1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itä-Suomen yliopisto

Itä-Suomen yliopisto tiukentaa koronaviruslinjauksiaan: Matkat ulkomaille kielletään, riskiryhmiin kuuluvat jäävät kotiin, ei yli 10 hengen kokouksia

Yliopisto ei maksa palkkaa henkilölle, joka kiellosta huolimatta matkustaa nyt ulkomaille.

Itä-Suomen yliopisto on kiristänyt koronaviruslinjauksiaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen yliopisto kiristää koronaviruslinjauksiaan. Perjantaista lähtien matkat ulkomaille kielletään ja myös vapaa-ajan matkustusta suositellaan välttämään.

Ulkomailta palaavien henkilöiden on jäätävä kotiin etätyöhön- tai opiskeluun 14 vuorokauden ajaksi ennen paluutaan yliopistoon. Mikäli henkilö kiellosta huolimatta matkustaa nyt ulkomaille, hänelle ei makseta varoajan ajalta palkkaa.

Yliopisto ei tällä hetkellä ota vastaan ulkopuolisia vierailijoita mistään päin maailmaa.

– Meidän lähtökohta on se, että me pyrimme turvaamaan kaikin keinoin yliopiston toimivuuden, sanoo Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen.

Riskiryhmiin kuuluvat tekevät töitä tai opiskelevat kotona

Yliopisto kiristää linjaustaan myös kotimaanmatkojen osalta. Kotimaanmatkoja ei suositella. Matkustamista vaativat tapaamiset pitää mahdollisuuksien mukaan hoitaa etäyhteyksin.

Riskiryhmiin kuuluvat (työntekijät, opiskelijat, normaalikoulun henkilöstö ja oppilaat) siirtyvät tekemään työtä tai opiskelemaan kotoaan käsin. Etätyön tekemistä suositellaan myös muille työntekijöille, mikäli työtehtävät niin sallivat. Yliopisto antaa tarkemmat ohjeistukset asiasta ensi viikon alussa.

– Olemme kehottaneet tänään kaikkia työntekijöitä ja opiskelijoita, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin, lähtemään välittömästi kotiin, sanoo Itä-Suomen yliopiston hallintojohtaja Tuomo Meriläinen.

Sairauspoissaoloista ilmoittamisen käytänteisiin tulee myös muutoksia. Työntekijä voi toistaiseksi jäädä sairauslomalle viikon ajaksi omalla ilmoituksellaan käymättä työterveyshuollossa.

Ihmisten määrää kokouksissa ja opetuksessa rajoitetaan

Yliopisto siirtää opetustaan entistä enemmän verkossa toteutettavaksi. Akateeminen rehtori on kehottanut yksiköitä tarkastelemaan opetus- ja tenttikäytänteitään koko tämän kevään osalta, jotta voidaan varmistaa opiskelijoiden mahdollisuus opiskella ja edetä opinnoissaan myös poikkeusoloissa.

Koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi on myös syytä rajoittaa kokoontumisten kokoa. Itä-Suomen yliopistossa ei järjestetä yli kymmenen hengen kokouksia tai kokoontumisia. Kokouksissa läsnäolijoiden on hyvä pitää noin metrin etäisyys toisiinsa.

Opetustilanteissa tähän kokoon tulee pyrkiä. Jos se ei ole mahdollista, järjestetään opetusta toistaiseksi normaalisti.

Matkustus- ja kokousrajoitteet vaikuttavat myös väitöstilaisuuksien järjestämiseen. Väitöstilaisuudet tullaan jatkossa järjestämään siten, että opponentti osallistuu tilaisuuteen etäyhteyden kautta ja tilaisuus striimataan. Fyysisesti läsnä voi olla korkeintaan kymmenen henkilöä.

Koronavirusepidemia vaikuttaa myös Sykettä-yliopistoliikunnan toimintaan. Sykettä-toimintaa ei järjestetä toistaiseksi.

Lue myös:

Koronatilanne Pohjois-Savossa: Korona leviää nyt huolestuttavasti opiskelijoiden keskuudessa, Kuopion koronajäljitys ruuhkautunut