Hyppää sisältöön

Oppositio ei käytä koronasta johtuvia poissaoloja hyödykseen eduskunnassa – Lindtman: ”Lainsäädäntötyö halutaan viedä kaikissa tilanteissa läpi”

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat sopivat asiasta perjantaina eduskunnassa.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tyytyväinen, että puolueet saivat sovittua käytännöistä koronaviruksen varalta. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Eduskuntapuolueet ovat sopineet, etteivät oppositiopuolueet käytä koronaviruksesta johtuvia poissaoloja hyödykseen.

Oppositiopuolueet voisivat kaataa esimerkiksi hallituksen lakiesityksiä eduskunnassa, jos heillä olisi poissaoloista johtuen enemmistö suuressa salissa.

– Ryhmät ja ryhmänjohtajat sopivat, etteivät ne käytä missään tilanteessa eduskunnassa satunnaisia enemmistöjä hyödykseen, jotta tarpeellinen lainsäädäntötyö voi jatkua, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoo.

Eduskunnassa on eri taustakeskusteluissa pohdittu, mitä tapahtuisi tilanteissa, joissa jonkin suuren hallituspuolueen edustajat joutuisivat karanteeniin.

Kansanedustajat tosin työskentelevät pääsääntöisesti valiokunnissa, joten karanteeni voisi koskettaa myös muiden puolueiden edustajia.

Lindtmanin mukaan eri äänestystilanteissa toimiminen katsotaan aina erikseen, jos useita hallituspuolueiden edustajia on poissa.

– Jos sellaiseen tilanteeseen joudutaan, se joudutaan katsomaan aina tapauskohtaisesti. Yhteisenä tahtona ja tavoitteena on se, että lainsäädäntötyö voidaan viedä kaikissa tilanteissa läpi viityksettä, Lindtman kertoo.

Käytäntö koskee täysistuntojen lisäksi valiokuntatyötä, jossa mietintöjen sisällöistä usein äänestetään hallitus- ja oppositiorintamissa.

Perustuslakivaliokunta voi kokoontua viikonloppuna

Eduskunnassa on myös muuten varauduttu poikkeuksellisiin aikoihin. Perustuslakivaliokunta ilmoitti perjantaina, että sillä on mahdollisuus kokoontua myös viikonloppuna.

– Kerroimme valiokunnan jäsenille, että jos hallitus päättää aktivoida valmiuslain käytön, toimimme silloin mietintövaliokuntana. Tällöin meillä on oltava valmius käsitellä mietintö myös poikkeuksellisena ajankohtana, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi medialle.

Ylimääräisen kokoontumisen syynä olisi valmiuslain käyttöönotto. Perustuslakivaliokunnan pitää tarkistaa, että hallitus toimisi lain käyttöönoton yhteydessä perustuslain mukaisesti.

Valmiuslailla annetaan viranomaisille tarvittavat toimivaltuudet poikkeusoloissa kuten sotatilanteissa.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin 14.3. klo 23 saakka.

Lue lisää:

.
.