Hyppää sisältöön

Eskolan kylä etsii nyt uutta kumppania koulun pelastaneelle videokokeilulle – Lapinjärvi irtautui yhteistyöstä

Ainutlaatunen kokeilu on kestänyt kaksi vuotta ja vielä yksi olisi jäljellä.

Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kannuksessa Eskolan kylän ainutlaatuinen koulukokeilu on toistaiseksi vaakalaudalla Keski-Pohjanmaalla.

Kylässä yksi luokallinen, eli noin 12–15 oppilasta on saanut kahden vuoden ajan etäopetusta videoyhteyden avulla 500 kilometrin päästä Uudenmaan Lapinjärveltä. Kokeilua olisi jäljellä vielä vuosi.

Nyt Lapinjärvi irtautuu kokeilusta, koska valtion kotikuntakorvaukset eivät kattaneet sen kustannuksia. Kokeilun menot ylittyivät viime vuonna 18 000 eurolla, josta rehtorin matkakulut olivat 12 000 euroa.

– Lapinjärven kunnasta kerrottiin meille, että etäisyys oli ongelmallisin seikka, kertoo Eskolan kyläyhdistyksen toiminnanjohtaja Miia Tiilikainen.

Videokoulukokeilu pelasti Eskolan kyläkoulun.

Kannus päätti Eskolan koulun lakkauttamisesta vuonna 2013 vähäisen oppilasmäärän vuoksi. Sen jälkeen kyläläiset ovat itse järjestäneet lapsille opetusta, kunnes uusi kolmivuotinen kokeilu palautti koulun kylälle.

Kannusta toivotaan kumppaniksi

Eskolan kylä toivoo nyt uutta kumppania Kannuksen kaupungista. Alustavia neuvotteluja on jo käyty, ja sivistyslautakunta käsittelee asiaa keväällä.

– Kokeilusta on saatu hyviä kokemuksia. Digitaalisia etäopetusratkaisuja olisi voitu testata enemmän, mutta aina viilattavaa löytyy, kertoo Tiilikainen.

Projektipäällikön mukaan jatkossa ollaan avoimia uusillekin vaihtoehdoille.

– Juuri tämä etäopetusmalli ei ole ainoa, jolla tätä voidaan järjestää. Muitakin selvitetään.

Käytännön toteutuksen ovat hoitaneet kyläläisten omistama Eskolan Kyläpalvelu -yritys, Lapinjärven kunta ja kylän vanhempainyhdistys. Kokeilun oppilaat ovat tulleet Kannuksesta, Sievistä ja Kalajoelta.

Etäopetusmallia toteutetaan valtakunnallisen Kokeileva Suomi (siirryt toiseen palveluun) -kärkihankkeena. Se on myös palkittuennakkoluulottomasta tavasta etsiä ratkaisuja pienten kylien elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

Lue myös:

Kuuleeko Lapinjärvi, kysyy opettaja oppilailtaan 500 kilometrin päässä – ainutlaatuinen videokokeilu pelasti kyläkoulun pienessä Kannuksen kunnassa

Kannuksen koululaisille pian etäopetusta 500 kilometrin päästä – ainutlaatuinen kokeilu alkaa ensi syksynä