1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. susi

Kouvolassa liikkuva susi aiotaan lopettaa – hakeutuu jatkuvasti pihapiiriin

Poliisi on tehnyt Elimäellä ja Anjalankoskella liikkuvasta sudesta lopetuspäätöksen.

susi
Susi Ähtärin eläinpuistossa
Eri puolilla Kymenlaaksoa on tehty alkuvuonna useita susihavaintoja. Kuvituskuva.Pasi Takkunen / Yle

Eteläisessä Kouvolassa liikkuvasta sudesta on tehty lopetuspäätös.

Poliisin mukaan syynä on se, että karkottaminen ei ole tepsinyt, vaan susi on nähty toistuvasti ihmisten asuinalueilla. Susi on hakeutunut lähes päivittäin asuttuun ympäristöön Elimäen ja Anjalankosken alueella.

– Sutta on yritetty karkottaa useita kertoja, mutta se palaa aina ihmisten asutuksen liepeille ja pihapiiriin. Karkotuksessa ei ole onnistuttu, ja tilanteen ratkaisemiseksi on jäänyt vain yksi vaihtoehto, komisario Timo Kuokkanen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo

Susi on loukkaantunut

Poliisin mukaan susi on mahdollisesti loukkaantunut, ja ontuu toista etujalkaansa. Poliisin pelkona on, että ontuva susi ei pysty enää saalistamaan, vaan lähtee etsimään ruokaa ihmisten pihoista. Susi on Kuokkasen mukaan tavattu myös sellaisten pihapiirien lähistöllä, joissa on kotieläimiä.

– Katsomme, että meidän ensisijainen tarkoituksemme on turvata kansalaisten turvallisuus myös petoeläimiltä. Ennemmin tai myöhemmin on se tilaisuus, että kotieläimiä häviää. Myös se on mahdollista, että pihassa on lopulta ihminen ja susi vastakkain. Olemme päättäneet, että niin ei saa tapahtua.

Kuokkasen mukaan eteläisessä Kouvolassa liikkuva susi ei näytä pelkäävän ihmistä.

– Susi ei kuulu ihmisten asumusten liepeille. Se ei ole sille alkuunkaan luontaista käyttäytymistä, sillä sen kuuluisi karttaa ihmistä. Tämä susi ei sitä tee. Se ei ole moksiskaan, kun ihminen on lähellä.

Sutta ei yritetä aktiivisesti etsiä. Sen perään lähdetään, kun siitä tehdään havainto asutuksen lähellä. Suurpetoyhdyshenkilöt lopettavat suden.

Lopetettu susi on tarkoitus lähettää tutkimuksiin Ruokavirastoon. Sillä varmistetaan esimerkiksi, onko se susi vai koirasusi.

Useita susia

Sudesta on tehty alkuvuoden aikana useita havaintoja eri puolilla Kymenlaaksoa. Sudesta on ollut voimassa kaksi karkotuspäätöstä, toinen Kouvolan ja Iitin alueella ja toinen Pyhtäällä.

Poliisin mukaan on todennäköistä, että alueella liikkuu useampia susia. Nyt tehty lopetuspäätös koskee ainoastaan Elimäen ja Anjalankosken alueella liikkuvaa sutta. Muiden susien suhteen päätökset tehdään erikseen.

– Näistä ei tehdä massapäätöstä. Tilanne arvioidaan aina erikseen, komisario Timo Kuokkanen sanoo.

Poliisi pyytää ilmoittamaan susihavainnoista suurpetoyhdyshenkilöille tai hätäkeskukseen.

Lopetuspäätöksestä kertoi ensimmäisenä Kouvolan Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Suden jälkiä nähtiin taas Kouvolassa – poliisin mukaan karkotus ei näytä toimivan

Susi nähtiin viikonloppuna Pyhtäällä – uusi karkotuspäätös

Kouvolan seudulla liikkuvasta sudesta karkotuspäätös – saa käyttää ammuksia, kovia ääniä ja koiria

Suden epäillään tappaneen koiran Iitissä – Kymenlaaksossa tehtiin viikonloppuna kaksi susihavaintoa

Lue seuraavaksi