Pekka Reinikainen, 58, ei saa tavata ystäväänsä eikä hakea suklaata ryhmäkodin kioskista – vanhustenhuolto varautuu koronaan koko maassa

Kysyimme eri puolilta Suomea kuinka järeästi vanhuksia suojellaan koronavirukselta. Varautumisen aste vaihtelee kunnittain.

koronavirus
Vanhusten lauluhetki vanhustenkeskuksessa.
Ryhmäkokoontumiset, vierailut ja esitykset vanhustenhuollossa on nyt ympäri maata pääosin peruttu.Eleni Paspatis / Yle

Pekka Reinikainen, 58, ei saanut asioida ryhmäkotinsa kanttiinissa torstaiaamuna. Henkilökunnan piti hakea hänelle partavaahtoa ja suklaata.

Jyväskyläläinen Piippurannan ryhmäkoti rajoittaa asukkaiden liikkumista ja vierailuita koronaviruksen vuoksi. Vastaavia toimia tehdään ympäri maata vanhustenhuollossa. Monessa kunnassa läheisten ja sukulaisten vierailut on kielletty, esiintymiset peruttu ja päivätoimintakeskukset ja hyvinvointikeskukset suljettu.

Reinikaisen luona usein vieraillut ystävä ei pääse toistaiseksi kylään. Se vähentää arjen sosiaalisia hetkiä hieman, mutta muuten koronavirukseen varautuminen ei Reinikaisen mukaan vaikuta hänen elämäänsä juurikaan.

– Olen sairauksieni takia tottunut kaikenlaisiin epätavallisiin tilanteisiin elämässä. Minulla on toimintaterapia joka päivä, joten kyllä tässä pientä ohjelmaa kuitenkin on, eikä tarvitse ihan höppänäksi asti täällä istua, hän kertoo.

Pekka Reinikainen istuu sinivalkoraidallinen collegepaita päällään pyörätuolissa keskellä omaa huonettaan vakava ilme kasvoillaan.
Pekka Reinikainen on enemmän huolissaan koronan leviämisestä maailmalla kuin omasta sairastumisestaan. Kuvan hänestä otti hoitaja, koska myöskään Ylen kuvaajia ei päästetä vierailemaan ryhmäkotiin.Teija Savikkomaa

Koronavirukseen sairastuminen ei huoleta Reinikaista, sillä hän kertoo kamppailleensa vaikeiden sairauksien kanssa lähes koko elämänsä. Mies luottaa palvelukodin henkilökuntaan ja kokee, että heidän kanssaan pystyy keskustelemaan kaikesta koronaan liittyvästä.

Vierailukiellon aikana sukulaiset ja tuttavat voivat pitää yhteyttä vanhuksiin puhelimella. Sastamalan vanhuspalveluissa hyväksi yhteydenpitovälineeksi on havaittu myös videopuhelu.

– Se on todella hyvä ratkaisu näihin yhteydenpito-ongelmiin. Monelle vanhukselle puhelimessa puhuminen voi olla hankalaa, mutta kun videopuhelussa näkee naaman, se usein helpottaa, kertoo hoitaja Milla Lavikainen Anninpirtin asumispalveluyksiköstä.

Näin eri kuntien vanhustenhuolto varautuu koronavirukseen

JYVÄSKYLÄSSÄ kuntouttava päivätoiminta ja hyvinvointikeskukset on suljettu perjantaista 13.3. alkaen toistaiseksi.Lyhytaikaista hoitoa tarjotaan vain kriisiasiakkaille. Tehostetussa palveluasumisessa on vierailukielto, ryhmätoimintoihin osallistuminen lopetetaan ja esiintymiset perutaan.

– Saattohoitopotilaan luona pääsee käymään. Silloinkin pitää varmistaa, että omainen tai läheinen ei ole sairas tai ollut kontaktissa koronapotilaan kanssa. Muuten rajoitamme vierailut hyvin tiukasti, sillä koskaan ei tiedä kenen mukana sairaus tulee,sanoo Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palvelujohtaja Maarit Raappana.

Päivätoiminnan ja hyvinvointikeskusten henkilökunta siirtyy auttamaan kotihoitoa. Päivätoiminnanasiakkaille suunnitellaan kotiin kuljetettavia aterioita.

Palvelukodeissa ruokaillaan toistaiseksi entiseen tapaan. Kaupassa käynnistä ja muista asioinneista sovitaan palvelukodeissa erikseen.

– Palveluasumisessa henkilökunnalla on nyt vastuu arjen virkistystoiminnan järjestämisestä ja ilon tuomisesta asukkaiden päivään, kun kaikki esiintymiset ja vierailut on peruttu, sanoo Piippurannan ryhmäkodin palveluesimies Tuula Levola.

Henkilökuntaa on ohjeistettu, ettei nuhaisena tulla töihin. Ulkomaanmatkan jälkeen työpaikalle saa palata vasta karanteenin jälkeen.

TURUN vanhuspalvelut on varautunut monin tavoin koronaviruksen torjuntaan. Ikääntyneille ihmisille suunnatut päivätoiminnot on peruutettu ja vapautunut henkilöstö siirtyy tukemaan kotihoitoa. Myös ruokalatoimintojen alasajoa harkitaan. Jos näin tapahtuu, kaupunki lisää tarpeen mukaan kotiin toimitettavia aterioita.

Kaikki ulkopuolisten tahojen vierailut, ohjelmatoiminta ja virkistystilaisuudet hoivapaikoissa on peruutettu.

–Turku pyytää myös omaisia välttämään vierailuja asumispalveluiden yksiköissä. Tilanteen mukaan rajoitteita kiristetään. Myös yksityisiä palveluntuottajia on tiedotettu tilanteesta, kertoo Turun vanhus- ja vammaispalvelujen palvelualuejohtaja Sari Ahonen.

Jos vanhuspalvelujen asiakas saa koronavirustartunnan, häntä hoidetaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Turhia siirtoja sairaalan pyritään välttämään, jos oireet eivät ole vakavia.

Turun hyvinvointitoimiala suosii työntekijöiden etätöitä, silloin kun tehtäväkuva sen mahdollistaa. Kokoukset pyritään pitämään etänä ja ulkomailla matkustaneilla hoitajilla on karenssi ennen töihin paluuta.

KYMENLAAKSOSSAsote-yhtymä Kymsote on kehottanut välttämään vierailuja palvelukodeissa. Saattohoitopotilaiden läheiset voivat sopia vierailusta erikseen hoitohenkilökunnan kanssa.

Kymenlaaksossa ei ole todettu tähän mennessä vielä yhtään koronavirustartuntaa.

– Meillä ei pitäisi olla henkilöitä, jotka tietämättään levittävät koronaa, koska tiedämme taudille altistuneet henkilöt, ja tilanne on hallinnassa, hallintoylilääkäri Kari Kristeri Kymsotesta kertoo.

Tässä vaiheessa vanhustenhoidossa suojaudutaan koronavirukselta samalla tavalla kuin influenssalta tai norovirukselta. Tartunnan saaneet henkilöt pidetään erillään hoivakodin muista asukkaista ja tartunnan saaneita palvellaan huoneisiinsa.

Päivystyksessä ja vuodeosastoilla potilaat sijoitetaan omiin osastoihin, ettei tauti leviä sairaalassa.

Hoitohenkilökuntaa on ohjeistettu pysymään poissa töistä viikon ajan, mikäli he ovat matkustaneet ulkomailla.

POHJOIS-KARJALAN terveys- ja sosiaalipalveluista vastaava Siun sote rajoittaa vierailuja sairaalaan, vuodeosastoille ja terveyskeskussairaaloihin, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin.

Siun sote suosittelee käymään vierailulla vain, jos se on välttämätöntä. Vierailuja tulee välttää myös kahden viikon ajan ulkomailta palaamisen jälkeen, vaikka kokisi olonsa täysin terveeksi.

Pohjois-Karjalassa on toistaiseksi todettu yksi koronavirustartunta.

KUOPION KAUPUNKI kehottaa altistuneita välttämään vierailuja riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden ja potilaiden luona, mutta ohjeistusta varsinaisista rajoituksista ei ole toistaiseksi annettu.

IISALMEN JA VARKAUDEN kaupungeista todetaan, että kaupungeissa toimitaan THL:n valtakunnallisen ohjeistuksen mukaan. Vierailuja kehotetaan välttämään, mutta kategorisesti niitä ei kielletä.

– Joillakin vuodeosastoilla on myös esimerkiksi saattohoitopotilaita. Heille vierailut ovat tärkeitä, muistuttaa Ylä-Savon Soten toimitusjohtaja Leila Pekkanen.

KAINUUN vanhustenhuollossa varaudutaan infektiolääkäri Olli-Pekka Koukarin ohjeiden mukaisesti sekä seurataan THL:n ohjeistusta koronavirustartuntojen torjunnassa pitkäaikaishoidon ja hoivan toimintayksiköissä. Kainuun sotessa on viime viikolla päivitetty pandemiasuunnitelmat, jotka ohjaavat toimintaa.

**AKAASSA **Toijalan ja Urjalan vuodeosastoilla, Akaan yhteistoimintaalueen vanhus- ja vammaispalveluyksiköiden pitkäaikaisen asumisen yksiköissä ja päivätoiminnassa on vierailukielto toistaiseksi. Ikäihmisten liikuntaryhmät siirretään ulos.

SASTAMALASSAei lähiaikoina sallita vierailuja terveyskeskuksen sairaalaosastoille. Sama koskee vanhusten ja vammaisten erilaisia palveluasumisen yksiköitä. Kaikissa niissä on kuitenkin mahdollisuus seurustella omaisen tai läheisen kanssa Skype-yhteyden kautta. Sen järjestämiseksi soitetaan hoitavan yksikön yleiseen puhelinnumeroon.

MIKKELISSÄ vierailuja vanhusten palvelutaloihin rajoitetaan.

– Varsikin jos sairastaa flunssaa, palvelutaloihin ei pidä mennä, sanoon Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen.

Vanhusten päivätoimintaan ei vielä tule rajoituksia, mutta liikuntaryhmät on peruttu. Jos palvelutalon asukas sairastuu koronavirukseen, annetaan tilanteessa uutta ohjeistusta.

Mikkelin keskussairaalaan perustetaan valmiusyksikkö koronaan sairastuneiden varalle, ja Moision sairaalaan on rakennettu jaksohoitoyksikkö.

RIIHIMÄELLÄ vanhusten omaisille on painotettu, ettei vierailuja vanhusten palvelutaloihin ja asumisyksiköihin voi tehdä sairaana. Kaikki vierailijaryhmien esiintymiset on peruutettu. Palveluyksiköissä ruokaillaan nyt pienissä ryhmissä, jotta mahdolliset tartunnat voidaan rajata helposti.

Hoitohenkilökuntaan kuuluva joutuu kahden viikon karanteeniin, jos on matkaillut ulkomailla.

HÄMEENLINNASSA kaupunki linjasi, ettei ikäihmisten ja vammaisten ympärivuorokautisissa yksiköissä enää sallita omaisten vierailuja ja että ryhmätoiminta lopetetaan. Tällä pyritään varmistamaan hoivahenkilöstön työkyky.

Henkilöstö pyrkii välttämään palavereja ja muita kokoontumisia ja käyttää tietotekniikkaa. Etätöitä tehdään mahdollisimman paljon.

Myös ryhmämuotoisia palveluita ikääntyneiden palveluissa lähdetään rajaamaan ja lakkauttamaan. Esimerkiksi kotihoidon fysioterapeuttien pitämät ryhmäliikuntatoiminnot loppuvat ja päivätoimintayksiköiden toiminta lakkautetaan ensi viikon alkupuolella. Lisäksi Voutilakeskuksen liikuntatilojen iltakäyttö yhdistysten osalta lopetetaan toistaiseksi.

PÄIJÄT-HÄMEEN hyvinvointiyhtymä pyytää harkitsemaan vierailuja vuodeosastoille ja palvelutaloihin. Vierailuista on syytä pidättäytyä kokonaan, jos on vähäisiäkin hengitystieoireita kuten nuhaa, yskää tai kurkkukipua. Myöskään ryhmävierailuja ei toivota tehtävän toistaiseksi mihinkään sosiaali- ja terveydenhuollon yksikköön.

LAPPEENRANNASSA lähtökohta on, että yksiköissä ja kotihoidossa pidetään perustoiminnot yllä, eli asiakkaiden ruokailuista, lääkkeistä ja hygieaniasta huolehditaan. Eksoten hoivajohtaja Taina Jaakon mukaan hoitajat eivät saa tulla töihin, jos tuntevat itseään vähänkään sairaaksi.

– Jokaista vanhustenhoidon yksikköä on ohjeistettu, että vähänkään sairaaksi itseään tuntevia vierailijoita ei toivoteta tervetulleiksi. Alkuviikosta tämä asia mitä todennäköisimmin muuttuu vierailukielloksi, mutta sitä ei ole vielä päätetty. Tilannetta seurataan vuorokauden ympäri tunnin tarkkuudella, Jaako kertoo.

Rajoituksia päivätoiminnassa, ruokailuissa tai muissa toiminnoissa ei ole. Aterioita viedään asiakkaille kotiin normaalisti.

Vanhustenhoidon yksikön asukkaan sairastuessa pyritään siihen, ettei häntä siirretä. Yksiköissä toimivat esimerkiksi lääkärikonsultaatiot ja niissä on happirikastimia.

– Ratkaisu tehdään aina yksilöllisesti, ja se riippuu asiakkaan tai asukkaan terveydentilasta ja perussairauksista. Potilaan kunnon perusteella määritellään hoitopaikka. Kotihoidon asiakkaan tapauksessa hänet pidetään ensisijaisesti kotona, jos asiakkaan terveydentila sen sallii, Jaako sanoo.

LEMPÄÄLÄSSÄ terveyskeskussairaalaan sekä asumisyksiköihin on asetettu vierailukielto perjantaista 13.3. alkaen. Terveyskeskuksen Lempäälän ja Nokian osastojen sekä asumispalveluyksiköiden osalta toivotaan, että siellä hoidettavana oleviin asiakkaisiin ollaan yhteydessä ensisijaisesti puhelimitse.

Kunta myös pyrkii järjestämään mahdollisuuksien mukaan muita, esimerkiksi etäyhteyteen perustuvia yhteydenottotapoja. Lisäksi päiväkeskustoiminta ja ikääntyneiden kuntosalitoiminta ja fysioterapia ryhmätoimintana on peruttu.

IKAALISISSAsosiaali- ja terveyspalveluiden osalta rajoituksista tiedotetaan yksikkökohtaisesti tai kohderyhmiä. Vierailuja tulee kaikissa yksiköissä välttää toistaiseksi.

VIRROILLA vierailut ovat mahdollisia, jos niistä sovitaan etukäteen ja ne nähdään tarpeellisiksi.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus