1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hyllyt tyhjenevät vessapaperista ja säilykkeistä, kun asiakkaat varautuvat koronavirustilanteen pahenemiseen – K-kauppias: "Varsinaisia syitä hamstraamiselle ei ole"

Triplassa tilanne on vielä melko normaali, mutta esimerkiksi jyväskyläläisessä kaupassa ovat tavarat tehneet kauppansa.

Miltä näyttää Triplassa koronavirustilanteen vuoksi?
Miltä näyttää Triplassa koronavirustilanteen vuoksi?
Kuva: Aki Karjalainen / Yle

Koronavirustilanne vaikuttaa monessa paikassa, kuten päivittäistavarakaupoissa: hyllyt tyhjenevät niin tonnikalasta kuin wc-paperistakin.

Tältä näytti eilen jyväskyläläisessä Prismassa. Kuva: Aki Karjalainen / Yle

Pasilan Triplan K-kauppojen kauppiaan Petri Miettisen mukaan tietyissä tuoteryhmissä myynnin osuus on kasvanut merkittävästi normaaliin verrattuna. Ihmiset ovat ostaneet etenkin säilykkeitä, pitkäkestoisia elintarvikkeita, lastenruokia, vaippoja sekä henkilökohtaiseen hygieniaan liittyviä tuotteita.

Miettinen kuitenkin vakuuttaa, että tavaraa riittää ja hamstraamiselle ei ole tarvetta.

– Tavarantoimittajat ovat vakuuttaneet, että perustuotteita riittää, vessapaperia ja elintarvikkeita saa jatkossakin ja kaupat pysyy auki. Varsinaisia syitä hamstraamiselle ei ole, jos ei sitten oman mielenrauha turvaamiseksi.

Tyhjä hylly kaupassa Triplassa. Kuva: Matti Myller / Yle

Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki sanoo, että viikonlopun ja lähipäivien tilanne näyttää toistaiseksi vielä melko normaalilta.

– Tavoitteenamme on, että pystymme palvelemaan asiakkaita ja pitämään liikkeet auki. Odotamme tietysti viranomaisen päätöksiä ja ohjeistusta.

Kivimäki ei usko, että koko Triplaa tullaan sulkemaan, vaikka valmiutta nostettaisiin valtion tasolta.

– Meillä on paljon ihmisten arjelle elintärkeitä palveluja, kuten julkinen liikenne ja juna-asema, apteekit, ruokakaupat ja lääkäriasema – ja näiden lisäksi paljon muuta, hotelli, toimistoja ja asuntoja. Pidän näistä syistä epätodennäköisenä, että koko kauppakeskus suljettaisiin. Odotamme kuitenkin viranomaisten päätöksiä.

Myös purkkiruoat kelpasivat asiakkaille. Kuva: Aki Karjalainen / Yle