Hyppää sisältöön

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa: Löydät tästä artikkelista Pohjois-Karjalan koronauutiset 17.12.2021 saakka

Löydät tästä artikkelista Pohjois-Karjalan koronauutiset 17.12.2021 saakka.

Koronarokotuksia annetaan Joensuussa muun muassa Siilaisen terveysasemalla. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen uutiset Pohjois-Karjalasta löydät tästä linkistä.

  • Pohjois-Karjalan alueella todettuja tartuntoja on THL:n mukaan 1 895. Todellinen sairastuneiden määrä voi olla suurempi. Uudet tautitapaukset on havaittu Joensuussa ja Kiteellä. (17.12.2021).
  • Koronapandemian Pohjois-Karjalan alueellinen tilannekuvaryhmä kokoontuu seuraavan kerran torstaina 23.12.2021. Ryhmän kokoukset ovat pääsääntöisesti aina torstaisin.
  • Mihin kaikkeen korona on vaikuttanut Pohjois-Karjalassa? Lähetä meille juttuvinkki koronaan liittyen sähköpostilla joensuu@yle.fi
  • Ylen koko Suomen ja ulkomaat kattava korona-artikkeli
  • Katso tästä Ylen Korona lukuina -grafiikkakooste

Tämän artikkelin päivittäminen on lopetettu.

17.12. klo 17:05 Koronapassi käyttöön monissa ravintoloissa

Osa pohjoiskarjalaisista ravintoloista ottaa koronapassin käyttöön perjantaina 17. joulukuuta. Sekä Siun sote että Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Mara suosittelevat koronapassin käyttöönottoa Pohjois-Karjalassa.

Monet iltaravintolat ovat ilmoittaneet ottavansa passin käyttöön heti.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa tiedotti velvoittavansa asiakkailtaan koronapassia osassa ravintoloistaan maanantaista alkaen.

Useissa ruokaravintoloissa ja pienissä baareissa odotetaan vielä asiaan Itä-Suomen aluehallintoviraston virallista päätöstä.

17.12. klo 17:01 Tohmajärven kunnanvaltuustossa korona-altistuminen

Tohmajärven kunnanvaltuuston jäsenellä on todettu koronatartunta 13. joulukuuta pidetyn kunnanvaltuuston kokouksen jälkeen.

Kunnanjohtajan Mikko Löppösen mukaan kaikkia kokoustiloissa olleita on tiedotettu asiasta.

– Siun sotelta on saatu ohjeistus, jossa rokottamattomat henkilöt tullaan asettamaan tartuntalain mukaiseen karanteeniin 23. joulukuuta asti, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäksi kahdesti rokotetut henkilöt, joiden toisesta annoksesta on kulunut yli viikko altistumiseen, ohjataan oireseurantaan.

17.12. klo 7.00 Nyt suositellaan koronapassin käyttöä ja etätöitä

Koronapandemian vastainen taistelu kiristyy Pohjois-Karjalassa.

Maakunnassa suositellaan nyt koronapassin käyttöä ravintoloissa ja etätyön tekemistä silloin, kun se on mahdollista.

Lisäksi Siun sote pyytää aluehallintovirastoa antamaan Pohjois-Karjalaan yli 100 hengen yleisötilaisuuksia koskevan kokoontumisrajoituksen. Rajoituksen vaihtoehtona on koronapassin käyttöönotto.

Paikallisen koronanyrkin puheenjohtaja, ylilääkäri Jukka Heikkinen toteaa, että ennakoivat toimenpiteet ovat tarpeen, koska tartuntatilanteessa on selviä huononemisen merkkejä.

Samalla Siun sote ryhtyy nopeuttamaan riskiryhmien kolmansien rokotusten antamista. Rokotusvuorossa oleville tarjotaan mahdollisuutta ottaa rokote, kun koronarokotuksen toisesta rokotteesta on kulunut vähintään viisi kuukautta.

Kolmansia koronarokotuksia tarjotaan tällä hetkellä yli 70-vuotiaille, sairauden perusteella riskiryhmään kuuluville 12–59-vuotiaille sekä perusterveille 60–69-vuotiaille.

Pohjois-Karjalassa varmistui viime viikolla 45 koronavirustartuntaa. Tällä viikolla on todettu torstaiaamuun mennessä 36 tartuntaa.

16.12. klo 13:28 Ensimmäinen omikron-tartuntaketju Pohjois-Karjalassa

Ensimmäinen omikron-virusmuunnoksen aiheuttama tartuntaketju on varmistunut Pohjois-Karjalassa. Tartunta on Siun soten mukaan todettu Joensuun työssäkäyntialueella.

Ketjun ensimmäinen tartunta todettiin 13. joulukuuta, ja se varmistui omikron-virusmuunnoksen aiheuttamaksi keskiviikkona 15. joulukuuta.

Tapaukseen liittyviä jälkitartuntoja on todettu neljä, ja altistuneita on tällä hetkellä tiedossa noin 50. Altistumiset ovat tapahtuneet pääasiassa tartunnan saaneiden henkilöiden lähipiirissä ja työpaikoilla.

10.12. klo 15:40 Lasten koronatestauskäytäntöjä höllätään taas

Siun sote palauttaa ennalleen alle 12-vuotiaiden lasten koronatestauskäytännöt Joensuun seudulla. Alle 12-vuotiaiden lasten lieviä oireita voi seurata kotona ilman testaamista, jos perheessä kaikki yli 16-vuotiaat ovat täysin rokotettuja.

Perheen ulkopuolisia kontakteja tulee välttää, eikä hoitoon, kouluun tai harrastuksiin pidä mennä ennen kuin oireet ovat selvästi helpottaneet.

Ohjeita koronatestiin hakeutumisesta tiukennettiin Joensuun, Liperin ja Kontiolahden alueella marraskuun puolivälissä, kun koronavirustartuntojen määrä Joensuun asiointialueella kasvoi nopeasti.

9.12. klo 16.53 Päivittäiset tartuntamäärät laskevat

Torstaina 9.12. kokoontunut tilannekuvaryhmä toteaa, että Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on rauhoittunut edelleen. Tilanne ei täytä leviämisalueen tunnusmerkkejä.

Päivittäisten tartuntojen määrä on laskenut selvästi muutaman viikon takaisesta. Uusia tartuntoja todetaan tällä hetkellä keskimäärin 1–5 päivässä. Laajempia joukkoaltistumisia ei ole juurikaan tapahtunut.

Pohjois-Karjalassa todettiin viime viikolla (48) yhteensä 49 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 96. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä todettuja tartuntoja oli 12 ja karanteenissa oli 56 ihmistä. Eniten tartuntoja todettiin 40–49-vuotiailla, ja lasten osuus tartunnan saaneista on vähentynyt.

Varovaisuus on silti tarpeen, ja maakunnassa suositellaan kasvomaskien käyttöä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Muun Suomen koronatilanne on monin paikoin selvästi huonompi, joten lomamatkoja ja vierailuja suunnittelevien on syytä tarkistaa paikallinen koronatilanne ja suositukset etukäteen.

9.12. klo 16.39 Pienten lasten rokotukset voivat alkaa pian

Siun sote käynnistää 5–11-vuotiaiden koronarokotukset mahdollisesti vielä ennen joulua. Valmisteluja tehdään parhaillaan neuvoloissa ja kouluterveydenhuollossa.

Lasten rokotukset aloitetaan lääketieteellisistä riskiryhmistä. THL ei kuitenkaan ole vielä linjannut, ketkä 5–11-vuotiaat kuuluvat riskiryhmiin.

– Lapsilla riskiryhmät eivät ole samat kuin aikuisilla, ja niistä odotamme vielä linjausta, toteaa Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Lue lisää:

3.12. klo 17.38 Rokotukset laajenevat

Siun sote tekee järjestelyjä rokotusten laajentamisesta riskiryhmiin sairauden perusteella kuuluville lapsille. Nuorimmat rokotettavat ovat 5-vuotiaita. Lisäksi rokotukset ovat laajenemassa kaikkiin yli 18-vuotiaisiin.

Siun sotessa on käynnissä yli 70-vuotiaiden, 12–69 -vuotiaiden riskiryhmäläisten, perusterveiden 60–69 -vuotiaiden, laitoksissa ja hoivakodeissa asuvien sekä sote-henkilöstön 3. koronarokotukset.

Iäkkäiden ja riskiryhmien 3. koronarokotuksissa jatketaan kuuden kuukauden rokotusvälillä, sillä siirtyminen THL:n mahdollistamaan viiden kuukauden väliin aiheuttaisi muun muassa aikojen perumista ja uudelleen järjestelyjä. Rokotuksia antava henkilökunta ei riittäisi toteuttamaan muutoksia. Koronarokotusten lisäksi Siun sotessa on käynnissä influenssarokotukset.

3.12. klo 6.00 Virustilanne hieman helpottanut

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia on hienoisesti helpottanut, eikä tilanne täytä tällä hetkellä leviämisalueen tunnusmerkkejä.

Paikallinen koronanyrkki kuitenkin suosittelee kasvomaskien käyttöä kaikille kansalaisille.

Koronaviruksen ilmaantuvuus maakunnassa ylittää edelleen leviämisalueen yhtenä kriteerinä olevan 100 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Rokottamattomien tai vasta osittaisen rokotussuojan saaneiden keskuudessa ilmaantuvuus on kuitenkin 374,59, kun rokotetuilla ilmaantuvuus on 54,35.

Maakunnassa todettiin viime viikolla 96 koronavirustartuntaa . Edellisellä niitä oli 121. Tällä viikolla, torstaiaamuun mennessä, on varmistunut 50 virustartuntaa.

Tartuntoja todettiin viime viikolla Ilomantsissa, Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa, Outokummussa ja Tohmajärvellä. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli yhdeksän.

Eniten tartuntoja oli edelleen alle 12-vuotiailla lapsilla, mutta tartuntojen määrät ovat kasvaneet myös aikuisten keskuudessa.

Joensuun Kuhasalon jätevesiseurannassa koronavirusta ei enää esiinny merkittäviä määriä. Siun soten tartunnanjäljityksen ruuhkat ovat myös helpottaneet.

Alueellisen koronatyöryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Jukka Heikkinen kertoo, että tartunnat leviävät tällä hetkellä erityisesti perhepiirissä.

– Laajemmat koulu- tai harrastusryhmissä tapahtuneet altistumiset ovat vähentyneet. Maskien määräaikainen palauttaminen kouluihin, testikäytäntöjen tiukentaminen sekä ihmisten varovaisempi käyttäytyminen ovat varmasti vaikuttaneet tähän.

Jukka Heikkinen muistuttaa, että omaa sairastumisriskiään voi jokainen yli 12-vuotias edelleen pienentää ottamalla rokotteet.

2.12. klo 16.01 Pohjois-Karjalaan ei tullut kokoontumisrajoituksia

Pohjois-Karjalaan ei tule kokoontumisrajoituksia koronatilanteen vuoksi. Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt asiasta torstaina.

AVI pyysi asiantuntija-arvioita kokoontumisrajoitusten asettamisesta Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymältä Siun sotelta. Huolellisen arvioinnin jälkeen AVI ei tässä vaiheessa aseta kokoontumisrajoituksia Pohjois-Karjalan maakunnan alueelle.

Sen sijaan Pohjois-Savoon AVI asetti rajoituksia.

Lue lisää:

29.11. klo 15.59 Ylämyllyn Paloaukean koululla mahdollisia korona-atistumisia

Koulujen korona-altistumiset jatkuvat Pohjois-Karjalassa. Ylämyllyn koulun Paloaukean yksikössä on voinut altistua koronavirukselle maanantaina ja tiistaina 22.–23. marraskuuta.

Siun sote tiedotti asiasta Liperin perusopetukselle viikonloppuna.

Lähialtistuneet on asetettu karanteeniin ja ja heitä on tiedotettu asiasta. Heidän tulee jäädä pois koulusta ja harrastuksista. Lisäksi altistuneita oppilaita neljästä luokasta on asetettu oireseurantaan.

Oireseurantaan asetetut oppilaat voivat jatkaa koulunkäyntiä normaalisti, mutta heitä kehotetaan hakeutumaan herkästi koronatestiin lievissäkin oireissa.

26.11. klo 15.03 AVI tutkii uusien rajoitusten tarpeen yleisötapahtumiin

Aluehallintovirasto arvioi koronarajoitusten tarvetta Itä-Suomessa. Avi pohtii, pitäisikö yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia rajoittaa Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi.

AVI on pyytänyt Siun sotea toimittamaan tiedot maakunnan koronatilanteesta ensi tiistaihin mennessä.

Mahdolliset yleisörajoitukset astuvat voimaan viikon päästä perjantaina (3.12.)

25.11. klo 17.25 Myös jätevesiseurannassa enemmän koronavirusta kuin koskaan aikaisemmin

Pohjois-Karjalan koronatilanne lähestyy leviämisalueen tunnusmerkkejä. Leviämisalueen kriteereistä täyttyy koronaviruksen ilmaantuvuus väestössä, jossa raja on sata tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Lisäksi Joensuun Kuhasalon jätevesiseurannassa koronavirusta esiintyy selvästi enemmän kuin koskaan aiemmin epidemian aikana.

Viime viikolla (46) maakunnassa todettiin 121 koronavirustartuntaa. Määrä oli koko epidemia-ajan korkein. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 35 ja karanteenissa on noin 230 ihmistä. Tartuntoja on liki kaikissa maakunnan kunnissa.

Eniten tartuntoja oli 0–9-vuotiailla, seuraavaksi eniten 10–19-vuotiailla. 12 vuotta täyttäneistä pohjoiskarjalaisista vielä reilut 22 000 on täysin rokottamattomia.

Viime päivinä Siun soten tartunnanjäljityksen ruuhkaa on saatu purettua. Tilanne on kuitenkin yhä haastava, sillä esimerkiksi uusia koulualtistumisia todetaan jatkuvasti eri puolilla maakuntaa.

24.11. klo 17.25 Toisen ja kolmannen koronarokotteen välin oltava vähintään puoli vuotta

Siun sote suosittelee ottamaan kolmannen koronarokotteen vasta kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokotteen suojateho vakavaa koronavirustautia vastaan säilyy valtaosalla erittäin hyvänä ainakin kuuden kuukauden ajan.

Lue lisää:

19.11. klo 15.17 Kahdessa joensuulaisessa koulussa otetaan maskit käyttöön

Joensuun lyseon lukiossa ja Pataluodon koulussa on otettu jälleen kasvomaskit käyttöön. Lyseon lukiossa maskit ovat käytössä ykkösluokkalaisilla ja heitä opettavilla. Pataluodossa maskeja käyttävät kuutosluokkalaiset, yläkoululaiset ja henkilökunta. Koulut jakavat maskit kaikille. Kouluissa on ollut useita korona-altistuksia ja karanteeniin määrättyjä ihmisiä.

Sen sijaan Nepenmäen yhtenäiskoulun kohdennetut rajoitukset on purettu.

19.11. klo 13.25 Kaikille 60-vuotiaille kolmannet koronarokotukset

Kolmansia koronarokotuksia ryhdytään antamaan Siun soten alueella entistä suuremmalle ihmisjoukolle. Ajan rokotukseen voivat varata kaikki 60-vuotta täyttäneet henkilöt. Tähän mennessä kolmansia rokotuksia ovat saaneet sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat.

Ajanvarausryhmä laajenee netissä 60–69 vuotiaille huomenna, ja puhelimitse ajan voi varata maanantaina. Kolmannen rokotuksen voi ottaa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta rokotteesta. Tänä vuonna 70-vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille Siun sote tarjoaa koronarokotusaikaa kirjeitse.

Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista kaksi koronarokotetta on ottanut hieman yli 81 prosenttia.

18.11. klo 18.05 Tartuntojen määrä kasvaa kovaa kyytiä

Pohjois-Karjalassa todetaan tällä hetkellä päivittäin 10–20 uutta tartuntaa eli määrä nousee nopeasti. Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on yli sata tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Tämä on koko epidemia-ajan korkein ilmaantuvuusluku maakunnassa.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 49 ja karanteenissa on yli 460 ihmistä. Viime viikolla (45) todettiin yhteensä 107 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tartuntoja oli 73.

Korona leviää nyt tehokkaasti lasten ja nuorten parissa. Siun sotesta todetaan, että tartunnat leviävät nimenomaan lasten välityksellä, vaikka aiemmin kouluissa ja päiväkodeissa tapahtuneista altistumisista ei juurikaan seurannut tartuntoja.

Tilanteesta huolimatta sairaalahoitoa on tarvinnut vain muutama potilas. Siun soten tartunnanjäljitys ja puhelinpalvelut ovat kuormittuneet merkittävästi. Uusia rajoituksia ei ole tullut Siun soten alueelle.

17.11. klo 15.08 Koronatilanne pahenee lasten keskuudessa

Koronavirusepidemia kiihtyy Joensuun seudulla. Tartuntoja todetaan paljon rokottamattomilla, alle 12-vuotiailla koululaisilla, sekä päiväkoti-ikäisillä lapsilla. Koulu- ja päiväkotialtistumisia on lähes päivittäin, ja tartunnat ovat levinneet muun muassa harrastusryhmien kautta laajemmalle. Perhepiireissä tartuntoja ovat saaneet myös jo rokotetut henkilöt.

Siun sote on päättänyt tilanteen vuoksi tiukentaa koronaohjeistusta Joensuussa, Liperissä ja Kontiolahdella. Ohjeistuksen mukaan alle 12-vuotiaat ja kaikki rokottamattomat lapset on vietävä koronatestiin lievissäkin oireissa mahdollisimman pian. Oireisena ei pidä mennä hoitoon, kouluun tai harrastuksiin. Kasvomaskien käyttö on suositeltavaa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Tarkempi ohjeistus löytyy Siun soten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Siun soten tartunnanjäljitys on ruuhkaantunut tartuntojen kasvun vuoksi. Myös yhteispäivystyksen puhelinpalvelu on kuormittunut koulu- ja päiväkotialtistumisiin liittyvistä tiedusteluista.

12.11. klo 14.52 Nepenmäen koulussa kohdennettuja rajoituksia

Joensuun Nepenmäen koulun ja kirjaston koronarajoitukset jatkuvat. Kaupungin valmiusryhmä on päättänyt jatkaa rajoituksia ensi viikon loppuun saakka.

Nepenmäen koululla ja kirjastossa on voimassa vahva maskisuositus. Koulu jakaa maskit henkilökunnalle ja oppilaille kuudennesta luokasta lähtien. Maskisuositus koskee myös vierailijoita, jotka ovat tervetulleita koululle vain välttämättömissä tilanteissa.

Koulu välttää opetusryhmien sekoittamista ja pitää huolta turvaväleistä. Rajoitukset koskevat myös koulun oppilaiden aamu- ja iltapäivätoimintaa.

Koulussa on todettu koronatartuntoja ja -altistuksia useissa opetusryhmissä. Valmiusryhmä arvioi Nepenmäen koulun tilannetta seuraavan kerran viikon kuluttua.

11.11. klo 17.01 Koronavirustartuntoja yhä enemmän

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä kasvaa. Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu 37 ja karanteenissa on yli 300 ihmistä. Viime viikolla todettiin yhteensä 73 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla niitä oli 39. Suurin osa tartunnoista oli alle 40-vuotiailla, ja tästä ryhmästä eniten 10–19-vuotiailla.

Tartuntoja on yhä erityisesti koululaisten keskuudessa. Joensuun seudulla on laajalle levinnyt tartuntaketju.

Lokakuun ensimmäisellä viikolla tartunnan saaneista rokottamattomia oli 64 prosenttia.

Sairaalakuormitus on pysynyt vähäisenä. Ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta kertoo, että täydellä rokotussuojalla joutuu vain harvoin sairaalahoitoon. Pohjois-Karjalassa kaksi rokoteannosta on saanut 80 prosenttia kaikista yli 12-vuotiaista. Alle 40-vuotiaiden rokotekattavuus on kuitenkin edelleen jäljessä.

Siun sote muistuttaa, että maski on yhä tarpeellinen paikoissa, joissa on paljon muita ihmisiä.

11.11. klo 15.59 Infektiovastaanotot loppuvat

Koronapandemian ajan toimineet erilliset infektiovastaanotot päättyvät Siun soten terveysasemilla.

Epidemian vaatimia infektiovastaanottoja oli kaikkiaan seitsemän. Näistä ainoastaan yksi, Siilaisen terveysasemalla toimiva yksikkö jatkaa toimintaansa. Siilaiselle keskitetään kokeiluluonteisesti kaikkien Joensuun kantakaupungin alueen infektiopotilaiden hoito.

Infektiovastaanottojen toiminta päättyy ensi maanantaina. Siun sote muistuttaa, että terveysasemille tulee edelleen soittaa ennen paikan päälle saapumista.

10.11. klo 17.24 Ruuhkaa tartunnanjäljityksessä ja testeissä

Siun soten tartunnanjäljitys on ruuhkautunut koronavirustartuntojen lisääntymisen myötä.

Viime aikoina uusia tartuntoja on tullut päivittäin vajaasta kymmenestä pariinkymmeneen. Esimerkiksi keskiviikkona Siun soten alueella oli THL:n tilastojen mukaan 18 uutta tartuntaa.

Pulmalliseksi tilanteen tekee se, että tartuntoja todetaan runsaasti koululaisten keskuudessa. Tällöin myös altistuneiden määrät ovat huomattavia.

Siun soten mukaan kaikkiin karanteeniin määrättäviin ei välttämättä pystytä olemaan yhteydessä samana päivänä. Viive voi venyä kahden tai kolmen päivän mittaiseksi.

Siun sote toivookin, että jos saa omasta lähipiiristään tiedon tartunnoista, on yhteydenottoa hyvä odottaa rauhassa. Oireseurannasta saa ohjeita koulujen ja harrastusryhmien kautta, ja ohjeet löytyvät myös Siun soten verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Siun sote on myös päättänyt, ettei karanteenissa oleville tarjota enää automattisesti koronatestejä karanteenin lyhentämiseksi. Tämän uskotaan helpottavan tartunnanjäljityksen työmäärää.

Ruuhkan vuoksi myös koronatesteihin pääsyssä ja vastausten saamisessa voi olla viivettä, kerrotaan Siun sotesta.

10.11. klo 15.01 Siun soten koronajäljitys kangertelee

Siun soten koronajäljitys kangertelee.

Perheistä on kerrottu, että sairaanhoitopiiristä on otettu yhteyttä altistumisista vasta viiveellä. Eniten tartuntaketjuja on ollut kouluissa ja nuorten harrastuksissa Joensuun seudulla.

Infektiolääkäri Jukka Heikkisen mukaan jäljitys on vaikeutunut vähitellen viime viikkoina. Kun lisäksi päivittäiset tartuntamäärät ovat viime viikosta lähtien nousseet merkittävästi, Siun sote pitää kriisikokouksen jäljitystilanteesta keskiviikkona.

Tänään on jo lisätty kysynnän kasvun vuoksi kapasiteettia koronatestaukseen, mikä vaikeuttaa Heikkisen mukaan keskussairaalan henkilöstöpulaa.

Siun sotessa vaihtoehtoina on saada lisää väkeä jäljitykseen tai luopua kokonaan tartunnan jäljityksestä kouluissa yksittäistapauksissa, kuten on tehty esimerkiksi Keski-Suomessa ja Pirkanmaalla.

5.11. klo 13.55 Riskiryhmien kolmannet rokotukset alkavat

Siun sote käynnistää parhaillaan kolmatta rokotuskierrosta yli 70-vuotiaille ja sairauden puolesta riskiryhmiin kuuluville. Ajanvaraus rokotuksiin aukeaa maanantaina 8. marraskuuta. Yli 70-vuotiaat kutsutaan rokotuksiin kirjeellä. Henkilöille, jotka ovat ottaneet käyttöön Suomi.fi-viestit-palvelun, kirje lähetetään sähköisesti.

60–69-vuotiaiden perusterveiden koronarokotukset käynnistyvät vuodenvaiheen tienoilla.

Lue lisää:

5.11. klo 13.53 Maakunnan rokotuskattavuus on nyt yli 80 prosenttia

Pohjois-Karjalan rokotuskattavuus on noussut yli 80 prosenttiin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastosta selviää, että 80,4 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut molemmat koronarokotteet.

Ensimmäisen annoksen on saanut 86,6 prosenttia.

3.11. klo 13.33 Koululaisia etäopetuksessa Liperissä ja Joensuussa

Koronatauti leviää nyt koululaisten keskuudessa.

Nepenmäen koulussa Joensuussa on keskiviikkona siirtynyt etäopetukseen yksi alaluokka, jonka 24 oppilaasta osa on määrätty karanteeniin. Altistuminen noin 700 oppilaan koulussa on tapahtunut viime viikon ja alkuviikon aikana. Siun sotesta ollaan suoraan yhteydessä lähialtistuneisiin.

Liperissä Salokylän koulun vajaat 70 oppilasta ovat olleet tämän viikon etäopetuksessa korona-altistumisten vuoksi. Koulunjohtaja Jaana Minkkinen kertoo, että perjantaina kouluun on palaamassa osa oppilaista, reilut 20 alakoululaista.

Liperissä on lisäksi karanteenin vuoksi suljettu täksi viikoksi kolme päiväkotiryhmää Paloaukean päiväkodista Ylämyllyllä. Ryhmissä on yhteensä lähes 40 hoitolasta.

1.11. klo 15.05 Kontiolahti luopuu koululaisten maskisuosituksesta

Kouluissa otetaan askelia kohti normaalia arkea. Esimerkiksi Kontiolahdella kunta on maanantaina päättänyt luopua koululaisten maskisuosituksesta. Kunta ei enää jaa kouluissa maskeja, mutta omaa maskia saa yhä halutessaan käyttää.

Koululaisia opastetaan pitämään edelleen huolta käsi- ja yskimis-hygieniasta sekä välttämään tarpeettomia fyysisiä kontakteja.

Tarvittaessa kouluilla on valmius palata rajoituksiin ja aloittaa kasvomaskien jako, mikäli koronatilanne taas heikkenee.

29.10. klo 13.56 Kolmansia koronarokotuksia annetaan vaiheittain

Siun sote on aloittanut kolmansien koronarokotusten piikittämisen.

Kolmannen rokotteen ovat saaneet lähes kokonaan ilman vastustuskykyä olevat ihmiset ja he, joille annettiin ensimmäiset kaksi rokotetta lyhyellä välillä.

Sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat 12–69 -vuotiaat saavat kolmannen koronarokotteen marraskuun toisella viikolla. Tämän jälkeen vuorossa ovat yli 70-vuotiaat.

60–69 -vuotiaiden kolmannet rokotukset käynnistyvät näillä näkymin loppuvuodesta. Kolmas koronarokote voidaan antaa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttu toisesta rokotteesta.

28.10. klo 16.56 Itä-Suomen koulun ryppäässä viime viikolla yli 20 tartuntaa

Pohjoiskarjalaisilla viime aikoina todetuista koronatartunnoista noin puolet on peräisin samasta, Itä-Suomen kouluun liittyvästä tartuntaryppäästä. Siinä on viime viikon aikana todettu kaikkiaan yli kaksikymmentä tartuntaa. Luvussa mukana ovat koululaisten perhepiirissä ja vapaa-ajan harrastuksissa tapahtuneet tartunnat. Altistuneita on pari sataa, joista 70 on määrätty viralliseen karanteeniin.

Viime viikolla eli viikolla 42 pohjoiskarjalaisilla oli 39 koronavirustartuntaa. Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli 10–19-vuotiailla. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli yhdeksän. Tartunnan saaneista rokottamattomia oli 48,7 prosenttia.

Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 77 prosenttia on saanut koronarokotteen molemmat annokset.

Siun sote arvioi koronasta aiheutuvan terveydenhuollon kuormituksen kohtalaiseksi.

22.10. klo 15:06 Kirjeet 70-vuotiaille kolmannesta rokotuksesta

Siun sote on tehnyt järjestelyjä kolmannen koronarokotuskierroksen käynnistämiseksi. Kuntayhtymä lähettää ensi viikosta alkaen kirjeet kaikille tänä vuonna 70 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille henkilöille, jotka ovat saaneet kaksi koronarokotetta.

Kirjeessä ilmoitetaan valmiiksi varattu rokotusaika ja -paikka kolmanteen rokotukseen. Rokottamiset käynnistyvät marraskuun puolivälissä. Kolmas koronarokotus on mahdollista antaa aikaisintaan kuuden kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Laitosten ja hoivakotien asukkaiden kolmannet rokotukset käynnistetään heti, kun järjestelyt ovat valmiit. Myös riskiryhmäläisten kolmannet rokotukset lähestyvät samaa tahtia.

21.10. klo 17.15 Tilanne vakaa, mutta joukkoaltistuminen voi muuttaa sitä

Joensuussa Itä-Suomen koulussa ja useissa harrastusryhmissä on todettu joukkoaltistumista koronalle. Kuluvalla viikolla tartuntoja oli torstaiaamuun mennessä todettu 19 ja karanteenissa oli yhteensä 104 henkilöä. Altistuneita on kaikkiaan yli 200.

Koronanyrkki on päättänyt jatkaa koulujen maskisuositusta lokakuun loppuun saakka.

Siun sote luonnehtii Pohjois-Karjalan koronatilannetta vakaaksi. Laajat joukkoaltistumiset voivat kuitenkin pahimmillaan muuttaa tilannetta nopeastikin.

Viime viikolla eli viikolla 41 uusia tartuntoja todettiin 26. Tartuntoja oli Joensuussa, Kontiolahdessa, Lieksassa, Liperissä ja Outokummussa. Suurin osa koronatartunnoista on todettu rokottamattomilla tai ensimmäisen rokoteannoksen saaneilla ihmisillä.

21.10. klo 13.22 Siun sote aloittaa kolmannet rokotukset

Siun sote aloittaa kolmansien koronarokotteiden antamisen marraskuun aikana.

Tällä hetkellä tehdään järjestelyjä sen suhteen, kuinka rokottaminen toteutetaan käytännössä. Siun sote kertonee suunnitelmista tarkemmin huomenna.

Kolmatta rokotetta suositellaan kuusikymmentä vuotta täyttäneille, kaikille laitoksissa ja hoivakodeissa asuville sekä riskiryhmiin kuuluville.

Kaikkiaan rokottaminen koskee Pohjois-Karjalassa kymmeniä tuhansia henkilöitä.

19.10. klo 16.12 Nuorten muistutusviestejä ei saatu lähetettyä

Siun soten nuorille suuntaamia koronarokotusten muistutusviestejä ei saatu lähetettyä. Tekstiviestien oli määrä lähteä 18. lokakuuta kaikille 20–24-vuotiaille, mutta potilastietojärjestelmän teknisten ongelmien takia viestejä ei saatu lähetettyä.

Viesteillä oli tarkoitus kannustaa nuoria ottamaan koronarokote. Näillä näkymin Siun sote joutuu luopumaan tekstiviestien lähetyksestä kokonaan.

Lue lisää:

15.10. klo 15.50 Nuorille tekstiviesti rokotuksista

Siun sote kannustaa nuoria koronarokotuksen ottamiseen henkilökohtaisilla tekstiviestillä.

20–24 -vuotiaat Siun soten alueen nuoret saavat maanantaina (18.10.) viestin, jossa muistutetaan koronarokotteen tärkeydestä ja ajan varaamisesta. Kyseisessä ikäryhmässä on kaikkein eniten rokottamattomia.

Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa on vielä noin 25 000 ilman rokotusta olevaa, yli 12-vuotiasta ihmistä.

14.10. klo 16.59 Ikäihmisten asumisyksikössä korona-altistuminen

Kontiolahdella 26 ihmistä on altistunut koronavirukselle Siun soten ikäihmisten tehostetun asumisen yksikössä. Altistuminen on tapahtunut Tähkäkodissa ennen lokakuun puoliväliä.

Asukkaita tarkkaillaan, ja Tähkäkodin ikäihmiset ja heidän omaisensa tietävät asiasta. Palveluyksikön toiminta jatkuu normaalisti.

14.10. klo 16.53 Tartunnoista suurin osa alle 30-vuotiailla

Pohjois-Karjalan koronatilanne on vakaa, kertoo Siun sote viikoittaisessa päivityksessään. Edellisellä viikolla (viikko 40) uusia tartuntoja oli 29. Kuluvalla viikolla tartuntoja oli torstaiaamuun mennessä todettu 14 ja karanteenissa on 35 ihmistä. Ulkomailta saatuja tartuntoja oli kuusi.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Tartuntapaikkakuntia ovat Joensuu, Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Rääkkylä ja Tohmajärvi. Joukkoaltistumisia on ollut yhdellä koululla, harrastusjoukkueessa sekä sote-yksikössä.

Siun soten arvion mukaan koronasta aiheutuva terveydenhuollon kuormitus on vähäinen. Yli 12-vuotiaista kaikkiaan 74 prosenttia on saanut koronarokotteen molemmat annokset.

8.10. klo 6.40 Maskisuosituksia on päivitetty

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on pysynyt rauhallisena ja rokotuskattavuus nousee tasaisesti.

Maakunnassa varmistui viime viikolla 32 tartuntaa. Tällä viikolla, torstaiaamuun mennessä, on todettu 10 tapausta.

Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 72 prosenttia on saanut kaksi konronarokotetta. Ensimmäisen rokoteannoksen on ottanut 83 prosenttia.

Paikallinen koronanyrkki on päivittänyt Siun soten alueella voimassa olevaa maskisuositusta.

Kasvomaskin käyttöä suositellaan edelleen julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. Koulujen maskisuositusta jatketaan syysloman loppuun saakka. Lisäksi erityisesti rokottamattomien kannattaa harkita kasvomaskin käyttöä muutoinkin.

– Esimerkiksi 20–30-vuotiaista vasta noin puolet on saanut molemmat rokotteet, ja 12–19-vuotiaista vain neljännes. Koronavirus ei myöskään ole hävinnyt mihinkään, joten suojautuminen on edelleen järkevää, muistuttaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva ylilääkäri Jukka Heikkinen.

Työpaikoilla suositellaan seuraamaan Työterveyslaitoksen ohjeistuksia maskien käytöstä. Ely-keskus edellyttää edelleen maskien käyttöä järjestämässään joukkoliikenteessä. Siun soten toimipisteissä asioivien asiakkaiden ja potilaiden toivotaan myös käyttävän maskia.

Etätyösuositus on Pohjois-Karjalassa edelleen voimassa valtakunnallisen linjauksen mukaisesti. Valtakunnallinen etätyösuositus on päättymässä 15.10.2021.

4.10. klo 15.00 Joensuussa useita altistumisia

Joensuussa on tullut ilmi useita joukkoaltistumisia koronavirukselle.

Riverian Joensuun-toimipisteestä 14 henkilöä on ohjattu oireseurantaan altistumisen vuoksi. Altistuminen on tapahtunut 29. syyskuuta. Samana päivänä noin klo 12–12.30 on ollut mahdollista altistua virukselle myös Riverian opiskelijaravintolassa.

Hammaslahden esiopetuksessa 20 henkilöä on altistunut koronavirukselle 29.–30. syyskuuta välisenä aikana. Altistuneista 15 henkilöä on asetettu karanteeniin ja loput ohjattu oireseurantaan.

Yksityisessä kotihoidossa Joensuussa on lisäksi 30 henkilöä altistunut koronavirukselle 27.–29. syyskuuta välisenä aikana. Kolme henkilöä on määrätty karanteeniin ja loput ohjattu oireseurantaan.

1.10. klo 6.55 Yli 12-vuotiaista 69 prosenttia saanut molemmat rokoteannokset

Koronarokotukset edistyvät Pohjois-Karjalassa tasaisesti. Nyt 69 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut molemmat rokoteannokset. Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on saman ikäisistä 83 prosenttia.

Viime viikolla maakunnassa otetuissa testeissä todettiin pohjoiskarjalaisilla yhteensä 24 uutta koronatartuntaa. Sairastuneet olivat Joensuusta, Lieksasta, Liperistä, Nurmeksesta ja Outokummusta. Tartunnan alkuperä saatiin selville kaikissa tautitapauksissa.

Kuluvalla viikolla tartuntoja oli torstaiaamuun mennessä vahvistettu 18, karanteenissa oli 95 ihmistä.

Eniten tartuntoja on todettu 20-29-vuotiailla, joista valtaosaa ei ole rokotettu tai he ovat saaneet vasta ensimmäisen rokoteannoksen.

Pohjois-Karjalan koronatoimista päättävä tilannekuvatyöryhmä piti vielä voimassa yleisen kasvomaskisuosituksen julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa. Kokouksen aikana torstaina THL julkaisi uuden kasvomaskisuosituksen, joka maakunnassa otetaan käytäntöön ensi viikolla.

Pohjois-Karjalassa on edelleen voimassa etätyösuositus silloin, kun se on mahdollista.

30.9. klo 14.59 Joensuun seurakunnat purkavat koronarajoituksiaan

Joensuun seurakunnat eivät enää rajoita kirkollisten tapahtumien osallistujien määrää. Luterilainen seurakuntayhtymä purkaa koronan vuoksi käytössä olleet, kahden metrin turvaväleihin perustuneet osallistujien enimmäismäärää koskevat rajoitukset omissa tiloissaan.

29.9. klo 13.30 Korona-altistuminen Noljakan koulussa Joensuussa

Siun sote –kuntayhtymä tiedottaa, että Noljakan koulussa on 54 henkilöä voinut altistua koronavirukselle viime keskiviikon ja perjantain välisenä aikana. Neljä henkilöä on asetettu karanteeniin, loput ovat saaneet ohjeet oireiden seuraamiseen.

Noljakan koulu on tiedottanut asiasta omissa kanavissaan ja välittänyt ohjeet oireseurannasta. Siun sote on ollut suoraan yhteydessä karanteeniin määrättyihin.

24.9. klo 16.26 Hoitohenkilöstön rokotuksia keskussairaalassa kehotetaan porrastamaan reaktioiden vuoksi

Pohjois-Karjalan keskussairaalan hoitohenkilöstön vasta aloitettuja kolmansia koronarokotuksia kehotetaan porrastamaan.

Keskiviikkona aloitetusta kolmannen rokoteannoksen pistämisestä on aiheutunut yllättävän monille kuumereaktio. Reaktio on harmillinen, mutta ei vaarallinen, korostaa ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta.

Jotta uusi rokotekierros ei haittaisi keskussairaalan toimintaa, eri yksiköitä on kehotettu porrastamaan rokotusten ottamista. Näin varmistetaan, että samasta yksiköstä ei ole yht'aikaa useita hoitajia tai lääkäreitä poissa mahdollisten reaktioiden takia.

Kolmatta rokoteannosta tarjotaan nyt niille hoitajille ja lääkäreille, jotka saivat ensimmäisen ja toisen rokotteen hyvin pienellä rokotusvälillä tammi-helmikuussa.

Tällä hetkellä Joensuussa ei ole sairaalahoidossa yhtään koronapotilasta.

23.9. klo 18.10 Koronatilanne on rauhallinen, 66 prosenttia on saanut molemmat rokotteet

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote tiedottaa, että koronavirustilanne alueella on pysynyt rauhallisena. Tartuntoja todetaan edelleen päivittäin, mutta tartunnat ovat hyvin jäljitettävissä.

– Rokotteiden ottaminen on nyt keskeinen keino hillitä epidemiaa ja saada yhteiskuntaa avattua, ylilääkäri Jukka Heikkinen Siun sotesta toteaa.

Yli 12-vuotiaista pohjoiskarjalaisista 66 prosenttia on saanut koronarokotteen molemmat annokset, ensimmäisen rokotteen on saanut 83 prosenttia.

– Koska rokoteväliä on lyhennetty, tavoitteena oleva vähintään 80 prosentin rokotuskattavuus maakunnassa saavutettaneen lokakuun lopulla, Heikkinen arvioi.

Viikolla 37 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 17 tapausta, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 13. Tämän viikon tartunnoista pohjoiskarjalaisilla oli 11.

Kuluvalla viikolla tartuntoja on todettu 16. Karanteenissa oli torstaiaamuna yhteensä 55 ihmistä.

Tartunnoista suurin osa todettiin alle 30-vuotiailla. Eniten tartuntoja oli alle 12-vuotiailla sekä 20–30-vuotiailla. Tartunnan saaneista valtaosa ei ole saanut rokotetta lainkaan tai he ovat saaneet vasta rokotteen ensimmäisen annoksen.

Tartuntoja todettiin viime viikolla Joensuussa, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä ja Nurmeksessa. Tartuntojen alkuperä saatiin selville 94 prosentissa todetuista tapauksista. Kuusi tartunnoista todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä.

Pohjois-Karjalassa suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Maskin käyttö on suositeltavaa myös työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, kun samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä. Myös etätyösuositus on voimassa, silloin kun se on mahdollista. Yleisötilaisuuksissa ja harrastustoiminnassa on edelleen tärkeää huolehtia hygieniaohjeistusten noudattamisesta.

22.9. klo 16.30 Kolmas rokotuskierros alkaa Pohjois-Karjalassa

Siun sote käynnistää kolmannet koronarokotukset lähiviikkojen aikana. Kolmas koronarokote annetaan lyhyellä välillä rokotetuille sekä voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille.

Lyhyellä, kolmesta neljään viikon rokotusvälillä rokotettiin vuodenvaihteessa muun muassa kriittistä sote-henkilöstöä sekä osa hoivakotien asukkaista ja työntekijöistä.

Kolmas rokotuskierros ei koske ikäryhmittäin toteutettuja väestörokotuksia.

Lue lisää:

22.9. klo 14.36 Liperin kirkonkylän koululla korona-altistuminen

Liperin kirkonkylän koululla ja koulun iltapäiväkerhossa kaikkiaan 25 henkilöä on altistunut koronavirukselle tiistaina 14. syyskuuta. Kolme henkilöä on asetettu karanteeniin ja loput ohjattu oireseurantaan.

Koulu ja Siun sote ovat olleet yhteydessä altistuneisiin.

17.9. klo 16.40 Altistuminen Niittylahden koululla

Niittylahden koulussa Joensuussa 18 henkilöä on asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen takia. Lisäksi kaksi henkilöä on ohjattu oireseurantaan.

Altistuminen on tapahtunut maanantaina 13. syyskuuta.

Koulu on tiedottanut oppilaita ja vanhempia asiasta omissa kanavissaan ja Siun sote on ollut suoraan yhteydessä altistuneisiin.

16.9. klo 18.19 Tautitilanne pysyy rauhallisena, rokotusinto hiipuu

Pohjois-Karjalan koronavirustilanne on pysynyt viime viikot rauhallisena. Viikolla 36 uusia tartuntoja todettiin yhteensä 13, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 19.

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä eniten alle 30-vuotiaiden ja noin 40-vuotiaiden ikäryhmissä. Tartunnan saaneista valtaosa ei ole saanut rokotetta lainkaan tai he ovat saaneet vasta ensimmäisen annoksen.

Pohjoiskarjalaisten into rokotteiden ottamiseen on Siun soten mukaan maakunnassa hiipunut. Valtakunnallisena tavoitteena on päästä avaamaan yhteiskuntaa laajemmin, kun 80 prosenttia väestöstä on saanut molemmat rokoteannokset.

Pohjois-Karjalassa molemmat rokoteannokset on saanut tällä hetkellä noin 62 prosenttia yli 12-vuotiaista. Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut 82 prosenttia.

13.9. klo 16.43 Siun sotella walk in -rokotuksia ympäri maakuntaa

Siun sote järjestää tällä viikolla useita walk in -rokotuksia ympäri maakuntaa.

Maanantaina rokotuksia on tarjolla Outokummussa ja Polvijärvellä, tiistaina puolestaan Lieksassa ja Juuassa.

Keskiviikkona walk in -rokotus järjestetään Tohmajärvellä, torstaina ja perjantaina Joensuussa.

Nurmeksessa rokotteita on tarjolla tiistaista torstaihin.

Myös Itä-Suomen yliopisto järjestää opiskelijoilleen ja henkilökunnalle tarkoitetun rokotustilaisuuden.

Rokotukset tapahtuvat Joensuun yliopistokampuksella Carelia-rakennuksessa torstaina.

Tilaisuuksissa voi ottaa sekä ensimmäisiä että toisia koronarokotusannoksia.

13.9. klo 16.40 Koulualtistuminen Rantakylän normaalikoulussa

Rantakylän normaalikoulussa 11 henkilöä on ohjattu viikonlopun aikana oireseurantaan koronavirukselle altistumisen vuoksi.

Altistuminen on tapahtunut viime viikon maanantaina.

Karanteeneilta vältyttiin maskin käytön ansiosta.

Koulu on välittänyt tiedon asiasta sekä ohjeet oireseurannasta oppilaille ja vanhemmille.

7.9. klo 13.03 Koulualtistumisia Liperissä Viinijärvellä ja Mattisenlahdella

Liperissä Viinijärven ja Mattisenlahden kouluilta on määrätty yhteensä yhdeksän henkilöä karanteniin koronavirukselle altistumisen takia. Altistumiset ovat tapahtuneet torstaina 2. syyskuuta Mattisenlahdella ja perjantaina 3. syyskuuta Viinijärvellä.

Oireseurantaan on lisäksi ohjattu molemmilta kouluilta useita oppilaita. Koulut ovat tiedottaneet oppilaita ja vanhempia Wilman kautta ja välittäneet ohjeet oireseurannasta. Siun sote on ollut suoraan yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettuihin.

2.9. klo 16.57 Koronatartuntojen määrä lähti laskuun Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalassa todettujen koronavirustartuntojen määrä on viimeisen viikon aikana kääntynyt laskuun. Maakunta on kuitenkin edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa ja alueelliset suositus- ja rajoitustoimet pidetään toistaiseksi ennallaan.

Viikolla 34 uusia koronavirustartuntoja todettiin 33, kun edellisellä viikolla tapauksia kirjautui 60. Pohjoiskarjalaisilla tartuntoja oli 28. Kuluvalla viikolla torstai-iltapäivään mennessä tartuntoja on todettu yhteensä viisi ja karanteenissa oli yhteensä 78 henkilöä.

Tartuntoja on todettu eniten alle 25-vuotiaiden ikäryhmissä. Sairastuneista puolet ei ollut saanut lainkaan rokotetta.

1.9. klo 15.45 Walk in -rokotuksia Joensuussa ja Lieksassa

Walk in -rokotustilaisuuksia järjestetään tällä ja ensi viikolla ainakin Joensuussa ja Lieksassa.

Joensuun Malmikadun rokotuspisteellä rokotus on mahdollista käydä ilman ajanvarausta tostaina 2. syyskuuta.

Lisäksi PK Terveys järjestää Joensuussa ensi viikolla maksuttomia walk in -koronarokotuksia ilta-aikaan. Päivittäin on tarjolla ilman ajanvarausta 50 Modernan koronarokotetta.

Lieksan terveysasemalla rokotteita jaetaan keskiviikkona 8. syyskuuta.

31.8. klo 16.58 Yläkoulussa laaja altistuminen Lieksassa

Siun sote tiedottaa, että Lieksan yläkoulussa on 44 ihmistä altistunut koronavirukselle. Altistuminen on tapahtunut maanantaina 23.–tiistaina 24. elokuuta.

Yläkoulu on tiedottanut oppilaille ja heidän huoltajilleen asiasta Wilman kautta. Siun sote on myös ollut suoraan yhteydessä kaikkiin karanteeniin asetettaviin.

Siun soten tartunnanjäljityksessä on ruuhkaa, mutta kuntayhtymä ottaa karanteeniin asetettaviin yhteyttä mahdollisimman nopeasti.

Ruuhkan takia yhteydenotto voi kuitenkin viivästyä. Tämän vuoksi on tärkeää, että koronavirukselle altistuneet noudattavat siihen asti koulujen, päiväkotien tai harrastusseurojen omissa kanavissaan antamia ohjeita.

Siun soten verkkosivuilta löytyy ohjeita koronavirukselle altistuneille ja tartunnan saaneille.

30.8. klo 14.38 Toinen tehosterokote voi tulla ajankohtaiseksi vielä loppuvuodesta

Deltavariantti on herättänyt myös Pohjois-Karjalassa kysymyksiä koronarokotteiden tehosta.

Rokotekattavuus on maakunnassa hyvä: reilut 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, ja toinenkin on pistetty jo yli puolelle väestöstä.

Yli 60-vuotiaiden osalta tartuntamäärät ovat kuitenkin kääntyneet jälleen kasvuun. Nyt sairastuvat myös lapset, mikä on uusi ilmiö.

Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Jukka Heikkinen uskoo, että deltavariantin vuoksi voidaan tarvita vielä toinenkin tehosterokote.

– Olemassa olevat rokotteet suojaavat hyvin etenkin vakavalta tautimuodolta. Lievän taudin osalta emme oikein osaa vielä tarkkaan sanoa. Voi olla, että rokotettujen osalta suojateho alkaa alkuvuoden aikana hiipua.

Toinen tehosterokote voi Heikkisen mukaan olla ajankohtainen jo marras-joulukuussa.

Paras ase deltavarianttiin olisi täsmärokote, mutta sellaista ei Heikkisen mukaan ole toistaiseksi tiedossa.

27.8. klo 6.40 Maakunta edelleen kiihtymisvaiheessa

Alueellinen koronanyrkki linjasi torstai-iltana, että maakunta on yhä kiihtymisvaiheessa, ja aiemmat suositukset pysyvät voimassa. Tasaantumisen merkkejä on kuitenkin ilmassa.

Viikolla 33 Pohjois-Karjalassa ja pohjoiskarjalaisilla uusia koronatartuntoja todettiin yhteensä 60, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 58. Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 59. Kuluvalla viikolla torstai-iltapäivään mennessä tartuntoja on todettu yhteensä 17.

Viime viikolla tartuntoja todettiin useissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Tartunnoista vajaa neljännes oli peräisin ulkomailta. Aiemmin karanteeniin asetetuilla henkilöillä todettiin 25 tartuntaa. Tartuntojen alkuperä on tiedossa 85 prosentissa todetuista tapauksista.

Tilanteessa voi nähdä hieman tasaantumisen merkkejä, sanoo infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun soten tiedotteessa.

– Tällä hetkellä 10–19-vuotiaat ovat sairastuneissa suurin ryhmä, mikä on uusi ilmiö. Myös yli 60-vuotiaiden tartunnat ovat jälleen nousussa, Sieberns kertoo.

Korona aiheuttaa juuri nyt kohtalaista sairaalakuormitusta, mutta ei kuitenkaan vaikuta heikentävästi sairaalan toimintaan. Sairaalassa on muutenkin tällä hetkellä paljon potilaita.

24.8. klo 7.15 Lieksassa rajoitetaan vierailuja päiväkoteihin ja kouluihin

Lieksassa tiukennetaan koronaviruksen vastaisia toimia.

Syynä on se, että kaupungissa on todettu yhdeksän uutta koronavirustartuntaa viime viikoilla (33). Alistuneita on parikymmentä.

Altistumisia on tapahtunut muun muassa Vuonislahden ryhmäperhepäiväkodissa, joka on suljettu ainakin viikon 34 loppuun saakka.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa tiukennetaan toimintaohjeita välittömästi. Päivähoitopaikoissa lasten hoitoon luovutus ja hoidosta haku tapahtuu toistaiseksi ulkotiloissa.

Ulkopuolisten vierailijoiden käyntejä niin varhaiskasvatuksessa, kuin perusopetuksessa rajoitetaan. Muutos koskee myös Brahea-kampusta, jossa vierailuja rajoitetaan yläkoulun lisäksi lukiossa.

Syksyn ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat abiturientit siirtyvät varotoimenpiteenä etäopetukseen 6. syyskuuta alkaen.

Siun sote järjestää Lieksan terveysasemalla tiistaina 24. päivä kello 16–19 niin sanotun Walk in -rokotetilaisuuden, jonne on varattu 80 koronarokotetta ensimmäistä rokoteannosta ottaville henkilöille.

20.8. klo 17.45 Vahvistettu useita joukkoaltistumisia koronavirukselle

Joukkoaltistumisia on todettu kouluissa, harraste- ja urheiluryhmissä sekä sairaalalla.

Joensuun normaalikoulussa on todettu uusia koronatapauksia, joiden vuoksi useita oppilaita ja henkilökuntaa on altistunut koronavirukselle. Selvitystyö yhä kesken.

Koulu tiedottaa asiasta oppilaille ja huoltajille. Siun sote puolestaan on lähipäivinä yhteydessä karanteeniin asetettaviin.

Uusia altistumisia on todettu myös aiemmin uutisoidussa Joensuun steinerkoulun altistumisessa.

Lisäksi joukkoaltistumisia on todettu useissa harrastus- ja urheiluryhmissä. Seurat tiedottavat altistumisista omien kanaviensa kautta. Siun sote on yhteydessä karanteeniin asetettaviin, kun jäljitystyö etenee.

Myös Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa on todettu joukkoaltistuminen, joka koskee sekä potilaita että henkilökuntaa. Altistumispaikkoja ovat sairaalan K- ja J- talon käytävät keskiviikkona 18. elokuuta klo 16.30-17.

Altistuneet ohjataan oireseurantaan tai asetetaan karanteeniin. Sairaalan toiminta jatkuu normaalisti altistumisesta huolimatta.

Useiden joukkoaltistumisten vuoksi tartunnanjäljityksessä on runsaasti työtä.

Myös päivystysavun numeroon tulee runsaasti kyselyitä mahdollisiin altistumisiin. Ruuhkien ehkäisemiseksi on tärkeää noudattaa koulujen, päiväkotien tai harrastusseurojen omissa kanavissaan antamia ohjeita.

Siun soten verkkosivuille on koottu myös ohjeita koronavirukselle altistuneille (siirryt toiseen palveluun) ja tartunnan saaneille.

Terveysviranomaiset muistuttavat, että on tärkeää käyttää kasvomaskia, pitää turvavälejä ja ottaa koronarokote. Erityisesti koronaviruksen deltavariantti leviää herkästi.

20.8. klo 11.16 Siun sote: etätyösuositus edelleen tarpeellinen

Pohjois-Karjalan koronanyrkki suosittaa etätöiden jatkamista. Lomakauden päättyessä etätyösuositus on noussut jälleen keskusteluun.

Alueellinen koronatyöryhmä linjasi eilen, että etätyösuositus on edelleen tarpeellinen tehtävissä, joissa se on mahdollista.

20.8. klo 11.14 Maakunta edelleen kiihtymisvaiheessa – altistumisia nyt kouluissa ja päiväkodeissa

Viime viikolla maakunnassa todettiin yhteensä 58 uutta koronatartuntaa. Edellisviikolla tapauksia kirjautui 69. Tällä viikolla tartuntoja oli torstaihin mennessä todettu yhteensä 54, Siun sote kertoo tiedotteessaan.

Tartuntoja on varmistettu lähes kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa.

Kuluvan viikon aikana Pohjois-Karjalassa on todettu useita joukkoaltistumisia kouluissa ja päiväkodeissa.

Torstaina korona-altistumisia todettiin Kontiolahden koulussa, Kontiolahden Kirkonkylän koulussa, Joensuun normaalikoulussa sekä Kaislan päiväkodissa Joensuussa. Altistuneita on yhteensä lähes kaksi sataa.

18.8. klo 11.22 Lieksassa kokeillaan walk in -rokotuksia

Siun soten walk in -rokotukset jatkuvat. Rokotusta ilman ajanvarausta kokeillaan nyt Lieksassa. Lieksan terveysasemalla koronarokotteen ensimmäinen annos on mahdollista saada tiistaina 24. elokuuta.

Tarjolla on noin 80 Biontech-Pfizerin rokotetta. Tehosterokotteita tilaisuudessa ei anneta.

17.8. klo 13.25 Avi ei pidä kokoontumisrajoituksia välttämättöminä

Itä-Suomen aluehallintovirasto ei aseta kokoontumisrajoituksia koronan takia. Tiistaina tiedotettu päätös koskee myös Pohjois-Karjalaa.

Avin arvion mukaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittaminen ei ole tällä hetkellä välttämätöntä tartuntatautilain perusteella. Sairaanhoitopiirien asiantuntijat arvioivat korkeista tartuntamääristä huolimatta, että terveydenhuollon kantokyky ei ole Itä-Suomessa vaarassa.

Rokotekattavuuden eteneminen vähentää vakavien sairastumisten riskiä ja sairaalahoidon tarvetta. Aluehallintoviraston ylijohtajan Soile Lahden mukaan tilanteen pysyminen hallinnassa Itä-Suomessa on kiinni ihmisten käyttäytymisestä ja rokotusten ottamisesta.

Pohjois-Karjala on epidemian kiihtymisvaiheessa, samoin Pohjois- ja Etelä-Savo. Itä-Savon sairaanhoitopiiri eli Savonlinnan seutu on perustasolla.

16.8. klo 8.01 Koulualtistumisia useissa oppilaitoksissa Joensuussa

Joensuussa on todettu korona-altistumisia steinerkoulussa, Pyhäselän koulussa sekä Tulliportin normaalikoulussa. Maskien käytön vuoksi laajoja altistumisia ei ole päässyt tapahtumaan.

Karanteeniin on asetettu useita opettajia ja oppilaita.

Lue lisää:

12.8. klo 17.55 Maskisuositus kaikkiin tilanteisiin, joissa lähikontakteja vaikea välttää

Pohjois-Karjalan alueellinen Covid-työryhmä totesi torstain kokouksessaan, että maakunta on yhä koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Viime viikolla pohjoiskarjalaisilla todettiin 62 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen alkuperä on tiedossa yli 90 prosentin osalta.

Työryhmä tarkensi maskisuositustaan. Nyt maskia kehotetaan käyttämään kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Suositus koskee myös ulkotilaisuuksia, ellei niissä pysty pitämään turvaväliä.

– Delta-variantin on todettu leviävän herkästi myös ulkotiloissa, joten maski kannattaa pitää kasvoilla aina, kun on paikassa, jossa on useita ihmisiä, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns kannustaa.

Rokotukset etenevät Pohjois-Karjalassa. Ne eivät kuitenkaan vielä poista tai vähennä muun suojautumisen tarvetta. Maakunnassa on edelleen rokottamattomia ja yhden rokoteannoksen saaneita. Lisäksi rokotteen suojateho voi olla heikompi vanhemmilla ihmisillä.

– Rokotettu henkilökin voi kantaa virusta ja levittää sitä eteenpäin iäkkäämmälle ihmiselle, infektioylilääkäri Sieberns muistuttaa.

12.8. klo 16.50 Outokumpu perui Okufestin ja Kummunkadun avajaiset

Outokummun kaupunki ilmoitti torstaina, että perinteinen kaupunkifestivaali Okufest on peruttu tältä kesältä heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Tapahtuman piti olla maakuntapäivänä elokuun 28. päivä.

Samalla piti viettää kaupungin uusitun pääkadun, Kummunkadun avajaisia. Juhlallisuudet kuitenkin siirtyvät ensi vuoteen.

– On ikävää perua koko kaupungin yhteinen kansanjuhla, mutta ratkaisulle on vahvat perusteet. Koronatilanteen kehittymistä on vaikea ennakoida. Lisäksi Itä-Suomen aluehallintoviraston on tarkoitus ensi maanantaina päättää mahdollisista uusista alueellisista rajoituksista, kaupungin tapahtumatyöryhmän puheenjohtaja Jukka-Pekka Lätti perustelee.

Lätin mukaan Outokumpu ei voi myöskään ottaa pienintäkään riskiä, että kaupungin merkittäviltä osin toteuttamassa yleisötapahtumassa tulisi esimerkiksi tartuntaketjuja.

Kaupungin tapahtuma- ja Okufest-työryhmä kokoontuu syyskuussa sopimaan kesän 2022 Okufestin sekä Kummunkadun avajaisten ajankohdasta.

12.8. klo 11.11 Alle 16-vuotiaiden rokotukset alkoivat kouluterveydenhuollossa

Pohjois-Karjalassa alle 16-vuotiaiden koronarokotuksia aletaan antaa oppilaitoksissa heti lukuvuoden alettua. Ensimmäiset 12–15-vuotiaiden rokotteet annetaan torstaina Joensuussa.

Lähiviikkoina rokotukset laajenevat koko maakuntaan. Rokotuksia antavat oppilaitosten kouluterveydenhoitajat. Ajan voi varata myös yleisille rokotuspisteille.

Lue lisää:

10.8. klo 16.21 Joensuussa lukiolaiset ja ammattin opiskelevat voivat saada koronarokotuksen oppilaitoksessaan

Nuorten rokotekattavuutta yritetään parantaa Pohjois-Karjalassa viemällä koronarokotukset oppilaitoksiin. Huomenna keskiviikkona Siun sote rokottaa nuoria ilman ajanvarausta Riveria ammattiopiston Peltolan kampuksella Joensuussa. Tarjolla on sata rokotetta ja ne annetaan saapumisjärjestyksessä. Rokotustilaisuuksia on tulossa myös Joensuun lukioihin.

Ammattiin opiskelevien liitto Sakki ja Suomen Lukiolaisten liitto ovat toivoneet nuorille matalan kynnyksen rokotusmahdollisuutta.

9.8. klo 17.00 Koronatiedustelut ruuhkauttavat yhteispäivystyksen puhelimen

Siun soten päivystyspuhelinnumero on ruuhkautunut koronan takia. Pohjois-Karjalan sairaanhoitokuntayhtymä tiedottaa, että päivystysnumeroon 116 117 tulee nyt päivittäin 100-200 koronaan liittyvää puhelua. Tämä on ruuhkauttanut numeron, johon yhteispäivystykseen tulevia potilaita kehotetaan soittamaan aina ennen vastaanotolle tuloa hoidon tarpeen arvioimiseksi.

Kun numeroon ennen koronaa tuli 150-250 puhelua vuorokaudessa, nyt päivystysapuun soitetaan 400-600 kertaa vuorokaudessa.

Siun sote korostaa, että numero 116 117 on tarkoitettu äkillisesti sairastuneille ja loukkaantuneille, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa. Numerossa toimii takaisinsoittopalvelu, mutta vastauspuhelua voi joutua odottamaan tunteja. Henkeä uhkaavassa tilanteessa pitää soittaa yleiseen hätänumeroon 112.

Koronaa, altistusta, oireseurantaa ja karanteenia koskevissa kysymyksissä lisätietoa löytyy Siun soten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi tietoa löytyy erillisistä altistuneen karanteeniohjeista (siirryt toiseen palveluun).

9.8. klo 16.55 Rokotusten ajanvaraus laajenee 12-15-vuotiaisiin

Maakunnan 12-15-vuotiaiden koronarokottaminen tapahtuu lähiviikkoina kouluterveydenhuollossa oppilaitosten omien suunnitelmisn mukaan. Siun sote tiedottaa koulu- ja luokkakohtaiset rokotusajat Wilman kautta. Lähtökohta on edetä vanhemmista nuorempiin ikäryhmiin.

Rokotuksen voi varata tiistaista 10. elokuuta alkaen verkkoajanvarauksen kautta. Rokotettavan täytyy olla täyttänyt 12 vuotta. Tarkemmat ohjeet ja linkki ajanvaraukseen löytyy Siun soten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun). Rokotusaika on mahdollista varata myös puhelimitse maanantaisin kello 8-9 numerosta 013 330 2131.

Aika tehosterokotukseen annetaan ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Rokotuspaikka pysyy samana.

Alaikäinen saa itse päättää koronarokotuksesta, jos rokottaja katsoo hänen kykenevän päättämään itse hoidostaan. Muussa tapauksessa asiaan tarvitaan huoltajien suostumus. Tulostettava suostumuslomake tulee lähipäivinä Wilmaan sekä Siun soten kouluterveydenhuollon nettisivuille.

7.8. klo 11.57 Pohjois-Karjalassa ei koronatartuntoja perjantain jälkeen

Pohjois-Karjalassa ei ole todettu uusia koronatartuntoja perjantain jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

6.8. klo 16.45 Altistumisia päiväkodissa Joensuussa

Joensuussa Penttilän päiväkodissa on todettu korona-altistumisia. Tapauksen vuoksi yksi lapsiryhmä ja muutama työntekijä asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuminen on tapahtunut 2.–3. elokuuta.

Päiväkoti on tiedottanut huoltajia tapauksesta omien kanaviensa kautta. Siun sote on yhteydessä karanteeniin asetettaviin lähipäivien aikana. Ennen virallista karanteenipäätöstä on tärkeää noudattaa päiväkodin antamia ohjeita.

Perjantaina klo 16 mennessä Pohjois-Karjalassa on todettu yhteensä 21 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen runsas määrä on lisännyt ruuhkaa tartuntojen jäljitystyössä.

Siun sote muistuttaa, että ensitieto altistumisesta ja karanteeniin asettamisesta voi tulla viranomaisten sijaan esimerkiksi työnantajalta tai lasten päiväkodin kautta. Siten omaehtoinen karanteeni on hyvä aloittaa jo ennen terveysviranomaisen yhteydenottoa ja virallista karanteenipäätöstä.

6.8. klo 13.35 Siun sote aloittaa 12–15-vuotiaiden koronarokotukset ensi viikolla

Nuorten 12–15-vuotiaiden koronarokotukset käynnistyvät Pohjois-Karjalassa ensi viikolla.

Siun sote rokottaa nuoria kouluterveydenhuollon kautta. Aikaa rokotukseen ei siis tarvitse varata. Nuoren tulee kuitenkin itse päättää, ottaako rokotteen vai ei. Mikäli nuori ei halua tehdä itse päätöstä, tarvitaan rokotukseen huoltajien suostumus.

Vanhemmat saavat tietoa rokotuksista Wilman kautta. Jo tähän mennessä Pohjois-Karjalassa on rokotettu 12–15-vuotiaita riskiryhmiin kuuluvia nuoria.

6.8. klo 13.00 Uusia koronarokotusaikoja varattavaksi lauantaina ja maanantaina

Uusia koronarokotusaikoja avataan varattavaksi ensi viikolle lauantaina 7.8. klo 12 ja maanantaina 9.8. klo 8. Rokotusaikoja tulee varattavaksi noin 1 500.

Ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta. Ohjeet ja linkki verkkoajanvaraukseen löytyvät Siun soten verkkosivuilta.

Jos verkkoajanvarausta ei ole mahdollista käyttää, voi ajan varata maanantaisin klo 8–9 puhelimitse numerosta 013 330 2131.

6.8. klo 12.56 Walk in -rokotuksia jatketaan Joensuussa, myös tehosterokotteita tarjolla

Siun sote jatkaa ilman ajanvarausta toteutettavia Walk in -rokotuksia Joensuussa. Seuraava tilaisuus järjestetään ensi viikon keskiviikkona 11.8. Malmikatu 9:n rokotuspisteessä.

Tulevassa rokotustilaisuudessa annetaan 1. rokoteannoksien lisäksi myös tehosterokotteita henkilöille, jotka haluavat aikaistaa rokotusta.

Rokotukset toteutetaan vuoronumeroilla, joita on saatavilla klo 17–19 tai niin kauan kuin rokotteita riittää. Tarjolla on noin 200 Modernan rokotetta.

Tehosterokotteita annetaan aikaisintaan 8 viikon kuluttua ensimmäisestä rokoteannoksesta. Walk in -rokotuksessa koronarokotteita annetaan 16 vuotta täyttäneille.

5.8. klo 18.28 Siun sote: Pohjois-Karjala edelleen kiihtymisvaiheessa

Pohjois-Karjalan alueellinen Covid-tilannekuvatyöryhmä on todennut kokouksessaan, että maakunta on edelleen koronapandemian kiihtymisvaiheessa. Siun sote tiedotti asiasta torstaina iltakuuden jälkeen.

Tartuntoja todetaan edelleen runsaasti eri puolilla maakuntaa. Viikolla 30 Pohjois-Karjalassa ja pohjoiskarjalaisilla uusia koronatartuntoja todettiin yhteensä 86, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 75.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Liperissä, Polvijärvellä ja Tohmajärvellä. Tartunnoista 6 oli peräisin ulkomailta. Kymmenen tartunnan alkuperä jäi epäselväksi.

Pohjois-Karjalassa koronavirukselle altistumisen vuoksi karanteenissa on tällä hetkellä noin 400 henkilöä. Suuren tartunta- ja altistumismäärän vuoksi myös Siun soten altistumispaikkojen lista on kasvanut viime viikkoina.

Siun sote on tähän saakka ollut yhteydessä ennakkoon listalle lisättäviin toimijoihin, mikä on ollut erittäin työlästä ja hidastanut listan päivittämistä. Jatkossa Siun sote julkaisee altistumispaikat listalla ilman yhteydenottoa.

– Altistumisia voi nyt tapahtua käytännössä missä vain. Tartunnan jäljityksen kannalta on kuitenkin tärkeää pitää yllä listaa, josta ihmiset voivat tarkistaa, ovatko he liikkuneet paikoissa, joissa virukselle on voinut altistua. Listalla olevien yritysten ei tarvitse ryhtyä erityisiin toimiin. Annettuja hygieniaohjeita tulee noudattaa jatkossakin tiukasti, infektioylilääkäri Jennifer Sieberns sanoo Siun soten tiedotteessa.

5.8. klo 12.08 Pohjois-Karjalaan ei rajoituksia ravintoloiden aukioloon

Hallitus on päättänyt, että ravintoloiden toimintaa rajoitetaan koronaepidemian takia. Uudet ravintoloiden rajoitukset koskevat vain leviämisvaiheen alueita, joten rajoituksillla ei ole vaikutusta Pohjois-Karjalaan.

Ravintoloiden uudet rajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Kymenlaakson maakunnissa sekä pääkaupunkiseudun kaupungeissa, jotka ovat leviämisvaiheessa.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla anniskelu on sallittua klo 7–22. Sisätilojen tanssi- ja karaokekielto tulee jälleen voimaan leviämisvaiheen alueilla.

Kiihtymisvaiheen alueilla ei tule muutoksia aukioloon, eli anniskelu saa jatkua kello 24 asti. Pohjois-Karjala on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa.

Uutista korjattu 5.8.2021 klo 15.55: STM kertoi aamulla tiedotustilaisuudessa virheellisesti, että kiihtymisvaiheen alueilla tulisi uusia rajoituksia ravintoloiden aukioloon, vaikka näin ei ole.

4.8. klo 15.52 Siun sote lähettää tekstiviestin rokotusajan aikaistamisesta

Siun sote otti heinäkuussa käyttöön jonotusmahdollisuuden koronarokotuksen tehosterokotteen aikaistamiseksi.

Nyt palvelua on muutettu niin, että ilmoitus tarjottavasta rokoteajasta lähetetään tekstiviestillä asiakkaan yhteydenottopyynnössä ilmoittamaan puhelinnumeroon.

Tekstiviestissä kerrotaan varatun rokotusajan päivämäärä, kellonaika ja rokotuspaikka sekä varaustunnus.

Mikäli aika ei sovi, se tulee perua verkkoajanvarauksen kautta.

3.8. klo 11.27 Joensuussa rokotteen voi jälleen saada ilman ajanvarausta

Joensuussa on jälleen huomenna mahdollisuus käydä koronarokotuksessa ilman ajanvarausta. Siun sote jäjestää toisen walk in -rokotuspäivän keskiviikkona 4. elokuuta kello 17–20.

Rokotukset järjestetään Malmikadun rokotuspisteessä. Tarjolla on noin 200 Modernan rokotetta.

2.8. klo 17.05 Neljäs tautiaalto nostanut ilmaantuvuuslukua

Pohjois-Karjalassa uusia koronatapauksia on maanantaina todettu seitsemän, eniten Joensuussa. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tartuntoja on rekisteröity 114, kun sitä edellisen kahden viikon aikana uusia tautitapauksia oli 63.

Myös taudin ilmaantuvuusluku on noussut vauhdilla: kahden viikon takaisesta 38:sta lähes 70 tapaukseen sataa tuhatta asukasta kohti.

Eniten tartuntoja on tähän mennessä ollut maakuntakeskuksessa Joensuussa (581), sen jälkeen Lieksassa (85), Kiteellä (84) ja Kontiolahdessa (62). Vähimmillä tapauksilla ovat selvinneet Heinävesi (6), Rääkkylä (10) ja Tohmajärvi (11).

Kuluvalla viikolla käynnistyvässä ammattikoulutuksessa huonontunut koronatilanne herättää huolta. Ammattioppilaitosten syyslukukausi alkaa lähiopetuksena, mutta tilanne voi muuttua.

Riverian rehtori Esa Karvinen korostaa, että käytännönläheinen ammattikoulutus on joka tapauksessa toteutettava niin, että se mahdollistaa oppimisen.

30.7. klo 16.05 Joensuun Malmikadun "walk in" -rokotukselle jatkoa

Siun sotessa eilen torstaina kokeiltua niin sanottua "walk in" -rokotusta jatketaan ensi viikolla Malmikadun rokotuspisteellä Joensuussa.

"Walk in" -rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta ja siellä annetaan vain rokotuksen ensimmäisiä annoksia. Rokotettavan tulee olla täyttänyt 16 vuotta.

Joensuun Malmikadulla seuraava mahdollisuus rokotukseen ilman ajanvarausta on ensi keskiviikkona klo 17–20. Rokotukset toteutetaan vuoronumeroilla.

Eilen torstaina Malmikadulla jaettiin 80 rokotetta ilman ajanvarausta. Ensi keskiviikkona 4.8. rokotteita jaetaan ainakin 200 Modernan rokotetta.

30.7. klo 15.50 Siun sotessa ensi viikolla tarjolla kaksi tuhatta koronarokotetta

Siun sotessa avataan uusia koronarokotusaikoja ensi viikolla yhteensä 2 000 kappaletta.

Aikoja voi varata verkossa huomisesta lauantaista klo 12 alkaen. Ajan voivat varata kaikki 16 vuotta täyttäneet Siun soten verkkosivuilta.

Mikäli ajan varaaminen ei ole mahdollista verkkoajanvarauksen kautta, voi ajan varata puhelimitse maanantaisin klo 8–9 numerosta 013 330 2131.

30.7. klo 15.05 Aluehallintovirasto ei määrää kokoontumisrajoituksia Pohjois-Savoon ja Pohjois-Karjalaan kiihtymisvaiheesta huolimatta

Itä-Suomen aluehallintovirasto ei aseta kokoontumisrajoituksia Pohjois-Savoon tai Pohjois-Karjalaan.

Avi katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri ja Siun sote ovat pyydetyissä asiantuntija-arvioissaan katsonee samoin kuin avi: että vaikka tartuntamäärät ovat alueilla korkeat, tällä hetkellä kokoontumisrajoitukset eivät ole välttämättömiä.

Vaikka koronatartuntojen ilmaantuvuus on kasvanut, vakavien tautitapausten määrä on pysynyt alhaisena eikä sairaalahoidon kantokyky ole tällä hetkellä vaarassa.

Myös alueiden rokotekattavuus etenee koko ajan vähentäen vakavien sairastumisten riskiä ja sairaalahoidon tarvetta. Tartuntojen lähteet ovat pääosin tiedossa ja jäljitettävyys on säilynyt hyvällä tasolla.

30.7. klo 11.30 Liperin Lautasuon päiväkodilla korona-altistumisia

Lautasuon päiväkodissa Liperissä on todettu korona-altistumisia 26.–27. heinäkuuta välisenä aikana. Tapauksen selvitystyö on yhä kesken, Siun sote kertoo tiedotteessaan.

Päiväkoti on tiedottanut päiväkodin henkilöstöä ja lasten perheitä mahdollisesta altistumisesta ja ohjannut nämä oireseurantaan.

30.7. klo 11.26 Koronatartuntoja nyt maakunnassa ennätyksellisen paljon

Koronatilanne pahenee Pohjois-Karjalassa. Viimeisen viikon aikana maakunnassa on todettu enemmän korotartuntoja kuin millään aiemmalla viikolla koko pandemian aikana.

Viime viikolla Pohjois-Karjalassa uusia tartuntoja todettiin yhteensä 75, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 45.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Nurmeksessa ja Polvijärvellä.

Siun sote kertoo tiedotteessaan tilanteen olevan vakava.

Lue lisää:

29.7. klo 19.15 Miesten Superpesis-ottelussa koronavirustartunta Joensuussa, sairastunut ruokaili VIP-tiloissa

Viime sunnuntaina 25.7. pelatussa Joensuun Mailan ja Kiteen Pallon miesten Superpesis-ottelussa on voinut altistua koronavirukselle, JoMa tiedottaa (siirryt toiseen palveluun).

Joensuussa Kerubi Stadionilla viime sunnuntaina pelatun ottelun katsojalla on todettu koronavirustartunta. Sairastunut katsoja istui A0-katsomossa ja ruokaili VIP-tilassa ennen ottelua.

Ottelun katsojia pyydetään tarkkailemaan oloaan 14 vuorokauden ajan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronavirustestiin. Siun soten testi on testattavalle maksuton.

29.7. klo 12.45 Avi lykkää mahdollisista kokoontumisrajoituksista päättämistä

Itä-Suomen aluehallintovirasto lykkää mahdollisen kokoontumisrajoituspäätöksen antamista ensi maanantaihin. Avin piti tänään tiedottaa, tuleeko alueelle voimaan kokoontumisrajoitusta, sillä Pohjois-Savo ja Pohjois-Karjala ovat siirtyneet koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen.

Aviin ei ole vielä kuitenkaan toimitettu kaikkia lakisääteisiä asiantuntijaselvityksiä, joten kokoontumisrajoituksista päättäminen viivästyy.

Aluehallintovirasto käsittelee asian, kun kaikki tarvittavat asiantuntija-arviot ovat saapuneet. Avi tiedottaa asiasta lisää viimeistään maanantaina 2. elokuuta.

29.7. klo 6.51 Kymmeniä altistuneita rippileirillä Liperissä ja kotihoidossa Joensuussa

Pohjois-Karjalassa on tullut ilmi uusia joukkoaltistumisia. Liperissä heinäkuussa pidetyllä rippileirillä noin 45 henkilöä on altistunut koronavirukselle, kertoo Siun sote tiedotteessaan.

Myös Joensuun kotihoidossa yhteensä noin 15 asiakasta ja työntekijää on altistunut koronavirukselle.

Tapauksen vuoksi muutama työntekijöitä on asetettu karanteeniin, mikä vaikuttaa osittain kotihoidon palveluihin keskisellä alueella lähiviikkoina.

Lue lisää:

28.7. klo 5.37 Pataluodon päiväkodissa altistumisia – ainakin 16 henkilöä asetettu karanteeniin

Joensuulaisessa Pataluodon päiväkodissa 27 lasta ja kuusi työntekijää on altistunut koronavirukselle, Joensuun kaupunki tiedottaa. Tässä vaiheessa altistuneista 16 henkilöä asetetaan tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Altistuminen on tapahtunut 21.–23. heinäkuuta välisenä aikana.

Lue lisää:

26.7. klo 17.45 Siun soten toimialajohtaja: Maakunnan koronatilanne on vakava

Pohjois-Karjalan koronavirustartuntojen määrä kasvaa ja koronatilanne on vakava, Siun sote tiedottaa.

Viime viikolla perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina Siun sotessa todettiin yhteensä 33 koronavirustartuntaa, joista kuusi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla.

Todettujen tartuntojen määrät ovat samaa luokkaa kuin viime vuoden marras-joulukuussa. Tällä hetkellä eristyksissä on 74 ja karanteenissa noin 400 pohjoiskarjalaista.

Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen muistuttaa, että sosiaalisten kontaktien välttäminen on nyt erityisen tärkeää, koska koronavirus leviää siellä, missä ihmiset ovat lähekkäin.

Maskia kannattaa käyttää sekä sisällä että ulkona, koska uusi delta-virusvariantti näyttää leviävän herkästi myös ulkotiloissa.

– Maski kannattaa pitää kasvoilla aina, kun kahden metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää – sisällä ja ulkona. Kesällä on monenlaisia tapahtumia, joissa liikkuu runsaasti ihmisiä. Muistetaan käyttää maskia ja pitää turvavälit myös näissä tilanteissa, Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo tiedotteessa.

Siun sote pyrkii lisäämään henkilöstön määrää jäljitystyössä, jotta ruuhkia saataisiin vähennettyä.

– Jos sinulla lieviäkään oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta, mene koronatestiin ja pysy muutoin kotona. Myös koronarokotuksen saaneet voivat saada tartunnan ja tartuttaa edelleen muita ihmisiä, Kaipiainen neuvoo tiedotteessa.

26.7. klo 17.20 Avi pohti rajoituksia, mutta lykkäsi päätöksiä tulevaan

Itä-Suomen aluehallintovirasto ei tehnyt vielä päätöksiä uusista kokoontumisrajoituksista maanantain kokouksessaan.

Yksi syy tähän oli, että myös Pohjois-Savossa siirryttiin maanantaina epidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Pohjois-Karjalassa oli siirrytty perustasolta kiihtymisvaiheeseen jo aiemmin viime viikon torstaina.

Maanantaina rajoitusten tiukentamista arvioimaan kokoontunut Itä-Suomen aluehallintovirasto päätti pyytää Pohjois-Karjalan sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiireilta ja THL:ltä arviot muuttuneesta tilanteesta.

Seuraavan kerran Itä-Suomen aluehallintovirasto kokoontuu käsittelemään asiaa torstaina ja mahdolliset päätökset astuvat voimaan aikaisintaan ensi viikon alkupuolella.

Mahdollisista ravintoloiden rajoituksista päättää puolestaan valtioneuvosto.

26.7. klo 15.48 Koronatestauksessa ruuhkia Pohjois-Karjalassa

Koronatestaus on paikoin ruuhkautunut Pohjois-Karjalassa.

Koronatestiin pääsee Siun Sotessa pääsääntöisesti samana päivänä tai seuraavana päivänä testin varaamisesta, mutta joissakin kunnissa testiä voi joutua odottamaan pidempään.

Infektioylilääkäri Jennifer Sieberns Siun sotesta kertoo, että koronatestauksen ruuhkat johtuvat tartuntojen ja altistusten määrän kasvamisesta.

Siun sotessa on ruuhkia koronatestauksen ohella myös tartunnanjäljityksessä.

Se, kuinka nopeasti testituloksen saa tietoonsa testin jälkeen, vaihtelee Siun soten sisällä. Esimerkiksi Joensuussa testituloksen saa tällä hetkellä noin 20 tuntia testissä käynnin jälkeen.

Koronatestiin kehoitetaan menemään matalalla kynnyksellä pienenkin flunssaoireen takia, jotta kaikki tartunnat pystytään löytämään. Kaikki koronalle altistuneet ohjataan Siun Soten alueella vähintään kertaalleen koronatestiin.

24.7. klo 10.31 Mahdollisia kokoontumisrajoituksia käsitellään pian aluehallintovirastossa

Pohjois-Karjalan siirtyminen koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen on herättänyt viranomaiset pohtimaan mahdollisten kokoontumisrajoitusten tarvetta. Itä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee asiaa kokouksessaan maanantaina 26. heinäkuuta.

Lue lisää:

22.7. klo 17.12 Koronapandemian neljäs aalto on nyt saavuttanut Pohjois-Karjalan – virus leviää alle 30-vuotiaiden keskuudessa

Viime viikolla uusien tartuntojen määrä jatkoi kasvuaan. Tartuntoja todettiin maakunnassa 45, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 38. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 27. Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia on 376 henkilöä.

Tartuntoja on todettu Joensuussa, Juuassa, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä ja Nurmeksessa. Tartunnoista viisi oli peräisin ulkomailta. Jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista ei todettu viikon aikana. 12 tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kolmen tartunnan alkuperä jäi epäselväksi.

– Meillä on päivä päivältä enemmän positiivisia tapauksia. Tapausmäärät ovat kääntyneet vahvaan nousuun alkuviikosta, ja ilmaantuvuus on meidän tilastomme mukaan jo 52:n tienoilla, kertoo Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

Jopa 60 prosenttia sairastuneista on alle 30-vuotiaita. Noin kolmasosa on 10–19-vuotiaita.

Lue lisää:

16.7. klo 15.17 Siun sote tarjoaa mahdollisuutta aikaistaa kakkosrokotteen ottamista

Koronarokotteen tehosterokotuksen ajankohtaa on mahdollista aikaistaa ensi tiistaista lähtien. Rokotusten välin tulee kuitenkin olla vähintään kahdeksan viikkoa.

Siun sote kertoo tiedotteessaan ottavansa jonotusmahdollisuuden käyttöön rokotteiden menekin varmistamiseksi.

Rokotuksen aikaistamiseksi on jätettävä Siun soten järjestelmän kautta yhteydenottopyyntö toivomansa paikkakunnan kohdalle. Mikäli kyseisellä rokotuspisteellä jää ylijäämärokotteita, tarjotaan mahdollisuutta tulla rokotukseen aikaistetusti.

Lue lisää:

16.7. klo 5.45 Tartuntojen määrä on reilussa kasvussa

Koronavirustartuntojen määrä Pohjois-Karjalassa kasvaa edelleen.

Siun soten mukaan tartuntojen määrässä näkyy erityisesti matkailun lisääntyminen niin valtakunnan rajojen yli kuin kotimaassakin. Tartunnat ovat levinneet myös perhe- ja ystäväpiirissä, festareilla sekä muissa kohtaamisissa. Koronaan ovat viime viikkoina sairastuneet erityisesti nuoret aikuiset.

Alueellinen koronanyrkki päätti pitää alueen suositukset entisellään, mutta työryhmä painottaa jokaisen pohjoiskarjalaisen vastuuta tartuntojen leviämisen ehkäisemisessä:

– Moni sairastumisista ja karanteeneista olisi voitu välttää käyttämällä kasvomaskia, pitämällä huolta turvaväleistä ja huolehtimalla käsihygieniasta. Lisäksi yleisötilaisuuksien järjestäjillä on suuri vastuu tapahtumien turvallisuudesta, toteaa Sirpa Kaipiainen

– Epidemiatilanne ei ole enää rauhallinen ja riittävän hyvä rokotesuoja väestöllä on vasta syksyllä. Kesän toiminta ja rokotteiden ottaminen ratkaisee sen, millaisessa tilanteessa palaamme lomien jälkeen kouluihin ja työpaikoille.

Koronavirusrokotukset ovat edenneet Pohjois-Karjalassa hyvin. Maakunnan väestöstä ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on noin 66 prosenttia, mikä on neljänneksi korkein osuus koko Suomessa. Tehosterokotukset ovat käynnissä, ja molemmat rokotusannokset on saanut jo noin neljännes pohjoiskarjalaisista.

– Pohjoiskarjalaiset ovat ottaneet rokotteita hyvin ja vanhimmissa ikäluokissa rokotekattavuus on jo erinomainen. Nuoremmissakin ikäluokissa rokotuskattavuus nousee hyvää tahtia, kertoo Kaipiainen Siun soten tiedotteessa.

Rokotuksen saaneiden on tärkeää edelleen noudattaa turvallisuusohjeita, sillä rokotteen saanut voi sairastua ja tartuttaa muita.

– Meilläkin sairastuneiden joukossa on jopa kahteen kertaan rokotettuja. Rokote näyttää suojaavan hyvin vakavia tautimuotoja vastaan, mutta vastuu pitää kantaa siitä, ettei tartuta tautia eteenpäin, muistuttaa Kaipiainen.

Viikolla 27 uusia tartuntoja todettiin Pohjois-Karjalassa 38, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 28. Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 31, ja seitsemän tartunnoista kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle koti- tai oleskelukunnan mukaisesti.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Outokummussa, Rääkkylässä ja Tohmajärvellä. Tartunnoista seitsemän oli peräisin ulkomailta, ja jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista todettiin kuusi. 20 tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kaikkien tartuntojen alkuperä on pystytty jäljittämään.

Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on todettu 20, joista kahdeksan pohjoiskarjalaisilla. 12 tartuntaa kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle. Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia on lähes 200 henkilöä.

8.7. klo 16.39 Tartuntoja edelleen paljon – "Olemme perustasolla"

Pohjois-Karjalassa todetaan edelleen paljon koronatartuntoja. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin 24, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 31.

Tartuntoja todettiin Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Polvijärvellä ja Rääkkylässä. Tartunnoista yhdeksän oli peräisin ulkomailta. Jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista todettiin kuusi. Kahdeksan tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kahden tartunnan alkuperä jäi epäselväksi.

– Olemme arvioni mukaan perustasolla perustuen siihen, että tartuntalähteet ovat hyvin tiedossa ja tartuntaketjut hallinnassa, eikä huomattavaa sairaalarasitusta ole tällä hetkellä, toteaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen Siun soten tiedotteessa.

Lue lisää

1.7. klo 15.45 Tartuntamäärät jatkavat kasvua

Koronatartuntojen määrä jatkaa yhä nousua Pohjois-Karjalassa.

Maakunnassa testatuilla todettiin viime viikolla 31 tartuntaa. Edeltävällä viikolla tartuntoja oli puolet vähemmän.

Tällä viikolla torstaiaamuun mennessä tartuntoja on kirjattu 15, karanteenissa on yli 120 ihmistä. Tapauksia on todettu peräti kahdeksassa kunnassa eri puolilla maakuntaa. Suurin osa tartunnoista on peräisin ulkomailta.

Tartuntaketjut ovat kuitenkin hyvin tiedossa ja Pohjois-Karjala pysyy epidemian perustasolla.

1.7. klo 11.11 Virkistysuimala Vesikossa on voinut altistua koronavirukselle

Virkistysuimala Vesikossa Joensuussa on voinut altistua korona-virukselle maanantaina kello 14–20.30 välisenä aikana.

Siun sote kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan vointiiaan ja hakeutumaan tarvittaessa koronatestiin. Omaehtoiseen karanteeniin voi jäädä, jos siihen on mahdollisuus.

Kaikki altistumispaikat voi tarkistaa Siun soten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

29.6. klo 14:48 Koronarokotukset laajenevat jo 16-vuotiaisiin

Lauantaista lähtien ajan rokotukseen voivat varata kaikki 16-vuotiaat ja sitä vanhemmat pohjoiskarjalaiset.

Ajanvarauksessa tulee huomioida, että rokotettavan tulee olla täyttänyt 16 vuotta. Valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan koronarokotusta ei saa antaa alle 16-vuotiaille ellei tämä kuulu riskiryhmään.

Myös nuorten riskiryhmäläisten rokotukset ovat alkamassa. Siun sote on lähettänyt viime viikolla kirjeen kaikille 12–15-vuotiaille riskiryhmään kuuluville rokotusajan varaamiseksi.

28.6. klo 16.45 Pohjois-Karjalassa todettu kuusi koronatartuntaa kisavierailla

Pohjois-Karjalassa testatuissa on tähän mennessä löydetty kuusi COVID-19-tartuntaa sellaisilla ihmisillä, jotka ovat olleet seuraamassa jalkapallon Euroopan mestaruuskisoja Pietarissa Venäjällä. Tieto on peräisin Siun sotesta.

Ylen tuoreen uutisen mukaan Pietarissa olleilla suomalaisilla kisavierailla on todettu jo lähes 300 tartuntaa. Terveysviranomaiset ovat huolissaan, koska Venäjällä on levinnyt taudista erittäin herkästi tarttuva deltavariantti. Tauti on tarttunut jopa kaksi koronarokotetta saaneisiin.

28.6. klo 15:22 Tartuntojen määrässä edelleen nousua

Pohjois-Karjalassa ei juhannuksen jälkeen maanantaina ilmoitettu yhtään uutta koronatartuntaa.

Tilanne on kuitenkin viime aikoina kääntynyt huonompaan: tartuntoja on ilmoitettu edellisen 14 päivän aikana 28, kun sitä edeltävinä kahtena viikkona määrä oli vain kahdeksan.

Ilmaantuvuusluku on nyt maakunnassa 17 sataa tuhatta asukasta kohti, mikä on yli kolme kertaa suurempi kuin kaksi viikkoa sitten.

.
.