1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Aurinkomatkat peruu kaikki matkansa 12.4. asti – myös TUI, Tjäreborg ja Olympia ilmoittivat peruutuksista

Aurinkomatkoilla muutos ei koske jo matkakohteessa olevia asiakkaita.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Aurinkomatkat peruu kaikki matkat koronaviruksen takia tästä päivästä lähtien 12.4. asti. Yhtiö kertoo tiedotteessa, että peruminen koskee pakettimatkoja, kaupunkilomia ja Finnair Holidays -matkoja.

Yhtiö aikoo palauttaa matkan hinnan asiakkaille.

Yhtiön mukaan muutos ei koske jo matkakohteessa olevia asiakkaita ja he voivat jatkaa lomaansa normaalisti. He palaavat kotimaahan normaalin aikataulun mukaisesti tai mahdollisesti aikaisemmin riippuen saatavilla olevista lennoista.

Myös kaukomatkoja järjestävä Olympia-matkatoimisto peruu

Olympia-matkatoimisto peruu kaikki maaliskuun ja huhtikuun matkansa. Toimitusjohtaja Matti Palermaa uskoo kuitenkin, että toukokuussa tilanne voi olla toinen ja matkoja pystytään toteuttamaan.

–Olemme peruneet kaikki matkat asiakkaidemme puolesta, koska meidän kohteemme ovat kaukomatkoja. Niissä maissa tilanne voi muuttua nopeasti ja se voi johtaa tilanteisiin, joissa meidän on haastavaa avustaa matkailijoitamme tai ainakin avun antaminen voi olla vaikeaa, Palermaa kertoo.

Olympia teki päätöksen eilen ja on jo tiedottanut asiakkaitaan. Palermaan mukaan suurin osa matkustajista on muuttanut varaustaan syksylle.

–He ymmärtävät tämän tilanteen vakavuuden.

Muutoksesta ei aiheudu Olympian asiakkaille mitään kustannuksia. Maaliskuun ja huhtikuun matkojen peruminen koskee 17 kaukomatkaa.

–Matkanjärjestäjälle taloudellinen taakka on merkittävä, puhutaan isoista kustannuksista, mutta matkustajien terveys ja turvallisuus on ensiarvoista ja sen vuoksi päätös on tehty. Kyseessä on kuitenkin pandemia.

TUI: viime päivinä peruutuksia on tullut enemmän

TUI-matkatoimisto linjasi perjantaina uudelleen lomamatkojaan: TUI peruu kaikki lomamatkat 3. huhtikuuta saakka. Myös kaikki asiakkaat, jotka ovat oma-aloitteisesti peruneet matkansa saavat matkansa hinnan takaisin, jos lähtöpäivä olisi ollut ennen 3.4.2020.

TUI:n mukaan kaikki asiakkaat, jotka ovat tällä hetkellä lomamatkalla, palaavat kotiin alkuperäisen aikataulun mukaan. TUI tarjoaa mahdollisuutta muuttaa tai peruuttaa lomat, joiden lähtöpäivä on seuraavan kolmen kolmen viikon sisällä.

Matkatoimisto TUI:n viestintäpäällikkö Laura Aaltonen kuvaili tilannetta aiemmin perjantaina myös matkanjärjestäjän kannalta aivan poikkeukselliseksi ja tilanne muuttuu päivittäin:

–Tottakai ihmiset varaavat nyt lomia varovaisemmin. Viime päivinä peruutuksia on tullut enemmän. Kokonaismäärää on vielä mahdoton sanoa.

Matkatoimisto myy edelleen matkoja kohteisiin, joihin ulkoministeriön matkustustiedote ei ole muuttunut.

– Kesän osalta olemme peruuttaneet kaikki Italian lomalentopohjaiset lomat Sisiliaan ja Sardiniaan.

Muutoksia on tehty jo olemassaoleviin matkavarauksiin Italiaan, Vietnamiin, Israeliin ja Yhdysvaltoihin. Näihin maihin matkustaessa asiakkailla on oikeus muuttaa ja peruuttaa matkansa.

Varauksiin, jotka on tehty ennen 10.3.2020 sovelletaan TUI:lla normaaleja peruutus- ja muutosehtoja ellei ulkoministeriö muuta kohteen matkustustiedotetta.

–Vielä on liian aikaista arvioida koronan vaikutusta. Asiakaspalveluun tulee tällä hetkellä paljon kyselyitä juuri muutos- ja peruutusehdoista., Aaltonen kertoo.

Tarkkaan harkittuaan myös Tjäreborg peruu matkat

Tarkan harkinnan jälkeen myös Tjäreborg tiedotti alkuillasta peruvansa matkansa. Viestintäpäällikkö Amanda Alinikula kertoo, että kaikki matkat, joiden lähtöpäivä on 14.3. - 12.4.2020, perutaan.

Matkasta maksettu hinta palautetaan asiakkaille. Asiakas saa rahansa takaisin myös siinä tapauksessa, että hän on itse perunut kyseiselle ajanjaksolle sijoittuvan matkansa 12. - 13.3. Matkan voi myös muuttaa toiseen ajankohtaan ilman muutoskuluja.

Tjäreborg ei kotiuta lomakohteissa olevia asiakkaita ennenaikaisesti, mutta kertoo, että muutokset paluulentoihin ovat mahdollisia. Tjäreborgilla seurataan koronatilanteen kehittymistä ja ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin myöhempien lähtöpäivien suhteen.

Juttua muutettu 13.3.2020 kello 20.30: Tjäreborg peruu matkansa 14.3. - 12.4.2020.

Lue lisää:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta