Kaupungit ajavat palvelujaan alas, katso omasi tilanne – uimahalleja ja teattereita suljetaan, kiireettömiä lääkäriaikoja siirretään

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi on peruttu lukuisia tapahtumia ympäri Suomen. Lisäksi on suljettu uimahalleja ja teattereita.

koronavirus
Kotkan Katariinan uimahalli
Kotkan Katariinan uimahallin ovet ovat toistaiseksi kiinni.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kahden uimahallin ovet lukossa, teatteri kiinni ja kaupungin orkesterin esitykset peruttu.

Kotkan kaupunki oli eilen ensimmäisten kaupunkien joukossa, jotka virallisesti ilmoittivat koronaviruksen leviämistä estävistä toimista. Se aloitti järeät toimet, vaikka Kymenlaaksossa ei ole vielä todettu yhtään koronavirustartuntaa. Pääministeri Sanna Marin nosti Kotkan esimerkillisen toiminnan esiin torstai-illan Ylen A-talk-ohjelmassa.

Kotkan kaupunki päätti eilen sulkea kaksi uimahalliaan sekä niiden liikuntatilat toistaiseksi. Päätös ei johda työntekijöiden lomauttamiseen. Katariinan ja Karhulan uimahallien työntekijöitä on ohjeistettu tulemaan jatkossakin työpaikoille.

Kaupunki ilmoitti eilen, että se peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Syynä tähän on Suomen hallituksen suositus suurten yleisötilaisuuksien peruuttamisesta.

Tämän myötä Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista koostuva Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan Kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.

Koostimme tähän artikkeliin tietoja kaupunkien sulkutoimenpiteistä ja peruutetuista tapahtumista eri puolilta maata.

Isot tapahtumat peruttu useassa kaupungissa

Suomen isot kaupungit ovat linjanneet tänään, että ne peruuttavat yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Näin tekevät muun muassa Helsinki, Tampere ja Turku.

Moni kaupunki on myös linjannut ettei se ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi koulujen luokkaretkiä ja leirikouluja on peruttu.

Lukuisat kaupungit suosittelevat myös etätöihin jäämistä ensi viikon alusta alkaen.

Kaupunkien sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.

Kotkan lisäksi uimahalleja on suljettu muun muassa Porissa ja Rovaniemellä.

Teatteriesityksiä on peruttu niin ikään usealla paikkakunnalla. Kaupunkikohtaiset tiedot löytyvät jutun lopusta.

Kotkan teatterissa noin sata esitystä perutaan

Esimerkiksi Kotkassa nopeat päätökset eivät olleet kaupunginjohtaja Esa Sirviön mielestä helppoja.

– Uimahallien kohdalla emme pystyneet varmuudella määrittelemään hygieniatasoa, enkä usko että yksikään kaupunki pystyy, Sirviö toteaa.

Jos uimahallien sulku kestää pidempään, kaupunki sijoittaa uimahallin henkilöstöään muihin tehtäviin.

– Nyt työntekijät menevät toimipisteisiinsä normaalisti. He tekevät huoltotoimenpiteitä tai muita tehtäviä, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö sanoo.

Kotkan Katariinan uimahalli
Viesti odotti tänään aamulla uimahallin saapuvia vieraita. Kotkan uimahallit suljettii tänään ja ne ovat kiinni toistaiseksi.Antti-Jussi Korhonen / Yle

Kotkan kaupunginteatterinjohtaja Miko Jaakkola kertoo, että näytöksiä peruuntuu nyt noin sata.

Talousvaikutuksia teatterinjohtaja luonnehtii isoiksi. Kaupunginteatteri selvittelee ja odottaa parhaillaan päätöstä mahdollisista korvauksista kevään peruutettuja esityksiä koskien.

– Mielestäni kaupungin päätös oli vastuullinen. Se oli selkeä ja tuli hyvissä ajoin. Ehdimme reagoida tilanteeseen, Jaakkola sanoo.

Kevään ajan työskentely teatterilla jatkuu harjoitusten merkeissä.

Kotkan kaupungin nopeat toimenpiteet Suomen mittakaavassa ovat varsin isot. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ei ole raportoinut Kymenlaaksosta vielä yhtään koronavirustartuntaa.

Onko tässä vaarana, että näin ripeät toimet nostavat kaupunkilaisissa huolta?

– Ei tässä kannata huolta kantaa. Nämä ovat varatoimenpiteitä, jotka nykyinen voimassaoleva lainsäädäntö sallii. Halusimme olla tässä asiassa etupellossa, Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo.

Miten paikkakunnallasi reagoidaan?

Perjantaina useampi suomalainen kaupunki on linjannut toimia koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Yle kokosi tähän artikkeliin eri kaupunkien koronalinjauksia.

HELSINKI: Kaupunki on varautunut tarvittaessa sijoittamaan virukselle altistuneita potilashotelleihin ja avannut neuvontapuhelimen koronasta huolestuneille. Terveydenhuollon valmiutta on nostettu.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöä on jo varauduttu siirtämään kiireettömästä toiminnasta epidemian torjuntaan.

Jos altistuneita tulee Helsingissä lisää, kaupunki lisää toimenpiteitä ja hoitokapasiteettia. Helsingille on myös laadittu pandemiasuunnitelma, joka kuvaa miten Helsingissä toimitaan mahdollisessa pandemiatilanteessa.

Helsingin pormestari on päättänyt peruuttaa yli 500 hengen yleisötilaisuudet. Kaupunki on linjannut, että koronaepidemia-alueille suuntautuvia virkamatkoja ei tule tehdä. Kaupunki neuvoo työntekijöitään välttämään myös vapaa-ajan matkustamista koronaepidemia-alueella.

Epidemia-alueelta palattaessa sosiaali- ja terveystoimialan henkilöstö ja suoraan riskiryhmien kanssa tekemisissä oleva henkilöstö työskentelevät seitsemän päivän ajanjakson etänä.

Kaupunki ei myöskään ota vastaan kansainvälisten ryhmien vierailuja. Lisäksi kaikissa kaupungin kokouksissa ja tilaisuuksissa sekä työpaikalla yleisestikin vältetään kättelyä.

ESPOO: Espoossa noudatetaan THL:n ja hallituksen antamia ohjeita. Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan. Kaupungin järjestämät tilaisuudet ja kokoukset perutaan ja siirretään mahdollisuuksien mukaan pidettäväksi virtuaalisesti esimerkiksi Teamsin tai Skypen kautta, jotta henkilökohtaisia kohtaamisia vähennetään.

Välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut turvataan. Tämän vuoksi kiireettömiä lääkäri- ja hoitajavastaanottoaikoja joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Henkilökunnan työpanosta siirretään kiirevastaanotoille ja puhelinpalveluun.

Espoo on varautunut ennakolta koulujen ja päiväkotien sulkemiseen tai yksittäisten oppilaiden ja työntekijöiden karanteeniin tartuntatautisyistä. Espoon tartuntatautiyksikkö ottaa yhteyttä huoltajiin, jos lapsi määrätään karanteeniin. Jos yksi tai useampi koulun luokista tai varhaiskasvatuksen ryhmistä määrätään karanteeniin, tiedotetaan koko yksikön lasten huoltajille ja henkilökunnalle.

Kaupunki suosii etätöitä.

VANTAA: Vantaa on avannut oman koronaviruspuhelinneuvonnan.

Epidemia-alueilta palaavia päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten henkilöstöä ja sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotannon työntekijöitä sekä pelastuslaitoksen operatiivista henkilöstöä pyydetään jäämään kotiin etätöihin neljäksitoista vuorokaudeksi matkaltapaluupäivästä lähtien.

Vantaalla työskentelevät eivät saa tehdä virkamatkoja epidemia-alueille ja muutoinkin matkustamista rajoitetaan. Kevään aikana virkamatkoja voi tehdä vain erityisistä syistä. Myöskään kansainvälisiä vierailuryhmiä ei oteta kevään aikana vastaan.

Kaupungin järjestämät opiskelijaryhmien ulkomaille suuntautuvat opintomatkat ja vastaavat peruutetaan lukukauden loppuun saakka. Vantaa suosittelee epidemia-alueelta palaavien oppilaiden tai varhaiskasvatuksen lasten jäämistä kotiin neljäksitoista vuorokaudeksi matkalta paluun jälkeen.

Vantaa peruu hallituksen suosituksen mukaisesti kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet toukokuun loppuun saakka.

TAMPERE: Kaupunginhenkilöstö ei matkusta kotimaassa lukuunottamatta aivan välttämättömiä virantoimitusmatkoja.

Kaupungin toimipaikkoihin ei oteta vastaan ulkomaalaisia vieraita. Kaupungin päiväkoteihin ja kouluihin ei oteta vastaan kotimaisia eikä ulkomaisia vierailijaryhmiä toukokuun loppuun asti.

Kaupungin toimipaikoissa suositellaan nyt etätyön tekemistä, mikäli se on mahdollista ja kokoukset pyritään järjestämään etänä.

Yli 500 henkilön yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti.

Oppilaitosten järjestämät retket sisätiloihin perutaan, mutta esimerkiksi koulujen metsäretket ovat sallittuja.

Kasvatus- ja opetuspalveluissa järjestettävä harrastava iltapäivätoiminta keskeytetään.

Lisäksi suositellaan rajoittamaan kaikkea ei-välttämätöntä toimintaa, jossa ollaan lähikontaktissa muiden henkilöiden kanssa, kuten esimerkiksi harrastuksissa tai urheilussa.

PORI: Porin kaupunki sulkee muun muassa uimahallit, Karhuhallin ja Promenadikeskuksessa sijaitsevan Promenadi-salin 31. toukokuuta saakka.

Porin kaupunki noudattaa valtioneuvoston ohjetta ja peruu yli 500 hengen tapahtumat toukokuun loppuun asti. Lisäksi kaupunki rajoittaa tilojensa käyttöä.

Lisäksi Porin kaupungin omistamissa tiloissa ei järjestetä yleisötilaisuuksia, eikä niitä saa käyttää majoitustiloina. Kaikki sovitut yleisötilaisuudet perutaan henkilömäärästä riippumatta.

Koulujen ja päiväkotien matkat, leirikoulut ja kevätretket kotimaahan ja ulkomaille perutaan toukokuun loppuun saakka. Myös Poriin suuntautuvat vastaavat vierailut perutaan.

Ulkomaanmatkoilta palaavat oppilaat ja henkilökunnan jäsenet ovat kaksi viikkoa kotiopetuksessa ja etätöissä.

Etätyötä suositellaan kaikille, joiden työn luonne sen mahdollistaa. Etätyöhön vaaditaan esimiehen lupa.

Kaupungin vastaanottoja ja muita edustustilaisuuksia ei järjestetä toukokuun loppuun asti. Virka- ja työmatkat perutaan.

OULU: Oulun kaupungin johtoryhmä kokoontui perjantaina aamupäivällä ja päätti, että kaikki kaupungin järjestämät tapahtumat, vieraanvaraisuudet ja tilaisuudet, jotka eivät ole välttämättömiä, perutaan toukokuun loppuun asti.

KOKKOLA: Kaupunki kehottaa kaikkia noudattamaan viranomaisten antamia ohjeita ja toimimaan omalta osaltaan niin, että estetään epidemian leviäminen erityisesti vanhusväestöön ja riskiryhmiin. Hyvä käsihygienia, järkevä varautuminen ja yleisötilaisuuksien välttäminen auttavat osaltaan suojaamaan taudilta.

Kaupunki suosittelee sähköisten palvelujen käyttöä. Asiakaspalvelupisteet ovat avoinna, mutta yhteydenotot suositellaan tekemään ensisijaisesti sähköpostilla tai puhelimitse.

Työmatkoja ei tehdä ulkomaille, myös työmatkustamista kotimaassa rajoitetaan.

Kaupunki on linjannut, että ulkomailta saapuva kaupungin työntekijä ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen ja jää omatoimisesti viikoksi kotiin. Kotiin jääville työntekijöille järjestetään ensisijaisesti etätyötä. Mikäli työntekijän omassa lähipiirissä on ulkomailta palaava henkilö, mahdollista etätyötä arvioidaan yhdessä esimiehen kanssa.

Vain välttämättömät kokoontumiset järjestetään. Yli 10 hengen sisäisiä kokouksia pyritään välttämään tai ne järjestetään etäyhteyksiä käyttäen.

Kaikki koulujen oppilaiden ja työntekijöiden ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan kevätlukukaudelta.

Kotimaan matkojen osalta koulut peruvat myös vierailut, luokkaretket ja leirikoulut.

KOTKA: Kaupunki aikoo peruuttaa kaikki omissa tiloissaan järjestettävät yli 500 hengen tapahtumat. Kaupunki sulkee kaksi uimahalliaan toistaiseksi. Kymi Sinfonietta peruu kaikki konserttinsa ja Kotkan kaupunginteatteri peruu kaikki näytöksensä kevätkaudelta.

KOUVOLA: Kouvola kieltää koululaisilta ja opiskelijoilta luokkaretket, leirikoulut ja opintomatkat toukokuun loppuun asti. Kielto koskee sekä kotimaan että ulkomaan retkiä.

Kaupunki tiedottaa myös, että työntekijöiden pitää suosia kotimaan työmatkojen sijaan etäkokouksia.

TURKU: Turku peruuttaa kaikki itse järjestämänsä yli 500 henkilön yleisötapahtumat.

Kaikkien toimipaikkojen siivousta on tehostettu. Työmatkojen osalta harkittava, onko matkustaminen välttämätöntä vai voidaanko työtehtävät hoitaa etäyhteyksien avulla. Etätyötä tulisi muutenkin suosia.

Lisäksi tulisi karsia tapaamisia, jotka eivät ole välttämättömiä.

LAHTI: Kansainväliset vierailut ja matkat peruttu. Kaikkea matkustamista vältetään ja pidetään etäkokouksia. THL:n linjausten mukaisesti. Koulujen ulkomaanmatkoja on peruttu.

JOENSUU: Kaupungin työntekijät toteuttavat vain välttämättömät koti- ja ulkomaiden työmatkat.

Suuret yleisötilaisuudet peruttu. Kaupunki avaa infosivut sekä intranettiin että kaupungin verkkosivuille.

HÄMEENLINNA: Kaikki koulujen ulkomaan matkat ja kouluihin ulkomailta suuntautuvat vierailut peruttu.

Kaupungin henkilöstölle matkustusohje: epidemia-alueille ei mennä, muuta ulkomaan matkailua vältetään, kaupungin järjestämät kansainväliset tilaisuudet perutaan.

KAJAANI: Kajaanissa oppilaille ja huoltajille ilmoitetaan Wilmassa, että koulukirjat ja muut tarvikkeet säilytetään nyt kotona ja otetaan aina päiväkohtaisesti mukaan kouluun. Näin mahdollinen etäopetukseen siirtyminen on helpompaa.

Kajaanihalli suljetaan viikonlopun ajaksi, sillä sitä käyttävät seurat ovat itse peruneet tapahtumia ja turnauksiaan.

Kainuun koulujen väliset hiihtokilpailut perutaan.

Kajaanin kaupunginteatteri on perunut esityksensä 15.4. asti koronavirustilanteen takia.

IMATRA: Kaikki yli 500 henkilön tilaisuudet on aluehallintoviraston päätöksellä kielletty. Pienempien tilaisuuksien perumista suositellaan.

Teatteri Imatran näytökset perutaan viikonlopulta.

LAPPEENRANTA: Lappeenrannan kaupunki peruu kaikki omat yli viidensadan henkilön yleisötilaisuutensa. Myös kaupungin järjestämät ohjatut liikuntaryhmät perutaan, samoin nuorisotoimen, museon ja kirjaston yleisötilaisuudet.

Kaupunginorkesteri peruu konsertit, joissa olisi esiintynyt ulkomailta saapuva solisti tai muusikko.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus