemian perustasolla.

2.4. Kolme uutta tartuntaa Keski-Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaan Soiten alueella todettiin kolme uutta koronatapausta torstaina.

Sairaalahoidossa on kaksi koronapotilasta.

Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 256 ja viimeisen kahden viikon ilmaantuvuusluku on Soiten mukaan 19.

1.4. Viisi uutta koronatapausta Keski-Pohjanmaalla – tartunnat liittyvät illanviettoon, mahdollisia joukkoaltistumisia kolmessa paikassa

Keski-Pohjanmaalla on todettu tänään viisi uutta koronatartuntaa.

Tartunnoista neljä liittyy samaan illanviettoon. Samaan ketjuun liittyvät myös eilen ilmoitetut kolme tartuntaa.

Lisäksi joukkoaltistumisia epäillään tapahtuneen koronalle kolmessa paikassa Kokkolassa: lounasravintolassa, urheilutalon kuntosalilla ja leipomossa.

Kaikkiaan karanteenissa on nyt lähes 80 ihmistä, tiedottaa sairaanhoitopiiri.

Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen muistuttaa, että lähikontakteja tulee nyt vähentää, ettei alueen koronatilanne pahane.

Yksi koronapotilas on sairaalahoidossa Kokkolassa. Alueella on todettu koronavirustartuntoja pandemian alusta alkaen 253.

1.4. Soiten infektioylilääkäri ei ilahdu rokotusten painottamisesta

Rokotusten painottaminen pahimmille koronan tautialueille ei ilahduta Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkosta.

Hän pitää lääketieteellisesti ymmärrettävänä, että rokotuksia painotetaan, se kuitenkin pahimmillaan aiheuttaisi Keski-Pohjanmaalle rokotustahdin hiipumisen.

Infektioylilääkäri näkisi järkevämpänä ratkaisuna, että suurempien rokote-erien saapuessa, niistä osa ohjattaisiin vaikeammille epidemia-alueille. Silloin viikottaiset rokotemäärät pysyisivät Keski-Pohjanmaallakin jotakuinkin ennallaan ja rokotukset etenisivät tasaisesti. Lue lisää täältä.

31.3. Jatkossa kaikki satamaan tulevat testataan

Kokkolan satamassa tehdyissä koronatesteissä on löydetty kaikkiaan viisi koronavirustartuntaa. Ne kaikki liittyvät Kokkolan satamaan maaliskuun loppupuolella ulkomailta saapuneeseen rahtilaivaan, kertoo Soiten infektioylilääkäri Marko Rahkonen.

– Jatkossa Kokkolan satamassa testataan kaikki ihmiset, jotka poistuvat maihin satama-alueelta, Rahkonen sanoo. Lue lisää täältä.

31.3. Terveysviranomaiset kehottavat viettämään pääsiäisen perhepiirissä

Alueen terveysviranomaiset muistuttavat, että pääsiäinen tulisi viettää omassa perhepiirissäi. Soitesta painotetaan, että kontaktien pitäminen minimissä on tärkeää, että rauhallinen tautitilanne jatkuisi.

Silti ulos virpomaan voi Soiten mukaan lähteä pienellä porukalla, mutta yli 12-vuotiaiden tulee käyttää kasvomaskia. Virpoessa tulee muistaa pitää turvaväli vähintään 2 metriä, muistetaan sairaanhoitopiiristä.

Lisäksi maakunnan alueellinen koronaviranomaisryhmä on päättänyt, että alueella pysytään epidemian perustasolla. Myös suositukset esimerkiksi kokoontumisista pidetään ennallaan. Ne ovat voimassa 18. huhtikuun asti.

30.3. Pahimmat pelot koronan vaikutuksista eivät toteutuneet

Pahimmat pelot koronan vaikutuksista eivät näyttäisi toteutuvan, todetaan Pohjanmaan Kauppakamarin Business panel -selvityksessä. Taloustilanne on syksystä lähtien parantunut Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan yrityksissä, selviää kyselystä.

Erityisesti teollisuus näyttäisi selviävän ennakoitua selvästi paremmin, mutta palvelualaa koronan vaikutukset vielä kurittavat.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä noin kolmasosaa haittaa tällä hetkellä osaajapula ja lähes samaa määrää kysynnän vähyys. Vientiyrityksistä runsas puolet uskoo viennin kasvavan tänä vuonna.

30.3. Sairaanhoitopiireiltä koronapalkitsemisia henkilöstölle

Pohjalaismaakuntien sairaanhoitopiirit palkitsevat henkilöstöään koronan aikana tehdystä työstä. Soitessa kaksinkertaistetaan työntekijöiden työsuhde-etu, jolla saa esimerkiksi hyvinvointipalveluja. Etu on nyt sata euroa. Esimerkiksi Vaasan sairaanhoitopiirissä palkitaan eri osastojen väkeä muun muassa palkankorotuksin ja vapaapäivin. Lue lisää täältä.

30.3. Soiten alueella ei uusia tartuntoja

Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella ei ole todettu uusia koronatartuntoja. Yhtään koronapotilasta ei myöskään ole sairaalahoidossa.

Soitesta muistutetaan, että koronatestiin saa ajan yleensä vielä samalle päivälle. Testin ulos saapuu automaattisesti kännykkääsi, mikäli on antanut suostumuksen tekstiviestin lähettämiselle. Tuloksen voi tarkistaa myös Omakanta-palvelusta (siirryt toiseen palveluun).

Ennen testituloksen valmistumista tulee pysyä kotikaranteenissa.

29.3. Keski-Pohjanmaalla on todettu uutta kaksi tartuntaa

Keski-Pohjanmaalla on todettu maanantaina kaksi uutta koronatartuntaa. Tartuntaketju on selvillä ja lähipiirin altistuneen on kartoitettu.

Tautitilanne jatkuu kuitenkin rauhallisena maakunnassa, sillä edellinen tartunta on viime keskiviikolta.

Myös koronatartuntojen ilmaantuvuusluku on edelleen matalalla: se on nyt 11,6 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Väestön koronarokotukset etenevät hyvin. Soiten alueella koronapiikin on saanut nyt 75 prosenttia yli 70-vuotiaista. Rokotuksia Astra Zenecan koronarokotteella jatketaan Soiten alueella tästä päivästä lähtien. Sitä annetaan nyt 65 vuotta täyttäneille.

29.3. Ei tartuntoja Soiten alueella viikonloppuna

Soiten alueella ei ole viikonlopun aikana todettu yhtään koronavirustartuntoja. Viimeisin tartunta on viime viikon keskiviikolta. Alueella on viime keväästä saakka todettu 243 tartuntaa.

THLn tilaston mukaan eniten tartuntoja alueella on todettu Kokkolassa, eli 95.

29.3. Ravintolat kiinni Pohjanmaalla edelleen

Eduskunta on päättänyt jatkaa ravintoloiden sulkutoimia koronan kiihtymis- ja leviämisvaarassa olevilla alueilla.

Näin ravintolat ovat edelleen kiinni muun muassa Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa. Sulku jatkuu huhtikuun 18. päivään saakka. Ravintolat ovat kiinni suurimaassa osassa maata.

Sulku ei edelleenkään koske Keski-Pohjanmaata. Etelä-Pohjanmaallakin ravintolat saavat tästä päivästä alkaen olla auki.

Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille.

29.3. Pohjanmaalla palataan etäopetuksesta kouluun

Pohjanmaan alueella koronatilanteeseen tulee parannusta siten, että toisen asteen opiskelijat voivat tänään palata etäiopetuksesta lähiopetukseen.

Esimerkiksi Pietarsaaren seudun lukioissa on opiskeltu etäopetuksessa kolme viikkoa.

Ruotsinkielisessä ammattiopisto Optimassa etäopetus on koskenut tuhatta opiskelijaa.

Kruunupyyn kunnassa lähiopetus on jatkunut koko ajan, sillä kunta kuuluu Pohjanmaan maakuntaan, mutta kuitenkin Soiten terveyspalvelukuntayhtymään.

28.3. Taloyhtiöiden kokoukset taas etänä

Taloyhtiöt valmistautuvat jo toisen kevään etäkokouksiin koronan takia. Etäily on terävöittänyt kokouksia, mutta jättää helposti netittömät päätöksenteon ulkopuolelle. Lue lisää täältä.

27.3 Keski-Pohjanmaa ei yhtään uutta tartuntaa

Eilen otetuista näytteistä ei löytynyt yhtään uutta tartuntaa.

26.3. Korona toi Pietarsaaren seudulle miljoonalaskun

Koronan hoito toi Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastolle liki kolmen miljoonan euron kulut viime vuonna.

Kustannukset lisääntyivät loppuvuotta kohden, minkä vuoksi talousarvio näiltä osin ylittyi.

Esimerkiksi Pietarsaarelle koronan hoito tuli viime vuonna maksamaan runsaat 1,2 miljoonaa euroa.

Ylimääräisiä kustannuksia syntyi esimerkiksi testauksesta, tartunnan jäljityksestä, lisähenkilöstöstä sekä suojista ja varusteista.

Koronan hoito ei kuitenkaan jää yksin kuntien vastuulle, vaan valtio korvaa niille kustannuksia.

26.3. Kokkola jatkaa sisäliikuntapaikkojensa rajoituksia huhtikuulle

Yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien vuorot kaupungin tiloissa on edelleen Kokkolassa peruttu. Rajoitukset jatkuvat 18.4. saakka.

Poikkeuksena on maajoukkue-, SM- ja 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoiminta sekä eri lajien kansainväliselle huipulle tähtäävä ammattimainen harjoittelu sekä jalkapallon kolmanneksi ylin sarjataso.

Aikuisten alle 10 henkilön harrasteryhmät turvaväleillä voivat jatkua. Lasten ja alle 20-vuotiaiden nuorten harjoitus- ja kilpailutoiminta voi jatkua alle 20 henkilön ryhmissä.

Lue täältä aiempia Ylen korona-aiheisia uutisia Keski-Pohjanmaalta.

Lue seuraavaksi