1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Pohjanmaalla: Sulkutila vie etäopetukseen, yli 30 uutta tartuntaa

Tähän artikkeliin kootaan Pohjanmaan alueen koronatilanteeseen liittyvät uutiset.

koronavirus
sairaalan koronatestaus kyltti
Jarkko Heikkinen / Yle
  • Katso täältä Ylen uutiset koronavirustilanteesta Suomessa ja maailmalla

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

25.2. Vaasan Borgaregatans skolassa sekä Gerby skolassa koronatartuntoja

Vaasassa Porvarinkadun koulussa(Borgaregatans skola) on todettu jälleen koronatartunta. Yhteensä 26 henkilöä on altistunut, josta kaksi henkilökuntaa. Edellinen tapaus oli viime viikon perjantaina, jonka seurauksena 24 oppilasta joutui karanteeniin.

Myös Gerbyn ruotsinkielisellä ala-asteella on todettu tartunta. Altistuneita on 19, josta kolme kuuluu henkilökuntaan.

Koulujen oppilaiden huoltajia sekä koulujen henkilökuntaa on tiedotettu tapahtuneesta.

25.2. Sulkutilassa siirrytään etäopetukseen

Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulkutila. Se päättyy 28. maaliskuuta. Pääministeri Sanna Marinin mukaan tällöin kaikilla leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla otetaan käyttöön etäopetus toisella asteella ja perusopetuksen yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään. Toimia ei Marinin mukaan uloteta alakouluikäisiin ja sitä nuorempiin lapsiin.

Vaasan sairaanhoitopiiri on koronapandemian leviämisvaiheessa ja Etelä-Pohjanmaa kiihtymisvaiheessa.

Lisäksi hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta, ja tämäkin esitys koskee niin Pohjanmaata kuin Etelä-Pohjanmaatakin.

25.2. Isolahden koulussa koronavirustartunta, useita altistuneita

Isolahden koulussa Vaasassa tänään todettu koronavirustartunta on johtanut suureen altistuneiden joukkoon.

Mahdollisesti virukselle altistuneita on lähes 40. Heistä suurin osa on oppilaita.

25.2. Yli 30 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on viimeisen vuorokauden aikana todettu 31 uutta koronavirustartuntaa. Testeissä kävi torstaina 467 henkilöä. Ilmaantuvuusluku on 125.

Pohjanmaalla on varmistettuja koronatartuntoja kaikkiaan koko epidemian ajalta nyt 2 046.

24.2. Nyrkin suositukset Pohjanmaalla voimassa maaliskuun loppuun

Pohjanmaan koronasuositukset ovat voimassa maaliskuun loppuun saakka.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä päätti kokouksessaan eilen jatkaa vahvojen suositusten voimassaoloa.

Aikuisten yli 20 vuotiaiden ryhmäharrastuksia sisätiloissa ei suositella järjestettäväksi ja suositus koskee myös yksityisiä toimijoita. Lisäksi ryhmä vetoaa alueen kaikkiin kansalaisiin, että he vähentäisivät fyysisiä sosiaalisia kontakteja.

Ylioppilaskirjoituksista puolestaan tekee jokainen alueen kunta oman päätöksensä, toteaa ryhmä.

24.2. Vaasan sairaanhoitopiirissä vain kolme uutta tartuntaa

Poikkeuksellisesti keskiviikkona raportoidaan ainoastaan kolmesta uudesta tartunnasta. Näytteitä on otettu 523 kappaletta. Ilmaantuvuusluku on edelleen korkea, eli 123 sataatuhatta henkilöä kohden.

23.2. Borgaregatans skolassa koronavirustartunta

Borgaregatans skolassa on todettu koronavirustartunta eilen maanantaina. Mahdollisia virukselle altistuneita henkilöitä on kaikkiaan 24.

Oppilaiden huoltajille sekä koulun henkilökunnalle on tiedotettu tapahtuneesta. Altistuneet on asetettu karanteeniin.

Karanteeniin asetetetut ovat etäopetuksessa. Muiden oppilaiden osalta koulutyö jatkuu normaalisti.

22.2. Uusi tartuntautilaki mahdollistaa sairaanhoitopiiriin alueellisia rajoituksia

Vaasan sairaanhoitopiirin koronkoordinaatiotyöryhmä eli nyrkki ja aluehallintovirasto pohtivat maanantaina sairaanhoitopiirin koronavirustilannetta ja mahdollisia uusia rajoituksia.

Tartuntatautilain muutokset tulivat voimaan tänään maanantaina, mikä lisäsi valtaa päättää alueellisista rajoituksista. Tartuntatautilain muutoksen mukaan mm. liiketilojen käyttöä voidaan rajoittaa ja kuntosaleja sulkea.

Uusia rajoituksia ei kuitenkaan toistaiseksi annettu Vaasan sairaanhoitopiirin alueelle.

- Me kävimme tartuntalain pykäliä ja mitä asioita siellä on läpi. Lisäksi kävimme Vaasan sairaanhoitopiirin tilannekuvaa läpi. Aluehallintovirasto on sitten se taho, joka asiaa käsittelee, tekee ratkaisut ja päätökset, kertoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen kokouksen kulusta.

22.2. Kuljetusalan huoli: riittävätkö kuljettajat

Kuljetusalan yrityksissä koronaepidemia vaikeuttaa työsuunnittelua muun muassa siksi, että kuljettajat määrätään herkästi koronatestiin ja kotiin sen tuloksia odottelemaan. Ongelmaksi voi muodostua sijaisen löytyminen, sillä ajo- ja lepoaikasäädökset voivat estää korvaavan kuskin kutsumisen töihin.

SKAL ry toivoo, että kevään 2020 kaltaiset poikkeussäädökset saataisiin alalle pysyviksi. Ja, että yhteiskunnallisissa poikkeustilanteissa poikkeussäädöksiin olisi nykyistä helpompi siirtyä. Lue lisää.

22.2. Pohjanmaalla 8 uutta tartuntaa

Maanantaina Vaasan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 8 uutta koronatapausta. Uusia näytteitä otettiin eilen 207.

Kahden viimeisen viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on nyt sairaanhoitopiirin alueella 134.

21.2. Uusia tartuntoja 18

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoi sunnuntaina 18 uudesta koronavirustartunnasta. Lauantaina kävi testeissä vain 162 henkilöä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 138 sataatuhatta asukasta kohden.

20.2. Pohjanmaalla 28 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella todettiin perjantaina 28 uutta koronatapausta. Uusia näytteitä otettiin eilen 389.

Kahden viimeisen viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on sairaanhoitopiirin alueella nyt 137.

19.2. Koronavilkku ei ole juurikaan auttanut koronatartuntojen selvityksessä Pohjanmaalla

Vaasan sairaanhoitopiirissä koronavilkun hyöty on ollut vähäinen. Koronavilkun avulla on tavoitettu vain muutama koronapositiivinen henkilö.

THL on suositellut sairaanhoitopiirejä ohjaamaan kaikki altistumisilmoituksen saaneet testeihin. Lisäksi suositellaan, että myös negatiivisen testituloksen saaneet ja myös rokotetut ohjataan omaehtoiseen karanteeniin, jos he ovat saaneet Koronavilkun altistumisilmoituksen.

19.2. Vaasan sairaanhoitopiiri saa lisää pikatestauslaitteita koronatesteihin

Tarkoitus on lisätä pikatestauslaitteita Vaasan ja Pietarsaaren sairaaloihin. Vaasassa on ennestään yksi vastaava laite. Kahdella uudella laitteella varaudutaan esimerkiksi koronan osastoepidemioiden nopeaan selvittämiseen. Laitteilla tehdään sairaaloissa lukuisia eri testejä, ei pelkkiä koronapikatestejä. Lisäkapasiteetti varmistaa, etteivät elintärkeät muut testaukset häiriinny koronatestausruuhkissa.

19.2. Rauman telakan koronarypäs hidastaa Merenkurkun uuden laivan rakentamista

Rauman telakan vaikea koronatartuntatilanne on vaikuttanut Wasalinen uuden aluksen Aurora Botnian rakentamiseen. Esimerkiksi telakan verkostotoimijoita on tällä hetkellä tartunnansaaneina ja altistuneina. Altistuneet ovat karanteenissa.

– Tämän johdosta työt ja etenemät hidastuvat näiden toimijoiden alueilla, elleivät jopa pysähdy hetkellisesti kokonaan, kertoo Rauma Marine Constructionin toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Heinimaan mukaan tässä vaiheessa on vielä mahdotonta arvioida miten tilanne vaikuttaa aluksen valmistumiseen ja sen aikatauluun.

18.2. Kouluviestikarnevaali peruttiin

Suomenkielisten koulujen juoksuviestikarnevaali on peruttu tältä vuodelta. Koululaisten kilpailutapahtuma oli tarkoitus pitää toukokuussa Helsingin olympiastadionilla. Tapahtuma siirretään koronan vuoksi ensi vuodelle.

Järjestäjillä oli aikomus pitää kilpailu yhteistyössä ja samalla viikolla ruotsinkielisen Stafettkarnevalen kanssa. Stafettkarnevalen perui oman tapahtumansa aiemmin.

18.2. Laivamatkustajien koronatestitodistusvaatimus ei tuo lisäpaineita Wasalinelle

Suomessa operoivat varustamot edellyttävät ulkomailta Suomeen saapuvilta laivamatkustajilta tiistaista 23.2.2021 alkaen 72 tunnin sisällä otettua negatiivista koronatestitulosta tai lääkärintodistusta sairastetusta taudista.

Todistusvaatimus ei koske alle 12-vuotiaita matkustajia. Matkustajia, myös Suomeen saapuvia suomalaisia, pyydetään näyttämään todistukset lähtömaan terminaalissa sekä Suomessa satamaan tullessa rajatarkastuksen yhteydessä tai saapumisterminaalissa oleville terveysviranomaisille.

Wasalinen toimitusjohtaja Peter Ståhlberg kertoo, ettei rajoitus tuo lisäpaineita varustamon arkeen, koska todistusvaatimus ei koske rahti- ja huoltovarmuusliikennettä.

17.2. Koronapandemia vaikuttaa kuntavaaleihin

Huhtikuun kuntavaaleissa kiinnitetään erityistä huomiota äänestyspaikkojen koronaturvallisuuteen. Maskit, visiirit ja käsidesi on käytössä. Äänestyspaikoille värvätään tavallista enemmän ihmisiä huolehtimaan jonojen turvallisuudesta ja käsidesin riittävyydestä.

Vaasassa on äänestyspaikoille saatu toimitsijoita hyvin riippumatta koronaepidemiasta. Lue lisää.

17.2. Uudet tartunnat pääosin Vaasassa

Keskiviikkona todetuista 16 uudesta koronavirustartunnasta 14 sijoittuu Vaasaan. Sairaanhoitopiiristä saatujen tietojen mukaan useimmat uusista tartunnoista voidaan yhdistää tunnettuihin tartuntoihin (11/16). Pääosa nyt todetuista tartunnoista on työikäisillä. Testejä on otettu hieman yli 400. Kokonaismäärä tartunnoissa on Vaasan sairaanhoitopiirissä 1907.

16.2. Närpiössä uusia koronatartuntoja

Närpiössä on todettu eilisen aikana yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen arvioi, että kyseessä on uusi tartuntaryväs, jonka alkuperä ei toistaiseksi ole tiedossa.

– Uusilla tartunnoilla ei tiettävästi ole yhteyttä Närpiössä aiemmin tänä talvena esiintyneisiin tartuntoihin. Kaikki sairastuneet ovat maahanmuuttajia ja kuuluvat samaan etniseen ryhmään.

Altistuneiden määrää vasta selvitetään Närpiössä.

16.2. Nyrkki opastaa hiihtolomailijoita, keskussairaalan koronapotilaat hoidetaan päivystysosastolla

Pohjanmaan koronanyrkki nosti tänään kokouksessaan esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeet hiihtoloman vietosta. Nyrkki toteaa, että maakunnan vaikeassa koronatilanteessa ohjeiden noudattaminen on erityisen tärkeää. Ulkona liikkuessa riski saada koronavirus on pieni, mutta myös silloin turvavälit on syytä huomioida.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on pohdittu päivittäin, koska sairaalahoitoa tarvitseville koronapotilaille tulee avata oma osasto. Pandemiaosastoa varten ehdittiin jo osin tyhjätä onkologian vuodeosastoa S-talosta, mutta nyt tästä suunnitelmasta on luovuttu. Osasto säilyy syöpäpotilaiden vuodeosastona.

Pandemia- eli kohorttio-osastona toimii tarvittaessa sairaalan päivystysosasto, jolla koronapotilaita on hoidettu tähänkin saakka.

16.2. Koronarokotukset etenevät eri tahtiin

Useista kaupungeista kerrotaan, että ajanvaraukset ovat pahasti ruuhkautuneet. Uusia aikoja tulee aina, kun lisää rokotteita saadaan. Esimerkiksi Vaasassa ikäihmisten joukkorokoitukset aloitettiin helmikuun ensimmäisellä viikolla. Yli 80-vuotiaiden rokotukset ovat edelleen kesken. Lue lisää.

16.2. Uudessakaarlepyyssä hoivakotitartuntoja - SuPer peräänkuuluttaa hoitajille parempaa koronasuojausta

Vanhusten palveluasumisyksikössä Hakalehdossa Pohjanmaan Uudessakaarlepyyssä on eletty tiukkoja viikkoja. Koronavirus on levinnyt ärhäkästi, ja hoitohenkilökuntaa on jouduttu siirtämään muista yksiköistä jopa 40, jotta arki saadaan rullaamaan.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan vanhustenhoidon henkilöstöstä. SuPerin mukaan lähihoitajia on tähän saakka sairastunut parituhatta.

Silja Paavola onkin peräänkuuluttanut vanhustenhoitoon nykyistä parempaa suojausta.

– Sairaala- ja tehohoidossa hoitohenkilöstö suojataan ihan eri lailla – ikään kuin virus olisi siellä erilainen. Vanhustenhoidossa hoitaja käytännössä usein hengittää samaa ilmaa asiakkaan kanssa, Paavola sanoo.

15.2. Vamia siirtyy etäopetukseen

Vaasassa ammatillinen oppilaitos Vamia siirtyy kokonaan etäopetukseen huomenna tiistaina 16. helmikuuta. Viikonlopun aikana on todettu positiivisia testituloksia ja useita altistumisia koronavirukselle Vamian molemmilla kampuksilla.

Lähiopetukseen palataan tämän hetken arvion mukaan vasta kolmen viikon kuluttua talviloman jälkeen.

15.2. Viikonloppuna kymmeniä tartuntoja Vaasassa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikonlopun aikana 71 uutta koronavirustartuntaa, kertoo sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen.

Noin kaksi kolmesta uudesta tartunnasta on hänen mukaansa todettu Vaasassa asuvilla henkilöillä. Osa sairaanhoitopiirin uusista tartunnoista liittyy aiempiin, jo tunnettuihin tartuntaketjuihin.

Salonen kertoo, että tartuntatilanne Hakalehdon hoivakodissa Uudessakaarlepyyssä sekä Vaasassa Kaarlentuvalla on rauhoittumaan päin. Kivikodon palveluyksikössä ei ole todettu sunnuntaina uusia tartuntoja.

14.2. Tartuntoja 24 sunnuntaina

Lauantaista sunnuntaihin sairaanhoitopiirissä todettiin 24 uutta varmistettua koronatartuntaa. Yhteensä tartuntoja on epidemian aikana todettu nyt 1869.

13.2. Sairaanhoitopiirissä 38 uutta varmistettua tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin epidemianaikaisten koronatapausten määrä kasvoi eilisestä 38 tapauksella. Kokonaismäärä on nyt 1845 tapausta, perjantaina 1807.

Uusien tartuntapaikkojen joukossa on Onkilahden koulu, Attendon Milka ja osa tartunnoista on perhetartuntoja. 38 todetusta tartunnasta 26 on Vaasan kaupungin alueella.

Perjantaina sairaanhoitopiirissä otettiin 451 koronanäytettä. 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on sairaanhoitopiirissä nyt 138/100 000 asukasta.

12.2. Kymmeniä opiskelijoita karanteeniin

Vaasan lyseon lukiossa, Vamian Sampo- ja Hansa-kampuksilla ja ruotsinkielisessä lukiossa Vasa gymnasiumilla on todettu koronavirustartunnalle altistumisia.

Kaupunki kertoo nettisivuillaan, että yhteensä karanteeniin on tapausten johdosta asetettu 47 henkilöä.

12.2. Alle 70-vuotiaita aletaan koronarokottaa Vaasassa 16.2. alkaen

Vaasa aloittaa vuosina 1952-1953 syntyneiden, 1-riskiryhmään kuuluvien koronarokotukset 16. helmikuuta. Vaasassa alle 70-vuotiaat saava omilla terveysasemillaan Astra Zeneca adenovirusvektori -rokotteen.

Yli 80-vuotiaiden rokottamista Pfizer Comirnaty - ja Modernan Covid-19 vaccine -rokotteilla jatketaan samaan aikaan.

Ajanvaraus rokotuksiin tapahtuu puhelimitse sukunimen ensimmäisen kirjaimen mukaan jaettuina soittoaikoina. Aikataulut ja toimintaohjeet löytyvät kaupungin nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Mustasaari avasi kuntalaisille rokotussivuston (siirryt toiseen palveluun), jolle koronarokotetiedottaminen on keskitetty.

12.2. Nyrkki pitää Pohjanmaan suositukset ennallaan

Pohjanmaan koronakoordinaatiotyöryhmä eli koronanyrkki ei tiukenna tällä hetkellä voimassa olevia suosituksiaan. Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen kertoo, että keskusteluja vaikeutuneesta koronatilanteesta on käyty pitkin viikkoa. Yhteydessä on oltu myös aluehallintovirastoon.

Johtopäätös keskusteluista on se, että uusia suosituksia tai rajoituksia ei tässä vaiheessa tule.

– Koemme, että laajempaan etäkouluun siirtymisellä tai lasten ja nuorten harrastustoiminnan rajoitusten kiristämisellä ei päästäisi käsiksi varsinaisiin ongelmakohtiin, sanoo Kinnunen ja tähdentää, että nyrkin suositukset ovat jo nyt tiukat.

Niihin kuuluu muun muassa maaliskuun loppuun asti voimassa oleva suositus, että yli 10 hengen yksityistilaisuuksia ei järjestetä. Suositus koskee myös yli 10 hengen uskonnollisia tilaisuuksia. Lue lisää täältä.

12.2. Tilastoissa +15 tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä otettiin torstaina 11.helmikuuta 414 koronatestiä. Uusia tartuntoja varmistui 15. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on 128.

11.2. Koronatilanteen ratkaisemiseksi uusia rajoituksia ja suosituksia?

Pohjanmaan koronanyrkki on koolla perjantaina ja päättää jatkotoimenpiteistä, joihin maakunnan huono koronatilanne antaa aihetta. Mahdollisia toimenpiteitä voisi olla esimerkiksi toisen asteen oppilaitosten tai lukioiden siirtäminen etäopetukseen. Siihen tarvitaan sosiaali- ja terveyslautakunnan sekä sivistystoimen päätökset.

– Keskusteluun voidaan nostaa myös kokoontumisrajoitukset, voidaanko sitä laskea alaspäin tämänhetkisestä 10 hengen rajoituksesta, sanoo ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Kolmas toimenpide, johon kunnallisten viranomaisten päätösvalta yltää, on julkisten liikuntapaikkojen auki pitäminen tai sulkeminen. Kaukoranta toivoo, että myös Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastossa havahdutaan ja reagoidaan tilanteeseen maakunnan tasolla.

11.2. Sairaanhoitopiirissä 39 tartuntaa, tartuntaketjuja jää selvittämättä

Vaasan sairaanhoitopiirissä on torstaina kerrottu 39 uudesta koronavirustartunnasta. Tartunnoista noin puolet on Vaasasta ja loput eri puolilta sairaanhoitopiiriä. Vaasan tartunnoista kymmenkunta on vanhoja tartuntaketjuja, kaikkia ei vielä ole ehditty jäljittää. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta koronaviruksen takia.

Vaasan keskussairaalan ylilääkäri Juha Salosen mukaan huolestuttavaa on, että tartuntoja, joiden alkuperä jää selvittämättä on niin paljon tällä hetkellä.

11.2 Helsingy skolassa Mustasaaressa koronavirustartunta

Helsingby skolassa Mustasaaressa on todettu koronavirustartunta. Tapaus on varmistunut eilen. Altistuneita koululla jäljitetään parhaillaan. Koulun oppilaita ja osa henkilökunnasta on asetettu karanteeniin ja he siirtyvät etäopetukseen 19.helmikuuta saakka.

Koulun antamien tietojen mukaan asianomaisia on informoitu, mutta tartuntojen jäljitys on vielä käynnissä.

10.2. Satamassa testattu nyt viikko

Vaasan sairaanhoitopiirissä ollaan kohtuullisen tyytyväisiä sataman koronatestausmääriin. Vapaaehtoisessa koronatestissä on käynyt enimmillään yksitoista henkilöä ja vähimmillään pari asiakasta.

Sairaanhoitopiiri vie satamaan mobiilitestausyksikkönsä aina laivan saapuessa. Tämä tapahtuu kahdeksan kertaa viikossa. Sataman koronatestaus työllistää tällä hetkellä kolme henkilöä, mutta testaukset aiotaan jatkossa hoitaa kahden henkilön voimin.

10.2. Opiskelijoiden asema koronarokottajina keskustelussa

Vaasassa keskustellaan terveydenhuoltoalan opiskelijoiden osallistumisesta koronarokottamiseen.

Julkisuudessa esitetyn väitteen mukaan opiskelijoiden kliiniset harjoittelujaksot keskussairaalassa on keskeytetty, mutta heitä käytetään korvauksetta koronarokottajina. Vaasan kaupungilta syytökset kiistetään.

Lue lisää täältä.

9.2. Vaasan kaupunginsairaalassa valmius avata oma koronaosasto jatkohoitopotilaille

Vaasan kaupunginsairaalassa varaudutaan avaamaan osasto yhdeksän tiloihin koronapotilaiden jatkohoitoon tarkoitettu osasto. Osasto yhdeksältä on siirretty jo potilaita muille osastoille, ja koronayksikköä on varustettu hoitotarvikkeilla.

– Olemme aloittaneet toimet yksikön käyttöönottamiseksi, mutta sitä ei ole vielä tarvinnut miehittää, eikä potilaita ottaa sisälle, toteaa Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Kaukoranta arvioi, että koronaosasto avataan lähiviikkoina, jos tartunta- ja potilasmäärät jatkuvat nykyisen kaltaisina.

9.2. VSHP: "Tilanne erittäin vakava"

Vaasan keskussairaala on siirtynyt täysvalmiuteen alueen heikentyneen koronavirustilanteen vuoksi. Koronapositiivisten potilaiden hoitopaikkamäärää on laajennettu kymmeneen hoitopaikkaan. Keskussairaala on valmistautunut myös avaamaan koronapotilaiden hoitoon tarkoitetun osaston.

Sairaalassa hoidetaan tällä hetkellä kahdeksaa henkilöä, joilla on todettu koronavirus. Erillinen osasto avataan, jos koronapotilaiden määrä kasvaa nykyisestä.

Täysvalmiuteen siirtyminen ei tällä hetkellä vaikuta sairaalan muuhun toimintaan. Tilannetta arvioidaan päivittäin.

– Tilanne on erittäin vakava, sillä kaikista suosituksista ja rajoituksista huolimatta tartuntamäärä jatkaa kasvuaan, sanoo sairaanhoitoipiirin johtaja Marina Kinnunen.

9.2. Akkutehtaalta Ruotsista lisää koronatartuntoja

Ruotsin Skellefteån akkutehtaan koronaryppäässä on paljastunut lisää tartuntoja Suomessa. Tällä hetkellä tartuntoja on todettu yhteensä 29. Tartuntoja on nyt viisi enemmän kuin maanantaina iltapäivällä.

Tartuntoja on todettu mm. Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä, Vaasassa ja Uudellamaalla.

Suomen terveysviranomaiset ovat ottaneet yhteyttä noin 20 suomalaiseen yritykseen, joiden työntekijöitä Skellefteåssa on käynyt. Lue lisää täältä.

8.2. Korona-osaston avaamiseen varaudutaan

Vaasan keskussairaala varautuu avaamaan koronapotilaille oman osaston. Koronapotilaiden määrä on kasvanut viikonlopun aikana. Keskussairaalassa on nyt hoidossa kahdeksan henkilöä, joista yksi on teho-osastolla.

Osasto saadaan käyttöön parin päivän varoitusajalla. Myös Vaasan terveyskeskus on samassa valmiudessa.

Viimeisen kolmen vuorokauden aikana Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu lähes 70 uutta uutta koronavirustartuntaa. Niitä on lähes joka paikkakunnalla, eniten Vaasassa.

Viimeisen kahden viikon aikana Vaasan sairaanhoitopiirissä on menehtynyt kolme iäkästä ihmistä koronaviruksen aikaansaamaan tautiin. Lue lisää täältä.

8.2. Vaasassa Variskan ja Suvilahden kouluilla tartuntoja

Vaasassa Variskan koululla on todettu koronavirustartunta. Tartunta on todettu lauantaina. Mahdollisia altistuneita on 19. Karanteenissa on 15 oppilasta ja 4 aikuista.

Suvilahden alakoulussa on todettu kaksi koronatartuntaa. Mahdollisia virukselle altistuneita oppilaita on 42 ja henkilökuntaa seitsemän.

7.2. Vaasan sairaanhoitopiirissä todettu 21 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen vuorokauden aikana todettu 21 uutta koronavirustartuntaa.

Taudin ilmaantuvuusluku on edelleen noussut. Sunnuntaina se oli 122 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden kahden viikon seurantajaksolla.

Lauantaina sairaanhoitopiirin alueella otettiin 130 koronavirusnäytettä.

6.2. Pohjanmaalla runsaasti uusia koronavirustartuntoja

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu lauantaina 35 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista suurin osa on Vaasassa (15), Uudessakaarlepyyssä (6) ja Närpiössä (5). Muissa kunnissa on yksittäisiä tartuntoja. Osa tartunnoista liittyy aikaisempiiin ketjuihin.

5.2. Vaasan kaupunginteatterin esitystauko jatkuu

Aluehallintovirasto linjasi perjantaina, että kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta jatketaan Vaasan sairaanhoitopiirin alueella 1. maaliskuuta saakka. Päätöksen seurauksena Vaasan kaupunginteatterin esitystoiminnan tauko jatkuu. Vaasan kaupunginteatterista ollaan yhteydessä kaikkiin, jotka ovat varanneet tai ostaneet liput peruttuihin esityksiin.

5.2. Avi piti Pohjanmaan kokoontumisrajoitukset ennallaan

Aluehallintovirasto on linjannut, että Vaasan sairaanhoitopiirin kuntien kokoontumisrajoitukset pysyvät edelleen 10 henkilössä. Uusin linjaus on voimassa maaliskuun alkuun saakka.

Naapurien Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kokoontumisrajoituksia jo lievennettiin 20:een.

5.2. Pahin koronarokotusten ajanvarausruuhka Vaasassa ohi

Vaasan terveysasemilla pahin puhelinruuhka yli 80-vuotiaiden rokotuksiin on jo helpottunut. Alkuviikolla, kun rokotusaikojen ajanvaraus Vaasassa alkoi, puhelut ruuhkautuivat pahoin, kerrotaan Vaasan terveyspalveluista.

80-vuotiaita ja sitä vanhempia henkilöitä otetaan puhelinsoiton kautta kutsujonoon odottamaan rokotusaikaa. Sitä mukaa, kun rokotteita saadaan, terveyspalveluista soitetaan jonossa oleville asiakkaille ja annetaan rokotusaika. Nyt jaetaan ensi viikon aikoja, seuraavista viikoista ei vielä tiedetä.

5.2. Pohjanmaalla otetaan 12 viikon rokotusväli käyttöön ensi viikon jälkeen

THL suositteli (siirryt toiseen palveluun)tällä viikolla pidentämään rokotusväliä niin että tehosterokote annetaan kolmen viikon sijaan vasta 12 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta. Tällä pyritään siihen, että useampi ihminen saadaan rokotussuojan piiriin.

Vaasan sairaanhoitopiirissä pidempi rokotusväli otetaan käyttöön ensi viikon jälkeen.

– Vaikka toisen rokoteannoksen saaminen siirtyy, on positiivista, että yhä useampi vanhus ja riskiryhmiin kuuluva voi saada suojaa virusta vastaan ensimmäisestä rokoteannoksesta, toteaa sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Peter Niemisen.

Sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salonen ei pidä pitempään rokotusväliin siirtymistä tässä vaiheessa pelkästään positiivisena asiana. Häntä toivoisi enemmän tutkittua tietoa muutoksen vaikutuksista.

4.2. Kaksi virusmuunnoksen tartuntaketjua varmistunut

Pohjanmaalla on varmistunut kaksi ns. Ison-Britannian koronavirusvariantin aiheuttamaa tartuntaketjua. Toinen tartuntaketjuista oli Närpiössä. Nyt Vöyrillä on todettu sekvensoinnissa virusmuunnosta tartuntaketjussa, joka ulottuu Mustasaareen sekä Korsnäsiin. Ketjuun liittyy kymmenkunta tapausta, kertoo ylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä.

– Me epäilimme sitä, kun Vöyrillä oli koulutartuntoja aika runsaasti lyhyen ajan sisällä. Siksi pyysimme sekvensointia, Salonen sanoo.

3.2. Uudet tartunnat eri puolilla Pohjanmaata

Epidemian aikaisten koronatartuntojen määrä kasvoi Vaasan sairaanhoitopiirissä tiistaista keskiviikkoon 25 tapauksella.

Ylilääkäri Juha Salosen mukaan on huolestuttavaa, että uusia koronatartuntoja on varmistunut lähes kaikista Pohjanmaan maakunnan kunnista. Vaasassa uusia tartuntoja on 9, muita kuntia, joissa uusia tartuntoja on useampia ovat Korsnäs ja Närpiö.

– Nyt ei enää voida puhua polttopisteestä, niin kuin aikaisemmin. Nyt tartuntoja näyttää olevan sekä [maakunnan] etelä- että pohjoisosissa. Vaikein tilanne tuntuisi olevan Vaasassa, Salonen sanoo. Osa tartunnoista liittyy aiempiin tartuntaketjuihin, esimerkiksi koulu- ja sairaala-altistumisiin.

3.2. Ajanvaraus koronarokotteeseen tukkeutui Pietarsaaressa

Kiinnostus koronarokotteeseen tukki ajanvarauksen Pietarsaaren terveydenhuoltoalueella. Eilen tiistaina avautunut puhelinajanvaraus ruuhkautui heti alkuunsa.

Aikoja saavat ne, jotka onnistuvat saamaan puhelunsa läpi. Ensimmäisenä rokotuksen saavat yli 80-vuotiaat. Kotihoidon asiakkaat saavat rokotuksen hoitajakäynnillä kotonaan.

3.2. Koronatestit alkoivat Vaasan satamassa

Vaasan sairaanhoitopiiri käynnisti koronatestauksen Vaasan satamassa tänään keskiviikkona. THL:n ohjeistuksen mukaan testit tehdään ainoastaan laivalla matkustavalle henkilöliikenteelle. Nykyohjeen mukaan testaaminen ei koske raskaan liikenteen kuljettajia.

Miikka Mättö Rajavartiolaitokselta on tekemässä rajatarkastuksia henkilömatkustajille Vaasan satamassa.

– Suhtautuminen on ollut ihan hyvää ja asiallista. Onhan tämä tilanne jatkunut jo pitkään, kaikki osaavat varautua, että laivalla kysytään matkan tarkoitusta, Mättö sanoo.

3.2. Vaasan sairaanhoitopiirissä 25 uutta tartuntaa, näytteitä otettiin eilen 550 kappaletta

Vaasan sairaanhoitopiirissä on eilen todettu 25 uutta koronavirustapausta. Näytteidenottomäärä jatkuu korkeana, eilen on otettu 550 näytettä, maanantaina näytteitä otettiin 770.. Testituloksien saannissa on viivettä muualta Suomesta tulleiden testimäärien aiheuttaman ruuhkan vuoksi. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 91.

2.2. Koronavuosi näkyy Pohjanmaan poliisin vuositilastoissa

Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella tehtiin viime vuonna yhteensä 30 676 rikosta. Kasvua edellisvuoteen on 11 prosenttia. Suurimman osan rikoksista muodostavat omaisuusrikokset sekä liikennerikokset.

Pohjanmaan poliisi kertoo tiedotteessaan, että koronapandemia näkyy vuoden 2020 tehtävissä. Esimerkiksi yleisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt laskivat vajaalla 20 prosentilla. Muutos oli osittain odotettavissakin ravintoloiden ollessa pitkään suljettuina ja yleisötilaisuuksien määrän romahtaessa.

Törkeiden pahoinpitelyiden ja henkirikosten määrä sen sijaan kasvoi merkittävästi. Väkivalta siirtyi pandemian myötä julkisilta paikoilta koteihin.

2.2. Närpiössä jo 400 ihmistä koronakaranteenissa

Närpiössä on tällä hetkellä 400 ihmistä karanteenissa koronaviruksen vuoksi. Uusia tartuntatapauksia ei ole ilmennyt, mutta virusmuunnostapauksia on varmistunut muutamia lisää. – Kaikki [varmistuneet tartunnat] ovat samasta tartuntaketjusta peräisin, kertoo Närpiön perusturvajohtaja Jim Eriksson.

Närpiössä on viruksen takia asetettu kaksi alakoulua kokonaan karanteeniin eli Pjelaxin ja Stenbackan alakoulut. Pörtom skola on suljettuna, mutta ei karanteenissa, kertoo Eriksson. Lue lisää täältä.

2.2. Vaasan sairaanhoitopiirissä otettiin maanantaina 702 näytettä

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustapausta.

Testitulosten saamisessa on viivettä muualta Suomesta tulleiden testimäärien aiheuttaman ruuhkan vuoksi. Eilen maanantaina Vaasan sairaanhoitopiirin alueella otettiin 702 koronavirusnäytettä.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on 81.

1.2. Hautajaisista tartuntoja Vaasassa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu 8 virusmuunnostapausta. Kaikkiaan sairaanhoitopiirin koronatilanne on heikentynyt nopeasti. Yksi suurimmista tartuntaketjuista on Vaasan kaupungin alueella tammikuussa järjestetyt hautajaiset, joihin vieraita saapui aina ulkomaita myöten.

Noin 30 hautajaisvieraasta kahdellakymmenellä on todettu myöhemmin koronavirustartunta. Lisäksi hautajaisvieraat ovat tahoillaan tartuttaneet lähipiiriinsä kuuluvia henkilöitä..

1.2. Vaasan Onkilahden yhtenäiskoulun yläkoululaiset etäopetukseen

Onkilahden yhtenäiskoulun 7.-9. -vuosiluokat siirtyvät tiistaista 2. helmikuuta alkaen etäopetukseen. Yläkoululaisia on noin 500.

Lisäksi etäopetukseen siirtyyy kaksi viidettä ja kaksi kuudetta luokkaa. Lähiopetuksessa jatkavat 1.-4. -luokat sekä erityisen tuen oppilaat.

Vaasan sairaanhoitopiirin todettujen koronatapausten määrä kasvoi 14 uudella tapauksella eilisestä. Sairaanhoitopiiristä kerrotaan että testitulostan saannissa on taas tällä hetkellä viivettä muualta Suomesta tulleiden testimäärien aiheuttaman ruuhkan vuoksi.

31.1. Vaasan sairaanhoitopiirissä 32 uutta koronavirustartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on kuluneen vuorokauden aikana todettu yhteensä 32 uutta koronavirustartuntaa, tiedottaa Vaasan sairaanhoitopiiri verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina.

Sairaanhoitopiirin mukaan lauantaina otettiin 140 näytettä. Testitulosten saamisessa on viivettä, sillä muualta Suomesta tulleet testit ovat aiheuttaneet ruuhkaa.

Närpiössä perjantaina ilmennneet virusmuunnokset eivät näy tartuntaluvuissa isosti ainakaan vielä.

Närpiön vs. ylilääkäri Anna-Maria Sandberg kertoo, että sunnuntaina on saatu 35 negatiivista koronatestitulosta eikä yhtään positiivista. Lauantaina Närpiöstä löytyi kolme uutta koronapositiivista taudinkantajaa, joista yksi tapaus liittyi samaan ketjuun virusmuunnoksen kantajan kanssa.

–Muista tapauksista emme tiedä vielä, niitä selvitetään maanantaina. Tänään tilanne näyttää hyvältä.

Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi virusepidemian leviämisvaiheeseen perjantaina.

30.1. Koronavirustartuntoja todettu jälleen kahdella uudella potilaalla

Vaasan keskussairaalassa todettiin perjantaina 29.1. kaksi uutta tartuntaa potilaina olleilla henkilöillä.

– Kahdella vaasalaisella potilaalla on todettu tartunta. Tartunta on saatu todennäköisesti sairaalasta, toteaa Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Tartuntoja todettiin aikaisemmin kuudella Vaasan keskussairaalassa työskentelevällä henkilöillä sekä sairaalassa hoidettavilla potilailla kahdella eri osastolla.

30.1. 7 uutta koronatartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu perjantaina 29.1. 7 uutta koronatartuntaa.

– Määrää voi pitää huojentavana tämän viikon jälkeen, kun on ollut pelkkää alamäkeä niin sanotusti. Meillä on kuitenkin se kokemus, että yksi päivä tulee vähemmän positiivisia ja seuraavana päivänä on paljon. Keskimääräinen luku on ollut 10 ja 15 välillä viime päivät, kertoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Nieminen arvioi, että Vaasan keskussairaalan toiminta jatkuu melko normaalina ensi viikolla.

– Väkeä on tällä hetkellä karanteenissa vähän kuin varmuuden vuoksi, ja kun heitä testaillaan, niin varmasti pystytään palaamaan ainakin osittain normaalimpaan suuntaan toiminnassa. Esimerkiksi leikkaustoimintaan ei ole suunnitteilla suuria muutoksia ainakaan tämän hetkisen tiedon mukaan, Nieminen kertoo.

29.1. Sairaalan tartunnat vaikuttavat sen toimintaan Vaasassa

Pohjanmaalla ja Vaasassa on todettu viime päivinä useita koronatartuntoja. Tartuntoja on todettu myös kuudella Vaasan keskussairaalassa työskentelevällä henkilöillä sekä sairaalassa hoidettavilla potilailla kahdella eri osastolla.

Sairaanhoitopiirin mukaan virukselle altistuneet noin kolmekymmentä henkilöä on asetettu karanteeniin. Potilaille, joita asia koskee, ja heidän omaisilleen on tiedotettu asiasta.

Tartunnoilla ja altistumisilla on vaikutusta Vaasan keskussairaalan toimintaan ja se aiheuttaa tilapäisiä muutoksia vuodeosastopaikkoihin, yksikköjen toimintaan ja elektiiviseen toimintaan. Lue täältä lisää.

29.1 Vaasan kaupunki aloittaa rokotukset yli 80-vuotiaille

Vaasassa aletaan rokottaa helmikuussa tänä vuonna 80 vuotta täyttäviä ja sitä vanhempia asukkaita.

Rokotusaikojen varaaminen aloitetaan maanantaina helmikuun ensimmäisenä. Rokotukset annetaan 8. helmikuuta alkaen asukkaiden omilla terveysasemilla. Käytettävän rokotteen nimi on BNT162b2 Comirnaty-rokote.

29.1. Tieto positiivisesta koronatapauksesta hukkui matkalla Helsinki-Vantaalta Vaasaan

Tieto Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronapositiivikseksi tulleesta henkilöstä ei tavoittanut Vaasan sairaanhoitopiiriä. Koronapositiivinen henkilö ehti olla Pohjanmaalla kolmisen viikkoa ennen kuin tieto hänen tartunnastaan saatiin sairaanhoitopiirille.

Tieto alkuperäisestä positiivisesta koronatuloksesta hukkui Vaasan kaupungin organisaatiossa.

– Olemme käyneet läpi omat prosessimme. Tiedot tartunnoista tulevat suojattuina viesteinä ja siinä on piillyt virheen mahdollisuus, sanoo johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Todennäköisesti tartuntaketjuun ei kuitenkaan liity muita tartuntoja. Lue lisäää täältä.

29.1. Vaasan sairaanhoitopiiri siirtyi epidemian leviämisvaiheeseen

Vaasan sairaanhoitopiiri on tänään siirtynyt taas epidemian leviämisvaiheeseen. Perusteina mm. tartuntojen korkea määrä, ilmaantuvuusluku ja se, että koronapotilaita on sairaalahoidossa.

Leviämisvaiheen myötä käyttöön otetaan taas vahvempia suosituksia kokoontumisiin, kasvomaskien käyttöön ym. liittyen. Lue lisää täältä.

29.1. Jälleen 15 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoo nettisivuillaan 15 uudesta koronavirustatunnasta. Tartuntojen yhteismäärä on 1 557 tartuntaa. Torstaina testattiin 397 henkilöä

Pohjanmaan kahden viikon ilmaantuvuusluku on korkea. Se on nyt 71 tartuntaa sataatuhatta henkilöä kohden.

29.1. Närpiön positiivinen koronatartunta varmistui virusmuunnokseksi

Ylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä vahvistaa, että myöhään torstai-iltana on tullut tieto siitä, että Närpiössä todetussa koronatartunnassa on kyse virusmuunnoksesta.

Närpiössä on viime viikon aikana todettu useita uusia koronatartuntoja. Uudet koronatapaukset ovat peräisin tartuntaketjusta Närpiön pohjoisosassa, tiedottaa kaupunki.

Joitakin kymmeniä altistuneita henkilöitä on asetettu karanteeniin.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on aiemmin varmistunut 6 virusmuunnostapausta.

28.1 Palvelukodin asukkailla tartuntoja Vaasassa

Vaasassa on todettu koronatartuntoja Attendo Kaarlentupa –palvelukodissa. Tartunnat ovat tarkemmin palvelukodin yhdessä viidestä ryhmäkodissa, Idan kammarissa. Virustartunta on todettu kolmella saman ryhmäkodin asukkaalla. Tartuntaketjua selvitetään.

28.1. 18 uutta varmistettua tartuntaa

Keskiviikkona varmistui 18 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1542, eilen 1524. Näytteitä Vaasan sairaanhoitopiirissä otettiin keskiviikkona 416.

Uusista tapauksista puolet on todettu Vaasassa ja puolet muualla maakunnassa. Virustapaukset ovat pääsääntöisesti peräisin vanhoista tartuntaketjuista ja löytyneet jo karanteenissa olleista altistuneista. Uudenkaarlepyyn vanhusten palveluasumisyksiköstä ei toistaiseksi ole löytynyt lisää tartuntoja

27.1. Vaasan sairaanhoitopiiri muutti koronarokotustaktiikkaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on THL:n tilaston mukaan rokotettu koronaa vastaan vasta 1,4 prosenttia väestöstä ensimmäisellä rokotuksella. – Lähdimme aluksi noudattamaan ohjetta, että saapuvasta erästä jätetään puolet varastoon, jotta meillä on aina varalla toinen annos varmuusvarastossa, sanoo johtajaylilääkäri Peter Nieminen.

Tällä viikolla on siirrytty uuteen ohjeistukseen, että kaikki rokotteet annetaan mitä tulee. Samalla luotetaan siihen, että rokotteita tulee sairaanhoitopiiriin jatkossakin.

Niemisen mukaan muiden sairaanhoitopiirien etumatka Vaasan sairaanhoitopiiriin johtuu siitä, että niissä ensimmäisiä rokotteita ryhdyttiin antamaan väestölle nopeammin. Siksi muissa sairaanhoitopiireissä on enemmän asukkaita, jotka ovat saaneet vähintään yhden annoksen..

27.1 Uudenkaarlepyyn palveluasumisyksikössä vahvistettuja tartuntoja

Uudessakaarlepyyssä tehostetun palveluasumisen yksikössä tapahtuneessa korona-altistuksessa on vahvistettu kolme tartuntaa. Heistä kaksi on asukasta. Asukkaat ovat iäkkäitä.

Hakalehdon palveluasumisyksikön koko henkilöstö ja asukkaat ovat karanteenissa, vaikka kaikki eivät ole altistuneita. Uusia testejä tehdään myös oireettomille, joten jatkotartuntoja voi vielä ilmetä.

27.1. Koronarokotusten aikataulut vielä epäselviä

Koronarokotukset etenevät eri tahtiin eri alueilla.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan eritahtisuus johtuu monista asioista. Koska tilanteet vaihtelevat päivittäin, kunnissa joudutaan tekemään jatkuvasti uusia suunnitelmia, varasuunnitelmia ja varasuunnitelmien varasuunnitelmia.

Nohynekin mukaan joukkorokotuksiin liittyy vielä useita kysymysmerkkejä, ja kunnat joutuvat varautumaan siihen, että suunnitelmiin tulee muutoksia vielä aivan viime metreillä.

– Yksi pullonkaula on se, että vieläkään ei tiedetä tuleeko rokotteen myyntilupa kattamaan kaikki ikäryhmät vai tuleeko joku yläikäraja. Tämäkin tulee vaikuttamaan huomattavasti siihen miten kunnat pystyvät antamaan rokotusaikoja.

26.1 Vaasan yliopisto ei ota vastaan vaihto-opiskelijoita koronatilanteen takia

Vaihto-opiskelijoiden vastaanottaminen on keskeytetty ainakin toukokuuhun asti edelleen vaikean koronatilanteen vuoksi. Opiskelijoille on ilmoitettu henkilökohtaisesti, ja he voivat jatkaa opintojaan etäyhteyden kautta. Lue lisää aiheesta.

26.1 Tiistaina raportoitiin seitsemän uutta tartuntaa

Tänään on tartuntoja ilmoitettu seitsemän, näytteitä otettiin eilen 380 kappaletta. Ilmaantuvuusluku on laskenut hieman ja on nyt 62, mutta edelleen korkea. Kortonanyrkki kokoontuu tänään neuvottelemaan lähitulevaisuuden toimenpiteistä.

Koronatestaus ei pääse Vaasan satamassa alkamaan vielä tällä viikolla. Vaasan sairaanhoitopiiri on kilpailuttanut testauksen järjestämisen ja hakuaika päättyy torstaina.

Käytännössä päätös testauksen tekijästä ja sen aloittamisesta koitetaan saada aikaan tämän viikon perjantaina.

25.1 Vaasan sairaanhoitopiirissä kahdeksan uutta koronatartuntaa maanantaina

Vaasan sairaanhoitopiiri tiedottaa kahdeksasta uudesta koronatartunnasta maanantaina. Näytteitä on otettu sunnuntaina 156 kappaletta. Ilmaantuvuusluku on noussut, ja on nyt 67 sataatuhatta henkilöä kohden kahden viikon seurantajaksolla.

25.1 Mustasaaren yläkoulut etäopetukseen, Oravaisten terveyskeskuksessa koronatartunta

Mustasaaren molemmat yläkoulut siirtyvät tänään maanantaina etäopetukseen.

Etäopetukseen siirtyminen koskee Mustasaaren keskuskoulun ja Korsholms Hörgstadiumin 7-9 luokkalaisia. Altistuminen ei ole tapahtunut ainoastaan koulussa vaan myös koulukuljetuksessa. Tartuntojen jäljitys on vielä käynnissä. Kunnasta on informoitu oppilaiden vanhempia sekä linja-autoyhtiötä.

Yhdellä Oravaisten terveyskeskuksen työntekijällä on todettu koronavirustartunta. Altistuneet on jäljitetty ja toimenpiteisiin on ryhdytty. Kaikki altistuneet on asetettu karanteeniin. Tämän hetken tiedon mukaan terveyskeskuksessa asioineet eivät ole altistuneet koronavirustartunnalle.

24.1. Yhdeksän uutta koronatartuntaa sunnuntaina

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen vuorokauden aikana todettu yhdeksän ututa koronavirustartuntaa, tiedottaa sairaanhoitopiiri sunnuntaina.

Lauantaina sairaanhoitopiirissä otettiin 148 koronavirusnäytettä. Alueen ilmaantuvuusluku on nyt 63 sataatuhatta henkilöä kohden kahden viikon seurantajaksolla.

23.1. Vaasan lyseon lukio siirtyy viikoksi etäopetukseen 25.1. alkaen

Etäopetus koskee koko koulua. Oppilaille ja vanhemmille on lauantaina ilmoitettu asiasta wilma-viestillä.

Vaasan suomenkielisen lukion oppilaista kolme on sanut koronatartunnan. Ensimmäinen tartunta todettiin alkuviikolla, kaksi muuta perjantaina 22.1.2021. Uudet tartunnat aiheuttivat noin sadan henkilön altistumisen. Ennestään koulussa on 70 henkilöä karanteenissa huomiseen 24.1. saakka.

Rehtori Jaakko Perttu sanoo, että nyt halutaan viheltää peli poikki, ja siirtyä etäopetukseen, ettei karanteeniin johtavia altistumisia tulisi enempää.

- Näyttäisi siltä, että viikon etäkoululla myös uudet karanteenit olisivat ohi koeviikkoon mennessä. Koeviikko alkaa viikon kuluttua eli helmikuun alussa.

Samalla kampuksella ja samassa rakennuksessa sijaitsevassa ruotsinkielisessä lukiossa, Wasa Gymnasiumssa, mietitään vielä jatketaanko lähiopetusta vai siirrytäänkö myös etäopetukseen. Lukioiden toiminnat ovat olleet eriytettynä koronan takia, mutta ainakin yksi ruotsinkielisen lukion oppilaista on mukana suomenkielisen lukion kurssilla.

22.1. Vaasan lyseon lukion koronatilanne pahenee – päätöksiä opetusmuodosta tehtävä pian

Oppilaitosten koronatilanne on pahentunut perjantain aikana Vaasassa. Lyseon lukiossa todettiin tänään kaksi uutta tartuntaa, jotka liittyvät alkuviikon tartuntaan.

Kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta arvioi, että uudet tartunnat ovat aiheuttaneet noin sadan henkilön altistumisen. Ennestään koulussa on noin 70 henkilöä karanteenissa sunnuntaihin saakka.

– Lyseon lukion tilanne on huolestuttava, koska ylioppilaskirjoitukset ovat lähellä. Tämän illan aikana vielä pohditaan, mikä on koulun opetusmuoto maanantaina, Heikki Kaukoranta sanoo.

Myös ammattioppilaitos Vamialla todettiin perjantaina uusi koronavirustartunta, edellisestä kerrottiin eilen torstaina.

Oppilaitostartuntojen lisäksi Vaasa sai perjantaina tiedon myös Pohjois-Irlannista alueelle tulleesta, ärhäkkäästi leviävästä, muuntautuneesta viruksesta.

22.1. Kaksi uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiiri on kertonut perjantaina kahdesta uudesta tartunnasta. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1 483. Näytteitä sairaanhoitopiirissä otettiin torstaina 277 kappaletta.

Pohjanmaan ilmaantuvuusluku pysyy edellene korkeana. Kahden viikon luku sataa tuhatta asukasta kohden on nyt 66.

21.1. Korona patistaa yt-pöytään

Danfoss Drivesin Vaasan-tehtaalla eli Vaconilla alkaa yhteistoimintaneuvottelut. Työnantaja on kutsunut työntekijöiden luottamushenkilöt yt-pöytään.

Neuvotteluihin päädyttiin, koska Vaasan-tehtaan tilauskanta on merkittävästi vähentynyt. Yt-neuvotteluja perustellaan koronapandemialla, jolla on ollut vaikutuksensa yhtiön liiketoimintaan.

Yrityksessä suunnitellaan tässä vaiheessa 40 päivän lomautuksia henkilöstölle.

21.1. Korona kiusaa oppilaitoksia Vaasassa

Koronatartunnat sekoittavat tällä hetkellä useiden koulujen ja oppilaitosten toimintaa Vaasassa.

Viimeisimmät tartunnat on todettu Vamiassa ja Vaasa-opistolla. Näiden tartuntojen vuoksi vajaa 50 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Oppilaita ja henkilökuntaa on lisäksi karanteenissa tartuntojen vuoksi lyseon lukiossa, Isolahden koululla sekä Vaasan kristillisellä koululla ja päiväkodilla.

Kristillisen koulun ja päiväkodin tartunnat liittyvät laajaan ketjuun, jossa on perhetartuntoja. Tartuntaketjulla on yhteys myös Vähänkyrön ja Vöyrin alueille. Ketju on tullut Vaasaan pääkaupunkiseudulta, ja siinä on jo viitisentoista tartuntaa. Vaasassa selvitetään, liittyykö ketjuun mahdollisesti muuntovirusta.

21.1. Pohjanmaalla 18 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiiri on kertonut 18 uudesta koronavirustartunnasta. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1 481. Pohjanmaalla tutkittiin keskiviikkona 275 näytettä.

Uudet tartunnat keskittyvät sairaanhoitopiirin pohjoisosiin Pietarsaaren seudulle. Uusista tartunnoista kuusi todettiin Vaasassa. Näistä kuudesta neljä on peräisin tunnetuista tartuntaketjuista, kaksi tartuntaa tulee Länsi-Pohjasta.

Pohjanmaan kahden viikon ilmaantuvuusluku on nyt 69 sataa tuhatta asukasta kohden.

20.1. Ilmaantuvuusluku pysyy korkeana Pohjanmaalla

Koronan ilmaantuvuusluku on pysynyt jo lähes viikon ajan korkealla Pohjanmaalla. Ilmaantuvuusluku on pysytellyt noin 65:ssä. Viimeisimmän viikon aikana posiitivisten näytteiden osuus on ollut 6,46 prosenttia tutkituista näytteistä.

Todetuista tartuntatapauksista kuitenkin noin 80 prosenttia on saatu jäljitettyä tiedettyihin tartuntaketjuihin.

Vaasan sairanhoitopiiri kertoi keskiviikkona kolmesta uudesta tartunnasta. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt alueella 1463 tartuntaa.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä muistuttaa alueen väestöä koronarajoitusten ja -suositusten noudattamisesta sekä herkästä testeihin hakeutumisesta, jotta maakunta välttyisi siirtymiseltä epidemian leviämisvaiheeseen.

20.1. Isolahden koulusta 22 henkilöä karanteeniin Vaasassa

Vaasassa Isolahden koulussa 22 henkilöä on mahdollisesti altistunut koronavirukselle. Yhdellä koulun oppilaista todettiin eilen tiistaina virustartunta. Karanteenissa on nyt ensi viikkoon saakka 18 oppilasta ja neljä henkilökuntaan kuuluvaa.

– Muiden oppilaiden koulunkäynti jatkuu normaalisti, Vaasan kaupunki tiedottaa nettisivuillaan.

19.1. Vain joitain influenssatapauksia varmistettu

Vaasan sairaanhoitopiirissä on varmistettu vain joitain influenssatapauksia. Etelä- ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että niiden tietoon ei ole toistaiseksi tullut yhtään varmistettua influenssatartuntaa.

– Jo viime keväänä koronaepidemian alkaessa influenssan esiintyminen jäi aika vähäiseksi, ja sama näyttää pätevän tänäkin vuonna, kertoo infektioylilääkäri Juha Salonen Vaasan sairaanhoitopiiristä

Influenssaa ei juuri ole muuallakaan Suomessa, ja sama ilmiö pätee maailmanlaajuisesti.

Juha Salonen arvioi, että influenssan taittuminen johtuu ennen kaikkea ihmisten liikkumisten rajoittamisesta ja lentoliikenteen vähäisyydestä. Myös koronaohjeilla, kuten käsienpesulla, lienee vaikutusta hengitystieinfektioiden vähäisyyteen. Lue lisää täältä.

19.1. Vaasan lyseon lukiosta osa karanteeniin, altistuneista pääosa abeja

Vaasan lyseon lukiosta yhteensä noin 70 henkilöä on siirretty karanteeniin ja etäopetukseen koulussa ilmenneen koronavirustartunnan vuoksi. Altistuneista pääosa on abiturientteja. Mukana on myös yksi kakkosvuosikurssin ryhmä ja kolme opettajaa.

Kun tieto koronatartunnasta tuli, lukion kaikki oppilaat lähetettiin varotoimenpiteenä kotiin tiistaina puoliltapäivin. Muut kuin karanteeniin määrätyt palaavat lähiopetukseen huomenna.

Vaasan lyseon lukio toimii samalla kampuksella ja samassa rakennuksessa Vaasan ruotsinkielisen lukion kanssa. Lyseon lukion tartunta ja altistumiset eivät aiheuta toimenpiteitä naapurioppilaitoksessa.

19.1. Kaksi uutta koronaviruksen geenimuunnosta todettu maakunnassa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on todettu yhteensä viisi muuntunutta koronavirustartuntaa. Aiemmin tapauksia oli kolme, nyt niitä on varmistunut lisää. Kaikki on todettu tämän vuoden puolella.

Viimeisin muuntovirustartunta on peräisin Espanjasta. Kyseessä on viruksen niin sanottu Ison-Britannian variantti

Muuntovirus kehotetaan testaamaan kaikilta henkilöiltä, jotka ovat saapuneet lentämällä ulkomailta Suomeen. Tällä hetkellä testin tulos saadaan noin viikon viiveellä. Lue lisää täältä.

19.1. Yksitoista uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin koronavirustartuntojen määrä kasvoi maanantaina 11 uudella tartunnalla. Tapausten kokonaismäärä on 1460 tartuntaa.

Eilen maanantaina Pohjanmaalla otettiin 256 näytettä. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on 66.

18.1. Kuusi uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoi maanantaina kuudesta uudesta koronavirustartunnasta. Tartuntojen yhteismäärä on 1 449 tartuntaa.

Pohjanmaalla otettiin sunnuntaina 120 näytettä. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on 65 Vaasan sairaanhoitopiirin alueella.

17.1. Neljätoista uutta koronavirustartuntaa Vaasan sairaanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen vuorokauden aikana todettu 14 uutta koronavirustartuntaa. Yhteensä tartuntoja on todettu nyt 1 443 koronaepidemian alusta alkaen.

Lauantaina Vaasan sairaanhoitopiirissä tehtiin 72 koronavirustestiä. Ilmaantuvuusluku sataatuhatta henkilöä kohden on nyt 65 kahden viikon ajanjaksolla.

16.1. Vaasan sairaanhoitopiirissä 4 uutta tapausta

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin perjantaina neljä uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin 190.

Torstaina tapauksia oli kahdeksan.

Ilmaantuvuusluku kahden viime viikon ajalta on 67. Koko epidemian aikana tartuntoja on kirjattu 1 429.

15.1. Yliopiston rehtori: oppilasvaihdoista halutaan pitää kiinni korona-aikaankin

Vaasaan on eri oppilaitoksiin tullut vuodenvaihteen tietämissä noin 100 vaihto-opiskelijaa ulkomailta. Heistä viisi on testauksissa todettu koronapositiivisiksi. Yhdellä viidestä on todettu helpommin tarttuva muuntovirus.

Vaasan yliopistoon on kevätlukukauden alussa tullut 66 vaihto-opiskelijaa. Rehtori Jari Kuusisto toteaa, että se on olennaisesti vähemmän kuin normaalivuosina.

Kuusiston mukaan kevään vaihdoista on sopimukset tehty jo hyvissä ajoin, ja ne pohjautuvat pitkäaikaisiin yhteistyösopimuksiin, joista halutaan pitää kiinni. Hän toivoo, että ulkomailta tulleita opiskelijoita ei leimattaisi koronakeskustelun seurauksena.

15.1. Vaasassa odotellaan ohjeita, miten koronatestit satamassa järjestetään

Vaasassa ei ole vielä tarkkaa suunnitelmaa, miten koronatestaukset Vaasan satamassa toteutetaan. Vaasan kaupungin ja sairaanhoitopiirin välillä on kuitenkin jo sovittu, että käytännön toteutuksesta ottaa vastuun keskussairaala.

Ennen kuin paikallisia suunnitelmia päästään tekemään, tarvitaan suuntaviivoja valtionhallinnosta.

Hallitus kertoi torstaina, että kuntien pitää testata oman alueensa rajanylityspaikoilla matkustajia. Testaaminen on yksi keino torjua koronavirusmuunnoksen leviämist

15.1. Kahdeksan uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin torstaina kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen yhteismäärä on nyt 1 425 tartuntaa. Torstaina tehtiin 195 testiä.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Pohjanmaalla nyt 66 tartuntaa sataatuhatta henkilöä kohden.

14.1. AVI: Rajoitukset jatkuvat helmikuulle

Kymmenen hengen kokoontumisrajoitus jatkuu Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla helmikuun alkupuolelle saakka. Katso AVIn tiedote täältä (siirryt toiseen palveluun).

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston linjaus koskee Vaasan ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien lisäksi myös Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirejä.

Aluehallintovirasto päätti torstaina jatkaa yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärän rajoittamista kymmeneen henkilöön. Linjaus koskee tilaisuuksia sekä sisä- että ulkotiloissa.

Rajoitukset ovat voimassa 8. helmikuuta asti. Rajoituksen piirissä ovat muun muassa markkinat, konsertit, teatterinäytökset ja urheiluottelut, joissa on yleisöä.

14.1. Päätös: Vanhojen tanssit siirrettiin toukokuulle Vaasassa

Vaasassa lyseon lukion vanhojen tanssit järjestetään toukokuussa, toukokuun 21. päivänä. Vanhat pääsevät tanssimaan Vaasan jäähalliin.

Penkkareiden järjestäminen Vaasassa on vielä avoin kysymys.

– Keskeistä on se, ovatko penkkarit yleisötapahtuma. Tämä lähinnä ajelua keskustassa seuraavien kannalta. Penkkariauton lavalle otetaan joka tapauksessa vain kymmenen henkilöä, sanoo Vaasan lyseon lukion rehtori Jaakko Perttu.

14.1. Sairaanhoitopiirissä 17 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu epidemian aikana nyt 1417 koronatapausta. Eilisestä luku on noussut 17 tapauksella. Eilen otettiin koronanäytteitä 202.

13.1. Nyrkki: Vanhojen tanssit siirrettävä, penkkarit rajoituksin ja etätyötä maaliskuun loppuun

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä suosittaa vanhojen tanssien siirtämistä kevääseen tai alkusyksyyn, penkkarit voidaan ryhmän mukaan järjestää helmikuussa, jos niissä noudatetaan suosituksia.

– Vanhojen tansseja suositellaan siirrettävän, että myös yleisöllä olisi mahdollisuus osallistua lukiolaisten tärkeään päivään. Penkinpainajaisia voi seurata laajalla alueella ulkona, jolloin voimassa olevien rajoitusten ja suositusten noudattaminen onnistuu, sanoo Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella suositellaan edelleen, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestettäisi. Suositusta jatketaan 14. helmikuuta asti. Etätyötä ja kasvomaskien käyttöä suositellaan jatkettavan maaliskuun loppuun saakka

12.1. Kymmenen uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin maanantaina 10 uutta koronatartuntaa. Pandemianaikaisten tartuntojen määrä on nyt 1395.

Maanantaina otettiin 318 koronatestiä.

12.1. Minkeille ja supeille koronarokote kehitteillä

Minkeille ja supeille rokotetta ovat kehittämässä Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Rokote on testausvaiheessa ja testaus vie useita kuukausia. Rokotteen valmistumisajankohtaa ei vielä osata arvioida.

Eläinten suojaus rokotteella poistaisi suomalaisilta tarhaajilta ison huolen alan tulevaisuudesta, kertoo turkiseläinten kasvattajain liiton tutkimusjohtaja Jussi Peura.

12.1. Kuudesluokkalaisille jaetaan kaksi maskia koulupäivässä

Vaasassa aletaan jakaa kuudesluokkalaisille kasvomaskeja. Kuudesluokkalaisille suositellaan maskien käyttöä koulupäivän aikana. Oppilaille jaetaan kouluilla kaksi maskia per koulupäivä. Maskeja aletaan jakaa mahdollisimman pian.

THL suosittelee koronan kiihtymis- ja leviämisvaiheessa olevilla alueilla maskin käyttöä peruskoulujen kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa.

12.1. Vaasan päihdekeskus kiinni

Vaasan päihdekeskus on tämän viikon kiinni, sillä yhdellä työntekijällä on todettu koronatartunta ja altistuneita on yhteensä 19, heistä pääosa on henkilökuntaan kuuluvia. Asiakkaista on altistunut kuusi henkilöä.

Altistumiset ovat tapahtuneet viikko sitten 4.–6. tammikuuta. Altistuneet ovat karanteenissa.

11.1. Ei uusia Ison-Britannian geenimuunnostapauksia

Viikonlopun aikana Pohjanmaalla todettiin kolmisenkymmentä uutta koronatapausta. Yliääkäri Juha Salosen mukaan tartuntaluvut ovat nyt liian korkeita.

Positiivista on , että viime perjantain jälkeen uusia Ison-Britannian geenimuunnostapauksia ei ole löytynyt. Salonen toivoo, että tunnettuun koronavirustapausketjuun liittyen niitä ei enempää tulisikaan.

11.1. Turkistarhojen testaukset laajenevat

Turkistarhojen tehotestaukset koronaviruksen varalle laajenevat entisestään. Joulukuussa ne ulotettiin jo maan kaikille, noin 200 minkkitarhalle. Jokaiselta tarhalta toimitetaan näytteitä Ruokavirastoon säännöllisesti: kolmen viikon välein.

Laajennetuissa testeissä tuloksia on saatu yli 20 tarhalta, eikä eläimistä ole löytynyt toistaiseksi koronavirusta. Tehotestaus jatkuu vähintään kesään saakka, kerrotaan Ruokavirastosta.

Nyt alkuvuodesta seuranta aloitetaan supikoiratiloilla, joita on hieman alle sata. Kettutarhoille laajennettuja testauksia ei olla vielä ulottamassa, mutta tilannetta seurataan.

10.1. Tartuntaluku kasvoi kymmenellä

Vaasan sairaanhoitopiiri kertoi sunnuntaina kymmenestä uudesta tartunnasta. Pohjanmaalla on nyt kaikkiaan 1 379 varmistettua tartuntaa. Testejä otettiin lauantaina hyvin vähän, vain 66 näytettä.

Sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluku on nyt kahden viikon ajalta 54.

9.1. THL: Maskisuositus yli 12-vuotiaille

Terveyden ja hyvinvoinnon laitos päivitti eilen (siirryt toiseen palveluun) kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.

Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.

9.1. Kaksitoista varmistettua tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissa varmistettiin perjantaina 12 uutta koronatartuntaa. Näytteitä otettiin 233.

Uusien varmistettujen tartuntojen myötä 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku nousee sairaanhoitopiirissä 54/100 000 henkilöä kohden.

Sairaanhoitopiirin ohjeet ja tiedotteet koronapandemiaan liittyen löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

8.1. Koronarokottamista opetellaan sairaanhoitopiirissä

Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että rokotusten antamiseen on liittynyt epäselvyyksiä. Myös niiden kuljettamisessa ja säilyttämisessä on ollut opettelemista.

Vaasan sairaanhoitopiirissä rokotukset alkoivat maanantaina. Johtajaylilääkäri Peter Nieminen myöntää, että logistiikan kanssa on ollut opettelua, koska rokote vaatii erityisolosuhteita.

– Rokotteet menevät siinä tahdissa kun niitä tulee. Rokotetta on nyt kertakaikkiaan niin vähän ainakin tässä alkuvaiheessa. Kunhan rokotukset saadaan täysillä rullaamaan viimeistään viikolla 3, joka ikinen putkilo käytetään.

8.1. Kolme koronaviruksen Ison-Britannian geenimuunnostapausta Pohjanmaalla

Pohjanmaalla on todettu kolme koronaviruksen Ison-Britannian geenimuunnosta. Tapaukset liittyvät toisiinsa ja ovat yhden kunnan alueella. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmän mukaan tartunnan saaneet ovat olleet karanteenissa. Lue lisää täältä.

8.1. Koronarokotteiden jakelu muuttuu, perjantaina 8 tartuntaa

THL on tarkentanut koronarokotuksia koskevaa ohjeistustaan. Tällä hetkellä jaossa oleva Cominarity-koronarokote vaatii kaksi rokotuskertaa kolmen viikon välein. Tähän asti THL on ohjeistanut jättämään puolet rokote-erästä tehosterokotetta varten.

THL muutti ohjeistusta niin, että kaikki sairaanhoitopiiriin toimitetut rokotteet on käytettävä niin pian kuin mahdollista, eikä osaa rokotteista jätetä varastoon toista annosta varten.

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen vuorokauden aikana todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Torstaina otettiin 214 koronanäytettä.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden on sairaanhoitopiirin alueella 49.

7.1. Torstaina 17 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tänään ilmoitettu 17 uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1349. Eilen on otettu 127 näytettä.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella on nyt 45.

Britannia-muunnosta ei ole vielä todettu. Nyrkin kokouksen ensi tiistaina (12.1.) ei odoteta lieventävän koronarajoituksia.

6.1. Vaasan sairaanhoitopiirissa kolme uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissa todettiin tiistaina kolme uutta tartuntaa. Näytteitä otettiin tiistaina 222.

5.1. Venalallakin poikkeuksellinen vuosi, koronan aiheuttamasta alkushokista toinnuttiin kasvuun

Venekauppa koki hyvin poikkeuksellisen vuoden 2020. Keväällä veneiden vienti loppui lähes seinään, ja kotimaassa venemyynti kasvoi. Kotimaan myynti on pysynyt hyvänä vaikka kausi alkaa olla lopuillaan. Viennissä on näkyvissä myös jo merkkejä elpymisestä

5.1. Uusia tartuntoja 14 – tuleva viikko ratkaisee tilanteen kehittymisen

Vaasan sairaanhoitopiirissä on tänään ilmoitettu 14 uutta koronavirustartuntaa. Näytteitä on eilen otettu 328 ja kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden 38.

Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on huolissaan viime päivien kehityksestä.

– Tartuntaluku ei mene lainkaan positiiviseen suuntaan. Tartunnat jakaantuivat useamman kunnan alueelle Pohjanmaalla. Tuleva viikko merkitsee paljon, mihin suuntaan tilanne kehittyy. Koordinaatiotyöryhmä kokoontuu seuraavan kerran 12.1.2021 ja silloin päätämme kiristetäänkö, löysätäänkö vai pidämmekö suositukset ennallaan, sanoo Vaasan sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen.

3.1. Lauantaina neljä uutta koronavirustartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin lauantaina uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin 151.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Vaasan sairaanhoitopiirissa 1310.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 29. Osa alueen kunnista on kiihtymisvaiheessa, osa leviämisvaiheessa.

4.1. Rokotukset alkoivat myös Pohjanmaalla

Tänään Vaasassakin saatiin annettua ensimmäiset koronarokotukset henkilökunnalle. Ensimmäisenä rokotetaan teho-osastolla ja päivystyspoliklinikalla koronapotilaiden parissa työskentelevät ihmiset.

Rokotteita Vaasaan tuli yksi “pitsalaatikollinen”, eli 975 rokoteampullia, joista jokaisesta saa nykyohjeistuksen mukaan kuusi annosta. Nämä jaetaan kahteen korotekertaan.

2.1. Ihmiset liikkuivat jouluna vilkkaasti, mutta koronatesteissä käytiin ennätyslaiskasti – sairaanhoitopiirit odottavat piilevien tartuntojen paljastuvan pian

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri Heikki Kaukoranta sanoo, että viime päivien maltilliset tartuntaluvut Pohjanmaalta eivät välttämättä anna todenmukaista kuvaa, koska testejä on tehty suhteellisen vähän pyhien aikana.

Kaukoranta ennustaa, että totuus alkaa paljastua ensi viikon lopulla:

– Täytyy ottaa huomioon, että monet Lapissa matkailleet palailevat todennäköisesti kotiin vasta näinä päivinä ja tulevat testiin alkuviikon aikana. Sen jälkeen pitää odotella vielä testien tulokset ennen kuin tiedetään, mikä on tilanne.

Moni viime päivien uusista tapauksista on myös Kaukorannan mukaan jäljitetty perhejouluihin.

2.1. Neljä uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin eilen 86.

Ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä laskusuunnassa. Tapauksia 100 000 asukasta kohden on kahden viime viikon aikana ollut 30.

1.1. Uudenvuodenaattona kuusi todettua tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin uudenvuodenaattona kuusi uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin 139.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Vaasan sairaanhoitopiirissa 1302.

Ilmaantuvuusluku on kahden viikon ajalta 51. Osa alueen kunnista on kiihtymisvaiheessa, osa leviämisvaiheessa.

30.12. Vaasan sairaanhoitopiirissa koronarokotukset alkavat maanantaina

Vaasan sairaanhoitopiirissa koronarokotukset aloitetaan maanantaina. Ensimmäisinä rokotetaan Vaasan keskussairaalan teho-osaston ja päivystyksen hoitohenkilökunta.

Ensimmäinen Vaasan keskussairaalaan saapunut rokote-erä on samaa luokkaa kuin muissakin sairaaloissa, eli aika pieni, Seuraavia rokotteita Vaasan sairaanhoitopiirin odotellaan sitten jo ensi viikon aikana ja tasaisesti koko tammukuun aikana.

30.12. Kaksi uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin tiistaina kaksi uutta koronatartuntaa.

Tiistaina testattiin 268 henkilöä. Ilmaantuvuusluku kahden viikon ajalta sairaanhoitopiirin alueella on 51. Kunnista Mustasaari ja Korsnäs ovat leviämisvaiheessa.

29.12. Matkailijat tuovat nyt koronaa Pohjanmaalle - leviämisvaiheessa enää vain kaksi kuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirin kunnista enää Korsnäs ja Mustasaari kuuluvat koronan ilmaantuvuuden perusteella leviämisvaiheeseen. Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä on tänään siirtänyt Maalahden, Uudenkaarlepyyn ja Vaasan takaisin luokituksen kiihtymisvaiheeseen. Näissä kolmessa kunnassa tartuntamäärät ovat laskeneet.

Tällä hetkellä kasvava määrä Vaasan sairaanhoitopiirin tartunnoista on peräisin ulkomailta. Tartuntoja on todettu eri puolilla Eurooppaa matkanneilta.

29.12. Vaasan sairaanhoitopiiri on lähettänyt yhden koronanäytteen THL:lle jatkotutkimuksiin

Vaasan sairaanhoitopiiri on lähettänyt toistaiseksi yhden positiivisen koronatestin jatkotutkimuksiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle.

THL varmistaa, kantaako koronaan sairastunut mahdollisesti virusmuunnosta. Testi on peräisin ulkomailta tartunnan saaneelta, eikä vastausta tarkemmasta kartoituksesta ole vielä tullut. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä ei ole lähetetty vielä koronapositiivisia testejä jatkotutkimuksiin.

THL:n mukaan tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että muuntunut virus leviäisi Suomessa.

28.12. Tartuntojen määrä laskussa Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla

Koronatilanne on rauhoittunut viime päivinä niin Etelä-Pohjanmaalla kuin Pohjanmaallakin. Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen sunnuntaina seitsemän uutta tartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1 279.

Pohjanmaan päiväkohtainen tartuntamäärä on alentunut huomattavasti joulua edeltävältä viikolta, jolloin enimmillään päivässä todettiin lähes nelisenkymmentä tartuntaa.

Ennen joulua korona levisi Pohjanmaalla etenkin Mustasaaressa, mutta nyt viimeiset tartunnat ovat keskittyneet pääosin Vaasaan. Keskussairaalassa on hoidossa yksi ja maakunnan terveyskeskuksissa neljä henkilöä.

Etelä-Pohjanmaalla koronan ilmaantuvuusluku on jo painunut alle kymmenen. Sunnuntaina maakunnassa oli jälleen nollapäivä eli uusia tartuntoja ei testeissä tullut ilmi. Tartuntojen kokonaismäärä maakunnassa on 418.

Koronarokotukset alkavat Etelä-Pohjanmaalla todennäköisesti jo lähipäivinä. Pohjanmaa saa ensimmäiset rokotteensa ilmeisesti vasta seuraavasta rokote-erästä, joten rokotusten aloitus tapahtunee Vaasan sairaanhoitopiirissä vasta tammikuun puolella.

27.12. Kolme varmistettua tartuntatapausta

Tapaninpäivänä sairaanhoitopiirissä tehtiin 124 koronatestiä. Uusia tartuntoja varmistui kolme. Epidemian aikaisten tartuntojen määrä on nyt 1272 tapausta.

26.12. Joulupäivänä viisi uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä varmistui joulupäivänä viisi uutta koronavirustartuntaa. Koronaepidemian aikana alueella todettu 1269 tartuntaa. Joulupäivänä otettiin 133 koronanäytettä.

25.12. Jouluaattona satakunta koronatestiä

Varmistettujen koronatartuntojen määrä sairaanhoitopiirissä on 1264 eli sama kuin 24.12. Koronatestejä otettiin aattona 98 kappaletta.

24.12. Joulukonsertit peruttiin

Koronavuosi on muuttanut monta jouluperinnettä. Esimerkiksi joulukonsertit on peruttu monin paikoin, ja joulutunnelmaa joudutaan hakemaan striimatuista konserteista. Lipputulojen puuttuminen näkyy kuorojen ja orkestereiden kukkarossa. Etelä-Pohjanmaan mieslaulajien eli Jussi-kuoron pitkä joulukonserttiperinnekin katkesi. Katso ja kuuntele täältä.

23.12. Mustasaaressa rauhallisempi tilanne

Mustasaaren koronatilanne näyttää olevan rauhallisempi kuin viime viikolla, jolloin kunnassa oli kymmeniä tartuntoja ja satoja altistuneita. Noin 250 otetusta näytteestä 5 on ollut positiivista.

Solgårdin ja Elviran palveluasumisyksiköissä tilanne on vakaa, ja tartunnan saaneiden asukkaiden vointi on hyvä. Mustasaaren valmiusjohtoryhmä jatkaa työtään joulunpyhien aikana ja seuraa tilanteen kehittymistä.

23.12. Neljä uutta koronatartuntaa Pohjanmaalla

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Tartuntoja on näin yhteensä 1264.

Alueen kahden viikon ilmaantuvuusluku on 64 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Tiistaina otettiin 387 koronanäytettä. Otettujen näytteiden kokonaismäärä on 32 758.

22.12. Rokotusjärjestys määräytyy THL:n suositusten mukaan

Koronarokotetta odotetaan sairaanhoitopiireissä. Vaasan sairaanhoitopiirissä ei vielä ole varmuutta koska rokotetta saadaan. Toiveikkaita kuitenkin ollaan, että rokottamaan päästään ensi vuoden puolella. Rokotusjärjestys määräytyy THL:n suositusten mukaan.

– Luulen, että saamme välipäivinä jonkin annoksen, jolloin rokotukset voitaisiin aloittaa vuodenvaihteen jälkeen. Kaikki on vielä vähän epävarmaa, toteaa johtajaylilääkäri Peter Nieminen Vaasan sairaanhoitopiiristä.

Rokotukset annetaan THL:n suositusten mukaan.

– Eturintamassa ovat he, jotka ottavat potilaita vastaan. Laajennetaan sen mukaan, kun rokotteita saadaan, sanoo Peter Nieminen.

22.12. Pohjanmaalla viisi uutta koronavirustartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä on todettu maanantaina viisi uutta koronavirustartuntaa.

Koronavirustapauksia on nyt yhteensä 1260.

Ilmaantuvuus on kahden viikon ajalta 65 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

21.12. Pohjalaismaakuntien talous pärjännyt hyvin korona kourissa

Korona on kurittanut pohjailaismaakuntien taloutta muuta maata vähemmän. Työtä vailla on koko maassa yhä useampi, mutta tilastokeskuksen henkilöstömääräestimaatin mukaan työnteko on vähentynyt vähiten pohjalaismaakunnissa.

Parhaiten vertailussa pärjää Pohjois-Pohjanmaa, jossa henkilötyövuosia on menetetty maalis-syyskuussa keskimäärin 1,7 prosenttia. Toiseksi parhaiten on pärjännyt Pohjanmaa 3,1 prosentin pudotuksella ja kolmantena on Keski-Pohjanmaa 3,4 vähennyksellä.

Myös Etelä-Pohjanmaa kuuluu niiden maakuntien joukkoon, jossa pudotus on alle 3,7 prosenttia.

21.12. 14 uutta tartuntaa Vaasan sairanhoitopiirissä

Vaasan sairaanhoitopiirissä on varmistettu vuorokauden aikana 14 uutta koronavirustapausta. Sunnuntain luku oli 1241, maanantaiaamun luku 1255 koko epidemian aikana.

Sunnuntaina sairaanhoitopiirissä otettiin 223 koronavirusnäytettä. Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku on sairaanhoitopiirin mukaan 67 tartuntaa 100 000 henkilöä kohden.

21.12. Kaukoranta: "Ratkaisut löydettävä sisältämme"

Mustasaaren tartuntaketjuista ei kaikkia saada ehkä koskaan selville. Selvitystyötä on tehty koko viikonloppu ja jatketaan edelleen.

Mustasaaressa ja Vaasassa pelätään, että jos hoitohenkilöstöä joutuu karanteeniin tai sairastuu, ollaan jouluna kriittisessä tilanteessa.

Johtava lääkäri Heikki Kaukoranta toivoo jokaiselta nyt koronaohjeistuksen noudattamista ja omia toimia itsen ja muiden suojaamiseksi. Lue ja katso lisää täältä.

20.12. Mustasaaressa todettu lisää koronatartuntoja – tällä viikolla jo lähes 40 tapausta

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin eilen lauantaina 17 uutta koronavirustartuntaa. Näistä suurin osa todettiin Mustasaaren kunnassa.

Kuluvan viikon aikana Mustasaaressa on todettu 37 uutta koronavirustartuntaa. Joukkoaltistumisia on ollut yli kymmenen ja altistuneita ylilääkäri Sofia Svartsjön mukaan jopa 400.

– Tartuntojen määrä on hurja, kun miettii, että Mustasaaren edellisillä viikoilla ei ole ollut tartuntoja.

Vaasan kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan mukaan tilanne Vaasan sairaanhoitopiirin alueella on heikentynyt. Kaukoranta olisi toivonut, että tilanne vielä joulunalla olisi pysynyt rauhallisena.

– Meillä on muutamia tautiryppäitä, jotka ovat levittäneet tautia muun muassa alueen vanhusten hoivakoteihin. Tätä tilannetta ei voi pitää näin joulun alla muuta kuin huolestuttavana.

20.12. Lauantaina 17 uutta tartuntaa

Vaasan sairaanhoitopiirissä todettiin lauantaina 19. joulukuuta 17 uutta koronavirustartuntaa. Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 1241.

Lauantaina tutkittiin 311 näytettä.

Kahden viimeisimmän viikon ilmaantuvuusluku 100 000 henkilöä kohden piirin alueella oli 61. Epidemia alueella on kiihtymisvaiheessa.

19.12. Pohjanmaalla 23 tartuntaa, valtaosa Mustasaaressa.

Mustasaaressa kartoitetaan viikonlopun aikana kolmen tartuntaketjun alkuperää. Lauantaina on myös avattu ylimääräinen testauspiste. Kaikkiaan viikon aikana Mustasaaressa on annettu jo 26 positiivista koronavirusnäytettä. Altistuneita on ylilääkäri Sofia Svartsjön mukaan jo satoja.

Lääkäri Anna-Liisa Punto puolestaan kertoo, ettei tartunnan lähteenä ainakaan ole ulkomaamatka, mutta varsinainen alkulähde ainakin suurimmassa altistusketjussa on vielä mysteeri.

Yläkoulun oppilaalla todettiin koronavirustartunta ja koulu siirrettiin etäopetukseen 18.12. Myös alakoulun vuosiluokat ja lukio ovat etäopetuksessa. Esikoulu ja päiväkoti ovat kiinni. Smedsby-Böle-koulussa on todettu kolme koronavirustartuntaa. Altistuneiden jäljitys on käynnissä, ja asianomaisten huoltajia on informoitu.

Solbackenin päiväkodissa on todettu tähän mennessä yksi koronatapaus. Päiväkoti Nappulatähdessä ei ole tartuntoja löytynyt. Altistuneita jäljitetään myös Smedsby-Bölen esikoulussa.

Solgårdin ja Elviran palveluasumisyksikössä on todettu koronatartunta yhteensä kolmella henkilöllä. Henkilökunnan ja asiakkaiden koronatestaus on käynnissä.

19.12. Koronatestiin pääsee myös joulunpyhinä – testipaikat pidetään joka päivä auki

Koronan drive-in testauspisteet ja terveyskeskusten näytteenottopaikat pidetään pohjalaismaakunnissa auki myös joulunpyhinä. Näytteenottoon pääsee kuten ennenkin. Myös tulosten odotetaan valmistuvan normaalissa aikataulussa.

– Kapasiteetti on haluttu turvata niin, että näytteitä otetaan kaikkina päivinä ja kuljetetaan Seinäjoelle mikrobiologian tutkimuslaboratorioon, kertoo ylilääkäri Matti Rekiaro Seinäjoen keskussairaalasta.

Sama tilanne on myös Vaasan sairaanhoitopiirissä.

– Pyhät eivät viivytä testitulosta. Meidän näytteemme lähetetään pääosin Tampereelle, missä Fimlab toimii vuorokauden ympäri, sanoo ylilääkäri Heikki Kaukoranta.

18.12. Sairaanhoitopiiri varautuu juhlapyhiin

Pohjalaiset sairaanhoitopiirit varautuvat lisäpalkkioilla siihen, että sairaaloissa olisi tarpeeksi työvoimaa juhlapyhien aikana.

Vaasan sairaanhoitopiirissä vapaapäivistään juhla-aikana luopuva hoitohenkilökunta saa normaalien juhlapyhäkorvausten lisäksi kertaluonteisen 70 euron palkkion. Korvaus koskee koko juhlapyhien yli yltävää kolmen viikon työjaksoa. Vaasassa oli sama käytäntö jo viime kesänä.

Johtajaylihoitaja Arja Tuomaalan mukaan hoitajatilanne on nyt parempi kuin esimerkiksi vuosi sitten.

– Olemme saaneet aika hyvin hoitajia töihin, koska koronatilanteen vuoksi Ruotsiin ja Norjaan ei ole hakeutunut hoitajia, vaan he ovat jääneet Vaasan seudulle. Lue lisää täältä.

18.12. Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa leviämisvaiheeseen

Perjantaina koolla ollut Pohjanmaan koronakoordinaatioryhmä totesi kokouksessaan, että esimerkiksi Vaasassa ja Mustasaaressa virukselle on altistunut suuria joukkoja eri-ikäisiä ihmisiä. Samalla ilmaantuvuusluvut ovat nousseet.

Samalla Korsnäs, Maalahti, Mustasaari, Uusikaarlepyy ja Vaasa ovat siirtyneet epidemialuokituksessa leviämisvaiheeseen eli luokituksen kiivaimpaan vaiheseen.

Koordinaatioryhmä kehottaa välttämään matkustamista ja viettämään joulun vain yhdessä max 10 hengen porukassa. Lukuun sisätyvät myös lapset. Lue lisää täältä.

18.12. Mustasaaren ruotsinkielisessä yläkoulussa koronatartunta

Mustasaaren ruotsinkielisen yläkoulun, Korsholms högstadiumin, oppilaiden keskuudessa on todettu koronavirustartuntaa. Sen vuoksi yläkoulu on päätetty pitää kiinni tänään ja huomenna.

Enempien tartuntojen estämiseksi myös kaikki Smedsby-Böle skolan vuosiluokat siirtyvät etäopetukseen 18.–19. joulukuuta ja Smedsby-Böle förskola ja Solbackens daghem ovat kiinni tänään.

Tartuntojen jäljitys on käynnissä. Vanhempia on informoitu.

17.12. AVI: Kokoontumisrajoitus 10 henkilöön jouluksi ja uudeksi vuodeksi

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kieltää yli 10 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisä- ja ulkotiloissa sekä Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan että Vaasan sairaanhoitopiirin alueella.

Päätös kiristää pohjalaisten sairaanhoitopiirien aluella voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta.

Nyt annettu kymmenen hengen rajoitus on voimassa 22. joulukuuta alkaen 17. tammikuuta 2021 asti.

AVIn mukaan rajoitukset ova välttämättömiä epidemiatilanteen rauhoittamiseksi.

Katso täältä Pohjanmaan alueen aiemmat koronatilannepäivitykset.

Lue seuraavaksi