Hyppää sisältöön

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjanmaalla: Taas takapakkia koronatartuntatilanteessa

Tämän artikkelin päivittäminen on lopetettu.

Kuva: Antro Valo / Yle
  • Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä 4856 varmistettua koronavirustartuntaa (18.12.2021)
  • Vaasan sairaanhoitopiiri on epidemian leviämisvaiheessa 24.8.21 alkaen. Alueellisen Nyrkin uusimmat suositukset löydät täältä (siirryt toiseen palveluun).
  • Vaasan sairaanhoitopiirin voimassa olevat rajoitukset ja suositukset löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).
  • Vaasan keskussairaala ohjeistaa täällä (siirryt toiseen palveluun), miten toimia, jos epäilee koronatartuntaa. Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita ja tuntemuksia, tee koronavirustaudin oirearvio verkossa Omaolo.fi (siirryt toiseen palveluun). Tarvittaessa ota yhteys omaan terveysasemaan puhelimitse virka-aikana.
  • Katso täältä oman kuntasi ja sairaanhoitopiirisi koronarokotustilanne.
  • Katso täältä Ylen uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla

18.12. 25 uutta tartuntaa vuorokaudessa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on varmistettu 25 uuttaa koronavirustapausta. Vaasan keskussairaala toimii tehostetussa valmiudessa pandemian takia.

17.12. Koronatilanne pahenee taas

Vaasan sairaanhoitopiirin 51 koronatapauksesta valtaosa on todettu Vaasassa. Heikki Kaukorannan mukaan korona leviää nyt etenkin lasten kautta. Lisää koronatapauksia myös Himalajan palvelukodissa. Lue täältä enemmän.

17.12. Peräti 51 uutta koronatartuntaa perjantaina

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen peräti 51 uutta koronavirustartuntaa. Koko pandemian aikaisten tartuntojen määrä on nyt 4831. Koronavirusnäytteitä otettiin eilen 616. !lmaantuvuusluku nousi kertaheitolla ja on nyt 184 sataa tuhatta henkilöä kohden.

16.12. Kokoontumisrajoitukset tiukentuvat 20. joulukuuta

Kokoontumisrajoituksia tullaan tiukentamaan Pohjanmaalla 20. joulukuuta alkaen.

Rajoitus koskee Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla kaikkia sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu yli 50 henkilöä.

Pyyntö tiukemmista rajoituksista tuli Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmältä ja Vaasan sairaanhoitopiiriltä. Kokoontumisrajoituksella halutaan turvata terveydenhuollon kantokyky ja tartunnanjäljityksen onnistuminen. Lue täältä lisää.

16.2. Runsaasti korona-altistumisia kouluissa ja päiväkodeissa

Vikinga skolan alakoulussa on 10.12. tapahtunut altistumisia koronapositiiviselle henkilölle. Yhteensä 25 oppilasta on asetettu karanteeniin. Vaasan kaupunki tiedotti asiasta tänään.

Kaptensgatans daghemissä on todettu yksi koronatartunta 15.12. Karanteeniin on asetettu yhteensä 19 henkilöä. Muun päiväkodin toiminta jatkuu normaalisti. Päiväkodin kaikkien lasten huoltajia sekä henkilökuntaa on tiedotettu tapahtuneesta.

Myös Isolahden koulussa on todettu yksi koronatartunta 16.12. Altistuneita on yhteensä 41. Altistuneet oppilaat on asetettu karanteeniin.

16.12. Rokotustahti kiihtyy, avuksi eläkeläiset ja opiskelijat

Kiihtyvä rokotustahti laittaa rokotustenjärjestämisen ja rokottajien tilanteen ahtaalle. Vaasassa on jo pitkään saatu eläköityneitä sairaanhoitajia rokottajiksi ja heitä pyydetään töihin edelleen.

Nyt myös selvitetään pidemmälle opinnoissa edenneiden sairaanhoitajaopiskelijoiden käyttämistä rokottajina. Selvityksen alla on 140 opintoviikkoa suorittaneiden opiskelijoiden mahdollinen saaminen mukaan rokottajiksi.

Kolmansia rokotuksia haetaan nyt innokkaasti. Aiheesta lisää täällä.

16.12. Torstaina 20 koronatapausta

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tänään torstaina todettu 20 koronavirustapausta.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 608. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 156.

15.12. Vaasan sairaanhoitopiirissä 28 uutta koronatartuntaa keskiviikkona

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 28 koronavirustapausta. Eilen otettujen näytteiden määrä on 662.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 158.

15.12. Himalajan palvelutalossa Vaasassa tartunta

Himalajan palvelutalossa on todettu koronavirustartunta 14.12.2021. Altistuneita asukkaita sekä työntekijöitä on Kataja ja Kastanja-pienyksiköissä alustavien selvityksien perusteella yli 20 henkilöä.

Altistuneet asukkaat hoidetaan heidän omissa huoneissaan, ja he ovat tehostetussa oireseurannassa.

– Vierailuja Himalajan Katajan ja Kastanjan pienyksiköön ei ole nyt mahdollista tehdä. Muiden Himalajan pienyksiköiden sekä lyhytaikaishoidon palvelut ja vierailukäytänteet jatkuvat tässä kohtaa normaalisti, kertoo koti- ja laitoshoidon ylilääkäri Markus Råback.

Mikäli jatkotartuntoja ei seurannassa todeta, pienyksiköiden toiminta normalisoituu 21.12.2021 jolloin vierailutkin sallitaan.

14.12. Mustasaaren keskuskoulussa koronatartuntoja

Mustasaaren keskuskoulussa on todettu uusia koronavirustartuntoja maanantaina 13.12. Tartunnat ovat kahdeksannen luokan oppilailla. Kaikki kahdeksannen luokan oppilaat ja heidän opettajansa on asetettu karanteeniin 21.12. saakka.

14.12. Tiistaina 16 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiiriilmoittaa tiistaina 16 uutta tartuntaa. Näytteitä on otettu päivän aikana 826 kappaletta.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on sairaanhoitopiirin alueella nyt 150.

13.12. Maanantaina 4 tartuntaa

Eilen otettujen näytteiden määrä on 248

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 143

13.12. Keskuskoulussa Vaasassa yksi koronatartunta

Keskuskoulun alakoulussa Vaasassa on todettu yksi koronavirustartunta 11.12. Altistuneita on yhteensä 66.

Altistuneita oppilaita on 56 ja henkilökuntaan kuuluvia kymmenen. Altistuneet oppilaat on asetettu karanteeniin terveysviranomaisten ohjeiden mukaan. Muiden oppilaiden koulunkäynti jatkuu normaalisti.

13.12. Sunnuntaina 21 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä kertoi sunnuntaina 21 uudesta tartunnasta. Lauantaina otettujen näytteiden määrä oli 121

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella oli sunnuntainta 145.

11.12. Perjantailta 31 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu eilen perjantaina 31 uutta tartuntaa. Näytteitä on otettu päivän aikana 602 kappaletta.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on sairaanhoitopiirin alueella nyt 130.

10.12. Omikronvariantin aiheuttama koronavirustartunta varmistui sairaanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Peter Nieminen kertoo, että tartunta on tullut ilmi Helsingissä.

– Liittyy matkustamiseen, ja näyte on otettu Helsingissä maahantulon yhteydessä. On hyvä, että on saatu se heti kiinni, ja näin on varmasti estetty lisäleviäminen.

Niemisen arvion mukaan henkilö ei ole matkustanut Helsingistä Vaasan sairaanhoitopiirin alueelle julkisilla kulkuvälineillä.

10.12. Satoja näytteitä, kymmeniä varmistuneita tartuntoja

Vaasan sairaanhoitopiirissä on varmistunut 30 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt epidemian ajalta 4650 . Koronatestejä otettiin torstaina 650. Kaikkiaan sairaanhoitopiirissä on pandemian aikana otettu 133 812 koronatestiä.

9.12. Koronapassista työpaikoilla kysely kansanedustajille

Vaasan vaalipiirin kansanedustajista yhdeksän vastasi kysymykseen pitäisikö työnantajilla olla mahdollisuus vaatia työntekijöiltään koronapassia. Kuusi kansanedustajaa suhtautui asiaan myönteisesti, kaksi ei vielä osannut sanoa kantaansa ja yksi kansanedustaja vastusti ajatusta.

Ylen kaikille kansanedustajille teettämässä kyselyssä ainoa puolue, jonka merkittävä enemmistö vastusti koronapassin käyttöönottoa työpaikoilla oli perussuomalaiset. Lue lisää täältä.

9.12. Eilen otettiin 714 näytettä, varmistui 22 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen 22 uutta koronavirustartuntaa. Koko pandemian aikaisten tartuntojen määrä on nyt 4620 (eilen 4598). Koronavirusnäytteitä otettiin eilen 714.

Koronarokotusten etenemistä voi seurata kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin täältä.

8.12. Marina Kinnunen elättelee toiveita rauhallisesta joulusta

Vaasan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuus on edelleen yli sadan. Vaikka tilanne Vaasan keskussairaalassa on tällä hetkellä rauhallinen, täyttää sairaanhoitopiiri suurimman osan epidemian leviämisalueen kriteereistä.

Eilen tiistaina ilmaantuvuus oli 106 uutta tapausta 100 000 ihmistä kohti kahdessa viikossa.

Sairaanhoitopiirin johtaja ja koronakoordinaatioryhmän puheenjohtaja Marina Kinnusen mukaan jouluviikot voivat olla melko levollisia, mikäli pohjalaiset jaksavat noudattaa koronasuosituksia.

8.12. 700 kävi koronatestissä eilen Pohjanmaalla

Myös koronatesteissä käydään Pohjanmaalla innokkaasti. Eilen keskiviikkona Vaasan sairaanhoitopiirin alueella otettiin kaikkiaan 700 näytettä.

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoo tänään 23 uudesta tartunnasta. Ilmaantuvuusluku on nyt 102. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on viimeisen kahden viikon aikana sattunut yksi koronan aiheuttama kuolema, vahvistetaan sairaanhoitopiiristä. Epidemian alusta alkaen Pohjanmaalla on ollut kaikkiaan 20 koronakuolemaa.

8.12. Mustasaaren Sepänkylässä sijaitsevassa palvelutalossa koronatartunta

Solgårdenin palvelutalossa Mustasaaren Sepänkylässä on todettu koronavirustatunta tänään. Altistuminen on tapahtunut yhdellä osastolla. Altistunut osasto on asetettu karanteeniin ja asukkaita hoidetaan pääasiassa heidän omissa huoneissaan. Tartuntojen jäljitys on meneillään. Vierailut osastoilla 2 ja 3 on kielletty toistaiseksi.

8.12. Kirkkopuistikon terveysasemalla kävi tiistaina 850 rokotuksenottajaa

Drop in rokotusten suosio jatkuu suurena Vaasassa. Eilen tiistaina Kirkkopuistikon terveysasemalla päivällä järjestetyssä rokotustilaisuudessa kävi peräti 850 rokotuksen ottajaa.

Rokotukseen tulijoiden ei tarvinnut jonottaa ulkona, koska Kirkkopuistikon sokkeloinen terveysasema käytävineen mahdollisti jonottamisen sisätiloissa. Rokottajia oli saatu lisää hienosti, esimerkiksi kahdeksan eläkkeellä olevaa hoitajaa oli saapunut rokottamaan normaalisti työvuorossa olevien lisäksi.

8.12. Keskiviikkona 23 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 23 koronavirustapausta. Eilen otettujen näytteiden määrä on 700.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 102.

8.12. Yksi koronavirustartunta Onkilahden yhtenäiskoulussa

Onkilahden yhtenäiskoulun yläluokilla on todettu yksi koronavirustartunta 2.12. Altistuneita oppilaita on 37 ja henkilökuntaan kuuluvia 10.

Altistuneet on asetettu karanteeniin terveysviranomaisten ohjeiden mukaan. Muiden oppilaiden koulunkäynti jatkuu normaalisti. Koulun kaikkien oppilaiden huoltajia sekä henkilökuntaa on tiedotettu tapahtuneesta.

7.12. Koronapassin käyttö sujuu melko mallikkaasti

Pohjalaisravintoloissa koronapassin käyttöön on totuteltu kohta kahden kuukauden ajan. Passin tarkastaminen sujuu hyvin pikkujouluruuhkissakin.

Matkailu- ja ravintola-alan yrittäjien liittoon on sen jäsenyrityksistä tullut samansuuntaista viestiä: alussa oli ongelmia, mutta koronapassin käyttö sujuu jo paremmin. Häiriköinti on nyt selvästi vähäisempää kuin aluksi. Aiheesta lisää täällä.

7.12. Kruunupyy ottaa käyttööön koronapassin

Kruunupyyn kunta ottaa käyttöön koronapassin kunnan tilaisuuksissa ja tilaisuuksissa, jotka järjestetään kunnan tiloissa.

Passinkäyttö koskee myös harjoituksia tai muita tapahtumia, jotka järjestetään kunnan liikuntatiloissa. Koronapassi otetaan käyttöön myös työväenopiston järjestämissä kuntoilu- tai laulutoiminnassa. Kruunupyyn kunta edellyttää, että liikuntahallin kuntosalin käyttäjillä on koronapassi.

Kunnan omissa tilaisuuksissa järjestäjä tarkistaa koronapassit. Kun Mikäli ulkopuoliset yhdistykset tai muut vuokraavat kunnan tiloja, edellyttää kunta, että vuokraajat tarkistavat osallistujien koronapassit.

7.12. Etätyösuositus Pohjanmaalle

Pohjanmaalle on tullut tänään voimaan etätyösuositus. Etätyösuositus jatkuu vuoden loppuun. Myös kasvomaskin käytön suositus jatkuu Pohjanmaalla vuoden loppuun. Tänään koolla ollut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on todettu Pohjanmaan edelleen täyttävät leviämisalueen tunnuskriteerit.

Koronatilanne Pohjanmaalla on tasainen, mutta vakava. Maakunnan pohjoisosan korotilanne on rauhoittunut ja myös eteläisen Pohjanmaan runsaat tartunnat ovat rauhoittumaan päin. Vaasassa tartuntoja on esiintynyt runsaasti viimeisen viikon aikana, joista osa on aiheuttanut muun muassa koulualtistuksia

7.12. 14 koronavirustapausta tiistaina

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu tänään 14 koronavirustapausta. Eilen otettujen näytteiden määrä on 231.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueellaon 106.

7.12. Mustasaaren Keskuskoulussa koronatartunta

Mustasaaren Keskuskoulussa on todettu koronavirustartunta.

Oppilaita ja henkilökuntaa on altistunut koronavirukselle. Asianomaisia on informoitu, mutta tartuntojen jäljitys on vielä käynnissä.

3.12. Vaasan sairaanhoitopiiri ei enää kirjoita sairauslomatodistusta koronanäytteenoton yhteydessä

Vaasan sairaanhoitopiirin pandemiajohtoryhmän tekemän päätöksen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirin alueella ei jatkossa kirjoiteta sairauslomatodistusta koronanäytteenoton yhteydessä. Testatuille tullaan antamaan todistus koronanäytteenotosta, mutta ei sairauslomatodistusta.

Sairauslomasta sovitaan työnantajan kanssa.

Koronanäytteenotossa käyneen tulee myös jatkossa pysyä omaehtoisessa karanteenissa, kunnes näytteen tulos on valmis.

Jos testitulos on negatiivinen ja oireet jatkuvat, tulee testissä käyneen henkilön ilmoittaa sairausloman tarpeesta työnantajalleen. Työnantaja päättää, tarvitaanko poissaoloon sairauslomatodistus. Mikäli työnantaja linjaa, että sairauslomatodistus tarvitaan, tulee työntekijän sen hankkimiseksi olla yhteydessä omaan terveysasemaan tai työterveyshuoltoon.

Koronanäytteenotto on tarkoitettu oireisten henkilöiden testaamiseen.

3.12. Perjantaina 5 koronatapausta

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tänään todettu 5 koronavirustapausta.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 484.

2.12. Valtioneuvosto suosittelee leviämisalueilla etätyötä, Vaasan sairaanhoitopiiri mukana

Valtioneuvosto suosittelee, että leviämisalueen työpaikoilla siirrytään etätyöhön työtehtävien sen salliessa. Etätyösuositus on voimassa toistaiseksi. Valtioneuvosto antoi periaatepäätöksen asiasta 2. joulukuuta. Eli etätyösuositus tulee koskemaan myös Pohjanmaata, koska Vaasan sairaanhoitopiiri on leviämisaluetta.

2.12. Drop in -rokotustilaisuudessa muodostui jono Vaasassa

Vaasassa drop in -rokotusten suosio jatkuu. KeskiviikkonaEilen Tammikaivon terveysasemalla järjestetyssä ajanvarauksettomassa rokotustilaisuudessa oli kahden tunnin aikana käynyt lähes 343 ihmistä. Heistä suurin osa, 194, oli ottanut kolmannen rokotuksen, ensimmäisen rokotuksen oli ottanut 107 henkilöä.

2.12. Kauneimmat joululaulut tilaisuuksiin koronapassilla

Vaasassa koronapassi otetaan käyttöön Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa. Vähänkyrön seurakunnan Kauneimmissa joululauluissa osallistujamäärä on rajoitettu sataan henkilöön, joten niissä ei tulla tarkistaman koronapassia.

2.12. 23 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 23 uutta koronavirustapausta. Näytteitä on eilen otettu yli 500. Ilmaantuvuusluku on 101.

1.12 Etelä-Pohjanmaalla omikron epäily

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä epäillään ensimmäistä koronaviruksen omikronmuunnosta. Epäily on tullut tietoon tiistaina. Varmistus saadaan parin-kolmen päivän kuluttua.

Henkilö on saapunut Suomeen Etelä-Afrikasta yli viikko sitten. Epäilyn kotipaikkakuntaa Etelä-Pohjanmaan alueella ei kerrota potilassuojaan vedoten.

Vaasan sairaanhoitopiirissä ei ole omikron epäilyjä toistaiseksi. Infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan keskussairaalasta sanoo, että ulkomailta tulleet testataan rutiininomaisesti ja sairaanhoitopiiri on varautunut siihen, että jos positiivinen löydös tulee niin se lähetetään heti myös sekventoivaksi omikronin varalta. Toistaiseksi epäilyjä ei ole esiintynyt.

1.12. Keskiviikkona 14 koronatapausta

Vaasan sairaanhoitopiirissä on keskiviikkona todettu 14 koronavirustapausta.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 516.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 101.

30.11. Variskan koulussa yksi tartunta

Variskan koulussa on todettu yksi koronatartunta 26.11. Altistuneita on yhteensä 11.

Altistuneet on asetettu karanteeniin terveysviranomaisten ohjeiden mukaan. Muiden oppilaiden koulunkäynti jatkuu normaalisti.

30.11. Katso kuntasi ja sairaanhoitopiirisi koronarokotustilanne

Tästä päivittyvästä artikkelista voi seurata koronarokotusten etenemistä kunnittain ja sairaanhoitopiireittäin. Lähteet THL ja Yle.

30.11. Vaasan kaupunginteatteri ottaa koronapassin käyttöön

Vaasan kaupunginteatteri ottaa koronapassin käyttöön. Koronapassia tulee käyttöön kaikille yli 16 vuotiaille teatterikävijöille torstaista alkaen.

Teatterin yleisötilat ovat anniskelualuetta, tämän vuoksi koronapassi tulee käyttöön koko teatteritalon yleisötiloissa. Koronapassi vaaditaan teatterikävijöiltä klo 17 jälkeen alkavissa esityksissä ja se tarkistetaan pääsisäänkäynnin yhteydessä.

30.11. Koronatestaus tiukentui satamassa ja lentokentillä

Tiistaina Vaasan sairaanhoitopiiri tiedottaa neljästä uudesta koronatapauksesta. Näytteitä on otettu peräti 669 kappaletta.

Satamissa ja lentokentillä uuden virusmuunnoksen takia tiukentunut koronatestaus aiheuttaa vaikeuksia Pohjanmaalla. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että lisätyövoimaa on saatava, jotta aluehallintoviraston vaatimat tarkastukset kyettäisiin tekemään.

Avi vaatii, että kaikki tietyistä eteläisen Afrikan maista saapuvat matkustajat määrätään pakolliseen terveystarkastukseen ja koronatestiin rajanylityspaikoilla. Avin määräys on voimassa vuoden loppuun.

Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että kaikki matkustajat olisi pysäytettävä. Vain näin saadaan tietoon, onko joku vieraillut 14 vuorokauden sisällä kyseisissä maissa. Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä ei ole vielä päätetty henkilöstön lisäämisestä.

29.11. Lyseon lukiolla altistumisia

Vaasan lyseon lukiossa on todettu korona-altistumisia 23.11. ja 24.11. Karanteeniin on asetettu vain yksittäisiä henkilöitä, koska rokotekattavuus lukiolaisten keskuudessa on korkea. Siksi koulun osalta toiminta jatkuu normaalisti.

Kaikille koulun oppilaille ja huoltajille on tiedotettu altistumisista Wilman kautta. Altistuneet ovat saaneet henkilökohtaisen viestin koronajäljitykseltä ja ylilääkäriltä Wilman kautta.

29.11. Isolahden koulussa yksi tartunta

Isolahden koulussa on todetttu yksi koronatartunta 26.11. Altistuneita on yhteensä 10. Altistuneita oppilaita on kahdeksan ja henkilökuntaan kuuluvia kaksi. Altistuneet on asetettu karanteeniin terveysviranomaisten ohjeiden mukaan. Muiden oppilaiden koulunkäynti jatkuu normaalisti.

29.11. Kahdeksan uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiiri raportoi kahdeksasta uudesta koronatartunnasta maanantaina. Näytteitä on eilen otettu 191 kappaletta. Ilmaantuvuusluku on pudonnut, ja on nyt 105.29.11. Kahdeksan uutta tartuntaa

Eilen alueella astui voimaan ravintolarajoitukset. Käytännössä anniskelu on lopetettava kello 17, ellei ravintola ota koronapassia käyttöön. Vaasassa jotkut ruokaravintolat ovat valinneet mielummin lopettaa anniskelun kello 17 koronapassin edellyttämisen sijaan.

26.11. Seurakunnat pohtivat, miten järjestää suosittuja yhteislaulutilaisuuksia

Lapuan hiippakunta on lähettänyt seurakunnille ohjeistuksen yleisötapahtumien järjestämisestä pahenevassa koronatilanteessa. Seurakunnat muun muassa päättävät pian, mitä tapahtuu Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksille.

Lapuan tuomiokapituli painottaa, että seurakuntien on noudatettava aluehallintoviraston ohjeita ja kokoontumisrajoituksia.

– Kauneimmat joululaulut on mahdollista toteuttaa koronapassia hyödyntämällä tai rajaamalla osallistujamäärän siihen sataan. Tai sitten järjestetään tapahtuma ulkotiloissa, Lapuan tuomiokapituli tiedottaa seurakunnille.

26.11. Tiukemmat ravintolarajoitukset voimaan ilman koronapassia, myös joululaulutilaisuuksiin rajoituksia

Uudet ravintolarajoitukset astuvat voimaan sunnuntaina. Valtioneuvosto tiedottaa asiasta kotisivullaan. Vaihtoehtona rajoituksille ravintolat voivat edellyttää asiakkailtaan koronapassin käyttöä.

Seuraavat rajoitukset astuvat voimaan kaikissa pohjalaiskunnissa:

  • Ravintolat, joissa on anniskellaan alkoholia, voivat olla auki klo 5–18. Ravintolat, joissa ei anniskella, voivat olla auki klo 5–01. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske huoltoasemien ravintoloita eivätkä noutoruoan myyntiä.
  • Anniskelu on sallittu klo 9–17. Avin luvalla anniskelun voi aloittaa klo 7 majoituspalvelun aamiaistarjoilun yhteydessä.
  • Ruokaravintoloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista (sisätilat) ja anniskeluravintoloissa 50 % asiakaspaikoista (sisä- ja ulkotilat).
  • Sisätiloissa asiakkaalla on oltava oma istumapaikka pöydän tai tason ääressä.

Lapuan tuomiokapituli on ohjeistanut tänään seurakuntiaan muun muassa Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksien järjestämisestä pahenevassa koronatilanteessa. Tuomiokapituli huomauttaa seurakunnille, että niiden on noudatettava aluehallintoviraston ohjeita ja rajoituksia, joiden toimeenpanosta seurakunnissa vastaa kirkkoherra.

Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien alueella seurakuntien pitää rajoittaa yhteislaulutilaisuuksiensa yleisömäärä sataan. Vaihtoehtona on ottaa tapahtumissa koronapassi käyttöön.

26.11. Perjantaina 14 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on perjantaina todettu 14 koronatartuntaa.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 438.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 130.

25.11. Tehoidossa ei ole koronapotilaita

Vaasan keskussairaalassa ei ole koronapotilaita tehohoidossa. Sairaalahoidossa on kolme koronaan sairastunutta.

25.11. Kahdeksan koronatartuntaa torstaina

Vaasan sairaanhoitopiiristä ilmoitettiin torstaina kahdeksan uutta koronatapausta. Eilen näytteitä otettiin 514 kappaletta.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 130.

24.11. Maskisuositus jatkuu vuoden loppuun saakka

Maskisuositusta jatketaan Pohjanmaalla vuoden loppuun saakka. Maskisuosituksen jatkamisesta on päätetty Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmässä eilen tiistaina.

Lisäksi voimassa on edelleen vahva suositus hakeutua matalalla kynnyksellä koronavirustestiin. Vahva suositus testiin koskee myös oireisia, joilla on täysi rokotussuoja sekä oireisia lapsia.

Koronaryhmä on myös lähettänyt Aluehallintovirastolle toiveen rajoituksista Pohjanmaalle. Ryhmä näkee, että Pohjanmaalla tarvittaisiin rajoituksia ainakin suurimpiin tapahtumiin muutamaksi viikoksi. Aluehallintovirastolta odotetaan päätöksiä rajoituksista vielä tämän viikon aikana.

Alueen pohjoisosan suuret tartuntamäärät ovat laskeneet. Sen sijaan epidemiakeskus on siirtynyt alueen eteläosiin Kristiinankaupunkiin ja Närpiöön, jossa tartuntoja esiintyy runsaasti muun muassa koululaisten keskuudessa.

Tapausten määrä on kasvanut uudelleen myös Vaasassa, jossa tartuntoja on esiintynyt erityisesti opiskelijoiden keskuudessa.

24.11. Koronatapausten määrä kasvoi jälleen

Keskiviikkona Vaasan sairaanhoitopiiri tiedottaa 29 uudesta koronatapauksesta. Näytteitä on otettu 454 kappaletta.

24.11. Vamialla korona-altistumisia viime viikolla

Ammatillista koulutusta Vaasassa tarjoavalla Vamialla on todettu korona-altistumisia 17.11. ja 18.11. Karanteeniin on asetettu yhteensä 15 henkilöä. Muun oppilaitoksen toiminta jatkuu normaalisti. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 132.

24.11. Mustasaaren Sepänkylän palvelutalo Elvirassa koronavirustartunta

Elviran palvelutalossa on todettu koronatartunta eilen tiistaina. Elvira sijaitsee Mustasaaressa, Sepänkylässä.

Altistuminen on tapahtunut yhdellä Elviran kahdesta osastosta, mutta vierailut on kielletty toistaiseksi koko palvelutalossa.

Tartuntojen jäljitys on meneillään. Altistunut osasto on asetettu karanteeniin. Asukkaita hoidetaan pääasiassa heidän omissa huoneissaan.

23.11. Tiistaina vain yksi koronatapaus

Vaasan sairaanhoitopiiristä ilmoitettiin tiistaina vain yhdestä uudesta koronatapauksesta. Eilen näytteitä otettiin 618 kappaletta.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 122.

22.11. Antigeenitestit vai PCR-testit

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi kuun alussa ohjeet, että koronavirustartuntojen testaamisessa voitaisiin nyt käytettävän PCR-testin rinnalla käyttää myös antigeenitestiä.

Yksi syy antigeenitestien käyttöönotto-ohjeistukseen on pyrkimys löytää vähämmän henkilöstöä sitova testaustapa.

Pohjalaisissa sairaanhoitopiireissä ollaan kuitenkin toista mieltä; antigeenitestit tekee hoitohenkilöstö, mikä sitoo työvoimaa. Eikä testien hintakaan ole ainoa, joka käyttöönotossa tulee huomioida.

22.11. Ei vielä kokoontumisrajoituksia Vaasan sairaanhoitopiiriin

Aluehallintovirasto on kokoustanut tänään mutta päätti ettei Vaasan sairaanhoitopiirin vielä tule uusia kokoontumisrajoituksia.

Vaikka Vaasan sairaanhoitopiiri on koronaepidemian leviämisaluetta, arvioi Aluehallintovirasto alueen kokoontumisrajoituksen tarpeen myöhemmin tällä viikolla, sairaanhoitopiirin asiantuntijalausunnon perusteella. Koronanyrkki kokoontuu arvioimaan tilannetta huomenna tiistaina.

22.11. Maanantaina 9 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on maanantaina todettu 9 koronavirustatartuntaa. Eilen on otettu 146 näytettä.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 134.

22.11. Eilen 10 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä kerrottiin eilen sunnuntaina 10 uudesta koronavirustartunnasta. Lauantaina otettujen näytteiden määrä on 110

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 131.

20.11. Uusia koronatartuntoja 19

Lauantaina kerrottiin 19 uudesta tartunnasta, kun edellispäivänä niitä oli 13. Näin siitä huolimatta, että testejä tehtiin vähemmän.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on alueella yhä 129

19.11. Perjantaina 13 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 13 uutta tartuntaa.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 548.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 129.

18.11. Vaasan sairaanhoitopiirissä 24 tartuntaa torstaina

Vaasan sairaanhoitopiirissä on torstaina todettu 24 koronavirustartunaa.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 448

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 131.

17.11. Keskiviikon tartunnat Närpiön ja Kristiinankaupungin jatkotartuntoja

Keskiviikon tartunnoista Pohjanmaalla suurin osa oli Kristiinankaupungin ja Närpiön jatkotartuntoja. Närpiössä tartunnat leviävät koululaisissa ja heidän lähipiirissään. 6 tartuntaa oli Vaasassa ja niistä neljä oli Vaasassa leviävän vaihto-opiskelijoiden tartuntaketjua.

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta kiittelee vaihto-opiskelijoiden runsain joukoin tapahtuvaa oma-aloitteista hakeutumista testiin.

17.11. Keskiviikkona 21 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on keskiviikkona todettu 21 uutta tartuntaa.

Eilen otettujen näytteiden määrä on 636.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 119.

17.11. Koronavirus leviää kouluissa ja päiväkodeissa

Vaasan sairaanhoitopiirin lauantain ja sunnuntain 56 koronatartunnasta 40 prosenttia todettiin alle 12-vuotiailla lapsilla. Vaasan keskussairaalan infektioylilääkäri Juha Salonen kertoo, että varsinkin Närpiössä monet koululaiset ovat saaneet tartunnan. Tilanne on tällä hetkellä vakaa Salosen mukaan koululuokkien karanteenien ansiosta.

Uusia koronatapauksia on vielä odotettavissa perhetartuntojen myötä. Deltavariantti on levinnyt Salosen mukaan jopa kaksoisrokotettuihin ihmisiin ja erityisesti ihmisiin, jotka ovat saaneet toisen rokoteannoksensa yli kuusi kuukautta sitten tai on heikompi immuniteetti. Vaasan sairaanhoitopiirissä yksikään potilas ei tarvitse tällä hetkellä sairaalahoitoa koronan vuoksi.

Lue lisää aiheesta täältä.

16.11. Tiistaina 4 uutta koronatapausta

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tiistaina todettu 4 uutta koronavirustapaust. Eilen on otettu 553 näytettä.

Eilen otettujen näytteiden määrä: 553

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella: 121

15.11. Pohjanmaa täyttää myös uudelleen määritellyn leviämisalueen tuntomerkit

Maanantaina koolla ollut Vaasan sairaanhoitopiirin koronakoordinaatioryhmä päätyi kokouksessa toteamaan, että Pohjanmaan täyttää uuden leviämisalueen tunnusmerkit. Sosiaali- ja terveysministeriö määritteli koronan leviämisalueen viime viikolla uudelleen. Lue lisää täältä.

- Kun kävimme läpi näitä leviämisalueen tunnusmerkit, niin ryhmä totesi, että Pohjanmaa täyttää niin monet näistä leviämisalueen tunnusmerkeistä, että kyllä meitä leviämisalueena voi pitää, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

Entiset, jo voimassa olevat suositukset jatkuvat edelleen. Pohjanmaalla ei ole luovuttu maskisuosituksesta missään vaiheessa ja sama linja jatkuu edelleen. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on myös ollut voimassa kehotus hakeutua matalalla kynnyksellä koronatestiin, tämä kehotus koskee myös kahden rokotuksen saaneita. Myös tämä suositus on edelleen voimassa ja jokapäiväisessä käytössä.

15.11. Maanantaina 13 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on maanantaina todettu 13 uutta koronavirustartuntaaodetut koronavirustapaukset. Eilen on otettu 208 näytettä. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 122.

Lue täältä Ylen aiemmat korona-aiheiset uutiset Pohjanmaalta.