Miten Viron poikkeustila vaikuttaa suomalaisiin matkailijoihin? Maihinnousu on hitaampaa, busseissa ei käytetä etuovia ja oopperasta saa rahat takaisin

Virossa maan hallitus otti käyttöön niin sanotun valmiuslain koronaviruksen vuoksi.

koronavirus
Suomalaismatkailijoita saapuu Tallinnaan Viking Linen laivalla.
Suomalaismatkailijoita saapuu Tallinnan sataman A-terminaaliin.Siim Lõvi / ERR

Virossa on perjantaihin mennessä todettu 41 koronavirustartuntaa. Virus leviää nyt myös Viron sisällä.

Maan hallitus reagoi tilanteeseen myöhään torstaina ottamalla käyttöön niin sanotun valmiuslain. Se antaa pääministerin johtamalle ministerivaliokunnalle laajat valtuudet johtaa maata kriisioloissa.

Miten tämä sitten vaikuttaa suomalaismatkailijoihin? Tehdäänhän Helsingin ja Tallinnan välillä noin 9 miljoonaa matkaa vuodessa.

Laivamatkat

Suomen ja Viron väliset matkustajalautat kulkevat toistaiseksi normaalisti. Mikäli tilanne pahenee, Viron kriisivaliokuntaa johtava pääministeri Jüri Ratas ei sulje pois myöskään rajoituksia laivaliikenteeseen.

Mikäli olet jo ostanut laivanlipun ja haluat siirtää tai perua matkan koronatilanteen takia, Tallinkin (siirryt toiseen palveluun)ja Eckerö Linen (siirryt toiseen palveluun) matkat pystyy vaihtamaan ilman muutoskuluja myöhempään ajankohtaan vähintään 24 tuntia ennen lähtöä. Viking Line (siirryt toiseen palveluun) tarjoaa kaikille 10. maaliskuuta jälkeen varatuille matkoille ilmaisen muutoksen tai arvolipukkeen, joka on voimassa vuoden.

Rajalla

Viron hallitus on päättänyt ryhtyä rekisteröimään kaikki maahan saapuvat henkilöt. Vaikka Suomi ja Viro ovat kumpikin osa vapaan liikkuvuuden Schengen-aluetta, kaikki Viroon saapujat joutuvat vastedes täyttämään lomakkeen, jossa on kysymyksiä muun muassa heidän matkareitistään, terveydentilastaan ja mahdollisista lähikontakteista sairastuneiden kanssa.

Henkilörekisteröinti aloitetaan Tallinnan satamissa ja lentoasemalla sekä kahdella Latvian vastaisella rajanylityspaikalla, Pärnun eteläpuolella sijaitsevassa Iklassa ja etelävirolaisessa Valgassa.

Maahantuloa ei toistaiseksi estetä, vaikka matkustaja olisikin esimerkiksi kuumeinen, Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen tiedottaja Tuuli Härsön kertoo. Huonovointiselle henkilölle voidaan kuitenkin kutsua ambulanssi.

Lomakkeiden täyttö ja mahdolliset lisäselvitykset hidastavat maahan pääsyä. Tiukentuneen rajavalvonnan aikana on erityisen tärkeää pitää mukanaan virallinen henkilötodistus tai passi. Pelkkä ajokortti ei kelpaa.

Majoituspalvelut

Majoituspalveluiden eli esimerkiksi hotellien ja kylpylöiden peruutusehdot ovat ennallaan. Hotelli- ja ravintolaliiton toimitusjohtajan Maarika Liivamägin mukaan Viron matkailuala onkin helisemässä koronaviruksen takia (siirryt toiseen palveluun), sillä peruutuksia tulee jatkuvalla syötöllä. Hotellien käyttöaste on pudonnut muutamassa viikossa 70 prosenttia.

Suomalaisen matkailijan näkökulmasta tämä voi kuitenkin olla myönteinen asia. Vähäisen kysynnän ja suuren tarjonnan kohtaaminen merkitsee usein hyviä tarjouksia.

Julkinen liikenne

Tallinnan julkisessa liikenteessä matkustajia ei päästetä kuljettajan lähietäisyydelle. Etuovista ei pääse kulkuneuvoihin eikä sieltä pois. Kuljettajat eivät myöskään myy lippuja.

Taksit kulkevat normaalisti.

Eristysnauhat tallinnalaisessa bussissa estävät pääsyn kuljettajan luokse koronaviruksen takia.
Eristysnauha estää pääsyn kuljettajan luokse Tallinnan joukkoliikenteessä.Siim Lõvi / ERR

Konsertit, teatterit, ooppera ja urheilutapahtumat

Virolaiset teatterit ovat valmiuslain tultua voimaan joutuneet sulkemaan ovensa ainakin huhtikuun loppuun asti. Myös yleisötapahtumat on peruttu.

Teattereiden yleinen käytäntö on, että peruuntuneista näytöksistä saa rahansa takaisin. Esimerkiksi Estonia-ooppera alkaa palauttaa lippurahoja 23. maaliskuuta. Ooppera myös uusii loppukauden ohjelmistoaan, johon siirtyy valmiuslain takia esittämättä jääneitä näytöksiä. Uusi ohjelmisto julkistetaan 16. maaliskuuta.

Konserttien ja urheilutapahtumien kohdalla tilanne on kinkkisempi ja tapauskohtaisempi. Varsinkin pienempien tapahtumien järjestäjiltä voi olla vaikeampaa saada rahoja takaisin.

Kauppakeskukset ja kaupat

Virossa ei ole päätetty sulkea kauppakeskuksia valmiuslain käyttöönotosta huolimatta. Kaupat ovat myös auki tavalliseen tapaan. Valmiustilan ensimmäisen vuorokauden aikana esiintyi paikoittain hamstrausta, mutta kauppaketjut ovat pääministeri Jüri Ratasin mukaan vakuuttaneet etteivät elintarvikkeet lopu.

Kaupat ovat varautuneet siirtymään tarvittaessa tietty määrä per talous -säännöstelyyn.

Kylpylät ja kuntosalit

Toistaiseksi hallitus ei ole määrännyt kylpylöitä ja kuntosaleja suljettaviksi. Tilanne voi sosiaali- ja terveysministeri Tanel Kiikin mukaan kuitenkin muuttua, mikäli koronaviruksen leviämistä ei saada hallintaan.

Lue lisää:

Viron hallitus julisti koronan takia valmiustilan – kaikki koulut suljetaan, rajatarkastukset palautetaan eikä risteilyaluksia oteta vastaan

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus