1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Riskiryhmään kuuluvat Seela Sella, Kalervo Kummola ja Aira Samulin ottavat koronaviruksen vakavasti, mutta rauhallisesti – Sella: "Itken verikyyneleitä, olisin halunnut näytellä"

Seela Sella ei halua leikkiä uhkarohkeaa, vaan ottaa koronaviruksen vakavasti, vaikka ei olekaan hysteerinen.

koronavirus
Seela Sella Hitler ja Blondi
Seela Sellan tähdittämät Hitler ja Blondi -esitykset peruttiin koko kevältä koronaviruksen takia. Jani Aarnio / Yle

Näyttelijä Seela Sella, jääkiekkomies Kalervo Kummola ja tanssitaiteilija, yrittäjä Aira Samulin kuuluvat ikänsä puolesta riskiryhmään ja suhtautuvat koronavirukseen vakavasti, mutta järkevästi. Koronavirus vaikuttaa heidän töihinsä ja omaan elämään.

Seela Sella, 83: "En leiki rohkeaa, vaan vältän isoja ihmisjoukkoja"

Seela Sella olisi tietenkin halunnut näytellä Hitler ja Blondi -esityksissä koko kevään, mutta Tampereen Työväenteatteri päätti perua kaikki esitykset ja keskeyttää koko toimintansa koronaviruksen takia.

– Minähän itken verikyyneleitä, koska olisin halunnut hinkuen ja vinkuen näytellä, Seela Sella sanoo.

– Mutta koska itsekin olen riskiryhmässä, niin ymmärrän päätöksen kauhean hyvin. Ei viitsi nyt leikkiä näillä asioilla. Järki päähän.

Seela Sella sanoo, että hän kunnioittaa teatterin päätöstä olla laskematta yleisömääriä ja perua kaikki tapahtumat. Hän pitää sulkemispäätöstä palveluksena yleisölle.

– Ei oteta mitään riskiä, että kukaan levittää virusta tai sairastuu siellä.

Sella kertoo, että hänellä on itselläänkin perussairauksia, joiden vuoksi hän kuuluu riskiryhmään korkean iän lisäksi.

– Immuniteettikyky ei ole enää sitä mitä sen pitäisi olla, mutta en minä ole vaipunut minkäänlaiseen hysteriaan, vaan ihan normaalisti tässä edetään.

Hän sanoo toki välttelevänsä suurempia ihmisjoukkoja ja elelee rauhassa.

– Taloudellisia asioita ei mietitä nyt. Sitten kun tämä kaikki on ohi, niin jokainen voi miettiä omia taloudellisia kiemuroitaan.

Sella odottelee rauhaisin mielin peruvatko muutkin teatterit näytöksiään.

– Jos näytellään niin näytellään, mutta jos teatterit peruuttavat, niin ymmärrän sen hyvin, hän sanoo.

Kalervo Kummola
Suomen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Kalvervo Kummola aikoo jättää kaupunginvaltuuston kokoukset väliin.AOP

Kalervo Kummola, 75: "Tyhjille katsomoille ei pelata"

Jos Sveitsin viranomaiset kieltävät kokoontumiset, mitä todennäköisimmin kiekko ei putoa jäähän toukokuussa kun jääkiekon MM-kisojen pitäisi alkaa. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n varapuheenjohtajaKalervo Kummola odottelee tietoja Sveitsistä.

– Jos kokoontumiskieltoja jatketaan toukokuun loppuun, niin silloinhan tämä asia rupeaa olemaan valmista pässin lihaa, Kummola toteaa.

Kummolan mukaan lopullinen päätös MM-kisoista tehdään hallituksen videokokouksessa tiistaina.

– Eihän tämä kivalta tunnu, Kummola kuvailee tunnelmia, mutta sanoo, että terveys- ja viranomaispäätökset edellä edetään.

– Me olemme tehneet sen päätöksen, että tyhjille katsomoille ei pelata. Jos näin tapahtuu, niin kaikki kisat siirtyvät vuodella eteenpäin.

Kummola suhtautuu ristiriitaisin tuntein koronavirukseen. Hän on keskustellut monien lääkäreiden kanssa ja heillä kaikilla tuntuu olevan erilaisia mielipiteitä asiasta.

– Toisten mielestä tässä ylireagoidaan ja toisten mielestä pitäisi jo alkuvaiheessa ottaa tiukemmat otteet. Toiset ovat sitä mieltä, että lasten pitäisi antaa olla ihan vapaasti, jotta immuniteettisuoja kasvaisi.

– Mutta otapa näistä selvää. Joka päivä tapahtuu niin paljon, että hyvä että kärryillä pysyy. Mennään kuitenkin virnaomaisten päätösten mukaan, hän sanoo.

Kummola ymmärtää hyvin joukkotapahtumien välttelyä, koska kuuluu itsekin riskiryhmään. Hän sairasti keuhkokuumeen viime syksynä. Kummola pyrkii itsekin välttelemään isompia joukkotapaamisia.

– Aion jättää ensi maanantain kaupunginvaltuuston kokouksen väliin.

Aira Samulin esittelee valokuvaa vuodelta 1927.
Aira Samulin esittelee valokuvaa vuodelta 1927. Arkistokuva.Minna Rosvall / Yle

Aira Samulin, 93: "On jotenkin samanlainen tunnelma kuin ennen sotaa"

Aira Samulinin piti olla tänään, 13.3., puhumassa Talvisodan loppumisen muistopäivänä sotaveteraanien tilaisuudessa, joka peruuntui.

Sota on ollut Samulinin ajatuksissa marraskuun lopusta asti ja nyt sotaa edeltävä aika palaa entistä elävämpinä mieleen. Muistoja on tullut mieleen erityisesti öisin.

– Tunnelma on nyt jotenkin samanlainen, hän miettii.

– Ennen talvisotaa oli liikekannallepano. Minulle on tullut tunne, että nyt on vastaavanlainen tilanne. Silloin ei ollut televisiota, mutta radiosta kuunneltiin ja lehdistä seurattiin uutisia.

Hän on seurannut televisiosta virukseen varautumista ja esimerkiksi valtioneuvoston tiedotustilaisuutta.

Samulin vertaa nykyajanviruksia sotaan.

– Nyt ei ehkä tarvita aseita, virukset hoitavat näitä sotatiloja. Sellaisia ajatuksia minulla on herännyt.

Omasta terveydestään Samulin ei ole huolissaan. Vaikka ikää on 93 vuotta, hän ei tunne kuuluvansa riskiryhmään.

– Minulla ei ole yleensä edes flunssaa. En tunne olevani riskiryhmässä, mutta kyllä minä tämän noteeraan ja otan huomioon. Minulla on aika hyvä vastustuskyky, mutta ei siihenkään kannata nyt luottaa.

Aira Samulin on ollut vastaamatta joihinkin kutsuihin ja sanoo, että sellaiset asiat, jotka voi siirtää, kannattaa nyt siirtää. Tärkeät asiat pitää tietenkin hoitaa. Hän ei poistu kotoa, jos ei ole pakko.

– Nyt on hyvä tilaisuus kokeilla kotona yksinoloa. Ei se ole ollenkaan hullumpaa, hän vielä nauraa heleästi.

Lue seuraavaksi