1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Kanta-Hämeessä: Kanta-Häme koronan torjunnassa kakkostasolle

Päivitämme tähän artikkeliin uusimmat tiedot koronaviruksesta Kanta-Hämeessä.

koronavirus
Kanta-Hämeen keskussairaalan julkisivu hämärässä kuvattuna.
Kanta-Hämeen koronatilanne on pahentunut kuluvan viikon aikana.Anne-Maria Niskanen / Yle

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri suosittelee maskin käyttöä seuraavissa tilanteissa:

 • Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessä maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Toisen asteen oppilaitoksissa (mukaan lukien lukiot) ja korkeakouluissa.
 • Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää.
 • Maskien käyttöä suositellaan työpaikoilla yleisesti, sekä julkisen että yksityisten toimijoiden osalta kaikissa ihmiskontakteissa, mukaan lukien opetushenkilöstö perusopetuksessa. Mikäli maskinkäyttö ei ole mahdollista, suositellaan visiirin käyttöä. Tämä laajennettu maskisuositus on voimassa leviämisvaiheen ajan.
 • Perusopetuksen yläasteiden maskisuositus oppilaille on voimassa leviämisvaiheen ajan.
 • Tarkemmat ohjeet löydät sairaanhoitopiirin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tartuntatilanne maakunnassa:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

25.2.2021 klo 14.17: Uusia tartuntoja Riihimäen ja Hämeenlinnan seuduilla

Keskiviikon 24.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 14 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kahdeksan on Riihimäen seudulta ja kuusi Hämeenlinnan. Seitsemän potilaan tartuntaketjut on saatu jäljitettyä, viiden osalta ne ovat epäselviä ja kahden jäljitys on kesken. Koronavirustartunnalle on mahdollisesti altistunut Riihimäellä JPJ Liikuntakeskuksen kuntosalilla lauantaina 20.2. kello 14.15–15.15 ja ravintola Martinassa 20.2. kello 15.15-16.15. Näissä paikoissa olleita henkilöitä pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

25.2.2021 klo 14.15: Kanta-Häme kakkostasolle koronaviruksen torjunnassa

Kanta-Häme siirtyy koronaviruksen torjunnassa tasolle kaksi. Hallituksen ohjeistuksen toteutuessa maakunnassa otetaan käyttöön jo voimassa olevien rajoitusten ja suositusten lisäksi etäopetus toisella asteella sekä peruskoulun yläluokilla. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään ja kokoontumiset rajoitetaan enintään 6 henkeen. Hallitus tuo eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta. Ulosmyynti saa jatkua. Kolmen viikon sulkutila alkaa 8. maaliskuuta.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä kokoontuu tänään ja tiedottaa perjantaina tarkemmin Kanta-Hämettä koskevista uusista rajoituksista.

24.2.2021 klo 15.50: Etelä-Suomen avi jatkoi rajoituksia myös Kanta-Hämeessä

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on odotetusti hyväksynyt keskiviikkona, että koronarajoituksia jatketaan maaliskuun loppuun. Rajoitukset koskevat myös Kanta-Hämettä.

Kaikki yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset niin sisä- kuin ulkotiloissakin on kielletty. Avi suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

Kokoontumisia on mahdollista järjestää henkilömäärärajoituksin, mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Näistäkin tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset.

Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina, kun se on mahdollista.

24.2.2021 klo 14.03: Tuhannen koronatartunnan raja on mennyt rikki Kanta-Hämeessä – altistumisia useissa paikoissa Hämeenlinnassa ja Riihimäellä

Tuhannen koronatartunnan raja on mennyt rikki Kanta-Hämeessä. Maakunnassa todettiin tiistaina yhdeksän uutta koronavirustartuntaa. Tartunnan saaneista kuusi on Riihimäen seudulta ja kolme Hämeenlinnan. Viiden potilaan kohdalla on saatu selvitettyä tartunnanlähde. Sen sijaan yhden tartunnanlähde on epäselvä ja kolmen jäljitys on vielä kesken.

Koronavirustartunnalle on mahdollisesti voinut altistua Riihimäen kuntokeskus Locomotionissa viime viikon tiistaina. Hämeenlinnan kylpylähotelli Scandic Aulangolla sekä Idänpään S-marketissa on voinut altistua koronalle usean päivän aikana viime viikon lopulla.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä viisi koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastolla on hoidossa yksi koronapotilas.

23.2.2021 klo 15.09: Korona-altistumisia Riihimäellä

Riihimäellä on saattanut altistua koronavirukselle seuraavissa paikoissa: 15.2.2021 klo 10–12 Liikku kuntosali Riihimäki, 18.2.2021 klo 11.30–12.30 JPJ Liikuntakeskuksen kuntosali ja klo 20–22 J.A. Sandels Pub sekä 19.2.2021 klo 11.30–12.00 Hesburger Riihimäki Merkos.

Kyseisissä paikoissa samaan aikaan asioineita pyydetään tarkkailemaan oireitaan sekä välttämään omaehtoisesti tarpeetonta liikkumista muiden keskuudesta. Listätietoja täältä (siirryt toiseen palveluun).

23.2.2021 klo 12.36: Uusia tartuntoja on todettu Kanta-Hämeessä 15

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoo, että maanantaina maakunnassa todettiin 15 uutta Covid-19-tapausta. Tartunnoista kahdeksan on Riihimäen, viisi Hämeenlinnan ja kaksi Forssan seudulta.

Moni tartunnoista jäljittyy työskentelyyn Uudellamaalla. Yksi tapauksista on peräisin ulkomailta. Kaksi tartunnoista on paikallista, mutta taustaltaan epäselvää. Vain yksi potilaista on sairastunut karanteenin aikana.

22.2.2021 klo 13.42: Riihimäellä työntekijöitä karanteeniin

Riihimäen Riihikodissa kaksi työntekijää on asetettu karanteeniin. Taustalla on yhden työntekijän koronavirustartunta. Karanteeni koskee yhtä Riihikodin yksiköistä, joka tarjoaa vanhuksille ympärivuorokautista hoivaa.

Myös Riihimäen kaupungin liikunta- ja hyvinvointikeskuksessa on asetettu karanteeniin kaksi työntekijää. Taustalla on yhden työntekijän varmistettu koronavirustartunta. Positiivisen testituloksen saanut työntekijä ja karanteenissa olevat työntekijät eivät ole työskennelleet asiakaspalvelutehtävissä.

Hämeenlinnan kaupunkiliikenteen busseilla Jukolasta lähtevällä linjalla numero 14 kello 12.23 tai 13.23 15.–16. helmikuuta matkustaneet ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle.

Sunnuntain aikana Kanta-Hämeessä todettiin neljä uutta COVID-19-tartuntaa. Koronatartuntojen määrä nousi 977:ään.

22.2.2021 klo 9.42: Kanta-Hämeessä yhteensä 973 koronatartuntaa

Lauantain aikana Kanta-Hämeessä todettiin 11 uutta COVID-19-tartuntaa.

Tapauksista kuusi on Hämeenlinnan seudulta, kolme Riihimäen ja kaksi Forssan. Kahdeksan potilaan tartuntaketju on tiedossa ja kolmen osalta jäljitys on vielä kesken.

20.2.2021 klo 15.38: Tiiriön Kotipizzassa on saattanut altistua virukselle

Tiiriön Kotipizzassa Hämeenlinnassa on saattanut altistua koronavirustartunnalle keskiviikkona 17. helmikuuta noin kello 11.30–11.50.

Sairaanhoitopiiri pyytää paikalla olleita henkilöitä tarkkailemaan terveydentilaana huolelliseti kahden viikon ajan. Jos infektio-oireita ilmenee, on syytä hakeutua koronatestiin omaan terveyskeskukseen.

20.2.2021 klo 11.07: Uusia tartuntoja 13 – viiden lähde selvitetty

Kanta-Hämeessä todettiin perjantaina 13 uutta koronavirustartuntaa, sairaanhoitopiiri kertoo. Tartunnoista kahdeksan on Riihimäen seudulta, neljä Forssan ja yksi Hämeenlinnan.

Viiden potilaan tartuntalähde on jäljitetty, mutta loppujen osalta selvitys on vielä kesken.

Tähän mennessä Kanta-Hämeessä on todettu 962 koronatartuntaa. Keskussairaalassa on hoidossa kuusi koronapotilasta, heistä yksi tarvitsee tehohoitoa. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla on yksi koronapotilas.

19.2.2021 klo 14.20: Lopen kotihoidon koronatartunnoissa on kyse samasta tartuntaketjusta

Viimeisen kuukauden aikana Lopen kotihoidon kuusi työntekijää ja kahdeksan asiakasta on sairastunut COVID-19-tautiin. Kyseessä on ollut sama tartuntaketju, mikä on auttanut rajaamaan tapausten määrää, sanoo vs. perusturvajohtaja Anne Hintsala.

Viimeisimmästä tartuntatapauksesta kerrottiin pari päivää sitten. Hintsala kiittää henkilöstöä siitä, että tilanne on saatu hallintaan.

– Henkilöstö on selvinnyt hienosti tästä tilanteesta. Lähiesimiehet ovat tehneet hyvää työtä yhteistyössä terveydenhuollon kanssa, että ollaan saatu tilannetta rajattua.

Hintsala kertoo, että kotihoidon oma henkilöstö on joustanut: tehnyt ylitöitä ja vaihtanut vuoroja.

19.2.2021 klo 11.52: Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa TET-jaksojen siirtoa toukokuulle – etenkin Riihimäen seutu on selvästi leviämisvaiheessa

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina maakunnan koronavirustilannetta. Kanta-Häme jatkaa edelleen epidemian leviämisvaiheessa, vaikka on useimpien tunnuslukujen osalta kokonaisuudessaan palaamassa kiihtymisvaiheeseen. Alueelliset erot maakunnan sisällä ovat kuitenkin merkittäviä.

– Riihimäen seutu on erittäin selvästi leviämisvaiheessa, kun taas Hämeenlinnan ja Forssan seuduilla ollaan tällä hetkellä jo kiihtymisvaiheen luvuissa. Jos kehitys jatkuu edelleen saman kaltaisena, ensi viikolla tarvittaessa pohdimme maakunnan jakamista eri vaiheiden mukaiseen luokitukseen, sanoo maakuntaryhmän puheenjohtaja, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä pandemiaryhmän tiedotteessa.

Talvilomien pelätään lisäävän koronatartuntoja. Kanta-Hämeessä on esimerkiksi tällä viikolla todettu useita koronatartuntoja, joiden lähde on Uudellamaalla. Järvelä muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla vahvasti leviävän brittivariantin vaikutus epidemiatilanteeseen on nähtävissä talvilomakauden jälkeen.

Maakuntaryhmän uutena suosituksena kuntia ja oppilaitoksia pyydetään siirtämään koulujen työelämään tutustumisjaksot toukokuulle, jos siirtäminen sopii opetussuunnitelmaan.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kuusi COVID-19-potilasta, joista yksi tehohoidossa. Terveyskeskuksen vuodeosastolla on hoidossa yksi koronapotilas.

18.2.2021 klo 15.49: Perhe on tartuntojen ykköslähde

Kanta-Hämeessä sairastuu koronakaranteenin aikana yhä vähemmän väkeä. Sairaanhoitopiirin tilaston mukaan karanteenin aikana sairastuneita on neljätoista prosenttia. Tilanne on huonontunut edellisviikoista. Suurimpana taudinlähteenä on edelleen oma perhe. Myös sukulaisten tai ystävien tapaamiset ovat merkittäviä tartunnanlähteitä. Kolmanneksi eniten tartuntoja saa työpaikailta ja erityisesti Uudeltamaalta.

Kanta-Hämeessä tartuntojen ikäjakaumassa on ollut helmikuussa muutoksia. Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että alku kuusta tartuntoja saivat tarhaikäiset, mutta nyt tartuntoja on todettu 20–40-vuotiailla.

Keskiviikkona maakunnassa todettiin kolme uutta koronatartuntaa, joista kaksi on Hämeenlinnan seudulta ja yksi Forssan. Kahden tartunnan jäljet johtavat Uudellemaalle. Yksi potilaista on sairastunut karanteenin aikana.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa neljä koronapotilasta ja terveyskeskuksen vuodeosastolla yksi. Kanta-Hämeessä on todettu yhteensä 943 COVID-19-tartuntaa.

18.2.2021 klo 12.35: Kanta-Hämeen pandemiaryhmä arvioi jälleen kerran liikkuvan testauksen järjestämistä

Kanta-Hämeessä voitaisiin siirtää kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisten tet-harjoittelut toukokuulle, jos se ei merkittävästi häiritse opetussuunnitelmaa. Maakunnan pandemiaryhmän on tarkoitus keskustella suosituksen antamisesta kokouksessaan torstaina.

– Talvilomien päätyttyä alkavat Kanta-Hämeessä tet-harjoittelut. Ei ole järkeä, että ensin koululaiset hiihtävät ja laskettelevat ympäri Suomea. Sen jälkeen noin tuhat koululaista jakaantuu ympäri maakuntaa työpaikoille, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Lisäksi pandemiaryhmä arvioi torstaina myös sitä, onko Kanta-Hämeessä tarpeellista järjestää liikkuvaa testausta. Sally Järvelän mukaan liikkuvaa koronatestausta on arvioitu aiemminkin, mutta se vaatii aika paljon henkilöresursseja. Toisaalta pitkien välimatkojen maakunnassa liikkuva testaus voi olla tarpeen.

– Meillä on pitkien matkojen päässä henkilöitä, joille voi olla selkeästi vaikeaa lähteä testiin keskuskaupunkeihin Hämeenlinnaan, Riihimäellä, Forssaan tai Janakkalaan.

Liikkuvan testauksen järjestäminen on kirjattu päivitettyyn kansalliseen koronatestausstrategiaan.

17.2.2021 klo 12.38: Jälleen kuusi uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä on todettu kuusi uutta koronatartuntaa. Tartunnoista kolme on Riihimäen seudulta, kaksi Hämeenlinnan ja yksi Forssan. Neljä tartuntaa liittyy tunnettuhin ketjuihin, joista kaksi johtaa Uudellemaalle. Yhden tartunnanlähde on epäselvä ja yhden tartunnan lähdettä selvitetään vielä.

Tehdyistä testeistä noin 1,9 prosenttia on positiivisia. Helmikuun ensimmäisellä viikolla tehtiin Fimlabissa noin 1 600 testiä.

Sairaanhoitopiirin mukaan kolme koronapotilasta on hoidossa keskussairaalassa ja yksi terveyskeskusvuodeosastolla.

Keskiviikkoon mennessä Kanta-Hämeessä on todettu yhteensä 940 COVID-19-tartuntaa.

17.2.2021 klo 07:00: Mahdollinen altistus kuntokeskuksessa Oitissa

Hausjärven Oittissa sijaitsevassa kuntokeskus KanuunaGymissä on saattanut tapahtua altistus koronavirukselle. Koronaviruspositiivinen henkilö on ollut kuntokeskuksessa 9. ja 10. helmikuuta myöhään iltapäivällä (siirryt toiseen palveluun).

Kyseisenä aikana kuntokeskuksessa asioineita pyydetään muun muassa tarkkailemaan oireitaan, välttämään omaehtoisesti tarpeetonta liikkumista muiden ihmisten keskuudessa vielä noin viikon verran sekä huolehtimaan käsihygieniasta ja turvaväleistä.

16.2.2021 klo 15.01: Kanta-Hämeen koronarokotukset -verkkosivusto auttaa löytämään ajantasaisen tiedon omasta rokotusajankohdasta ja -paikasta

Tiedot koronarokotuksista, omasta rokotusajankohdasta ja paikasta saa nyt myös verkosta. Osoitteesta www.koronarokotuksetkantahame.fi (siirryt toiseen palveluun) saa ajankohtaisen tiedon rokotusryhmittäin. Lisäksi sivulta saa tietää myös kuntakohtaisen tilanteen.

Sivustolla voi arvioida, mihin rokotusryhmään kuuluu ja saada tarkemmat ohjeet rokotusajan varaamiseen. Sivustolle avataan myös aina linkki kuntakohtaiseen ajanvaraukseen, kun rokotetta on saatavilla ja ajanvaraus mahdollista.

Palvelun toivotaan vastaavan kansalaisten tiedonnälkään ja vähentävän puhelintiedustelun ruuhkia.

16.2.2021 klo 11.10: Kanta-Hämeessä kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa

Kanta-Hämeessä on kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa. Maakunnassa on viime keväänä alkaneen epidemian aikana menehtynyt yhteensä 13 ihmistä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa on tällä hetkellä hoidossa kaksi koronapotilasta ja maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla yksi koronapotilas.

Maanantaina Kanta-Hämeessä todettiin viisi uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista neljä on Riihimäen seudulta ja yksi Hämeenlinnan. Kahden tartunnan ketju on pystytty jäljittämään, mutta kolmen osalta tartunnanlähde on jäänyt tuntemattomaksi.

Tähän mennessä Kanta-Hämeessä on todettu yhteensä 934 COVID-19-tartuntaa.

16.2.2021 klo 6.41: Riihimäen nuorisopalveluiden työntekijällä tartunta

Riihimäen nuorisopalveluiden työntekijällä on varmistettu koronavirustartunta. Sairastunut on karanteenissa. Lisäksi tartuntatautilääkäri on määrännyt karanteeniin kaksi muuta nuorisopalveluiden työntekijää mahdollisen altistumisen vuoksi.

Nuorisopalveluita käyttävät nuoret ja nuoret aikuiset eivät sen sijaan ole altistuneet tartunnalle nuorisopalveluiden toiminnoissa. Nuorisopalveluiden toiminta jatkuu normaalisti koronarajoituksia noudattaen.

Koronavilkku-sovelluksesta altistumisilmoituksen saaneet oireettomatkin henkilöt ohjataan jatkossa koronatestiin. Lisäksi THL:n uuden ohjeen mukaan myös negatiivisen testituloksen saaneet ohjataan omaehtoiseen karanteeniin.

Kanta-Hämeessä arvioidaan, että muutos lisännee testimääriä muutamalla sadalla viikossa. Ohjeistusta käsitellään maakunnan pandemiaryhmässä torstaina.

15.2.2021 klo 12.03: Idänpään päiväkodin lapsia ja aikuisia on asetettu karanteeniin Hämeenlinnassa

Idänpään päiväkodissa Hämeenlinnassa on asetettu 14 lasta ja viisi työntekijää karanteeniin. Karanteenipäätös johtuu siitä, että päiväkodista aiemmin korona-altistumisen vuoksi kotikaranteeniin asetetulla työntekijällä on todettu korona-tartunta. Karanteeni kestää torstaihin 25. helmikuuta saakka.

Päiväkodin johtaja Roosa Tammela kertoo, että tilanteesta huolimatta arki pyörii normaalisti.

– Saimme tosi nopeasti kiinni lasten perheet ja työntekijät. Kaupungin ja keskussairaalan kanssa asioiden hoitaminen on sujunut hyvin.

Idänpään päiväkodissa on viisi ryhmää, joissa on yhteensä 79 lasta. Työntekijöitä on 16 sekä joitakin osa-aikaisia lisäksi.

Impivaaran koronakierre on vihdoin ohi

Terveysviranomaisten mukaan Voutilakeskuksen Impivaaran koronatartuntatilanne on ohi Hämeenlinnassa. Impivaarassa todettiin joulukuun lopulla tartunnat yhdellä asukkaalla ja yhdellä työntekijällä. Sen jälkeen asukkaita ja työntekijöitä on testattu useita kertoja.

Voutilakeskuksen Impivaaran asukkaille ja henkilöstölle tehtiin seulontatestauksia viikolla 5. Näytteissä ei todettu uusia koronatartuntoja eikä seulontoja ole enää tarpeen jatkaa. Viimeisin epidemiaan liittyvä tapaus todettiin asukkaalla viikolla 2 ja henkilökuntaan kuuluvalla viikolla 4.

Impivaarassa on 52 tehostetun palveluasumisen paikkaa.

15.2.2021 klo 11.51: Hämeenlinnan Scandic-hotelli Aulangolla ja kylpylässä mahdollisia altistumisia

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan lauantain tartuntojen jäljityksessä on selvinnyt, että Hämeenlinnan Scandic-hotelli Aulangolla ja kylpylässä on mahdollisesti altistunut koronavirustartunnalle helmikuun ensimmäisellä viikolla.

Mahdolliset altistumiset:

perjantaina 5.2. kello 17–22 hotellin vastaanotto, ravintola ja aulabaari

lauantaina 6.2. klo 8–9 hotellin aamiainen, kello 13–18 kylpylä (x2 allasbaarissa asioinut) ja kello 18.30–22 hotellin ravintola ja aulabaari–

sunnuntaina 7.2. klo 9–10 hotellin aamiainen, uloskirjautuminen kello 12 aikaan

Näissä yhteyksissä olleita muita asiakkaita pyydetään tarkkailemaan terveydentilaansa huolellisesti kahden viikon ajan mahdollisesta altistuksen ajankohdasta ja hakeutumaan testeihin omaan terveyskeskukseensa, jos infektio-oireita ilmaantuu.

13.2.2021 klo 11.28: Kuusi uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Kolme tartuntaa on Hämeenlinnan, kolme Riihimäen seudulta.

Kaikki kuusi tartuntaa on jäljitetty aiemmin tiedossa oleviin tartuntaketjuihin. Potilaista vain yksi sairastui karanteenin aikana. Puolet tartunnoista liittyy Uudellamaalla työskentelyyn.

Todettujen tartuntojen kokonaisluku on Kanta-Hämeessä nyt 922. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa kolme koronapotilasta, maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla on yksi potilas.

12.2.2021 klo 11.46: Pandemiaryhmä: hybridiopetus toiselle asteelle

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä suosittaa niin sanottua hybridiopetusta toisen asteen koulutuksessa koko maakunnassa.

Tämä tarkoittaa, että lähiopetus on mahdollista, mutta etäopetuksen keinoja kannattaa edelleen hyödyntää. Lähiopetuksessa suositellaan maskien käyttöä ja opetusryhmien pitämistä muuttumattomina ja pieninä.

Muut koronasuositukset jatkuvat ennallaan maaliskuun puoliväliin asti.

Torstain 11.2. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista viisi Hämeenlinnan seudulta ja yksi Riihimäen. Potilaista neljän tartunnanlähde on tiedossa, mutta kahta ei ole pystytty jäljittämään.

11.2.2021 klo 13.31: Toisen asteen oppilaitokset voisivat siirtyä hybridiopetukseen? Pandemiaryhmä keskustelee asiasta torstaina

Kanta-Hämeessä toisen asteen opetus voitaisiin jatkossa järjestää kaikissa kunnissa lähi- ja etäopetuksen yhdistelmänä eli hybridiopetuksena. Maakunnan pandemiaryhmä keskustelee asiasta kokouksessaan torstaina.

Tähän asti pandemiaryhmä on linjannut, että kaikki Kanta-Hämeen kunnat, Forssaa lukuunottamatta, järjestävät toisen asteen opetuksen etänä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä pitää ristiriitaisena sitä, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa on voitu avata rajatusti, mutta saman ikäiset nuoret eivät voi käydä koulua.

– Jos näitä kahta itse arvotan, niin ehdottomasti tärkeämpää on se, että nuoret pääsevät takaisin kouluun. Toisen asteen opintojen osalta valtakunnallinen linjaus olisi myös tervetullut.

Pandemiaryhmä tiedottaa mahdollisista muutoksista perjantaina.

Keskiviikkona Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID-19-tartuntaa. Molemmat tapaukset ovat Forssan seudulta. Toinen potilaista on sairastunut karanteenin aikana, mutta toisen tartunnanlähde ei ole tiedossa.

10.2.2021 klo 13.37: Kuusi uutta koronatartuntaa, joista yksi on peräisin ulkomailta

Kanta-Hämeessä on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista kaksi on Hämeenlinnan seudulta, kolme Riihimäen ja yksi Forssan. Viiden potilaan osalta tartuntaketju on tiedossa ja yhden tartunta on peräisin ulkomailta.

Mahdollisia altistumisia on voinut tulla Hämeenlinnassa kuntokeskus Foreverilla viikko sitten torstaina illalla sekä Tiiriön Prismassa viime perjantaina aamupäivällä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä neljä COVID-19-potilasta. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla on hoidossa kaksi koronapotilasta.

Keskiviikkoon 10.2. mennessä Kanta-Hämeen alueella on todettu yhteensä 908 COVID-19-tartuntaa.

9.2.2021 klo 14.23: Harjurinteen koulusta vain kuusi oppilasta karanteeniin

Tartuntatautilääkäri on altistumisen vuoksi määrännyt kuusi Harjunrinteen oppilasta karanteeniin 18.2. saakka. Karanteeniin määrätyille oppilaille on ilmoitettu asiasta henkilökohtaisesti. Henkilöstön edustajia ei määrätty karanteeniin.

Muille 24 varotoimenpiteenä kotiin jääneille oppilaalle ilmoitetaan Helmessä, että kouluun voi palata normaalisti huomisesta 10.2. alkaen. Karanteeniin määrättyjen oppilaiden pieni lukumäärä johtuu osittain siitä, että maskisuosituksia on noudatettu koululla erittäin hyvin.

9.2.2021 klo 10.43: Riihimäellä Harjunrinteen koulussa on todettu koronatartunta – varotoimenpiteenä kotiin jää tiistaina 30 oppilasta

Riihimäellä on todettu yhdellä Harjunrinteen koulun oppilaalla koronavirustartunta. Koulusta jää tiistaina kotiin 30 oppilasta mahdollisen korona-altistumisen vuoksi.

Tartunnan jäljitys on kesken, mutta Riihimäen seudun terveyskeskuksen johtajaylilääkäri Jarmo Lappalaisen arvion mukaan vain osa oppilaista määrätään jäljitystyön jälkeen karanteeniin.

Mahdollinen altistuminen on tapahtunut viime viikon tiistaina, keskiviikkona tai torstaina kello 8–10 niillä oppitunneilla, joilla kyseiset oppilaat ovat olleet sisällä luokkahuoneissa.

Riihimäen Harjunrinteen koulussa on 543 oppilasta ja henkilöstöä 45.

8.2.2021 klo 16.45: Koronatartuntoja on Kanta-Hämeessä tasan 900

Kanta-Hämeessä todettiin sunnuntaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista viisi on Riihimäen seudulta ja kaksi Hämeenlinnan. Kuuden potilaan osalta tartuntaketjut ovat tiedossa, mutta yhden tartunnanlähde on epäselvä.

Riihimäellä Liikku Kuntokeskuksessa on ollut koronaviruspositiivinen henkilö 1.2. kello 16.45–17.40 välisenä aikana. Hän on saattanut altistaa muita ihmisiä koronavirukselle. Yritys informoi jäseniään asiasta sähköpostitse.

Kyseisenä aikana ko. kuntokeskuksessa asioineita pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja välttämään omaehtoisesti tarpeetonta liikkumista muiden ihmisten keskuudessa 15.2. saakka sekä erityisen tarkasti huolehtimaan turvaväleistä, käsihygieniasta ja käyttämään maskeja.

Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodmanissa on mahdollisesti altistunut koronatartunnalle 2.2. kello 19–19.45 välisenä aikana ensin kahvila Cafe Il Mondossa ja sen jälkeen S-marketissa. Altistumissaika on noin 15 minuuttia.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan sunnuntaihin mennessä ensimmäisen koronarokotteen on saanut jo 6 264 kantahämäläistä. Täyden rokotesarjan on saanut jo 1 620 Kanta-Hämeen asukasta.

Maanantaihin mennessä Kanta-Hämeessä on todettu yhteensä tasan 900 COVID-19-tartuntaa.

6.2.2021 klo 11.48: Nollapäivän jälkeinen saldo: 14 tartuntaa

Kanta-Hämeessä todettiin 14 uutta COVID-19-tartuntaa eilen perjantaina. Torstain näytteissä ei ollut yhtään tartuntoja.

Uusista tartunnoista kuusi on Hämeenlinnan, seitsemän Riihimäen ja yksi Forssan seudulta. Yhden tartunnan lähde on epäselvä, muut liittyvät aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin.

Maakunnassa on todettu yhteensä 889 tartuntaa epidemian aikana.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kolme COVID-19-potilasta. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla on yksi koronapotilas.

5.2.2021 klo 11.53: Pandemiaryhmä linjasi ylioppilaskirjoituksista

Karanteeniin määrätty opiskelija ei voi lähtökohtaisesti osallistua ylioppilaskirjoituksiin. Kanta-Hämeen pandemiaryhmän tuore linjaus noudattaa Ylioppilastutkintolautakunnan kantaa.

Lukion ja kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin on kuitenkin tilanteen salliessa mahdollista harkita kirjoitusten järjestelyjä tapauskohtaisesti.

Tällöin rehtori voi tehdä päätöksen kokeen suorittamisesta erillisessä tilassa päivän tilannearvion mukaisesti.

Pandemiaryhmä lievensi myös 12–18-vuotiaiden lasten ja nuorten sisäharrastusten linjausta. Harrastuksia voi jatkaa turvallisuus huomioiden ja harrastusryhmän koko voi olla korkeintaan kymmenen henkeä.

5.2.2021 klo 10.11: Korona-altistuminen hoivakoti Joosepissa Riihimäellä

Riihimäellä Attendon hoivakoti Joosepissa on todettu koronavirusinfektio yhdellä asiakkaalla. Jäljitystyö on kesken. Tähän mennessä altistuneita on 15 asukasta ja 6 henkilökunnasta. Hoivakodin kaikki asukkaat ja henkilökunta testataan.

4.2.2021 klo 14.05: Myös Kanta-Hämeessä siirrytään 12 viikon rokotusväliin – ensimmäisen vaiheen rokotteita voidaan jakaa nyt useammalle

Kanta-Hämeessä siirrytään 12 viikon rokotusväliin aiemman kolmen viikon sijasta.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä kertoo, että jo aloitetut rokotussarjat viedään kuitenkin loppuun normaalisti.

– Sellaiset rokotesarjat, jotka on aloitettu tällä viikolla tai aiemmin, viedään Kanta-Hämeessä sovitusti loppuun kolmen viikon rokotevälillä.

Järvelän mukaan THL:n uusi linjaus 12 viikon rokotejaksosta on järkevä, koska näin ensimmäisen vaiheen rokotteen saa varhaisessa vaiheessa mahdollisimman moni. Järvelä kuitenkin korostaa, että rokotesarjat on tärkeää viedä loppuun.

– On olemassa näyttöä siitä, että yksi rokotuskerta ei vielä anna niin paljon suojaa, kun tavoitteena on. Mutta se ensimmäinenkin rokotus tuo jo jotain suojaa.

– Näin ollen esimerkiksi uhkaavan brittivariantin suhteen on hyvä, että mahdollisimman monelle saadaan edes se ensimmäinen rokote. Etenkin kun rokotteiden saatavuus on ollut huonompaa, kuin alun perin toivottiin.

3.2.2021 klo 15.54: Korona-altistus Riihimäellä Bulldog Barissa

Riihimäellä Ravintola Bulldog Barissa on ollut tartuttavuusaikana koronapositiivinen henkilö 30. tammikuuta noin kello 18-20. Hän on saattanut altistaa muita ihmisiä koronavirukselle.

Tuolloin samassa ravintolassa asioineita pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja välttämään tarpeetonta liikkumista muiden ihmisten keskuudessa 13.2.2021 saakka. Erityisen tarkasti pitäisi myös huolehtia turvaväleistä ja käsihygieniasta ja käyttää maskia.

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) neuvotaan, että jos lieviäkin koronavirukseen sopivia oireita ilmenee (nuha, kurkkukipu, yskä, kuume, lihaskivut, vatsakivut, ripuli), niin henkilöä pyydetään hakeutumaan herkästi koronatestiin. Testiin pääsee sähköisesti omaolo.fi-palvelun kautta tai soittamalla päivystyspisteeseen puh. 019 758 5600.

3.2.2021 klo 12.18: Uudet koronatartunnat liittyvät tunnettuun ketjuun

Kanta-Hämeessä on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Kaikki tartunnat ovat Hämeenlinnan seudulta ja liittyvät tunnettuun tartuntaketjuun.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidossa viisi koronapotilasta. Lisäksi maakunnan terveyskeskusten vuodeosastoilla on hoidossa yksi koronapotilas.

Tähän mennessä maakunnassa on todettu kaikkiaan 864 COVID-19-tartuntaa.

2.2.2021 klo 16.29: Kaksi koronaan liittyvää kuolemaa hoivayksikössä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupungin hoivayksikössä on viikon 3 ja 4 aikana menehtynyt koronaan kaksi henkilöä. Hämeenlinnan kaupunki tiedotti asiasta lyhyesti verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

2.2.2021 klo 10.47: Kanta-Hämeessä on sairaalahoidossa kuusi koronapotilasta

Kanta-Hämeessä on tällä hetkellä sairaalahoidossa kaikkiaan 6 koronapotilasta. Heistä kolme on hoidossa Kanta-Hämeen keskussairaalassa ja kolme terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Koronatestien määrä on noussut maakunnassa. Viime viikolla testejä tehtiin noin 1 700 sataa, edellisviikolla testien määrä oli pari sataa vähemmän.

Maanantaina Kanta-Hämeessä todettiin seitsemän uutta koronatartuntaa, joista kolme on Hämeenlinnan ja neljä Riihimäen seudulta. Kaikki tartunnat liittyvät jo tiedossa oleviin tartuntaketjuihin.

Kanta-Hämeessä on tähän mennessä todettu yhteensä 861 COVID-19-tartuntaa.

1.2.2021 klo 9.38: Maakunnassa on todettu jo 11 koronaan liittyvää kuolemaa

Lauantaina Kanta-Hämeessä todettiin 13 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista yhdeksän Hämeenlinnan ja neljä Riihimäen seudulta. Potilaista kuusi on sairastunut karanteenin aikana, kolme liittyy muuten aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin, kahden tartunnanlähde on epäselvä ja kahden jäljitystä ei ole vielä ehditty aloittaa.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kaksi COVID-19-potilasta. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla on hoidettavana yksi koronapotilas.

Kanta-Hämeessä todettiin viikonloppuna yksi uusi koronakuolema. Maakunnassa on epidemian aikana menehtynyt viruksen aiheuttamaan tautiin jo 11 ihmistä.

Sunnuntaihin mennessä Kanta-Hämeen alueella on todettu yhteensä 854 COVID-19-tartuntaa.

30.1.2021 klo 12.58: Mahdollisia altistumisia, neljä uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä todettiin neljä uutta COVID-19-tartuntaa eilen perjantaina. Kaksi tartuntaa on Hämeenlinnan seudulta, kaksi Riihimäen.

Tartuntojen alkuperät on jäljitetty. Yksi on peräisin ulkomailta, yksi muualta Suomesta ja kaksi liittyy aiemmin tunnettuihin ketjuihin.

Sairaanhoitopiiri varoittaa mahdollisista altistumisista busseissa ja kauppakeskuksessa:

 • Expressbus Hämeenlinnasta Turkuun sunnuntaina 24. tammikuuta klo 16.50.
 • Linja 1:n bussi itäisestä Hämeenlinnasta keskussairaalalle keskiviikkona 27. tammikuuta klo 16.17.
 • Kauppakeskus Goodman keskiviikkona 27. tammikuuta kello 18–20.

Sairaanhoitopiiri kehottaa paikalla olleita tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa ja hakeutumaan testiin, jos koronainfektion oireita ilmenee.

Maakunnassa on epidemian aikana todettu 841 koronatartuntaa.

29.1.2021 klo 10.50: Kanta-Häme jatkaa koronaviruksen leviämisvaiheessa

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä käsitteli kokouksessaan torstaina koronavirustilannetta. Epidemian tunnusluvut edeltäviltä kahdelta viikolta ovat vieneet maakuntaa takaisin kohti kiihtymisvaihetta, mutta leviämisvaiheen kriteereistä täyttyy vielä kaksi.

Lisäksi tilanteen epävarmuus sekä kuluvalla viikolla jälleen nousussa ollut taudin esiintyvyys pitävät maakunnan vielä leviämisvaiheessa.

Pääkaupunkiseudun kunnat päättivät keskiviikkona vastoin STM:n ohjausta avata lasten ja nuorten sisäliikuntaharrastuksia. Asiasta keskusteltiin luonnollisesti pitkään myös Kanta-Hämeessä.

– Ministeriön ja THL:n kanta on selkeä, mutta myös kaupunkien perustelut ovat hyvin ymmärrettäviä ja perusteltuja. Asia on saanut liian ison painoarvon nähden siihen merkitykseen, mikä lasten ja nuorten harrastusten rajoittamisella on tartuntojen määrään ja epidemian torjuntaan, kertoo johtajaylilääkäri Sally Järvelä sanoi KHSHP:n tiedotteessa.

– Näistä keinoista ei saisi tulla arvovaltakysymyksiä, vaan kaikkien tulisi yhdessä keskittyä löytämään tehokkaimmat keinot epidemian pysäyttämiseksi. Epidemiatoimien lähtökohtaisesti pitäisi kohdentua ensi sijassa siihen, mikä epidemian hallinnan kannalta on vaikuttavinta, jatkaa Järvelä.

Torstaina Kanta-Hämeessä todettiin 7 uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista neljä todettiin Riihimäen seudulta ja kolme Forssan. Forssan seudun tartunnoista kaikki ovat paikallisia, lähteeltään epäselviä tartuntoja. Riihimäen seudun tartunnoista kolme on jäljitetty tunnettuihin ketjuihin.

28.1.2021 klo 17.03: Leviääkö pääkaupunkiseudun harrastekapina myös Kanta-Hämeeseen?

Pääkaupunkiseudun kaupunkien keskiviikkoinen päätös avata rajoitetusti lasten ja nuorten harrastustoimintaa on herättänyt keskustelua myös Kanta-Hämeessä.

Muun muassa hallitus sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri olivat sitä mieltä, että harrastustoiminnan rajoituksia ei olisi pitänyt vielä höllentää.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä ennakoidaan, että pääkaupunkiseudun päätös lisää painetta kuntien rajoitusten löysäämiseen.

– Epidemian kannalta on kovin vaikea lähteä poikkeamaan sosiaali- ja terveysministeriön linjasta. Silti tiedämme, että osa lasten ja nuorten harrastustoiminnasta on tälläkin alueella jatkunut suosituksista huolimatta, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Todennäköisesti kunnat antavat nyt löyhiä lasten ja nuorten harrastuksiin. Me esitämme toiveen, että jos näin tehdään, on syytä noudattaa tarkasti ja huolellisesti enintään kymmenen hengen kokoontumisrajoitusta.

Samalla Järvelä toivoo, että otteluita ja tapahtumia ei kuitenkaan järjestetä vaan toimitaan tässä asiassa fiksusti.

28.1.2021 klo 9.24: Uusia tartuntoja koko maakunnassa

Keskiviikon 27.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 18 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kymmenen on Hämeenlinnan seudulta, kuusi Riihimäen ja kaksi Forssan.

Potilaista kolme on sairastunut karanteenin aikana, kolmen tartunta liittyy työssäkäyntiin Uudenmaan alueella, kymmenen tartunta liittyy tunnettuihin ketjuihin ja kahden tartunnanlähde on epäselvä.

28.1.2021 klo 06.54: Hattulassa päiväkoti Marjahatussa lisää tartuntoja – Riihimäellä Pohjolanrinteen koulusta oppilaita karanteeniin

Hattulan kunta tiedotti keskiviikkoiltana, että kunnassa on todettu kuusi uutta koronatartuntaa.

Hattulassa päiväkoti Marjahatun koronatartunnat ovat lisääntyneet. Uudet tartunnat kuuluvat vanhoihin tartuntaketjuihin. Kaikki tartunnan saaneet ovat olleet karanteenissa päiväkoti Marjahatun epidemian tähden. Aiemmin Marjahatun päiväkodissa todettiin tartuntoja kahdella lapsella, kahdella lasten vanhemmalla sekä kahdella päiväkodin työntekijällä.

Riihimäellä Pohjolanrinteen koulussa on puolestaan asetettu karanteeniin viisi oppilasta. Taustalla on yhden oppilaan varmistettu koronavirustartunta. Karanteeniin asetettujen altistuminen on tapahtunut viime viikon lopulla. Karanteeni päättyy 6. helmikuuta.

Pohjolanrinteen koulu on tiedottanut asiasta karanteeniin asetettujen lasten huoltajia ja työntekijöitä. Riihimäen seudun terveyskeskus kartoittaa altistuneet ja ottaa heihin yhteyttä mahdollisimman pian.

Päivitetty 28.1.2021 klo 9.18: Jutun otsikkoa ja väliotsikkoa korjattu, karanteenit Pohjolanrinteen koulussa, ei Peltosaaren.

27.1.2021 klo 16.01: Aluehallintovirasto: Kanta-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat

Koronan vuoksi asetetut kokoontumisrajoitukset jatkuvat Kanta-Hämeessä vielä helmikuun loppuun.

Alueellisten koronatilanneryhmien arvioiden mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat tarpeen myös helmikuussa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös jatkaa jo voimassa olleita rajoituksia.

Kanta-Hämeessä on siis edelleen kielletty kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa. Pieniäkin kokoontumisia on avin mukaan syytä välttää aina, kun mahdollista.

Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää. Kokoontumisia voi järjestää henkilömäärärajoituksin, mutta tällöin on noudatettava turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä.

27.1.2021 klo 15.13: Yli 80-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Hämeenlinnassa helmikuun alussa

Hämeenlinnan kaupunki aloittaa väestön joukkorokotukset koronavirusta vastaan yli 80-vuotiaiden rokotuksilla. Yli 80-vuotiaiden rokotukset alkavat 2. päivä helmikuuta.

Viikolla 5 ja 6 rokotuspaikkoina ovat Lammin, Kalvolan, Hauhon ja Rengon terveysasemat ja viikolla 7 rokotukset alkavat kantakaupungin osalta Verkatehtaan tiloissa.

80-vuotiaiden ja sitä vanhempien jälkeen rokotetaan 75-79 –vuotiaat, sen jälkeen 70-74 –vuotiaat ja sitten sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Viimeisenä rokotetaan muu väestö.

– Tässä ensimmäisessä vaiheessa me olemme varautuneet rokottamaan yhteensä noin 12 500 ihmistä, kertoo Hämeenlinnan kaupungin palvelupäällikkö Heli Haapala.

Koronarokotus on kaikille vapaaehtoinen ja maksuton. Rokotusaikataulut voivat muuttua riippuen rokotteiden saatavuudesta.

– Uskon, että saamme hoidettua massarokotukset yhteistyössä kaupungin koko terveystoimen puolen rokotusluvallisten työntekijöiden kanssa. Lisäksi saamme lisäkäsiä myös yksityiseltä puolelta.

26.1.2021 klo 14.32: Janakkalassa alkavat yli 80-vuotiaiden koronarokotukset – rokottaminen kestää viikkoja rokoteaineen vähyyden vuoksi

Janakkalan kunta aloittaa väestön koronavirusrokotukset noin kolmen viikon päästä. Väestön rokottaminen alkaa Janakkalassa 80 vuotta täyttäneistä ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvista henkilöistä.

– Tervakoskella on 300 ja Turengissa tuhat yli 80-vuotiasta. Yli 70-vuotiaita asuu kunnassa yhteensä noin neljä tuhatta, kertoo Janakkalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämispäällikkö Sini Kelo.

Koronarokotuksia tehdään Tervakosken uudella liikuntahallilla, Delfort Areenalla 9. ja 10. helmikuuta. Turengin liikuntahallilla rokotuksia annetaan 11. ja 12. helmikuuta.

– Kummassakin hallissa on kolme rokottajaa ja kolme kirjaajaa per päivä. Rokotuksia tehdään kolmessa linjassa.

Rokotukseen varataan aika soittamalla numeroon 03 680 1451 tai sähköisen varausjärjestelmän kautta. Varausjärjestelmä ja puhelinlinja avautuvat viikolla 5.

Parhaillaan Janakkalassa rokotetaan hoivakodeissa asuvia ikäihmisiä sekä henkilöstöä.

25.1.2021 klo 12.51: Hattulassa ja Lopella on todettu koronatartuntoja kouluissa ja päiväkodeissa – karanteeni koskee kymmeniä ihmisiä

Kanta-Hämeessä on todettu viikonlopun aikana koronatartuntoja kahdessa koulussa ja yhdessä päiväkodissa. Karanteeniin on asetettu tartuntatapausten takia kymmeniä ihmisiä.

Hattulassa Marjahatun päiväkodissa on todettu tartuntoja kahdella lapsella, kahdella lasten vanhemmalla sekä kahdella päiväkodin työntekijällä. Tartunnat liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin ja karanteeni koskee päiväkodin kahta lapsiryhmää eli Mustikkamyssyjä ja Hillahuppusia.

Myös Hattulan Pekolan koulun yhdellä oppilaalla on todettu koronatartunta. Pekolan koulun 4. luokka on siirtynyt karanteeniin ja etäopetukseen. Tartunnan jäljittäjät ovat ottaneet yhteyttä kaikkiin niihin perheisiin, joissa altistumista on tapahtunut. Karanteenin viimeinen päivä on tiistai 2. helmikuuta.

Koronatartuntoja myös Lopella

Lopella Läyliäisten koulun 4. luokan oppilaalla todettiin lauantaina 23. tammikuuta. Tartunnan saaneen oppilaan lisäksi 14 vuorokauden karanteeniin siirtyy kaikkiaan 32 oppilasta ja 2 opettajaa.

Läyliäisten koulun 4. luokkalaisten lisäksi koulukuljetuksissa on altistunut kaksi Päiväkoti Pellavan esiopetusryhmän, seitsemän Läyliäisten koulun sekä yksi Kirkonkylän koulun oppilasta. Karanteeni tulee koskemaan myös Lopella koulukuljetuksia hoitavan liikennöitsijän kuljettajia.

Lisäksi viime perjantaina Lopen kunnan kotihoidon yhdellä työntekijällä todettiin koronavirustartunta. Sairastuneen lisäksi neljä työntekijää ja kotihoidon asiakkaita on asetettu karanteeniin.

25.1.2021 klo 9.33: Viikonloppuna kymmenen tartuntaa

Sunnuntain 24.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin seitsemän uutta COVID-19-tartuntaa. Kaikki tapaukset ovat Hämeenlinnan seudulta ja liittyvät aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin.

Lauantain 23.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kolme uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kaksi on Hämeenlinnan seudulta ja yksi Riihimäen. Potilaista kaksi on sairastunut karanteenin aikana ja kolmaskin liittyy aiemmin tunnettuun tartuntaketjuun.

23.1.2021 klo 12:16 Kahdeksan uutta tartuntaa

Maakunnassa todettiin kahdeksan uutta COVID-19-tartuntaa perjantaina, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedottaa.

Neljä tapausta on Hämeenlinnan seudulta, toiset neljä Riihimäen seudulta. Kuusi potilasta sai tartunnan aiemmin tunnetuista tartuntaketjuista. Kahden tartunnan lähde on paikallinen mutta epäselvä.

Kanta-Hämeessä on todettu epidemian aikana yhteensä 797 koronavirustartuntaa.

22.1.2021 klo 10.26: Kanta-Hämeessä kolme uutta koronavirustartuntaa

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti perjantaina aamupäivällä, että maakunnassa todettiin torstain aikana kolme uutta koronavirustartuntaa.

Kaikki tartunnat olivat peräisin Riihimäen seudulta. Kaksi tartunnoista liittyy työssäkäyntiin Uudellamaalla. Yhden tartunnan lähde on vielä epäselvä.

Yhteensä Kanta-Hämeessä on perjaintaihin 22. tammikuuta mennessä todettu 789 Covid-19-tartuntaa.

21.1.2021 klo 14.54: KHSHP: Koronaviruksen brittivariantti kurittaisi Kanta-Hämeen terveydenhoidon kantokykyä roimasti

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan maakunnan koronavirustilanteessa ei kuluneen viikon aikana ole tapahtunut suuria muutoksia. Ilmaantuvuusluku on edellisen kahden viikon aikana ollut 50 tapausta 100 000 asukasta kohden. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on ollut 2,6 prosenttia.

Sairaalahoidossa on kolme potilasta, joista yksi on lapsi. Maakunnan terveyskeskuksissa on hoidossa yksi koronapotilas.

Testausmäärät ovat edelleen olleet turhan vähäisiä ja ihmiset eivät syystä tai toisesta hakeudu testeihin, kertoo KHSHP:n johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

– Muun muassa apteekeista on tullut viestiä, että ihmiset ovat hyvin oireisinakin käyneet ostamassa lääkkeitä ja kertoneet samalla, että eivät ole käyneet testissä.

Koronatartunnat ovat kasvavissa määrin liittyneet ulkomaanmatkailuun. Huomattava määrä tartunnan lähteistä on myös perheen sisäisiä tartuntoja.

Brittivariantin leviäminen aiheuttaisi jopa 60 positiivista tartuntaa päivittäin

Maakunnan pandemiaryhmä tiukensi alkuviikosta koronarajoituksia. Suosituksia kiristämällä halutaan varautua koronavariantin nopeaan leviämiseen.

Levitessään variantti aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä niin Kanta-Hämeen kuin koko maan terveydenhoitoon.

– Jos variantti pääsee leviämään, tarkoittaisi se maltillisten ennusteiden mukaan sitä, että Kanta-Hämeessä todettaisiin päivittäin noin 60 positiivista koronatapausta. Tämä merkitsisi sitä, että uusia altistumisia todettaisiin maakunnassa päivittäin useita satoja, kertoo Järvelä.

Järvelän mukaan variantin leviäminen kuormittaisi terveydenhoitoa laajasti ja aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä muun muassa perusterveydenhoitoon.

– Tuolloin iso osa henkilöstöstä olisi siirrettävä koronaviruksen jäljitystoimiin. Tämä aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä terveyskeskusten ja kouluterveydenhuollon toimintaan. Tai sitten koronaviruksen jäljityskyky romahtaisi tai molemmat.

Järvelä kertoo, että ennen rokotetta 60 potilaasta noin kymmenen prosenttia päätyy sairaalahoitoon.

– Variantin levitessä se tarkoittaisi sitä, että sairaalahoitoon tulisi kuusi potilasta päivässä. Heidän hoitojaksot olisivat viikosta neljään-viiteen viikkoon. Sehän olisi katastrofi osastotoiminnalle ja teho-osastolle jo viikossa.

Sairaanhoitopiirissä kuitenkin uskotaan, että jos hoivakotien ja riskiryhmien rokotukset saadaan tehtyä, ja jos rokote suojaa myös brittivariantilta, niin erikoissairaanhoidon toimintakyky voisi säilyä.

– Tuolloin arvio on se, että meidän sairaalahoidon määrä 4-6-kertaistuu. Eli sairaalassa hoidettavana olisi parikymmentä potilasta ja teholla, ehkä viittä tai kuutta potilasta.

Riskiryhmien rokotuksiin päästään ensi viikolla

Rokotteiden jakaminen on jatkunut Kanta-Hämeessä edelleen. Sairaanhoitopiirin arvion mukaan tämän viikon loppuun mennessä maakunnassa on rokotettu reilut 3 000 henkilöä.

– Kaikki sellaiset, jotka tekevät koronapotilaiden kanssa suoraan töitä, on saatu rokotettua. Myös kriittisissä työtehtävissä työskentelevien rokotukset etenevät, kertoo Järvelä.

Iäkkäiden ihmisten asumispalvelujen ja laitoshoidon toimintayksiköiden henkilökunnan ja asukkaiden rokotukset etenevät niin ikään hyvin. Esimerkiksi Riihimäellä tällä viikolla kaikki asumispalvelujen asukkaat saadaan laitoshoidon yksiköistä rokotettua.

Riskiryhmien rokotuksiin Kanta-Hämeessä päästään ensi viikolla.

Sally Järvelä kertoo, että rokotemäärät ovat edelleen rajallisia. Maakuntaan saadaan viikoittain noin tuhat rokoteannosta.

21.1.2021 klo 12.38: Seitsemän uutta tartuntaa – mahdollinen altistuminen hämeenlinnalaisessa Albertin kellarissa

Keskiviikon 20. tammikuuta aikana Kanta-Hämeessä todettiin seitsemän uutta Covide-19-tartuntaa. Lukema ja jakautuminen maakunnan seuduilla on identtinen tiistain tartuntojen kanssa eli tapauksista neljä Hämeenlinnan seudulla, kaksi Riihimäen ja yksi Forssan.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan yksi potilas on sairastunut karanteenin aikana, kahden tartunta on peräisin muualta Suomesta ja neljän tartuntaketju on epäselvä.

Lisäksi sairaanhoitopiiri kertoo, että Hämeenlinnassa ravintola Albertin kellarissa lauantaina 16. tammikuuta kello 19–22.30 välisenä aikana olleet henkilöt ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa ja hakeutumaan testiin, jos oireita ilmenee.

21.1.2021 klo 9.12: Forssan seudulla todettu useita kymmeniä koronavirusaltistumisia

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä tiedottaa Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), että Forssan seudulla on tiistain ja keskiviikon aikana todettu useita kymmeniä koronavirusaltistumisia. Altistumiset liittyvät kahteen tartuntaketjuun, jotka eivät liity toisiinsa.

Toisessa tapauksessa altistuneita on todettu yli 30, joista merkittävin osa liittyy yksityistilaisuuteen. Tapauksen osalta tartuntaketjun lähde on jäljitetty Uudellemaalle.

Toisen tartuntaketjun vuoksi yksi Jokioisten Miinan koulun luokka on asetettu karanteeniin. Tässä tartuntaketjussa altistuneita on todettu noin 30. Tämän artuntaketjun lähde on vielä epäselvä.

Tähän mennessä noin 10 altistunutta on todettu oireiseksi ja heidät kaikki on ohjattu näytteenottoon. Hyvinvointikuntayhtymä pitää erittäin todennäköisenä sitä, että jatkotartuntoja tullaan toteamaan lähipäivinä.

21.1.2021 klo 7.10: Parolan Panssariprikaatissa yli sata henkilöä altistunut koronavirustartunnalle

Parolan Panssariprikaatissa yhteensä 120 varusmiestä ja 10 henkilökuntaan kuuluvaa on altistunut koronavirustartunnalle.

Panssariprikaatin yhdellä varusmiehellä todettiin koronatartunta sunnuntaina. Tartunnan ilmenemisen jälkeen Panssariprikaatissa alotettiin välittömänä toimenpiteenä altistuneiden kartoitus.

Infektiolääkärin mukaan varusmies on altistanut muita tartunnalle 10.–15. tammikuuta välisenä aikana. Kaikki altistuneet varusmiehet ovat samasta yksiköstä ja osastosta. Heitä kontaktoidaan parhaillaan ja heidät tullaan asettamaan karanteeniin.

20.1.2021 klo 14.44: Kanta-Hämeessä seitsemän uutta korona-tartuntaa – viiden tartunnanlähde on epäselvä

Kanta-Hämeessä todettiin tiistaina seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Tapauksista neljä on Hämeenlinnan, kaksi Riihimäen ja yksi Forssan seudulta. Yhden tartunnan ketju johtaa ulkomaille ja toisen Uudellemaalle. Sen sijaan viiden potilaan kohdalla tartunnalähde on ainakin toistaiseksi epäselvä.

Mehiläisen omistamassa Ykköskoti Tulimäen asumispalveluyksikössä Hämeenlinnassa on asetettu tartunnan vuoksi karanteeniin kaksi työntekijää ja kaksi asukasta. Koko kolmekymmenen asukkaan yksikkö on asetettu vierailukieltoon ja järjestetään kaikille asukkaille sekä henkilökunnalle seulontatestausta.

Lisäksi hämeenlinnalaisessa Liivuoren päiväkodissa on koronatartuntojen takia asetettu ihmisiä karanteeniin.

20.1.2021 klo 14.39: Liivuoren päiväkodissa Hämeenlinnassa on todettu kaksi koronatartuntaa – lähes 80 on asetettu karanteeniin

Hämeenlinnalaisessa Liivuoren päiväkodissa on todettu kaksi koronatartuntaa. Karanteeniin on asetettu 63 lasta ja 16 henkilökuntaan kuuluvaa. Altistuminen on tapahtunut viime viikon lopulla, 13.–15. tammikuuta. Karanteeni kestää ensi viikon lopulle.

Varotoimenpiteenä päiväkodissa järjestetään tiloja tavallista väljemmin, ja tarpeettomia fyysisiä lähikontakteja vältetään. Toiminta järjestetään mahdollisuuksien mukaan niin, että ryhmiä ei sekoiteta tai yhdistetä.

– Meillä on ollut koko korona-ajan tilanne sellainen, että päiväkodin ryhmiä ei sekoiteta keskenään, kertoo Liivuoren päiväkodin johtaja Tiina Siren.

Liivuoren päiväkodissa on pyritty Sirenin mukaan tekemään ohjeistusten ja suositusten mukaan. Esimerkiksi aikuiset eivät tule sisälle, kun tuovat tai hakevat lapsensa hoidosta. Lisäksi päiväkotiin ei tulla sairaana.

Liivuoren päiväkodissa on kaikkiaan 200 lasta ja hieman alle 50 henkilökuntaan kuuluvaa.

19.1.2021 klo 16.21: Penkkarit siirtyvät, kaksi uutta tartuntaa

Lukion perinteiset penkinpainajaiset siirtyvät kevääseen koronarajoitusten takia.

Hämeenlinnassa ja Hattulassa penkkarit järjestetään 11.5. Rehtorien kokouksessa penkkaripäiväksi valikoitui näin vanhojen tansseja edeltävä päivä. Koronan vuoksi Hämeen lukiot ovat siirtäneet perinteisiä juhliaan kuten penkkareita ja vanhojen tansseja myöhempään ajankohtaan.

Maanantain 18.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista toinen on Hämeenlinnan seudulta ja toinen Riihimäen. Toinen tartunta on peräisin todennäköisesti pääkaupunkiseudulta ja toisen osalta jäljitystyö on vielä kesken.

19.1.2021 klo 11.15: Kanta-Hämeen pandemiaryhmä: Koronavirusvariantin nopean leviämisen takia suositukset tiukentuvat

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri, maakunnan pandemiaryhmän puheenjohtaja Sally Järvelä muistuttaa, että koronaepidemia on leviämisvaiheessa. Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan maakuntien on huolehdittava siitä, että epidemiatilanne palautuu mahdollisimman nopeasti kohti perustasoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauksen mukaisesti otetaan maakunnassa käyttöön kaikki leviämisvaiheen toimet täysimääräisesti. Esimerkiksi toisen asteen opetus siirtyy etäopetukseen tai hybridiopetukseen. Lisäksi yläasteet varautuvat siirtymään tarpeen vaatiessa etä- tai hybridiopetukseen. Kunnat sulkevat yleiset harrastetilat, myös lasten- ja nuorten harrastuksia koskien.

Toisen asteen etäopetussuosituksen osalta poikkeuksena on välttämätön lähiopetus, joka kattaa myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvat abiturientit. Alueellisen epidemiatilanteen perusteella Forssan seudulla suositetaan siirtymistä niin sanottuun hybridiopetukseen.

– Suositusten kiristämisellä pyrimme ostamaan aikaa etenkin siihen, että saamme haavoittuvimpien väestöryhmien rokotukset kattavalle tasolle. Arviolta helmikuun lopussa voisimme olla siinä tilanteessa. Ehdimme jo höllentää toisen asteen koulutuksen suositusta, mutta valitettavasti brittiläisen variantin noin 50–60 prosenttia suurempi tarttuvuus on sen tyyppinen uhka, että etäopetussuositus on syytä ottaa taas käyttöön ja sulkea jälleen sisäliikuntapaikkoja myös lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta, toteaa Sally Järvelä.

Nyt päätetyt suositukset ovat voimassa 15. helmikuuta asti, ja niiden jatkosta päätetään viimeistään helmikuun toisella viikolla. Sally Järvelä muistuttaa, että ministeriön ohjaus koskee myös Kanta-Hämeen naapurimaakuntia.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmän lisäsuositukset ja -toimet:

1) Toisen asteen opetus siirtyy etäopetukseen tai hybridiopetukseen.

 • Hämeenlinnan-Riihimäen seutu: vain välttämätön lähiopetus, mukaan lukien abiturientit ja erityisryhmät.
 • Forssan seutu siirtyy hybridiopetukseen ja pyrkii pieniin, ei keskenään vaihtuviin ryhmiin lähiopetuksen osalta.
 • Siirtymäaikaa kuluva viikko 3.

2) Yläasteet varautuvat siirtymään tarpeen vaatiessa etä-tai hybridiopetukseen. Yläasteilla kasvomaskien käyttö otetaan täysimääräisenä käyttöön ja maskeja jaetaan päivän aikana tarvittava määrä. Pyritään suosimaan kertakäyttöisiä maskeja. Oppilaita ohjataan ja opetetaan huolelliseen käsihygieniaan ja hygieeniseen maskinkäyttöön.

3) Kunnat sulkevat yleiset harrastetilat, myös lasten- ja nuorten harrastuksia koskien. Myös muut julkiset tilat ja virastot suljetaan tai niiden käyttöä rajataan mahdollisuuksien mukaan ja toiminnan luonne huomioiden. Avoinna olevissa julkisissa tiloissa huolehditaan, että saatavilla on maskeja ja mahdollisuus toteuttaa käsihygieniaa. Lasten ja nuorten harrastustoiminta sisätiloissa keskeytetään ja järjestäjiä vedotaan järjestämään mahdollinen ulkona tapahtuva toimintansa huolellisesti turvatoimia noudattaen ja alle 10 henkilön ryhmissä. Suositus ei ota kantaa OKM:n määritelmän mukaiseen kilpaurheilutoimintaan.

4) Vedotaan yksityisten harrastetilojen osalta toimijoita pidättäytymään täysimääräisesti ohjeistuksessa koskien kokoontumisia (alle 10 henkilöä) sekä käsihygienian ja maskien käytön osalta.

5) Kansalaisia suositellaan pidättäytymään kaikista ei-välttämättömistä ylimääräisistä kontakteista oman talouden tai työn ulkopuolella. Kaikkia Kanta-Hämeen alueella oleskelevia tai asuvia henkilöitä vedotaan hakeutumaan pienilläkin oireilla testaukseen viiveettä.

18.1.2021 klo 12.44: Hämeenlinnan Voutilakeskuksessa on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa

Hämeenlinnassa sijaitsevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä, Voutilakeskuksessa, on todettu 2 uutta koronatartuntaa.

Voutilakeskuksen Impivaaran asukkaat ja henkilöstö testattiin kolmannen kerran viime viikolla. Näytteissä todettiin kaksi uutta koronatartuntaa: yhdellä asukkaalla ja yhdellä työntekijällä.

Yhteensä Voutilakeskuksessa on nyt todettu 13 tartuntaa: kuudella asukkaalla ja seitsemällä työntekijällä. Seulontatestauksia jatketaan viikolla 3.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti, että sunnuntain aikana maakunnassa todettiin kaksi uuttaa koronatartuntaa, joista molemmat olivat Hämeenlinnan seudulta. Toinen tapauksista oli sairastunut karanteenin aikana. Toisen tartunnan lähde oli epäselvä.

Sairaanhoitopiirin mukaan Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidettavana neljä Covid-19-potilasta. Maakunnan terveyskeskusvuodeosastoilla ei ole hoidettavana koronapotilaita.

18.1.2021 klo 8.12: Kuusi uutta tartuntaa – hämeenlinnalaisella kuntosalilla mahdollinen altistuminen

Lauantaina 16. tammikuuta Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta koronavirustartuntaa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan tartunnoista neljä todettiin Riihimäen seudulla ja kaksi Hämeenlinnan seudulla. Kahden potilaan osalta tartunnan lähde on selvä, mutta neljän toistaiseksi epäselvä.

Sairaanhoitopiirin mukaan henkilöt, jotka ovat olleet Hämeenlinnan Raatihuoneenkadun kuntosali Fitness24Sevenillä maanantaina 11.1. kello 18–19 ja keskiviikkona 13.1. kello 17–18, ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle.

Heitä kehotetaan tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa ja hakeutumaan testiin, jos koronainfektion oireita ilmenee.

16.1.2021 klo 10.13: Yksi uusi tartunta

Kanta-Hämeessä todettiin yksi uusi COVID-19-tartunta eilen perjantaina.

Tartunta on peräisin Hämeenlinnan seudulta. Jäljitystyö on vielä kesken, sillä tartunta tuli tietoon myöhään perjantai-iltana.

Maakunnan tartuntojen kokonaismäärä on nyt 762. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä viisi koronapotilasta.

15.1.2021 klo 11.40: Pandemiaryhmältä uusia suosituksia maakuntaan

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä on laajentanut kasvomaskisuositustaan THL:n uuden ohjeistuksen mukaiseksi. Uusi suositus kattaa nyt kaikki yli 12-vuotiaat. Suositus on voimassa epidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen ajan.

Maakuntaryhmä suosittelee ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville abiturienteille ja näiden perheille kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen kirjoituksia, jotta mahdolliset altistumiset ja karanteenit eivät estäisi kirjoituksia.

Perinteiset penkinpainajaisjuhlat eli penkkarit sekä vanhojen tanssit suositellaan siirrettäviksi toukokuulle.

Kanta-Hämeessä todettiin torstaina kuusi uutta koronaviruatartuntaa. Tapauksista viisi on Hämeenlinnan seudulta ja yksi Riihimäen seudulta. Viisi tartuntaa liittyy aiemmin todettuihin tartuntaketjuihin ja yksi on epäselvä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa on tällä hetkellä hoidettavana viisi Covid-19-potilasta. Maakunnan sairaaloissa koronapotilaita ei ole hoidettavana.

14.1.2021 klo 10.46: Kanta-Hämeessäkin esiintyy herkemmin leviävää koronavarianttia

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri kertoo, että myös Kanta-Hämeessä on todettu joitakin ulkomailta peräisin olevia koronavirusvariantteja eli herkemmin tarttuvaa, muuntunutta virusta. Tapaukset ovat kuitenkin olleet yksittäisiä ja ne on pystytty rajaamaan hyvin.

Sairaanhoitopiirin mukaan maakunnassa ollaan edelleen vahvasti leviämisvaiheessa. Ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon ajalta on 55 tapausta 100 000 asukasta kohden. Todellisuudessa luku saattaa olla vieläkin suurempi, sillä testimäärät ovat edelleen olleet vähäisiä.

Positiivisten koronanäytteiden osuus testatuista on 2,9 prosenttia. Luku on suurin koronaepidemian aikana.

Keskiviikon 13.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kuusi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kolme on Hämeenlinnan seudulta ja kolme Riihimäen. Kaksi tartuntaa liittyy aiemmin tunnettuihin ketjuihin ja yksi tartunta mahdollisesti peräisin Uudeltamaalta. Loput ovat paikallisia, lähteeltään epäselviä tartuntoja, joita nyt siis jälleen myös Riihimäen seudulla.

Henkilöt, jotka ovat olleet Hämeenlinnan Piukat Paikat & Kovat Kundit -kuntosalilla torstaina 7.1 noin kello 15-16 tai sushiravintola Ajitossa 7.1 noin kello 17-17.30 välisenä aikana, ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa ja hakeutumaan testiin, jos koronainfektion oireita ilmenee.

13.1.2021 klo 17.15: Koronan vuoksi lukiot siirtävät perinnetapahtumiaan

Lukion vanhojen tansseja siirretään helmikuulta myöhemmälle kevääseen Kanta-Hämeessä. Koronarajoitusten takia Hämeenlinnan lukioissa tanssit on siirretty toukokuun puolivälin paikkeille. Samoin toimitaan Riihimäellä ja Forssassa. Janakkalan tanssipäivä on jo huhtikuussa.

Forssassa on jo päätetty siirtää myös penkkarit huhtikuulle. Lisää penkkaripäätöksiä tehdään ensi viikolla.

13.1.2021 klo 14.31: Viisi uutta tartuntaa, avantouintipaikkoja auki

Tiistain 12.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin viisi uutta COVID-19-tartuntaa. Kaikki uudet tapaukset ovat Hämeenlinnan seudulta ja liittyvät aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin. Kuitenkin vain yksi potilas on sairastunut karanteenin aikana.

Koronarajoituksia lievennetään eri puolilla Kanta-Hämettä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kaupungin valmiusjohtoryhmä päätti lieventää (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupungin verkkosivut) osaa ulkoilu- ja virkistyskohteiden rajoituksista. Hämeenlinnassa on avattu esimerkiksi yleisiä wc-tiloja ja avantouintipaikkojen pukutiloja. Myös Janakkalassa Liinalammen avantouintipaikan pukutilat avataan tänään. Pukutiloissa on kuitenkin noudatettava henkilömäärärajoituksia ja hygieniaohjeita.

Hämeenlinnan kaupunki tiedottaa, että vuoden ensimmäisellä viikolla sattunut koronaan liittyvä kuolemantapaus on tapahtunut Hämeenlinnan kaupungin hoivayksikössä.

12.1.2021 klo 13.36: Hämeenlinnassa käynnistellään Aimokoulun ja ARXin lähitoimintaa, nuorisotilat rajoitetusti käyttöön

Hämeenlinnassa on päätetty rajoituksista, jotka ovat voimassa 18.1.-31.1.2021 sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalla (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki). Esimerkiksi Aimokoulun ja ARXin lähitoiminta käynnistetään aluehallintoviraston määräysten rajoissa eli maksimissaan kymmenen hengen osallistujamäärällä.

Nuorisotilat otetaan käyttöön, mutta kävijämäärä rajataan enintään kymmeneen henkilöön kerralla ja tiloissa käytetään kasvomaskeja. Ryhmätoimintoja jatketaan verkossa.

Kirjastot ovat auki asiointiaikana, asiointiaika on enintään 15 minuuttia. Vain lainaus- ja palautusautomaatit ovat käytössä. Kirjastoautot kulkevat, mutta sisällä voi olla enintään kolme asiakasta kerrallaan.

12.1.2021 klo 11.47: Maanantaina todettu yksi uusi tartunta lentokenttätestissä

Maanantain 11.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin yksi uusi COVID-19-tartunta. Tapaus on Hämeenlinnan seudulla ja todettu lentokenttätestissä ulkomailta palaavalta potilaalta.

Sunnuntain 10.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 10 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista kahdeksan on Hämeenlinnan seudulta ja kaksi Riihimäen. Yksi tartunta on peräisin ulkomailta, yksi on epäselvä paikallinen tartunta ja loput liittyvät aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin.

11.1.2021 klo 10.33: Nummen yhtenäiskoulussa laaja karanteeni

Hämeenlinnassa on asetettu 133 oppilasta karanteeniin Nummen yhtenäiskoulusta. Yhdellä koulun oppilaalla on todettu koronatartunta. Altistuneet oppilaat on asetettu kotikaranteeniin 18.1.2021 saakka. Karanteeniin on asetettu koulun kaikki viidennet luokat sekä luokat 3C ja 3 D.

11.1.2021 klo 9.25 : Viikonlopun aikana uusia tartuntoja, osa ulkomailta palanneilta henkilöiltä

Kanta-Hämeessä on lauantaina todettu kuusi uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista neljä on Hämeenlinnan seudulla ja kaksi Riihimäellä. Yksi tartunnoista on perheen sisäinen jatkotartunta ja viisi on todettu ulkomailta palanneilta henkilöiltä.

Sairaanhoitopiirikohtaiset testaus- ja tartuntamäärät ja muut tilastot päivittyvät tartuntatautirekisteristä THL:n karttasovellukseen (siirryt toiseen palveluun) muutaman päivän viiveellä. THL:n ja Kanta-Hämeen tilastot eroavat toisistaan jonkin verran potilaiden vakituisiin asuinpaikkakuntiin liittyen ja tilastojen päivityksissä voi joskus olla merkittävää viivettä. Ajankohtaisimman tiedon löydät KHSHP:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

9.1.2021 klo 13:38: 17 uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä todettiin 17 uutta COVID-19-tartuntaa eilen perjantaina. Uusista tartunnoista 16 on Hämeenlinnan, yksi Forssan seudulta.

Kolme tapausta liittyy matkailuun maakunnan ulkopuolelle, viisi aiemmin tunnettuihin tartuntaketjuihin ja kahdessa tartunnassa lähde on epäselvä mutta paikallinen. Loppujen tartuntojen osalta jäljitystyö on vielä keksen.

Maakunnassa on todettu yhteensä 727 koronatartuntaa. Kanta-Hämeen keskussairaalassa on hoidossa viisi koronapotilasta.

8.1.2021 klo 15.48: Paluu lähiopetukseen ja lasten harrastuksiin

Toisen asteen opetus siirtyy lähiopetukseen Kanta-Hämeessä. Maakunnan pandemiaryhmä suosittaa, että lähiopetukseen palataan oppilaitoksille sopivaan tahtiin. Esimerkiksi Koulutuskuntayhtymä Tavastian oppilaitokset palaavat lähiopetukseen 18.1. ja Janakkalan ja Riihimäen lukiot jo 11.1.

Lisäksi lasten ja nuorten harrastaminen tulee mahdolliseksi myös sisäliikuntatiloissa enintään kymmenen hengen ryhmissä. Erilaisia suosituksia koronaepidemian hillitsemiseksi jää yhä voimaan tammikuun loppuun.

Kanta-Hämeen pandemiaryhmä halusi siirtää suositukset samaan rytmiin aluehallintoviraston suositusten kanssa, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri Juhani Grönlund.

– Maakuntaryhmä pohtii jälleen suositusten jatkamista hyvissä ajoin ennen kuun vaihtumista.

Grönlundin mukaan koronaviruksen ilmaantuvuus on maakunnassa ollut selkeästi laskussa. Tilanne on silti vielä hyvin epävarma joulun ja vuodenvaihteen pyhien jälkeen, sillä myös testausmäärät ovat puolittuneet.

8.1.2021 klo 11.16: Kaksi uutta tartuntaa ja mahdollinen altistuminen hämeenlinnalaisella kuntosalilla

Kanta-Hämeessä todettiin torstaina 7. tammikuuta kaksi uutta koronavirustartuntaa. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan molemmat tapaukset ovat Hämeenlinnan seudulta. Toinen tapauksista on epäselvä paikallinen tartunta ja toisen osalta jäljitystyö on vielä kesken.

Lisäksi sairaanhoitopiiri kertoo, että henkilöt, jotka ovat olleet Hämeenlinnan Fitness24Seven Kävelykatu -salilla keskiviikkona 30. joulukuuta noin kello 18–20 välisenä aikana, ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan huolellisesti terveydentilaansa ja hakeutumaan testiin, jos koronainfektion oireita ilmenee.

7.1.2021 klo 10.26: Kuolemantapaus ja keskiviikkona todettu 11 uutta tartuntaa Hämeenlinnan seudulla

Kanta-Hämeessä on todettu yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus. Sairaanhoitopiiri ei jatkossa tiedota menehtymisen tarkkaa ajankohtaa yksityisyydensuojan vuoksi.

Maakunnassa koronaan liittyviä kuolemia on nyt todettu seitsemän.

Keskiviikon 6.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 11 uutta COVID-19-tartuntaa. Kaikki tapaukset ovat Hämeenlinnan seudulta. Potilasta yksi on sairastunut karanteenin aikana ja seitsemän tartuntaa on pystytty jäljittämään aiemmin tunnettuihin ketjuihin. Neljän tartunnan osalta jäljitys on vielä kesken.

Hämeenlinnan kaupungin kotihoidossa yksi henkilöstöön kuuluva on todettu COVID-19-positiiviseksi 5.1 ja hänet on asetettu tartuntatautilain mukaiseen kotieristykseen. Altistuneita asiakkaita on yhteensä 22 Rengon, Keinusaaren ja Lammin kotihoidossa. Heidät on kontaktoitu puhelimitse 5.1. ja asetettu kotikaranteeniin. Altistuneita työntekijöitä on yksi ja hän on kotikaranteenissa.

Tiistain 5.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin 13 uutta COVID-19-tartuntaa. Tapauksista yksi on Riihimäen seudulta, loput Hämeenlinnan. Potilaista neljä on sairastunut karanteenin aikana ja viidellä tartuntaketju on tiedossa. Kahden osalta jäljitys on vielä kesken, mutta kahden osalta tartunta on paikallinen epäselvä tartunta. Sairastuneissa on nyt myös ikäihmisiä, joiden tartunnanlähde on epäselvä. Lisäksi oireita oli usealla potilaalla ollut jopa yli viikon ennen kuin he olivat olleet yhteydessä terveydenhuoltoon.

5.1.2021 klo 14.00: Kokoontumisrajoitukset jatkuvat tammikuun loppuun

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt, että kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisällä ja ulkona on kielletty tammikuun loppuun Kanta-Hämeessä. Päätös jatkaa jo joulukuun 2020 alusta asti voimassa olleita kokoontumisrajoituksia.

Aluehallintovirasto suosittele painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää. Kanta-Hämeessä koronaepidemia on edelleen leviämisvaiheessa.

Maanantain 4.1. aikana Kanta-Hämeessä todettiin kolme uutta COVID-19-tartuntaa. Kaikki tapaukset ovat Hämeenlinnan seudulta, ja yksi potilaista on sairastunut karanteenin aikana ja kahden tartunnanlähde on epäselvä.

4.1.2021 klo 13.11: Hoivayksiköiden koronarokotukset alkavat Kanta-Hämeessä ensi viikolla

Koronarokotukset käynnistyvät Kanta-Hämeen ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä ensi viikolla. Yhden viikon aikana rokotetaan reilut neljä ja puoli sataa ihmistä.

Tämän jälkeen rokotukset laajenevat yli 75-vuotiaisiin. Tämän riskiryhmän rokotusten arvioidaan käynnistyvän tammi-helmikuun vaihteessa.

Muiden riskiryhmien rokottamisen aikataulu riipuu siitä, miten rokotetta Kanta-Hämeeseen saadaan. Maakunnan väestön rokottamisesta tullaan informoidaan laajasti, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Järvelä.

Viime torstaina aloitetut rokotukset keskussairaalassa onnistuivat hyvin eikä rokotteen saajille tullut reaktioita.

4.1.2021 klo 10.12: Sunnuntaina Kanta-Hämeessä ei todettu uusia tartuntoja

Sunnuntain 3. tammikuuta aikana Kanta-Hämeessä ei todettu yhtään uutta koronavirustartuntaa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin mukaan testimäärät ovat kuitenkin juhlapyhien aikana olleet vielä normaalia vähäisempiä ja juhlapyhien aikana on voinut altistua tartunnalle. Sairaanhoitopiirin mukaan koronatestiin kannattaa hakeutua matalalla kynnyksellä.

Kanta-Hämeessä on nyt todettu yhteensä 681 Covid-19-taruntaa.

4.1.2021 klo 7.33: Vuodenvaihteessa maakunnassa todettiin 17 uutta tartuntaa

Kanta-Hämeessä todettiin vuodenvaihteessa, 31.12.–2.1. välisenä aikana, 17 uutta koronavirustartuntaa.

Tapauksista kuusi liittyy Hämeenlinnan Voutilakeskuksen Impivaaran yksikön tartuntaketjuun. Hämeenlinnan kaupunki tiedotti keskiviikkona, että Impivaaran yhdellä asukkaalla ja yhdellä työntekijällä on todettu koronatartunta.

Impivaaran kaikki työntekijät ja asukkaat testattiin 30. joulukuuta. Näytteissä todettiin kuusi uutta koronatartuntaa: kolmella asukkaalla ja kolmella työntekijällä.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri tiedotti sunnuntaina, että Voutilakeskuksen tartuntojen lisäksi todetuista tapauksista kaksi on Riihimäen seudulta ja loput Hämeenlinnasta.

KHSHP:n mukaan tartunnalle on mahdollisesti voinut altistua Hämeenlinnassa seuraavissa paikoissa:

 • Pub Wiljamissa lauantaina 26.12. noin kello 14–20, sunnuntaina 27.12. kello 19–22 ja tiistaina 29.12. kello 14–22 välisenä aikana.
 • Ravintola Voudin kellarissa lauantaina 26.12 kello 20–21 välisenä aikana.

Lue tästä aiemmat koronauutiset Kanta-Hämeestä.

Lähteet: .

Lue seuraavaksi