1. yle.fi
 2. Uutiset
 3. koronavirus

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Päijät-Hämeessä: ravintolat rajoitetusti auki maanantaista alkaen, 28 prosenttia on rokotettu

Päivitämme tähän artikkeliin uusimmat tiedot koronaviruksesta Päijät-Hämeessä.

koronavirus
Suojavarusteisiin sonnustautunut sairaanhoitaja ottaa näytettä autossa istuvan henkilön nenästä koronatestipisteellä.
Sairaanhoitaja ottaa koronanäytettä Lahdessa Mehiläisen drive in -näytteenottopisteellä.Mika Halme / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kasvomaskisuositukset: (päivitetty 15.01.)

 • Yleinen kasvomaskin käyttösuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita
 • Kasvomaskin käyttöä ei edellytetä henkilöiltä, jotka eivät voi terveydentilansa vuoksi maskia käyttää

Maskia suositellaan käytettäväksi muun muassa seuraavissa tilanteissa:

 • Kaikissa julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, yleisötilaisuuksissa ja joukkoliikenteessä
 • Kouluissa maskin käyttöä suositellaan kuudesluokkalaisista alkaen, toisen asteen oppilaitoksissa sekä korkeakouluissa
 • Koronatestiin hakeutuessa ja ennen ja kodin ullkopuolella liikuttaessa ennen testituloksen valmistumista
 • Tarkemmat suositukset löydät hyvinvointiyhtymän sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Tartuntatilanne maakunnassa:

 • Päijät-Hämeessä on todettu yhteensä 2 477 koronavirustartuntaa. Testejä on tehty 103 435. (Päivitetty 17.4.)
 • Sairaalahoidossa on kahdeksan koronapotilasta, joista on kaksi on tehohoidossa. (Päivitetty 17.4.)
 • Maakunnassa 11 ihmistä on menehtynyt tautiin. (Päivitetty 20.3.)

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

17.4.2021 klo 13.52 10 uutta tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui kymmenen uutta koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronapotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu perjantaihin mennessä yhteensä 2 477. Koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 103 435.

16.4.2021 klo 12.13 Ravintoloihin rajattu määrä asiakkaita

Hallitus on päättänyt uusista maanantaina voimaan astuvista ravintolarajoituksista. Kireimmät rajoitukset koskevat alueita, joilla on pahin epidemiatilanne.

Päijät-Hämettä koskevat tiukimmat rajoitukset. Epidemian leviämis- ja kiihtymisalueilla alkoholin tarjoilu loppuu kello 17. Anniskelupaikat, kuten baarit, pubit ja yökerhot voivat olla auki kello 18:aan, ruokaravintolat ja kahvilat sulkevat ovensa kello 19.

Anniskeluravintoloihin voidaan ottaa kolmannes normaalista asiakasmäärästä, ruokapaikkoihin puolet. Asiakkaat on ohjattava ravintolan sisätiloissa istumaan paikoillaan. Tanssiminen ja karaoke ovat kiellettyjä.

16.4.2021 klo 12.07 Yli 16-vuotiaista lähes kolmannes rokotettu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui torstaina 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Lahdessa Kierrätyskeskus Patinassa 8. huhtikuuta klo 16–17 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Yhtymän alueen vähintään 16-vuotiaista asukkaista on rokotettu koronaa vastaan nyt 28 prosenttia.

15.4.2021 klo 12.39 Keskiviikolta 13 tartuntaa

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin keskiviikkona 13 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

14.04.2021 klo 12.34 Ajanvaraus auki koko kakkosriskiryhmälle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin tiistaina 32 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 10 koronaviruspotilasta, joista 2 on tehohoidossa.

Lahden kaupunginsairaalan pääaulassa 8. huhtikuuta klo 10.00–11.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on laajentanut koronarokotuksia koskemaan koko riskiryhmää 2. Ryhmän ajanvaraus avattiin keskiviikkona.

13.04.2021 klo 12.48 Tapausmäärä pysynyt maltillisena

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 19 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 410 ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 101 285.

12.04.2021 klo 12.16 Uusi testauskäytäntö saattaa vaikuttaa tapausmääriin

Varmistettujen koronatartuntojen määrä kasvoi edellisviikosta Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Koronatapauksia ilmeni viime viikolla 170, kun edellisellä viikolla lukema oli 160.

Otettujen koronanäytteiden määrä on pysynyt pari viime viikon aikana samana. Positiivisten osuus testatuista on pysynyt huomattavan korkealla, 5,3 prosentissa.

Viime viikosta alkaen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on testattu kaikki karanteeniin asetetut. Koronatapausten määrän kasvu viikkotasolla voi yhtymän arvion mukaan johtua osittain siitä.

Viikolta 11 otetuista, tarkempiin tutkimuksiin laitetuista koronanäytteistä kaikki olivat muunnosviruksia. Sekvensoiduista näytteistä 19 osoittautui brittimuunnokseksi ja yksi Etelä-Afrikan muunnokseksi.

Tartunnanlähde oli selvillä 74 prosentilla viime viikon koronatapauksista. Samassa taloudessa asuvilla todettiin 90 jatkotartuntaa. Ulkomailta oli peräisin kolme tartuntaa. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli viisi, kouluissa tartuntoja tapahtui kaksi. Yksityisistä ystävien tai sukulaisten tapaamisista seurasi 21 jatkotartuntaa.

Karanteeniin asetettiin hyvinvointiyhtymän alueella viime viikon aikana 729 henkeä koronalle altistumisen vuoksi. Alueen vähintään 16-vuotiaista on rokotettu koronaa vatsaan nyt 25 prosenttia.

Sunnuntaina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 14 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

10.04.2021 klo 09.49 Uusi päiväkohtainen ennätys nyt 56 tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin 56 uutta koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Se on koko epidemia-ajan korkein päiväkohtainen luku.

Viime päivien tartuntaluvut ovat selvästi odotuksia korkeammat, yhtymän tiedotteessa todetaan. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronapotilasta, joista kolme vaatii tehohoitoa.

Tartuntoja on todettu yhteensä 2 366. Näytteitä on otettu hieman yli 100 000.

09.04.2021 klo 12.49 Torstaina varmistui 12 uutta koronatartuntaa ja perjantaina aamupäivällä 12 lisää

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu torstaina 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 10 koronaviruspotilasta - heistä kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 2 310, ja koronavirusnäytteitä on otettu 99 685. Tänään perjantaina on varmistunut jo 12 uutta tapausta.

Vähintään 16-vuotiaista päijäthämäläisistä on rokotettu nyt 23 prosenttia. Rokotteita on annettu yhteensä 43 638 ja 41 445 henkilöä on saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Viime viikon torstaina klo 10.15–10.45 Aleksanterinkadun Fimlabin näytteenottopisteessä asioineet ovat voineet altistua koronalle. Pisteessä asioineita kehotetaan hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

Liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu Päijät-Hämeessä 28. huhtikuuta asti. Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään jatkopäätöksen, jolla tiloja suljetaan Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla.

Koronakoordinaatioryhmän arvioin mukaan tilojen suljettuna pitäminen on edelleen välttämätöntä. Päätös tulee voimaan heti, kun nykyisen päätöksen voimassaolo päättyy, eli 14. huhtikuuta.

08.04.2021 klo 13.02 Toiseksi korkein päivittäistartuntojen määrä – 42 tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 42 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 10 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 298, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 99 225.

07.04.2021 klo 12.20 Tartuntojen määrä laskee hiljalleen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 16 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 256, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 98 498.

06.04.2021 klo 13.05 Koronatartuntoja nyt paljon kotioloissa – tartuntojen määrä hitaassa laskussa

Koronatartunnat vähentyvät Päijät-Hämeessä, mutta hitaasti. Viime viikolla uusia tartuntoja varmistettiin 160, kun edellisellä viikolla tartuntoja oli yhteensä 169. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan uusien tartuntojen määrä on edelleen korkea.

Koronavirustestejä viime viikolla otettiin päivittäin keskimäärin 437, mikä on selvästi vähemmän kuin sitä edeltäneelle viikolla. Positiivisten näytteiden osuus testatuista on poikkeuksellisen korkea, yli 5 prosenttia. Maanantaina Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin 19 uutta koronatartuntaa. 13 potilasta on sairaalahoidossa ja heistä kaksi teho-hoidossa.

Tartunnan lähde on tiedossa 75 prosentissa tapauksista. Tartuntoja tapahtuu nyt paljon kotiolosuhteissa - viime viikolla samassa taloudessa asuvilla todettiin 68 jatkotartuntaa. Kouluissa tartuntoja oli 21 ja työpaikalla kolme.

Lahdesta Asikkalaan 1.4. klo 17–17.30 linja-autolla kulkeneet ovat voineet altistua koronalle. Matkustajia kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos vähäisiäkään oireita ilmenee.

01.04.2021

Hallituksen esitys painottaa rokotuksia pahimmille koronaepidemia-aluille saattaisi laskea jonkin verran rokotemääriä Päijät-Hämeessä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän rokotusasioista vastaava Kimmo Kuosmanen arvioi, etteivät vaikutukset alueella olisi kuitenkaan kovin rajut. Voit lukea aiheesta lisää täältä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin keskiviikkona 34 uutta koronavirustartuntaa. Päijät-Hämeen sote-yhtymä muistuttaa, että koronavirustestien näytteenottopisteet ovat avoinna myös kaikkina pääsiäisen päivinä.

Lieväoireistenkin on syytä varata testiaika omaolo.fi -palvelusta tai soittamalla numerosta 116 117.

31.03.2021 klo 12.23 Tehohoidossa ei yhtään koronapotilasta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui eilen 26 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhdeksän koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 2 103, ja koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 95 626.

30.3.2021 klo 11.51 Uusia tartuntoja 17

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui maanantaina 17 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja oli eiliseen mennessä todettu alueella yhteensä 2 077. Koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 95 223.

29.3.2021 klo 12.12 Tartuntamäärien lasku ei vielä vaikuta rajoituksiin

Koronatartuntojen määrä on laskenut Päijät-Soten alueella. Yhtymän mukaan uusia koronatartuntoja todettiin viime viikolla kaikkiaan 169, kun edellisellä viikolla lukema oli 211.

Koronan ilmaantuvuus on kuitenkin vielä poikkeuksellisen suuri sote-yhtymän alueella. Koronayhteystyöryhmä arvioi rajoitustilannetta maanantaina, mutta yhtymän mukaan on jo selvää, että rajoituksia ja suosituksia ei voi höllentää lähiviikkoina.

Linja-autolla numero 1 Jalkaranta–keskusta välillä 23. maaliskuuta klo 13.30–14.00 ja linja-autolla numero 1M keskusta–Jalkaranta välillä 23. maaliskuuta klo 14.50–15.20 kulkeneet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Myös Lahden Liipolassa Nipan Best Cafessa 25. maaliskuuta klo 06–14 ja 26. maaliskuuta klo 06–14 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina linja-autoissa matkustaneita sekä kahvilassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

27.03.2021 klo 09.30 Uusia tartuntoja 14

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella vaimistettiin 14 uutta koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 2 014. Koronavirusnäytteitä on otettu kaikkiaan 94 167.

Lahdessa kuntosali GOGO Express Mukkulassa 23. maaliskuuta kello 06.30–07.40 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

26.03.2021 Uusia tartuntoja 27

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin torstaina 27 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja oli todettu alueella torstaihin mennessä kaikkiaan 2 000. Koronarokotteen on saanut 18,4 prosenttia yli 16-vuotiaista sote-yhtymän alueen asukkaista.

Yhtymässä on tehty pandemian aikana yhteensä noin 13 200 karanteeni- ja eristyspäätöstä. Tänä vuonna niitä on tehty noin 4 650.

Eristyspäätös tehdään varmennetun koronatartunnan saaneelle ja karanteenipäätös koronalle altistuneelle. Yhdestä tartunnasta on keskimäärin seurannut kuusi altistusta. Päätöksien tekemisessä ei ole tällä hetkellä ylimääräisiä viiveitä, kertoo PHHYKY tiedotteessaan.

25.03.2021 Tartuntojen määrä jatkuu korkeana

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 30 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 973, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 93 076 koronavirusnäytettä.

24.03.2021 klo 13.40 Eniten tartuntoja esiintyy koululaisten ikäryhmistä työikäisiin – etäkoulusuositusta jatkettiin pääsiäisen yli

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 38 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 13 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 943, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 92 432 koronavirusnäytettä.

Eniten tartuntoja esiintyy koululaisten ikäryhmistä työikäisiin. Maaliskuun luvuissa vähiten tartuntoja on todettu pikkulapsista alakouluikäisiin sekä yli 70-vuotiailla.

Päijät-Hämeen kunnat ja hyvinvointiyhtymä päättivät tänään jatkaa yläkoulujen ja toisen asteen opetuksen etäkoulusuositusta 5. huhtikuuta asti.

23.03.2021 klo 13.06 Virusmuunnokset tavallisin koronaviruksen muoto

Virusmuunnokset ovat yleisin koronan muoto Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella. Osa positiivisista koronanäytteistä lähetetään jatkoselvitykseen koronavirusmuunnosten havaitsemiseksi.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen 14 näytteestä on varmistunut yksi Etelä-Afrikan muunnos, seitsemän brittimuunnosta ja kuusi alkuperäistä koronaviruskantaa. Näytteet on otettu helmikuun lopussa.

Tämä vahvistaa aiempaa tietoa siitä, että virusmuunnokset ovat alueella tavallisin koronaviruksen muoto.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 905, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 91 865 koronavirusnäytettä.

22.03.2021 klo 13.30 Viime viikolla yli 200 todettua tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin viime viikolla ennätysmäärä koronavirustartuntoja, 211 kappaletta. Edellinen viikkoennätys oli edeltävältä viikolta, silloin tartuntoja todettiin 171 kappaletta.

Päijät-Hämeen alueen koronayhteistyöryhmä päätti jatkaa suurinta osaa aluetta koskevia rajoituksia.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa. Viime viikolla siirrettiin kaksi koronaa sairastavaa tehohoidon potilasta Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Koronalle altistumisen vuoksi karanteeniin määrättiin viime viikolla 1 279 henkilöä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 891, ja yhtymä oli ottanut kaikkiaan 91 238 koronavirusnäytettä. Positiivisten näytteiden osuus Fimlabissa tutkituista näytteistä oli 4,7 prosenttia viime viikon aikana.

Viime viikolla tartunnanlähde oli tiedossa 71 prosentissa tartunnoista. Tunnetuista tartunnanlähteistä samassa taloudessa tapahtui 87 tartuntaa, työpaikalla 13, päiväkodissa 6, koulussa 13 ja harrastuksissa 2 tartuntaa. 27 tartuntaa jäljitettiin yksityisiin tapaamisiin tai yksityistilaisuuksiin.

20.3.2021 klo 13.19 Satojen rokotus viivästyy Päijät-Hämeessä

Astra Zenecan rokotusaikoja perutaan myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella THL:n perjantaina antaman ohjeen mukaisesti.

Korvaavaa aikaa ei saa vielä ensi viikolle, koska ylimääräisiä rokotteita ei ole, johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen sanoo. Niemisen mukaan Astra Zenecalla rokotettavien määrä olisi ollut yhtymän alueelle ensi viikolla pieni, satoja henkilöitä.

– Jos rokottaminen jatkuu normaalisti ensi viikon jälkeen, tämä ei ole kokonaisuuden kannalta iso asia, Nieminen toteaa.

Yhtymä tiedottaa Astra Zenecan rokotteen keskeyttämisen vaikutuksista tarkemmin maanantaina.

20.3.2021 klo 12.30 11:s tartunnan saanut kuoli

Koronaan sairastunut potilas menehtyi Päijät-Hämessä, hyvinvointiyhtymä tiedottaa. Yhteensä 11 koronatartunnan saanutta on menehtynyt alueella koko epidemian aikana. Yksityisyydensuojaan littyvistä syistä yhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää.

Hyvinvointiyhtymän mukaan eilen perjantaina varmistettiin 28 uutta COVID-19-tartuntaa. Sairaalahoidossa on 14 koronapotilasta, joista neljä on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 834. Näytteitä on otettu yhteensä 90 427.

Koronalle on voinut altistua linja-autossa 70 välillä Heinola–Lahti torstaina 11. maaliskuuta kello 6.30–7.30 ja perjantaina 12. maaliskuuta kello 6.30–7.30. Samoin koronalle on voinut altistui Lahti–Heinola välillä 11. maaliskuuta kello 15–17 ja 12. maaliskuuta kello 14–15.

Bussimatkoilla mukana olleita kehotetaan hakeutumaan koronatestiin vähäisistäkin oireista.

19.3.2021 klo 12.03 Jälleen kymmeniä uusia tartuntoja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui torstaina 41 uutta koronavirustartuntaa. Perjantaina COVID-19 tapauksia oli puoleen päivään mennessä varmistunut aluella jo 25.

Lahdessa Petsamonkadulla, Metsäkankaan Kotipizzassa 7. maaliskuuta klo 15–16 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Joka kuudes Päijät-Soten vähintään 16-vuotiaasta asiakkaasta on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen. Yhtymä toivoo, että ikääntyneiden rokotuskattavuus nousee vielä, ja vetoaa vanhusten läheisiin, jotta he auttaisivat sähköisessä ajanvarauksessa.

18.3.2021 klo 11.53 Keskussairaalan kapasiteetti riittää potilassiirtojen ansiosta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin eilen 32 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 koronaviruspotilasta, heistä kaksi on tehohoidossa.

Keskussairaalan teho-osastolta on siirretty tällä viikolla neljä potilasta yliopistosairaaloiden (HYKS ja Tays) teho-osastoille, heistä yksi oli koronapotilas.

Tämän johdosta keskussairaalan normaalia toimintaa on jouduttu supistamaan vain vähän. Sovittuja leikkausaikoja ei ole toistaiseksi jouduttu siirtämään tällä viikolla.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 765, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 89 223 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

18.3.2021 klo 11.16 Koko väestön rokotukset lähestyvät

Päijät-Sote arvioi koko väestön koronarokotusten alkavan huhtikuun lopussa. Tämän hetken arvion mukaan kaikki halukkaat saisivat ensimmäisen rokotteen viimeistään heinäkuussa.

Aikoja näihin rokotuksiin ei voi kuitenkaan vielä varata. Kun koko väestön laajuiset rokotukset alkavat, työterveyshuollon asiakkaat saavat rokotuksensa ensisijaisesti työterveyshuollon kautta.

17.3.2021 klo 15.45 Avi rajoittaa huomisesta alkaen tilojen käyttöä

Yksityisten ja julkisia tilojen aukioloa rajoitetaan edelleen huomisesta alkaen Päijät-Hämeessä aluehallintoviraston määräyksellä.

Määräys on annettu, koska koronatilanne on pahentunut alueella selvästi, ja se pohjautuu tartuntatautilakiin. Sulkeminen koskee muun muassa erilaisia sisäliikuntatiloja ja pukuhuoneita, sisäleikkipaikkoja sekä tiloja, joissa harrastetaan ryhmissä tanssia, laulua tai teatteria.

Aluehallintoviraston päätös velvoittaa toimijoita sulkemaan tilansa. Sisätiloja voi kuitenkin mahdollista käyttää, jos niissä on samanaikaisesti enintään kymmenen asiakasta tai osallistujaa.

17.3.2021 klo 12.26 Altistumisia Lahdessa ja Heinolassa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin tiistaina 15 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 16 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Epidemian leviämisvaihe jatkuu. Keskiviikkona varmistui jo puoleen päivään mennessä 17 uutta koronatapausta Päijät-Soten alueella.

Lahdessa Kuntosali Fressi 24h Ankkurissa 10. maaliskuuta klo 17–18, Joutjärven Palloilukeskuksessa 11. maaliskuuta klo 17.30–19.00 ja Forever Lahti kuntosalilla 13. maaliskuuta klo 14–15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Heinolassa Kädentaitajien Elämyspuodissa 10. maaliskuuta klo 13.30–17.00 ja 12.3. klo 10–14.30 sekä Suomalaisessa kirjakaupassa 11. maaliskuuta klo 11–14 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Kyseisinä aikoina paikoilla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Soittomäärät Päivystysavun numeroon 116117 ovat lisääntyneet ja palvelu on ruuhkainen.

16.03.2021 klo 13.30 Päivystysavun numero on ruuhkautunut

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 38 uutta koronavirustartuntaa. Tämä on toisiksi suurin päivittäinen tartuntamäärä.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 15 koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut. Palvelu on tarkoitettu vain äkillisiin sairastumisiin ja koronatesteihin hakeutumista varten.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 718, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 87 843 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

15.03.2021 klo 13.40 Keskussairaalan normaalia toimintaa valmistaudutaan supistamaan

Päijät-Soten alueella todetiin viime viikolla uusia koronatartuntoja 171 kappaletta. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan viime viikko oli koronaepidemian tähän mennessä hankalin.

Tällä hetkellä sairaalahoidossa on koronaviruksen takia kaikkiaan 17 potilasta, joista kolme on tehohoidossa. Keskussairaalan normaalia toimintaa valmistaudutaan supistamaan, jotta koronapotilaat voidaan hoitaa. Koronaa sairastavien määrä on edelleen kasvussa, mikä ennakoi sairaalahoidon ja tehohoidon tarpeen kasvua vielä nykyisestä lähiviikkojen aikana.

Tartunnanlähde oli tiedossa 63 prosentilla viime viikolla todetuista koronatapauksista. Tuntemattomasta lähteestä tartunnan saaneiden määrä kolminkertaistui edellisestä viikosta.

Saman talouden sisällä tulleita tartuntoja todettiin 64. Työpaikoilta tulleita tartuntoja oli 5, kouluista 3. Ravintolaan liitettyjä jatkotartuntoja varmistui 3 kappaletta. 25 tartuntaa todettiin yksityisistä tapaamisista ystävien ja sukulaisten välillä.

Tartuntoja on tapahtunut näissä turvallisiksi koetuissa oireettomien henkilöiden tapaamisissa nyt selvästi enemmän kuin aikaisemmin. Koko yhtymän alueella on syytä välttää tapaamisia muiden kuin omaan ruokakuntaan kuuluvien välillä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu eiliseen mennessä yhteensä 1 680, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 87 072 koronavirusnäytettä. Viimeisen viikon aikana on päivittäin vastattu keskimäärin 471 koronavirustulosta.

Vähintään 16-vuotiaista 14,7 prosenttia on nyt saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla rokotuksia annetaan noin 4 400.

Arvioiden mukaan maaliskuun loppuun mennessä on rokotettu jo 21 prosenttia väestöstä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella.

13.3.2021 klo 12:58 Uusi synkkä päiväennätys: 50 tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu 50 koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Määrä on pandemian ajan suurin päiväkohtainen tartuntaluku. Toiseksi korkein luku on 35 tartuntaa marraskuun lopulta.

Johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan maakunnassa eletää nyt hyvin tärkeitä päiviä ja viikkoja taudin holtittoman leviämisen suhteen.

– Luvut ovat nousseet viime päivinä lähes pystysuorasti. Tartuntoja tulee laajasti eri ikäryhmissä ja monessa kunnassa. Näillä tartuntaluvuilla olisimme Helsingin kanssa samassa sarjassa, Nieminen toteaa tiedotteessa.

Niemisen mukaan ruokakunnan ulkopuolisia kontakteja tulee nyt välttää ja testiin hakeutua mahdollisimman varhain oireiden alettua.

12.3.2021 klo 14.26 Sote-yhtymä varautuu muun toiminnan karsimiseen

Päijät-Sote nostaa valmiuttaan heikentyneen koronavirustilanteen takia. Valmiuden nosto mahdollistaa kiireettömän toiminnan vähentämisen, jos työvoimaa tarvitaan jatkossa enemmän koronaviruspotilaiden hoitoon.

Johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan jo kahden tai kolmen koronapotilaan lisäys teho-osastolle johtaa joidenkin leikkausten lykkäämiseen. Tehohoidossa on ollut muutenkin hoitajavajetta, ja osastolla jokainen potilas tarvitsee monta hoitajaa.

12.3.2021 klo 12.05 Kymmeniä uusia tartuntoja, kuntosalilla altistumisvaara

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin torstaina 31 koronavirustartuntaa. Perjantaina tartuntoja oli varmistunu jo ennen puolta päivää 18. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 11 koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Brittivariantti näyttää olevan jo hallitseva virusmuoto alueella. Suoraan sairaalahoitoon tulee koronaviruspotilaita, joilla ei ennen hoitoon hakeutumista ole edes todettu tartuntaa.

Lahdessa Kuntokeskus K&M:ssä 8. maaliskuuta klo 11–13 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana paikalla asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

11.2.2021 klo 13.38 Epidemiassa kiihtymisen merkkejä

Koronaepidemia näyttää kiihtyvän Päijät-Hämeessä. Keskiviikon aikana varmistui 20 koronatapausta, mutta hyvinvointiyhtymä kertoi torstaiaamupäivään mennessä tietoon tulleen jo 17 uutta varmistettua tartuntaa.

Viime päivien aikana Heinolassa on todettu 12 uutta koronavirustartuntaa. Suurimmassa osassa tapauksista ei tiedetä, mistä tartunta on tullut.

Lahdessa Rautatienkadulla Ravintola Hanhenpojassa 3. maaliskuuta klo 14–16, 4. maaliskuuta klo 14–16, 6. maaliskuuta klo 17–20 ja 7. maaliskuuta klo 14–15.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Myös Aleksanterinkadulla Ravintola Oldissa 6. maaliskuuta klo 20.00–22.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Lisäksi Rautatienkadulla Ravintola Pataässässä 6. maaliskuuta klo 19.30–23.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Ravintolassa on asioinut kyseiseen aikaan kaksi koronapositiivista henkilöä.

Hyvinvointiyhtymä kehottaa kyseisinä aikoina ravintoloissa asioineita seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

10.03.2021 klo 12.25 Testeihin hakeudutaan viiveellä

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kolme on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 539, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 84 497 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Päijät-hämeen hyvinvointiyhtymä muistuttaa siitä että koronatestiin tulisi hakeutua mahdollisimman nopeasti oireiden ilmetessä. Tämä on yhtymän mukaan tärkeää jotta jatkotartuntoja pystytään ehkäisemään mahdollisimman tehokkaasti.

Viimeisen viikon aikana on ollut useampia tapauksia, joissa testiin on hakeuduttu viiveellä.

09.03.2021 klo 13.50 Päijät-Hämeessä on todettu lähes 20 uutta koronavirustartuntaa

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistunut maanantaina 18 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on viruksen takia kaikkiaan seitsemän potilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on Päijät-Hämeen yhtymän alueella todettu epidemian aikana yhteensä 1 527,. Koronavirusnäytteitä yhtymä on ottanut 84 108.

08.03.2021 klo 15.00 Valtaosa tartuntaketjuista on saatu jäljitettyä

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 12 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 509, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 83 777 koronavirusnäytettä epidemian aikana. Viimeisen viikon aikana analysoiduista näytteistä positiivisia oli 2,7 %.

Viime viikolla tartunnanlähde oli tiedossa 76 prosentissa tartunnoista. Jäljitettävyys on parantunut hieman viime viikosta.

Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 29. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja oli kaksi. Kouluissa oli kolme jatkotartuntaa. Tartunnoista peräti 14 oli työpaikalta peräisin.

Ystävien ja sukulaisten tapaamisissa tapahtuneita tartuntoja oli 12. Ravintoloista todettiin kolme jatkotartuntaa.

Karanteeniin määrättiin viime viikolla 729 henkeä.

Hollolassa Ravintola Soramäen Pirtissä tiistaina 2.3. klo 11.00–11.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Vähintään 16-vuotiaista 11,6 prosenttia on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla annetaan noin 4 000 koronarokotusta. Tiedossa olevien toimitusmäärien mukaan 20 prosenttia väestöstä on saanut rokotuksen maaliskuun loppuun mennessä.

05.03.2021 klo 12.50 Tartuntojen määrä selkeässä nousussa

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 22 koronavirustartuntaa. Kahden viikon ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on 82.

Positiivisten osuus koronanäytteistä on 3,3 prosenttia. Nämä luvut ovat nousseet huomattavasti viikon aikana. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Koronaepidemia on leviämisvaiheessa. Päijät-Hämeen hvyinvointiyhtymä toivookin kaikkien noudattavan alueen tiukentuneita koronaohjeita.

Myös yksityistilaisuuksista on tullut monia tartuntoja. Niin yleisö- kuin yksityistilaisuuksien enimmäiskoko on kuusi henkilöä. Epidemian hallinnan kannalta olisi parasta, että vältämme kaikkia perhekuntamme ulkopuolisia kohtaamisia.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 483, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 82 543 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lahdessa Santa Fe –ravintolassa 28.2. klo 15.00–16.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Kyseisenä aikana ravintolassa asioineita kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Yli 80-vuotiaista 60 prosenttia on rokotettu. 70–74-vuotiaiden ja riskiryhmään 2 kuuluvien yli 60-vuotiaiden rokotusten arvioitu aloitusajankohta on maaliskuun lopulla.

Aikoja ei voi vielä varata, mutta ajanvarauksen alkamisesta tiedotetaan myöhemmin. Kaikki aikaisemmin aloitetut rokotusryhmät voivat edelleen varata aikoja.

04.03.2021 klo 12.31 ESS: Paavolan kampuksen rakennustyömaalla tartuntoja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä varmistui eilen 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 461, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 82 098 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Lahden kampustyömaan rakennustyöt keskeytyvät koronatartuntojen vuoksi, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Paavolan työmaalla on varmistunut kymmenkunta koronatartuntaa ja työntekijöitä on myös karanteenissa.

Rakennusliike Skanska arvioi että työt keskeytyvät ainakin viikoksi. Kaikki kampustyömaan työntekijät testataan.

03.03.2021 Kuntosalilla ja kahdessa ravintolassa riski altistumiselle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä varmistui tiistaina 17 uutta koronavirustartuntaa. Näytteistä positiivisia on nyt 3,1 prosenttia.

Lahdessa Laaksokadulla Wanha Herra –ravintolassa 26. helmikuuta kello 10.30–11.30 ja Rautatienkadulla Sporttiravintola Pelurissa 27. helmikuuta kello 14.30–17.15 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Lahdessa Mukkulan GOGO Express -kuntosalilla 27. helmikuuta kello 9.00–11.00 ja Launeen GOGO Express -kuntosalilla 28. helmikuuta kello 9.00–11.00 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle.

Hyvinvointiyhtymä kehottaa kyseisinä aikoina näissä tiloissa asioineita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

02.03.2021 klo 13.50 Päijät-Häme on taas leviämisvaiheessa

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 10 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä seitsemän koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 430, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 81 192 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Yhtymän alue on siirtynyt koronaepidemian leviämisvaiheeseen 1.3. Pyydämme kaikkia vähentämään oman ruokakuntansa ulkopuolisia kontakteja. Koronasuositukset myös tiukentuvat.

01.03.2021 klo 12.38 "Tilanne on muuttunut nopeasti vaikeammaksi"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kahdeksan koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Hyvinvointiyhtymän arvion mukaan koronatilanne on muuttunut nopeasti vaikeammaksi. Viime viikolla todettiin 87 uutta koronavirustartuntaa. Uusien tartuntojen määrä on kaksinkertaistunut kahdessa viikossa. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on voimakkaassa nousussa.

Viime viikolla tartunnanlähde oli tiedossa 60 %:ssa tartunnoista. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 25. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja ei ollut yhtään. Kouluissa ei todettu yhtään jatkotartuntaa. Kolme tartunnoista oli työpaikalta peräisin. Karanteeniin määrättiin viime viikolla 350 henkeä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 420, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 80 883 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla tehty keskimäärin 436 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 357.

Vähintään 16-vuotiaista 9,1 % on saanut ensimmäisen koronarokotuksen. Tällä viikolla alueellamme annetaan noin 4 000 koronarokotusta. Tiedossa olevien toimitusmäärien mukaan 20 prosenttia väestöstä on saanut rokotuksen maaliskuun loppuun mennessä. Rokotusmittaristamme (siirryt toiseen palveluun) näkee tämän hetken rokotustilanteen ja arviot eri ryhmien rokottamisen alkamisesta.

27.2.2021 klo 15.00 LABin ja LUTin kampus kahden viikon säppiin

LAB-ammattikorkeakoulun ja LUT-yliopiston yhteinen Lahden kampus suljetaan kahdeksi viikoksi, koulujen sisäisessä tiedotteessa kerrotaan. Syynä on joukkoaltistuminen koronavirukselle.

LABin sairaanhoitajaopiskelijoiden ryhmässä on todettu kaksi koronatartuntaa. Joukkoaltistuminen tapahtui tiistaina 23. helmikuuta lähiopetuksessa. Ryhmä käytti maskeja ohjeiden mukaisesti. Jatkotartunnoista ei toistaiseksi ole tietoa.

Koulun tämän hetken tiedon perusteella 41 opiskelijaa ja mahdollisesti kaksi opettajaa on altistunut.

27.2.2021 klo 13.15 Mukkulan koulusta yli 100 karanteeniin

Kahdella Mukkulan koulun oppilaalla on todettu koronatartunta Lahdessa.

45 altistunutta oppilasta tai henkilökuntaan kuuluvaa on asetettu karanteeniin lauantaina 27. helmikuuta. Torstaina 25. helmikuuta karanteeniin siirtyi viisikymmentä oppilasta ja 12 henkilöstöön kuuluvaa.

27.2.2021 klo 10.45 Etelä-Afrikan virusmuunnosta löytyi

Etelä-Afrikan virusmuunnosta löytyi ensimmäisen kerran Päijät-Hämeestä perjantain näytteistä, hyvinvointiyhtymä tiedottaa (siirryt toiseen palveluun). Yhteensä perjantaina todettiin 14 uutta koronavirustartuntaa.

Sairaalassa on viisi koronapotilasta. Heistä kaksi on tehohoidossa. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on todettu 1 396 tartuntaa epidemian aikana. Näytteitä on otettu 80 172.

26.2.2021 klo 13.10 Tilanne kehittymässä leviämisvaihetta kohden

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 18 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 382, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 79 675 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Tällä viikolla tapausmäärät ovat olleet vahvassa nousussa. Eilisen ja toissapäivän uusien tapausten määrät ovat tämän vuoden kaksi korkeinta lukua. Alueemme koronatilanne on nyt nopeasti heikentymässä leviämisvaihetta kohti.

Alueen koronayhteistyöryhmä kokoontuu maanantaina 1.3.

25.2.2021 klo 12.17 Päijät-Hämeessä vuoden korkeimmat lukemat

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin keskiviikkona 17 koronavirustartuntaa. Kyseessä on korkein päivittäinen tartuntojen määrä vuoden 2021 puolella. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Lahdessa Rautatienkadulla sijaitsevassa ravintola Hiidenkivessä 21. helmikuuta 2021 kello 16.30–20.30 asioineet ovat voineet altistua koronavirukselle. Tuolloin ravintolassa käyneitä henkilöitä kehotetaan seuraamaan vointiaan ja tarvittaessa hakeutumaan herkästi koronatestiin, jos oireita ilmenee.

Koronatapausmäärät ovat nousseet myös Päijät-Hämeen sote-yhtymän alueella. Riski epidemian pahenemisesta alueella on merkittävä. Siksi myös Päijät-Hämeen alueella on syytä noudattaa rajoituksia ja ohjeistuksia erittäin huolellisesti. Jokaisen tulisi vähentää lähiviikkojen ajaksi sosiaaliset lähikontaktinsa mahdollisimman harvoihin, totetaa hyvinvointiyhtymä tiedotteessaan.

25.2.2021 klo 11.07 Hallitukselta tieto tiukoista rajoituksista

Hallitus on päättänyt tiukoista koronarajoituksista, jotka koskevat myös Päijät-Hämettä. Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava kolmen viikon sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.

Päijät-Häme on epidemian kiihtymisvaiheessa, joten hallituksen esittämät toimet tulevat voimaan myös tällä alueella.

24.02.2021 klo 15:15 Avi hyväksyi odotetusti rajoitusten jatkon

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 9 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kuusi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 347, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 78 633 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on odotetusti hyväksynyt Päijät-Hämeen alueen koronarajoitusten jatkamisen maaliskuun loppuun. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja kokoukset on kielletty.

Aluehallintovirasto suosittelee painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää. Kokoontumisia on mahdollista järjestää edellä mainituin henkilömäärärajoituksin, mutta tällöin on noudatettava turvaetäisyyksiä ja hygieniakäytäntöjä.

23.02.2021 klo 12:19 Päijät-Hämeessä hoidetaan HUS-alueen tehohoitopotilasta HUS:n paikkatilanteen vuoksi

Hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu eilen viisi uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on seitsemän koronapotilasta, ja heistä kaksi on tehohoidossa. Toinen tehohoitopotilaista on siirretty jatkohoitoon Päijät-Hämeeseen HUS:n alueelta HUS:n paikkatilanteen vuoksi.

22.02.2021 klo 12:45 Virustilanne pysynyt vakaana

Päijät-Hämeen koronarajoitukset jatkuvat maaliskuun loppuun asti.

Päijät-Hämessä on eilen varmistettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista yksi tehohoidossa.

Viime viikolla todettiin 50 uutta koronavirustartuntaa, mikä on kaksi enemmän kuin edellisellä viikolla. Tartunnanlähde oli tiedossa 78 %:ssa tartunnoista.

Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 18. Ulkomailla tapahtuneita tartuntoja oli neljä kappaletta. Kouluissa todettiin yksi jatkotartunta. Neljä tartunnoista oli työpaikalta peräisin. Karanteeniin määrättiin viime viikolla 337 henkeä.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 333 ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 77 828 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 357 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 346.

Tartuntojen määrä on pysynyt viime viikkoina suhteellisen vakaana, mutta ei enää ole vähentynyt. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä toivoo hiihtolomaviikkojen aikana alueella ihmisten noudattavan erityisen huolellisesti varotoimia ja torjuntaohjeita.

Tällä viikolla Päijät-Hämeessä annetaan noin 4 000 koronarokotusta. Yli 80-vuotiaiden ja 60–69-vuotiaiden, riskiryhmään 1 kuuluvien rokottaminen jatkuu.

Ensi viikolla rokotukset laajentuvat 75-79 –vuotiaisiin ja 50-59 –vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluviin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa erikseen siitä, milloin ajanvaraus uusille ryhmille avautuu. Ensi viikolla rokotusten antaminen alkaa myös kuntien sote-keskuksissa.

20.02.2021 klo 10.01 Seitsemän uutta tartuntaa perjantaina

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui seitsemän uutta koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Sairaalahoitoa tarvitsee tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, tehohoitoa ei yksikään.

Yhtymän aluella on todetty yhteensä 1 318 koronatartuntaa epidemian aikana. Yhtymä on ottanut 77 267 virusnäytettä.

19.02.2021 klo 14:17 Yli 16-vuotiaista on rokotettu nyt 5,8 %

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu 11 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 311, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 76 925 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Alueemme yli 16-vuotiaista on rokotettu nyt 5,8 %. Yhtymän alueella on annettu 12 152 koronarokotetta ja 10 264 henkilöä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen.

18.2.2021 klo 12.30 Rokotuksia varataan innolla

Rokotteiden kysyntä on ollut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella suurta. Yhtymä tiedottaa, että jos varattavissa olevia aikoja ei sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä ole näkyvissä, ovat kaikki ajat jo varattuja. Aikoja avataan varattavaksi sitä mukaa, kun rokotteiden määrät varmistuvat.

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin keskiviikkona seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kolme koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

17.02.2021 klo 13:12 Uimahallit avataan rajoitetusti maanantaista lähtien, alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovutaan ryhmäkokojen rajoituksista

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 294, ja näytteitä on otettu kaikkiaan 76 052 epidemian aikana.

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä kokoontui maanantaina. Kokouksessa tehtiin kaksi muutosta alueemme suosituksiin.

Yhtymän ja koronayhteistyöryhmän suosituksen mukaan uimahallit palvelevat rajoitetusti eli ne ovat auki alle 20-vuotiaiden harrasteryhmille ja koululaisryhmille sekä henkilöille, joiden kuntoutumiselle tai toimintakyvyn ylläpitämiselle allasliikunta on välttämätöntä.

Lasten ja nuorten ryhmäliikunnassa on noudatettava ryhmäharrastusten suosituksia. Aikuisten ryhmäliikunta on tauolla. Riskiryhmiin kuuluvien uimahallivuorot ovat eri aikaan kuin muiden ryhmien. Uimahallien asiakasmäärää rajoitetaan tarvittaessa siten, että turvallisuusohjeet toteutuvat.

Lisäksi alle 12-vuotiaiden harrastuksissa luovutaan ryhmäkokojen rajoituksista.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen (siirryt toiseen palveluun) mukaan alle 12-vuotiaiden ryhmäharrastuksia ei rajoiteta tämänhetkisellä epidemiatasolla. Tämä huomioidaan myös yhtymän ohjeistuksessa.

Nämä muutokset astuvat voimaan ensi maanantaina. Muut yhtymän alueen suositukset ja rajoitukset ovat voimassa helmikuun loppuun.

16.02.2021 klo 13:06 4 uutta koronatartuntaa – kaksi tehohoidossa

Päijät-Hämeessä on todettu eilen maanantaina neljä uutta koronavirustartuntaa.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, mutta tehohoidossa ei ketään.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on Päijät-Hämeen hyvínvointiyhtymä alueella todettu yhteensä 1287, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 75 586 koronavirusnäytettä epidemian aikana. .

13.02.2021 klo 9.51 10 uutta tartuntaa perjantaina

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella todettiin 10 uutta koronavirustartuntaa eilen perjantaina. Sairaalahoitoa tarvitsee yksi koronapotilas, tehohoidossa ei ole ketään.

Alueella on nyt todettu yhteensä 1 268 tartuntaa koko epidemian aikana. Yhtymä on ottanut kaikkiaan 74 890 koronavirusnäytettä.

12.2.2021 klo 12.58 Päijät-Sote julkaisee rokotuskysymyksiä netissä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on alkanut julkaista kysymyksiä ja vastauksia koronarokotuksista. Tietopaketti löytyy Päijät-Soten nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin torstaina kahdeksan koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on yksi koronaviruspotilas, tehohoidossa ei yhtään.

11.2.2021 klo 12.30

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu keskiviikkona seitsemän uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on yksi koronaviruspotilas, tehohoidossa ei yhtään.

Koronarokotuksen ajanvarauksen soittojonot on purettu, ja takaisinsoitot toimivat yhtymän mukaan tällä hetkellä hyvin. Asiakkaille suositellaan ensisijaisesti sähköistä ajanvarausta.

11.2.2021 klo 11:51 Ajanvaraus 60–69-vuotiaat riskiryhmään 1 kuuluvien koronarokotuksiin on auki

60–69-vuotiaiden perussairautensa perusteella riskiryhmään 1 kuuluvien rokottaminen aloitetaan ensi viikolla. Ajanvaraus heille aukeaa aukesi tänä aamuna. Aika varataan ensisijaisesti sähköisestä ajanvarauksesta osoitteesta paijat-sote.fi (siirryt toiseen palveluun). Ajan voi kuitenkin varata myös oman sote-keskuksen numerosta.

Riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt, joilla on lääkärin toteama vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila. Riskiryhmät ja niihin kuuluvat sairaudet on määritetty valtakunnallisesti.

Sysmäläisten riskiryhmien rokotukset järjestetään Sysmän sote-keskuksessa ja heinolalaisten Heinolan sote-keskuksessa. Muiden hyvinvointiyhtymän kuntien asukkaat rokotetaan Lahdessa Trion rokotuspisteellä.

10.2.2021 klo 9.36 Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat helmikuun loppuun asti

Aluehallintovirasto on vahvistanut että Päijät-Hämeen kokoontumisrajoitukset jatkuvat helmikuun loppuun asti. Kaikki yli 10 hengen tilaisuudet on kielletty ja pienempiäkin tulisi välttää.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat siis alueella tarpeen myös tulevina viikkoina.

Lahden, Kärkölän ja Iitin rokoteajanvarauksen ruuhkan purku jatkuu. Takaisinsoitot Harjun terveydestä ovat viivästyneet suuren puhelumääränja teknisten ongelmien vuoksi.

Keskiviikkoaamuna Harjun terveyden rokoteajanvaraukseen on voinut taas jättää soittopyyntöjä, ja asiakkaiden toivotaan odottavan puhelua rauhassa. Ajanvaraus toimii myös netissä osoitteessa paijatsote.fi (siirryt toiseen palveluun).

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 243, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 73 429 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

09.02.2021 klo 12:50 Viime viikon tartunnoista 4/5 tartunnanlähde selvillä

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 238, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 73 186 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Viime viikolla 42 tartunnasta 79 %:lla oli tartunnanlähde tiedossa. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 20. Tartunnoista kolme oli peräisin ulkomailta.

Kouluissa tapahtuneita jatkotartuntoja varmistui kaksi kappaletta. Viime viikolla karanteeniin määrättiin 341 lähikontaktia. Jo valmiiksi karanteenissa olevilla tartuntoja todettiin 17.

09.02.2021 klo 05:56 Koronapositiivinen henkilö aiheutti mahdollisen joukkoaltistumisen ravintolassa ja baarissa Lahdessa

Lahdessa tapahtui mahdollinen joukkoaltistuminen viime viikon alkupuolella.

Koronapositiiviseksi varmistunut henkilö lounasti Lounasravintola Männyssä tiistaina 2.2. ja keskiviikkona 3.2. kello 12–13. Sama henkilö vieraili tiistai- ja keskiviikkoiltana myös Pieni Karhu Pubissa kello 19:00–22:30 välillä.

Hyvinvointiyhtymä kehottaa näinä aikoina ravitsemusliikkeissä olleita seuraamaan terveydentilaansa.

08.02.2021 klo 16.57 Lahden ja Hollolan toisen asteen opiskelijat lähiopetukseen

Hyvinvointiyhtymän alueen koronayhteistyöryhmä kokoontui tänään tarkastelemaan alueen suosituksia ja rajoituksia.

Toisen asteen oppilaitokset voivat palata viikon kuluttua lähiopetukseen. Muutoin suositukset pysyivät ennallaan, koko uutinen löytyy täältä.

08.02.2021 klo 13:17 Tartuntojen määrä vakiintunut melko alhaiselle tasolle

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, joka on tehohoidossa. Viime viikolla todettiin 42 uutta koronavirustartuntaa, mikä on saman verran kuin edeltäneellä viikolla.

Viikoittaiset tartuntamäärät ovatkin pysyneet varsin samoissa lukemissa jo kuukauden ajan. Aluella on varmistunut yhteensä seitsemän ns. brittivariantin aiheuttamaa tapausta.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on yhtymän alueella todettu yhteensä 1 235, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 72 906 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 359 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 331. Tämä on myönteinen kehityssuunta.

Yhtymän alueella on annettu 7321 koronarokotetta ja 5830 henkilöä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa noin 2000 rokotusannosta lisää. Seuraavilla viikoilla rokotusmäärät nousevat.

Laajamittainen rokottaminen on käynnistynyt tänään ensimmäisten yli 80-vuotiaiden rokotuksella. Rokotusaikoja on edelleen tarjolla viikolle 7. Väestön rokotus etenee THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti.

Päijät-Hämeen koronayhteistyöryhmä kokoontuu tänään päättämään mahdollisista uusista koronalinjauksista. Tämän hetkiset suositukset ovat voimassa ensi maanantaihin asti.

08.02.2021 klo 06:12 Päijät-Hämeen kouluissa useat oppilaat ja henkilökunnan jäsenet siirtyivät karanteeniin korona-altistumisten vuoksi

Lähteen koulun Liipolan toimipisteellä karanteeniin on siirtynyt viikonlopun aikana yli kolmekymmentä oppilasta ja henkilöstön jäsentä.

Kirkonkylän koulussa karanteeniin jäi viime viikon torstaina yli kaksikymmentä oppilasta ja yksi henkilökunnan jäsen, ja Salpausselän koulussa karanteeniin siirtyi jo viime viikon alussa yli 21 oppilasta ja viisi henkilöstön jäsentä.

Hollolassa Heinsuon koululla oppilaalla on varmistettu koronavirustartunta, ja altistuneita on kaikkiaan 45. Kankaan koululla koronavirukselle altustui 18 ihmistä, kun henkilökunnan jäsenellä varmistettiin tartunta.

Hyvinvointiyhtymä on kartoittanut altistuneet. Kouluista on oltu yhteydessä altistuneiden lasten huoltajiin. Koronavirukselle altistuneet oppilaat ovat karanteenin ajan etäopetuksessa. Karanteeni kestää altistumishetkestä 14 vuorokautta.

06.02.2021 klo 10:21 Nollapäivä jäi yksinäiseksi – 13 uutta tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin eilen perjantaina 13 uutta koronavirustartuntaa. Torstaina uusia tartuntoja ei löytynyt.

Sairaalassa tehohoidossa on tällä hetkellä yksi koronapotilas.

Yhtymä on ottanut yli 72 000 koronavirusnäytettä epidemian aikana. Päijät-Hämeen alueella on todettu 1 224 tartuntaa.

05.02.2021 klo 12:42 Uusi brittivarianttilöydös

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu toinen koronaviruksen brittivariantin aiheuttama tartunta. Tartunta on peräisin ulkomailta.

Torstain aikana alueella ei varmistunut yhtään uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

05.02.2021 klo 12:39 Rokotuksia kauppakeskus Triossa

Koronarokotteita aletaan antaa Lahdessa kauppakeskus Triossa. Kauppakeskus valittiin koronarokotuspisteeksi keskeisen sijainnin ja hyvien liikenneyhteyksien vuoksi.

Rokotuspaikka on lähellä uloskäyntiä pohjakerroksessa, jonne on esteetön pääsy. Rokotukset alkavat Triossa 8. helmikuuta, ja rokotuspaikalle tulee opasteet.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä tiedottaa mikä ryhmä on kulloinkin rokotusvuorossa ja koska ajan voi varata. Rokotuspisteessä ei voi tehdä ajanvarauksia, eikä sinne voi tulla rokotettavaksi ilman ajanvarausta.

Maanantaina alkavat 80-vuotiaiden ja sitä vanhempien koronarokotukset.

04.02.2021 klo 12:13 Tartuntojen määrässä roima piikki

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 13 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 71 429 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 211.

03.02.2021 klo 12:05 Neljä uutta tartuntaa Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu neljä uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 71 230 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 198.

02.02.2021 klo 14:26 Vain yksi uusi koronavirustartunta

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu yksi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 70 593 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 194. Karanteeniin asetettiin viime viikon aikana 414 henkilöä.

Lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa voidaan tästä päivästä lähtien järjestää myös Lahdessa ja Hollolassa turvallisuusohjeita noudattaen. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueen kaikkia suosituksia ja rajoituksia arvioidaan seuraavan kerran viimeistään 8.2.

01.02.2021 klo 13:55 Tartuntojen määrä hienoisessa nousussa

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronaviruspotilasta.

Viime viikolla todettiin 42 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 32. Tartunnat ovat on siis hieman nousussa. Päijät-Häme on epidemian kiihtymisvaiheessa. Kansallisesti epidemia on mennyt viime viikkoina huonompaan suuntaan.

Tartunnoista 83 %:lla oli tartunnanlähde tiedossa. Saman talouden sisällä tapahtuneita jatkotartuntoja oli 18. Tartunnoista neljä oli peräisin ulkomailta. Kouluissa tapahtuneita jatkotartuntoja varmistui kuusi kappaletta.

Koronavirustestejä on viime viikolla vastattu keskimäärin 331 päivässä, kun edeltävällä viikolla vastaava lukema oli 300.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 193, ja yhtymä on ottanut kaikkiaan 70 395 koronavirusnäytettä epidemian aikana.

Rokotteita on annettu 5 459 ja 4 444 henkilöä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa reilu 2 000 rokotusannosta lisää. Rokotukset jatkuvat ympärivuorokautisessa hoivassa.

Lisäksi tehosteannoksien rokottaminen hoitohenkilöstölle on edelleen käynnissä. Yli 70-vuotiaat asukkaat saavat tällä viikolla kirjeen, jossa on ohjeet koronarokotuksen ajanvarauksesta.

30.1.2021 klo 11.08 13 uutta tartunaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin 13 uutta COVID-19-tartuntaa perjantaina. Yhtymän alueella on nyt todettu 1183 koronavirustartuntaa.

Sairaalahoidossa on kaksi koronapotilasta, tehohoidossa ei yhtään. Koronanäytteitä yhtymä on ottanut vajaat 70 000.

Päijät-Häme on viruksen kiihtymisvaiheessa.

29.1.2021 klo 11.04 Päijät-Hämeessä todettu virusmuunnosta

Päijät-Hämeessä on varmistunut ensimmäinen koronavirusmuunnos. Brittimuunnos todettiin ulkomailta palanneelta matkailijalta. Toistaiseksi Päijät-Hämeessä ei ole todettu jatkotartuntoja.

Päijät-Soten mukaan toistaiseksi kyse on yksittäisestä tapauksesta, mutta yhtymän mukaan on todennäköistä että uusia positiivisia tapauksia tulee eteen.

Aiheesta kuullaan lisää Yle Areenassa kello 11.20. Lue lisää täältä.

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu kaksi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Alueen rokotustietojen siirtymisessä THL:n rokotusrekisteriin on ollut katkos. TietoEVRY on nyt korjannut järjestelmävirheen, ja rokotusrekisteri päivittyy myös yhtymän tiedoilla.

Yhtymä on ottanut yhteensä 69 461 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1170.

28.1.2021 klo 13.45 Tartunnat laskusuunnassa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alue on palannut koronaepidemiassa leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Otettujen koronanäytteiden määrä on lisääntynyt, mutta todennettujen koronatartuntojen osuus on laskenut. Koronatapaukset ovat vähentyneet myös Lahdessa ja Hollolassa.

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin keskiviikkona viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme COVID-19-potilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Koronayhteistyöryhmä arvioi alueen suosituksia maanantaina 1. helmikuuta.

Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirissä ennakoidaan, että pääkaupunkiseudun päätös avata rajoitetusti lasten ja nuorten harrastustoimintaa lisää painetta kuntien rajoitusten löysäämiseen myös Päijät-Hämeessä.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan asiasta tehdään päätöksiä mahdollisesti jo maanantaina.

27.1.2021 klo 11.59 Orimattilassa tartuntaketju

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan viime päivien aikana aikana Orimattilassa on todettu yhteensä kahdeksan koronatartuntaa. Tartunnanjäljityksessä ei ole saatu varmistettua yhteyttä kaikkien tartuntojen välillä.

Koko alueella ja erityisesti Orimattilassa on tärkeää edelleen noudattaa annettuja suosituksia ja hakeutua herkästi koronanäytteisiin, mikäli koronaan viittavia oireita ilmaantuu.

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin tiistaina 11 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

27.1.2021 klo 11.54 Koronarokotustahti on nopeampi kuin tilastoissa

Päijät-Hämeessä on rokotettu runsaat 4 000 ihmistä koronaa vastaan, mutta THL:n tilastot näyttävät, että alueella olisi rokotettu vasta vähän päälle 2 000 ihmistä.

Infektioylilääkäri Ville Lehtisen mukaan tilastoinnissa on ollut pulmia. THL:n tilastot päivittyvät joskus useammankin päivän viiveellä, ja toisekseen Päijät-Hämeen lukujen siirtymisessä on ollut dataongelmia.

26.1.20121 klo 11.45 Tartuntoja vain yksi - koronainfo taas perjantaina

Päijät-Hämeen alueella on eilen varmistettu yksi koronavirustartunta. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 68 321 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1152.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä järjestää korona-yleisöinfon perjantaina 29.1. klo 10-11. Alueen asukkailla ja median edustajilla on mahdollisuus lähettää ennakkokysymyksiä kysymyslomakkeella (siirryt toiseen palveluun).

Tilaisuuden aikana voi esittää kysymyksiä chatissa. Kysymyksiin vastaamassa ovat johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen, infektioylilääkäri Ville Lehtinen ja tulosaluejohtaja Kimmo Kuosmanen hyvinvointiyhtymästä sekä sivistysjohtaja Tiina Granqvist Lahden kaupungilta.

Korona-yleisöinfo lähetetään suorana verkkolähetyksenä tässä osoitteessa (siirryt toiseen palveluun), josta se on katsottavissa myös jälkikäteen.

25.1.20121 klo 12.35 "Koronatilanne kehittynyt hyvään suuntaan"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, joista toinen on tehohoidossa.

Viime viikolla todettiin 32 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 51. Uusien tartuntojen ilmaantuvuus on viime viikkoina ollut laskusuuntainen.

Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 151, ja yhtymä on ottanut yhteensä 68 078 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana.

Kaikista todetuista tartunnoista tartunnanlähde jäi tunnistamatta vain kuudessa (19 prosenttia) tapauksessa. Tartunnat olivat peräisin samassa taloudessa asuvalta henkilöltä 11 tapauksessa.

Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja todettiin kuusi. Työpaikalla tapahtuneita tartuntoja oli niin ikään kuusi. Yksi jatkotartunta oli peräisin kouluympäristöstä.

Yhtymän alueella on annettu 3 381 koronarokotetta. Tämän viikon aikana on tarkoitus antaa yli 2 000 rokotusannosta lisää. Rokotukset jatkuvat ympärivuorokautisessa hoivassa. Lisäksi tehosteannoksien rokottaminen hoitohenkilöstölle on käynnissä.

Lahti ja Hollola ovat epidemian leviämisvaiheessa, ja alueen muut kunnat ovat kiihtymisvaiheessa. Koronatilanne on kehittynyt hyvään suuntaan, koska asukkaat ovat edelleen jaksaneet noudattaa kansallisia ja alueellisia ohjeita ja suosituksia.

Koronaviruksen uusien muunnosten vuoksi on tärkeää huomioida ohjeet mahdollisimman huolellisesti kaikessa omassa toiminnassa.

23.1.2021 klo 11:22 Seitsemän uutta tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin seitsemän uutta COVID-19-tartunaa eilen perjantaina, yhtymä tiedottaa.

Sairaalahoidossa on edelleen kaksi koronapotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Tartuntoja on todettu alueella yhteensä 1145. Koronavirusnäytteitä yhtymä on ottanut yhteensä 67 631.

22.01.2021 klo 16:45 Päijät-Häme eri mieltä STM:n rajoituslinjasta

Päijät-Hämeen terveysviranomaiset ovat eri mieltä ministeriön kanssa lasten harrastustoiminnan rajoittamisesta. Lahdessa ja Heinolassa rajoitetaan lasten ja nuorten harrastustoimintaa ensi tiistaista lähtien hyvinvointiyhtymän suosituksen mukaisesti. Suositus sen sijaan perustuu sosiaali- ja terveyministeriön vahvaan ohjaukseen.

– Meidän mielestämme olisimme pärjänneet nykyisillä rajoituksilla. Jos meillä olisi tässä kädet vapaina, emme olisi päätyneet tällaisiin ratkaisuihin, hän sanoo.

Lue lisää täältä.

22.01.2021 klo 11.40 Päijät-Hämeessä ei ole vielä havaittu brittimuunnosta

Päijät-Hämeen alueella on eilen varmistettu seitsemän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 67 240 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 138.

Infektiolääkäri Ville Lehtinen kertoo, että Päijät-Hämeessä ei ole varmistettu toistaiseksi vielä yhtään viruksen herkästi tarttuvaa brittimuunnosta. Muutama epäily on testattavana, mutta varmistus puuttuu.

Hyvinvointiyhtymä on tänään päivittänyt koronavirukseen sairastuneen eristys- ja karanteeniaikoja kansallisen ohjeen mukaiseksi.

Karanteeniaikoja pidennetään

Uusien ohjeiden mukaan koronavirukseen sairastuneen eristys on vähintään 10 vuorokautta aiemman 7 vuorokauden sijaan. Koronavirukselle altistuneiden lähikontaktien karanteeni taas pitenee kymmenestä päivästä 14 päivään.

Muutos perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tänään päivittämään kansalliseen koronavirusohjeeseen. Eristys- ja karanteeniaikojen muutoksella pyritään reagoimaan Suomessakin jo todettuihin muuntuneisiin viruskantoihin (esim. brittivariantti), joiden tarttuvuus on aiempaa muotoa parempi.

Muutokset otetaan yhtymässä käyttöön huomisesta 23.1. alkaen.

21.1.2021 klo 14.07 AVI:lta jatkopäätös kokoontumisrajoituksista

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt jatkaa kokoontumisrajoituksia Päijät-Hämeessä. 26.2.2021 voimaan tulevien rajoitusten mukaan kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty Päijät-Hämeen sote-alueella.

Rajoitus koskee sekä sisä- että ulkotiloja. Päätös on voimassa 15.2.2021 saakka ja se perustuu alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvioon.

21.01.2021 klo 11.48 Keskiviikolta kuusi uutta tartuntaa

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin keskiviikkona kuusi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas, teho-osastolla ei yhtään.

Koronavirusnäytteitä on otettu päivässä kolmisensataa. Koko epidemian aikana Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on otettu 66 913 koronavirusnäytettä, ja varmistettuja tartuntoja on todettu kaikkiaan 1 131.

20.01.2021 klo 11.59 Neljä uutta tartuntaa

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 66 594 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 125.

19.01.2021 klo 12.10 Tartuntojen määrä yhä alhainen

Päijät-Hämeessä on eilen varmistettu kaksi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yksi koronaviruspotilas. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on ottanut yhteensä 66 215 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 121.

19.01.2021 klo 8.05 Liki kolmasosa Kalliolan koulun väestä karanteeniin

Hollolassa Kalliolan koulun työntekijällä on varmistettu koronavirustartunta. Altistuneita on kaikkiaan 130, ja heidät on asetettu terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä karanteeniin. Altistuneista 127 on oppilaita ja 3 henkilökunnan jäseniä.

Hyvinvointikuntayhtymä on kartoittanut altistuneet ja pyrkii tavoittamaan heidät kaikki mahdollisimman pian. Yksiköstä on oltu yhteydessä altistuneiden lasten huoltajiin.

Kaikkiaan Kalliolan koulussa on noin 390 oppilasta ja 40 työntekijää. Kaikki altistuneet oppilaat opiskelevat samassa solussa.

Kymmenen vuorokauden karanteeniaika lasketaan alkamaan altistustilanteesta. Karanteeniin määrättyjä perheitä ei aseteta karanteeniin, koska he eivät ole olleet lähikontaktissa tartunnan saaneeseen.

18.01.2021 klo 16.49 Lasten ja nuorten harrastetoiminta tauolle

Lasten ja nuorten harrastetoiminta menee Lahdessa ja Hollolassa toistaiseksi tauolle koronatilanteen takia 26.1. alkaen.

Päijät-Hämeen alueellinen yhteistyöryhmä suosittaa, että sisätiloissa tapahtuva lasten ja nuorten harrastustoiminta kekeytettäisiin ainakin helmikuun 15. päivään saakka.

Suosituksena on myös toisen asteen koulutuksen siirtyminen etäopetukseen Lahdessa ja Hollolassa. Etäopetus käynnistyisi 28. tammikuuta. .

Työryhmän puheenjohtaja, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän johtajaylilääkäri Tuomo Niemisen mukaan koronatilanne on parantunut maakunnassa, mutta brittivariantin leviämisuhkan vuoksi rajoituksia ei voida lieventää.

18.01.2021 klo 12.48 Sunnuntaina ei uusia tartuntoja

Päijät-Hämeessä ei todettu sunnuntaina (17.1.) yhtään uutta koronatartuntaa.

Tämä on ensimmäinen päivä ilman uusia koronapotilaita marraskuun alun jälkeen. Viime viikolla Päijät-Hämeessä todettiin 51 uutta tartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 40. Viime viikon tartunnoista noin neljännes on tunnistamattomista lähteistä.

Yleisemmin korona tarttui saman talouden sisällä. Ulkomailta peräisin olevia tartuntoja todettiin 6 kappaletta. Harrastustoimintaan liittyviä tartuntoja todettiin samoin 6 kappaletta. 5 tartuntaa jäljitettiin yksityishenkilöiden kuten ystävien tapaamisiin.

16.01.2021 klo 10.07 Neljä uutta tartuntaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu neljä uutta koronatartuntaa. Yhteensä tartuntoja on todettu alueella nyt 1 114.

Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronapotilasta, tehohoidossa ei yhtään.

Yhtymä on ottanut epidemian aikana 65 611 näytettä.

15.01.2021 klo 13:44 Sote-henkilökunta ottanut rokotuksia aktiivisesti

Koronatilanne Päijät-Hämeessä jatkuu melko rauhallisena, eilen varmistettii seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta.

Yhtymä on ottanut yhteensä 65 322 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 110.

Koronarokotukset jatkuvat ensi viikolla ympärivuorokautista hoivaa tarjoavissa yksiköissä asukkaiden ja henkilökunnan rokotuksilla. Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.

Sote-henkilökunta on ottanut rokotuksia aktiivisesti, ja henkilöstön rokotukset jatkuvat edelleen. Seuraavaksi rokotukset kohdennetaan 70-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille, joille rokotuksista tiedotetaan kotiin jaettavalla kirjeellä viikolla 5.

14.1.2021 klo 12.32 Tartuntoja tusina lisää

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on todettu keskiviikon jälkeen 12 uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa COVID-19-tartunnan takia on edelleen neljä henkilöä.

Näytteitä on otettu yhtymän alueella kaikkiaan 64 942.

13.01.2021 klo 13.45 Tehohoidossa ei ole nyt yhtään potilasta, tartuntojen määrässä pieni piikki

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu 14 koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta. Tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta ensimmäistä kertaa marraskuun lopun jälkeen.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 686 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 091.

Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat voimassa 25.1. asti.

12.01.2021 klo 12:24 Yksi uusi kuolemantapaus, Päijät-Hämeessä yhteensä 10 menehtynyt koronaan

Päijät-Hämeen alueella on menehtynyt koronainfektiota sairastanut potilas. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei tiedota kuolemantapauksesta enempää yksityisyyden suojaan liittyvistä syistä.

Yhtymän alueella on menehtynyt yhteensä kymmenen Covid-19-infektiota sairastanutta ihmistä epidemian aikana.

Eilen varmistettiin yhdeksän koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 386 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 077.

11.01.2021 klo 13:30 Hollolassa kahdessa koulussa tartunta, kaikkiaan viisi uutta tartuntaa

Hollolan Herralan koulussa on varmistettu koronavirustartunta. Altistuneita on kaikkiaan 32, ja heidät on asetettu terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä karanteeniin. Kaikki altistuneet oppilaat ovat samalta luokalla.

Hollolassa Salpakankaan koululla on myös varmistettu yhdellä oppilaalla koronavirustartunta. Altistuneita on kaikkiaan 26, ja heidät on asetettu terveysviranomaisten suosituksesta ja varotoimenpiteenä karanteeniin. Altistuneista 22 on oppilaita ja neljä henkilökunnan jäsentä. Kaikki altistuneet ovat kahdelta luokalta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistui eilen viisi uutta koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kaksi koronaviruspotilasta, heistä yksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 64 200 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 068.

Viime viikolla todettiin 40 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 54. Tunnistamattomasta tartunnanlähteestä peräisin olevia tartuntoja oli 40 % kaikista tartunnoista. Saman talouden sisällä todettiin 17 jatkotartuntaa. Ulkomailta peräisin olevia tapauksia oli 3.

09.01.2021 klo 14:42 Salpakankaan koulun oppilaalla tartunta Hollolassa – 20 karanteeniin

Hollolassa Salpakankaan koulun yhdellä oppilaalla on todettu koronavirustartunta, koulu tiedottaa.

19 saman luokan oppilasta ja yksi henkilökunnan jäsen ovat altistuneet. Heidät on asetettu karanteeniin. Tilanne ei vaikuta muiden oppilaiden tai henkilökunnan kouluarkeen. Salpakankaan koulussa on tuhatkunta oppilasta ja 120 työntekijää.

Koulu on ollut asiasta yhteydessä huoltajiin, ja hyvinvointihtymä pyrkii tavoittamaan altistuneet mahdollisimman pian.

Kymmenen vuorokauden karanteeni lasketaan alkamaan altistustilanteesta.

09.01.2021 klo 12:21 16 uutta tartuntaa

Päijät-Hämeessä löydettiin 16 uutta COVID-19-tartuntaa eilen perjantaina. Enää vain yksi koronapotilas on sairaalassa. Hän on tehohoidossa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on todettu yhteensä 1060 koronatapausta epidemian aikana. Näytteitä on otettu liki 64 000.

08.01.2021 klo 12.35 Päijäthämäläisiä patistetaan koronatesteihin

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä patistaa ihmisiä hakeutumaan koronatesteihin vähäisistäkin oireista. Tällä hetkellä tehdään noin 200 testiä päivässä, kun joulukuussa testattiin päivisin jopa yli 600 ihmistä.

Päijät-Hämeessä epidemia on edelleen leviämisvaiheessa. Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen sanoo, että talvi on vielä edessä, eikä tarkkaan tiedetä, miten koronavirus saa talvella tartuntamahdollisuuksia ja miten paljon herkemmin leviävää virustyyppiä tulee.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella on varmistettu loppiaisen jälkeen torstaina kolme uutta koronatartuntaa. Sairaalahoidossa on edelleen kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

07.01.2021 klo 15.10 Rokotukset laajenevat hiljalleen, tarkka aikataulu ei vielä tiedossa

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu kolme koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä kolme koronaviruspotilasta, joista yksi on tehohoidossa.

Koronarokotukset ovat käynnistyneet verkkaisesti myös Päijät-Hämeessä.

Johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen arvioi, että ensimmäiset päijäthämäläisten hoivakotien asukkaat saisivat koronarokotteen tammikuun aikana.

Nieminen vakuuttaa, että sote-yhtymä kertoo, milloin rokotukset laajenevat ja milloin kenenkin ryhmän vuoro tulee.

Yhtymä on ottanut yhteensä 63 313 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 041.

05.01. klo 11:50 Tartuntojen määrä pysyy tasaisena

Hyvinvointiyhtymän alueella varmistettiin eilen neljä koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä viisi koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 62 656 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1 032.

04.01. klo 12:20 Tartuntamäärissä ei suurta heittelyä, testeissä käydään liian korkealla kynnyksellä

Koronatestien määrä Päijät-Hämeessä on jatkanut laskuaan. Tällä hetkellä testimäärät ovat samaa luokkaa kuin kesällä.

Toisaalta positiivisten vastausten osuus on noussut. Päijät-Sote muistuttaakin että koronatesteihin pitäisi hakeutua jo pienten koronaan sopivien oireiden ilmaannuttua.

Hyvinvointiyhtymän alueella on eilen varmistettu viisi koronavirustartuntaa. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä neljä koronaviruspotilasta, joista kaksi on tehohoidossa.

Yhtymä on ottanut yhteensä 62 489 koronavirusnäytettä koko epidemian aikana. Varmistettuja koronavirustartuntoja on todettu yhteensä 1028.

Viime viikolla todettiin 54 uutta koronavirustartuntaa, kun määrä sitä edeltävällä viikolla oli 56.

Viime viikon tartunnoista neljäsosalla tartunnanlähdettä ei saatu selville.

Lue tästä aiemmat koronuutiset Päijät-Hämeestä.

Lue seuraavaksi