Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Savossa: varmistettuja tartuntoja nyt yli 30

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Pohjois-Savossa.

koronavirus
Kuvassa on käsihygienian tärkeyttä korostava kyltti.
Päivitämme artikkeliin ajankohtaiset tiedot Pohjois-Savossa.Silja Viitala / Yle
 • Pohjois-Savon alueella todettuja tartuntoja tähän mennessä 35 kappaletta, kertoo KYS. (30.3.) Osa tartunnan saaneista on jo parantunut. THL:n mukaan KYSin erityisvastuualueella on sairaalahoidossa 13 henkilöä, joista viisi tehohoidossa (Huom. THL:n tiedoissa voi olla viiveitä). Koronavirukseen on kuollut maakunnassa yksi yläsavolainen iäkäs henkilö.

30.3. klo 19:16 ELY-keskukset ryhtyvät avustamaan koronaviruksesta kärsineitä pienyrityksiä

Koronavirusepidemiasta kärsineet pienyritykset voivat hakea ELY-keskukselta avustusta tiistaista 31.3. lähtien.

Avustuksia myönnetään pienyrityksille, jotka työllistävät enintään viisi henkilöä. Avustus on tarkoitettu yrityksille, joiden toiminta on tilapäisesti vaikeutunut tai vaikeutumassa koronaviruksen vuoksi, mutta yrityksellä arvioidaan olevan kannattavan toiminnan edellytykset jatkossa.

Lisätietoa löytyy ELY-keskuksen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

ELY-keskukset valmistelevat myös yksinyrittäjille tarkoitettua erillistä tukea.

30.3. klo 18:37 Kuopion lentoasema hiljentyi, poliisi tarkastaa matkustajat

Kuopion lentoasemalta lentää nyt vain kourallinen ihmisiä päivittäin. Kuopiosta lähtee nyt vain yksi lento Helsinkiin joka arkipäivä, kun normaalisti lentoja on kuusi-seitsemän päivässä.

Poliisi valvoo Uudellemaalle matkustamista myös lentokentillä. Itä-Suomen poliisin ylikomisarion Pekka Koistisen mukaan ketään ei ole tähän mennessä tarvinnut evätä lennolta Kuopiossa.

Lue lisää: Kuopiosta lentää nyt vain muutama ihminen päivässä – poliisi valvoo Uudenmaan matkustusta myös lentokentällä

30.3. klo 18:26 Uutissuomalainen: hoivakodissa Pohjois-Savossa kolme koronavirustartuntaa

Yksityisessä vanhusten hoivakodissa Pohjois-Savossa on todettu ainakin kolme koronavirustartuntaa, kertoo Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun).

Uutissuomalaisen tietojen mukaan tartunnat ovat varmistuneet viikonloppuna. Hoivakodissa selvitetään, mistä tartunnat ovat peräisin.

30.3. klo 16:44 Sairaanhoitopiiri varautuu koronatilanteen tuomiin kustannuksiin lisätalousarviolla

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin mukaan koronavirusepidemian vuoksi sairaanhoitopiirin loppuvuoden taloustilanteen ennustettavuus tulee merkittävästi muuttumaan.

Sairaanhoitopiirin hallitus vahvisti tehdyt päätökset valmiustilaan siirtymisestä. Poikkeustilanteesta aiheutuu toiminnalle merkittävää häiriötä sekä lisäkustannuksia, jotka tullaan esittämään valtuustolle lisätalousarvion muodossa kokouksessa 15. kesäkuuta.

30.3. klo 16:34 Rauhallinen koronavirustilanne näkyy myös vastuuttomuutena Ylä-Savossa - johtava lääkäri: "Juhlia on järjestetty"

Ylä-Savon sote kuntayhtymän johtava lääkäri Anssi Uutela uskoo, että uusia tartuntoja tulee ilmi nyt päivittäin. Siksi nyt olisi erityisen tärkeää noudattaa hallituksen antamia ohjeita.

Tiedossa on, että osa kriittisillä aloilla, kuten tervydenhuollossa, toimivista käyttäytyy vastuuttomasti.

– Olen saanut kuulla, että myös terveydenhuollon henkilöstöllä on erilaisia pienimuotoisia kokoontumisia ja esimerkiksi juhlia on järjestetty, Uutela kertoo.

30.3. klo 15:47 Varkauden seudulla yksi uusi varmistettu tartunta viikonlopun aikana

Varkauden ja Joroisten alueella varmistui viikonlopun aikana yksi uusi koronavirustartunta. Asiasta kertoo Warkauden Lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Alueella on nyt neljä varmistettua tartuntaa.

30.3. klo 14:18 Pohjois-Savossa nyt tiedossa 35 varmistettua koronavirustartuntaa

Varmistettuja tartuntoja on nyt Pohjois-Savossa 35. Tieto on saatu Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

30.3. klo 13:10 Kuopion ja Tuusniemen etäkoulunkäynnin tueksi maksuton neuvontanumero

Kuopiolainen ICT-yhtiö Istekki on avannut maksuttoman neuvontalinjan tukemaan etäkoulutyötä Kuopiossa ja Tuusniemellä. Siihen voivat soittaa oppilaat, huoltajat ja opettajat.

Neuvontalinja opastaa etäopiskeluun liittyvien tietoteknisten työkalujen, kuten ohjelmistojen ja laitteiden käytössä.

Linja on auki arkisin kello 9–16. Numero on 044 434 1515.

30.3. klo 11:55 Kuopioon suunnitellaan syksylle Elämä jatkuu -festivaalia

Kuopion Komediafestivaalin tuottaja Juha Jylhäsalmi kertoo tapahtuman Facebook-sivuilla, että hän on rakentamassa syksylle uutta tapahtumaa. Elämä jatkuu -festivaali on tarkoitus järjestää 15.–19. syyskuuta.

Tapahtumassa on ainakin kiitosjuhla terveydenhuollon ammattilaisille Kuopion musiikkikeskuksella. Julkisia keikkoja tulee ympäri Kuopiota, Jylhäsalmi kertoo.

Kuopion komediafestivaali on tarkoitus järjestää 4.–6. kesäkuuta, mikäli koronatilanne sen sallii.

30.3. klo 10:54 Ylä-Savossa uusi koronavirustartunta

Ylä-Savossa on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Alueella on varmistettu tähän mennessä yhteensä kymmenen tartuntaa.

Pohjois-Savossa todettiin viikonloppuna ensimmäinen koronavirustartunnan aiheuttama kuolema. Menehtynyt oli iäkäs Ylä-Savossa asunut henkilö, joka kuului riskiryhmään.

30.3. klo 10:18 Kuopion kaupungintalo meni kiinni

Kuopion kaupungintalo on suljettu maanantaista alkaen koronavirustilanteen vuoksi. Kaupungintalon asiakaspalvelu ja ilmoitustaulu on siirretty toistaiseksi valtuustotalolle Suokadulle.

Kirjaamo palvelee asiakkaitaan sähköpostitse kirjaamo(at)kuopio.fi tai puhelimitse 044 718 2061. Kirjaamolle tarkoitetun postin voi myös toimittaa suljetussa kuoressa postilaatikkoon valtuustotalolle.

29.3. klo 13:30 Ylä-Savossa ensimmäinen koronaviruksen aiheuttama kuolema

Yksi Ylä-Savossa koronavirustartunnan saaneista on kuollut viruksen aiheuttamaan sairauteen. Koronavirukseen menehtynyt henkilö oli iäkäs ja kuului riskiryhmään. Sunnuntaihin 29.3.2020 klo 11:een mennessä Ylä-Savon alueella on todettu yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa.

Yksi todetuista koronatartunnoista on todettu Iisalmen terveyskeskuksen osastolla.

Osaston henkilökuntaa on altistunut, mutta toistaiseksi heissä ei ole sairastuneita. Iisalmessa lakkauteutaan toimenpideyksikön eli entisen leikkausyksikön toiminta 30.3.2020 alkaen, tällä toimella järjestetään lisää osastopaikkoja.

Osa Ylä-Savossa koronavirustartunnan saaneista on sairaalahoidossa, mutta valtaosa kotihoidossa.

28.3. klo 9:50 Poliisi tulee tarkastamaan Uudellemaalle lentomatkustavia myös Itä-Suomessa

Poliisi tulee tekemään viranomaistarkastuksia Helsinki-Vantaalle matkustaville lentomatkustajille. Syynä ovat viime yönä voimaan tulleet liikkumisrajoitukset Uudellemaalle.

Viranomaistarkastuksessa selvitetään matkustajan perusteet lennoille lähtemiselle. Lennolle oikeuttavat perusteet on esitettävä joko suullisesti tai kirjallisesti.

Uudellemaalle ja sieltä pois liikkuminen on kielletty viime yöstä lähtien ilman perusteltua syitä. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustaminen ei ole sallittua.

27.3. klo 17:45 Kuopiolainen Salibandyseura Welhot aloittaa yhteistoimintaneuvottelut

SB Welhot ilmoitti perjantaina aloittavansa yt-neuvottelut työntekijöidensä kanssa. Welhoilla on vakituisessa työsuhteessa toiminnanjohtaja ja valmennuspäällikkö.

Seurassa on ollut myös kaksi määräaikaista ikäkausivalmentajaa ja määräaikainen seuratyöntekijä. Nämä työsuhteet päättyvät huhtikuun lopussa.

Tavoitteena on helpottaa seuran taloustilannetta ja turvata seuran tilanne tulevaisuudessa. Salibandyliitto ilmoitti perjantaina Welhojen edustusjoukkueen säilyttävän liigapaikkansa ensi kaudelle. Koronatilanteen takia karsintapelit jäivät pelaamatta.

Welhot arvioi menettävänsä taloudellisesti kevään ja kesän aikana peruttavista tapahtumista noin 10 000–17 000 euroa. Toukokuussa pelattava Puijo Cup ja firmasähly on peruttu koronatilanteen takia. Myös lasten kesäleiri kesäkuun alussa on peruttu.

Welhot on käynnistänyt jo aiemmin toimintansa tukemiseksi kausikorttimyynnin ja kannatusjäsenmaksukampanjan. Seurassa oli päättyneellä kaudella yhteensä noin 600 kilpapelaajaa.

27.3. klo 17:06 Ylä-Savon sote pyytää etenkin riskiryhmäläisiä perumaan kiireettömät aikansa

Ylä-Savon sote -kuntayhtymä pyytää koronavirusinfektion vuoksi erityisesti riskiryhmiin kuuluvia asiakkaitaan perumaan tai siirtämään varatun kiireettömäbn vastaanottoaikansa soittamalla tai ottamalla yhteyttä chat-palveluun.

Ylä-Savon sote kehottaa myös muita kuin riskiryhmiin kuuluvia arvioimaan palvelutarpeidensa kiireellisyyttä ja mahdollisuuksien mukaan perumaan tai siirtämään vastaanottoaikojaan tuonnemmaksi.

Lisää tietoa Ylä-Savon soten verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

27.3. klo 16:53 Warkauden Lehti: Varkaus muutti testauskäytäntöjään

Varkaus testaa nyt myös Uudellamaalla vierailleet ja 14 päivän kuluessa vierailusta hengitystieinfektio-oireita saaneet henkilöt, kertoo Warkauden lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lehden haastatteleman infektiolääkäri Eija Ruotsalaisen mukaan myös lieväoireiset testataan. Hän myös suosittelee Uudellamaalla käyneitä pysymään kotonaan kahden viikon ajan vierailun jälkeen.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 15:45 Uudenmaan tilanne ei näy kyläkaupoissa Pohjois-Savossa

Uudenmaan mahdollinen sulkeminen ei näytä aiheuttaneen suurta väenryntäystä Pohjois-Savoon. Koronaviruksen vuoksi mökkeilemään tulleita ihmisiä on asioinut kauppiaiden mukaan kyläkaupoissa jo pidempään.

Ensi yönä alkavaksi kaavailtu Uudenmaan karanteeni on saanut ihmisiä lähtemään myös takaisin pääkaupunkiseudulle, kertoo leppävirtalainen K-kauppias Pentti Kaulamo.

27.3. klo 15:02 Stora Enso varautuu lomautuksiin Varkaudessa

Stora Enso varautuu lomauttamaan koko Varkauden sahan ja LVL tehtaan henkilöstön. Henkilökunta lomautettaisiin enintään 90 päivän ajaksi kuluvan vuoden aikana. Lomautus voitaisiin toteuttaa useassa jaksossa.

Ensi torstaina alkavilla yt-neuvotteluilla yhtiö varautuu koronaviruspandemian vaikutuksiin. Lomautusuhka koskee noin kahta sataa työntekijää ja sen piirissä on myös Joutsenon Honkalahden saha.

27.3. klo 14:09 Jätekukko: Vältä asiointia lajittelu- ja jäteasemilla

Jätehuoltoyhtiö Jätekukko pyytää kotitalousasiakkaitaan välttämään asiointia lajittelu- ja jäteasemilla. Heitä pyydetään pyydetään siirtämään lajittelu- ja jäteasemilla asiointi myöhempään ajankohtaan.

– Jos asiointi lajittelu- tai jäteasemalla on välttämätöntä, on tärkeää muistaa hygieniaturvallisuusohjeet sekä riittävä etäisyys henkilökuntaan ja toisiin asiakkaisiin, yhtiö muistuttaa tiedotteessaan.

27.3. klo 13:46 Kuopion kaupungintalo suljetaan maanantaina

Kuopion kaupungintalon ovet suljetaan ensi maanantaista alkaen. Kaupungintalon asiakaspalvelu ja ilmoitustaulu on siirretty toistaiseksi Valtuustotalolle, osoitteesee Suokatu 42 A, jossa on nähtävillä kuulutuksia.

Kirjaamo palvelee asiakkaitaan sähköpostitse kirjaamo(at)kuopio.fi (siirryt toiseen palveluun) tai puhelimitse 044 718 2061. Kirjaamolle tarkoitetun postin voi myös toimittaa suljetussa kuoressa postilaatikkoon Valtuustotalolle.

27.3. klo 13:11 Pohjois-Savossa 21 tartuntaa, Ylä-Savossa kolmas

Pohjois-Savossa on todettu tähän mennessä 21 koronavirustartuntaa. Osa tartunnan saaneista on jo parantunut.

Ylä-Savon sote tiedotti tänään perjantaina, että alueella on varmistunut kolmas tartunta. Kaikilla kolmella tartunnan saaneella henkilöllä on yhteys yhteen ja samaan tartuntaketjuun.

Myös Varkauden ja Joroisten alueella on kolme varmistettua koronatartuntaa, kertoo Varkauden kaupunki.

27.3. klo 13:09 Lastenneuvolaan vain 0–2-vuotiaita Ylä-Savossa

Ylä-Savon soten lastenneuvolan lähivastaanottoja tarjotaan vain 0–2-vuotiaille lapsille. Muu lastenneuvolatoiminta hoidetaan etäpalveluna. Ylä-Savon sotesta neuvotaan, että vastaanotolle voi tulla vain terveenä ja toiveena on, että perheestä vain toinen huoltaja tulee lapsen kanssa paikalle.

Ehkäisyneuvolan vastaanotot hoidetaan pääsääntöisesti puhelimitse. Äitiysneuvolan vastaanotot toteutuvat suunnitelman mukaisesti. Kohdunkaulansyövän seulonnat ovat toistaiseksi tauolla.

Henkistä apua koronaviruksen aiheuttamaan huoleen voi hakea Ylä-Savon soten Mielenterveys- ja päihdepalvelut Akuuttityöryhmän ohjanta- ja neuvontapuhelinnumerosta 040 761 4400, johon vastataan vuorokauden ympäri kaikkina päivinä.

27.3. klo 12:09 Kesän rippileirien kohtalo on epävarma – Kuopiossa päätöksiä lähiviikkoina

Ensi kesän rippileirien kohtalo on täysin auki. Pelkästään Kuopiossa rippikoulun käy vuosittain noin tuhat nuorta, Kuopion eri seurakunnilla olisi kesällä yli 30 rippikoululeiriä. Seurakuntayhtymän johtoryhmä päättää lähiviikkoina kesän rippileirien aikatauluista.

Myös Varkauden seurakunnassa mietitään eri vaihtoehtoja rippileirien pitämiseen myöhemmin tämän vuoden aikana.

Rippikouluun valmistautuminen hoidetaan kevään ajan etätehtävillä ja -yhteyksillä.

27.3. klo 10:44 Iisalmi julkaisi kaupunkisovelluksen – kaupunkilaisilta kysytään mielipidettä etäkulttuuripalveluista

Iisalmen kaupunki on julkaissut uuden kaupunkisovelluksen. Sen avulla iisalmelaisia kannustetaan osallistumaan ja vaikuttamaan yhteisiin asioihin. NÄPPI By Iisalmi -sovelluksen saa ladattua sovelluskaupoista ilmaiseksi.

Sovelluksessa on tarjolla tietoa Iisalmen kaupungista ja siellä julkaistaan ajankohtaisia pikakyselyitä. Ensimmäisenä iisalmelaisilta pyydetään ehdotuksia siitä, millaisia etäkulttuuripalveluita he haluaisivat kaupungin tarjoavan koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissa.

27.3. klo 10:21 Snellman-kesäyliopisto siirsi kesän kurssit verkkoon

Kuopiosta käsin toimiva Snellman-kesäyliopiston siirtänyt kevään kurssien lisäksi myös kesän lähikoulutukset ja -kurssit verkkoon. Se julkaisee tiedot kesän verkkokoulutuksista huhtikuun aikana.

Snellman-kesäyliopisto ei järjestä kesäkuussa Lasten yliopiston leirejä. Yliopisto luo parhaillaanLasten yliopiston digimaailmaa, joka kannustaa yhteisölliseen toimintaan kokeillen, tutkien ja interaktiivisten pelien avulla. Samalla rohkaistaan myös vanhempia mukaan tiedetoimintaan. Lasten yliopiston digimaailma julkaistaan huhtikuun alussa.

Snellman-kesäyliopisto tarjoaa jälleen syyskaudella lähikoulutuksia Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa.

26.3 klo 20.05 Varkauden ja Joroisten alueella kolme varmistettua koronavirustartuntaa

Varkauden ja Joroisten alueella on kolme varmistettua koronatartuntaa, tiedottaa Varkauden kaupunki. Asiasta kertoi infektiolääkäri Eija Ruotsalainen. Koronavirustartunnan saaneiden ikää tai tarkempia paikkakuntatietoja ei kerrota. Infektiolääkäri muistuttaa paikkakuntalaisia siitä, että virus on jo alueella läsnä, joten kotona pysyttely ja käsienpesuhygienia on tärkeää. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Warkauden lehti (siirryt toiseen palveluun).

26.3. klo 17:57 Iisalmen kaupunki kannustaa jakamaan toivoa somessa

Iisalmen kaupunki verkostoineen on luonut kuvamateriaalia, jota iisalmelaiset voivat välittää sosiaalisessa mediassa toisilleen kannustusmielessä.

Iisalmen kaupunki ja By Iisalmi haastavat kaikki iisalmelaiset ihmiset ja yhteisöt mukaan jakamaan kannustavaa viestiä "Yhdessä tästä selvitään."

Kuvia voi ladata täältä (siirryt toiseen palveluun) omaan käyttöön ja jaettavaksesi sosiaalisessa mediassa.

26.3. klo 16:17 Peeässä avaa uusia noutoruokapaikkoja Pohjois-Savoon

Osuuskauppa Peeässä sulkee omia ravintoloitaan ja kahviloitaan sekä keskittyy ruoan noutopalveluihin.

Uusia noutopalvelupisteitä avataan Kuopioon S-market Ykkösrastin ja Prisman pihaan. Ykkösrastilta saa erikokoisia sushilajitelmia. Prismalle puolestaan tulee pitsavaunu sekä BBQ -vaunu ja lihasavustamo. Lisäksi tällä viikolla avautui Amarillo popup -ruokarekka Kuopion Keilankannassa.

Noutopisteet avataan viimeistään ensi viikon aikana.

Lisäksi noutoruokaa saa kaikilta PeeÄssän ABC-liikennemyymälöistä Kuopiossa, Iisalmessa, Kiuruvedellä, Pyhäjärvellä, Siilinjärvellä ja Varkaudessa.

26.3. klo 15:58 KYS peruu kiireettömiä aikoja

Kuopion yliopistollinen sairaala peruu kiireettömiä vastaanotto-, leikkaus- ja muita toimenpideaikoja. Lisäksi riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden kiireettömät tutkimukset ja poliklinikalla tapahtuva hoito siirretään tai toteutetaan etäyhteyksillä, jos henkilön terveydentila ja hoito sen mahdollistavat.

Poikkeustilanteen vuoksi KYS peruu kiireettömän leikkaustoiminnan vastaanotto- ja toimenpideajat myös alle 70-vuotiailta. KYSin mukaan koronavirusepidemian edetessä on todennäköistä, että myös riskiryhmiin kuulumattomien alle 70-vuotiaiden muita vastaanottoaikoja joudutaan siirtämään.

Sairaala ottaa yhteyttä potilaisiin, joiden ajanvarauksiin tulee muutoksia.

26.3. klo 15:42 Paikallisliikenteessä aikaistetaan siirtymistä kesäaikatauluihin

Paikallisliikenteen linjoilla 1–40 siirrytään kesäaikatauluihin 6. huhtikuuta alkaen Kuopion seudun joukkoliikenteessä. Maaseutulinjoilla liikennöidään talvikauden aikatauluilla toukokuun loppuun saakka, pois lukien koulupäivisin liikennöitävät vuorot.

Kesäaikatauluihin siirtyminen tarkoittaa harvempia vuorovälejä. Linjoja 9, 14, 19 ja 30 ei myöskään liikennöidä kesäkaudella.

Keskeisimpiä muutoksia edellisvuoteen verrattuna on linjojen 6 ja 23 yhdistäminen talviaikataulujen mukaisesti sekä iltavuorolisäykset linjoille 4, 5 ja 6.

26.3. klo 15:15 Itä-Suomen poliisi ei aio pysäytellä ihmisiä Uudenmaan rajoitusten vuoksi

Uudenmaan muuttunut tilanne ei aiheuta tällä hetkellä muutoksia Itä-Suomen poliisin toimintaan. Poliisi ei aio normaalista poiketen pysäyttää ihmisiä tai selvittää matkan syytä.

Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin kertoo, että lähtökohtaisesti jokainen poliisilaitos huolehtii omasta alueestaan.

– Jos jotain vaikutuksia tulee, niin käytännössä ne ovat kalustoa ja henkilöstöä koskevia tukipyyntöjä. Mutta tällaista apupyyntöä ei ole Uudeltamaalta tullut, Masalin sanoo.

Koronavirusepidemia on Masalinin mukaan rauhoittanut katukuvaa Itä-Suomessa. Poliisin tehtävät yleisillä paikoilla ovat vähentyneet.

26.3. klo 13:21 Kuopion kaupunginkirjasto uusi kaikkien lainat

Kuopion kaupunginkirjasto on uusinut tänään asiakkaidensa lainat keskitetysti. Kaikkien asiakkaiden lainojen eräpäiviä on siirretty 12 viikkoa eteenpäin, elivarhaisin eräpäivälainoilla on nyt9. kesäkuuta.

Kuopion kirjastojen palautusluukut on suljettu turvallisuussyistä.

Lisätietoa Kuopion kaupunginkirjaston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

26.3. klo 12:29 Varkauden Teatteri lomauttaa koko henkilöstönsä kahdeksitoista päiväksi

Varkauden Teatteri lomauttaa koko henkilökuntansa 12 päivän ajaksi 27. huhtikuuta–17. kesäkuuta. Lomautuspäiviä on joka kuukausi neljä kappaletta.

Teatteri joutui aloittamaan yt-neuvottelut kevään lipputulojen menetyksen vuoksi.

Syksyn ensimmäisen ensi-illan, Herrasmieshuijarit-musikaalin, kevään harjoitukset pyritään viemään läpi mahdollisimman pienillä muutoksilla. Tänä keväänä harjoiteltavan Adalmiinan helmi -satunäytelmän ensi-ilta siirtyy keväälle 2021.

26.3. klo 12:17 Iisalmen lyseon tilat suljettu toistaiseksi

Iisalmen lyseon rakennus on suljettu toistaiseksi. Ylä-Savossa todettiin keskiviikkona toinen koronavirustartunta. Tartunnan saanut henkilö on oleskellut Iisalmen lyseon tiloissa, minkä vuoksi rakennus on toistaiseksi suljettu kaikelta toiminnalta.

Tartunnan saanut henkilö on tällä hetkellä kotioloissa eristyksessä ja voi hyvin. Mahdollisesti altistuneet henkilöt ovat tarkasti tiedossa ja heihin tullaan olemaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

26.3. klo 11:15 Hiljentynyt liikenne hillitsee katupölypitoisuuksia

Koronaviruksen vuoksi selvästi vähentynyt liikenne hillitsee katupölypitoisuuksien nousua. Pitoisuudet ovat olleet koholla tällä viikolla Pohjois-Savossa.

Esimerkiksi tänä aamuna katupölypitoisuudet Kuopiossa ovat olleet alhaisia.

26.3. klo 11:04 KYSin erityisvastuualueella kuusi ihmistä sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on sairaalahoidossa koronaviruksen vuoksi kuusi henkilöä. Heistä kolme on tehohoidossa.

Alueeseen kuuluvat Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä sekä Keski-Suomen-, Etelä-Savon- ja Itä-Savon sairaanhoitopiirit.

26.3. klo 10.38 Siilinjärven seurakunta valmistautuu yt-neuvotteluihin

Siilinjärven seurakunta varautuu aloittamaan yt-neuvottelut, jos koronaviruksesta johtuvat rajoitukset jatkuvat vielä toukokuun jälkeen. Seurakunnan mukaan maan hallituksen ja muiden viranomaisten toimenpiteet vaikuttavat merkittävästi seurakunnan toimintaan, talouteen ja henkilöstöön.

Seurakunta on perunut suuren osan ryhmä- leiri- ja retkitoiminnastaan sekä yleisötilaisuuksista. Tämä vähentää arvioituja toiminnan tuottoja. Lisäksi kirkollisverotulojen odotetaan vähenevän.

Jos poikkeusolot pitkittyvät ja seurakunta joutuu perumaan toimintoja myös kesältä, osalle henkilöstöä ei voida tarjota riittävästi työtä. Siksi seurakunta varautuu ensin työtehtävien muutoksiin ja mahdollisiin lomautuksiin.

Ensisijaisina toimina ovat kuitenkin työjärjestelyt sekä vapaa- ja loma-aikojen hyödyntäminen.

26.3. klo 8.09 Kauppakeskuksissa neuvotellaan vuokrien alentamisesta

Kuopiolaiset kauppakeskukset ovat saaneet yrittäjiltä kysymyksiä vuokrahelpotuksista poikkeusoloissa. Keskusten omistajat katsovat tilannetta tapauskohtaisesti. Mahdollisia vuokramuutoksia tai -alennuksia ennen mietitään muita mahdollisia vaihtoehtoja. Kauppakeskusten kävijämäärät ovat supistuneet Kuopiossa rajusti.

Kuopion torin vieressä olevan Kauppakeskus Aapelissa yritykset saavat itse päättää aukioloajoistaan. Vuokrasta on neuvoteltu muutaman yrityksen kanssa.

Kauppakeskus Sektorin omistava Kuopion sosialidemokraattinen Työväenyhdistys KTY on laatinut kirjelmän vuokramuutoksia kysyneille yrityksille. Yhdistyksen johtokunta käsittelee yritysten tekemiä vuokrahelpotushakemuksia.

KTY pyrkii auttamaan vuokralaisia, mutta toteaa samalla, että se tarvitsee itsekin kassavirtaa selvitäkseen myös omista velvoitteistaan.

25.3. klo 19:24 Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot

Bussiyhtiö Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot lauantaista alkaen toistaiseksi. Yhtiö tiedottaa, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi julkaistut suositukset ovat supistaneet matkustajamääriä huomattavasti.

Savonlinja on yhteydessä asiakkaisiin, jotka ovat jo ostaneet lippuja peruttaviin vuoroihin.

Lue lisää: Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot koronan vuoksi

25.3. klo 17:15 Ministeriö selvittää, voisivatko lomautetut ja työttömät auttaa maatiloilla

Työ- ja elinkeinoministeriö kartoittaa Suomessa asuvien mahdollisuutta tehdä kausitöitä maatiloilla poikkeustilanteen aikana. Töihin tarvitaan 15 000–20 000 ihmistä.

Ministeriö selvittää myös, onko ulkomaisten kausityöntekijöiden tulo Suomeen mahdollista koronatilanteesta huolimatta.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen toiminnanjohtaja Leena Koponen ei usko, että kausityöntekijöiden tarvetta pystyttäisiin täyttämään kotimaisella työvoimalla.

– Olemme olleet ulkomaalaisen työvoiman varassa jo 1990-luvulta lähtien. Se on niin fyysistä työtä, että suomalaiset eivät ole halukkaita sitä tekemään, Koponen sanoo.

Lue lisää: Maatilat ovat pulassa ilman tuhansia ulkomaalaisia kausityöntekijöitään – nyt kartoitetaan voisivatko työttömät ja lomautetut auttaa

25.3. klo 16:51 Varkaudessa otetaan käyttöön Apua arjen poikkeustilanteissa-puhelinpalvelu

Varkauden kaupunki ottaa käyttöön kuntalaisille suunnatun Apua arjen poikkeustilanteissa-puhelinpalvelun. Puhelinpalveluun voi soittaa arkisin maanantaista perjantaihin kello 8–15 numeroon 044 444 2465.

Puheluihin vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, jotka antavat neuvoa ja ohjausta arjessa selviytymiseen. Puhelinpalvelun kautta voi saada myös käytännön apua apteekki- ja kauppa-asiointiin tai muuhun asiointiin sekä taloudellisiin haasteisiin.

– Apua pyritään järjestämään vuorokauden sisällä yhteydenotosta, kertoo Varkauden sosiaali- ja terveyskeskuksen palvelualuepäällikkö Riitta Mentula kaupungin tiedotteessa.

Puhelinpalvelussa ei käsitellä koronaviruksen hoitoon liittyviä kysymyksiä.

25.3. klo 16:46 Vararengasravintoloiden toimitusjohtaja tyytyväinen hallituksen päätökseen sulkea ravintolat

Kuopiossa kuutta ravintolaa pyörittävän Vararengasravintolat Oy:n toimitusjohtajan Mika Hämäläisen mukaan selvä sulkemispäätös on myös ravintoloiden kannalta paras ratkaisu.

– Tämä on ehdottomasti parempi näin, sillä joopas-eipäs-ratkaisu on aina vaikea.

Eduskunta käsitteli ravintoloiden aukiolon rajoittamista jo tiistai-iltana. Nopeimmillaan rajoitukset saadaan voimaan lauantaiksi. Hallituksen esityksessä noutoruoka ja kotikuljetukset ovat sallittuja.

Rajoitukset olisivat voimassa 31. toukokuuta saakka.

25.3. klo 16:22 Iisalmen seurakunta etsii vapaaehtoisia avun viemiseksi kotiovelle

Iisalmen seurakunta etsii vapaaehtoisia viemään apua kotiin niille, joille ei ole nyt mahdollista apua muuten saada.

Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua, jos on alle 70-vuotias, ei ole 14 vuorokauden sisällä palannut ulkomailta, ei kuulu riskiryhmään eikä ole flunssaoireinen.

Ilmoittautuminen tapahtuu vapaaehtoistyo.fi (siirryt toiseen palveluun)-sivustolla, joka on kirkkopalveluiden ylläpitämä palvelu.

Vapaaehtoistehtävät ovat pääasiallisesti maanantaina järjestettävän ruoka-avun viemistä kotiovelle. Iisalmen kaupunki ja Ylä-Savon sote saattavat tarjota ajoittain tehtäviä Iisalmen seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöille.

25.3. klo 15:49 Osuuspankki supistaa aukioloaikoja

OP Pohjois-Savo supistaa konttoreidensa kassa- ja neuvontapalveluiden aukioloaikoja koronapandemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi.

Pankin konttoreiden kassa – ja neuvontapalvelut palvelevat maanantaista 30. maaliskuuta alkaen: ** **

 • Kuopio: ma-pe 9.30–12.30
 • Iisalmi ja Varkaus: ma-ke 9.30–12.30
 • Nilsiä: to-pe 9.30–15.30
 • Suonenjoki: to 9.30–15.30
 • Leppävirta: pe 9.30–15.30
 • Siilinjärvi: suljetaan toistaiseksi

OP Pohjois-Savo toivoo, että konttoriin tulisivat asioimaan vain ne henkilöt, jotka eivät pysty käyttämään itsepalvelukanavia.

25.3. klo 15:46 Maaningalla tarjotaan kauppa- ja apteekkiasiointiapua

Kuopion Maaningalla tarjotaan apua riskiryhmäläisille ja sairastuneille kaupassa ja apteekissa asiointiin. Maaningalla on kerätty yhteen tietoja auttavista tahoista niitä varten, joilla ei ole muuta tukiverkostoa käytettävissä.

Tiedote asiasta jaetaan jokaiseen talouteen Maaningalla. Apua tarjotaan vapaaehtoisvoimin.

SPR:n Maaningan osasto jakaa ruoka-apua 15.–16. huhtikuuta kello 9–16 osoitteessa Rusakkopolku 2.

25.3. klo 15:18 Yt-neuvottelut koskevat tuhansia

Koronavirustilanne on lisännyt rajusti yt-neuvotteluita. Pohjois-Savossa yhteistoimintaneuvottelut koskevat tällä hetkellä lähes kuuden tuhannen henkilön lomauttamista, ja niistä on ilmoittanut yli sata työnantajaa.

Koko Suomessa yt-neuvotteluiden piirissä on yli 200 000 ihmistä. Luvut on kerätty te-toimistoilta ja ne ovat suuntaa antavia, koska nimenomaan koronasta johtuvia yt-ilmoituksia ei pystytä erikseen tarkkaan ilmoittamaan. Luvuissa ei ole mukana yt-ilmoituksia mahdollisista irtisanomisista.

Työ- ja elinkeinoministeriö päivittää tilannetta verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

25.3. klo 15:07 KalPa Hockey aloittaa yt-neuvottelut

KalPa Hockey aloittaa yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelut voivat johtaa lomautuksiin ja irtisanomisiin. Ne koskevat yhtiön vakituista henkilöstöä toimistolla, joukkuessa ja ravintolassa.

KalPa Hockey kertoo tiedotteessaan, että sen kassavirta on heikentynyt voimakkaasti. Ennuste on, että kausikortti- ja yhteistyökumppanitulot vähenevät tulevaisuudessa. Koronaviruspandemia on vaikuttanut kielteisesti yhtiön liiketoimintaan ja taloudelliseen tilanteeseen.

KalPa Hockeyn alustavan arvion mukaan mahdolliset määräaikaiset lomautukset kestäisivät enintään 90 päivää ja kohdistuisivat enintään 21 työntekijään. Irtisanomisuhan alla on enintään yhdeksän työntekijää.

25.3. klo 13:28 Kuopiolaismiehen vanhemmat eristettiin palvelutalossa toisistaan koronaepidemian vuoksi

Kuopiolainen Markku Koljonen on huolissaan hoitolaitoksessa asuvista 80-vuotiaista vanhemmistaan. Joensuussa Siun soten palvelutalon eri yksiköissä asuvat vanhukset eivät koronaviruksen vuoksi pääse enää näkemään toisiaan.

Markku Koljonen pohtii, onko tilanne enää inhimillinen.

– Tapaamiset ovat olleet elintärkeitä vanhemmilleni.

Kunnissa on hallituksen ohjeiden mukaisesti kielletty vierailut vanhusten hoivakodeissa ja palveluasumisen yksiköissä. Hallituksen ohjeissa myös eri yksiköiden väliset vierailut kiellettiin.

– Meidän on turvattava ikääntyneiden ja hauraiden ihmisten elämä, sanoo Siun soten toimialuejohtaja Eija Rieppo ikäihmisten palveluista.

Lue lisää aiheesta täältä.

25.3. klo 13:03 Kuopion kampuksen tohtoripromootio pidetään syyskuussa

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tohtoripromootio siirretään koronavirusepidemian vuoksi pidettäväksi 25.–27. syyskuuta. Promootio oli alun perin määrä järjestää kesäkuussa.

Promootioon on ilmoittautunut 156 yliopistosta valmistunutta tohtoria.

Ilmoittautuminen avataan mahdollisesti uudelleen huhti–toukokuussa. Ohjelmaa ja muita tietoja päivitetään promootion verkkosivuille (siirryt toiseen palveluun).

25.3. klo 12:22 Pohjois-Savossa 12 varmistettua koronavirustartuntaa

Pohjois-Savossa on varmistettu 12 koronavirustartuntaa, kertoo Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula. Määrä on kuitenkin todellisuudessa suurempi, sillä kaikkia epäiltyjä tartuntoja ei testata.

KYS kertoi 19. maaliskuuta, ettei se enää jatkossa tiedota uusista koronatartunnoista, ellei niillä ole laajaa yhteiskunnallista merkitystä. Tartunnat raportoidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, joka seuraa tilannetta valtakunnallisesti (siirryt toiseen palveluun).

KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedmanin mukaan sairaalasta ei kerrota tehohoidossa olevien määrää sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksen mukaisesti. Syynä on yksityisyyden suoja.

25.3. klo 11:16 Kuopio muistuttaa leikki- ja lähiliikuntapaikkojen käyttörajoituksista

Kuopion leikkipaikoilla on ehdottomasti otettava huomioon valtakunnallisesti voimassa olevat koronavirusohjeistukset puiston käyttäjämääristä, kaupunki muistuttaa. Tällä hetkellä kokoontumisissa saa olla enintään kymmenen henkilöä.

Puistoissa pitää myös noudattaa suositeltua, vähintään metrin turvaväliä. Kaupunki painottaa myös, että leikkipuistoissa leikitään vain omien läheisten seurassa.

Warkauden Lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Varkauden Kisapuiston portit jouduttiin laittamaan lukkoon, koska siellä oli pelattu liian isoissa porukoissa.

25.3. klo 10:06 Rautalampi aloittaa yt-neuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi

Rautalammin kunta aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koskien koko kuntaa. Kunnan henkilöstöä aiotaan lomauttaa koronaviruksen vuoksi.

Henkilöstölle on etsitty korvaavaa työtä, ja siinä on kunnan mukaan melko hyvin onnistuttu. Tilanne elää kuitenkin kunnan mukaan koko ajan ja voi poikkeusolojen pitkittyessä vaikeutua.

25.3. klo 05:28 Maaningan Vätysteatteri peruu kaikki ensi kesän näytökset

Maaningan vätysteatteri on perunut kaikki ensi kesän Naurava kylä -näytelmän esitykset. Teatterin hallitus päätti tiistaina siirtää näytelmän vuodella eteenpäin, koska poikkeustila estää harjoitukset. Naurava kylä -näytelmän ensi-ilta olisi ollut perinteisesti juhannusaattona. Teatterissa todettiin, että valmistautuminen olisi jäänyt liian lyhyeksi, eikä koronaviruksen häviämisestä juhannukseen mennessä ole varmuutta.

24.3. klo 17:21 Varkaus käynnistää Hyvän mielen apukassi -kampanjan

Varkaus aloittaa Hyvän mielen apukassi -kampanjan, jonka tavoitteena on tukea koronaviruksen vuoksi taloudelliseen ahdinkoon joutuneita. Kampanja toteutetaan pääpiirteittäin samoin kuin Hyvän mielen joulukassi -kampanja.

Ostamalla apukassin voi lahjoittaa ruoka- ja hygieniatarvikkeita niitä tarvitseville.

Kaupoista mukana ovat Prisma, K-Citymarket ja Tokmanni. Varkauden kaupunki on vastuussa toiminnan koordinoimisesta. Kasseja jakavat eteenpäin kuntalaisille muun muassa sosiaalitoimi ja kotihoito.

24.3. klo 15:55 Kassojen työntekijöitä suojataan pleksilaseilla

Ruokakaupat, apteekit ja pankit ovat ryhtyneet suojaamaan kassojaan pleksilasien avulla. Kyseessä on suuri läpinäkyvä levy, joka asetetaan kassan ja asiakkaiden väliin. Niiden tarkoituksena on suojata pisaratartunnoilta.

Suojalasit on jo asennettu esimerkiksi Kuopion Päivärannan K-Citymarketissa. Laseja asennetaan tulevina viikkoina myös Lidlin ja S-ryhmän liikkeisiin.

24.3. klo 14:51 Kodin ongelmat tiivistyvät, kun koko perhe on neljän seinän sisällä

Päihde- ja mielenterveysongelmat sekä köyhyys iskevät nyt entistä pahemmin moniin perheisiin. Kuopion kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Juha Asunmaa kertoo, että perheet ottavat nyt paljon yhteyttä poikkeusoloihin liittyen.

– Taloudellinen tilanne mietityttää: miten rahat riittävät ruokaan, kun lapset ovat kotona? Asunmaa kertoo.

Lapset ja nuoret voivat ottaa sosiaalisen eristäytymisen raskaasti, sanoo Kuopion kaupungin kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Anne-Mari Hyvönen.

– Niille lapsille, joille koulu on ollut se turvaa ja tukea tuova elementti elämässä, tilanne on erityisen vaikea.

Pohjois-Savossa toimii nuorten verkkoportaali Po1nt (siirryt toiseen palveluun), joka on laajentanut chatin aukioloaikoja. Chatissa nuorisotyöntekijät vastaavat nuorten kysymyksiin.

Lue lisää: Kodin ongelmat tiivistyvät, kun koko perhe on neljän seinän sisällä – Muista päivärytmi ja anna itsellesi armoa, neuvovat asiantuntijat

24.3. klo 14:39 Teatteri Hermanni siirtää näytelmäänsä vuodella

Kuopiossa Karttulan Syvänniemellä toimiva Teatteri Hermanni luopuu ensi kesän teatteriesityksestä. Poikkeustila estää kesäteatterin harjoittelun ja valmistautumisen esitykseen.

Yhdistyksen hallitus on päättänyt siirtää näytelmän "Karttakeppejä ja Pirunviuluja" vuodelle 2021.

Maksetut pääsyliput hyvitetään asiakkaille ja halutessaan lipun voi käyttää vuoden 2021 esityksissä.

24.3. klo 14:01 Savonia tukee ammattikorkeakoulujen linjausta opiskelijoiden työttömyyseduista

Savonia-ammattikorkeakoulu tukee ammattikorkeakoulujen rehtorineuvoston linjausta opiskelijoiden työttömyyseduista (siirryt toiseen palveluun) (Arenen tiedote).

Osa TE-toimistoista edellyttää koronaviruspandemian vuoksi lomautetuiksi tai irtisanotuiksi tulleita opiskelijoita eroamaan tutkinto-opinnoistaan työttömyysetuuden myöntämisen ehtona. Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry pitää vaatimusta kohtuuttomana.

Arene vaatii, että koronaviruksen vuoksi lomautettujen tai irtisanottujen tutkinto-opiskelijoiden opinnot tulee katsoa sivutoimisiksi, jotta opiskelijoilla on oikeus työttömyysturvaan ilman tutkinto-opinnoista eroamista.

Arenen mukaan TE-toimistoille on määriteltävä yhteiset linjaukset opintojen sivutoimisuuden tulkinnasta, jotta opiskelijat eivät joudu eriarvoiseen asemaan asuinmaakunnastaan riippuen.

24.3. klo 13:07 Carlsonilla uusi rautakauppa-autopalvelu

Kuopiolainen Carlson on aloittanut rautakauppa-autopalvelun. Rautakauppa-auto toimittaa ostokset kotiin 15 kilometrin säteellä Itä-Suomen alueella olevista Carlsonin rautakaupoista, jotka sijaitsevat Kuopiossa, Mikkelissä, Joensuussa, Varkaudessa ja Savonlinnassa.

24.3. klo 12:52 Keskusvaraamo käsittelee Tahkolla tuhansia varaussiirtoja ja -peruutuksia

Nilsiässä Tahkon keskusvaraamo TahkoCom käsittelee 15 000 yöpymisvuorokauden siirtoa tai peruutusta. Tahkon laskettelurinteet suljettiin eilen illalla.

Osa alueen perustoiminnoista pidetään auki, sillä Tahkolla on edelleen yksittäisiä etätyöntekijöitä.

24.3. klo 12:40 Kotihoidolle halutaan lupa pysäköintiin yksityisillä alueilla ja tonteilla

Kuopion kaupunki toivoo, että kotihoidon pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon voisi poikkeusolojen aikana pysäköidä yksityiselle tonttialueelle. Kaupunki pyytää myös, että yksityiselle pysäköinninvalvonnalle kerrottaisiin asiasta ja kehotettaisiin olemaan puuttumatta kotihoidon pysäköintiluvalla tapahtuvaan pysäköintiin.

Ensisijaisesti pysäköinti ohjataan tonttien vieraspysäköintipaikoille. Mikäli tämä ei ole mahdollista, yksityisten tontinomistajien tulisi ilmoittaa kaupungille toissijainen paikka kotihoidon pysäköinnille. Asiasta voi ilmoittaa pysäköinninvalvontaan (pysakoinninvalvonta@kuopio.fi (siirryt toiseen palveluun)) tai soittamalla numeroon 017 185 034.

Tällä hetkellä poikkeusjärjestelyiden tarpeen arvioidaan kestävän toukokuun loppuun asti.

24.3. klo 12:27 Yksinyrittäjät pulassa koronan takia

Yksinyrittäjät ovat nyt vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Esimerkiksi Pohjois-Savossa yksinyrittäjä pyörittää yleensä palveluyritystä. Ne kärsivät parhaillaan merkittävästä asiakaskadosta koronaviruksen vuoksi.

Tähän tilanteeseen kuopiolainen Satu Mäkeläinen toteutti vuosien haaveensa ja pisti pystyyn naisten vaateliikkeen Kuopion keskustaan. Lue lisää aiheesta täältä.

24.3. klo 11:44 Iso-Kallan Panimo alkaa myydä olutta ennakkotilauksina

Koronan aiheuttama kriisi on ajanut panimot taloudelliseen ahdinkoon, kerrotaan Pienpanimoliitosta.

Esimerkiksi kuopiolainen Iso-Kallan Panimo on laittanut oman olutkauppansakin kiinni, koska yrityksessä työskentelee riskiryhmäläisiä.

Iso-Kallan Panimo aloittaa oluen myynnin ennakkotilauksina, joita voi noutaa olutkaupalta yksi asiakas kerrallaan. Tuotteet myydään alennetulla kampanjahinnalla.

24.3. klo 11:13 Kuopion seudun joukkoliikenteessä ollaan siirtymässä kesäaikaan etuajassa

Kuopion seudun joukkoliikenteessä aiotaan siirtyä kesäaikatauluihin jo kahden viikon kuluttua.

Joukkoliikenteen käyttö on vähentynyt rajusti koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Paikallisliikenteessä matkustajamäärät ovat laskeneet noin 65 prosenttia ja maaseutuliikenteessä 92 prosenttia viime viikon keskiviikosta.

Kuopion seudun joukkoliikenteen linjoilla 1–40 aiotaan siirtyä kesäaikatauluihin 6. huhtikuuta alkaen. Tarpeen vaatiessa käyttöön otetaan lisäautoja. Kaupunki aikoo tehostaa tiedotusta kesäaikatauluun siirtymisestä ja kesäaikataulukirjojen painatusta nopeutetaan.

24.3. klo 9:57 Marjatilojen ulkomaisen kausityövoiman Suomeen pääsystä mahdollista päättää erikseen

Ulkomaisesta kausityövoimasta riippuvaiset marjatilat saattavat saada ulkomaista työvoimaa rajojen sulkemisesta huolimatta.

Valtioneuvosto on rajannut työvoiman liikkuvuuden Suomeen välttämättömään työmatkaliikenteeseen. Alkavan satokauden kausityövoimapulaan sekä muihin ulkomaiseen työvoimaan liittyviä ratkaisuja pohditaan työ- ja elinkeinoministeriössä erikseen.

Pohjois-Savon marjatiloille tarvitaan vuosittain noin viisi tuhatta kausityöntekijää, joita ilman satoa ei saada korjattua.

24.3. klo 8:37 Kuopiolta toimia yritysten tilanteen helpottamiseksi

Kuopio pyrkii helpottamaan yritysten tilannetta muun muassa pidentämällä kaupungin lähettämien laskujen maksuaikaa, antamalla määräaikaista lykkäystä vuokranmaksusta sekä kohdentamalla pienhankintoja paikallisille yrityksille.

Kaupungin yrityspalvelu auttaa yrityksiä myös esimerkiksi valtion lisärahoituspakettien tukihakemusten tekemisessä. Yrityspalvelun koko henkilöstö neuvoo ja ohjaa yrityksiä poikkeustilan aikana.

23.3. klo 17:39 Kuopio aloittaa yt-neuvottelut

Kuopio käynnistää yhteistoimintaneuvottelut koronaviruksen aiheuttaman kaupungin taloudellisen tilanteen äkillisen heikentymisen johdosta. Kaupunginhallitus päätti asiasta tänään.

Yhteistoimintaneuvottelut koskevat ensisijaisesti toimintoja, joissa työnteko on estynyt esimerkiksi toimipaikan sulkemisen takia. Neuvottelut voivat koskea myös muuta kaupungin henkilöstöä, joiden työtehtävät ovat tilanteen johdosta olennaisesti vähentyneet ja joita ei voida sijoittaa muihin työtehtäviin.

Kaupunginhallitus linjaa, että kaupunki ei tässä vaiheessa tule irtisanomaan henkilöstöä.

23.3. klo 17:18 Hoitohenkilökunta ympäri Suomen kertoo Ylelle: "Emme pääse koronatesteihin"

Hoitoalan henkilöstöllä näyttää olevan vaikeuksia päästä koronatestiin ympäri Suomen, vaikka valtionjohto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat painottaneet terveydenhuoltohenkilökunnan testaamista matalalla kynnyksellä.

Yle on saanut yhteydenottoja hoitohenkilökunnalta myös Pohjois-Savosta.

”Tiedän tapauksen, jossa sairastunut lääkäri on ollut useamman sadan hengen konferenssissa ja sairastunut tämän jälkeen hengitystieinfektioon. Häntä ei silti testata.” –Kuopion yliopistollinen sairaala

Kuopion yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Antti Hedman sanoo, että hänelle ei ole tullut viestiä, että testeihin ei olisi päästy. Hänen mukaansa testeissä on tosin ollut ruuhkaa ja Kuopiossa toivotaankin lisää testejä koko ajan.

– Tilanne on, että testejä on rajallinen määrä. On linjattu, että ne tehdään sairaanhoitoon joutuneille potilaille ja henkilökunnalle samalla periaatteella. Jos epäily on vähäinen, niin silloin henkilökunta on kotona ja hoidetaan oireen mukaisesti.

Pohjois-Savossa on myös henkilöstölle omat näytteenottopaikat.

23.3. klo 16:40 Kylpylähotelli Rauhalahti suljetaan Kuopiossa

Kylpylähotelli Rauhalahden majoitus- ja ravintolapalvelut suljetaan 1. huhtikuuta. Rauhalahti on kiinni toukokuun loppuun saakka. Kylpylän allasosasto oli viimeistä päivää auki sunnuntaina. Ravintolan yökerho on vielä avoinna tänään maanantaina.

Kylpylähotellin tiedotteen mukaan (siirryt toiseen palveluun) viikonlopun aikana uhkakuvat pandemian laajenemisesta valitettavasti kasvoivat ja koronaviruksen leviämisen hillitseminen on nyt ensisijaista.

– Emme halua riskeerata henkilökuntamme ja asiakkaidemme terveyttä, tiedotteessa todetaan.

23.3. klo 15:41 Avoimet yliopistot avaavat etäopintojaan yliopistojen opiskelijoille

Avointen yliopistojen yhteinen etäopintotarjonta on avoinna yliopistojen tutkinto-opiskelijoille. Tarkoituksena on, että opiskelijat voisivat jatkaa joustavasti opiskeluaan koronaviruksen aiheuttamasta poikkeustilanteesta huolimatta.

Opintojaksot ovat maksutta avoinna yliopistojen tutkinto-opiskelijoille 31. heinäkuuta saakka.

Lista opintotarjonnasta yliopistoittain löytyy Jyväskylän yliopiston sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

23.3. klo 15:16 Iisalmen kirjasto opastaa digipalveluihin

Iisalmen kaupunginkirjasto antaa opastusta sähköisistä palveluista kirjaston ollessa suljettuna. Digiopastusta saa puhelimitse maanantaista perjantaihin kello 8–15 soittamalla numeroon 040 830 2712.

Puhelimitse voidaan antaa myös kirjastokorttiin liitettävä pin-koodi, jolla pääsee käyttämään Rutakko-kirjastojen sähköisiä palveluita ja aineistoja.

23.3. klo 13:54 Iisalmen kulttuuripalvelut tarjoaa etänä kulttuuriesityksiä – etsii paikallisia kulttuuritoimijoita

Iisalmen kulttuuripalvelut järjestää ensimmäisen livestriimatun konsertin torstaina 26. maaliskuuta kello 18 Iisalmen kaupungin live-kanavan kautta (siirryt toiseen palveluun). Ensimmäinen lähetys on laulaja Ari Honkasen ja hänen veljensä Timo Honkasen konsertti, jonka ohjelmisto on erityisesti suunnattu kotikaranteenissa oleville yli 70-vuotiaille.

Konsertteja voidaan pitää myös kaupungin Facebook-kanavassa ”Minun Iisalmeni”. Paikkakunnan omien konserttien tapahtumapaikkana toimivat kulttuurikeskuksen salit, joissa ei luonnollisestikaan ole yleisöä.

Kaupunki haluaa tukea paikkakunnan kulttuuritoimijoita, ja pyytää heitä ilmoittautumaan, jos haluavat esittää striimattuna vaikkapa musiikkia, teatteria, runoja ja tanssia.

Yhteyttä voi ottaa kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikköön Sanna Mariniin, p. 040 588 9074, sanna.marin@iisalmi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Esityksestä maksetaan pieni palkkio.

23.3. klo 13:31 Kuopion kaupunki pyytää riskiryhmäläisiä perumaan hammashoitoajan harkintansa mukaan

Kuopion kaupungin suun terveydenhuollossa on peruttu yli 65-vuotiaiden kiireettömät ajanvaraukset. Nyt kaupunki pyytää myös koraviruksen riskiryhmään kuuluvia yli 70-vuotiaita ja perussairaita arvioimaan tilanteensa ja tarvittaessa perumaan hammashoitoaikansa.

Hoitokodeissa asuvat potilaat ja asiakkaat hoidetaan vain, jos se on välttämätöntä. Terveet ja perussairautensa, esimerkiksi astman ja diabeteksen, suhteen hoitotasapainossa olevat lapset ja nuoret eivät kuulu taudin riskiryhmään.

Suun terveydenhuollon ajanvaraus ja varausten peruminen: ma–pe kello 7.45–16.00 puh. 017 186 611.

23.3. klo 13:08 Kuopiossa pohditaan kaupunkipyöräkauden aikaistamista

Kuopiossa harkitaan kaupunkipyörien käyttöönottoa jo huhtikuussa. Tällä hetkellä ajokausi on alkamassa vapulta.

Yhtenä syynä pohdinnalla on koronavirus. Esimerkiksi Helsingissä kaupunkipyörien käyttöönottoa aikaistetaan koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi, jotta ihmisten ei tarvitsisi käyttää liikkumiseen busseja tai raitiovaunuja. Aikaistuva kaupunkipyöräkausi herättää Helsingissä kuitenkin myös huolta pyörien desinfioinnin kannalta (siirryt toiseen palveluun) (Mäntsälän Uutiset).

23.3. klo 12:56 Kuopion keskustan alueella ei seppeleenlaskua veteraanipäivänä

Kuopion keskustan alueella ei järjestetä seppeleenlaskutilaisuutta kansallisena veteraanipäivänä. Kuopion kaupunki tiedotti jo aiemmin, että kansallisen veteraanipäivän juhlat 27. huhtikuuta on peruttu niin Kuopion kaupunki- kuin maaseutualueillakin koronaviruksesta johtuen.

Seppeleet lasketaan 27. huhtikuuta maaseutualueilla sankarihaudoille seuraavasti:

 • Juankoskella kello 11.30
 • Karttulassa kello 10
 • Maaningalla kello 9
 • Nilsiässä kello 10
 • Vehmersalmella kello 9

23.3. klo 12:45 Uusi linjaus ei tuonut suurta ryntäystä kouluihin

Tästä päivästä lähtien kaikki 1–3. luokan oppilaat voivat mennä jälleen kouluun. Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa hallituksen viime perjantaina tekemä linjauksen muutos ei ole aiheuttanut suurta ryntäystä kouluihin.

Viime viikolla Kuopion kouluissa oli 360 oppilasta. Tänään oppilasmäärä on noussut vajaaseen 450:een. Iisalmessa lähiopetukseen osallistuu tällä viikolla arviolta vajaat 50 oppilasta, kun viime viikolla oppilaita oli 12. Varkaudessa arvioidaan, että lähiopetukseen osallistuvien määrä tuplaantuu viime viikosta 50–60 oppilaaseen.

Kuopiossa on noin 3 600 ensimmäisestä kolmanteen luokan oppilasta. Varkaudessa heitä on arviolta reilut 500.

Etäkoulunkäynnissä käytettävä tabletteja sekä tietokoneita on riittänyt Kuopiossa kotiin lainattavaksi. Iisalmessa kaikilla peruskoululaisilla on henkilökohtaiset päätelaitteet.

Varkaudessa peruskoululaisille ei ole tarjolla omia tabletteja tai tietokoneita. Kaupungilta arvioidaan, että valtaosalla oppilaista on käytössään oma älylaite etäopiskelua varten.

23.3. klo 07.56 Tahko ja Kasurila kiinni jo maanantaina

Kasurilan, Tahkon ja Vuokatin laskettelukeskukset suljetaan jo tänään maanantaina.

Keskusten rinnetoiminnoista vastaava Huippupaikat -yhtiö päätti sunnuntaina aikaistaa rinteiden sulkemista nopeasti muuttuneen tilanteen takia. Yhtiö ilmoitti vielä perjantaina, että rinteet olisivat auki ensi lauantaihin saakka.

Kotimaan matkailua on kehotettu välttämään koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

22.3. klo 8.48 Siilinjärven Pesis haastaa urheilutoimijat verenluovutustalkoisiin

Siilinjärven Pesis muistuttaa verenluovutuksen tärkeydestä koronaepidemian aikana. Verenluovutus on mahdollista myös epidemian aikana. Seura haastaa kaikki Suomen urheilutoimijat verenluovutustalkoisiin.

21.3. klo 9:08 Pohjois-Savon johtajaylilääkäri: Tilanne sairaaloissa on rauhallinen valmiustilasta huolimatta

Pohjois-Savon sairaaloissa tunnelma on rauhallinen, vaikka sairaala siirtyi valmiustilaan, sanoo Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Antti Hedman.

Pohjois-Savossa on toistaiseksi vain neljä varmistettua tartuntaa.

– On tietenkin selvää, että myös meillä osa potilaista tarvitsee sairaalahoitoa ja osa tarvitsee tehohoitoa.

20.3. klo 19:07 Finnvera rekrytoi rahoitushakemusten käsittelijöitä Kuopioon

Valtion omistama erityisrahoitusyhtiö Finnvera rekrytoi Kuopioon vuokratyöntekijöitä käsittelemään paisunutta rahoitushakemusten massaa.

Finnveran takausvaltuuksia nostetaan 10 miljardia euroa yhteensä 12 miljardiin euroon. Nosto on osa hallituksen 15 miljardin euron tukipakettia työllisyyden ja yritysten tukemiseksi.

Rahoitushakemuksien määrä on Finnveran mukaan kymmenkertaistunut.

Finnvera rekrytoi yhteensä 50 ihmistä Helsinkiin ja Kuopioon. Finnveran rahoitusjohtaja Riku Mulari arvioi, että Kuopioon palkataan heistä noin puolet.

20.3. klo 18:57 Kuopio ryhtyy tarjoamaan kulttuuria verkossa

Kuopion kaupunki ryhtyy tarjoamaan kulttuuria verkossa korvaamaan supistunutta kulttuuritarjontaa.

Kuopion kirjasto kertoo tarjoavansa jatkossa livelähetyksiä, kuten satutunteja ja kirjavinkkausta. Kuopion kansalaisopisto taas suunnittelee digiverkkokursseja, jotka liittyvät muun muassa muistin parantamiseen ja arjen tukemiseen.

Finna-verkkokirjaston (siirryt toiseen palveluun) kautta voi muun muassa lainata e-kirjoja ja äänikirjoja sekä katsoa elokuvia. Kuopion taidemuseon Keskusteluja-näyttelyyn voi tutustua taidemuseon Facebook (siirryt toiseen palveluun)- ja Instagram (siirryt toiseen palveluun)-tilien kautta.

20.3. klo 18:25 Tahko ja Kasurila kiinni 28. maaliskuuta, henkilökunnalle yt-neuvottelut

Tahkon ja Kasurilan hiihtokeskukset ajavat toimintansa alas 28. maaliskuuta. koronavirustilanteen vuoksi. Samalla keskukset omistavassa Huippupaikat Oy:ssä aloitetaan yt-neuvottelut.

– Tämä on raskas päätös, mutta samalla meillä on huoli asiakkaiden ja henkilökunnan terveyden puolesta, kommentoi Huippupaikat Oy:n toimitusjohtaja Lauri Suutarinen.

Nilsiässä sijaitsevan Tahkon ja Siilinjärvellä sijaitsevan Kasurilan lisäksi Huippupaikat omistaa Vuokatin Sotkamossa.

20.3. klo 17:41 Warkauden Lehti: Hengitystieoireisille avattiin oma vastaanotto

Varkauden terveysasemalle on avattu perjantaina oma erillinen vastaanotto hengitystieoireisille, kertoo Warkauden Lehti (siirryt toiseen palveluun). Vastaanotto on lehden mukaan erotettu muusta tilasta väliseinillä suun terveydenhuollon päätyyn ja sinne on oma sisäänkäyntinsä.

Varkauden kaupungin infektiolääkäri ja vastaanottopalveluiden palvelualuepäällikkö Eija Ruotsalainen kertoo lehden haastattelussa, että ennen vastaanotolle tuloa kannattaa aina soittaa ja noudattaa saamiaan ohjeita.

20.3. klo 16:56 Terveydenhuollon palvelunumeron ruuhka väheni

Ruuhka terveydenhuollon palvelunumerossa 116 117 on helpottanut, kertoo KYSin johtajaylilääkäri Antti Hedman. Enimmillään numeroon tuli Hedmanin mukaan neljä kertaa enemmän soittoja kuin tavallisesti.

– Nyt aletaan pikku hiljaa olla lähellä normaalia. Kiitän ihmisiä, jotka ovat alkaneet toimia ohjeistuksen mukaisesti, Hedman sanoo.

KYS on siirtynyt valmiustilaan. Muun muassa kiireettömiä leikkauksia on peruttu ja leikkaussaleja muunnettu tehohoidon tarpeisiin sekä aloitettu hoitajien kouluttaminen.

Vielä tilanne on KYSissä rauhallinen. Johtajaylilääkäri Antti Hedman korostaa, että jokaisella on vastuunsa koronaepidemian hillitsemisessä.

– KYSin kapasiteetin riittävyyden vaikuttaa se, millä vauhdilla epidemia etenee. Tässä korostuu kaikkien meidän kansalaisten toiminta.

20.3. klo 16:23 Pienille alakoululaisille taas lähiopetusta – Kuopio pyytää huoltajia vastaamaan kyselyyn

Kaikki peruskoulun 1.–3.-luokkalaiset saavat tarvittaessa myös lähiopetusta ensi maanantaista alkaen. Hallitus poisti tänään ehdon, jonka mukaan lähiopetukseen saivat osallistua vain ne oppilaat, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä aloilla.

Kouluun ei ole kuitenkaan pakko mennä. Hallitus suosittelee yhä pienille koululaisille etäopetusta, jos se on perheessä mahdollista.

Kuopion kaupunki pyytää huoltajia vastaamaan viikonlopun aikana Wilman kautta lähetettyyn kyselyyn, osallistuuko lapsi lähiopetukseen ensi maanantaista alkaen. Tieto on kaupungin mukaan olennainen lähiopetuksen ja kouluruokailun järjestämiseksi.

20.3. klo 15:39 Sonkajärvi kannustaa levittämään iloa

Sonkajärven kulttuuritoimi pyrkii tuomaan vallitsevasta tilanteesta huolimatta iloa ja inspiraatiota kuntalaisille. Kulttuuritoimi jakaa kuntalaisille ilmaisia, kivoja ja positiivisia materiaaleja, vinkkejä ja striimauksia, että saataisiin iloa ja ideoita jaettua koteihin poikkeusoloissakin.

Myös Henkiset -kilpailu järjestetään etäosallistumismahdollisuuden kautta.

Kulttuuritoimisto kannustaa sonkajärveläisiä osallistumaan ilon levittämiseen vaikkapa ideoimalla tai tuottamalla humoristista materiaalia, vinkkejä, tehtävänantoja, videoita, kuvia tai tekstejä.

– Pelkkä ideakin riittää, autamme toteutuksessa, kulttuuritoimesta luvataan.

Materiaalit jaetaan sosiaalisessa mediassa Sonkajärven kunnankirjaston Facebook-sivulla sekä Instagramissa.

20.3. klo 15:17 Kuopiolainen yrittäjä kokosi nettisivulle pienyrittäjien tuotteita ja palveluita

Kuopiolainen pienpanimoalan yrittäjä Samuli Huuhtanen polkaisi käyntiin yhdessä kuopiolaisen mainostoimiston Oddyn avustuksella #kotonakotimaista-kampanjan. Sen ajatuksena on koota samalle nettisivustolle (siirryt toiseen palveluun) ja aihetunnisteen alle tietoja kotimaisten pienyrittäjien palveluista ja tuotteista.

Tietoja pientuottajista kootaan kotonakotimaista.fi-nettisivulle, jonka karttapalvelusta voi etsiä oman lähialueensa yrittäjiä.

Lisää aiheesta tässä Ylen artikkelissa.

20.3. klo 14:54 Ponssen tehdas siirtyy ensi viikon jälkeen yhteen vuoroon

Vieremäläisen metsäkoneyritys Ponssen tehdas pyörii normaalisti kahdessa vuorossa vielä ensi viikon, jonka jälkeen töitä tehdään yhdessä vuorossa kolmen viikon ajan, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Juho Nummela.

Ponsse kertoi eilen torstaina lomauttavansa henkilöstönsä. Kaikkia ei siis kuitenkaan lomauteta yhdellä kertaa.

Lue lisää: Metsäkoneyhtiö Ponsse lomauttaa koko henkilöstönsä

20.3. klo 13:15 Siilinjärvi aloittaa yt-neuvottelut

Siilinjärven kunta aloittaa yhteistoimintaneuvottelut henkilöstön lomauttamiseksi. Neuvottelut koskevat niitä henkilöstöryhmiä, joiden tehtäviin poikkeusolot vaikuttavat.

20.3. klo 12.34 Kuopion kaupunginhallitus keskustelee maanantaina yt- neuvotteluista

Kuopion kaupunginhallitus käsittelee maanantaina koronavirusepidemian sekä valmiuslain vaikutuksia kaupungin toimintoihin. Kaupunki saattaa joutua tilanteeseen, jossa yt-neuvottelujen käynnistäminen katsotaan tarpeelliseksi, koska työvoiman tarve muuttuu tai työnteko estyy tilapäisesti.

20.3. klo 12: KYS ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri siirtyivät valmiustilaan

Kuopion yliopistollinen sairaala ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ovat siirtyneet valmiustilaan koronaviruksen aiheuttaman hoidon tarpeen täyttämiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi.

Muun muassa kiireetöntä leikkaustoimintaa supistetaan merkittävästi ja leikkaussalitiloja muunnetaan tehohoitokäyttöön.

20.3. klo 12:05 Pohjois-Savon liitto saa rahaa valtioneuvostolta

Pohjois-Savon liitto saa valtioneuvostolta omaehtoisen kehittämisen määrärahaa 260 000 euroa.

Maakunnan liiton harkinnan mukaan sitä on mahdollista kohdentaa koronavirusepidemian alueen kehitykselle aiheuttamien haitallisten vaikutusten hillintään ja niistä toipumiseen.

20.3. klo 11:35 Kiinalaismäkihyppääjät lähtivät kotiin Kuopiosta

Kuopiossa Mika Kojonkosken johdolla harjoittelevat kiinalaismäkihyppääjät ovat lähteneet kotiin. Ryhmä lähti eilisiltana Helsingistä Tokion kautta Kiinaan.

Kiinalaishyppääjien paluu kotimaahansa aikastui koronatilanteen takia hieman, sillä lomajakso olisi alkanut normaalisti maalis-huhtikuun vaihteessa.

Kiinalaishyppääjät ovat harjoitelleet Kuopiossa ja Siilinjärvellä vajaat puolitoista vuotta. Ryhmän tavoitteena on saada hyppääjä Kiinan maajoukkueeseen Pekingin olympialaisiin vuonna 2022.

20.3. klo 11:10 Iisalmen kaupunginkirjasto alkaa tehdä lähetyksiä Facebookissa

Iisalmen kaupunginkirjasto alkaa lähettää toistaiseksi Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) lähetyksiä, joissa opastetaan asiakkaita kirjaston sähköisten palveluiden käyttöön ja sisältöihin. Lähetyksien aiheita ovat myös lukuvinkit lapsille, nuorille ja aikuisille, pääsiäisaskartelu sekä perjantaisin viiden minuutin satutuokiot.

Myös kirjaston Päivänpolttavat-juttutupa järjestetään sähköisenä Skype-kokouksena..

Ensimmäinen lähetys on ensi maanantaina 23. maaliskuuta kello 12 kirjaston Facebookissa. Osa Iisalmen kaupunginkirjaston lähetyksistä lähetetään suorina livelähetyksinä, jolloin asiakkailla on mahdollisuus osallistua lähetykseen.

20.3. klo 11:05 PeeÄssä sulkee iltaravintoloita ja baareja

Osuuskauppa PeeÄssä sulkee iltaravintolat ja pubit Kuopiossa ja Iisalmessa tänään perjantaina. Ne avataan, kun tilanne sen sallii. Suljettavia paikkoja ovat O’Nelly’s Irish Bar Iisalmessa sekä Kuopiossa Pikku Pietarin Pub, Ravintola Apteekkari ja Hophaus.

Suljettavien paikkojen henkilöstö siirtyy lauantaista alkaen töihin muihin osuuskaupan toimipaikkoihin.

20.3. klo 10:14 Sonkajärven kunta avasi neuvontapuhelimen

Sonkajärven kunta on aloittanut puhelinneuvonnan, jossa annetaan ohjausta ja neuvontaa muissa kuin terveydellisissä asioissa.

Neuvontapuhelimen numero 040 675 0027 / 040 675 0025 ja se on auki maanantaista perjantaihin kello 9–15. Myös Sonkajärven seurakunnan auttava puhelin 044 733 5341 vastaa samalla aikataululla.

Lisää tietoa Sonkajärven kunnan tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

20.3. klo 09.40 Koulujen sulkeminen vie bussivuoroja maaseudulta

Kuntien väliset bussivuorot ovat vähentyneet, kun koronavirus on sulkenut kouluja. Pääosa koululaisvuoroista jätetään ajamatta, mutta muuten Pohjois-Savon ely-keskuksen hankkima kuntien välinen linja-autoliikenne pyritään ajamaan normaalisti. Myös Iisalmen, Pieksämäen ja Varkauden paikallisliikenne hoidetaan toistaiseksi normaalisti.

Ely-keskus muistuttaa kuitenkin, että tilanne voi muuttua nopeasti. Tämän takia ajankohtainen tieto ajettavista reiteistä ja aikatauluista on tärkeää tarkistaa suoraan liikennöitsijöiltä.

Ely-keskus on julkaissut verkkosivuilleen tiedot (siirryt toiseen palveluun)reiteistä, joita ei nyt ajeta. Tietoa päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa ilmenee.

20.3. klo 07.18 Kylpylähotelli Kunnonpaikka kiinni perjantaina

Kylpylähotelli Kunnonpaikka keskeyttää perjantaina toimintansa toistaiseksi koronavirustilanteen aiheuttamien rajoitusten takia.

Keskeytys koskee koko kylpylähotellin liiketoimintaa. Toukokuun loppuun voimassa olevat lahjakortit ovat voimassa automaattisesti vuoden loppuun saakka, eikä niiden takia tarvitse ottaa yhteyttä Kunnonpaikkaan.

20.3. klo 06.53 Marjatilat ovat jäämässä ilman elintärkeää ulkomaista kausityövoimaa

Suomen rajojen sulkeminen koronaviruksen takia uhkaa jättää pohjoissavolaiset marjatilat ilman ulkomaisia kausityöntekijöitä. Ensimmäisiä kausityöntekijöitä tarvittaisiin jo nyt etenkin tiloille, jotka kasvattavat vadelmaa ja mansikkaa tunnelissa.

Kausityöntekijät eivät pääse nyt Suomeen. Epidemian pitkittyminen merkitsee pahimmassa tapauksessa sitä, että satoa ei saada korjattua. Pohjois-Savon marjatiloilla työskentelee vuosittain noin 5 000 kausityöntekijää.

19.3. klo 20:07 Iisalmi harkitsee henkilöstön lomauttamista

Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkainen esittää kaupunginhallitukselle yt-neuvottelujen käynnistämistä henkilöstön lomauttamiseksi. Koronaepidemia on sulkenut monia kaupungin työpisteitä, eikä korvaavaa työtä löydy kaikille.

Asia käy ilmi Iisalmen kaupunginhallituksen seuraavan kokouksen esityslistasta. Kaupunginhallitus päättää asiasta maanantaina 23. maaliskuuta.

19.3. klo 16:54 Ponsse lomauttaa koko henkilöstönsä

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse lomauttaa koko henkilöstönsä koronatilanteen vuoksi. Yhtiöllä on noin 1 700 työntekijää. Lomautukset ovat kestoltaan enintään 90 päivää.

Syynä on se, että viruksen leviämisen takia komponenttitoimittajat ovat sulkeneet tehtaitaan Keski-Euroopassa.

19.3. klo 15:01 Kuopion Vesi: Vesihuolto toimii normaalisti myös poikkeustilanteessa

Koronavirusepidemia on merkittävä riski myös vesilaitostoiminnalle erityisesti henkilöstön riittävyyden ja materiaalien varmistamisen näkökulmasta, kertoo Kuopion Vesi.

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronaviruksen leviämistä talousveden välityksellä ei pidetä todennäköisenä, ja vedenkäsittely tuhoaa mahdolliset virukset tehokkaasti. Viruksesta ei myöskään arvioida aiheutuvan erityistä riskiä jätevedenpuhdistamolla työskenteleville.

Tavallisille ihmisille tilanne näkyy siinä, että asiakaspalvelupiste on suljettu, mutta sähköinen asiakaspalvelu toimii. Kiireettömiä vesimittarien vaihtoja ei tehdä. Sprinkleritestauksiin ei pääsääntöisesti myönnetä kiireettömiä testauslupia ainakaan 13. huhtikuuta saakka häiriöttömän vedenjakelun turvaamiseksi.

19.3. klo 14:53 Leppävirran kunta tarjoaa tukea kuntalaisia auttaville yhteisöille

Leppävirran kunta haluaa auttaa yhteisöjä, jotka ottavat vastuuta kuntalaisten hyvinvoinnista koronavirustilanteessa. Kunta pyytää paikallisilta yhdistyksiltä tietoa siitä, millaista vapaaehtoista auttamistoimintaa ne suunnittelevat ja toteuttavat ja millaista apua toimintaansa kunnalta tarvitsisivat.

Kerätyt tiedot jäävät kunnan käyttöön poikkeustilanteen ajaksi. Kerättyjä tietoja voidaan luovuttaa viranomaisille tarvittaessa.

Vastaukset pyydetään lähettämään ensisijaisesti tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

19.3. klo 14:43 Siilinjärvi lähettää ohjekirjeet iäkkäille

Siilinjärven kunta kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) lähettävänsä reilut 3 000 kirjettä maapostina ikääntyneille eli 70 vuotta täyttäneille kuntalaisilleen. Kirjeessä annetaan koronavirukseen liittyviä toimintaohjeita ja yhteystietoja siihen liittyen.

Suomessa lähetetään jokaiseen kotiin kirje koronan toimintaohjeista. Kirjeen pitäisi kolahtaa postiluukusta huhtikuun ensimmäiseen viikonloppuun mennessä.

19.3. klo 14:22 Katujen kevätpuhdistusta aikaistetaan Kuopiossa

Kuopion kaupunki aloittaa katujen kevätpuhdistukset poikkeuksellisen aikaisin helpottaakseen ilmanlaatutilannetta. Tämän toivotaan tuovan huojennusta kaupunkilaisten ja etenkin riskiryhmäläisten oloon koronavirustilanteessa.

Työt käynnistetään isolla kalusto- ja työntekijämäärällä koko kaupungin alueella, myös maaseututaajamissa. Aloituspäivä on 23. maaliskuuta.

19.3. klo 13:49 Valamon luostari suljetaan vierailta

Valamon luostari sulkee ovensa vierailta. Valamon opisto suljettiin eilen, mutta ravintola, vastaanotto sekä luostarin majoituspalvelut ovat avoinna sunnuntaihin asti.

Luostari on veljestön koti, joten sen toiminta jatkuu normaalisti poikkeusjärjestelyistä huolimatta. Kirkko pyritään pitämään auki yksityistä rukousta varten päivittäin kirkon normaaleina aukioloaikoina.

19.3. klo 13:40 Kaksi koronatartunnan saanutta parantunut Pohjois-Savossa

Kaksi Pohjois-Savossa todettua koronatartuntapotilasta on parantunut. Kaikkiaan maakunnassa neljä on saanut koronatartunnan. Tilanne Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on rauhallinen.

Kys muistuttaa edelleen, että lieväoireisten ei pidä soittaa päivystysnumeroihin eikä etenkään hätänumeroon, joka on tarkoitettu vain oikean hätätilanteen ilmoittamiseen.

Terveydenhuollon palvelunumero 116 117 on yhä ruuhkautunut pahasti ja siihen on vaikea päästä läpi.

19.3. klo 13:06 Varhaiskasvatuksen maksuista saa hyvitystä Kuopiossa

Kuopiossa varhaiskasvatuksen asiakasmaksua ei peritä lapsen yhtäjaksoisen poissaolon ajalta 23.3.–13.4., jos poissaolosta on ilmoitettu etukäteen viimeistään sunnuntaina 22. maaliskuuta.

Ilmoitus tulee tehdä sähköpostitse tai puhelimella lapsen päiväkodin johtajalle.

Asiakasmaksua ei myöskään peritä ajalta 18.–22.3., jos poissaolosta on ilmoitettu etukäteen ja poissaolo jatkuu yhtäjaksoisena 13.4. asti.

19.3. klo 13:00 Halu auttaa leviää netissä vauhdilla

Halu auttaa leviää lukuisissa sosiaalisen median ryhmissä ympäri Suomea. Sanna Lappalainen perusti yhdessä siilinjärveläisen Tuomo Räsäsen kanssa ikäihmisille paikkakunnalla apua tarjoavan Siilinjärvi - lähimmäisen apu (siirryt toiseen palveluun) -Facebook-ryhmän.

Suuri haaste sosiaalisen median ryhmissä toimiville apuryhmille on avuntarvitsijoiden löytäminen. Siksi Siilinjärvellä toimiva ryhmä tekee yhteistyötä Siilinjärven seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa.

Yksi keino tavoittaa apua tarvitsevia on jättää viesti postilaatikkoon. Taloyhtiöissä on myös kerätty yhteystietolistoja ja jätetty apuilmoituksia tiedotustauluille.

19.3. klo 12:46: Kuopion Vesi seuraa vedenkulutuksen muutoksia

Koronavirustilanteella on vaikutusta myös vedenkulutukseen. Kuopion Veden verkoston alueella kuluu vettä noin 17 miljoonaa litraa vuorokaudessa.

Vedenkulutus laskee tavallisesti viikonloppuisin ja koulujen loma-aikoina. Viime viikonloppuna vettä kuitenkin kulutettiin Kuopiossa keskimääräistä enemmän, mutta kuitenkin vähemmän kuin arkipäivisin.

Kuopio Veden tuotantopäällikkö Markku Lehtola aikoo seurata tarkkaan, kuinka kulutusluvut muuttuvat, sillä vastaavanlaisesta tilanteesta ei ole aiempaa kokemusta.

– Kävi niin tai näin, en usko, että siinä on kysymys kovin radikaalista vedenkulutuksen muutoksesta. Muutokset voivat olla luokkaa 5–10 prosenttia suuntaan tai toiseen.

Lehtolan mukaan tämän suuruiset kulutusmuutokset eivät aiheuta muutoksia vedentuotantoon eikä poikkeustoimiin ole tarpeen ryhtyä.

19.3. klo 12:34 Ponsse aloittaa yt-neuvottelut koronan vaikutusten takia

Vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse aloittaa yt-neuvottelut. Syynä ovat koronaviruksen leviämisen takia tapahtuvat komponenttitoimittajien tehtaiden sulkemiset Keski-Euroopassa, mikä aiheuttaa osien saatavuuteen ongelmia. Lisäksi yhtiö varautuu muihin mahdollisiin koronavirusepidemian vaikutuksiin.

Yt-neuvottelut koskevat koko Ponssen henkilöstöä ja niissä käsitellään mahdollista toiminnan sopeuttamista määräaikaisilla lomautuksilla.

19.3. klo 10:46 Vesannon kirjastosta voi lainata kirjoja ja muuta aineistoa myös sulun aikana

Vesannon kirjasto tarjoaa mahdollisuuden lainata kirjastoaineistoa, vaikka kirjasto on suljettu koronaviruksen takia. Lainauspyyntöjä otetaan vastaan puhelimitse numerossa 040 714 3323 tai sähköpostilla kirjasto@vesanto.fi (siirryt toiseen palveluun).

Kirjakassin voi noutaa kirjaston ovelta tiistaisin ja perjantaisin kello 9–10 sekä torstaisin kello 17–18. Kirjastolla tilaus kootaan valmiiksi kassiin. Tilausta varten tarvitaan asiakkaan nimi- ja osoitetiedot.

Aineistot voi palauttaa kirjaston oven palautusluukkuun. Seutuvarauksia ei sulun aikana toimiteta eikä myöhästymismaksuja peritä.

19.3. klo 10:19 Sonkajärven ensi kesän eukonkantokisat peruttu

Sonkajärvellä ei järjestetä Eukonkannon MM-kisoja ensi kesänä. Järjestäjät ovat päättäneet perua 25. eukonkantotapahtuman sekä siihen liittyvät oheistapahtumat vuodelta 2020.

Syynä on koronaviruksen aiheuttama epävarmuus. Eukonkannon sopimusten ja järjestelyiden olisi oltava varmalla pohjalla aikaisessa vaiheessa. Tapahtuman järjestäjät ovat aloittaneet työt tapahtuman järjestämiseksi vuoden 2021 heinäkuun alussa.

19.3. klo 10:08 Pohjois-Savon ely: Rahoitusapua tulossa yrittäjille

Huomenna perjantaina käsiteltävässä lisätalousarviossa on tulossa rahoituspaketti yrittäjyyden ja elinkeinoelämän tueksi, kertoo Pohjois-Savon ely-keskus. Suuruudeltaan rahoitus on lähes viisi miljardia euroa, mutta maakunnallisesta summasta ei ole vielä tietoa.

Ensivaiheessa rahoitus on ely-keskuksen mukaan tarkoitettu akuutin kriisin lieventämiseen ja yritysten laajamittaisten konkurssien estämiseen.

Tarkoitus on ottaa käyttöön ely-keskusten kautta myönnettävä elinkeinorahoitus pk-yrityksille. Tämä rahoitus suunnataan etenkin palvelualojen, mutta tarpeen mukaan kaikkien toimialojen vaikutusten hallintaan.

Ely-keskus ja TE-toimisto keskittyvät yhteiskunnan perustoimintojen turvaamiseen, kuten elinkeinoelämän toiminnan turvaamiseen, vesihuollon toiminnan tukemiseen ja maanteiden kunnossapitoon. Asiantuntijat hoitavat toistaiseksi työtehtäviinsä liittyviä tapaamisia pääosin puhelimitse ja etäyhteyksin.

19.3. klo 9:20 Lääkäriksi ja sairaanhoitajaksi opiskelevat etäopetuksessa

Itä-Suomen yliopiston lääkärikoulutuksessa tavoitteena on, että yhdenkään lääkäriopiskelijan valmistuminen tai kesäsijaisuus ei jää koronasta kiinni, vaikka opetuksessa on siirrytty etäopetukseen. Kesäsijaisuutta varten tietyt opinnot on saatava valmiiksi, jotta luvan työntekoon saa. Jos opinnot eivät etenisi, tulisi terveyskeskuksissa kesällä pulaa sijaisista, sillä yhdellä vuosikurssilla on pelkästään Kuopiossa noin 150–170 opiskelijaa.

Savonia-ammattikorkeakoulussa on sairaanhoitajien koulutus myös siirtynyt etäopetukseen. Sielläkin tavoitteena on, että poikkeustilanne ei viivästytä valmistumista. Savoniassa on myös valmiina asiakirjat sairaanhoitajaopiskelijoiden mahdolliseen hälytystyöhön, joka lasketaan mukaan opintoihin, jolloin se ei hidasta opiskelujen etenemistä. Sairaanhoitajaopiskelija voi tehdä sijaisuuksia, kun hänellä on 140 opintopistettä eli noin 2,5 vuoden opiskelun jälkeen.

18.3. klo 18:22 Kuopion kaupunki avaa palvelupuhelimen

Kuopiolaisille avataan torstaina 19.3. Koronavirus–palvelupuhelin. Puhelimen numero on 044 704 6700 ja se on avoinna arkisin kello 8–14.

Palvelupuhelimeen voi soittaa, mikäli epäilee koronavirustartuntaa tai haluaa kysyä toimintaohjeita ja muuta koronavirukseen liittyvää.

Jos kuitenkin kärsii vakavista oireista eikä koe pärjäävänsä kotihoidossa, täytyy soittaa terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon. Henkeä uhkaavissa hätätilanteissa täytyy soittaa hätäkeskuksen puhelinnumeroon 112.

Kuopion kaupunki on koonnut joitakin koronaviruksen neuvontapuhelinnumeroita nettisivuilleen (siirryt toiseen palveluun).

18.3. klo 17:55 Sonkajärven seurakunta avaa auttavan puhelimen

Sonkajärven seurakunta avaa auttavan puhelimen yksinäisille vanhuksille ja muille riskiryhmään kuuluville. Puhelinpalvelu on avoinna jokaisena arkipäivänä kello 9–15. Se avautuu huomenna torstaina kello 12 numerossa 044 733 5341.

Puhelimesta on mahdollista saada apua kaupassa tai apteekissa asiointiin sekä keskusteluapua. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti yksinäisille vanhuksille ja muille riskiryhmään kuuluville, joilla ei ole mahdollisuutta saada apua kotihoidosta tai muualta.

Yhtä aikaa auttavan puhelimen kanssa käynnistyy myös säännöllinen päivystys Sonkajärven seurakuntatalolla ja Sukevan Hirsikankaalla. Seurakunnan työntekijä on tavattavissa keskustelua varten Sonkajärvellä maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 12–14. Sukevalla päivystys on torstaisin kello 12–14.

18.3. klo 17:50 Itä-Suomen yliopisto järjesti opiskelijoille take awayn

Itä-Suomen yliopiston akateeminen rehtori Tapio Määttä kertoo Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että opiskelijaruokailu on nyt järjestetty, mukaan lukien Kela-tuettu take away.

Yliopiston tiloissa toimivat ravintolat ovat suljettuja.

18.3. klo 17:15 Varkaudessa perutaan kokouksia ja selvitetään sähköistä päätöksentekoa

Varkauden kaupungin päätöksenteossa on karsittu kokouksia, jotka eivät ole aivan välttämättömiä. Kaupunginvaltuuston kokousta ei pidetä tulevana maanantaina 23. maaliskuuta. Seuraava kaupunginvaltuuston kokous pidetään huhtikuun loppupuolella.

Kaupunginhallituksen kokouksista puolestaan perutaan maanantaille 6. huhtikuuta suunniteltu kokous.

Varkaudessa edistetään myös sähköistä päätöksentekoa, jotta kokouksissa ei olisi pakko olla fyysisesti läsnä. Esityksiä on myös mahdollista hyväksyä ja hylätä sähköisesti, kertoo hallintojohtaja Toni Leppänen.

18.3. klo 16:17 Keiteleen kunnan sivuilla koonti kotikuljetuspalveluista

Keiteleen kunnan kotisivuille (siirryt toiseen palveluun) on koottu ruokaa ja ostoksia kotiovelle toimittavien keiteleläisten yritysten tiedot ja toimintaohjeet.

18.3. klo 15:32 Kysely: Joka kolmas pohjoissavolaisyritys pitää konkurssia mahdollisena

Noin kolmannes pohjoissavolaisista yrityksistä pitää konkurssia mahdollisena, selviää Kuopion alueen kauppakamarin kyselystä. Yhtä moni yritys on lähettänyt koronaviruksen vaikutuksesta yt-neuvottelukutsun tai antanut lomautusvaroituksen.

Koronaviruksella on ollut vaikutuksia 90 prosenttiin kyselyyn vastanneista yrityksistä. Lue lisää aiheesta.

18.3. klo 15:16 Bussivuorot vähenevät Kuopion seudulla

Kuopion seudun joukkoliikenne Vilkku vähentää koulupäivinä ajettavia vuoroja maanantaista 23. maaliskuuta alkaen.

Pois jäävät yhteydet linjoittain:

Paikallisliikenne

 • Linjoja 6X, 14, 19 sekä linjojen 5 ja 23S aamun lisävuoroja ei ajeta
 • Linja 31 lisäauto klo 8:50 Haaparinne-keskusta, linja 35 lisäauto ma-pe klo 8:10 keskusta-Toivala sekä linja 40 ma-pe klo 9:05 Lentoasema-keskusta ei ajeta

Maaseutuliikenne

 • Linjat 42-48; Siilinjärven sisäisiä yhteyksiä ei ajeta
 • Linja 61 Kuopio-Nilsiä ajetaan koulp –vuoroja sekä ma-pe 13:55 Nilsiä-Kuopio vuoroa lukuun ottamatta normaalisti
 • Linjat 62-68; Nilsiän sisäisiä yhteyksiä ei ajeta, Nilsiän asiointiliikenteet ajetaan kesäaikatauluin
 • Linjoilla 71-74 Hirvilahti, Kurkimäki ja Puutossalmi koulupäivinä ajettavat ammattiopiston ja Hermannin yhteydet jäävät pois
 • Linja 82 Vehmersalmi-Kuopio ajetaan talviloman mukaisilla ma-pe+++ aikatauluilla, koulp –vuoroja ei ajeta
 • Linjat 83-86; Vehmersalmen sisäisiä linjoja ei ajeta. Vehmersalmen asiointiliikenteet liikennöivät normaalisti

Lisää tietoa löytyy Vilkun verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

18.3. klo 14:22 Savon Yrittäjät avasi puhelinpalvelun

Savon Yrittäjät on avannut Savon Sissit -puhelinpalvelun, jossa rahoitus- yritysneuvonta- ja lakipalvelun asiantuntijat tarjoavat neuvontaa ja kuuntelevaa korvaa koronakriisin koettelemille yrittäjille.

Myös Kuopion seudun Uusyrityskeskuksen asiantuntijat ja Tie Menestykseen -palvelu tarjoavat maksutonta talousneuvonta- ja laskenta-apua pienyrittäjille, joita koronaviruksen vaikutukset huolestuttavat.

18.3. klo 13:30 Kuopion opettajat voivat työskennellä etänä

Hallitus ei ottanut keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan kantaa opettajien työskentelyyn. Kunnat voivat päättää itsenäisesti, antavatko opettajat etäopetusta koulujen tiloista käsin vai voivatko opettajat työskennellä etänä.

Kuopion koulujen opettajat kokoontuvat kouluille vielä tällä viikolla suunnittelemaan opetusta, mutta myöhemmin he voivat tehdä työtään etänä. Etätyötä suositellaan kaikille opettajille, joille se on mahdollista, kertoo Kuopion kaupungin opetusjohtaja Leena Auvinen. Kouluilla työskentelevät lähiopetusta antavat opettajat.

18.3. klo 13:26 Kuopiolaisen komiikkatuottajan keksintö: Stand up -keikkoja metsässä

Kuopion Komediafestivaalin johtaja Juha Jylhäsalmi on ideoinut stand up -keikkoja metsään. Yleisön kooksi määriteltiin korkeintaan yhdeksän henkeä ja esiintyjäksi suostui koomikko Teemu Vesterinen.

Jylhäsalmen mukaan tulossa on ainakin viisi metsäkeikkaa. Keikkojen aikataulu on vielä auki, mutta ne pidetään aikaisintaan huhti- tai toukokuussa.

– Maaliskuussa on tarkoitus etsiä mahdollisimman hyvä ja turvallisen paikka esiintyä näissä poikkeusolosuhteissa, Jylhäsalmi kertoo.

Esiintymispaikkaa ei ilmoiteta julkisesti, ja osallistujillekin annetaan vain ohje saapua tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan.

Kuuntele Jylhäsalmen haastattelu Yle Areenassa.

18.3. klo 12:50 Keiteleen kunta avasi neuvontanumeron ikääntyneille

Keiteleen kunta on avannut neuvontanumeron 70 vuotta täyttäneille koronatilanteen takia. Numeroon voi olla yhteydessä, jos tarvitsee neuvoja esimerkiksi kauppa- tai apteekkiasioihin.

Neuvontaa annetaan arkisin klo 9 – 15 välisenä aikana numerosta 017 273 100.

18.3. klo 10:47 Sonkajärvi sulki Nallelan päiväkodin sairaustapausten vuoksi

Sonkajärven kunta on päättänyt sulkea toistaiseksi Nallelan päiväkodin sairaustapausten vuoksi. Asiasta kerrotaan kunnan Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Kunnan varhaiskasvatuksen vastaava Hanna Tissari kertoo, ettei sairasteluoireiden syystä ole varmuutta, mutta päiväkodin työntekijät ja lapset perheineen ovat toistaiseksi kotona eristyksessä. Kunta odottaa terveydenhuollon lisäohjeita tilanteessa.

18.3. klo 10:14 Vesannon kunta toimittaa eväskasseja lapsiperheille

Vesannon kunta järjestää ruoka-apua sitä tarvitseville lapsiperheille. Ruoka-apu on eväskassi, jonka perhe saa joko noutamalla tai kotiovelle toimitettuna ilmoittamalla tarpeesta kuntaan.

Kunta haluaa auttaa perheitä poikkeustilanteessa kotiin jäävien koululaisten ja päivähoitoikäisten lasten ruokailun järjestämisessä.

Eväskassiin on koottu voileipätarpeita, säilykkeitä, kuivatuotteita ja muuta kylmänä nautittavia tai helposti lämmitettäviä ruokatarpeita. Eväskassien kokoamisessa huomioidaan mahdollisuuksien mukaan myös lasten erityistarpeet, muun muassa erityisruokavaliot.

18.3. klo 10:10 Muutoksia poliisin asiakaspalvelussa

Itä-Suomen poliisiasemien asiakaspalveluun on tullut muutoksia. Pohjois-Savossa muutos koskee Juankosken poliisiasemaa, jonka lupapalvelu on suljettu ainakin 15. huhtikuuta saakka.

Palvelun avaamisesta ilmoitetaan erikseen muun muassa poliisin nettisivulla (siirryt toiseen palveluun). Sivuilta löytyvät myös muiden poliisiasemien aukioloajat. Myös lupa-asioita voi hoitaa sähköisesti (siirryt toiseen palveluun).

18.3. klo 7.43 Kuopio peruu yli 65-vuotiaiden kiireettömät hammaslääkäriajat

Kuopion kaupunki peruu yli 65-vuotiaiden kiireettömät vastaanottoajat suun terveydenhuollosta. Potilaita pyydetään varaamaan itse uusi aika sitten, kun valmiuslainsäädäntö on poistettu käytöstä. Jos hammaslääkäristä ei ole tullut yhteydenottoa, on ajanvaraus edelleen voimassa.

Jos perumisesta haluaa soittaa hammashuoltoon, pyydetään jättämään takaisinsoittopyyntö. Puhelut jakautuvat kiireellisiin ja kiirettömiin. Kiireellisiin puheluihin vastataan soittoaikana koko ajan.

17.3. klo 20.00 Ylä-Savon seurakunta välittää jumalanpalveluksia verkossa ja radiossa

Ylä-Savon seurakunnissa jumalanpalveluksia ei pidetä julkisina tilaisuuksina. Eri seurakunnissa valmistaudutaan välittämään jumalanpalvelus seurakuntalaisille uusin muodoin esimerkiksi verkossa ja Radio Sandelsin kanavalla. Radiointi toteutetaan vuorollaan jokaisesta Ylä-Savon seurakuntayhtymän seurakunnasta.

Kirkolliset toimitukset kuten häät tai hautajaiset toimitetaan normaalisti. Tilaisuuksiin saa osallistua kuitenkin vain kymmenen henkilöä.

17.3. klo 19.27 Koronavirusnäytteenotto käynnistyy Lapinlahdella

Koronavirusnäytteenotto käynnistyy tällä viikolla Lapinlahdella. Asiasta kertoo Matti ja Liisa -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Ensi maanantaista alkaen akuuttivastaanotto Lapinlahden terveyskeskuksessa jaetaan kahteen osaan. Päivystyksen tiloissa otetaan vastaan vain hengitystieinfektio-oireisia potilaita.

Muu akuutti vastaanotto järjestetään ensi viikosta lähtien neuvolan tiloissa, ja sisäänkäynti tapahtuu pääoven kautta.

17.3. klo 19.20 Vaihto-oppilasohjelmia keskeytetään, ASF palauttaa nuoret kotimaihinsa

Koronavirus muuttaa ulkomailla opiskelevien nuorten ja heidän isäntäperheidensä suunnitelmia. Kansainvälistä vaihto-opiskelua pisimpään Suomessa organisoinut AFS-järjestö on päättänyt keskeyttää kaikki käynnissä olevat vaihto-oppilasohjelmat.

Päätös tarkoittaa, että kaikki maailmalla olevat nuoret palautetaan mahdollisimman pian kotimaihinsa. ASF Suomen toiminnanjohtaja Anja Kahri kertoo, että matkajärjestelyjä tehdään nyt kiireellä ja ensimmäiset nuoret kotiutetaan jo tällä viikolla.

Suomalaisnuoria on ASF:n kautta maailmalla yli sata, ja täällä on saman verran vaihto-oppilaita 50:stä maasta. Pohjois-Karjalassa ja Savossa opiskelee ASF:n kautta 16 opiskelijaa ja itäsuomalaisia nuoria on järjestön toimesta maailmalla kymmenkunta.

Lue lisää täältä.

17.3. klo 19.13 Siilinjärvi avaa torstaina neuvontanumeron ikääntyneille

Siilinjärven kunta on avaa torstaina 19.3.2020 neuvontanumeron ikääntyneille. Siilinjärven kunnan neuvontanumeroon voi olla yhteydessä, jos tarvitsee neuvoja esim. arjen kauppa- tai apteekkiasiointiin.

Neuvontaa annetaan numerosta p. 044 740 1599 arkisin klo 9–11 ja 12–14.

17.3. klo 19.07 Avoimen varhaiskasvatuksen toiminta keskeytetään Kuopiossa ja Siilinjärvellä

Avoimet päiväkodit ja kerhot sulkeutuvat keskiviikosta alkaen Kuopiossa ja Siilinjärvellä.

17.3. klo 18.08 Savon ammattiopisto siirtyy etäopetukseen

Savon ammattiopisto siirtyy etäopetukseen keskiviikkona 18.3. Sekä henkilökunta että opiskelijat ohjeistetaan etäyhteyksien, digitaalisten oppimisympäristöjen ynnä muiden virtuaalisten työkalujen käyttöön.

Savon koulutuskuntayhtymän tukipalvelut auttavat ja ovat tavoitettavissa sähköisesti.

Työelämän oppimisjaksolla ja oppisopimuskoulutuksessa olevat opiskelijat voivat jatkaa työpaikassaan, ellei työpaikka toisin ilmoita. Jos TEO-jakso tai oppisopimus keskeytyy työpaikan toimesta, opiskelija ja vastuuohjaaja selvittävät yhdessä korvaavat opinnot.

17.3. klo 17:57 Kuopio sulkee ulkoliikuntapaikkoja, Iisalmi pitää avoinna

Kuopion kaupunki on päättänyt, ettei se enää aktiivisesti ylläpidä myöskään ulkoliikuntapaikkoja 18.3.2020 alkaen.

Iisalmessa Paloisvuoren hiihtoladut ja laskettelurinne pidetään avoinna, mutta kahvio ja välinevuokraamo ovat kiinni. Laskettelemaan pääsee ilman lippua. Iisalmessa myös muut ulkoliikuntatilat ovat avoinna.

Iisalmen kaupunki ohjaa kuntalaisia ja muita ulkoliikuntatilojen käyttäjiä noudattamaan suositusten mukaisia ohjeita fyysisestä etäisyydestä kanssaliikkujiin.

17.3. klo 17:24 Riskiryhmäläisiä ohjeistetaan käymään kaupassa hiljaisina hetkinä

Kuopiossa K-Market Neulamuikku kertoo Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että palvelee koronariskiryhmiin kuuluvia asiakkaita maanantaista perjantaihin kello 7–8. Myös S-ryhmä suosittelee, että jos riskiryhmäläinen haluaa itse mennä kauppaan, kannattaa suosia aamun ensimmäistä aukiolotuntia.

S-ryhmän sivuilla ohjeistetaan (siirryt toiseen palveluun), että ruoan verkkokaupasta voi pyytää kotiinkuljetuksen, jossa tilaus jätetään oven ulkopuolelle. Myös ystäviltä, sukulaisilta tai naapureilta voi pyytää apua kaupassakäyntiin.

Ruoan verkkokauppapalvelut laajenevat (siirryt toiseen palveluun): seuraavan kuukauden aikana aukeavat S-market Siilinjärven noutopiste ja Prisma Iisalmen noutopiste sekä Prisma Kuopion kotiinkuljetus.

17.3. klo 17:08 Nordea siirtää pankkipalveluiden painopistettä puhelin- ja etäpalveluihin

Osa Nordean konttoreista siirtyy palvelemaan asiakkaita ajanvarauksella ja puhelimessa asiakkaidemme palveluiden turvaamiseksi Suomessa huomisesta keskiviikosta alkaen.

Pohjois-Savon alueella painopisteen muutos päivittäispalveluissa kohdistuu Nordealla Varkauden ja Iisalmen konttoreihin.

17.3. klo 16:11 Iisalmessa lähiopetus aiotaan järjestää Edvin Laineen koululla

Iisalmessa lähiopetusta annetaan Edvin Laineen koululla, jos oppilasmäärä sen sallii. Kouluissa opetusta tarvitsevat oppilaat ovat selvityksessä.

Kouluissa järjestetään vielä lähiopetusta vielä sellaisille 1.–3. luokkien oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Iisalmen kaupunki siirtyy myös häiriötilanteiden johtoryhmän kokoontumisiin, joita pidetään tarpeen mukaan. Häiriötilanteiden johtoryhmä voidaan kutsua pikahälytyksellä koolle, jotta kaupunki voi tehdä nopeitakin muutoksia toimintaansa.

17.3. klo 16:02 Pelastusopiston opetus keskeytetty

Sisäministeriö on määrännyt keskeyttämään Pelastusopiston koulutustoiminnan. Pelastusopisto on Kuopiossa sijaitseva valtakunnallinen pelastusalan ammatillinen oppilaitos ja koulutuskeskus.

Pelastusopiston opetus keskeytetään 18. maaliskuuta– 13. huhtikuuta väliseksi ajaksi.

17.3. klo 15:41 Koronapotilas teho-osastolla KYSissä, neljäs tapaus maakunnassa

Yksi koronavirustartunnan saanut potilas on tehohoidossa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Kyseessä on eläkeikäinen henkilö, jonka vointi on tällä hetkellä vakaa.

Tartunta varmistui tänään tiistaina. Kyseessä on neljäs todettu koronavirustartunta Pohjois-Savossa.

17.3. klo 14:44 Jumalanpalvelukset välitetään verkossa

Sanajumalanpalvelukset välitetään seurakuntalaisille verkon välityksellä virtuaalikirkkona Kuopion tuomiokirkosta 13. huhtikuuta saakka, kerrotaan Kuopion evankelisluterilaisesta seurakuntayhtymästä (siirryt toiseen palveluun). Sama koskee myös muiden paikkakuntien seurakuntia, kerrotaan kirkon nettisivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Tuomiokirkko on auki yksityistä hiljentymistä varten jumalanpalveluksen jälkeen sunnuntaisin kello 14 saakka.

Tuomiokirkko, Alavan, Neulamäen, Pyhän Johanneksen, Kallaveden ja Puijon kirkot ovat avoinna keskustelua ja hiljentymistä varten arkisin kello 10–14 maanantaista 23. maaliskuuta alkaen.

Kirkolliset toimitukset hoidetaan poikkeusjärjestelyin ja niiden osallistumismäärä pyritään ohjeen mukaisesti rajaamaan kymmeneen henkilöön.

17.3. klo 14:04 Itä-Suomen yliopisto sulkee tilansa – ravintolalle ehkä take away -pisteitä

Itä-Suomen yliopisto sulkee kampuksensa ja siirtyy kokonaan etäopiskeluun ja -työskentelyyn.

Yliopiston tilat suljetaan tänään tiistaina kello 16. Tämä koskee myös yliopiston kirjastoa sekä kampusravintoloita. Kirjasto jatkaa palveluaan sähköisissä kanavissa. Yliopisto tiedottaa erikseen mahdollisista opiskelijaravintoloiden take away -pisteistä opiskelijoille.

YTHS:n toiminta Joensuun ja Kuopion kampuksen toimitiloissa jatkuu.

17.3. klo 13:22 Perheen ja omaan jaksamiseen koronavirustilanteessa voi saada tukea

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan perheiden jaksaminen voi olla koetuksella neljän seinän sisällä. Se on mahdollisuus puuhata enemmän yhdessä, mutta toisaalta pulmat voivat kärjistyä ja perheiden yksinäisyys tuntua ylivoimaiselta.

Kuopion kaupungin mukaan perheeseen, itseensä, jaksamiseen ja psykososiaaliseen tukeen liittyvissä asioissa voitte olla yhteydessä sosiaalipäivystyksen asiakasnumeroon 044 718 3930. Kuopion Turvakoti palvelee ympäri vuorokauden 017 183 393.

Ensi- ja turvakotien liitto puolestaan lisää tuntuvasti perheitä auttavan chatin aukioloaikoja tulevina viikkoina. Chat on auki arkipäiväisin klo 10–15 sekä muina erikseen ilmoitettuina aikoina.

Edit. kello 13:29 Korjattu sosiaalipäivystyksen puhelinnumero

17.3. klo 13:03 Vesileppiksen kylpylä ja liikuntatilat kiinni, muuminäyttely sulkeutuu toistaiseksi

Leppävirralla Vesileppiksen liikuntapalvelut sulkee omat liikuntapaikat 18. maaliskuuta alkaen toistaiseksi eli kylpylä, keilahalli, hotellin puolen kuntosali, jäähalli, ryhmäliikuntatunnit, Vesileppis Areena sisältäen kuntosalit sekä kaikki muut Areenan liikuntapaikat menevät kiinni.

Myös koulujen liikuntasalien ilta- sekä viikonloppukäyttö on tauolla. Lähtökohtaisesti kausikorttien voimassaoloaikaa jatketaan sulkemisen verran eteenpäin.

Myös Muumi-jääveistosluola sulkeutuu toistaiseksi. Avautumisesta tiedotetaan erikseen. Käyttämättä jääneet ennakkoliput voi käyttää vielä kuluvalla kaudella, kun jääveistosluola avataan uudelleen tai tilanteen pitkittyessä ensi kaudella.

Näyttely keräsi aiemmin kävijöitä samaan tahtiin kuin viime vuonna.

17.3. klo 12:38 Kuopion seudun bussivuorot liikennöidään vielä normaalisti

Kuopion seudun joukkoliikenteen Vilkun (siirryt toiseen palveluun) vuorot liikennöidään toistaiseksi normaalin aikataulun mukaisesti. Mahdollisista muutoksista vuorotarjontaan tiedotetaan erikseen.

Kuljettajien turvaamiseksi bussien ensimmäinen penkkirivi suljetaan matkustajilta. Busseihin pyritään tuomaan käsidesiä matkustajien saataville. Liikennöitsijät ovat tehostaneet jo linja-autojen siivousta, ja kosketuspintoihin kiinnitetään siivouksessa erityishuomiota.

17.3. klo 12:27 Yli 70-vuotiaita suositellaan perumaan kiireettömiä vastaanottoaikojaan

Kuopion kaupungin terveyspalvelut suosittelevat, että yli 70-vuotiaat peruvat kiireettömät ja ei-välttämättömät terveyskeskuksen vastaanottoaikansa.

Syynä on hallituksen linjaus, että yli 70-vuotiaiden pitää pysyä erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan itseään suojatakseen.

Kuopion kaupungin viestintää koronavirustilanteesta voi seurata kaupungin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

17.3. klo 12:21 Yliopiston tohtoripromootio siirtyy syksyyn

Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksen tohtoripromootio siirretään koronavirustilanteen vuoksi pidettäväksi ensi syksynä. Tarkempi ajankohta ilmoitetaan mahdollisimman pian.

Promootio oli alun perin määrä järjestää 4.–6. kesäkuuta

17.3. klo 12:17 Pankista voi saada helpotusta asuntolainalyhennyksiin

OP-ryhmä on päättänyt, että asuntovelallinen voi saada tässä poikkeustilanteessa saada asuntolainasta lyhennysvapaata 12 kuukauden ajaksi. Maksumuutosta tarvitsevan asuntovelallisen kannattaa ottaa pikaisesti yhteyttä omaan pankkiinsa.

17.3. klo 11:45 Kylpylähotelli Rauhalahti avoinna, Kunnonpaikka sulki kylpylän

Kuopiossa sijaitseva Kylpylähotelli Rauhalahti kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että kylpylä ja kuntosali ovat tällä hetkellä avoinna. Kaikki ryhmäliikuntatunnit ja lomaohjelmat on peruttu toistaiseksi.

Kylpylähotelli Kunnonpaikka (siirryt toiseen palveluun) Siilinjärvellä puolestaan on sulkenut kylpylän ja kuntosalit. Myös ryhmäliikuntatunnit on peruttu.

17.3. klo 11:38 Kuopion ruoka-apu on kiinni kuukauden

Kuopion ruoka-apu ry on kiinni 17. maaliskuuta–18. huhtikuuta välisen ajan. Yhdistyksen Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että myös kahvilatoiminta on kyseisen ajan jäissä.

17.3. klo 06.44 KYS muistuttaa, ettei lievissä oireissa pidä soittaa päivystysnumeroon

Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että terveydenhuollon palvelunumero 116 117 on ruuhkautunut pahasti ja siihen on vaikea päästä läpi.

Kysistä annetaan ohjeeksi, että lieväoireisten ei pidä soittaa päivystysnumeroihin eikä etenkään hätänumeroon, joka on tarkoitettu vain oikean hätätilanteen ilmoittamiseen.

Puheluiden ruuhkautuminen voi estää oikeasti välitöntä apua tarvitsevan ihmisen avun saannin. Lieväoireiset voivat noudattaa kotihoito-ohjeita, joita löytyy esimerkiksi netistä Omaolo (siirryt toiseen palveluun)- sekä Terveyskylä (siirryt toiseen palveluun) -sivustoilta.

16.3. klo 18:00 Savon murremestaruuskisat peruttu

Savon murremestaruuskilpailu ja sitä edeltävä Savon kielen seuran vuosikokous lauantaina 21. maaliskuuta Pohjois-Savon liiton maakuntasalissa Kuopiossa perutaan.

Murremestaruuskilpailu järjestetään sopivassa tilaisuudessa sen jälkeen, kun karanteeniaika on ohi.

16.3. klo 17:41 Varkauden sivistysjohtaja: Pikkusen haastetta luo

Varkauden sivistysjohtaja Timo Tuunaisen mukaan opetuksen järjestäminen voi aluksi takkuilla, kun koulujen lähiopetus keskiviikkona keskeytetään. Tuunainen toivoo saavansa valtiolta selkeät ja yksiselitteiset ohjeet, kuinka tilanteessa toimitaan.

Kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

– Pikkusen haastetta tämä tilanne luo. Huominen on aikaa ongelmat ratkaista. Etäopetus on tyhjää parempi vaihtoehto, mutta ei korvaa lähiopetusta. Parhaaseen pyritään, Tuunainen sanoo.

Tuunaisen mukaan Varkaudessa keskimäärin 25 prosenttia oppilaista on jäänyt pois koulusta ja monet opettajatkin ovat olleet poissa. Varhaiskasvatuksen puolella arviolta lähes puolet lapsista on ollut poissa päivähoidosta.

16.3. klo 17:03 Koulut suljetaan,varhaiskasvatus ja esiopetus pidetään toiminnassa

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään keskiviikkona.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Lue lisää täältä.

16.3. klo 16:49 Piispansauva-tapahtuman järjestäminen siirtyy Iisalmessa

Piispansauvasta ei kisata tulevana keskiviikkona 18. maaliskuuta Iisalmessa koronavirustartuntojen hillitsemiseksi. Tapahtuman koko ohjelma on peruttu.

Tapahtumaan oli ilmoittautunut ennakkoon 157 osanottajaa ympäri Kuopion hiippakunnan aluetta. Piispansauva-tapahtuma järjestetään Iisalmessa myöhemmin sitten, kun yleisötapahtumien järjestäminen on jälleen mahdollista.

16.3. klo 16:29 Hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto keskitetään Ylä-Savossa Iisalmen terveyskeskukseen

Alueen kaikkien hengitystieinfektiopotilaiden vastaanotto keskitetään Iisalmen terveyskeskuksen, Ylä-Savon sotekuntayhtymä tiedottaa. Potilaat, joilla on muita oireita, vastaanotetaan eri tiloissa.

16.3. klo 15:58 Kuopio nostaa tilapäisluoton enimmäissummaa, kaupunginjohtajalle erityistoimivalta poikkeusoloissa

Kuopion kaupunginhallitus esittää tänään kokoontuvalle valtuustolle, että Kuopion tilapäisluottovaltuus on nostettava 150 miljoonaan euroon kaupungin maksuvalmiuden turvaamiseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunginjohtajalle voisi kiireellisessä tilanteessa käyttää erillistä päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi. Erityistoimivalta otetaan käyttöön Kuopion kaupungissa vakavissa häiriötilanteissa ja tarvittaessa valtioneuvoston määrittelemissä poikkeusoloissa.

16.3. klo 14:59 Savon koulutuskuntayhtymä ei järjestä tiistaina opetusta

Savon koulutuskuntayhtymä ei järjestä opetusta tiistaina. Päivän aikana valmistellaan käytänteitä opiskelun turvaamiseksi keskiviikosta alkaen. Opiskelijoille tiedotetaan asiasta tiistaina iltapäivällä.

Ensisijaisena tavoitteena on toteuttaa opetus etäopetuksena. Oppilaitos selvittää mukautetun saliopetuksen ja simulaattorikoulutuksen mahdollisuutta. Erityisryhmien kohdalla lähiopetus on jo lopetettu.

Varkauden lukion ylioppilaskirjoitukset toteutetaan ylioppilaslautakunnan ohjeiden mukaisesti.

16.3. klo 14:37 Ylä-Savon Osuuspankki varautuu epidemian laajenemiseen

Ylä-Savon Osuuspankki pitää vielä konttorinsa auki, mutta suosittelee pankkiasiointiin puhelimen tai verkon välityksellä tapahtuvia etäneuvotteluja kasvokkain tapahtuvien neuvottelujen sijaan. Käteisen rahan sijaan pankki suosittelee maksuvälineeksi pankkikorttia.

Pankki tarjoaa sekä kotitalouksille että pk-yrityksille mahdollisuuden lykätä luottojen maksuja, mikäli koronapandemia on vaikuttanut asiakkaiden luotonhoitokykyyn. Asuntolainojen osalta lyhennysvapaa voi olla enintään 12 kuukautta.

16.3. klo 13:53 Kuopion kaupunki rajoittaa vierailuja sosiaali- ja terveydenhuollossa

Kuopion kaupunki varautuu keskeyttämään vierailut Harjulan sairaalaan sekä vanhus- ja vammaispalvelujen ympärivuorokautisiin yksiköihin, ja vierailukäyntejä pyydetään toistaiseksi ehdottomasti välttämään.

Vanhusten päivätoiminnan jatkamista harkitaan tapauskohtaisesti, ja kuntoutuspalvelujen ryhmämuotoinen kuntoutus jää tauolle. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelujenvirastoasioinnissa kehotetaan ottamaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse.

16.3. klo 13:20 Snellman-kesäyliopiston lähiopetus muuttuu etäopetukseksi

Snellman-kesäyliopiston kaikki lähiopetus muuttuu etäopetukseksi toukokuun loppuun asti tai siirretään toteutettavaksi lähiopetuksena ensi elokuusta alkaen. Aikaisemmin sovitut verkkokoulutukset toteutuvat suunnitelmien mukaisesti.

Snellman-kesäyliopiston työntekijät työskentelevät etänä maaliskuun loppuun asti, jonka jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.

Opiskelijoita pyydetään seuraamaan sähköpostiviestintää ja ottamaan tarvittaessa yhteyttä asiakaspalveluun.

16.3. klo 12:44 KalPa menee miinukselle

Jääkiekkokauden päättyminen äkillisesti vetää KalPan tappiolle. Viime viikolla viimeinen kotiottelu jouduttiin pelaamaan ilman yleisöä ja pudotuspelit jäävät kokonaan pelaamatta.

KalPan toimitusjohtajan Toni Saksmanin mukaan ilman yleisöä pelatusta pelistä kertyi miinusta arviolta kuusinumeroinen summa.

– Kun kello 14:n aikaan valtioneuvosto antoi suosituksensa, meillä olisi jo kello 16 alkaneet hallissa ensimmäiset tapahtumat. Ruokia oli jo tekeillä ja kaikki valmistelut menossa. Kulut saimme aikalailla täysimääräisenä siitä pelistä, mutta tulot menivät ihan nolliin.

Kuuntele Yle Areenasta Saksmanin haastattelu.

16.3. klo 12:19 Pyhäpäivien jumalanpalvelukset ilman ehtoollisia Kuopiossa, rippikoulut etäopetuksena

Seurakunnat pitävät pyhäpäivien jumalanpalvelukset sanajumalanpalveluksina eli ehtoollisia ei vietetä, tiedottaa Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä. Poikkeuksena kiirastorstain messu, jossa jaetaan ehtoollinen. Sen lisäksi järjestetään kirkolliset toimitukset eli kasteet, häät ja hautajaiset.

Kaikki konsertit ja leirit, hartaudet ja messut palvelutaloissa sekä toiminta seurakuntien tiloissa on peruttu toukokuun loppuun asti lukuun ottamatta pyhäpäivien jumalanpalveluksia ja toimituksia.

Rippikoulut toteutetaan etäopetuksena toukokuun loppuun asti.

16.3. klo 12:14 Leppävirran kirjasto pyytää käyttämään palautuslaatikoita ja lainausautomaattia

Leppävirran kirjasto pyytää asiakkaitaan jättämään aineistopalautukset lehtilukusalin ja yläkerran ulko-oven palautuslaatikoihin tai kirjaston yläkerran aulan palautuskärryihin. Ihmisiä pyydetään myös käyttämään mahdollisimman paljon lainausautomaattia.

Kirjaston järjestämät tapahtumat on peruttu toistaiseksi. Kirjastosta muistutetaan myös, että sairaana ollessa ei pidä tehdä palautuksia kirjastoon, vaan uusimaan lainat puhelimitse tai verkkokirjastossa

16.3. klo 12:05 Siilinjärvi lopettaa terveyskeskuksen kiireettömät ajanvaraukset, Fontanellan kylpylä kiinni

Siilinjärven kunta on kieltänyt työntekijöiltään kaikki ulkomaan työmatkat ja myös kotimaan matkoja pyritään välttämään.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa kiireettömiä ajanvarausvastaanottoaikoja ei enää anneta ja osa annetuista vastaanottoajoista joudutaan perumaan. Virkistyskylpylä Fontanella on suljettu maanantaiaamusta 16.3. lähtien toistaiseksi.

16.3. klo 11:38 Finnair leikkaa lentoja rajusti, mutta lentää yhä Kuopioon

Finnair leikkaa valtaosan lentoreiteistään toistaiseksi. Kotimaahan jää Helsingistä vain neljä reittiä, joista yksi on Kuopio.

Muut kotimaan reitit lennetään Helsingistä Maarianhaminaan, Ouluun ja Rovaniemelle.

16.3. klo 11:37 Savonia-ammattikorkeakoulun lähiopetus peruttu alkuviikoksi

Savonia-ammattikorkeakoulu on perunut alkuviikosta maanantain ja keskiviikon väliltä kaiken lähiopetuksen. Lisäksi torstaista alkaen Savonia siirtää loppukevään kaiken mahdollisen opetuksen verkkoon.

Savonian kampukset ovat kuitenkin avoinna ainakin keskiviikkoon asti.

16.3. klo 11:36 Kuopiossa avautuu näytteenottopiste

Kuopion pääterveysasemalla aloitetaan tänään maanantaina koronavirusten näytteenotto. Näytteenottopiste on sijoitettu sisäpihalla olevaan matkailuautoon.

Yksityisellä puolella Terveystalo ja Mehiläinen aloittavat koronavirustestauksen Kuopiossa tänään. Näytteenottoon tarvitaan lääkärin lähete.

16.3. klo 11:24 Koronatiedot viikonlopulta: Uusi varmistettu tapaus, Kuopio sulkee sisäliikuntapaikat

Pohjois-Savossa on todettu tähän mennessä kolme vahvistettua koronavirustartuntaa. Kuopion yliopistollisessa sairaalassa ei kuitenkaan enää testata kaikkia koronavirusepäilyjä.

Kuopion kaupunki sulkee useita vapaa-ajanviettopaikkoja, koulujen salien ilta- ja viikonloppukäyttö loppuu, Elokuvateatterit Kino Kuvakukko ja Kino Manttu Nilsiässä sulkeutuvat, kirjastoautot lopettavat ajonsa maanantaina.

13.3. klo 17.56 Kiuruvesi varautuu koronavirukseen supistamalla toimintojaan

Kiuruveden kaupungin järjestämien kaikkien liikuntaryhmien toiminta perutaan maaliskuun loppuun saakka. Uimahalli, liikuntahalli ja ulkoliikuntapaikat toimivat normaalisti, mutta jäähalli jää kesätauolle 14.3. alkaen. Kuntosali ja voimailusali ovat kiinni maaliskuun.

Yli 500 henkilön tilaisuuksia ei järjestetä. Kaupunki ei suunnittele eikä järjestä uusia tapahtumia ennen toukokuun loppua.

Kiuruveden kaupunki lopettaa oppilaitosten ylijäämäruoan myymisen toistaiseksi.

Varhaiskasvatuksen avoin päiväkoti on suljettuna ensi maanantaista maaliskuun loppuun asti. Muut varhaiskasvatuksen toimipisteet ja oppilaitokset toimivat normaalisti.

13.3. klo 17.42 Kuopion kaupunginteatteri peruu viikonlopun esitykset

Kuopion kaupunginteatteri peruu lauantain ja sunnuntain (14.-15.3.) esitykset koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi. Perjantain 13.3. Cabaret-musikaali esitetään kuitenkin normaalisti kello 19.

Teatterin johto käsittelee kevään esitysten jatkon ensi maanantaina, kun tiedossa on kaupungin ja muiden viranomaisten viimeisimmät päätökset.

Käyttämättä jäävät liput voi vaihtaa joko lahjakorttiin tai ne hyvitetään.

13.3. klo 17.32 Vieraile sairaalassa vain täysin terveenä

Varattu vastaanottoaika tai toimenpide on jätettävä väliin, jos on vähäisiäkään tartuntatautioireita, tiedottavat Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Kuopion yliopistollinen sairaala.

Näitä oireita ovat esimerkiksi yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky. Sama ohje koskee myös koronavirukselle altistuneita. Varattu aika pitää silloin siirtää myöhemmäksi.

Sairaalassa omaisen luona voi vierailla, jos on täysin terve eikä ole altistunut koronavirukselle.

Ryhmävierailut KYSin yksiköihin siirretään myöhempään ajankohtaan. Myös sisäiset ja ulkoiset isot koulutustilaisuudet on peruttu.

Epidemia-alueilta torstaihin mennessä palanneet ja kaikkialta ulkomailta perjantain jälkeen palaavat työntekijät ja harjoittelussa olevat opiskelijat jäävät yhdeksi viikoksi etätyöhön paluun jälkeen.

13.3. klo 17.24 Kuopion kaupunginorkesterin konsertit perutaan toukokuun loppuun saakka

Kuopion kaupunginorkesterin kaikki kevätkauden konsertit perutaan toukokuun loppuun saakka. Lippurahat voi lunastaa takaisin lippujen ostopaikasta.

13.3. klo 17.22 KalPa korvaa tyhjille katsomoille pelatun ottelun liput

Jääkiekkoliigassa KalPa pelasi torstai-illan runkosarjan viimeisen kotiottelunsa Lukkoa vastaan ilman yleisöä. KalPa kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että se ottelulipun tai kausikortin ostaneille kyseisen ottelun liput. Korvaus on lahjaseteli ensi kaudelle, mutta irtolippujen osalta mahdollista on myös rahojen palautus.

Jääkiekon SM-liiga päätettiin tänään keskeyttää välittömästi.

13.3. klo 16:37 Rautavaara peruu tapahtumat

Rautavaaran kunta peruu omat tapahtumansa ja tilaisuutensa toistaiseksi. Kunta myös kehottaa välttämään vierailuja iäkkäiden asumispalveluissa, mikä on yhtään flunssan oireita tai on palannut epidemia-alueelta.

Kuntalaisia ohjeistetaan rajoittamaan lähikontakteja harrastuksissa ja muulla vapaa-ajalla.

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden on sovittava päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissaolosta.

Kunnan järjestämät peruspalvelut toimivat muutoin normaalisti.

13.3. klo 16.23 Savon Voima varautuu koronavirukseen

Savon Voima on rajoittanut ja kieltänyt vierailut toimipaikkoihinsa sekä lisännyt henkilöstön etätyöjärjestelyjä.

Energianhuollon kannalta kriittisten prosessien ja kohteiden toimivuus varmistetaan varaosien, polttoaineiden ja tarvikkeiden varmuusvarastointia lisäämällä.

Energiayhtiö rajoittaa asiakaspalvelua palvelupisteellä. Yhtiö kehottaa asiakkaita olemaan yhteydessä asiakaspalveluun ja vikapalveluun puhelimitse ja sähköisissä kanavissa.

13.3. klo 15.59 Sakky peruu kevään tapahtumansa

Savon koulutuskuntayhtymä peruu kevään tapahtumansa, kuten seminaarit ja kokoukset. Keväältä perutut tilaisuudet saatetaan siirtää syksylle.

Urheiluakatemian joukkue- ja yksilölajien harjoitukset on peruttu toistaiseksi. Peruutus koskee kaikkia harjoituksia, jotka ovat osana opintoja.

Lähiopetusta jatketaan vielä normaalisti, mutta valmiudet esimerkiksi etäopetukseen ovat olemassa, Sakky tiedottaa.

Sakkyn hyvinvointipalvelut, kuten opiskelijatyönä tehtävät parturikampaaja- ja hierontapalvelut, eivät ota tällä hetkellä uusia varauksia.

13.3. klo 15.48 Kainuun prikaatissa muutoksia palvelukseen ja vierailuihin

Kainuun prikaatin lomakuljetukset on peruttu perjantain osalta ja siirretty lauantaiksi.

Prikaatin varusmiehet jaetaan kouluttajineen kolmeen ryhmään, jotka eivät ole keskenään fyysisesti tekemisissä. Ryhmät vuorottelevat viikoittain kolmen viikon kierrolla: lomalla, harjoituksessa ja koulutuksessa kasarmilla tai lähiharjoitusalueella. Yhteiskäyttötilat ja välineet puhdistetaan ryhmien vaihtuessa.

Ulkopuolinen liikenne varuskuntaan kielletään, esimerkiksi asevelvollisten läheisten vierailut. Varuskuntaan pääsee vain virka- tai työtehtävissä. Samanaikaisesti varusmiesten ilta- ja urheiluvapaat perutaan.

Lue lisää tästä artikkelista.

13.3 klo 15.37 Siilinjärven seurakunnan toimintaan muutoksia, Ylä-Savossa seurataan tilannetta

Siilinjärven seurakunta peruu toimintaansa 14.3.–31.5. koronaviruksen vuoksi. Kaikki konsertit, musiikkitilaisuudet, ryhmätoiminnat, leirit ja matkat on peruttu.

Jumalanpalvelukset järjestetään Siilinjärven kirkossa ja Vuorelan kirkossa toistaiseksi. Jumalanpalveluksen jälkeiset kahvitilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Myös hartaudet palvelutaloissa ja vuodeosastolla on peruttu toistaiseksi.

Ylä-Savon seurakuntayhtymästä tiedotetaan, että kaikki palvelut ovat saatavilla normaalisti, mutta paikan päällä asioivien asiakkaiden määrää pyritään vähentämään koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Asiointiin ohjeistetaan käyttämään ensisijaisesti puhelinta, sähköpostia tai verkkopalveluita.

Ylä-Savon seurakuntien toiminta jatkuu paikallisella tasolla toistaiseksi normaalisti tilannetta tarkkaan seuraten. Seurakuntiin kuuluvat Iisalmi, Sonkajärvi, Lapinlahti, Varpaisjärvi ja Pielavesi.

13.3 klo 15.19 Leppävirran kunta on nostanut johtamisvalmiutta

Leppävirran kunta on kohottanut johtamisvalmiuttaan koronaviruksen takia. Kunnan johtoryhmä seuraa tilannetta ja reagoi mahdollisiin tilanteen tai valtakunnallisiin viranomaisohjeiden muutoksiin.

Leppävirran henkilöstöä on ohjeistettu perjantaina koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Ohjeessa on määräykset työstä poissaolosta ulkomaan matkan jälkeen, ohjeet etätyöstä sekä toimintaohjeita kokousten, koulutusten, tapaamisten ja tilaisuuksien perumisesta tai siirtämisestä.

13.3 klo 14.43 Suosituksesta määräykseksi: Aluehallintovirasto kieltää yli 500 hengen yleisötilaisuudet kaikissa Manner-Suomen kunnissa

Aluehallintovirastot ovat 13.3.2020 antaneet määräykset, joiden mukaan yli 500 hengen yleisötilaisuudet sekä sisä- että ulkotiloissa kielletään uuden koronaviruksen aiheuttaman infektion (covid-19) leviämisen ehkäisemiseksi. Määräykset koskevat kaikkia Manner-Suomen kuntia ja ovat voimassa tartuntatautilain mukaisesti yhden kuukauden eli 12.4.2020 klo 24 asti. Määräys astuu voimaan välittömästi.

13.3. klo 14.38 Kuopion yliopistollisen sairaalan mukaan kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

Testauksessa keskitytään jatkossa rajattujen ryhmien näytteidenottoon, tiedottaa Kuopion yliopistollinen sairaala.

Hengitystieoireisten, mutta hyväkuntoisten henkilöiden, ei tule enää soittaa terveydenhuollon yksiköihin tai päivystysapuun, vaikka epäilisikin koronavirustartuntaa, KYSistä ohjeistetaan.

Uusi linjaus perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen eilen illalla päivittämiin ohjeisiin. Jatkossa koronavirusnäytteitä ei oteta matkailuun liittyen, vaan näytteenotossa keskitytään ryhmiin, joiden tartuntojen selvittäminen on kriittisintä.

13.3. klo 14.33 Erja Lyytisen Blueskuningatar-kiertue on siirretty syksylle

Muusikko Erja Lyytisen kiertue on siirretty ensi syksylle. Lyytisen piti konsertoida perjantai-iltana Kiuruvedellä. Uusista konserttipäivistä kerrotaan myöhemmin.

13.3. klo 14:23 Jääkiekkomaaottelu peruttu huhtikuussa Kuopiossa

Jääkiekkoliitto on perunut Suomi-Tanska harjoitusmaaottelun Kuopiossa 10. huhtikuuta. Pääsylipun jo ostaneille on toimitettu ohjeet lippurahojen palauttamisesta.

13.3. klo 14.18 Kuopio, Varkaus ja Iisalmi: Vältä vierailua riskiryhmiin kuuluvien luona

Kuopion kaupunki kehottaa altistuneita välttämään vierailuja riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden ja potilaiden luona, mutta ohjeistusta varsinaisista rajoituksista ei ole toistaiseksi annettu.

Iisalmen (siirryt toiseen palveluun) ja Varkauden kaupungeista todetaan, että kaupungeissa toimitaan THL:n valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan. Vierailuja kehotetaan välttämään, mutta kategorisesti niitä ei kielletä.

– Joillakin vuodeosastoilla on myös esimerkiksi saattohoitopotilaita. Heille vierailut ovat tärkeitä, muistuttaa Ylä-Savon Soten toimitusjohtaja Leila Pekkanen.

13.3. klo 14.17 Kuopion kansalaisopisto peruu kurssiryhmiä

Kuopion kansalaisopisto peruu 14.3. lähtien lasten ja nuorten ryhmät, palvelu-ja toimintakeskusten toimintan, vesiliikuntaryhmät, paritanssikurssit, musiikin yksilöopetus sekä kohdennetut senioriryhmät. Lisäksi perutaan muutamia yksittäisiä kursseja. Korvauskertoja kursseista ei järjestetä.

Kansalaisopisto peruu myös kaikki kevätjuhlat, tanssi-ja teatteriesitykset sekä konsertit. Verkko- ja etäopetus jatkuu kuitenkin normaalisti ja luennot järjestetään vain etäluentoina.

Sopimuskuntien (Kaavi, Rautavaara ja Tuusniemi) opetuksessa noudatetaan samoja periaatteita ellei kunta toisin päätä.

13.3. klo 14.14 Älä mene hammaslääkäriin kipeänä

Kuopion kaupunki tiedottaa, että hengitystieoireisten on peruttava kiireetön hammashoitoaika. Se tulee perua myös, jos epäilee koronavirustartuntaa tai on palannut epidemia-alueelta.

Kiireellistä hoitoa vaativat, oireettomat potilaat hoidetaan normaalisti. Hengitystieoireiset, kiireellistä hoitoa vaativat potilaat hoidetaan Kuopion kaupungin suun terveydenhuollon mukaan keskitetysti. Lisätietoa saa ajanvarausnumerosta 017 186 611.

13.3. klo 13.49 Palvelutalojen ryhmätoimintoja supistetaan

Kuopion asumisyksiköihin sovitut ylimääräiset vierailut, kuten esitykset ja yhteiset tapahtumat suositellaan siirrettäväksi myöhempään aikaan.

Asumisyksiköissä ja toimintakeskuksissa järjestettävät kaupungin liikunnanohjaajien ja vertaisohjaajien liikuntaryhmät on toistaiseksi peruttu 16. maaliskuuta alkaen. Tiloissa järjestettävät päiväryhmätoiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti.

Kaupungin ja seurakunnan järjestämät toiminnat, esimerkiksi hartaudet ja messut sekä kerhot kaupungin palvelukeskusten ja palvelutalojen toimintakeskusten tiloissa, on peruttu 14. maaliskuuta alkaen.

Myös palvelutalojen yhteydessä olevat Puijonlaakson ja Vehmersalmen asukastuvat suljetaan.

Kuopion kaupungin asumispalvelut ohjeistaa, etteivät ihmiset vierailisi sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana, koronavirukselle altistuneena tai edes lievästi flunssaisena.

13.3. klo 13.14 Apocalyptican konsertti pidetään 28.3.2021

Kuopion musiikkikeskus on siirtänyt Apocalyptican konsertin sunnuntailta 15.3. maaliskuulle 2021. Uusi päivämäärä on 28.3.2021. Keikoille jo ostetut liput käyvät sellaisenaan uusille keikkapäiville. Paikalliset järjestäjät tai lipputoimisto antavat lisätietoja lippurahojen palautuksista ja muista keikkojen siirtymisiin liittyvistä asioista.

13.3. klo 12.34 Kaavi perui salivuorot koululta

Kaavin kunta on lopettanut Kaavin koululta kaiken harraste- ja iltakäytön koronavirustilanteen takia. Perumiset koskevat kaikkia ulkopuolisia varauksia koulun kaikissa tiloissa.

13.3. klo 12.30 Kuopion kaupunki pyytää oppilaita ottamaan koulutarvikkeet kotiin perjantaina

Kuopiossa kaupungin opetustoimi on pyytänyt kaikkien koulujen oppilaita ja opiskelijoita ottamaan kaikki oppikirjat ja koulutarvikkeet mukaan kotiin perjantaina. Pyyntö on tehty siltä varalta, että koulunkäynti keskeytyisi esimerkiksi karanteenin vuoksi.

Ohjeen on antanut opetusjohtaja Leena Auvinen. Hänen mukaansa kyse on varautumisesta, eikä mitään tietoa mistään karanteenitilanteesta ole.

13.3. klo 12.19 Koronavirustilanne keskeyttää Kuopion Setlementti Puijolan toimintoja

Kuopion Setlementti Puijola keskeyttää ryhmätoiminnat Puijolan yksiköissä muun muassa Tyttöjen Talolla ja Kompassilla toistaiseksi. Yksilötyötä jatketaan ajanvarauksella.

Koronavirustilanne siirtää myös valtakunnalliset Setlementtipäivät, jotka piti järjestää Kuopiossa huhtikuussa. Ne järjestetään marraskuussa.

13.3. klo 11.41 Vuosijuhlia perutaan

Lauantaina pidettäväksi suunniteltu Varkauden Urheiluseurat ry:n 30-vuotisjuhla "Varkautelaiset seuratoimijat framille" on päätetty siirtää myöhempään ajankohtaan. Tilaisuuteen oli ilmoittautunut 170 ihmistä.

Myös Kuopion Työväenyhdistys on päättänyt perua tulevana sunnuntaina pidettävät 130-vuotisjuhlat hallituksen ja puolueen suositusten perusteella.

13.3. klo 11.11 ISYYn vuosijuhlat peruttu tältä viikonlopulta

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan 10-vuotisvuosijuhlat on peruttu tältä viikonlopulta. Juhlat oli määrä pitää huomenna lauantaina Kuopiossa. Juhlat pyritään pitämään myöhemmin.

13.3. klo 10.36 Itä-Suomen yliopisto on tiukentanut koronaviruslinjauksiaan

Tästä päivästä lähtien kaikki työhön ja opintoihin liittyvät matkat ulkomaille ovat kiellettyjä. Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävät kotiin etätyöhön tai -opiskeluun 14 vuorokauden ajaksi. Itä-Suomen yliopisto ei ota tällä hetkellä vastaan vierailijoita mistään päin maailmaa.

Työntekijä voi toistaiseksi jäädä sairauslomalle seitsemän vuorokauden ajaksi omalla ilmoituksellaan käymättä työterveyshuollossa. Yliopisto siirtää opetustaan entistä enemmän verkkoon. Itä-Suomen yliopistossa ei pidetä yli 10 henkilön kokouksia tai kokoontumisia.

Lue lisää tästä artikkelista.

13.3. klo 10.11. Kuopion kaupungin terveysasemilla ei anneta tästä päivästä lähtien kiireettömiä vastaanottoaikoja toistaiseksi

Rajoitus on voimassa, kunnes epidemiatilanne selviää. Myöskään hoitajien vastaanottoaikoja ei anneta. Jo annetut ajat kuitenkin hoidetaan, ellei tilanne muutu huonommaksi. Kiireettömiä hoitoaikoja on varattu huhtikuun loppuun saakka.

Kaupungin terveystoimi kehottaa lieväoireisia kuntalaisia jäämään kotiin ja hoitamaan itseään kotihoidolla ja käsikauppalääkkeillä. Voinnin huonontuessa pitää soittaa oman terveysaseman hoitotiimiin tai virka-ajan ulkopuolella päivystyksen neuvontanumeroon 116 117.

13.3. klo 9.30 Koronaviruksen näytteenotot alkavat kaikilla Pohjois-Savon isoimmilla terveysasemilla ensi maanantaista alkaen

Kuopiossa näytteitä otetaan pääterveysaseman sisäpihalla olevassa pakettiautossa, koska terveyskeskuksen sisälle ei ole saatu järjestettyä eristettyjä tiloja. Koronavirusnäytteitä otetaan vain lääkärin lähetteellä. Näytteenotoissa toteutetaan samoja kriteerejä kuin Kuopion yliopistollisessa sairaalassa otettavissa näytteissä.

13.3. klo 09.19 Koronavirus on keskeyttänyt lasten liikuntaharrastukset laajasti

Kuopion Palloseura kertoi perjantaiaamuna keskeyttävänsä harjoitus- ja pelitoiminnan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Salibandyseura Welhot on ilmoittanut keskeyttävänsä harjoitustoiminnan toistaiseksi. Myös turnauksiin osallistuminen sekä Kuopio-halliin ensi sunnuntaille suunniteltu junnuliigatapahtuma on peruttu.

Myös koripalloseura Linkki on lopettanut harjoitukset ja turnaukset koripalloliiton antaman ohjeen mukaisesti.

Puijon Pesis on perunut toistaiseksi harjoitustoiminnan joukkueissa, liikuntaleikkikerhossa ja palloilukerhossa.

Kuopion Reippaan voimistelijat on keskeyttänyt lasten ja nuorten harraste- ja kilparyhmien toiminnan sekä aikuisten ryhmäliikunnan toistaiseksi.

Jääkiekkoliitto on ohjeistanut, että seurat voivat päättää harrastustoiminnasta itsenäisesti että vanhemmat voivat päättää lapsen harrastamisen jatkumisesta.

Naisten jääkiekkoliigassa finaalit jäävät pelaamatta, mikä tarkoittaa sitä, että KalPan naiset eivät pääse pelaamaan loppuotteluita ensi kertaa joukkueen historiassa. Jääkiekkoliitto on päättänyt, että kaikki sarjatoiminta päättyy tältä kaudelta.

Miesten jääkiekkoliigan pudotuspelit lykkääntyvät ainakin viikolla. Salibandyliitto on keskeyttänyt myös pääsarjojen sarjatoiminnan toistaiseksi.

Urheiluautoilussa Rautavaaralla ajettava Kipari Sprint -kisa on lauantaina peruttu autourheilun lajliiton AKK:n hallituksen päätöksen mukaisesti. Esimerkiksi myös Suomen partiotoiminta keskeytyy ainakin huhtikuun puoliväliin saakka.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan