1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Venäjän koronavirustartuntojen pieni määrä ihmetyttää – Maan media väittää valheellisesti, että presidentti Niinistö kiittää Venäjän toimia

Venäjä on ryhtynyt koronaviruksen vuoksi verrattain koviin rajoituksiin.

Moskovalaisen pikaruokapaikan myyjä hengityssuoja kasvoillaan. Kuva: Nikolay Vinokurov / Alamy / All Over Press

MOSKOVA Venäjän mediassa uutisoidaan virheellisesti, että presidentti Sauli Niinistö kiittää Venäjää sen toimista koronaviruksen leviämistä vastaan.

Valtion omistama uutistoimisto on kertonut Niinistön esiintymisestä Ylen A-studiossa eilen torstaina. Sieltä valeuutinen on levinnyt laajasti Venäjän mediaan.

– Kiitos, että he ovat ryhtyneet tällaisiin todella vaikuttaviin toimiin, Ria Novosti siteeraa (siirryt toiseen palveluun) Suomen presidenttiä.

Todellisuudessa Niinistöltä ei kuulla tällaista kommenttia.

Hän kertoo ohjelmassa Venäjän mittailevan matkustajien kuumetta Helsingin ja Pietarin väliä liikennöivässä Allegro-junassa, ja uskoo tämän olevan “merkki siitä, että Venäjällä on ainakin tarkoitus ottaa aika tiukasti tämä tilanne”.

Vahvistettuja tartuntoja on muutama kymmenen

Venäjän viranomaiset ovat tällä hetkellä vahvistaneet maassa 45 koronavirustartuntaa.

Eniten tartuntoja on todettu Moskovassa. Suurin osa kaikista todetuista tartunnoista on liitetty Italiasta tulleisiin matkustajiin.

Koronaviruskriisikeskuksen vartija Moskovassa. Kuva: Alexander Schcerbak / Tass / All Over Press

Tästä päivästä lähtien Venäjä on kieltänyt italialaisten tai sieltä saapuvien ihmisten tulon maahan. Aiemmin maahantuloa on rajoitettu Iranista, Etelä-Koreasta ja Kiinasta.

Näyttää todennäköiseltä, että venäläisviranomaiset tulevat lähitulevaisuudessa rajoittamaan tai kieltämään kokonaan matkustamista Venäjälle myös muualta Euroopasta. Jo nyt lentoja on rajoitettu huomattavasti Italian lisäksi Ranskaan, Saksaan ja Espanjaan.

Tällä hetkellä ainakin Saksasta ja Ranskasta tulevat matkustajat ohjataan kahden viikon kotikaranteeniin.

Kotikaranteenia rikotaan duumaa myöten

Myös Venäjän duumassa on kohistu kotikaranteeniin liittyen. Eilen torstaina tuli ilmi, että LDPR-puolueen edustaja Sergei Katasonov oli palannut tällä viikolla normaalisti töihin huolimatta siitä, että hän oli juuri saapunut takaisin Ranskan-matkalta.

Tilanteen vakavuutta on korostettu myös siksi, että presidentti Vladimir Putin vieraili tiistaina poikkeuksellisesti duumassa kommentoidakseen Venäjän perustuslakiuudistusta.

Katasonov ja myös ryhmä muita duumanedustajia on nyt lähetetty kotikaranteeniin (siirryt toiseen palveluun) 14 päiväksi.

Tilanne kuvaa hyvin sitä, että virallisista ohjeista huolimatta epidemia-alueilta saapuvien kotikaranteeni ei ole pitävä.

Venäjän mediassa on uutisoitu, (siirryt toiseen palveluun) että ankarimmillaan kotikaranteenin rikkomisesta voi saada jopa viiden vuoden vankeustuomio. Moskovan viranomaiset kertovat seuraavansa karanteenissa olevia kaupungin videovalvontajärjestelmällä.

Tämänpäiväisen viranomaistiedon mukaan (siirryt toiseen palveluun) Venäjällä on 13 203 ihmistä kotikaranteenissa.

Viranomaisten mukaan tilanne on hallinnassa

Venäjän viranomaiset ja johtavat poliitikot ovat rauhoitelleet kansalaisia koronaviruksen suhteen.

– Huolimatta Venäjän rajojen ulkopuolella olevasta kriittisestä tilanteesta, infektion leviämisen uhka Venäjällä on rajoitettu minimiin, pääministeri Mihail Mišustin lausui torstaina. (siirryt toiseen palveluun)

Venäjällä on tehty verrattain kovia toimia viruksen leviämisen estämiseksi jo paljon länsimaita aiemmin. Osaltaan tämä johtuu pitkästä maarajasta Kiinan kanssa.

Suojapukuisia ensihoitaja Novomoskovskin terveysasemalla. Sinne sijoitetaan ihmisiä, joilla epäillään koronavirustartuntaa. Kuva: Valery Sharifulin / Tass / All Over Press

Venäjä alkoi rajoittaa liikennettä Kiinaan jo tammikuussa. Ennen kuin raja suljettiin matkustajaliikenteeltä käytännössä kokonaan Kiinasta tulleita venäläisiä ohjattiin pakkokaranteeniin 14 päivän ajaksi esimerkiksi Siperian Tjumenissa sijaitsevaan entiseen tuberkuloosiparantolaan.

Monet epäilevät viranomaisten antamia tietoja

Monet venäläiset silti epäilevät viranomaisten toimia koronaviruksen suhteen, eivätkä luota virallisesti kerrottuihin vähäisiin tartuntamääriin.

Esimerkiksi Moskovan päätöstä kieltää yli 5 000 ihmisen kokoontumiset on kritisoitu poliittiseksi.

Kokoontumiskielto julkaistiin samana päivänä, kun kävi ilmi, että Putinin jatko presidenttinä voidaan sallia perustuslakiuudistuksen myötä. Se onkin nähty välineenä mielenosoitusten hillitsemiseksi.

Tänään myös Pietarissa on kielletty kaikki yli tuhannen ihmisen yleisötapahtumat.

Samalla Venäjän hallinnosta on kerrottu, (siirryt toiseen palveluun) ettei koronavirusta nähdä ainakaan vielä esteenä perustuslakiuudistusta koskevan kansanäänestyksen järjestämiselle 22. huhtikuuta.

Tunnettu lääkäri Pavel Brand arvioi jo maaliskuun alussa (siirryt toiseen palveluun), että Venäjällä saattaa olla kymmeniä tuhansia tartunnan saaneita. Brand myös sanoo, että Venäjän surkeassa tilassa oleva terveydenhuoltojärjestelmä ei kestä koronavirusepidemiaa.

Osaltaan viranomaistiedon kritisointia estää Venäjällä viime vuonna voimaan tullut laki, joka kieltää valeuutisten levittämisen. Sen nojalla voidaan määrätä tuntuvia sakkoja niin yksityishenkilöille kuin muille toimijoille.

Juttua päivitetty 13.3. klo 15.11: Venäjällä vahvistettujen koronavirustartuntojen määrä on nyt 45 (aiemmin 35).

Katso Niinistön haastatelu Yle Areenasta:

A-Talk: Valtionjohto vastaa koronahuoliin