1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatilanne Pohjois-Karjalassa: Astra Zenecan rokotteesta satoja kieltäytymisiä, rokotukset laajenevat koskemaan myös nuoria vakavimpaan riskiryhmään kuuluvia

Päivitämme tähän juttuun tiedot koronaviruksen tilanteesta Pohjois-Karjalassa.

koronavirus
Opastekyltti ohjaa koronatestiin Pohjois-Karjalan keskussairaalan alueella.
Siun soten toiminta-alueella on otettu koronaepidemian alettua lähes satatuhatta koronatestiä.Jouki Väinämö / Yle

Ylen uutiset Pohjois-Karjalasta löydät tästä linkistä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

22.4. klo 18:00 Aluehallintovirasto varautuu höllentämään koronarajoituksia vapun jälkeen

Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi uudelleen kokoontumisrajoitusten jatkoa. Rajoituksia arvioidaan ensi viikon aikana ja virasto on valmiudessa tarvittaessa antamaan uuden rajoittamispäätöksen viikon lopulla.

Saatujen tietojen perusteella Itä-Suomen aluehallintovirasto on valmiudessa tarvittaessa antamaan viikon 17 lopulla uuden yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoittamispäätöksen, mikä tulisi voimaan mahdollisesti 3. toukokuuta.

Lue lisää

Itä-Suomen aluehallintovirasto arvioi uudelleen, voidaanko kokoontumisrajoitusta lieventää vapun jälkeen

21.4. klo 10:43 Sadat kieltäytyneet Astra Zenecan rokotteesta Pohjois-Karjalassa

Myös Pohjois-Karjalassa on ilmennyt haluttomuutta Astra Zenecan koronarokotteen ottamiseen. Rokotteen harvinaisten sivuvaikutusten vuoksi varaamatta on jäänyt viime viikkoina useita satoja koronarokotusaikoja.

Siun soten toimialuejohtaja Sirpa Kaipiaisen mukaan rokotteita ei ole kuitenkaan mennyt hukkaan. Astra Zenecan rokotteilla on pitkä voimassaoloaika ja niitä voidaan antaa kaikille yli 65-vuotiaille.

– Meillä on jo ihan lähiviikkoina edessä tilanne, että Pohjois-Karjalassa ei ole enää rokottamatta sellaisia ihmisiä, joille Astra Zenecaa saisi antaa, Kaipiainen kertoo.

Kaipiaisen mukaan rokotettava ei voi itse valita, minkä valmistajan tuotteella tulee rokotetuksi. Ainoan poikkeuksen muodostavat painavat terveydelliset syyt.

20.4. klo 11:48 Yleisötilaisuuksien rajoitukset pysyvät ennallaan

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättäny jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia Itä-Suomen alueella. Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirien kuntien alueilla on kielletty yli kahdenkymmenen henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset.

Määräykset ovat voimassa 23. huhtikuuta alkaen ja jatkuvat 22. toukokuuta saakka.

Lue lisää

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset jatkuvat

20.4. klo 12:00 Koronarokotukset alkavat myös nuorille vakavimpaan riskiryhmään kuuluville

Nyt myös nuoret riskiryhmäläiset voivat saada Pohjois-Karjalassa koronarokotuksen. Ajanvaraus avautui tänään 16–65-vuotiaille sairauden perusteella vakavimpaan riskiryhmään kuuluville ihmisille.

Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi aktiivisessa hoidossa oleva syöpä, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö ja lääkehoitoinen tyypin kaksi diabetes.

Rokotusajat ovat varattavissa Siun soten verkkosivujen kautta.

16.4. klo 16:05 Alle 65-vuotiaat Astra Zenecan ensimmäisen annoksen saaneet rokotetaan toisen valmistajan rokotteella

Siun sote rokottaa Astra Zenecan ensimmäisen rokoteannoksen saaneet alle 65-vuotiaat toisen valmistajan rokotteella.

Taustalla on THL:n linjaus, jonka mukaan Astra Zenecan rokotetta voi antaa vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille.

Koronarokotuksen toinen annos annetaan mRNA-rokotteella Biontech-Pfizerin tai Modernan rokotteella. Koronarokotuksia ei siis tarvitse aloittaa alusta, vaan toisen valmistajan rokote toimii toisena rokoteannoksena.

15.4. klo 17:30 Maakunnassa on palattu epidemian perustasolle

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa on rauhoittunut ja tartuntamäärät ovat selvästi vähentyneet. Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä totesi kokouksessaan torstaina, että maakunnassa on palattu epidemian perustasolle.

Alueelliset suositukset ja rajoitukset pidetään toistaiseksi ennallaan. Tilannekuvatyöryhmä seuraa tässä valtioneuvoston sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuksia siitä, että rajoitustoimenpiteiden purkamisessa tulee olla malttia.

Viime viikolla Siun soten toiminta-alueella uusia koronavirustartuntoja todettiin 15, kun edellisviikolla tapauksia oli 27. Tartunnat keskittyivät Joensuuhun ja Kiteelle.

Kiteellä on varmistunut viime ja tämän viikon aikana yhteensä yhdeksän koronavirustartuntaa, joista seitsemän liittyy samaan, pääasiassa perhepiirissä levinneeseen tartuntaketjuun. Tartunnan alkuperä on toisen sairaanhoitopiirin alueella, ja tartuntaketjussa epäillään virusmuunnosta.

Lue lisää

Pohjois-Karjalassa on palattu koronaepidemian perustasolle – rajoitukset pysyvät ennallaan

15.4.2021 12:09 Siun sote kutsuu 75–79-vuotiaita rokotuksiin soittamalla – syynä kotihoidosta yli jääneet rokotteet

Siun sote alkaa kutsua soittamalla 75–79-vuotiaita joensuulaisia ja kontiolahtelaisia koronarokotuksiin.

Soittokierros käynnistyy tänään.

Kuntayhtymä aloittaa puhelinkerroksen, koska kotihoidossa käytettyä Modernan koronarokotetta on jäänyt yli. Osa rokotteista on käytettävä viimeistään ensi viikon aikana.

Puhelut soitetaan loppuviikon aikana. Niitä soitetaan myös lauantaina. Puhelu tulee 013-alkuisesta numerosta.

Mikäli puhelua ei ole tämän viikon aikana tullut tai siihen ei ole voinut vastata, voi koronarokotusaikoja varata normaalisti verkko- tai puhelinajanvarauksen kautta maanantaista lähtien.

Rokotteet annetaan yksityisellä rokotuspisteellä Joensuussa.

14.4. klo 14:09 Vanhat tanssivat Kiteen lukiossa

Korona on horjuttanut monta perinnettä niin myös lukiolaisten vanhojen tansseja. Vain ani harvalla koululla nostettiin jalkaa tuttuun aikaan helmikuussa.
Suurin osa maamme lukioista on siirtänyt tapahtuman huhti–toukokuulle tai sitten ensi syksyyn. Esimerkiksi Joensuun lukioissa tanssit on tarkoitus järjestää 12. toukokuuta ja Polvijärvellä vasta tulevana syksynä.

Kiteen lukiossa vanhojenpäivää vietettiin keskiviikkona poikkeusjärjestelyin. Esimerkiksi parinvaihtotanssit oli jätetty pois ohjelmistosta.

Lue lisää:

Kasvomaski sävy sävyyn ja käsidesiä – hyppää mukaan koronavuoden omituisuuksiin ja katso tunnelmia huhtikuisista vanhojentansseista

12.4. klo 14:21 Ikääntyneiden rokotukset jatkuvat

Siun sote on jatanut koronarokotusten ajanvarausta yli 70-vuotiaiden ryhmässä sekä 65–69-vuotiaiden ryhmässä.

Yli 70-vuotiaille avautuu tänään reilut 3 500 rokotusaikaa. Ensi viikolla aikoja on hieman tätä enemmän. Yli 70-vuotiaat rokotetaan Biontech-Pfizerin rokotteella.

65–69-vuotiaat rokotetaan AstraZenecan rokotteella, jota saapuu maakuntaan melko suuria määriä. Henkilön tulee olla täyttänyt 65 vuotta ennen koronarokotusaikaa.

Yli 80-vuotiaista pohjoiskarjalaisista on saanut ensimmäisen koronarokotusannoksen yli 85 prosenttia.

9.4. klo 12:38 Hallituksen exit-strategia ei tarjoa ratkaisua Ilosaarirockille – "Vastaamme tappioista itse"

Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Niina Hattunen ei näe hallituksen eilisen ehdotuksen tarjoavan Ilosaarirockin kaltaiselle suurfestivaalille juurikaan toivoa.

– Emme pääse tällä etenemään. Suunnitelmaan ei ole tarkennettu mitään meille tärkeitä tietoja, kuten päivämääriä tai yleisömääriä. Lisäksi heinäkuun rokotuskattavuudesta ei ole mitään takeita.

Hattunen näkee, että suunnitelma voi antaa toivoa pienemmille festivaaleille, joilla kulurakenne mahdollistaa suuremmat joustomahdollisuudet. Miljoonabudjetin festivaaleilla samanlaista jouston varaa ei ole.

– Jos hallitus voisi taata tappiot, niin voisimme edetä luottavaisemmin. Mutta me olemme täysin omavarainen toimija, joka vastaa tappioistaan itse. Emme voi ottaa sitä riskiä. Tavoitteenamme on pysyä elinvoimaisena festarina myös seuraavat 50 vuotta, 50-vuotisjuhlavuotta viettävän Ilosaarirockin toiminnanjohtaja Hattunen sanoo.

Vaikka epätietoisuus jäytää festivaalijärjestäjiä, lopulta kaikki tiivistyy nimenomaan ihmisten yleiseen epävarmuuteen. Yleisö on tapahtumien tärkein rahoittaja.

– Ovatko ihmiset valmiita ostamaan lippuja tapahtumiin tällaisessa tilanteessa?

8.4. klo 18:07 Pohjois-Karjala pysyy kiihtymisvaiheessa

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemia pysyy kiihtymisvaiheessa. Suositukset ja rajoitukset pysyvät näin ollen ennallaan. Alueellinen tilannekuvatyöryhmä kokoontui torstaina arvioimaan epidemian tilannetta sekä toimenpiteiden riittävyyttä.

Tällä viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut neljä. Tartuntoihin ei liity laajempia altistumisia. Karanteenissa oli torstaiaamuna 141 henkilöä.

Lue lisää

Pohjois-Karjala edelleen kiihtymisvaiheessa – tällä viikolla todettu yhteensä neljä koronatartuntaa

6.4. klo 12:00 Pääsiäisen aikana Pohjois-Karjalassa on todettu 18 uutta tartuntaa

Pääsiäisen pyhien aikana Pohjois-Karjalan alueella on vahvistettu 18 uutta koronatartuntaa. Eniten tapauksia on Joensuun alueella, jossa on epidemian alusta todettu yhteensä 406 koronavirustapausta. Seuraavaksi eniten tartuntoja on Lieksassa, 57, ja Kiteellä, 44.

Viikolla 13 Joensuussa ja Liperissä ilmoitettiin useista mahdollisista altistumisista, mutta Siun soten listaukseen ei ole tullut uusia kohteita maaliskuun viimeisen päivän jälkeen.

1.4. klo 16:45 Siun sote laajentaa rokotettavia ryhmiä

Siun sote laajentaa koronarokotusvuorossa olevia ryhmiä. Kuluva viikko on osoittanut, että rokotettavat ryhmät ovat liian pieniä, sillä rokotteita on jäänyt yli.

Ajanvarausta laajennetaan porrastetusti ensi viikosta lähtien. Seuraavana rokotusvuorossa ovat vuonna 1948 syntyneet ja sitä vanhemmat. Lisäksi 65–69-vuotiaiden rokotukset laajenevat koskemaan koko ikäluokkaa, eikä vain sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvia.

Lue lisää

Rokotusvuorossa olevia ryhmiä laajennetaan – nykyisillä ryhmillä rokotteita uhkaa jäädä yli

31.3. klo 17:00 Epidemiatilanne ei helpota Pohjois-Karjalassa – Joensuussa lähestytään leviämisvaihetta

Pohjois-Karjalan koronatapausten ilmaantuvuusluku on noussut viikon aikana siinä määrin, että alueellinen tilannekuvatyöryhmä katsoo koko maakunnan olevan edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa. Työryhmä muistuttaa, että paineet suositusten kiristämiseen ovat olemassa, mikäli nykyisiä rajoituksia noudattamalla ei saada tilannetta kohentumaan.

Tartuntoja on saatu perheen ja suvun kesken järjestetyissä juhlissa, mutta myös muissa sosiaalisissa kontakteissa. Esimerkiksi harrastuksista saatujen tartuntojen määrät ovat nousussa.

– Tarvitsemme kaikkien apua parantaaksemme koronatilannetta maakunnassa. Suositusten noudattaminen on äärimmäisen tärkeää. Viettäkää pääsiäinen vain läheisten kesken kotona ja välttää muutenkin kaikkea ylimääräistä liikkumista sekä sosiaalisia kontakteja, vetoaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen koronanyrkin tiedotteessa.

Lue lisää

Joensuu lähestyy leviämisvaihetta – koronanyrkki väläyttelee suositusten kiristämistä

29.3. klo 8:05 Koronaa hoitokodissa Valtimolla ja ylioppilaskirjoituksissa Joensuussa

Ikäihmisten hoitopaikassa Valtimolla on koronavirusta. Tartunta on johtanut jatkotartuntaan. Kyse on Kotorannan tehostetun palveluasumisen Koivulan yksiköstä, jossa kaikki mahdollisesti altistuneet testataan. Vieraat eivät toistaiseksi pääse yksikköön.

Joensuussa aikuislukion ylioppilaskirjoituksiin on viime viikolla osallistunut koronavirukseen sairastunut. Kaksitoista samoissa tiloissa ollutta on määrätty karanteeniin ja muut kirjoituksiin osallistuneet oireseurantaan. Nämä kokelaat voivat osallistua tänään jatkuviin kirjoituksiin erillistilassa.

Koronatartunta on löytynyt myös ammattioppilaitos Luovista, jossa karanteeniin on asetettu viisi ihmistä.

Siun soten alueella on perjantaista sunnuntaihin todettu 11 koronaviruksen saanutta. Tartunnan lähde on tiedossa yhdeksässä tapauksessa.

29.3. klo 7:55 Ravintolat kiinni kolmeksi viikoksi

Pohjois-Karjalan ravintolat on suljettu asiakkailta maanantaista lähtien, mutta ravintolat ja kahvilat voivat myydä noutoruokaa.

Eduskunta hyväksyi (siirryt toiseen palveluun) ja presidentti vahvisti sunnuntaina lain, jolla ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet suljetaan asiakkailta väliaikaisesti.

Valtioneuvoston asetuksessa määriteltiin myös Pohjois-Karjala niihin maakuntiin, joissa sulku on voimassa. Kyse on lähinnä koronan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueista. Käytännössä sulun ulkopuolelle jäi vain viisi maakuntaa, muun muassa Kainuu.

Sulku kestää 18. huhtikuuta asti epidemian kiihtymisen hillitsemiseksi. Sulkupäätös voidaan purkaa tautilanteen muuttuessa.

25.3. 17:42 Pohjois-Karjala on jälleen kiihtymisvaiheessa

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian tilanne on huonontunut siinä määrin, että alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätti siirtää koko maakunnan takaisin epidemian kiihtymisvaiheeseen. Tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti, ja niihin liittyy useita joukkoaltistumisia sekä mahdollisia altistumistilanteita erityisesti Joensuun keskustan liikkeissä ja liikennevälineissä.

Maakunnassa pidetään edelleen voimassa aiemmat suositukset koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tilannekuvatyöryhmän päätös kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä ei suoraan vaikuta muun muassa ravintolarajoituksiin, sillä niistä päättää valtioneuvosto erillisesti epidemiatilanteen kehittymisen mukaan.

Lue lisää

Pohjois-Karjala on palannut kiihtymisvaiheeseen – rajoitukset pysyvät toistaiseksi ennallaan, ravintolasulusta päättää valtioneuvosto

24.3. 11:59 Siun sote porrastaa rokotukset ikäryhmittäin

Siun sote porrastaa yli 70-vuotiaiden koronarokotusten ajanvarausta pienempiin ikäryhmiin. Porrastuksella pyritään helpottamaan ajanvarauksen ruuhkaa. Porrastus toteutetaan ikäryhmittäin aloittaen iäkkäimmistä henkilöistä.

Ensimmäisenä rokotusvuoroon tulevat vuonna 1944 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 77 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt. Seuraavana vuorossa ovat vuonna 1947 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 74 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat. Kolmas ryhmä on vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat.

Ensimmäisen ikäryhmän koronarokotusten ajanvaraus alkaa maanantaina 29. maaliskuuta kello 8. Alle 70-vuotiaiden, sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat toistaiseksi tauolla.

Lue lisää

Siun sote porrastaa rokotukset pienempiin ryhmiin ruuhkien välttämiseksi

22.3. klo 17:50 Koronalle on voinut altistua lukuisissa paikoissa Pohjois-Karjalassa – koulualtistumisia Joensuussa ja Liperissä

Joensuun keskustan alueella on voinut altistua viime viikon aikana koronavirukselle useissa eri liikkeissä sekä muun muassa keskustan ja Utran välisillä bussivuoroilla. Tiedossa olevat altistumispaikat löytyvät Siun soten verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun). Siun sote kehottaa näissä paikoissa samaan aikaan olleita henkilöitä tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin.

Koulualtistumisia on tapahtunut Pohjois-Karjalassa kolmessa koulussa. Joensuun Karsikon alakoululta asetetaan karanteeniin yhteensä noin 40 henkilöä. Lisäksi osa oppilaista ohjataan oireseurantaan. Joensuusta Tulliportin normaalikoululta noin 20 henkilöä ja Liperistä Siikasalmen kristilliseltä koululta koko koulu, yhteensä 86 henkilöä, on ohjattu oireseurantaan. Karanteeniin on Siikasalmelta määrätty kuusi henkilöä.

Lue lisää

Siun soten alueella lukuisia uusia altistumispaikkoja – koulualtistumisia Joensuussa ja Liperissä

20.3. klo 11.45 Lauantaina Pohjois-Karjalassa yksi uusi tartunta

THL:n tilastoihin kirjattiin lauantaina yksi uusi tartunta Pohjois-Karjalaan. Tartunta oli Liperissä. Epidemiatilanne maakunnassa on perustasolla ja tartunnat on pystytty jäljittämään hyvin.

20.3. klo 9.15 Siun sote peruu ensi viikon rokotusajat Astra Zenecan koronarokotteella – yli 70-vuotiaiden rokotukset jatkuvat normaalisti

Siun sote peruu viikolta 12 ne koronarokotusajat, joissa oli tarkoitus käyttää Astra Zenecan rokotetta. Aikojen peruminen koskee vuonna 1952-1961 syntyneitä, vakavimpaan riskiryhmään kuuluvia henkilöitä. Jo varatut ajat perutaan ja ne siirretään myöhempään ajankohtaan.

Rokotukset Pfizer Biontechin rokotteella jatkuvat normaalisti.

Vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneille eli yli 70-vuotiaille henkilöille avataan noin 3 400 koronarokotusaikaa maanantaina 22.3.2021 klo 8. Rokotusaikoja on edelleen saatavilla rajallinen määrä, joten Siun sote toivoo, että aikoja varaisivat ensisijaisesti yli 75-vuotiaat.

19.3. klo 7.40 Epidemiatilanne maakunnassa edelleen perustasolla

Epidemiatilanne on maakunnassa edelleen perustasolla.

Vaikka viikolla 11 Pohjois-Karjalassa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa, torstaina kokoustanut paikallinen koronanyrkki katsoo, että muutoksiin ei ole nyt aihetta.

Työryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen kuitenkin muistuttaa, että virusmuunnokset voivat todella nopeasti kääntää hyvän tartuntatilanteen päälaelleen. Kaipiainen toivoo, että lähestyvät pääsäisen pyhät vietetään lähipiirin kesken ja mieluiten täällä omassa maakunnassa.

Karanteenissa koronavirukselle altistumisen takia oli Siun soten alueella torstaiaamuna 113 ihmistä.

18.3. klo 14:13 Ylitorniolta lähteneen tartuntaryppään takia Joensuussa tehdään lisää koronatestejä

Ylitorniolla perhetapaamisesta alkunsa saaneen koronaryppään takia on Joensuussa altistunut toista sataa ihmistä.

Varmistuneita koronatartuntoja on 13. Siun sote tekee altistuneille koronatestejä, sillä tapausta käsitellään varmuuden vuoksi kuin se olisi virusmuunnoksen aiheuttama tartuntaketju.

Se, ovatko kyseessä virusmuunnoksen aiheuttamat tartunnat, varmistuu vasta useiden päivien päästä.

17.3. klo 16:43 Ylitorniolta lähteneessä ketjussa jo 13 sairastunutta Joensuussa

Joensuussa yhteensä noin kahdeksankymmentä henkilöä on asetettu karanteeniin koronavirukselle altistumisen vuoksi. Altistumisiin johtaneet tartunnat liittyvät laajempaan, Ylitorniossa alkaneeseen tartuntaketjuun, jossa koronavirus on levinnyt perhepiirissä järjestetyssä tapaamisessa.

Tartuntaketjusta on tiistain ja keskiviikon aikana varmistunut Joensuussa yhteensä kolmetoista koronavirustartuntaa.

Joukkoaltistumiset ovat tapahtuneet maanantaina Pataluodon koululla ja Rantakylän normaalikoululla. Yksittäisiä henkilöitä on altistunut myös Joensuun aikuislukion perusopetuksessa.

Lue lisää

Ylitorniolta perhepiirin tapaamisesta lähteneessä tartuntaketjussa jo 13 tartuntaa Joensuussa – 80 karanteenissa

15.3. klo 17:48 Koronarokotukset laajenevat uusiin ikäryhmiin

Siun sote laajentaa koronarokotukset uusiin ikäryhmiin keskiviikosta 17. maaliskuuta alkaen. Ikäihmisten osalta jatkossa ajan voivat varata vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneet eli tänä vuonna 70 vuotta täyttävät tai sitä vanhemmat henkilöt.

Ikäryhmää laajennetaan myös vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien, alle 70-vuotiaiden osalta. Jatkossa koronarokotuksia voivat varata myös vuosina 1952–1961 syntyneet henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustartunnalle erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Lue lisää

Siun sote laajentaa koronarokotuksia uusiin ikäryhmiin – myös riskiryhmien rokotukset jatkuvat

12.3. klo 16:37 Rokotukset jatkuvat Siun soten alueella – rokotettuja on nyt noin 20 000

Siun sote jatkaa koronarokotuksia ensi viikolla. Rokotusvuorossa ovat yli 80-vuotiaat sekä vuosina 1952–56 syntyneet henkilöt, joilla on koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

80-vuotiaiden soittokierros on saatu lähes päätökseen. Vastaavanlainen soittokierros käynnistetään ensi viikolla iän perusteella riskiryhmään kuuluville omaishoidettaville ja omaishoitajille.

Sairauden perusteella vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotuksia jatketaan myös ensi viikolla. Rokotusajan voi varata verkko- tai puhelinajanvarauksen kautta.

Pohjois-Karjalassa on rokotettu tähän mennessä noin kaksi-kymmentä tuhatta henkilöä.

12.3. klo 6.50 Ainakin 20 Itä-Suomen yliopiston kansainvälistä opiskelijaa sai virustartunnan Lapin reissulla

Joukko Itä-Suomen yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita on saanut koronavirustartunnan Lapin reissulla.

Yhteensä 46 yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijaa oli yksityisellä matkalla Saariselällä kuunvaihteessa. Mukana oli yliopiston opiskelijoita sekä Kuopion että Joensuun kampuksilta.

Matkalla olleista ainakin 20:lla on todettu koronavirustartunta.

Yliopisto tiedottaa, että Kuopion kampuksella joitakin altistumisia on jo tiedossa. Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu Joensuussa on varotoimena siirtänyt kaikki kansainväliset harjoittelijat etäopetukseen ensi viikon loppuun asti.

Suunniteltu matka tuli yliopiston opintopalvelujen tietoon alkuvuodesta. Yliopistolla ei ole valtuuksia puuttua opiskelijoiden toimintaan vapaa-ajalla, mutta opiskelijoita vedottiin useaan otteeseen luopumaan Lapin matkasta koronatilanteen vuoksi.

Kaikki kansainväliset opiskelijat kutsuttiin lisäksi työterveyslääkärin pitämään infoon, jossa ohjeistettiin välttämään matkustamista myös Suomessa ja todettiin siihen liittyvät riskit nykyisessä koronatilanteessa.

11.3. klo 17:44 Pohjois-Karjalassa rajoitukset ovat tepsineet – koko maakunta on palannut epidemian perustasolle

Pohjois-Karjalassa koronatilanne on ollut viime viikot niin hyvä, että maakunta siirtyy kokonaan koronavirusepidemian perustasolle. Koronanyrkki linjasi kaksi viikkoa sitten, että Joensuun työssäkäyntialue oli tuolloin kiihtymisvaiheessa.

Kun vielä viikolla 8 uusia tartuntoja todettiin maakunnassa 22, kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä uusia tartuntoja on varmistunut yhdeksän.

Siun sote suosittaa edelleen kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, julkisissa sisätiloissa ja muissa tilaisuuksissa, kun samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä. Työryhmä suosittelee myös yleisötilaisuuksien rajaamista 20 henkilöön koko maakunnan alueella 22. huhtikuuta saakka.

Lue lisää

Koronarajoitukset tepsivät Pohjois-Karjalassa – koko maakunta on nyt epidemian perustasolla

8.3. klo 12:00 Pohjois-Karjalassa ei viikonlopun aikana yhtään todettua tartuntaa

Hiihtolomaviikkoa edeltävänä viikonloppuna ei todettu Siun soten toiminta-alueella yhtään uutta vahvistettua koronatartuntaa. Tartuntoja on tällä hetkellä 565 kappaletta, joista valtaosa on todettu Joensuun alueella.

Tänään tartuntoja voi vielä ilmetä, sillä THL:n rekisterin tiedot päivittyvät viiveellä.

5.3. klo 17:52 Koronarokotteiden toimituksessa viivettä – riskiryhmän rokotusaikoja vain murto-osa luvatusta

Siun sote ilmoittaa koronarokotusten viiväsrymisestä. Alle 70-vuotiaiden rokottamiseen soveltuvaa AstraZenecan rokotetta saatiin sairaanhoitopiiriin odotettua huomattavasti pienempi määrä, minkä vuoksi ensi viikolla voidaan avata varattavaksi vain 240 rokotusaikaa. Ajat on jyvitetty rokotusvuorossa oleville vuonna 1952–1956 syntyneille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Rokotusajat tulevat varattaviksi Siun soten uuden verkkoajanvarauksen kautta. Verkkoajanvaraus avautuu maanantaina 8. maaliskuuta kello 8.

4.3. klo 17:49 Maakunnan koronatilanne on ennallaan – hiihtolomalaisia kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista

Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian alueellinen tilannekuvatyöryhmä päätyi pitämään Joensuun työssäkäyntialueen epidemian kiihtymisvaiheessa ja muun maakunnan perustasolla. Koko alueella voimassa olevat kiihtymisvaiheen suositukset pidetään toistaiseksi ennallaan. Koulut jatkavat loman jälkeen lähiopetuksessa.

Valtakunnallinen epidemiatilanne on työryhmän mukaan erittäin huolestuttava, vaikka maakunnassa tilanne on pysynyt hallinnassa. Työryhmä painottaa, että suosituksista on nyt erityisen tärkeää pitää kiinni ja välttää lähikontakteja toisten ihmisten kanssa.

– Hiihtoloma ja virusmuunnokset ovat meille todellinen riski, jos ihmiset liikkuvat alueille, joilla tilanne on huonompi kuin meillä, ja kohtaavat ihmisiä eri puolilta Suomea, toteaa työryhmän puheenjohtaja Sirpa Kaipiainen.

Lue lisää:

Pohjois-Karjalan epidemiatilanne ennallaan – Siun sote vetoaa hiihtolomalaisten vastuullisuuteen

3.3. klo 16.26 Koronaryöpsähdys johtui tilastointiviiveestä

Keskiviikkona ilmoitettujen koronatartuntojen määrä Joensuun seudulla on hätkähdyttävän suuri. Kun koko viime viikolla maakunnassa vahvistettiin THL:n mukaan 22 tartuntaa, pelkästään keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kirjannut Joensuussa 14 ja Kontiolahdessa viisi tapausta.

Siun sotesta tiedotetaan, että THL:n tänään Pohjois-Karjalasta rekisteröimät yhteensä 20 tapausta eivät ole uusia. Kyse on tartunnoista, jotka ovat todellisuudessa varmistuneet helmikuun kahden viimeisen viikon aikana. Tapausten siirtyminen kuntayhtymästä tartuntatautirekisteriin ja koronakartalle kestää kuitenkin yleensä muutamia päiviä.

Pohjois-Karjalassa otetuissa koronavirustesteissä on todettu maaliskuun ensimmäisellä viikolla neljä uutta tartuntaa. Tapauksista kaksi on muualla Suomessa asuvilla.

3.3. klo 15.25 Koronatartunnoissa ryöpsähdys Joensuun seudulla

Keskiviikon uusien koronatartuntojen määrä Joensuun seudulla on hätkähdyttävän suuri. Kun koko helmikuun viimeisellä viikolla maakunnassa vahvistettiin 22 tartuntaa, joista 16 Joensuussa, pelkästään keskiviikkona Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kirjannut Joensuussa 14 uutta tapausta ja Kontiolahdessa viisi.

Siun soten infektioiden torjuntayksikön ylilääkäri Jennifer Sieberns ei ymmärrä suurta tuoretta tartuntalukua. Ylilääkärin tietojen mukaan viimeinen tartunta Joensuussa on vahvistettu maanantaina yhdeltä henkilöltä, joka ei asu paikkakunnalla.

THL selvittää Ylen pyynnöstä, onko mahdollisesti kyse tallennusvirheestä tai pitemmältä aikaväliltä kerättyjen tartuntojen määrästä.

3.3. klo 10:20 Joensuun koulut pysyvät lähiopetuksessa myös hiihtoloman jälkeen

Joensuun kaupunki on päättänyt, että perusopetuksen yläluokat, lukiot, aikuislukio ja taiteen perusopetus jatkavat kuun puolivälin jälkeen lähiopetuksessa.

Hallitus linjasi helmikuun lopulla koronapandemian torjunnan entistä tiukemmat toimet, joiden mukaan kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla siirrytään yläkouluissa ja toisen asteen opetuksessa etäopetukseen.

Joensuun valmiusjohtoryhmä on kuitenkin päättänyt, että tämänhetkisen tilannekuvan perusteella kaupungissa ei siirrytä etäopetukseen.

Maakunnan koronatilanne on viime viikkojen aikana elänyt paljon ja alueelliset suositukset on pidetty alueella kohtuullisen tiukkoina.

– Haluamme nyt odottaa tämän viikon alueelliset suositukset ja tämän jälkeen päätämme muista palveluista, kertoo kaupunginjohtaja Kari Karjalainen.

Kaupungin tilojen käyttöön ja muihin palveluihin liittyvistä rajoituksista tiedotetaan viimeistään perjantaina.

1.3. klo 15:17 Testipakko ei koskekaan tavaraliikenteen kuljettajia

Pakollinen koronatesti Suomeen tullessa ei olekaan pakollinen kaikille. Perjantaina Itä-Suomen aluehallintovirasto ilmoitti, että tästä päivästä alkaen kaikki rajan yli tulevat testataan. Tänään aluehallintovirasto kuitenkin jatkoi, että testipakko ei koskekaan tavaraliikennettä.

Rekkakuskit saavat toki halutessaan käydä testissä, mutta pakkoa siihen ei ole. Viime viikolla Tohmajärven Niiralassa rajanylityksiä oli alle 2 500. Heistä valtaosa oli rekkakuskeja.

Lue lisää:

Pakollinen koronatesti rajalla ei olekaan kaikille pakollinen

27.2. klo 12:03 THL: Pohjois-Karjalassa yksi uusi koronatartunta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Pohjois-Karjalassa on todettu yksi uusi koronatartunta. Tartunta on todettu Kontiolahdella.

26.2. klo 15:50 Siun sote yhteistyöhön SYNLAB Suomen kanssa, koronanäytteenotto keskitetään Siilaisen terveysasemalle

Siun sote aloittaa yhteistyön SYNLAB Suomen kanssa. Samalla näytteenotto keskitetään Joensuussa Siilaisen terveysasemalle.

SYNLAB Suomi valittiin palveluntuottajaksi tarjouskilpailulla, ja se toteuttaa Siun soten koronanäytteenoton maaliskuun alusta lähtien. Samalla Joensuun keskustan alueella koronanäytteenotto keskitetään Siilaiselle ja näytteenoton aukioloajat laajenevat. Näytteet analysoidaan SYNLAB Suomen koronalaboratoriossa Helsingissä.

Siun sote on toteuttanut Siilaisen koronanäytteenoton tähän saakka omin voimin. Näytteenotto on sitonut terveysaseman omaa henkilökuntaa, joka nyt vapautuu alkuperäisiin tehtäviinsä. Järjestelyn tarkoituksena on vähentää henkilökunnan kuormitusta ja turvata terveyspalvelujen saatavuutta kuntalaisille.

26.2. klo 15:39 Joensuussa valmistaudutaan mahdollisiin poikkeusoloihin

Alueellisen koronanyrkin linjauksen mukaan Joensuu, Kontiolahti ja Liperi ovat kiihtymisvaiheessa. Tällä hetkellä on kuitenkin vielä avoinna, otetaanko koronasulku käyttöön Joensuun työssäkäyntialueella. Tämä tarkoittaisi muun muassa koulujen osittaista siirtymistä etäopetukseen. Kuitenkin esimerkiksi Riveria on tiedottanut jatkavansa lähiopetuksessa koko maakunnassa.

Joensuussa odotetaan asiaan valtioneuvoston päätöstä, joka on luvassa alkuviikosta.

– Valmistaudumme nyt kaikkiin mahdollisiin muutoksiin joita poikkeusolot velvoittavat, esimerkiksi uimahallien tai kirjastojen kiinni laittamiseen, etäopetukseen ja muihin suosituksiin. Se selviää ensi viikolla valtioneuvoston linjausten perusteella, kertoo Joensuun kaupungin hyvinvointijohtaja Riitta Huurinainen.

25.2. klo 17:54 Joensuu, Kontiolahti ja Liperi ovat kiihtymisvaiheessa

Pohjois-Karjalan alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä katsoi epidemiatilanteen Joensuun työssäkäyntialueella olevan kiihtymisvaiheessa. Työssäkäyntialueeseen luetaan mukaan Joensuu, Kontiolahti ja Liperi.

– Työryhmä keskusteli pitkään epidemiavaiheen alueellisesta rajaamisesta. Joensuun, Liperin ja Kontiolahden katsottiin lopulta muodostavan yhtenäisen alueen muun muassa työssäkäynti-, opiskelu-, harrastus- ja asiointiliikenteen takia, kertoo työryhmän varapuheenjohtajana toimiva Ilkka Pirskanen Siun sotesta.

Muualla maakunnassa epidemia on pysynyt perustasolla. Valtakunnallinen tilanne ja maan hallituksen tänään antamat linjaukset huomioiden aiemmat suositukset ja rajoitukset pidetään kuitenkin edelleen voimassa koko maakunnassa. Kunnat päättävät koronasulun käyttöön ottamisesta ennen poikkeusolojen voimaan astumista 8. maaliskuuta.

Lue lisää

Joensuu, Liperi ja Kontiolahti ovat kiihtymisvaiheessa – toistaiseksi rajoitukset pysyvät koko maakunnassa ennallaan

24.2. klo 16:10 Siun soten rajaa rokotettavien ryhmää – yli 80-vuotiaille soitetaan henkilökohtaisesti

Siun sote rajaa koronarokotusvuorossa olevien henkilöiden määrää. Ajanvarauksessa ilmenneiden ongelmien vuoksi rokotettavat ryhmät rajataan entistä tarkemmin ja ikäihmisten ajanvarausta helpotetaan.

Vielä rokottamattomille yli kahdeksan-kymmentä-vuotiaille soitetaan henkilökohtaisesti ja tarjotaan rokotusaikaa. 65–69-vuotiaiden, riskiryhmään kuuluvien rokotukset jatkuvat maaliskuussa. Siun sote tiedottaa riskiryhmän muiden ikäryhmien rokotuksista myöhemmin.

Kotihoidon asiakkaat saavat koronarokotukset kotihoidon kautta. Kotihoidon työntekijät kartoittavat rokotuksen haluavat asiakkaat ja sopivat rokotuksen järjestämisestä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan laajat väestörokotukset päästään aloittamaan kesä-heinäkuussa.

22.2. klo 12:10 Kaikki Joensuun ev. lut. seurakunnat avaavat jälleen jumalanpalvelukset yleisölle

Kaikkien Joensuun seurakuntien jumalanpalvelusten ovet avataan seurakuntalaisille 28. helmikuuta alkaen, Joensuun ev. lut. seurakuntayhtymä tiedottaa. Jumalanpalvelukset on avattu aiemmin jo Joensuun, Pielisensuun ja Rantakylän kirkoissa. Nyt mukaan liittyvät Noljakan, Enon ja Pyhäselän kirkot sekä Tuupovaaran ja Kiihtelysvaaran seurakuntatalot.

Seurakuntayhtymässä suunnitellaan myös säännöllisesti kokoontuvien ryhmätoiminnan avaamista kaikissa seurakunnissa talvilomaviikon jälkeen, mikäli koronatilanne pysyy rauhallisena. Ryhmätoimintaan kuuluvat muun muassa eri ikäryhmille suunnattu toiminta, kuorot, raamattu- ja rukouspiirit sekä perhekerhot.

Lue lisää

Joensuussa seurakunnat avaavat jälleen jumalanpalvelukset yleisölle – myös ryhmätoiminnan jatkuminen suunnitteilla

22.2. klo 7.00 Juuan terveysasemalla ei ole lääkäriä ja Utran päivätoiminta on keskeytetty Joensuussa

Korona-altistumiset vaikuttavat terveysaseman palveluihin Juuassa ja kehitysvammaisten päivätoimintaan Joensuun Utrassa.

Siun sote tiedottaa, että Juuan terveysaseman vastaanotto toimii supistetusti 3. maaliskuuta saakka. Vastaanoton puhelinpalvelu ja fysioterapian ajanvaraus toimivat normaalisti.

Lääkäripalvelua on saatavilla etänä. Hoitajien vastaanotot järjestetään sovitusti. Terveysaseman rokotustoiminta, hoitosolu, hammashuolto, neuvolat, työterveyshuolto sekä Islabin näytteenottopiste toimivat normaalisti.

Kiireellistä lääkärin apua vaativat potilaat ohjataan Nurmeksen tai Kontiolahden terveysasemalle.

Koronatartunnalle altistumiset ovat tapahtuneet terveysaseman henkilöstön tiloissa.

Kehitysvammaisten Utran päivätoiminta keskeytetään korona-altistumisien vuoksi Joensuussa. Kaikki päivätoiminnan työntekijät ja asiakkaat, yhteensä 44 ihmistä, on asetettu karanteeniin, joka päättyy 4. maaliskuuta.

Viikonlopun aikana Siun soten alueella varmistui kuusi koronavirustartuntaa. Tartunnoista kaksi liittyy Joensuussa aiemmin todettuun tartuntaketjuun.

Siun soten alueella oli sunnuntaina karanteenissa 185 henkilöä.

20.2. klo 11.25 Tekstiviestit eivät lähteneet niin kuin piti – Koronarokotusten varaaminen muuttuu Siun sotessa

Siun sote joutuu järjestelemään uudelleen koronarokotuksista tiedottamista ja ajanvarausta.

Siun soten oli tarkoitus lähettää alle 70-vuotiaille sairauden vuoksi riskiryhmään kuuluville tekstiviesti koronarokotuksista perjantaina 19.2.2021.

Verkkoajanvarauksessa ilmenneiden ongelmien vuoksi Siun sote joutuu arvioimaan uudelleen koronarokotusten ajanvarauksen toteuttamista.

Rokotuksia koskevat tekstiviestit on päätetty lähettää myöhemmin.

19.2. klo 12:10 Toinen erä rokotusaikoja varattiin kolmessa tunnissa – ajanvarauksessa oli jälleen ongelmia

Siun soten tänä aamuna avaamat noin kaksi tuhatta koronarokotusaikaa varattiin kolmessa tunnissa.

Verkkoajanvarauksen teknisten ongelmien vuoksi ajanvaraus tapahtui puhelinajanvarauksen kautta. Koronarokotusten puhelinajanvaraus suljettiin aamupäivällä, koska vapaana oli enää yksittäisiä aikoja.

Loput ajat ovat varattavissa verkkoajanvarauksen kautta. Myös mahdolliset peruutusajat tulevat varattaviksi verkkoajanvarauksen kautta.

Verkkoajanvarauksessa aamulla ilmennyt vika on saatu korjattua.

Seuraava suurempi erä uusia koronarokotusaikoja tulee varattavaksi maanantaina ensimmäinen maaliskuuta.

18.2. klo 11:40 Kontiolahden kunta avaa kuntosalit ensi maanantaina

Kontiolahden kunnan kuntosalit liikuntahallilla, Lehmossa, Kylmäojalla ja Jakokoskella avataan yleisökäyttöön ensi viikon maanantaina. Salit ovat olleet suljettuja koronatilanteen vuoksi.

Maanantaina avataan myös Kontiolahden ampumahiihtostadionin pukuhuone- ja suihkutilat.

Kuntosaleilla rajoitetaan jatkossa kävijöiden määrää, ja hygieniaohjeet ovat tiukat. Maskin käyttöä pukuhuoneissa suositellaan vahvasti.

Aikuisten ryhmäliikuntaa ei edelleenkään järjestetä.

17.2. klo 16:00 Joensuun Kiekko-Poikien joukkue karanteeniin – ehti pelata tauon jälkeen kaksi ottelua

Joensuun Kiekko-Poikien joukkue on karanteenissa helmikuun loppuun saakka. Kiekko-Poikien mestisjoukkue altistui koronalle viime lauantaina Joensuussa pelatussa ottelussa Kokkolan Hermestä vastaan.

Yhdellä Hermeksen joukkueen jäsenellä todettiin koronavirustartunta eilen.

Kiekko-Pojat joutuu siirtämään karanteenin vuoksi tulevat ottelut pelattavaksi maaliskuussa. Seuraava ottelu pelataan sarjaohjelman mukaan 5. maaliskuuta Kajaanin Hokkia vastaan.

Kiekko-Pojat ehti pelata kaksi ottelua Mestis-kauden palattua tauolta. Asiasta uutisoi ensimmäisenä sanomalehti Karjalainen.

16.2. klo 15:42 Siilaisen terveysasemalla ja Jukolan päiväkodissa korona-altistumisia

Joensuussa Siilaisen hammashoitolassa on tapahtunut korona-altistumisia, joiden vuoksi hammashoitola on suljettu ainakin tämän viikon ajan, Siun sote tiedottaa.

Samaan tartuntaketjuun liittyen myös Jukolan päiväkodissa Joensuussa yksi päiväkotiryhmä on asetettu karanteeniin. Päiväkoti on tiedottanut järjestelyistä omissa kanavissaan, ja Siun sote on ollut suoraan yhteydessä altistuneisiin.

Tartuntojen jäljitystyössä on selvinnyt, että tartunnan saaneita henkilöitä on liikkunut ilman kasvomaskia useissa eri liikkeissä Joensuun kantakaupungin alueella tartuttavuusaikana, pääosin viime viikon ja viikonlopun aikana.

16.2. klo 14.41 Pohjois-Karjalan ammattikoululaiset palaavat lähiopetukseen ensi viikolla

Ammattiopisto Riveria palaa lähiopetukseen ensi viikon maanantaista lähtien. Oppilaitoksen sisätiloissa velvoitetaan käyttämään maskia ja noudattamaan yleisiä koronaohjeistuksia. Riveria tarjoaa maskit henkilöstölle ja opiskelijoille.

Lähiopetukseen siirtymistä perustellaan Pohjois-Karjalan koronavirusepidemian rauhoittumisella ja oppilaiden hyvinvoinnilla. Rivierian sisäliikuntatilojen vapaa-ajan iltakäyttö on edelleen keskeytetty.

Joensuussa opintoja on suoritettu etänä marraskuun lopulta alkaen ja muualla maakunnassa joulukuun alusta saakka.

Riveriassa on yhteensä 15 500 opiskelijaa.

13.2. klo 12.42 Pohjois-Karjalassa kolme uutta koronatartuntaa

Pohjois-Karjalassa on kirjattu lauantaina kolme uutta koronatartuntaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoon. Tartunnoista kaksi on todettu Joensuussa, yksi Lieksassa.

12.2. klo 16.40 AVI pitää koronarajoitukset voimassa, myös Joensuun kaupunki jatkaa voimassa olevia suosituksia

Itä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa kokoontumisten rajoittamista Itä-Suomessa. Yli 20 henkilön yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on edelleen kielletty Itä-Suomen alueella maaliskuun kahdenteenkymmenenteen toiseen päivään saakka.

Päätös on voimassa koko Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella eli Pohjois-Karjalan sekä Etelä- ja Pohjois-Savon maakunnissa.

Joensuun kaupunki pitää voimassa nykyiset koronarajoitukset toistaiseksi. Vaikka Pohjois-Karjala on palannut epidemiassa perustasolle, kaupungin valmiusjohtoryhmä muistuttaa, että vielä ei ole aika höllentää.

Joensuun kaupungin palveluissa ja tiloissa on edelleen voimassa vahva maskisuositus kaikille yli 12-vuotiaille. Maskien käyttäminen jatkuu myös varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa, lukioissa sekä koulukuljetuksen aikana.

Myös Joensuussa yli 20 hengen yleisötilaisuudet on kielletty 22:nteen maaliskuuta saakka.

Kaupunkilaisia suositellaan edelleen välttämään sisätiloissa ryhmissä tapahtuvaa harrastustoimintaa.

12.2. klo 7.00 Virusepidemia palannut maakunnassa perustasolle

Pohjois-Karjalassa koronavirusepidemia on rahoittunut niin olennaisesti, että maakunta on palannut epidemian perustasolle.

Tartuntojen leviämisen estämiseksi annetut alueelliset suositukset ja rajoitukset pidetään kuitenkin toistaiseksi ennallaan.

Viime viikolla Siun soten alueella todettiin 12 virustartuntaa. Tällä viikolla tartuntoja oli varmistettu torstaihin mennessä viisi.

Karanteenissa oli tostaiaamuna 58 ihmistä.

11.2. 15:00 Siun soten rokoteajanvaraus ruuhkautui pahoin heti aamusta – aikoja oli jaossa 1 300 kappaletta

Tanään avautunut Siun soten koronarokotusten ajanvarauspalvelu ruuhkautui pahoin heti aamusta. Puhelimella ei ole päässyt läpi, ja verkkoajanvarausjärjestelmä on pätkinyt.

Ruuhkasta huolimatta Siun soten alueella rokotusaikoja on yhä jäljellä. Niitä jaetaan edelleen puhelimitse sekä myös verkkopalvelussa, kunhan vika saadaan korjattua.

Uusia aikoja avataan sitä mukaa kuin lisää rokotteita saadaan.

– Tällä hetkellä rokotteita saadaan noin 1 000–2 000 viikkovauhtia, kertoo toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen.

10.2. klo 15:27 Iäkkäiden ja sairautensa takia riskiryhmään kuuluvien joukkorokotukset alkavat ensi viikolla

Siun sote ryhtyy maanantaista alken antamaan koronarokotuksia 80-vuotiaille ja sitä vanhemmille ihmisille.

Samalla alkavat sairautensa takia riskiryhmään kuuluvien rokotukset. Tässä vaiheessa rokoteajan voivat varata ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvat eli ne, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Rokotusajan voi varata verkosta tai puhelimitse torstaista lähtien. Rokotusajan saamiseen vaikuttaa saatavilla olevien rokotteiden määrä.

Lue lisää:

Iäkkäiden ja sairautensa takia riskiryhmään kuuluvien joukkorokotukset alkavat Pohjois-Karjalassa ensi viikolla – ajanvaraus alkaa torstaina

10.2. klo 14:05 Rokotetiedustelut ruuhkauttavat terveysasemien puhelimia

Pohjois-Karjalan terveysasemille on alettu soittaa koronavirusrokotuksista jopa ruuhkaksi asti.

Siun soten mukaan terveysasemien puhelumäärät ovat viime viikkoina lisääntyneet voimakkaasti. Iso osa puheluista liittyy koronarokotteisiin. Yleensä soittajat haluavat tietää, milloin he voivat saada rokotteen.

Kuntayhtymä alkaa tällä viikolla selvittää erillisen koronaneuvontapuhelimen avaamista, jotta terveysasemien puhelinpalvelut eivät ruuhkautuisi rokotekyselyistä.

Lue lisää:

Koronavirusrokotteensa perään kysyvät ruuhkauttavat terveysasemien puhelinpalveluja Pohjois-Karjalassa

8.2. klo 16:45 Pohjois-Karjalassa koronan ilmaantuvuusluku on maan pienin, suuremman ilmaantuvuusluvun Pohjois-Savo palasi epidemian perustasolle

Koronaviruksen ilmaantuvuusluku on Pohjois-Karjalassa viimeisen kahden viikon seurantajaksolla maan pienin. Pohjois-Karjalassa ilmaantuvuus on nyt 15,9 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Sosiaali- ja terveysministeriö luokittelee alueen kiihtymisvaiheeseen, jos siellä on viikossa 10–15 tautitapausta 100 000 asukasta kohden. Viikolla neljä Pohjois-Karjalan ilmaantuvuusluku oli 9,7.

Pohjois-Savon koronanyrkki tiedotti tänään, että maakunta on palannut epidemiassa perustasolle. Pohjois-Savon ilmaantuvuusluku on 38,6.

Itä-Suomen aluehallintovirasto linjaa viimeistään perjantaina, jatkuvatko kokoontumisrajoitukset Pohjois-Karjalassa ennallaan.

5.2. klo 15:10 Siun sote valmistautuu aloittamaan riskiryhmien massarokotukset helmikuun puolivälissä

Siun sote valmistautuu riskiryhmien massarokotusten käynnistämiseen. Ensimmäisten riskiryhmien rokotukset käynnistyvät tämänhetkisen arvion mukaan helmikuun puolivälissä.

Rokotukset aloitetaan yli 80-vuotiaista. Seuraavaksi vuorossa ovat alle 70-vuotiaat, sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat henkilöt. Siun sote tiedottaa jokaiselle riskiryhmään kuuluvalle rokotusten käynnistymisestä henkilökohtaisesti tekstiviestillä tai kirjeellä.

Riskiryhmien rokotusten ajanvaraus avataan vasta, kun rokotukset on mahdollista käynnistää. Huomioitavaa on, että aikoja avataan rokotteiden saatavuuden mukaan.

Siun soten alueella on tähän mennessä rokotettu koronapotilaita hoitavaa henkilöstöä sekä hoivakotien asukkaita ja henkilökuntaa.

4.2. klo 17:35 Tautitilanne on rauhoittunut Pohjois-Karjalassa, rajoitukset kuitenkin jatkuvat

Siun sote tiedotti torstai-iltana, että koronavirusepidemia Pohjois-Karjalassa on viime viikon aikana rauhoittunut. Alueen suositukset ja rajoitukset pidetään kuitenkin toistaiseksi ennallaan, koska tilanne muualla maassa on pahenemassa.

Viikolla 4 Siun soten toiminta-alueella uusia tartuntoja todettiin 16, kun edellisviikolla tartuntoja varmistui 32. Tartuntojen alkuperä pystyttiin selvittämään noin 80-prosenttisesti. Valtaosa tartunnoista todettiin joko karanteenissa olleilla henkilöillä tai ne ovat olleet yksittäisiä tapauksia, joihin ei ole liittynyt laajempia altistumisia.

Tartuntaketjut on saatu nopeasti hallintaan, eivätkä tartunnat ole päässeet leviämään tunnettujen ryppäiden ulkopuolelle.

4.2. klo 15:31 Ravintoloiden rajoitukset jatkuvat

Koronatilanteesta johtuvat rajoitukset ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin ovat pysymässä ennallaan Pohjois-Karjalassa. Maakunnan ravintoloissa anniskelun on loputtava kello 22 ja myös paikkamääriä rajoitetaan jatkossakin.

Pohjois-Karjalassa rajoitukset ovat tiukemmat kuin naapurimaakunnassa: Pohjois-Savossa anniskelu saa yhä jatkua puoleen yöhön ilman rajoituksia paikkamääriin. Hallitus haluaa jatkaa ravintolarajoituksia kesäkuun loppuun saakka (siirryt toiseen palveluun).

3.2. klo 12:30 Korona näkyy myös museoiden kävijämäärissä - vierailujen määrä putosi lähes kolmanneksen

Museokäynnit vähenivät viime vuonna merkittävästi Pohjois-Karjalassa. Museoviraston keräämien alustavien tietojen mukaan Pohjois-Karjalan suurimmissa museoissa käynnit putosivat noin kolmannekseen vuoden takaisesta.

Joensuun taidemuseossa käytiin viime vuonna noin 9 600, kun edellisvuonna käyntikertoja oli yli 23 000. Pohjois-Karjalan museossa kävi viime vuonna noin 9 000 vierasta, kun vuosi sitten vierailuja oli yli 30 000. Pielisen museossa kävijämäärä putosi lähes kymmenellätuhannella.

Viime vuonna maakunnan museot joutuivat sulkemaan oviaan. Myös tapahtumat ja kouluvierailut jouduttiin perumaan, mikä vähensi kävijöiden määrää.

Nyt julkaistut vuoden 2020 kävijämääriä koskevat tilastot ovat alustavia. Lopulliset tilastotiedot julkaistaan viimeistään kesäkuussa.

2.2. klo 12:30 Koronapandemia on vaikuttanut poliisin tehtävämääriin

Koronavuosi näkyy myös Itä-Suomen poliisin tilastoissa. Koronatilanne vähensi ihmisten liikkumista julkisilla paikoilla ja lisäsi kotona vietettyä aikaa.

Kiireelliset hälytystehtävät ja yleisillä paikoilla tapahtunut väkivaltarikollisuus vähenivät molemmat lähes viidenneksen.

Vaikka kiireellisten hälytystehtävien määrä väheni, kotihälytystehtävien määrä lisääntyi edellisvuodesta noin 1 600 hälytyksellä.

Huumausainerikosten määrä lisääntyi edellisvuodesta liki 450 tapauksella. Myös omaisuusrikoksia tehtiin edellisvuotta enemmän. Niiden määrä kasvoi viime vuonna 2 500 tapauksella.

1.2. klo 15:55 Valtaosa maakunnan PK-yrityksistä kärsinyt koronapandemiasta

Korona-aika lyö kapuloita rattaisiin valtaosalle maakunnan pienistä ja keskisuurista yrityksistä.

Tuoreen kyselyn mukaan viruspandemiasta on ollut merkittää haittaa lähes joka kolmannelle pohjoiskarjalaiselle pk-yritykselle. Lisäksi lähes puolet vastaajista kertoo, että haittaa on ollut jonkin verran.

Joka neljäs yritys kuitenkin ilmoittaa, että korona ei ole vaikuttanut joko ollenkaan tai antanut jopa piristysruiskeen.

Lue lisää:

Pohjoiskarjalaiset pk-yritykset joutuneet korona-aikana tiukille

Lue tästä Pohjois-Karjalan koronapäivitykset 23.11.2020–29.1.2021

Lue seuraavaksi