Hyppää sisältöön

Kotien lämmitys kivihiilellä loppuu jo muutaman vuoden päästä lähes kokonaan – Ylen kysely: Enemmistö energiantuottajista pyrkii eroon hiilestä jo 2025

Hiilestä luopuminen ei juuri nosta kuluttajien lämpölaskua, arvioivat yhtiöt.

Kivihiilivoimala Vaasassa. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Kotien lämmittäminen kivihiilellä loppuu valtaosassa Suomea etuajassa, kertoo Ylen kysely.

Laki kieltää hiilen käytön sähkön ja lämmön tuotannossa toukokuussa 2029. Kuitenkin selvä enemmistö energiantuottajista pyrkii eroon hiilestä jo 2025.

Taustalla on hallituksen porkkanaraha, jota on tarjolla hiilestä pikaisesti luopuville yrityksille.

Viime vuonna Suomessa oli kahdeksan energiantuottajaa, jotka käyttivät merkittäviä määriä kivihiiltä säännöllisessä energiantuotannossa.

Kaikki kahdeksan yritystä vastasivat sähköpostitse tehtyyn kyselyyn. Vastausten perusteella kuusi aikoo luopua hiilestä etukenossa.

Varhaisia luopujia ovat esimerkiksi Vantaan Energia, Vaasan Sähkö sekä Turun Seudun Energiantuotanto. Lahti Energia kertoo ajaneensa kivihiilivoimalansa alas jo viime vuonna.

Vastaajista ainoastaan Helsingin kaupungin omistama Helen ilmoitti, ettei se ehdi irtautua kivihiilestä kokonaan 2025 mennessä.

Syynä on se, että Helsingin pitää korvata kaksi isoa kivihiilivoimalaa, ja lisäksi kaukolämmön tarve on kaupungissa paljon suurempi kuin muualla Suomessa.

Vastaajista yhden tilanne oli epävarma: pietarsaarelaisen Alholmens Kraftin suunnitelmat ovat vielä kesken.

Tulokset on tiivistetty alla olevaan karttaan.

Kivihiiltä käytettiin Suomessa lämmöntuotannossa viime vuonna merkittävissä määrin kahdeksalla paikkakunnalla ja 11 voimalaitosyksikössä. Lahti Energian Kymijärven hiilivoimala suljettiin vuonna 2019. Kartasta puuttuu isoista hiilivoimaloista Fortumin Meri-Porin hiililauhdelaitos. Voimala on tehoreservissä, eli sitä ei käytetä nyt säännöllisessä sähköntuotannossa. Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Järeät investoinnit edessä

Kivihiilestä irtautuminen etuajassa ei ole pikkujuttu yhtiöiden kannalta. Kivihiilen kulutus on Suomessa puolittunut 2000-luvun alun tasolta, mutta hiiltä käytettiin viime vuonna vielä 2,3 miljoonaa tonnia.

Kivihiili kattoi vuonna 2018 noin kahdeksan prosenttia Suomen energiatarpeesta.

Ylen kyselyn vastauksista selviää, että energiantuottajat kaavailevat yhteensä yli miljardin euron investointeja vuoteen 2025 mennessä kivihiilen korvaamiseksi.

Tilalle on tulossa esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöjen hyödyntämistä, syvälle maankuoreen varastoitunutta geolämpöä, metsähaketta käyttäviä lämpölaitoksia sekä jätteiden polttoa.

Mittavista investoinneista huolimatta kuusi energiantuottajaa kahdeksasta arvioi, että kivihiilen korvaaminen ei nosta kuluttajien kaukolämpölaskuja tai vähintään vakauttaa hintoja.

Tämä johtuu siitä, että energiayhtiöt joutuvat nyt maksamaan kivihiilen polttamisesta paitsi kireitä polttoaineveroja myös päästöoikeusmaksun jokaista tuotettua hiilidioksiditonnia kohden.

Vantaan Energia ja Lahti Energia puolestaan kertovat, että kuluttajan lämpölaskua on voitu alentaa, kun kivihiilen käyttöä on ajettu alas.

Ainoastaan Sappin Kirkniemen paperitehdas ilmoittaa, että energiakulut kasvavat. Lohjalla sijaitseva voimalaitos tuottaa lämpöä tehtaan omiin tarpeisiin.

Kivihiilen käyttö on kallistunut merkittävästi EU:n päästöoikeuksien hinnannousun myötä. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Porkkanarahaa valtiolta

Yritysten halu luopua kivihiilestä etuajassa johtuu osaltaan valtiovallan tarjoamasta porkkanasta.

Hallitus hyväksyi maaliskuun loppupuolella investointituen energiantuottajille, jotka luopuvat hiilen käytöstä jo 2025.

Tukiohjelmaan on varattu yhteensä 90 miljoonaa euroa kolmen vuoden ajalle.

Energia-asioista vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) uskoo, että valtaosa toimijoista tarttuu mahdollisuuteen. Etusijalla ovat uuden teknologian hankkeet.

– Nyt haetaan ratkaisuja uusien teknologioiden, kuten lämpöpumppujen kautta, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan energiantuottajien intoa luopua hiilestä etuajassa selittää ilmapiirin muuttuminen. Tietoisuus ilmastonmuutoksesta on lisääntynyt valtavasti, ja kivihiilen haitallisuus ymmärretään.

–Yritykset haluavat jo oman imagonsa vuoksi luopua siitä erittäin nopeasti, Lintilä arvioi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kiittelee energiantuottajien aikeita luopua kivihiilestä etuajassa. Kuva: Toni Määttä / Yle

Lämpövarasto maan uumeniin

Yksi etujoukoissa hiilestä eroon pyrkivistä on Vaasan Sähkö.

Toimitusjohtaja Stefan Damlin kertoo, että työtä kivihiilestä luopumiseksi on tehty yhtiössä jo pitkään.

Vaskiluodon voimalaitokselle saapuu tätä nykyä vuodessa keskimäärin kymmenen laivalastillista hiiltä.

Nyt hiilen käyttöä aiotaan leikata tuntuvasti uudenlaisen lämpövaraston rakentamisella. Voimalaitoksen alla sijaitsevat vanhat, puhdistetut polttoaineen varastoluolat täytetään vedellä.

Ideana on varastoida voimalaitoksen tuottamaa lämpöenergiaa jättimäiseen vesimassaan.

Vaasan Sähkö aikoo luopua kivihiilestä etujoukoissa, sanoo toimitusjohtaja Stefan Damlin. Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Damlin kertoo, että varastosta vapautetaan lämpöä kaukolämpöverkkoon, jolloin tarve polttaa hiiltä vähenee.

– Lämpövarasto on sen verran suuri suhteessa kaupunkiin, että sillä pystytään lämmittämään Vaasan kaupunki neljän päivän ajan kylminä pakkaspäivinä, Damlin kertoo.

Investoinnin valmistumisen myötä kivihiililaivoja saapuu Vaskiluotoon vuodessa kymmenen sijasta seitsemän. Hiilen kulutus putoaa siis jopa 30 prosenttia.

Entä miten Vaasan Sähkö aikoo päästä eroon lopuista seitsemästä laivasta?

Damlin kertoo, että kaupunkia lämmitetään jatkossa yhä enemmän esimerkiksi teollisuuden ja jätevesien hukkalämpöjä hyödyntämällä. Vaasan Sähkö selvittää myös geolämmön käyttöä.

Näiden lisäksi yhtiö suunnittelee joko metsähaketta käyttävän laitoksen rakentamista tai vaihtoehtoisesti nykyisen jätevoimalan laajentamista.

Hiilestä irtautuminen tarkoittaa Vaasan Sähkölle noin sadan miljoonan euron investointeja, mikä on Damlinin mukaan merkittävä summa yhtiölle.

– Hallituksen tukipaketit ovat hyvin tärkeässä roolissa, että asiakkaan energiakustannukset pysyvät maltillisina, Damlin sanoo.

Vielä pari vuotta sitten energia-ala vastusti jyrkästi kivihiilen kieltolakia. Myös Vaasan Sähkö suhtautui aiemmin johdon aikana hiilikieltoon kriittisemmin.

Mikä on muuttunut?

Damlinin mukaan Vaasan Sähkö on uudistanut viime vuonna strategiansa, jonka osana hiilestä luopumista nopeutetaan. Hän sanoo, että samalla vastataan asiakkaiden toiveisiin.

– Ympäristökestävät ratkaisut ovat hyvin tärkeitä asiakkaille, Damlin päättää.

.
.