1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sini Pyy

Helmi-palkinto säveltäjä Outi Tarkiaiselle ja vammaisurheilija Sini Pyylle

10 000 euron Helmi-palkinto jaetaan kahden eri alan edustajan kesken, molemmille 5000 euroa.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy on tuttu näky Ounasvaaran laduilla. Pyy tavoittelee mitalia vuoden 2022 paralympialaisista. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Pohjolan Osuuspankin Helmi-palkinnon saavat tänä vuonna inarilainen säveltäjä Outi Tarkiainen ja rovaniemeläinen vammaisurheilija Sini Pyy.

Palkintotoimikunnan mukaan Outi Tarkiainen on uuden polven lappilainen säveltäjä, joka kuuluu sukupolvensa nouseviin suomalaissäveltäjiin. Inarissa asuva Tarkiaisen musiikissa on kuultavissa vaikutteita Lapista ja sen luonnosta. Hän on säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia sekä soitinteoksia. Teoksissa on myös häivähdys modaalista jazzmusiikkia. Tällä hetkellä hänen orkesteriteoksensa on ensiesityksissä Yhdysvalloissa.

Outi Tarkiainen on säveltänyt orkesteri- ja kamarimusiikkia. Kuva: Annu Passoja / Yle

Sini Pyy on rovaniemeläinen kelkkahiihtäjä, joka osallistui Pyeongchangin paralympialaisiin vuonna 2018. Hänen tavoitteenaan on mitali vuoden 2022 Pekingin paralympialaisista. Pyy palkittiin Pyeongchangin paralympiakisoissa Whang Youn Achievement- tunnustuksella. Se on palkinto, joka jaetaan mies- ja naisurheilijalle, jotka edustavat parhaiten paralympialaisten henkeä ja arvoja.

Helmi-palkinto on Pohjolan Osuuspankin myöntämä tunnustus, joka jaetaan henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminut esimerkillisesti ja ansioituneesti Lapin hyväksi. Aiemmin palkinnon ovat saaneet muun muassa Antti Tuisku, Hannu Manninen ja Kultamuseoyhdistys ry.

Helmi-palkinto jaetaan tänä vuonna 14. kerran vuodesta 2006 lähtien. Vuonna 2013 palkinto jätettiin jakamatta.