Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjois-Karjalassa: Ensimmäinen tartunta, jonka alkuperä tuntematon, yhteensä 12 varmistettua tartuntaa Siun soten alueella

Päivitämme tähän juttuun uusimmat tiedot koronaviruksen tilanteesta Pohjois-Karjalassa.

koronavirus
Kuvassa on käsihygienian tärkeyttä korostava kyltti.
Silja Viitala / Yle

29.3. klo 14.45 Siun sote kertoi kahdesta uudesta varmistetusta tartunnasta

Siun soten alueella on 12 varmistettua koronavirustartuntaa. Eilisestä lauantaista tartuntoja varmistui 2 lisää. Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella voi todellisuudessa olla huomattavasti enemmän koronaviruksen kantajia.

29.3. klo 11.20 Kataja Basket keskeyttää palkanmaksun pelaajille

Koronavirus keskeytti Korisliigakauden 13.3. ja muu toiminta estyi 18.3. kun valtiovalta toi voimaan valmiuslain.

Koska pelaajille ei ole työtä, Katajabasket turvaa toimintansa jatkuvuuden keskeyttämällä pelaajiensa palkanmaksun maaliskuun lopussa, seura tiedottaa.

29.3. klo 10.30: Ensimmäinen tartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty jälijittämään

Siun soten toiminta-alueella on todettu ensimmäinen koronavirustartunta, jonka alkuperää ei ole pystytty selkeästi jäljittämään. Tähän mennessä kaikki aiemmat Siun soten alueella varmistuneet tartunnat ovat liittyneet ulkomaan matkailuun.

– Tämä tarkoittaa sitä, että myös meidän alueellamme koronavirus leviää väestötasolla. Tartuntojen hidastamiseksi kaikkien on erittäin tärkeää noudattaa valtioneuvoston määräämiä varotoimia, painottaa terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

28.3. klo 15.00 Siun soten alueella 3 uutta koronatapausta.

Nyt varmistettuja tartuntoja on Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella yhteensä 10.

28.3. klo 12.45 Joensuun seurakuntakeskus ja hautausmaan toimisto suljetaan

Joensuun evankelisluterilaisen seurakunnan hautausmaan toimisto palvelee maanantaista30. maaliskuuta alkaen vain puhelimitse ja sähköpostilla. Toimisto on suljettu asiakkailta poikkeusolojen vuoksi toistaiseksi.

Hautausmaan toimistossa voi asioida sähköpostin kautta osoitteella hautauspalvelut.joensuu@evl.fi (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla numeroon 013 2635 572.Asiakaspalvelu on avoinna maanantaista torstaihin klo 8.30-15 sekä perjantaisin klo 8.30-14.

Poikkeusolojen vuoksi suljetaan asiakkailta myös Joensuun seurakuntakeskus maanantaista alkaen. Yleisölle avoimet tilaisuudet seurakuntakeskuksella ovat jo tauolla. Seurakuntakeskuksella sijaitsevat Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymän keskusrekisteri ja Joensuun seurakunnan toimisto palvelevat asiakkaita puhelimitse ja sähköpostilla. (Siirryt srk-yhtymän verkkosivulle.) (siirryt toiseen palveluun)

28.3. klo 9:50 Poliisi tulee tarkastamaan Uudellemaalle lentomatkustavia myös Itä-Suomessa

Poliisi tulee tekemään viranomaistarkastuksia Helsinki-Vantaalle matkustaville lentomatkustajille. Syynä ovat viime yönä voimaan tulleet liikkumisrajoitukset Uudellemaalle.

Viranomaistarkastuksessa selvitetään matkustajan perusteet lennoille lähtemiselle. Lennolle oikeuttavat perusteet on esitettävä joko suullisesti tai kirjallisesti.

Uudellemaalle ja sieltä pois liikkuminen on kielletty viime yöstä lähtien ilman perusteltua syitä. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustaminen ei ole sallittua.

27.3. klo 16:42 Kontiolahdelle kouluruoan take away -palvelu

Kontiolahden kunta ryhtyy valmistamaan aterioita etäopetuksessa oleville oppilaille. Huoltajilla on mahdollista hakea ruokaa Kontiolahden ja Lehmon kouluilta keskiviikosta alkaen. Kylmäojan koululla jakelu alkaa maanantaina 6. päivä huhtikuuta.

Kunta haluaa mahdollistaa kouluruokailun mahdollisimman monelle oppilaalle myös poikkeusolojen aikana. Noutoruokapalvelu koskee kaikkia Kontiolahden esi- ja perusopetuksen sekä lukion oppilaita.

Yksittäispakattu ateria sisältää pääruoan ja jonkin tuoreen lisukkeen, esimerkiksi salaatin. Sen sijaan leivät ja ruokajuomat eivät sisälly ateriaan. Tilaukset tehdään Wilman kautta kaksi päivää etukäteen.

27.3. klo 14:40 Fida panee lapun kirpparin luukulle

Fida sulkee kierrätysmyymälänsä ja lomauttaa henkilöstönsä enintään kolmen kuukauden ajaksi.

Fidan Joensuun kirppari työllistää vakituisesti kaksi ihmistä. Kirppari on viimeistä päivää auki perjantaina.

Lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö haluaa suojella asiakkaita ja työntekijöitään koronavirustartunnalta. Myymälöissä on myös poikkeustilan vuoksi käynyt normaalia vähemmän asiakaita, mikä on pannut järjestön talouden tiukoille

27.3. klo 14:25 Todettuja tartuntoja Siun soten alueella nyt 7 kappaletta

Siun sote kertoo nettisivuillaan(siirryt toiseen palveluun), että kuntayhtymän alueella on nyt seitsemän varmistettua koronavirustartuntaa.

Siun sote ei kerro, minkä kunnan alueella vahvistetut tapaukset ovat.

27.3. klo 13:44 Kirjastojen palautusluukut menevät kiinni

Vaara-kirjastojen palautusluukut suljetaan perjantaina.

Koronavirusepidemian aikana ei pystytä varmistamaan, että kirjastoihin palautuva aineisto on puhdistettu asianmukaisesti. Kirjastojen henkilökunta on siten vaarassa altistua koronatartunnalle.

Asiakkaiden lainat on uusittu, eikä niistä lähde eräpäivämuistutuksia.

27.3. klo 11:51 Sananjulistajista tuli lääkekuriireja Ilomantsissa

Ilomantsin seurakuntien sananjulistajista on tehty lääkelähettejä.

Kirkkoherrat Seppo Kuosmanen ja Ioannis Lampropoulos hakevat asukkaiden luottohenkilöinä heidän lääkkeensä, ja toimittavat ne kotiin.

Palvelu koskee niitä yli 70-vuotiaita ilomantsilaisia, jotka eivät ole kotipalvelun asiakkaita. Kunta ja seurakunnat ovat allekirjoittaneet poikkeuksellisen lähettisopimuksen perjantaina.

Kauppapalveluja ikäihmisille järjestää Ilomantsin kunta ja vapaaehtoiset.

26.3. klo 18:05 Kontiolahden kunnalle esitetty yt-neuvotteluja

Kontiolahden kunta ja ammattijärjestöt esittävät Kontiolahden kunnanhallitukselle yt-neuvotteluja. Kunnan noin 650 työntekijästä 15 prosentilla nykyiset työt joko vähenevät tai keskeytyvät kokonaan. Lomautukset ovat kuitenkin viimeinen keino: sitä ennen kunta pyrkii löytämään työntekijöilleen korvaavia työtehtäviä. Työntekijät saavat ideoida uusia toimeenkuvia yhdessä. Tavoitteena on luoda uusia työtehtäviä, joista lapset, nuoret, perheet ja ikäihmiset hyötyvät.

Koska korvaavia työtehtäviä ei todennäköisesti löydy kaikille, kunta varautuu yt-neuvotteluilla tilanteen pitkittymiseen ja työntekijöiden oikeusturvan turvaamiseen.

Yt-neuvotteluja käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa 30.3.

26.3. klo 14:51 Poliisi voi puuttua kokoontumisiin, matkustusta ei vahdita

Koronavirusepidemia on rauhoittanut katukuvaa Itä-Suomessa. Poliisin tehtävät yleisillä paikoilla ovat vähentyneet.

Itä-Suomen poliisipäällikkö Mikko Masalin kertoo, että poliisi voi tarvittaessa puuttua yli kymmenen hengen kokoontumisiin, mutta ei aio ryhtyä pysäyttelemään ihmisiä kaduilla ja kysymään perusteita liikkumiselle.

Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan. Uudenmaan muuttunut tilanne ei aiheuta tällä hetkellä muutoksia Itä-Suomen poliisin toimintaan.

Poliisi ei aio Pohjois-Karjalassa normaalista poiketen pysäyttää ihmisiä, tai selvittää matkan syytä.

26.3. klo 11:58 Ilomantsissa tehdään nyt käsidesiä

Viineistä ja ginistä tunnettu ilomantsilaisyritys on aloittanut käsidesin valmistuksen.

Nordic Preminun Beverages eli entinen Hermannin Viinitila päätti jo maaliskuun alussa siirtyä tekemään käsidesiä. Tarvittavien lupien, raaka-aineiden, pakkauksien ja erillisen tuotantolinjan käynnistämisessä meni kuitenkin suunniteltua pidempään.

Ilomantisissa myydään käsidesiä viinitilalta suoraan kuluttajille, sekä isommissa erissä yrityksille. Yritys on tarvittaessa valmis toimittamaan korvauksetta ainetta myös ilomantsilaisille vanhustenhoitoyksiköille.

Ensi vaiheessa Ilomantsissa valmistuu käsidesiä 10 000 litraa ja menekin myötä tuotantoa voidaan lisätä.

26.3. klo 10:56 Keskussairaalassa käsidesivarkauksia

Pohjois-Karjalan keskussairaalasta Joensuussa on varastettu käsidesiä.

Sairaalasta on hävinnyt viime viikolla vajaat parikymmentä litran vetoista käsidesipulloa, jotka on väännetty irti yleisten wc-tilojen seinätelineistä. Tällä viikolla ei ole havaittu uusia näpistyksiä.

25.3. klo 19:27 Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot

Bussiyhtiö Savonlinjan kaukoliikenteen vuorot lakkautetaan lauantaista alkaen toistaiseksi. Yhtiö tiedottaa, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi julkaistut suositukset ovat supistaneet matkustajamääriä huomattavasti.

Savonlinja on yhteydessä asiakkaisiin, jotka ovat jo ostaneet lippuja peruttaviin vuoroihin.

Lue lisää: Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot koronan vuoksi

25.3. klo 15:43 Loputkin kylpylät ja useat ravintolat sulkeutuvat

Maakunnan loputkin kylpylät ja lukuisat ravintolat sulkeutuvat.

Pohjois-Karjalan Osuuskauppa panee kiinni Nurmeksen Bomban ja hotelli Kolin sekä niiden ravintolat ja kylpylät. Bomba ja Koli ovat viimeistä kertaa avoinna lauantaina.

Kylpylöistä Kiteen Pajarinhovi ja Polvijärven Huhmari sulkeutuivat jo aiemmin.

PKO sulkee myös ravintoloidensa asiakastilat lauantaina. Lisäksi Osuuskaupan iltaravintolat menevät kiinni jo tänään.

25.3. klo 15:04 Todettuja tartuntoja Siun soten alueella nyt 5 kappaletta

Siun sote kertoo nettisivuillaan, että kuntayhtymän alueella on nyt viisi varmistettua koronavirustartuntaa.

Siun sote ei kerro, minkä kunnan alueella vahvistetut tapaukset ovat.

25.3. klo 13:20 Nelikielinen erikoisnumero tiedotuslehdestä ilmestyy

Joensuun kaupungin tiedotuslehden korona-erikoisnumero ilmestyy keskiviikkona.

Joensuun Uutisten koronaviruksesta ja pandemian vaikutuksista kertova numero ilmestyy neljällä eri kielellä, suomeksi, venäjäksi, englanniksi ja arabiaksi.

Lehti jaetaan Karjalan Heilin välissä, julkaistaan kaupungin nettisivuilla ja sen voi käydä hakemassa kaupungin eri palvelupisteistä.

25.3. klo 12:42 Kuntien antama apu laajenee edelleen – mukaan Tohmajärvi ja Liperi

Tohmajärvellä aloitellaan monen muun kunnan malliin asiointiapua niille ihmisille, jotka kuuluvat koronaviruksen riskiryhmiin. Päivittäistavarakaupan lisäksi mukana palvelussa on Tohmajärven Apteekki.

Kunnan palvelunumero 050 534 0006 on käytössä torstaista alkaen.

Myös Liperissä on avautunut erillinen palvelunumero 050 476 8363. Neljätoista vapaaehtoista on valmiina antamaan asiointiapua yli 70-vuotiaille.

25.3. klo 12:30 Seurakuntayhtymän palveleva puhelin otettu käyttöön

Joensuun evekelisluterilaiset seurakunnat ovat alkaneet tarjota keskusteluapua puhelimitse.

Puhelin on avoinna arkisin kello 10-18.

Puhelimeen vastaa seurakuntien työntekijä. Numeroon 013-263 5444 voi soittaa, kun kaipaa kuuntelijaa.

Puhelimessa voi luottamuksellisesti jakaa arjen kuulumisia, purkaa elämän taakkaa, pyytää esirukousta tai vaikka ihmetellä poikkeusolosuhteita.

24.3. klo 18:15 Abloyn yt-neuvottelut päätökseen pikavauhtia

Abloyn lyhytkestoisia lomautuksia koskevat yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Abloy arvioi, että toteutuessaan lomautustarve voisi kohdistua valtaosaan henkilöstöä alle 90 päivän ajan.

24.3. klo 17:50 Ilomantsi esittää yt-neuvottelujen aloittamista

Ilomantsin kunnanjohtaja Marjut Ahokas esittää yt-neuvottelujen aloittamista kunnassa koronaepidemian aiheuttamien muutosten vuoksi. Asia käsitellään kunnanhallituksen kokouksessa 30.3.

Merkittävä osa kunnan palveluista on suljettu tai toimii normaalia suppeammin. Mikäli tautitilanteesta johtuvat kunnan toimintojen rajoitukset ja palvelujen rajoittaminen jatkuvat, kunnan ei ole tarkoituksenmukaista pitää koko henkilöstöään töissä, todetaan kunnanhallituksen kokouksen esityslistassa.

24.3. klo 17:45 Siun soten alueella kaksi uutta tartuntaa

Siun sote kertoo nettisivuillaan, että kuntayhtymän alueella on nyt neljä varmistettua koronavirustartuntaa. Ennen tiistaita tapauksia on todettu kaksi. Kaksi uutta tartuntaa eivät liity aiempiin tartuntoihin. Siun soten mukaan uusien tartuntojen kantajilla ei ole ollut lähikontaktia muihin ihmisiin.

Siun sote kertoi maanantaina, että otettujen näytteiden tuloksien saamisessa on viivettä. Maanantaina tutkimatta oli noin sata näytettä.

Siun sote ei kerro, minkä kunnan alueella vahvistetut tapaukset ovat.

24.3. klo 15:40 Punamusta Media Oyj aloittaa yt-neuvottelut

Mediakonserni Punamusta käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

Neuvottelujen piirissä on 650 henkilöä eli koko henkilöstö. Lähtökohtana ovat enintään 90 päivän lomautukset työntekijää kohden.

Koronavirusepidemia on heikentänyt mediamarkkinoiden ja painoliiketoimintojen kysyntää. Joensuulaisen Punamusta Median lehtitoimialaan kuuluu muun muassa Sanomalehti Karjalainen.

24.3. klo 15:05 Suksivoideyritys tekee käsidesiä

Joensuulainen suksivoideyritys on ryhtynyt valmistamaan käsidesiä.

Vauhti Speed Oy aikoo valmistaa käsidesiä kolmessa vuorossa noin 2000 litraa vuorokaudessa. Käsidesiä toimitetaan tässä vaiheessa muun muassa urheiluliikkeisiin ja poliisille.

Desinfiointiaineen tuotanto jatkuu niin pitkään kuin tilanne vaatii.

24.3. klo 14:45 Pleksilaseja kassojen eteen

Ruokakaupat, apteekit ja pankit ovat ryhtyneet suojaamaan kassojaan pleksilasien avulla.

Kyseessä on suuri läpinäkyvä levy, joka asetetaan kassan ja asiakkaiden väliin. Niiden tarkoituksena on suojata pisaratartunnoilta.

Muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa on aloittanut pleksien asennukset tiistaina.

24.3. klo 14:07 Rautakauppa-auto tulee ihmisten luo

Rauta- ja sisustustavarakaupan toimija Carlson on aloittanut rautakauppa-autopalvelun.

Rautakauppa-auto toimittaa ostokset kotiin 15 kilometrin säteellä Itä-Suomen alueella olevista Carlsonin rautakaupoista, jotka sijaitsevat Kuopiossa, Mikkelissä, Joensuussa, Varkaudessa ja Savonlinnassa.

24.3. klo 13:15 Nuorisotyö jatkuu verkossa

Kunnat jatkavat nuoristotyötä poikkeusoloissa digitaalisesti ja sosiaalisen median kautta.

Esimerkiksi Kontiolahti on avannut nettinuorisotilan, joka on pääsiäiseen saakka auki maantaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Nuoriso-ohjaajiin saa päivittäin yhteyden yksityisviesteillä esimerkiksi Instagramissa, ja työntekijän tavoittaa puhelimitse ja Whatsappilla.

Samoja keinoja on käytössä Joensuun nuorisotyöllä.

Joensuussa käytössä on myös päivystysnumero 050 471 4421 ja nuorisotyöntekijät jalkautuvat keskustaan ja lähiöihin, ja opastavat nuoria annettujen ohjeiden noudattamisessa.

24.3. klo 11:30 Lieksan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Lieksan kaupunki aloittaa yhteistoimintaneuvottelut koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen takia.

Neuvottelujen piirissä on kaupungin koko henkilöstö.

Samalla kaupunginhallitus kehottaa vastaavia johtajia ja tulosyksiköiden päälliköitä käynnistämään valmistelut, joiden tavoitteena on sopeuttaa toiminnot ja kustannukset muuttuviin olosuhteisiin.

24.3. klo 10:16 Kylien pelasturyhmät rientävät apuun

Kylien pelastusryhmät ovat nyt tiiviisti mukana vapaaehtoisessa naapuritoiminnassa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusryhmät ovat antaneet apuaan ainakin Juuassa, Polvijärvellä, Liperissä ja Joensuun Kiihtelysvaarassa.

Apu on pääasiassa ollut kaupassakäyntiä. Asiointiapua on annettu etenkin riskiryhmiin kuuluville yli 70-vuotiaille asukkaille.

Avunantajan on oltava itse terve alle 70-vuotias ja kaikessa tekemisessä on muistettava hygieniaohjeet. Ostokset jätetään ulko-oven taakse ja rahaliikenne hoidetaan ilman kosketuksia.

Kylien pelastusryhmiä on maakunnassa yli 50 ja toiminnassa mukana on lähes 500 ihmistä.

24.3. klo 7:35 Abloy suunnittelee lomautuksia

Koronavirusepidemia vaikuttaa merkittävästi lukitusyhtiö Abloyn markkinatilanteeseen.

Yhtiö suunnittelee työntekijöiden lomautuksia seuraavien kuukausien aikana. Lomautukset ovat lyhytkestoisia ja kohdistuvat toteutuessaan kaikkiin henkilöstöryhmiin, myös johtoon.

Abloyn mukaan lomautustarve kohdistuisi 600 ihmiseen. Lomautusten kesto on alle 90 päivää.

Joensuun tehtaalla on töissä noin 700 ihmistä.

24.3. klo 7:30 Outokummun kaupunginjohtaja esittää yt-neuvotteluja

Outokummun kaupunginjohtaja Pekka Hyvönen esittää yhteistoimintaneuvotteluiden aloittamista.

Syynä on koronapandemia, joka on vaikuttanut äkillisesti kaupungin palvelutuotantoon sekä eri palvelujen työmäärään ja tarpeeseen. Kaupungin vero- ja maksutuotot tulevat lisäksi alenemaan vuoden 2020 talousarvioon verrattuna.

Yt-neuvottelut koskevat mahdollisesti korkeintaan 10 viranhaltijaa. Asia on kaupunginhallituksen käsittelyssä ensi viikon alussa.

23.3. klo 16:56 Kontiolahdella arvioidaan uusia työtehtäviä ja yt-neuvotteluja

Kontiolahden kunta arvioi yt-neuvottelujen aloittamisen tarvetta.

Tätä ennen kunta innostaa työntekijöitään ideoimaan uusia työnkuvia. Koronavirustilanne on muuttanut ihmisten työtehtäviä osittain tai kokonaan. Kunnan noin 650:stä työntekijästä 15:llä prosentilla nykyiset työt joko vähenevät tai keskeytyvät kokonaan.

Työnantaja ja ammattijärjestöt kokoontuvat seuraavan kerran torstaina. Tällöin myös yhdessä harkitaan, onko kunnassa tarve käynnistää yhteistoimintaneuvottelut.

23.3. klo 15:39 Kouluissa ei ryntäystä

Hallituksen linjaus laajentaa alaluokkien lähiopetusta ei aiheuttanut Joensuussa suurta ryntäystä kouluihin.

Maanantaista lähtien kaikki oppilaat ensimmäisestä kolmanteen luokkaan ovat voineet mennä jälleen kouluun. Vanhempia on kuitenkin kehotettu pitämään lapset mahdollisuuksien mukaan kotona.

Joensuun kouluissa oli maanantaina 147 alaluokkien oppilasta, mikä on 51 enemmän kuin viime perjantaina. Kaikkiaan Joensuussa on 1883 1-3 -luokkalaisia.

Kontiolahdella alaluokkalaisia oli maanantaina jopa vähemmän kouluissa kuin viime viikolla. Oppilaita oli lähiopetuksessa noin 80, joka on noin 10 viime viikkoa vähemmän.

23.3. klo 13:23 Testitulosten saamisessa viiveitä

Koronavirusnäytteiden testituloisten saamisessa on tällä hetkellä useamman päivän viive. Siun soten alueella tulokset puuttuvat yli sadasta testistä.

Kuntayhtymä kertoo verkkosivuillaan www.siunsote.fi/korona (siirryt toiseen palveluun) ajankohtaisesta tartuntatilanteesta. Sivuilla päivitettävä tilannetieto tulee iltapäivisin.

Kuntayhtymä ei raportoi yksityisyydensuojan takia tarkemmin esimerkiksi henkilöiden terveydentilaan liittyviä seikkoja.

23.3. klo 10:57 Ikäihmisille asiointiapua eri puolin maakuntaa

Maakunnan kaupungit ja kunnat ovat heränneet auttamaan ikäihmisiä ja koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia asioinnissa.

Nurmeksen kaupunki on perustanut matalan kynnyksen avun puhelinnumeron, josta apua voi kysyä. Puhelinnumero on 04010 41111.

Outokummun kaupungista saa vastaavasti apua, siellä asioilla käyvät pyynnöstä seurakuntien ja järjestöjen ihmiset.

Polvijärvellä toimii niin ikään vapaaehtoistoimijoiden kauppa-apu koronaviruksen riskiryhmään kuuluville. Rääkkylän kunta käynnistää asiointiavun tiistaina.

Lieksa on neuvotellut kaupungin kimppakyytejä ajavien liikennöitsijöiden kanssa asukkaiden kauppaostosten kuljettamisesta.

23.3. klo 6:30 Laskettelukausi on päättynyt

Laskettelukausi on päättynyt Pohjois-Karjalassa ennen aikojaan.

Ukko-Koli Lieksassa ja Mustavaara Kontiolahdella sulkivat rinteensä sunnuntai-iltana.

Syynä on koronavirusepidemia.

22.3. klo 11:23 Koronaepidemia siirtää Joensuun Mailan pesäpallokauden alkua

Supespesis on muuttanut pesäpallokauden otteluohjelmaa koronan vuoksi. Kauden aloitus siirtyy kesäkuuhun. Joensuun Mailan ensimmäinen pesäpallo-ottelu Imatran Pallo-Veikkoja vastaan käydään Joensuussa kesäkuun 3.päivänä.

22.3. klo 11:03 Kolilla rinteet auki normaalisti, hiihtokoulu lopettaa tältä kaudelta

Kolin laskettelukeskus jatkaa toimintaansa normaalisti. Hiihtokoulu lopettaa kuitenkin toimintansa tältä kaudelta.

Kolin rinteissä noudatetaan viranomaisten suosittelemia toimenpiteitä ja toimintaohjeita. Niitä ovat muun muassa vähintään metrin etäisyys muihin asiakkaisiin hissijonossa ja hiihtokeskuksen sisätiloissa. Lippuja suositellaan ostettavaksi verkkokaupasta.

Toimintaa muutetaan tarvittaessa viranomaisten ohjeistusten mukaisesti.

21.3. klo 12:47 Kunta ja seurakunta tarjoavat kauppa-apua Polvijärvellä

Polvijärven kunta välittää kauppa-apua koronaviruksen riskiryhmään kuuluville Polvijärven alueella. Kauppa-asioita hoitaa vapaaehtoisten verkosto, jota koordinoi kuntakoordinaattori Helena Kaasinen.

Apua tarvitsevat voivat ottaa yhteyttä Kaasiseen soittamalla numeroon 040 104 6002.

Myös Polvijärven evankelisluterilainen seurakunta tarjoaa asiointiapua. Apua saa soittamalla seurakunnan diakonissalle numeroon 050 918 2889.

Poikkeusoloista huolimatta seurakunta jakaa EU-ruokakasseja tarvitseville. Ruokakasseja voi hakea seurakuntatalon ovelta torstaisin klo 10.30–12.30 välisenä aikana.

Riskiryhmään kuuluville kasseja toimitetaan kotiin.

21.3. klo 12:31 Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin lippurahoja voi alkaa periä takaisin – seura toivoo kuitenkin, ettei niin tehtäisi

Kontiolahden ampumahiihdon maailmancupin kilpailun lippurahojen palautus on alkanut.

Kontiolahden Urheilijat toivoo kuitenkin, että lipun ostaneet tukisivat seuraa, joka menetti yleisökiellon myötä lipunmyyntituloja noin 400 000 euroa.

Seuraa voi tukea muun muassa niin, ettei peri maksettuja lippuja takaisin. Ostetut liput voi käyttää myös marraskuun maailmancupissa, joka järjestetään 27.–29.11. 2020.

Maailmancup järjestettiin sen jälkeen, kun Suomessa oli tehty päätös kieltää tapahtumat, joihin osallistuu yli 500 henkilöä koronaviruksen takia.

20.3. klo 17:13 Joensuu tarjoaa infoa verkossa useilla eri kielillä

Joensuun kaupunki on avannut koronavirukseen liittyvät infosivut englanniksi, venäjäksi ja arabiaksi. Verkkosivut löytyvät osoitteesta www.joensuu.fi/english (siirryt toiseen palveluun).

Verkkosivulta löytyy perustietoa koronaviruksesta, ohjeita hoitoon hakeutumisesta ja tartunnoilta suojautumisesta.

Verkkosivulta löytyvät keskeiset yhteystiedot kaupungin ja terveydenhuollon palveluihin. Sisältö on tuotettu yhteistyössä Siun Soten kanssa.

20.3. klo 16:09 Kontiolahti jakaa ikäihmisille kotijumppaohjeita

Kontiolahden kunta jakaa ikäihmisille jumppaohjeita.

Kunta haluaa huolehtia ikäihmisten liikkumismahdollisuuksista myös poikkeusolojen aikana, kun ikivihreiden jumpat ovat toistaiseksi koronaviruksen vuoksi tauolla.

Kotona tehtävään jumppaan soveltuvat ohjeet on tarkoitettu kaikille ikäihmisille, vaikka ei olisi ikivihreiden ryhmissä käynytkään.

Kontiolahden kunta toimittaa paperiset ohjeet alueen kauppoihin ja apteekkeihin, joista niitä voi ottaa mukaansa. Tarvittaessa kunta lähettää jumppaohjeet myös kotiin. Jumppaohjeita voi pyytää vapaa-aikatoimistosta.

20.3 klo 11:47 Keskussairaalassa varaudutaan koronapotilaiden hoitoon

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa Joensuussa varaudutaan koronaviruksen aiheuttamien vakavimpien tapausten hoitamiseen.

Kiireettömiä leikkauksia ja muita toimenpiteitä on peruttu, sairaanhoitajia koulutetaan tehohoitoon ja uusia tiloja valmistaudutaan ottamaan koronapotilaiden käyttöön.

Siun soten terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen kertoo, että hoitajien koulutus kestää parisen viikkoa.

– Olemme valmistautuneet tehohoitokapasiteetin lisäämiseen eli meillä koulutetaan tehohoitoon hoitajia, jotka pystyvät hoitamaan potilaita siinä tilanteessa, kun potilaita on enemmän ja joudumme laajentaman toimintaa.

– Vajaa 30 hoitajaa koulutetaan. Koulutus on menossa. Koulutus on aika pitkä. Siihen tarvitaan vähintään kahden viikon koulutus, Kaipiainen kertoo.

20.3. klo 11:22 Outokummun matkailu ja palvelut tyrehtyivät

Outokummun matkailun ja matkailupalveluiden pyörät pysähtyvät.

Maan hallituksen päätökset sulkivat jo aikaisemmin Vanhan Kaivoksen museon. Vanhan Kaivoksen koko alue, mukaan lukien Kaivospuoti ja info ovat olleet niin ikään suljettuina.

Matkakumpu Oy:n hallitus on lisäksi päättänyt, että hotelli- ja ravintolapalvelut päättyvät eli hotelliravintola Kumpu menee kiinni maanantaista alkaen.

Päätös merkitsee työntekijöiden eli kuuden henkilön lomauttamista toukokuun loppuun asti.

20.3. klo 10:10 Marjatiloille tarvittaisiin jo kausityövoimaa

Marjatiloille tarvittaisiin töihin ensimmäisiä kausityöntekijöitä. Tarve on suurin tiloilla, jotka kasvattavat vadelmaa ja mansikkaa tunnelissa.

Kausityöntekijät eivät pääse Suomeen, koska koronaviruksen vuoksi maamme rajat on suljettu.

Pahimmassa tapauksessa epidemian pitkittyessä satoa ei saada korjattua.

Pohjois-Karjalan mansikkatiloilla työskentelee vuosittain pari tuhatta poimijaa.

20.3. klo 10:08 Kuntien välinen joukkoliikenne supistuu

Kuntien väliset bussivuorot ovat vähentyneet, koska kouluja on suljettu koronaviruksen vuoksi.

Pääosa koululaisvuoroista jätetään ajamatta, mutta muuten ely-keskuksen hankkima kuntien välinen linja-autoliikenne pyritään ajamaan normaalisti.

Ely-keskus muistuttaa kuitenkin, että tilanne voi muuttua nopeasti. Tämän takia ajankohtainen tieto ajettavista reiteistä ja aikatauluista on tärkeää tarkistaa suoraan liikennöitsijöiltä.

Ely-keskus on julkaissut verkkosivuilleen tiedot reiteistä, joita ei nyt ajeta. Tietoa päivitetään sitä mukaa kun uutta tietoa ilmenee.

20.3. klo 10:06 Lieksa aloittamassa yt-neuvottelut

Lieksa on käynnistämässä myös kaikkia työntekijöitään koskevat yt-neuvottelut.

Koronaviruksen synnyttämällä poikkeustilanteella on merkittäviä vaikutuksia kaupungin talouteen ja toimintaan. Lieksan kaupunginhallitus käsittelee asiaa maanantaina.

Samassa yhteydessä kaupunginhallitus käsittelee esitystä, jonka mukaan kaupunginjohtajalle annetaan tavallista laajemmat valtuudet pikaisten päätösten tekemiseen.

19.3. klo 17:56 Joensuun kaupunki aloittanee jälleen yt-neuvottelut

Joensuun kaupunki aloittaa todennäköisesti jälleen yt-neuvottelut. Säästöpaineet johtuvat koronaepidemiasta. Kaupungin edelliset yt-neuvottelut päättyivät viime joulun alla.

–Pandemia on vaikuttanut kaupungin palveluiden kysyntään ja työvoiman tarpeeseen radikaalisti. Juuri nyt tarvitaan kunnan verorahoja pandemian hoitamiseen, mutta myös myöhemmin jälkihoitoon, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Kaupunginjohtaja esittää kaupunginhallitukselle uusien yt-neuvottelujen käynnistämistä. Kaupunginhallitus käsittelee asian kokouksessaan 23.3.

19.3. klo 16:46 Päiväkoteja sulkeutuu Joensuussa

Joensuun kaupunki sulkee päiväkotejaan maanantaista alkaen.

Kiinni menevät ne päiväkodit, joissa lasten määrä on vähentynyt merkittävästi koronavirusepidemiasta johtuen. Esimerkiksi torstaina kahdeksassa päiväkodissa oli korkeintaan viisi lasta.

Kaupunki sulkee toistaiseksi Gävlenlinnan, Kettuvaarantien, Kissamäen, Mantan, Mutalan, Niittylahden ja Niittylahdenrannan päiväkodit.

Työntekijöille ja lasten huoltajille on kerrottu muutoksista. Muutosten vuoksi joitain lapsia siirtyy uusiin hoitopaikkoihin.

19.3. klo 14:50 Joensuun kaupungin palvelupiste kaupungintalolle

Joensuun kaupungin palvelupiste muuttaa Carelicumista kaupungintalolle. Palvelut siirtyvät Rantakadulle kaupungintalon teatterin lipunmyyntiaulaan maanantaina 23.. päivänä.

Muutto liittyy koronaepidemian aiheuttamiin muutoksiin kaupungin palveluissa.

Myös Carelicumin asiakaspalvelupisteen aukioloaikoja on muutettu poikkeusolojen vuoksi. Asiakkaita palvellaan maanantaista perjantaihin kello 10–16. Viikonloppuisin palvelupiste on suljettu.

Palvelupisteen toiminnat pysyvät muutosta huolimatta samana.

19.3. klo 13:47 Valamon luostari sulkeutuu vierailta

Heinävedellä Valamon luostari sulkee ovensa vierailta. Poikkeustilanne on aiheuttanut luostarille akuutin kassakriisin, minkä takia kaikki luostarin vieraspalvelut joudutaan sulkemaan. Myös talkootoiminta lakkaa toistaiseksi.

Valamon opisto suljettiin keskiviikkona, mutta ravintola Trapesa, vastaanotto sekä luostarin majoituspalvelut ovat avoinna sunnuntaihin asti.

Luostari on veljestön koti, joten veljestötoiminta jatkuu normaalisti poikkeusjärjestelyistä huolimatta.

Luostarin päivittäiset jumalanpalvelukset toimitetaan mutta ne ovat veljestön sisäisiä.

19.3. klo 10:52 Kunnat peruvat valtuustoja varmuuden vuoksi

Epävarmuus korona-riskistä on saanut kuntia perumaan valtuustojen kokouksia. Perumisiin ovat päätyneet maaliskuun osalta ainakin Polvijärvi, Outokumpu ja Joensuu.

Sen sijaan esimerkiksi Nurmeksessa aiotaan kokoontua ensi viikolla normaalisti. Yli 50-jäsenisen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anni Savolainen perustelee, että kunnan asioista on päätettävä ajallaan.

Kontiolahdessa peruttiin jo huhtikuun valtuusto varmuuden vuoksi. Hallintopäällikkö Pasi Ruohtulan mukaan nyt pohditaan, voisiko kokouksia järjestää sähköisesti. Seuraava kunnanhallitus reilun viikon kuluttua saattaa jo olla ensimmäinen etäkokouksen kokeilu Kontiolahden päättäjillä.

19.3. klo 8:30 Joka viides pohjoiskarjalainen yritys pelkää konkurssia

Koronaepidemia vaikuttaa laajalti pohjoiskarjalaisten yritysten toimintaan.

Kauppakamarin jäsenkyselyyn vastasi alku viikosta yli 100 yritystä. Niistä yli puolet kertoo, että poikkeuksellinen tilanne on jo syönyt liikevaihtoa.

Noin neljännes yrityksistä on antanut lomautusvaroituksen tai kutsun yt-neuvotteluihin. Toisaalta yli puolet vastaajista arvioi, että lomautuksiin tai irtisanomisiin ei ole syytä turvautua seuraavan kahden kuukauden aikana.

Tilanteen vakavuudesta kertoo kuitenkin se, että joka viides vastaaja toteaa, että yrityksen konkurssiriski on noussut merkittävästi.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan