Uusimmat tiedot koronaviruksesta Päijät-Hämeessä: puoliso ei pääse synnytysosastolle, näytteenottokapasiteettia lisätään

Päivitämme tähän artikkeliin tuoreimmat tiedot, jotka voivat vaikuttaa epidemian vuoksi arkeen alueella.

koronavirus
Lahden kaupungin mainostaulu koronaviruksesta
Petri Niemi / Yle
  • Päijät-Hämeessä on todettu 45 koronavirustapausta, joista yksi on uusi tartunta.
  • Maakunnassa kolme ihmistä on menehtynyt tautiin. Sairaalahoidossa on 12 potilasta, joista tehohoidossa on viisi. (Tiedot päivitetty 6.4. klo 11:58)
  • 801 ihmistä on testattu.
  • THL:n mukaan todellinen sairastuneitten määrä on huomattavasti suurempi.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

6.4. klo 17.55 Synnytysosastolle uudet säännöt - puoliso pääsee saliin muttei osastolle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä haluaa turvata synnyttäjien ja vastasyntyneiden terveyttä. Rajoitukset koskevat puolisoa tai tukihenkilöä. Synnytyssaliin pääsee yksi oireeton tukihenkilö,joka ei ole oleskellut ulkomailla, eikä ole altistunut koronavirusinfektiolle.

Tukihenkilö ei pääse lapsivuodeosastolle eikä leikkaussaliin.

Rajoitus on väliaikainen ja rajoitukset puretaan heti, kun mahdollista. Hyvinvointiyhtymä pahoittelee rajoituksesta perheille aiheutuvaa vaivaa ja harmia.

Hyvinvointiyhtymän rajoitus noudattaa Suomen gynekologiyhdistyksen ja kaikkien Suomen synnytyssairaaloiden yhteistä päätöstä.

6.4. klo 16.25 6.4. klo 16.22 Ruuhkia Uudenmaan rajalla - sunnuntaina käännytettiin 170

Työmatkaliikenne ruuhkautti maanantaiaamuna Uudenmaan rajan. Valtatie 4:n tarkastuspisteelle oli pahimmillaan 45 minuutin jono.

Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Mika Pöyry suosittelee, että työmatkalaiset pyrkisivät liikkumaan maakuntarajan ylitse ruuhka-aikojen ulkopuolella ja varaisivat runsaasti aikaa.

Uudenmaan rajalla poliisia auttavat pysäyttämisessä mm. Hattulan Parolannummelta Panssariprikaatin varusmiehet.

6.4. klo 11:50 Näytteenottokapasitettiä lisätään – sairaalahoidossa kaksitoista potilasta

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 45. Sairaalahoidossa on kaksitoista potilasta, joista tehohoidossa viisi. Maanantaina todettiin yksi uusi tartunta. Näytteitä on otettu noin 801.

Kaksitoista tartunnan saaneeksi todettua potilasta on parantunut koronaviruksen aiheuttamasta taudista hyvinvointiyhtymän alueella. Parantuneita on tosiasiassa enemmänkin, koska kaikkia kotihoidolla pärjänneitä ei ole testattu koronaviruksen varalta.

Hyvinvointiyhtymä lisää koronaviruksen näytteenottokapasiteettia. Päivystysapu 116 117 alkaa huomisesta alkaen ohjata koronatestiin aiempaa matalammalla kynnyksellä potilaita, jotka kärsivät vaikeammista hengitystieinfektion oireista.

5.4. klo 12.12 Kolmas koronaviruskuolema

Kolmas henkilö on sunnuntaina menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan tautiin Päijät-Hämeessä. Yksityisyyden suojaamiseksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ei anna tapauksesta lisätietoja.

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 44, joista 3 on uusia todettuja tartuntoja. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä 12 potilasta, joista tehohoidossa 5.

Testejä on tehty yhteensä 743.

5.4. klo 10.20 Poliisi: Lahdessa hiljainen yö keskustassa, juhlia yksityisasunnoissa

Hämeen poliisin mukaan Lahden keskustassa oli yöllä hiljaista ja tehtäviä oli keskimääräistä vähemmän. Baarit ja ravintolat sulkivat ovensa perjantain ja lauantain välisenä yönä toukokuun loppuun saakka. Lauantain ja sunnuntain vastaisena yönä poliisilla oli yhteensä 249 tehtävää. Tehtäviä oli vähän keskusta-alueella, mutta poliisit hiljensivät useita kovaäänisiä juhlia yksityisasunnoissa.

Hämeen poliisi tiedotti jo aiemmin tällä viikolla, että rikosten määrä on laskenut viimeisen kahden viikon aikana verrattuna vuoden takaiseen. Kotihälytystehtävien määrä on kuitenkin kasvussa.

4.4 klo 12.01 Päijät-Hämeessä on todettu yhteensä 41 COVID-19-tartuntaa

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja on todettu 41. Näytteitä on otettu noin 728. Sairaalahoidossa on 9 potilasta, joista tehohoidossa 4.

Kotihoidon työntekijällä on todettu koronatartunta. Altistuneet on kartoitettu ja asetettu karanteeniin.

3.4. klo 18.07 Hämeen poliisi valvoo ravintoloiden sulkemista – take away on sallittua

–Hämeen poliisilaitos on varautunut viikonlopun aikana valvomaan ravintoloiden sulkeutumista. Aukiolokielto astuu voimaan 4.4.2020 kello 00.00 ja päättyy 31.5.2020 kello 24.00.

Majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain (308/2006) 3 a §:n 1 momentin (L 153/2020) mukaan ravitsemisliike ja siihen kuuluvat sisä- ja ulkotilat on pidettävä suljettuina.

Poikkeuksena ovat ravintolat, joista ruokaa ja juomaa myydään muualla nautittavaksi eli ns. take away -toiminta on sallittua.

Ravitsemusliikkeiksi luetaan kaikenlaiset ravintolat, kahvilat, hampurilaispaikat, huoltoasemien ravintolat, kahvilakioskit sekä baarit, pubit ja muut anniskeluravintolat, joissa yleisölle tarjotaan ruokaa ja juomaa.

3.4. klo 15:25 Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut

Asikkalan kunta aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista, koska koronatilanne on vähentänyt tarjolla olevaa työtä.

Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbackan mukaan kunnalla on pyrkimyksenä siirtää mahdollisimman monia työtehtävästä toiseen. Jos lomautuksia joudutaan tekemään, ne tulevat kestämään enintään yhdeksänkymmentä päivää.

Neuvottelut koskevat enintään 45 kunnan työntekijää.

3.4. klo 15:18 Orimattilan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Orimattilan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut , jotka koskevat enintään 90 päivän lomautuksia. Neuvottelut eivät koske irtisanomisia.

Neuvottelujen piiriin kuuluu noin 270 henkilöä, joiden työ on vallitsevan koronatilanteen myötä vähentynyt tai tilapäisesti keskeytynyt. Neuvottelujen on määrä alkaa ensi viikolla.

Mahdollisten lomautusten lisäksi kartoitetaan myös vaihtoehtoisia ratkaisuja, kuten työn uudelleenjärjestelyä.

Orimattilan kaupungin kokonaishenkilöstömäärä on 550 henkilöä.

3.4. klo 12:49 Työterveys Wellamo aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista

Työterveys Wellamo oy aloittaa koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut, jotka saattavat johtaa koko henkilöstön lomauttamiseen. Neuvottelut eivät koske irtisanomisia.

Työterveys Wellamossa asiakkaiden määrä on vähentynyt noin neljänneksellä koronatilanteen vuoksi. Yritys on lopettanut hengitysoireista kärsivien vastaanotot ja ryhmätoimintojen, kuten painonhallintaryhmien, pitämisen. Monet asiakkaat ovat peruneet aikoja vähentääkseen kontaktejaan.

Työterveys Wellamo on Päijät-Hämeen kuntien, Iitin, Myrskylän, Pukkilan sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän ja Koulutuskeskus Salpaus -kuntayhtymän omistama osakeyhtiö. Yhtiö on Lahden kaupungin tytäryhtiö ja kuuluu Lahti-konserniin.

Työterveys Wellamolla on 72 työntekijää.

3.4. klo 12:04 Päijät-Hämeessä neljä uutta koronatartuntaa

Päijät-Hämeessä on varmistettu neljä uutta koronatartuntaa, ja varmistettuja tartuntoja on todettu perjantaihin mennessä 41.

Hyvinvointiyhtymän tiedotteessa oli torstaina virhe. Tiedotteen mukaan todettuja tartuntoja olisi ollut torstaina 28, mutta oikea määrä oli 37.

Näytteitä on otettu noin 683. Sairaalahoidossa on 9 potilasta, joista tehohoidossa 4.

3.4. klo 10.02 Heinolan kaupunki käynnistää yt-menettelyn

Heinolan kaupunki aloittaa yt-neuvottelut. Tiistaina 7. huhtikuuta käynnistyvässä menettelyssä selvitetään, onko korvaavaa työtä mahdollista tai tarvetta löytää työntekijöille, jotka eivät voi tehdä työtään kunnallisissa palveluissa koronavirusepidemian ja sen vuoksi asetettujen rajoitusten takia.

Toinen mahdollisuus ovat lomautukset, irtisanomisia ei kaupungin tiedotteen mukaan ole tulossa.

3.4. klo 7.07 Arkiaamuihin sittenkin enemmän bussivuoroja

Lahden Seudun Liikenne lisää vuoroja maanantaina 6.4. alkavaan poikkeusaikatauluun työmatkaliikenteen helpottamiseksi.

LSL tiedotti aiemmin ottavansa käyttöön arkenakin lauantain aikataulut matkustajien vähyyden vuoksi. Vuoroja on kuitenkin päädytty lisämään varsinkin aamuihin.

Muutoksista kerrotaan Lahden Seudun Liikenteen verkkosivuilla. Reittiopas ei ole ajan tasalla.

2.4. klo 15.51 Kerrostaloelämä muuttuu

Kerrostaloasujien arki muuttuu koronan vuoksi: saunavuorot on peruttu, kosketuspintoja jynssätään ankarasti ja naapurisopu voi olla koetuksulla.

Esimerkiksi asunto-osakeyhtiö Kerinmetsä Lahdessa lakkautti saunavuorot viime viikolla.

– Asukaskuntaa ei tässä kuultu. Hallitus päätti terveys edellä yksimielisesti lopettaa saunavuorot, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Erkki Kovanen sanoo.

Vuokrien ja yhtiövastikkeiden maksuvaikeukeudet eivät ole ryöstäytyneet käsistä – vielä.

Vuokrien mahdollisista huojennuksista on kuitenkin tullut kysymyksiä Kiinteistöliittoon. Etenkin kaupunkien keskustojen taloyhtiöissä on usein vuokrattavia liiketiloja katutasolla.

– Ensimmäinen suosituksemme on neuvotella asiasta ja etsiä tilanteeseen helpotusta maksujärjestelyillä. Tietysti vuokranalennuksia voidaan joutua pohtimaan myös, sanoo neuvontalakimies Tapio Haltia Kiinteistöliitosta.

2.4. klo 13.26 Lahden kaupunki aloittaa yt-neuvottelut

Lahden kaupunki käynnistää koko henkilöstä koskevat yt-neuvottelut. Syy on koronavirusepidemiasta johtuva poikkeustilanne, jonka vuoksi kaikille työntekijöille ei välttämättä ole tehtäviä.

Menettelyssä neuvotellaan töiden järjestelystä ja mahdollisista lomautuksista. Yt-neuvottelut eivät koske irtisanomisia.

2.4. klo 12.28 Varmistettujen koronavirustartuntojen määrä kasvoi kuudella

Päijät-Hämeessä oli torstaihin mennessä 38 varmistettua koronavirustartuntaa eli kuusi enemmän kuin keskiviikkona. Näytteitä on otettu alueella noin 640.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vuoksi taudin vuoksi sairaalahoidossa on kahdeksan potilasta. Heistä tehohoidossa on neljä.

1.4. klo 18.12 Poliisi: rikosmäärät vähentyneet, kotihälytykset lisääntyneet

Rikosmäärät ovat laskeneet Hämeessä koronapandemian vuoksi. Esimerkiksi pahoinpitelyitä on tehty vähemmän kuin vuosi sitten.

Kotihälytystehtävät ovat kuitenkin kasvussa. Niitä oli maaliskuussa 466 eli 94 enemmän kuin vuosi sitten. Perheväkivaltahälytykset ovat lisääntyneet Hämeessä 31 kappaleella viime vuoteen verrattuna.

Ihmisten sulkeutuminen koteihinsa aiheuttanee kotihälytysten lisääntymistä jatkossakin, Hämeen poliisi arvioi.

1.4. klo 13.39 Lahden Seudun Liikenne karsii bussivuorojaan

Lahden Seudun Liikenteen bussivuoroja vähennetään, koska koronatilanten vuoksi matkustajamäärä on laskenut lähes kolmanneksen normaalista.

Maanantaista alkaen arkipäivien bussivuorot ajetaan lauantaiaikataulujen mukaan kello 23.00 asti. Vuoroissa on kuitenkin poikkeuksia, sillä terveydenhuollon henkilökunnalle välttämättömät yhteydet pyritään turvaamaan. Monia illan viimeisiä vuoroja jätetään ajamatta.

Muutokset eivät näy reittioppaassa, mutta ne voi tarkastaa Lahden Seudun Liikenteen verkkosivuilta (siirryt toiseen palveluun).

1.4. klo 13.15 Ensiavussa kävijöiden määrä on vähentynyt koronatilanteen vuoksi

Ensihoito- ja päivystyskeskus Akuutti24:n kävijämäärä on vähentynyt huomattavasti kun vähäoireiset ihmiset ovat pysyneet kotonaan. Samaan aikaan neuvontanumeroon 116 117 soittajien määrä on moninkertaistunut.

Hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Tuomo Nieminen toivoo, että neuvontanumeron käyttöä jatketaan myös koronatilanteen laannuttua.

1.4. klo 11:39 Päijät-Hämeessä yksi uusi koronatartunta

Päijät-Hämeessä on todettu yksi uusi koronatartunta. Varmistettuja tartuntoja on todettu yhteensä 32.

Näytteitä on otettu noin 603. Sairaalahoidossa on seitsemän potilasta, joista tehohoidossa kolme.

1.4. klo 11:00 Lahden keskustaan tulee ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruokaa hakeville

Lahden kaupunki perustaa keskustaan noutoparkkeja helpottaakseen ravintoloiden ruoka-annosten ulosmyyntiä.

Noutoparkkiruudut erotetaan muista pysäköintipaikoista ruutuun maalattavalla ruokavälineitä kuvaavalla tunnuksella. Alustavien kartoitusten perusteella ruutuja tulee seitsemäntoista, mutta lisäämistarvetta seurataan.

Ilmaisten ruutujen pysäköintiaika on korkeintaan kymmenen minuuttia. Noutoparkit merkitään lähipäivinä, ja ne ovat käytössä toukokuun loppuun.

1.4. klo 10.56 Ulkoilu ja liikunta tärkeää ikäihmisille

Vähäinen liikkuminen voi laskea vanhuksen toimintakykyä nopeasti. Koronavirusepidemian aikana jotkut ikäihmisistä pysyttelevät kokonaan sisällä välttääkseen kontakteja muihin ihmisiin. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä muistutetaan, että lihasmassa lähtee laskemaan jo viikon liikkumattomuuden jälkeen.

Kotona kannattaa touhuilla kotiaskareissa tai tehdä edes liikettä, jossa noustaan seisomaan tuolilta ja laskeudutaan taas istumaan useita kertoja peräjälkeen. Epidemiasta huolimatta ulkona saa ja voi edelleen liikkua, kun pitää muihin ihmisiin pari metriä väliä. Ulkoilu myös virkistää mieltä.

1.4. klo 08.03 Fazer aloittaa yt-neuvottelut myymäläleipomoissa

Fazer aloittaa yt-neuvottelut myymäläleipomoissaan. Neuvottelut koskevat koko maassa noin 600:tta työntekijää ja 92:ta myymäläleipomoa.

Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessa Fazerilla on myymäläleipomoita Lahdessa, Hollolassa, Hämeenlinnassa ja Riihimäellä. Niissä työskentelee lähes 40 henkilöä.

Fazerin tarkoitus on sopeuttaa toimintaansa koronavirusepidemian takia. Osa leipomoiden työntekijöistä lomautettaisiin.

31.3. klo 16.13 Hollolan seurakunta käy puhelimitse läpi kaikki ikäihmiset

Hollolan seurakunta aloittaa koronatilanteen takia puhelinsoitot kaikkien ikäihmisten koteihin.

Lähiviikkojen aikana seurakunta soittaa kaikille kotona asuville yli 80-vuotiaille seurakunnan jäsenille Hollolassa, Hämeenkoskella, Kärkölässä, Kuhmoisissa ja Padasjoella. Heitä arvioidaan olevan yli 2 000.

Vanhuksilta kysytään kuulumisia ja annetaan mahdollisuus keskusteluun. Lisäksi soitolla selvitetään, onko vanhuksella läheistä jonka puoleen hän voi kääntyä tarvitessaan apua.

31.3. klo 12.19 Toinen koronavirukseen kuollut Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeessä on menehtynyt kaksi ihmistä koronavirukseen. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi toisesta kuolinuhrista tiistaina. Yksityisyyden suojaamiseksi yhtymä ei anna kuolemantapauksesta lisätietoja.

Päijät-Hämeessä on varmistettu tähän mennessä 31 koronatartuntaa, uusia tapauksia on kolme. Näytteitä on otettu noin 567. Tiistaina sairaalahoidossa oli 7 potilasta, joista tehohoidossa 3.

Päijät-Hämeessä tartuntaketjut pystytään jäljittämään vielä melko hyvin . Useimmissa tapauksissa tiedetään, mistä tartunta on saatu. Pandemiatyöryhmän puheenjohtaja Tuomo Niemisen mukaan joissain tapauksissa on kuitenkin jäänyt epäselväksi, mistä tartunta on saatu.

31.3. klo 10.57 Kärkölän kunta käynnistää yt-menettelyn koronakriisin takia

Kärkölän kunta käynnistää koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut koronaviruskriisin vuoksi. Perusteena ovat toiminnan muutokset ja töiden väheneminen.

Tavoitteena on neuvotella ensisijaisesti tehtävien uudelleen järjestelyistä, ihmisten sijoittamisesta korvaaviin tehtäviin ja muista henkilöstön käyttöön liittyvistä asioista tarpeen tullen.

31.3. klo 10.47 Kiireetöntä hammashoitoa siirretään

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä lykkää kiireetöntä hammashoitoa korovirusepidemian vuoksi. Yhtymästä otetaan yhteyttä kaikkiin ajanvarausasiakkaisiin ja heidän kanssaan sovitaan hoidon jatkosta. Asiakkaalle ilmoitetaan, jos varattu aika peruuntuu.

Myös kiireelliset hammasasiat hoidetaan vain ajanvarauksella: toimistoaikana soitetaan tavalliseen ajanvaraukseen ja päivystysaikaan numeroon 116 117. Hyky ottaa hammashoidossa vaiheittain käyttöön myös suuhygienistien ja hammaslääkäreiden etävastaanotot. Asiakkaan kanssa keskustellaan puhelimella tai videoyhteydellä.

Lisää hammashoidon muutoksista hykyn nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

30.3. klo 17.28 Hoitajat tiukilla suojavarusteiden säännöstelyn kanssa

Hoitohenkilökunnnalta ympäri maan on tullut huolestuneita yhteydenottoja ammattijärjestö Tehyyn suojautumiseen liittyen. Tietoon tulleista tapauksista osa työskentelee suojatta vastaanotoilla tai päivystyksissä, joissa hoidetaan esimerkiksi flunssapotilaita.

Varusteiden riittävyys ja hygienia ovat herättäneet huolta hoitajissa myös Päijät-Hämeessä. Tehyn ammattiosaston puheenjohtaja Siru Heromaa-Karjalainen kertoo, kuinka osa hoitajista soittaa itkuisena työpäivän jälkeen kertoen, ettei pysty tekemään työtään niin hygienisissä oloissa, kuin omatunto vaatisi.

– Samoja suojatakkeja käytetään koko työvuoron ajan: käydään tauolla ja laitetaan sama likainen takki uudestaan päälle. Visiirejä joudutaan desinfioimaan. Tämä ei ole sitä, mitä meille on opetettu.

Laakson terveysaseman suojavarusteita käytössä.
Mårten Lampén / Yle

30.3. klo 15.55 Korona kurittaa Lahden taloutta

Koronavirusepidemia aiheuttaa useiden kymmenien miljoonien suuruisen loven Lahden kaupungin talouteen.

Kuntaliitto on arvioinut, että epidemia maksaa tänä vuonna vähintään 1,5 miljardia euroa tulojen menetyksinä ja menojen kasvuna. Lahdelle se merkitsisi ainakin 30 miljoonan euron suuruista laskua, arvioidaan kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina olevassa talouden seurantaraportissa.

30.3. klo 14.52 Koronatutkimus ja -hoito ovat maksuttomia

Koronaviruksen vuoksi annettavat tutkimukset, hoito ja hoitoon määrätyt lääkkeet ovat maksuttomia hoitoon hakeutuneelle kuntalaiselle, tiedottaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä.

Myös sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen on maksutonta. Käynti on maksuton myös, jos testitulos osoittautuu negatiiviseksi. Näissä tapauksissa hoidon maksaa asiakkaan kotikunta. Maksuttomuus perustuu tartuntatautilakiin.

30.3. klo 14.15 Lasten ja nuorten vanhemmille avattu chat-palvelu

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on avannut uuden chat-palvelun. En jaksa -chatissa (siirryt toiseen palveluun) ratkotaan arjen ongelmia. Keskusteluapu on suunnattu lasten ja nuorten vanhemmille, jotka kaipaavat keskusteluseuraa ja tukea lasten kasvatukseen, korona-huoliin, parisuhteeseen, lasten käytökseen tai omaan jaksamiseen liittyen.

Chatti on auki arkisin tiettyinä aikoina, vastaajat ovat yhtymän toiminta-alueen ammattilaisia.

Lapsille ja nuorille on oma Onks tää normaalia? -chat. Chat on avoinna arkisin klo 10-18 ja palvelee osoitteessa https://normaali.fi/ph/ (siirryt toiseen palveluun).

30.3. klo 12.19 Työmatkaliikenne ruuhkautti tarkastuspisteen

Työmatkaliikenne ruuhkautui ensimmäisenä arkipäivänä Uudenmaan maakunnan sulkemisen jälkeen. Nelostiellä Orimattilan kohdalla oli maanantaiaamuna pahimmillaan useiden kilometrien jonot.

Uudenmaan liikkumisrajoitus astui voimaan lauantaina. Poliisi tekee tarkastuksia teillä, junissa ja busseissa. Rajoituksella pyritään hidastamaan koronaviruksen leviämistä.

30.3. klo 12.16 Koronatartuntojen määrä nousi yhdellä

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja todettu nyt 28, mikä on yksi enemmän kuin edellispäivänä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan näytteitä on otettu noin 534. Sairaalahoidossa on seitsemän potilasta, joista tehohoidossa on kolme ja yksi on tehostetussa valvonnassa.

Hyvinvointiyhtymä kertoo tiedotteessaan, että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä on testattu tähän mennessä noin 200 työntekijää. Lisäksi yhtymän henkilöstöä on ohjattu testeihin Päivystysavun kautta. Yhtymä avasi henkilökunnalle oma testilinjan sen jälkeen, kun maakunnassa todettiin ensimmäinen tartunta.

Hyvinvointiyhtymän toimialajohtajan Tuomo Niemisen mukaan potilastyössä olevilla työntekijöillä on matala testauskynnys, mutta oireettomia työntekijöitä ei testata.

29.3. klo 10:54 Päijät-Hämeessä koronatartuntojen määrä nousi yhdellä

Päijät-Hämeessä varmistettuja koronatartuntoja todettu nyt 27, mikä on yksi enemmän kuin edellispäivänä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan näytteitä on otettu noin 505. Sairaalahoidossa on seitsemän potilasta, joista tehohoidossa on kolme.

Koronaviruspotilaita varten avattu Pandemiapoliklinikka toimii hyvinvointiyhtymän mukaan hyvin. Lisäksi Päivystysapu 116 117:n vasteaika on pysynyt tavoitteen mukaisena.

28.3. klo 14:53 Hyvinvointiyhtymä tekee muutoksia sosiaalipalveluihin, neuvoloiden toimintaan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon

Koronatilanteen vuoksi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vähentää monia palveluitaan. Muutosten tarkoituksena on vähentää ihmisten lähikontakteja ja keskittää terveysalan työntekijöitä tarvittaviin työtehtäviin.

Muutokset koskevat sosiaalipalveluita, neuvoloiden toimintaa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa. Maanantaista alkaen moni palvelu suosii ajanvarausta ja asiointia puhelimitse.

Lue tarkemmat tiedot muutoksista tästä.

28.3. klo 12:20 Hollola tarjoaa kauppa-apua riskiryhmään kuuluville

Hollolan kunta toimittaa maanantaista alkaen kauppaostoksia riskiryhmään kuuluville kuntalaisille.

Palvelun käyttäjäksi toivotaan ilmoittauduttavan vain, jos kaupassa käynti ei onnistu muilla keinoin esimerkiksi oman lähipiirin avustamana.

Kauppakasseja toimitetaan arkisin kello 10-15 välisenä aikana. Asiakkaat eivät voi valita asiointipäivää tai -aikaa, mutta toimitusajankohdasta tiedotetaan asiakkaille hyvissä ajoin.

Kauppapalvelutyöntekijä jättää kauppakassit asiakkaan kotiovelle ja odottaa kauempana, että asiakas avaa oven. Toimittaminen maksaa kymmenen euroa yhdeltä kerralta.

28.3. klo 11:35 Päijät-Hämeessä kolme uutta koronatartuntaa

Päijät-Hämeessä on todettu kolme uutta koronatartuntaa. Varmistettuja tartuntoja on todettu 26. Näytteitä on otettu noin 490.

Sairaalahoidossa on seitsemän potilasta, joista tehohoidossa kolme.

Keskussairaalan työntekijän koronatartunnalle altistuneiden selvityksessä paljastui, että tartunnalle on altistunut yksi potilas. Potilaaseen on oltu yhteydessä, ja hän on saanut tiedon altistumisesta. Yhtymä ei tiedota asiasta enempää.

Keskiviikkona todettiin koronavirustartunta yhtymän alueella toimivan yksityisen kehitysvammaisten asumisyksikön työntekijällä. Muutamilta asukkailta otettiin altistumisen vuoksi koronavirusnäyte. Yhdellä asukkaalla on varmistettu koronatartunta, muiden näytteet olivat negatiivisia.

27.3. klo 21.05 Uudenmaan rajoilla suljetaan jo kaistoja

Tiesulut Uudenmaan rajoilla alkavat olla valmiina. Samaan aikaan Uudenmaan eristämispäätöstä viimeistellään eduskunnassa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tukee hallituksen esitystä Uudenmaan eristämisestä. Aiemmin tänään perustuslakivaliokunta kehotti hallitusta korjaamaan Uudenmaan eristystä koskevan asetuksen muotovirheen vuoksi.

Sulkuja alettiin rakentamaan jo iltapäivällä muun muassa kolmostielle Hyvinkään ja Riihimäen rajalle sekä nelostielle Orimattilan kohdalle. Teiden varteen tuotiin valmiiksi häkkiaitaa, autonrenkaita sekä betoniporsaita. Pohjoiseen meneviä kaistoja suljettiin moottoriteillä jo klo 16 aikaan.

Seuraa tilanteen etenemistä täältä.

27.3. klo 16.38 Yle seuraa Uudenmaan eristyksen etenemistä

sulku Lahden moottoritiellä
Lahden moottoritiellä valmistaudutaan sulkuihin. Petri Niemi / Yle

Tiesulkujen pystyttämistä Uudenmaan rajoille valmistellaan jo, vaikka eristämispäätöksen käsittely on eduskunnassa vielä kesken.

Uudenmaan eristämiseen saattaa tulla vielä mutkia matkaan eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Ongelmaa on hallituksen asetuksen muotoseikoissa. Ylen tietojen mukaan uuden maan eristäminen ei välttämättä onnistukaan tänään.

Seuraa tilanteen etenemistä täältä.

27.3. klo 16:23 Osuuskauppa Hämeenmaa lomauttaa 130 työntekijää

Koronavirustilanteesta johtuvien yt-neuvotteluiden lopputuloksena osuuskaupan henkilöstöstä lomautetaan noin 130 työntekijää. Lomautusten kesto on enintään 90 päivää. Osuuskauppa päättää muista mahdollisista lomautuksista tarvittaessa.

Koronaviruspandemia on laskenut erityisesti Hämeenmaan hotellien, ravintoloiden, tavaratalojen ja autokauppojen myyntiä.

Koronatilanne on lisännyt ruokakauppojen kysyntää. Lomautetuille työntekijöille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan töitä Hämeenmaan ruokakaupoista.

27.3. klo 15.50 Kunnat haluavat ripeämpää päätöksentekoa poikkeusoloissa

Monet valtuustot ovat kokoontuneet tällä viikolla erityisjärjestelyin. Valtuustojen on täytynyt kokoontua koronarajoituksista huolimatta, ettei kuntien päätöksenteko halvaantuisi.

Lahdessa valtuusto kokoontui keskiviikkona Sibeliustalon konserttisaliin vain yhden pykälän takia. Pykälä vaati valtuuston hyväksynnän sille, että kunnan toimielimet voivat kokoustaa sähköisesti.

– Jos tätä päätöstä ei olisi tehty, kaikki päätökset, jotka kaupunginhallitus olisi jatkossa tehnyt sähköisessä ympäristössä, olisivat olleet automaattisesti kaadettavissa oikaisuvaatimuksella tai kunnallisvalituksella, sanoo kokouksen puheenjohtajana toiminut Lahden kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Mika Kari (sd.)

Kuntalaki antaa mahdollisuuden toimielinten sähköisiin kokouksiin, mutta siitä pitää olla maininta kunnan hallintosäännössä. Kovin monissa kunnissa näin ei ole. Siksi kunnille on tullut kiire kutsua valtuustoja koolle, että kokouksia voidaan pitää epidemian aikaan myös etänä.

Lue koko juttu täältä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 13.03 Kemppi lomauttaa henkilöstöään

Lahtelainen hitsauslaitteiden valmistaja lomauttaa kaikkiaan noin 400 ihmistä sekä karsii lähikuukausina tuotantoaan noin puoleen tavallisesta. Lomautukset koskevat niin tuotantoa, toimihenkilöitä, ylempiä toimihenkilöitä kuin konsernin johtoakin.

Yhtiö kertoo tiedotteessa vähentävänsä tuotantoaan noin puoleen normaalista lähikuukausien ajaksi. Se merkitsee yhtä lomautuspäivää viikossa kesälomakauden loppuun asti. Kemppi ei myöskään pestaa kausityöntekijöitä.

27.3. klo 12.58 "Miten selviän kotona ajatusteni kanssa" kysyy Emma Vironen – kaksi lahtelaisnuorta kertoo poikkeusolojen vaikutuksista

Poikkeusoloissa heikoimmassa asemassa ovat muun muassa ne, joilla on psyykkisiä ongelmia, yksinäisyyttä tai muuten hauraat suhteet ulkopuoliseen maailmaan. Myös kahviloiden, kirjastojen ja seurakuntakeskusten sulkeminen voi olla monelle kova paikka.

– Täällä kotonako pitäisi kuukausi olla? Uskon, että tämä on monelle rankkaa, jos ei ole läheisiä tai perhettä, sanoo lahtelainen 22-vuotias Emma Vironen joka tajusi koulujen ovien suljeuduttua, kuinka yksin hän todella oli.

Yksinäisyyttä tutkinut professori Niina Junttila näkee, että suomalaista yhteiskuntaa määrittää kiire ja menestys: Karanteenin keskellä on mahdollisuus havahtua siihen, millaista monen yksinäisen elämä on.

Lue lisää täältä.

27.3. kello 12.15 Päijät-Hämeessä kahdeksan uutta koronatartuntaa – useita keskussairaalan työntekijöitä karanteenissa

Päijät-Hämeessä on todettu tänään kahdeksan uutta koronatartuntaa. Varmistettuja tartuntoja on todettu 23. Sairaalahoidossa on kuusi potilasta, joista tehohoidossa on kolme.

Näytteitä on otettu noin 466.

Keskussairaalan työntekijällä todetun tartunnan vuoksi karanteeniin on asetettu kolmetoista hoitajaa ja viisi lääkäriä. Potilaat eivät ole altistuneet tartunnalle.

Yhtymä selvittää edelleen kaikkien koronatartuntojen osalta altistuneet henkilöt. Tällä pyritään rajoittamaan ja hidastamaan viruksen leviämistä.

26.3. klo 18.24 Pelicans irtisanoo ja lomauttaa

Jääkiekkoliigassa pelaava Pelicans on saanut taloudellisista syistä aloittamansa yt-neuvottelut päätökseen. Neuvottelut koskivat Lahden Pelicans Oy:tä ja Pelicans Ravintolat Oy:tä.

Päätösten mukaan kolme työntekijää irtisanotaan, ja muu yhtiöiden vakituinen henkilöstö lomautetaan enintään 90 päivän ajaksi, kerrotaan Pelicansin verkkosivuilla. Irtisanomiset kohdistuvat ravintolahenkilökuntaan.

Lomautukset toteutetaan porrastetusti 1. huhtikuuta–30. joulukuuta välisenä aikana.

26.3. kello 17:05 Hämeen poliisi rajoittaa poliisiasemien asiakasliikennettä koronatilanteen vuoksi

Hämeen poliisilaitoksen poliisiasemien asiakasliikennettä rajoitetaan perjantaista 27.3. lähtien. Poliisiasemien ovet pidetään suljettuina työntekijöiden ja asiakkaiden terveyden suojelemiseksi ja koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Lahden poliisiasemilla ajan etukäteen varanneet lupapalveluiden asiakkaat päästetään poliisiasemalle noin viisi minuuttia ennen varattua aikaa. Ilman ajanvarausta asiakkaat päästetään tilanteen mukaan odottamaan vuoroaan, muuten heitäkin opastetaan sähköisen ajanvarauksen tekemiseen.

Rikosasioissa henkilökohtaisesti asioivat otetaan vastaan kiireellisissä ja välttämättömissä asioissa. Ensisijainen asiointitapa on sähköisen rikosilmoituksen tekeminen poliisin sivuilla (siirryt toiseen palveluun).

26.3. kello 17:01 Käteismaksusta saatetaan luopua Lahden bussiliikenteessä

Lahden joukkoliikennelautakunnalle on esitetty, että käteismaksuista luovuttaisiin Lahden Seudun Liikenteen busseissa valmiuslain voimassaolon ajaksi.

Toimenpiteellä pyritään suojelemaan kuljettajien ja matkustajien terveyttä vähentämällä heidän lähikontaktejaan, sillä kuljettajien on vaikeaa päästä pesemään käsiään riittävän usein.

Jos ehdotus hyväksytään, busseissa ei voi seuraavan viikon torstaista 2.4. alkaen ostaa kertalippua tai ladata matkakorttia. Matka maksetaan sillloin Waltti-matkakortilla, sovelluksesta ostetulla mobiililipulla tai ennakkoon lippuautomaatista ostetulla paperisella kertalipulla.

Joukkoliikennelautakunta päättää asiasta tiistaina 31.3.

26.3. klo 16.50 Junat ja bussit kulkevat, vaikka Uudenmaan rajat suljetaankin – tämän tiedämme nyt

Kokosimme yhteen, mitä bussien ja junien kulkemisesta tähän mennessä tiedetään.

Esimerkiksi bussit ja junat kulkevat, mutta siihen on kuitenkin varauduttava, että bussi- ja junavuoroja kulkee nyt huomattavasti normaalia vähemmän. VR on tiedottanut jatkuvasti uusista peruutuksista ja bussikorvauksista: junaliikennettä on suunniteltu vähennettäväksi noin 15 prosenttia tavalliseen verrattuna. Tuoreimmat tiedot muutoksista löydät VR:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Myös joukkoliikenteessä matkustavalla henkilöllä on oltava perusteltu syy kulkea Uudenmaan maakunnan rajan yli.

Hallitus on linjannut, että rajoituksesta poiketaan, jos liikkuminen on välttämätöntä esimerkiksi työn, viranomaistoiminnan, lakisääteisen velvollisuuden tai lapsen tapaamisoikeuden toteutumisen takia. Jokaisella on myös oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Lue kaikki tiedot tämänhetkisestä tilanteesta täältä.

26.3. klo 12.26 Päijät-Hämeessä ensimmäinen kuollut koronavirukseen

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella asuva iäkkäämpi henkilö on menehtynyt koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19 -tautiin.

Koronaviruksen vuoksi on tällä hetkellä sairaalahoidossa neljä potilasta, joista kaksi tehohoidossa.

Päijät-Hämeen keskussairaalan työntekijällä on todettu koronatartunta, ja altistuneita selvitetään parhaillaan. Jatkotoimenpiteistä päätetään erikseen.

Myös yhtymän alueella toimivan yksityisen kehitysvammaisten asumisyksikön työntekijällä todettiin eilen keskiviikkona koronavirustartunta. Osalla asukkaista oli oireita, ja heiltä otettiin altistumisen vuoksi koronavirusnäytteet.

26.3. klo 11.15 Poliisi valvoo liikennettä Uudenmaan rajoilla

Poliisi aikoo pysäyttää ja tarkastaa kaikki Uudellemaalle tai sieltä pois matkustavat ihmiset. Hallitus kertoi keskiviikkona, että Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä rajoitetaan.

Liikkumisrajoitusten tarkoituksena on hillitä koronaviruksen leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Rajoitus astuu voimaan perjantaina, jos eduskunta hyväksyy asetuksen.

26.3. klo 11.12 Koronaviruspandemia lisää sairaalasänkyjen kysyntää

Koronaviruspandemia on kasvattanut sairaalasänkyjen ja potilaspaarien kysyntää. Lahdessa toimivan Lojer-yhtiön mukaan kysynnässä on näkynyt viime aikoina selvää kasvua.

Tilauksia on tullut epidemia-aikana kotimaasta, naapurimaista ja Ukrainasta. Lojer osti Merivaaran tehtaan Lahdessa viime vuonna. Lojer valmistaa Lahdessa sairaalasänkyjä ja paareja.

26.3. klo 7.55 Lahden päättäjät voivat pitää sähköisiä kokouksia

Pikaisesti koolla käynyt Lahden kaupunginvaltuusto on varmistanut mahdollisuutensa järjestää etäkokouksia. Valtuusto kokoontui keskiviikkona poikkeusjärjestelyin Sibeliustalossa tekemään hallintosääntöön lisäyksen sähköisistä kokouksista. Lain mukaan sähköiset kokoukset ovat olleet jo mahdollisia, mutta Lahden kaupungilla ei ole aiemmin ollut niihin teknisiä valmiuksia eikä tarvetta.

Kokousta johtaneen valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan Mika Karin (sd.) mielestä valtuuston valta pitäisi siirtää kaupunginhallitukselle poikkeusolojen ajaksi. Valtuuston on vaikea kokoontua epidemian aikana.

Kaupunginvaltuuston huhtikuun alun kokous on peruttu, ja seuraava kokous järjestetään tarvittaessa koronatilanteen edellyttämällä tavalla.

25.3. klo 17.34 Uudenmaan mahdollinen eristäminen voi sekoittaa kymmenien tuhansien työmatkalaisten arjen

Ylen tietojen mukaan hallitus valmistelee koko Uudenmaan alueen eristämistä muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Lahdesta Vantaalle töihin pendelöivä Mia Mustaparta työskentelee Vantaan sosiaali- ja terveystoimen talous- ja hallintopalveluissa esimiehenä, eikä voi tehdä kaikkea työtään etänä kotoa.

Hallituksen esityksestä ei vielä tiedetä sitä, tullaanko esityksessä rajoittamaan myös maakunnan rajat ylittävää työmatkaliikennettä. Tilastokeskuksen mukaan Uudellemaalle pendelöi töihin noin 50 000 ihmistä ja Uudeltamaalta muualle noin 20 000.

Päätös voisi aiheuttaa poikkeustoimia töissä, joita ei voida tehdä etänä.

Lue koko juttu täältä.

25.3. klo 17.05 Kehitysvammaisten asumisyksilössä todettu koronatartunta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella toimivassa yksityisessä kehitysvammaisten asumisyksikössä on todettu koronavirustartunta, kertoo hyvinvoiniyhtymä tiedotteessaan.

Tartunta on todettu yksikön työntekijällä. Osalla asukkaista on oireita ja heistä otetaan koronavirusnäytteet altistumisen vuoksi.

Yksikön altistunut henkilökunta on asetettu kotikaranteeniin, samoin kuin asumisyksikön oireettomat asukkaat. Lue lisää täältä.

25.3. kello 15:48 Luhta aloittaa lomautukset ja sulkee lähes kaikki myymälänsä

Luhta konserni on päättänyt yt-neuvotteluissa lomautuksista. Lomautukseen johtaneet yt-neuvottelut käynnistettiin viikko sitten koskien koko Suomen toimintojen henkilöstöä.

Konsernilla on Suomessa 700 työntekijää. Henkilöstöä lomautetaan, koska koronatilanne on vähentänyt tarjolla olevaa työtä ja laskenut kuluttajamyyntiä voimakkaasti.

Enintään yhdeksänkymmenen päivän lomautukset toteutetaan kevään, kesän ja syksyn aikana.

Luhta sulkee koronatilanteen vuoksi kaikki Suomen myymälänsä toistaiseksi huhtikuun alusta alkaen lukuun ottamatta Lahdessa toimivaa Top Sport -myymälää.

25.3. kello 12:42 Lehto aloittaa uudet yt-neuvottelut

Yli 40 miljoonan euron tappion tehnyt rakennusyhtiö Lehto Group kävi viime vuoden aikana läpi kahdet yhteistoimintaneuvottelut.

Lehto aloittaa uudet yt-neuvottelut lomautuksista koronaviruksen vuoksi. Uudet neuvottelut koskevat yhtiön koko henkilöstöä. Lehdolla on tehdas Hartolassa, jossa työntekijöitä on 65.

25.3. klo 12.18 Päijät-Hämeessä 7 uutta tartuntaa

Päijät-Hämeessä on varmistunut seitsemän uutta koronatartuntaa. Tartuntoja on todettu tähän mennessä nyt 13.

Sairaalahoidossa on kolme potilasta, joista kaksi tehohoidossa. Näytteitä on otettu noin 408.

Yhtymä on julkaissut yhdessä omistajakuntien ja Päijät-Hämeen liiton kanssa vetoomuksen alueen asukkaille (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

25.3. klo 7.20 Lahden kaupunginvaltuusto kokoontuu pakon edessä

Lahden kaupunginvaltuusto kokoontuu keskiviikkona päättämään hallintosäännön muutoksesta, koska sääntö ei tunne sähköisiä kokouksia. Näin pyritään välttämättään päätöksenteon halvaantuminen koronavirusepidemian aikana.

Kokous pidetään poikkeusjärjestelyin Sibeliustalon konserttisalissa.

24.3. klo 18.36 Mökkiläisten tulo aiheuttaa huolta – Padasjoen kunnanjohtaja toivoo, että nyt päätetään, missä aiotaan olla

Etätyö ja hyvät kelit ovat sysänneet pääkaupunkiseutulaisia mökeilleen. Mökkipaikkakunnilla Hämeessä ryntäys on herättänyt huolta.

Päijänteen rannalla Padasjoella, Asikkalassa ja Sysmässä vapaa-ajanasukkaiden aikaisempaan tuloon on kiinnitetty huomiota. Esimerkiksi kauppojen ovet ovat käyneet tavallista maaliskuuta tiheämmin.

Padasjoella vakituisia asukkaita on vajaat 3 000, ja kesällä vapaa-ajanasukkaita saapuu paikkakunnalle jopa 6 000. Nyt kunnassa on kunnanjohtaja Petri Koivulan mukaan noin 1 000–2 000 pääkaupunkiseudun mökkiläistä koronaviruksen takia.

– Eniten täällä ollaan huolissaan siitä, että joku tuo tartunnan tietämättään mukanaan. Meillä on sellainen väestörakenne, että huomattava määrä on vanhusväestöä, ja se huolettaa riskiryhmiä.

Lue koko juttu täältä.

24.3. klo 17.26 Heinola hyvittää varhaiskasvatusmaksua, jos lasta hoidetaan kotona ja tarjoaa lounasta eskarilaisille

Heinolan kaupunki on päättänyt, että kaupungin kaupungin varhaiskasvatuksessa olevien lasten asiakasmaksuja ei peritä niiltä perheiltä, jotka hoitavat lapsensa kotona poikkeusoloaikana.

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa olevien lasten huoltajille hyvitetään maksua, jos lapsi on poissa yhtäjaksoisesti ajalla 26.3.–13.4. Ehtona on, että poissaolo on yhtenäinen ja siitä on ilmoitettu kirjallisesti keskiviikkoon 25.3. mennessä.

Huoltajien tulee ilmoittaa poissaolosta kirjallisesti sähköpostilla, Wilma-viestillä tai tekstiviestillä omaan päiväkotiin tai lapsen perhepäivähoitajalle.

Kaupunki myös järjestää mahdollisuuden esiopetusikäisten lasten lounaiden noutoon perjantaista 27.3. alkaen. Lue lisää Heinolan kaupungin sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

24.3. klo 17:06 Lahdessa jaetaan kylmäruokapakkauksia koululaisille maanantaista alkaen

Lahden etäkoulussa opiskeleville peruskoululaisille jaetaan kylmäateriapakkauksia maanantaista alkaen. Alustavien suunnitelmien mukaan ateriapakkauksissa on muutaman päivän ruuat. Oppilas voi hakea ateriat maanantaina ja keskiviikkona kello 10:00-13:00.

Huoltajien tulee ilmoittaa ateriatarpeesta Wilma-palvelun kautta viimeistään torstaina kello 12:00 mennessä. Jakelupisteistä ja aikatauluista ilmoitetaan koteihin perjantaina.

Lähiopetuksessa olevat oppilaat siirtyvät luokkaruokailuun ja annosateriapakkauksiin vielä tämän viikon kuluessa ylimääräisten lähikontaktien välttämiseksi.

24.3. klo 16.27 Sandvik aloittaa yt-neuvottelut koskien myös Lahden toimipistettä

Sandvik Mining and Construction Oy:n Lahden, Tampereen ja Turun toimipisteissä käynnistetään yt-neuvottelut koronavirustilanteen takia. Yrityksen mukaan koronavirustilanne alentaa kysyntää ja vaikuttaa tuotantoon.

Neuvottelut koskevat kaikkia Sandvikin Lahden, Tampereen ja Turun toimipisteen työntekijöitä, toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä. Yritys yrittää selvitä enintään kolmen kuukauden lomautuksilla.

Sandvik työllistää Lahdessa 150 henkilöä. Lahdessa toimii hydraulisia iskuvasaroita ja leikkurimurskaimia valmistava tehdas sekä osaamiskeskus seuloille ja syöttimille.

24.3. klo 16.02 Jäteasemilla on ollut ruuhkaa – vältä käymistä, jos mahdollista

Päijät-Hämeen jäteasemilla siirrytään huhtikuun alusta kesäkauden laajennettuihin aukioloaikoihin. Palveluesimies Mika Kantale toivoo, että jäteasemilla asiointia siirrettään myöhemmäksi, jos se on mahdollista.

Joillakin jäteasemilla on ollut jopa ruuhkaa, kun keväisen sään lisäksi ihmisillä on koronatilanteen vuoksi ollut aikaa tyhjentää varastojaan. Myös ihmisten ryntääminen mökeilleen on näkynyt jäteasemilla. Palveluesimies Mika Kantele kertoo, että ruuhkia välttääkseen ei kannata viedä jätteitään ainakaan heti aseman auettua.

Jäteasemilla käydessä tulisi muistaa turvavälien pitäminen ja hygieniasta huolehtiminen. Jätemaksu toivotaan maksettavan käteisen sijaan kortilla.

24.3. klo 14.30 Ei uusia tartuntoja tiistaina

Tiistaina Päijät-Hämeestä ei ole raportoitu uusista koronavirustartunnoista. Päijät-Hämeessä on tähän mennessä todennettu kuusi tartuntaa.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän mukaan alueellinen valmius on hyvä – yhtymä on kertonut lisäävänsä infektiopotilaiden hoitokapasiteettia ennakoivasti koko ajan.

Yhtymän mukaan Päijät-Hämeessä on kuitenkin siirrytty epidemiavaiheeseen. Yhtymä ohjeistaa välttämään kaikkia tarpeettomia tapaamisia, erityisesti yli 2-3 hengen ryhmissä. Sisätiloissa on pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin etäisyys.

24.3. klo 07.01: Keskussairaalan bussilinjan aikataulua rukataan

Paikallisbussien aikatauluja rukataan terveydenhuollon avuksi. Lahden seudun liikenne aikaistaa tiistaista alkaen Kauppatorin ja Tiilijärven välillä kulkevan linjan 8H aamuvuoroja, jotta keskussairaalalle kulkeminen helpottuisi.

Muutoksessa kello 6.35:n ja kello 7.35:n lähtöä aikaistetaan kymmenellä minuutilla.

Lahden seudun liikenteen reittiopas ei ole ajan tasalla ja näyttää myös perutut vuorot. Uusimmat tiedot kaikista joukkoliikenteen vuoroista saa LSL:n nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

23.3. klo 20.16: FC Lahti aloittaa yt-neuvottelut

FC Lahti aloittaa koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut koronvavirusepidemian ja yleisesti heikentyneen taloustilanteen takia.

Neuvottelut alkavat ensi maanantaina ja jatkuvat arvion mukaan pari viikkoa. Toimilla pyritään turvaamaan FC Lahti Oyn toiminta poikkeustilanteen jälkeen.

FC Lahti työllistää suoraan yli 30 työntekijää ja välillisesti vielä isomman joukon, seura kertoo tiedotteessaan.

23.3. klo 19.54: Harva koululainen on palannut opinahjoonsa uudesta linjauksesta huolimatta – Lahdessa Lotilan koulussa tällä viikolla 4 oppilasta

Viime perjantaina kaikille eskarilaisille ja 1.–3.-luokkalaisille annettiin hallituksen uudessa linjauksessa mahdollisuus palata lähiopetukseen. Harva pikkukoululainen on palannut opinahjoonsa hallituksen uudesta linjauksesta huolimatta.

Lotilan koulussa on kaikkiaan 440 oppilasta, ja heistä 4 on tällä viikolla koulussa, kertoo koulun rehtori Mia Kiiski.

Lotilan koulussa ollaan kiitollisia huoltajille, jotka ovat voineet pitää lapset etäopetuksessa.

– Etäopetus on lähtenyt hienosti käyntiin. Osittain se hakee vielä linjaansa. Edelleen haetaan tasapainoa, mikä on hyvä määrä tehtäviä lapsille, sanoo Kiiski.

Lotilan koulussa työskentelee vajaa 30 opettajaa. Kolme opettajaa vuorollaan on varautunut lähiopetuksessa työskentelemiseen. Opettajilla on kiertävät vuorot siihen, ketkä milloinkin työskentelevät lähi- ja etäopetuksessa.

Lue koko juttu täältä.

23.3. klo 18.45: Hoitoalan henkilökunta kertoo ongelmista koronatesteihin pääsemisessä – PHHYKYn Erhola: "Ei pidä paikkansa"

Hoitoalan henkilöstöllä näyttää olevan vaikeuksia päästä koronatestiin ympäri Suomen, vaikka valtionjohto ja THL ovat painottaneet terveydenhuoltohenkilökunnan testaamista matalalla kynnyksellä. Yle on saanut asiaan liittyen yhteydenottoja viidestä eri sairaanhoitopiiristä, joista yksi on Päijät-Häme.

Viesteissä on sama huoli: testiin ei ole päässyt, vaikka on ollut hengitystieoireita ja kuumetta, töihin on käsketty, vaikka vielä yskittää. Hoitohenkilökunta pelkää tartuttavansa potilaansa. Lue koko juttu täältä.

Ylen kiinni saamat sairaanhoitopiirin johtajat ihmettelevät hoitohenkilöstön sanomaa. Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Marina Erhola pitää hoitohenkilökunnan viestiä erikoisena.

– Tämä ei pidä paikkansa. Me olemme päinvastoin olleet etulinjassa tässä testaamisessa.

Päijät-Hämeessä hoitohenkilökunta menee Erholan mukaan ensin niin sanotulle digi-klinikalle, jossa lääkäri arvioi, otetaanko henkilöstä koronatesti vai ei.

– Noudatamme tarkalleen THL:n ja omaa ohjeistusta. Myös henkilökunnan testauksissa, Erhola kertoo.

Erholan mukaan on ymmärrettävää, että testausta rajoitetaan.

– Pitää muistaa, että kapasiteetti testaamiseen on tällä hetkellä maassamme rajallinen.

23.3. klo 17.19: Myös Heinola ohjeistaa asukkaitaan soittamaan koronavirusepäilyistä päivystysapunumeroon

Uuden ohjeen mukaan vakavissa flunssaoireissa heinolalaisten pitää soittaa päivystysapunumeroon 116 117.

Lievät hengitystieoireet voi potea kotona, vaikka epäilisikin niiden liittyvän koronavirukseen. Terveyskeskukseen soitetaan vain muuhun kuin hengitystieinfektioon liittyvässä hoidon tarpeessa. Lue lisää täältä.

23.3. klo 16.50: Heinolassa koululaisille mahdollisuus noutoruokaan

Heinolassa etäopiskeleville koululaisille tarjotaan torstaista alkaen mahdollisuus noutaa kouluruokaa kotiinsa. Ruuan noudosta tulee ilmoittaa sitovasti Wilma-järjestelmän kautta tiistaihin 24.3. kello 16:00 mennessä.

Ruuan voi hakea noutopisteistä arkisin kello yhdentoista ja puoli kahdentoista välisenä aikana. Hakija ei saa tulla rakennuksen sisälle, vaan ruoka annetaan keittiön ovelta.

Ruokaa saa seutaavista paikoista: Kettukallion päiväkoti, Tommola-talo, Kailas-talo, Kurpanharjun päiväkoti, Vierumäen koulukeittiö, Jyrängön päiväkoti.

23.3. klo 16.40: VR peruu puolet Lahden ja Riihimäen välisistä junavuoroista

VR peruu tällä viikolla runsaasti junavuoroja (siirryt toiseen palveluun). Osa vuoroista korvataan linja-autokuljetuksilla.

Lahden ja Riihimäen välisessä junaliikenteessä on eniten muutoksia. Vuoroista on peruttu lähes puolet.

23.3. klo 13.13: Kouluruokailut siirtyvät luokkiin ja ateriat pakkauksiin

Lahden alakouluissa siirrytään loppuviikosta ruokailemaan luokkahuoneissa koronavirusepidemian vuoksi. Lähiopetuksessa oleville 1.–3.-luokkalaisille aletaan jakaa ateriat annospakattuina tartuntariskin pienentämiseksi.

Taudin leviämisriskiä pyritään pienentämään sillä, että kaikki koulussa olevat oppilaat eivät ruokaile samassa tilassa. Ateriat jaetaan ja syödään kertakäyttöastioista, jotka hävitetään ruokailun jälkeen.

Ruokailukäytäntäjä muutetaan myös ikäihmisten palveluissa. Hoivakodeissa ruokailu yhteisissä tiloissa kielletään.

Lisäksi kouluaterioiden jakelua etäoppilaille pohditaan.

23.3. klo 12.21: Neljä uutta tartuntaa, yksi tehohoidossa

Päijät-Hämeessä on todettu maanantaina neljä uutta tartuntaa, varmistettuja koronatartuntoja yhteensä kuusi.

Maakunnassa yksi koronatartunnan saaneista on tehohoidossa, ja lisäksi kaksi muuta koronapotilasta on sairaalahoidossa. Loput tartunnan saaneista ovat kodeissaan karanteenissa.

Osa tartunnoista on peräisin ulkomailta. Osaa uusien tartuntojen lähteistä ei ole toistaiseksi pystytty selvittämään. Yhtymä ei tiedota potilaista enempää heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Hyvinvointiyhtymä muistuttaa, että koronaepidemian leviämistä on edelleen mahdollista rajoittaa merkittävästi noudattamalla annettuja suojautumisohjeita: välttämällä lähikontakteja, pitäytymällä turvaväliohjeissa sekä huolehtimalla käsihygieniasta.

Vakavista hengitystieoireista kärsivän on ennen hoitoon hakeutumista soitettava Päivystysapu 116 117-numeroon.

23.3. klo 11.55: Hollolalainen Solmaster alkaa valmistamaan käsidesinfiointiainetta

Pesu- ja puhdistuaineita valmistava Solmaster valmistaa tehtaassaan käsidesinfiointiainetta helpottamaan pulaa. Solmasterin toimitusjohtaja Matti Korkkinen kertoo, että he ovat saaneet paljon ennakkokyselyitä desinfiointiaineen saatavuudesta.

Yritys on kehittänyt tuotteen ja alkanut jo valmistamaan sitä. Käsidesiä syntyy heidän varastoissaan olevista raaka-aineista. Valmista tuotetta toimitetaan pian teollisuuden tarpeisiin sekä jälleenmyyntiin.

22.3. klo 12.24: Lahti ei peri varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja perheiltä, jotka hoitavat lapsensa kotona

Lahden kaupunki ei peri asiakasmaksuja perheiltä, jotka hoitavat lapsensa kotona koronavirustartunnan aiheuttamana poikkeusoloaikana.

Päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa olevien lasten huoltajille hyvitetään varhaiskasvatusmaksu, jos lapsi on poissa yhtäjaksoisesti ajalla 24.3.-13.4.2020. Hyvityksen ehtona on, että poissaolo on yhtenäinen, ja siitä on ilmoitettu kirjallisesti viimeistään maanantaina 23.3.2020.

22.3. klo 10.52: Koronatilanne hillitsi viikonlopun juhlintaa Hämeessä

Koronaepidemiasta johtuen viikonloppu oli melko rauhallinen Hämeen poliisille, kertoo rikoskomisario Tomi Repo. Poliisin tehtävämäärät olivat alhaisemmat kuin vuosi sitten, koska ihmisiä oli liikkeellä tavallista vähemmän.

Poliisi seurasi viikonloppuna ravintoloiden aukioloja. Ravintoloita ei ole määrätty suljettaviksi, mutta ihmisiä on kehotettu pysymään kotonaan. Revon mukaan valtaosa ravintoloista pysyi auki, mutta niiden kävijämäärät olivat alhaiset.

21.3. klo 14.13: Hämeen pelastuslaitokset varautuneet koronan vaikutuksiin – ei tartuntoja henkilöstöissä

Päijät- ja Kanta-Hämeen pelastuslaitokset ovat varautuneet työntekijöiden sairastumiseen. Toistaiseksi tartunnoilta on vältytty, mutta Päijät-Hämeen henkilöstöstä muutama on karanteenissa palattuaan hiljattain ulkomailta.

Jos tilanne pahenee, laitokset ovat valmistautuneet sulkemaan joitain paloasemia. Toistaiseksi pelastus- ja ensihoidon tehtävät tehdään normaalisti.

Laitosten hallinnollinen henkilöstö on siirtynyt etätöihin. Koulutukset ja määräaikaiset palotarkastukset on keskeytetty ja asiakaspalvelu asemilla suljettu.

21.3. klo 12.30: Ei uusi tartuntoja

Päijät-Hämeessä ei ole teodettu uusia tartuntoja, hyvinvointiyhtymä tiedottaa. (siirryt toiseen palveluun) Yhteensä 280 on nyt testattu. Todettuja tartuntoja on edelleen kaksi.

Yhtymä on vähentänyt kiireetöntä hammashoitoa ja kiireetöntä leikkaus- ja poliklinikkatoimintaa ja varautuu näin infektiopotilaiden määrän kasvuun. Potilaisiin ja asiakkaisiin otetaan yhteyttä, jos varattu aika peruuntuu.

Päivystysavun 116117 henkilöstöä on nyt kolminkertainen määrä tavalliseen verrattuna.

21.3. klo 10.11 Lahti päätti tukipaketista yrityksille

Lahti yrittää pelastaa yrityksiä koronalta. Kaupunginhallitus päätti pelastuspaketista kokouksessaan perjantaina.

Kaupungin tukitoimiin kuuluu maksuehtojen helpotuksia, nykyistä joustavampia hankintaehtoja sekä suoraa tukea yrityksille.

Esimerkiksi Myynnin ja markkinoinnin yrityspalveluseteleiden kaikki määrärahat kohdennetaan kevään hakuun. Haettava määräraha nousee 120 000 eurosta 200 000 euroon. Jaossa on yhteensä 50 yrityspalveluseteliä.

20.3. klo 18.57: Baarit kiinni vai ei? – ravintolayrittäjä pohtii myös moraalia

Yli kymmenen hengen kokoontumiset on koronaepidemian vuoksi kielletty, mutta ravintolat saavat ainakin toistaiseksi pitää ovensa auki normaalisti. Tästä oikeudesta pidetään myös kiinni eri puolilla Hämettä.

Toisin kuin moni muu alan yrittäjä, kuitenkin Hämeenlinnassa kahta suosittua viinibaaria pyörittävä Noora Vennamo on laittanut laput luukulle toistaiseksi.

20.3. klo 18.10: Nuorten jaksamiseen apua

Moni lapsi ja nuori kuormittuu nyt tavanomaista enemmän. Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä laajentaa lasten ja nuorten ”Onks tää normaalia”-chatin aukioloa.

Chatiin vastaavat seudulla toimivat ammattilaiset. Chat tarjoaa jutteluapua lapsille ja nuorille joka arkipäivä klo 10-18. Onks tää normaalia -chat: https://normaali.fi/ph/ (siirryt toiseen palveluun). Tarkoitus on myös aikaistaa vanhemmille suunnatun ”En jaksa”-chatin käyttöönottoa..

20.3. klo 17.14: Riskiryhmäläisille järjestyy asiointiapua Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen kunnat ovat kehittäneet ratkaisuja koronaviruksen riskiryhmäläisten kauppa- ja apteekkireissujen avustamiseen.

Nyt esimerkiksi Orimattilassa kaupungin työntekijöitä siirtyy lyhytaikaiseen kauppa-apuun ensi maanantaista alkaen. Palvelu koskee esimerkiksi sellaisia ikääntyneitä, joilla ei ole ystäviä auttamassa tai jotka eivät ole esimerkiksi kotipalvelun asiakkaita.

Ikäihmiset saavatkin asiointiapua kaikissa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kunnissa. Yhtymä järjestää kuntien kanssa kauppa- ja asiointiapua heille, jotka eivät itse pysty asioimaan.

Apua tarvitsevat voivat olla puhelimitse yhteydessä kuntien palvelunumeroihin, asiakasohjaus Siiriin tai sosiaalihuollon ohjaus- ja neuvonta Polkuun.

Heinolan kaupungin koronaneuvontaan on tullut perjantaina useita kymmeniä puhelinsoittoja. Tiedusteluja on tullut kauppa- apteekkiasioiden lisäksi esmerkiksi hoitoonpääsystä ja päivähoidosta.

20.3. klo 17.07: Hyvinvointiyhtymä tiukkana koronatilanteesta: Edes metrin turvaväli ei riitä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä toivotaan, että maakunnan asukkaat alkaisivat ottaa koronavirusriskin vakavasti.

Hykyn mukaan kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee nyt välttää koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Hyvinvointityhtymä on laatinut toimintaohjeet koronaepidemian hidastamiseksi.

20.3. klo 17.04: Hyvinvointiyhtymä varautuu koronapotilaisiin – Hollolan terveysasemalle lisätilaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä ottaa käyttöön Salpakankaan terveysaseman kertaalleen suljetun vuodeosaston. Sinne valmistellaan väliaikaistiloja mahdollisten koronapotilaiden käyttöön.

Tavoitteena on, että koronaviruksen edetessä hyvinvointiyhtymällä on valmius suuren potilasjoukon hoitoon. Todettuja tartuntoja Päijät-Hämeen on kaksi ja tilanne on yhä rauhallinen.

Terveysaseman muutostyöt käynnistyvät ensi viikolla. Paikkoja terveysasemalle tehdään noin 50.

20.3. klo 16.47: Kiirettömiä leikkauksia vähennetään Päijät-Hämeessä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä supistaa kiireetöntä toimintaansa.

Aluksi karsitaan kiireettömiä leikkauksia ja kiireetöntä hammashoitoa. Samoin fysiatrian, sisätautien ja keuhkosiarauksien kiireettömiä toimintoja on vähennetty.

Vapautuvia työntekijöitä siirretään muihin tehtäviin. Esimerkiksi leikkaussalien hoitohenkilöstölle annetaan koulutusta tehohoidon tarpeisiin. Hyky on ottanut käyttöön myös erillisen vastaanottolinjan infektiopotilaille, joilla on vahva koronavirusepäily.

Todettuja tartuntoja on Päijät-Hämeessä kaksi eikä sairaalahoitoon ole joutunut vielä kukaan.

20.3. klo 14.09: Päijät-Hämeen jätehuolto Oy peruu palvelutempauksia

Päijät-Hämeen Jätehuoltoyhtiö vetoaa asiakkaihin, että he välttäisivät käyntejä jäteasemilla.

Jäteasemat ovat avoinna normaalisti, mutta jätehuoltoyhtiö pytää asiakkaita siirtämään asiointia tuonnemmaksi. Jäteasemilla puolestaan olisi pidettävä riittävää etäisyyttä muihin.

Joitain jätehuoltoyhtiön palvelutempauksia on myös peruttu. Esimerkiksi kotitalouksien vaarallisten jätteiden, metallin ja sähkölaitteiden keräyskierrosta ei nyt järjestetä. Samoin Lahden kauppatorilla kuukausimarkkinoilla käytössä ollut jätteiden vastaanottopiste on suljettu huhti- ja toukokuulta.

Vierailut Kujalan jätekeskuksessa on peruttu eikä jätehuoltoyhtiö pidä toistaiseksi neuvontatilaisuuksia.

19.3. klo 17.27: Kaupat rauhoittavat aamutunnit riskiryhmille

Päivittäistavarakaupat toivovat, että aamun ensimmäinen aukio-olotunti voitaisiin rauhoittaa koronaviruksen riskiryhmäläisille.

K-ryhmä kertoo, että sen useat kaupat(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) ovat varanneet oman ostoshetken ennen kuin kauppa aukeaa muille. Lahden K-Citymarket Paavola kokeili omaa ostostuntia riskiryhmäläisille(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) aamuseitsemästä aamukahdeksaan.

19.3. klo 16.30: Käsidesi sai huijarit liikkeelle

Kuluttajille on myyty lasinpesunesteestä tehtyä käsidesiä – hurja kysyntä sai huijarit ja rahastajat liikkeelle. Apteekkeihin toimittavissa tukuissa on nyt jatkuva pula käsidesituotteista. Lahdessa Karisman apteekkiin soitettiin viimeksi tiistaina ja kaupiteltiin selvästi ylihintaista käsidesistä sekä hengityssuojia, kertoo proviisori Amanda Vanhatalo.

Osa apteekeista on alkanut valmistaa käsidesiä itse. Mutta myös käsidesin raaka-aineista on pulaa.

19.3. klo 15.54: Koronavirusneuvonnasta helpotusta Heinolassa

Heinolan kaupunki on avannut kaupunkilaisille tarkoitetun koronavirusneuvonnan. Numerosta 044 797 7000 annetaan tietoa arjen palveluista ja asinoinnin hoitamisesta poikeustilanteen aikana. Palvelunumero on avoinna arkisin kello 9-15.

Heinolan kaupungin mukaan korona-asioista voi lähettää myös sähköpostia osotteeseen korona@heinola.fi (siirryt toiseen palveluun).

Hyvinvvointijohtaja Pirjo Hepo-Ojan mukaan tilanne on Heinolassa rauhallinen, mutta kaupunkilaisille on haluttu antaa uusi kanava ottaa yhteyttä ja puhua koronahuolista.

Terveyskeskukseen kehotetaan soittamaan vain, jos on epäily koronavirtustartunnasta eikä kotihoito-ohjeilla pärjää.

Heinolassa on käytössä myös vanhuksille tarkoitettu ikääntyneiden palvelunumero, josta hyvinvointijohtaja Pirjo Hepo-ojan mukaan saa apua muun muassa kauppa-asioissa. Ikääntynedien palvelunumero 044 769 4242 on käytössä arkisin kelo 9-13.

19.3. klo 14.50: Taksit hoitavat kauppa-asioita

Taksi Häme on laajentanut kuljetuspalvelujaan koronavirusepidemian takia. Taksi palvelee edelleen asiointi- ja kauppamatkoissa, mutta Taksi Häme käy myös asiakkaan puolesta kaupassa.

Taksi Helsingin palvelukeskus välittää tällä hetkellä Taksi Hämeen autoja Lahteen, Hämeenlinnaan, Hattulaan, Janakkalaan, Valkeakoskelle, Pälkäneelle, Forssan seudulle, Riihimäelle, Lopelle ja Hausjärvelle.

19.3. klo 14.29: Hyky ei pysty auttamaan Kelan asioissa

Kelan palvelupisteiden sulkeminen hallituksen ohjeiden mukaisesti on lisännyt työtaakkaa Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Monissa paikoissa yhtymällä on asiakaspalvelua samoissa pisteissä Kelan kanssa. Kelan palvelujen sulkeminen on johtanut siihen, että esimerkiksi toimeentulotuki-asioissa apua on alettu kysyä hykyn henkilöstöltä.

Perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialajohtaja Mika Forsberg muistuttaa, että toimeentulotukiasiat eivät kuulu hyvinvointiyhtymälle. Hänen mukaansa kyselyt näkyvät selvästi niissä palvelupaikoissa, joissa Kela ei toistaiseksi toimi. Kela ohjeistaa asikkaita hoitamaan asiansa verkossa tai puhelimitse.

18.3. klo 18.54 Jäikö lapsesi tänään yksin kotiin, uuvuttiko etäpäivä?

Moni lapsi on joutunut viettämään tänään koulupäivänsä myös yksin kotona. Asiantuntijoiden lapsen kuulumisille kannattaa antaa aikaa. Moni on intoutunut antamaan vinkkejä myös kotona oleville vanhemmille. Yksi heistä on Supernanny Pia Penttala (siirryt toiseen palveluun).

Lahden kouluissa oli torstaina hyvin vaihtelevasti koululaisia lähiopetuksessa.

Isoimmissa kouluissa kuten Mukkulassa ja Kivimaalla lähipetuksessa on 25-30 koululaista, mutta pienissä kouluissa lähiopetusta järjestetään vain muutamille koululaisille. Kaikkiaan lähiopetuksessa on 250 oppilasta.

klo 18.03 Korona-ahdistukseen saa tukea

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoo, että tarjolla on tukea monipuolisesti, esimerkiksi kriisipuhelimen ja Lahden seurakuntayhtymän puhelinpäivystykset.

Läheisten tuki, arkisista asioista keskustelu ja yhteydenpito ovat tärkeitä. Yhteyttä voi pitää puhelimitse tai muiden etäyhteyksien avulla. Arkirutiineista kiinni pitäminen helpottaa ahdistusta ja huolta. Lahden seurakuntayhtymän päivystys on avoinna viikon jokaisena päivänä klo 9-21, numerossa 050 464 6068.

Mielenterveystalon uusi omahoito-osio tarjoaa myös tukea koronaviruksesta huolestuneille.

klo 14.50 Lahtelaisten ruokahuolto pohdinnassa

Lahden kouluissa järjestetään kouluruokailua tarvelähtöisesti, sanoo kaupunginjohtaja Pekka Timonen. Kouluruokailua ei ole velvollisuutta järjestää, mutta kaupunginjohtajan mukaan koulussa on voinut käydä syömässä. Kaupunki pohtii, miten ruokailu on viisainta järjestää niin, ettei kerralla ole paljon väkeä syömässä.

Lahti myös selvittää, kuka ottaa vastuun yli 70-vuotiaiden ruoka-avusta. Kaupunki haluaisi, että apu olisi saatavilla yhdestä numerosta, vaikka vapaaehtoisia auttajatahoja on useita.

Muissakin Päijät-Hämeen kunnissa vapaaehtoisjärjestöt ovat aktivoituneet ja kauppa- ja apteekkiapua ollaan järjestämässä niitä tarvitseville.

klo 12.16 Päijät-Hämeessä todettu toinen tartunta

Päijät-Hämeessä varmistui toinen koronavirustartunta keskiviikkona. Tartuntoja on todettu nyt kaksi. Näytteitä on otettu noin 170 tähän mennessä.

Hyvinvointiyhtymä ei ole tiedottanut tapauksesta vielä enempää, ei esimerkiksi altistuneiden määrää. Yhtymä on ottanut käyttöön koronaviruksen sähköinen oirearviokyselyn. (siirryt toiseen palveluun)

klo 10.57 Käräjäoikeus lykkää istuntoja

Päijät-Hämeen käräjäoikeus rajoittaa istuntojaan koronaviruksen takia.

Väliaikaisen laamannin Juha Kolun mukaan rikosasioissa keskitytään pakkokeinoasioihin ja vangittujen juttuihin. Kiireettömämmät rikosjutut siirtyvät käsiteltäväksi myöhemmin.

17.3. klo 17.13 Kouluvuorot jäävät ajamatta

Bussiliikenteestä jää pois yli kymmenen vuoroa Lahdessa ja Lahdesta ympäristökuntiin kulkevilta reiteiltä. Vuorot ovat koululiikennettä.

Hämeen poliisilaitos sulkee koronaviruksen vuoksi Forssan, Heinolan ja Riihimäen poliisiasemien lupapalvelut kokonaan 18.3.–30.4.2020 väliseksi ajaksi. Sulkemisella turvataan poliisilaitoksen toimintavalmius ja resurssit poikkeustilanteessa.

klo 16.10

Lahden seurakuntayhtymä avaa keskiviikkoaamuna puhelinpäivystyksen helpottamaan koronaviruksen aiheuttamaa ahdistusta. Päivystysnumeroon 050 464 6068 vastaavat seurakuntien työntekijät.

Koronavirus vaikuttaa muutenkin seurakuntayhtymän toimintaan. Esimerkiksi jumalanpalvelukset toimitetaan virtuaalisesti, niitä voi seurata seurakuntayhtymän nettisivujen kautta.

klo 13.42

Heinolalainen Sari Hokkanen perusti Facebookiin viime viikonloppuna "Apuja sitä tarvitseville viruskauden aikana" -r (siirryt toiseen palveluun)yhmän, johon tuli heti satoja jäseniä jo ennen valmiuslain poikkeusoloja. Sosiaalinen media on täynnä auttamisryhmiä.

Finnkinon ja Biorexin elokuvateatterit on suljettu.

klo 12.59 Pidä etäopiskelu mahdollisimman tavallisena

Maanantaina linjattiin, että lähiopetusta saavat vain koululuokat 1.–3., jos vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Muuten lähiopetus keskeytetään toistaiseksi.

Tällä hetkellä kriittisten alojen listalla ovat terveydenhuolto, poliisi, pelastustoimi, rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja varhaiskasvatuksen opettajat.

Lahden vastuualuejohtaja Lassi Kilponen. sanoo, että etäopiskelu kannattaa yrittää pitää lapsille mahdollisimman tavallisena. Opiskelu tapahtuu työjärjestyksen mukaisesti niille suunniteltuina kellonaikoina. Tehtävät tukeutuvat opetussuunnitelmaan ja koulukirjoihin.

Päivitämme tähän juttuun tietoja siitä, miten Päijät-Hämeen kunnat aikovat järjestää etäopetuksen keskiviikosta alkaen.

koululaisia etäopiskelemassa kotona
Peruskouluissa siirrytään keskiviikkona etäopetukseen myös Päijät-Hämeessä. Suvi Turunen / Yle

17.3. klo 10.05 Yrittäjät huolissaan kun asiakkaat katosivat

Yt-ilmoituksia on tullut TE-toimistoon poikkeuksellisen paljon, yli 40 ilmoitusta Hämeessä. Lue lisää täältä.

16.3. klo 22.34 Kunnat muuttavat toimintojaan

Asikkalan kunta pyytää opetusta tarvitsevien oppilaiden huoltajia (siirryt toiseen palveluun) ilmoittamaan koulun rehtorille opetustarpeesta tiistaihin puoleen päivään mennessä.

Heinolan kaupunki kertoo, että terveyskeskuksen Pikapoli (siirryt toiseen palveluun) (nopsa) suljetaan toistaiseksi 17.3. alkaen asiakkaiden ja henkilöstön suojelemiseksi infektiotaudeilta. Asiakkaiden tulee ennen hoitoon hakeutumista soittaa numeroon 03 849 4388.

Hollolan kunta kertoo tiedottavansa (siirryt toiseen palveluun) päiväkotien ja perusopetuksen järjestelyistä tiistaina puoleen päivään mennessä.

Kärkölän kunta on luvannut tiedottaa käytännön järjestelyistä tiistaina, samoin Hartola ja Padasjoki.

Orimattilan kaupunki pyytää asukkailtaan (siirryt toiseen palveluun) kärsivällisyyttä, koska poikkeustilanne aiheuttaa paljon käytännönjärjestelyjä kaupungin henkilöstölle.

Sysmän kunta kertoo lisää hallituksen linjausten aiheuttamista (siirryt toiseen palveluun)muutoksista tiistaina. Lisäksi kunta pyytää koululla opetusta tarvitsevien oppilaiden huoltajia ilmoittamaan Tuula Vuoriselle Wilma-viestillä tiistaina klo 14 mennessä.

16.3. klo 22.14

Lahti sulkee koulut, museot, kirjastot ja uimahallit koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi. Lue lisää hallituksen linjausten vaikutuksista Lahdessa täältä.

16.3.klo 18.04

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä peruu henkilöstönsä lomautuksia koronaviruksen takia. Peruutukset koskevat ennen toukokuun loppua suunniteltuja lomautuksia. Lue lisää täältä.

16.3.2020 klo 16.59

Kestääkö Wilma, kun koko Suomi siirtyy etäopetukseen? Koulujen ja kotien viestintäohjelma Wilman sisäänkirjautumisessa oli ongelmia jo maanantaiaamuna. Lue lisää täältä.

16.3.2020 klo 14.07

Sairaansijojen pitäisi riittää Päijät-Hämeessä, vaikka koronavirusepidemia laajenisi merkittävästi. Hyvinvointiyhtymän toimialajohtaja Tuomo Niemisen mukaan on vaikea ennustaa, koska epidemiahuippu saavutetaan Päijät-Hämeessä. Lue lisää täältä.

16.3 klo 13.41

Sadoilla abiturienteilla on edessään tuskainen viikko. 414 abia joutuu suorittamaan viisi yo-koetta peräkkäisinä päivinä. Tämä koskee niitä, joilla on opintosuunnitelmassaan toinen kotimainen kieli, reaali, matematiikka, reaali ja pitkäs vieras kieli.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tilanne tuli yllätyksenä kaikille ja valmistautumisaikaa on vähän. Reaalikokeen siirto vaikuttaa lähes 20 000 kokelaaseen. Aikaistamisella pyritään turvaamaan tutkinnon järjestäminen ja se, että mahdollisimman moni voisi suorittaa kokeen, vaikka koronavirustilanne laajenisi.

Kulttuuritapahtumat

Tivoli Sariola peruu Lahden vierailunsa. Tivoli Sariola ei vieraile muissakaan kaupungeissa ennen kuin yleisötapahtumarajoituksesta on luovuttu.

Lahden kaupunginteatterin esitykset ja Sinfonia Lahden konsertit perutaan toistaiseksi. Pääsylipun voi vaihtaa lahjakorttiin tai syksyn esitykseen tai perua kokonaan.

Orkesteri tutkii mahdollisuutta järjestää osan kevään konserteista verkkolähetyksinä ilman yleisöä. Museot ovat auki, mutta opastettuja kierroksia ja ryhmäpedagogista toimintaa ei järjestetä.

Lahden Wellamo-opiston kurssitoiminta keskeytetään, mutta yksilöopetusta jatketaan.

Kirjastot ovat auki, mutta niissä järjestettävät yleisötilaisuudet perutaan toistaiseksi.

Lahden palvelutorin yleisötilaisuudet perutaan. Nuorisotilat ovat auki, mutta yli 100 osallistujan tapahtumia ei järjestetä.

Ensi viikonloppuna pidettävät RAKSA- messut siirtyvät syksylle. Raksaan odotettiin noin 16 000 kävijää.

Myös koulujen päättäjäiskonsertti torilla on peruttu. Lisäksi koronan takia peruuntuvat Lahden kuukausimarkkinat, jotka tuovat torille parhaimmillaan 10 000 henkilöä.

Möysän Musaklubin musiikkikeikat järjestetään suunnitellusti Lahdessa keväällä.

Grand Blues Festival 2020 on siirretty myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan. Tapahtuma piti järjestää lauantaina 21.3.

Teatteri Vanha Juko peruuttaa kaikki esitykset maaliskuulta. Jukon lipunmyynnistä ollaan yhteydessä kaikkiin lipun ostaneisiin tai varanneisiin, joiden yhteystiedot teatterilla on.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kieltänyt suurtapahtumien järjestämisen kuukaudeksi kerrallaan perjantaista 13.3. alkaen, joten luultavasti monet listassa mainitsematta jääneetkin tapahtumat on peruttu.

Urheilutapahtumat ja liikunta

Lahden kaupungin uimahallien allastilat ovat avoinna, kaupungin kuntosalit ovat kiinni. Kaupungin ohjatut liikuntaryhmät keskeytetään toistaiseksi.

Suurhalli on suljettu toistaiseksi, vuorojen käyttöönotosta ilmoitetaan. Myös Urheiluhalliyhdistys on ilmoittanut, että SOL Areena ja Isku Areena on suljettu loppukaudeksi. Syksyn vuoroista tiedotetaan erikseen.

Classic motor show on peruttu.

Jääkiekon SM-liigakausi päättyy ja mestaruus jää jakamatta.

Viranomaisten ja Jääkiekkoliiton ohjeistusten mukaisesti, JuniorPelicans on päättänyt, että kausi 2019-2020 päättyy kaiken urheilutoiminnan osalta 13.3.2020 klo 11.00. Päätös on voimassa toistaiseksi.

Salibandyn pääsarja ja divarin sarjatoiminta on keskeytetty, ja muut sarjat päätetty tältä kaudelta.

Salibandyseura LASB päättää harjoituksetkin tältä kaudelta. Tämä koskee kaikkia seuran joukkueita miesten ja naisten edustusjoukkueista kerhojoukkueisiin asti.

Myös Pelicans Sb on lopettanut harjoitukset.

Päijät-Hämeen Salibandyseura ry:n hallitus kokoontui eilen ja linjasi, että koko seuran toiminta keskeytetään toistaiseksi. Linjaus koskee kaikkea virallista seuratoimintaa, kuten harjoituksia ja kerhoja.

Lahden Kortteliliigan kaikki pelitoiminta liigassa keskeytetään seuraavien kahden viikon ajaksi.

Jalkapalloseura FC Reipas on keskeyttänyt toistaiseksi joukkueidensa harjoitus- ja pelitoiminnan maaliskuun loppuun asti.

Lahti Basketball juniorit on perunut pääsiäisturnauksen eli Easter Tournamentin.

Möysän Nuorisoseura ry on päättänyt keskeyttää harrastustoiminnan kokonaan kevätkaudelta. Myös seuran kevätnäytös Sibeliustalolla 26. huhtikuuta on peruttu.

Liikenne

Valtaosan Lahden seudun bussivuoroista ajetaan normaalisti koronaepidemiasta huolimatta. Vain koulupäivinä ajettavia vuoroja voidaan lakkauttaa toistaiseksi. Keskiviikosta 18.3. alkaen Reissu Ruodin ja Järvisen Liikenteen Vääksyn vuoroja ei ajeta. Myöskin Järvisen liikenteen vuorot ovat toistaiseksi peruttu välillä Heinola-Lusi-Sysmä/Hartola.

Busseissa suositellaan vältettävän rahalla maksamista. Matkan voi maksaa Waltti-matkakortilla tai LSL:n mobiilisovelluksella. Turhaa matkustamista on syytä välttää.

Lahden seudun myyntipisteet ovat normaalisti auki lukuun ottamatta Heinolan kirjastoa, joka on suljettu.

Ajankohtaista tietoa Lahden seudun liikenteen vuoroista saa heidän nettisivuiltaan (siirryt toiseen palveluun).

VR:n asiakaspalvelu on ruuhkautunut. VR on kerännyt verkkosivulleen tietopaketin asiakkaille koronan takia. Jos matkan haluaa siirtää 2 viikon päähän, sen voi tehdä veloituksetta.

Kuljettajapula on pakottanut VR:n perumaan yi kuusikymmentä vuoroa 17.-19. välisenä aikana. Veturinkuljettajista on pulaa rautatiealan veturinkuljettajien ylityö- ja vuoronvaihtokiellon sekä koronavirusepidemian vuoksi kasvaneen poissaolotilanteen takia. Esimerkiksi lähijunia on peruttu.

Pääset katsomaan VR:n uusimmat tiedotteet peruutetuista vuoroista esimerkiksi tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Matkahuolto suosittelee ostamaan matkaliput etukäteen Matkahuollon verkkosivuilta tai Bussiliput-sovelluksesta, jolloin käteisen ja korttien käsittely vähentyy.

Oppilaitokset

Lahden kaupunki kehottaa vanhempia seuraamaan aktiivisesti Wilma-viestintää mahdollisten muutosten varalta. Kaupunki on ohjeistanut Wilman kautta, että koululaiset ottavat varmuuden vuoksi oppimateriaalin mukaan kotiin.

Koulut ja päiväkodit toimivat mahdollisimman normaalisti viranomaisten ohjeiden mukaisesti. Leirikoulut ja koulujen ulkomaanmatkat peruutetaan.

LAB-ammattikorkeakoulu ja LUT-yliopisto siirtyvät toistaiseksi etäopintoihin maanantaista 16. maaliskuuta alkaen. Etätöihin siirtyvät myös ne työntekijät, joiden tehtävät sen sallivat. Kampuksia ei kuitenkaan suljeta, vaan työn ja opiskelun vaatiessa niille voi tulla kuten ennenkin.

Kunnat ja kaupungit

Lahden Vauhdittamo-palvelupiste on suljettuna 17.-29.3. Vauhdittamon työntekijät palvelevat tuona aikana etäyhteyksin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä kertoi perjantaina illalla, että Päivystysapu-numero 116 117 on ruuhkautunut koronavirukseen ja näytteenottoon liittyvistä yhteydenotoista. Yhtymä muistuttaa, että lieväoireiset potilaat voivat sairastaa ensisijaisesti kotona.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä pyytää harkitsemaan vierailuja vuodeosastoille ja palvelutaloihin. Vierailuista on syytä pidättäytyä kokonaan, jos on vähäisiäkin hengitystieoireita kuten nuhaa, yskää tai kurkkukipua.

Nuorisotilat, kirjastot ja uimahallien allasosastot on suljettu. Myös kaupungin kuntosalit ovat kiinni.

Ikäihmisten kaupunginosakerhot eivät kokoonnu Lahdessa toistaiseksi. Uusien kerhojen aloituspäivä siirtyy eteenpäin. Kevään retket on peruttu tai retkipäivää on siirretty eteenpäin. Myös tapahtumat ja muu ryhmätoiminta on keskeytetty. Asiasta tiedotetaan myöhemmin lisää.

Orimattilan kaupunki keskeyttää vapaa-ajan ryhmätoiminnan. Uimahalli, liikuntasalit, kuntosalit ja muut liikuntapaikat ovat auki normaalisti. Myös kirjasto ja taidemuseo ovat avoinna.

Muita vaikutuksia

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy jatkaa neuvontapalveluiden tarjoamista yrityksille koronatilanteesta huolimatta. LADEC:in henkilöstö tapaa asiakkaita normaalisti, mutta suosii etäyhteyksiä. LADEC on myös varautunut pandemiasta aiheutuvan ylimääräisen neuvonnan lisääntymiseen.

Hämeen poliisin lupapalveluiden asiakaspalvelu supistuu, kiireettömät jäävät pois. Asiakkaita pyydetään välttämään henkilökohtaista asiointia lupapalvelupisteissä ja käyttämään poliisin sähköistä asiointipalvelua (siirryt toiseen palveluun).

Kansainvälinen koiranäyttely Lahdessa on peruttu.

Hollolan seurakunta keskeyttää kaiken toimintansa lukien kerhot, retket, leirit, konsertit, lähimmäiskohtauspaikat (mm. Missiokammari ja Ystävänkulma), kuorot, kirkkokahvit, piirit ynnä muut tapahtumat ja kokoontumiset. Voimassa 5.4 saakka.

Ainoastaan lakisääteiset tehtävät kuten jumalanpalvelukset, kirkolliset toimitukset (häät, hautajaiset, kasteet) sekä hautatoimi hoidetaan poikkeusjärjestelyin. Myös diakonian vastaanotto, kirkkoherranvirasto ja seurakuntatoimistot sekä Sovituksenkirkon lounasravintola jatkavat toimintaansa normaalisti.

Myös kaikki rippikoulutapaamiset perutaan 5.4. asti useimmissa seudun seurakunnissa.

Lahdessa Helluntaiseurakunta on perunut kaikki yli 10 hengen tilaisuudet, eli käytönnössä kaikki jumalanpalvelukset ja muut tilaisuudet. Ne lähetetään livestreamina Youtubeen.

Lahdessa 22.–24.5. pidettäväksi suunnitellut Lähetysjuhlat on peruttu.

Suomen partiotoiminta keskeytyy ainakin 15.4 saakka.

Lahden Ursa ry on perunut yleisönäytökset toistaiseksi.

Puuttuuko jutusta jokin tieto, jota etsit tai tiedätkö jostain vaikutuksesta, jota listassa ei ole mainittu? Laita viestiä lahti@yle.fi!

Lue myös: Hallitus päätti pitkästä listasta toimia koronaviruksen torjumiseksi – lue tästä kaikki hallituksen päätökset

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan