1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

EU ottaa käyttöön kaikki toimet ja työkalut, joilla turvataan EU-kansalaisten terveys ja Euroopan talous

EU-komissio ilmoitti perjantaina uusista toimista, joilla COVID-19-viruksen aiheuttama terveysuhka ja talouskriisi saadaan hallintaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi perjantaina EU:n taloustoimista koronavirukseen liittyen. Kuva: EPA / STEPHANIE LECOCQ

BRYSSEL EU-komissio pumppaa markkinoille kriisirahoitusta tavoitteenaan pitää sisämarkkinat toiminnassa. Se on kehottanut kaikkia jäsenmaita pidättäytymään yksipuolisista toimista, muun muassa koskien rajojen sulkemista. Samaan aikaan komissio kehottaa jäsenvaltioita yhteistyöhön itse viruksen torjunnassa.

Komissio ei tue yleisiä matkustuskieltoja vaan sanoo, että toimien pitää olla suhteutettuja.

Terveydenhuollon toimien toivotaan olevan koordinoituja ja jäsenmailta odotetaan yhteistyötä erityisesti naapurimaiden kanssa, jotta elämä jatkuisi mahdollisimman normaalina. Komissio on ryhtynyt koordinoimaan terveydenhuollon tarvikkeiden yhteishankintoja ja kehottaa jäsenmaita ohjaamaan tarvikkeita sinne, missä niitä eniten tarvitaan ja myös rajojen yli.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ollut yhteydessä Ranskaan ja Saksaan, jossa hallitukset ovat ottaneet valvontansa sairaalatarvikkeiden viennin. Komissio kehottaa jäsenmaita auttamaan toisiaan. Erityisesti apua kaipaa Italia.

Terveysministerit pitävät videokonferenssin tästä eteenpäin kahdesti viikossa ollakseen tiedon tasalla siitä, mikä muissa jäsenmaissa tilanne on.

Taloutta pönkitetään

Komissio on ottanut käyttöön kaikki työkalut, joiden avulla se voi tukea jäsenmaita taloudellisesti. Tavoite on työntää markkinoille mahdollisimman paljon rahaa.

Jäsenmaille annetaan toistaiseksi kaikki mahdollinen tuki valtiontukien myöntämisessä.

Komissio ohjaa budjetista miljardi euroa takauksina Euroopan investointipankille, jotta se voi lainoittaa erityisesti pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Komissio arvioi pankin pystyvän takauksen turvin ohjaamaan 8 miljardia euroa lainoitusta noin 100 000 yritykselle.

Jäsenmaille komissio on antanut mahdollisimman laajat valtuudet tukea yrityksiä selviytymään rahoitusshokista. Komissio hyväksyy muun muassa yritystuet, joilla korvataan viruksen takia perutut suuret yleisötilaisuudet.

Komissio kokoaa kaikkiaan 37 miljardin euron suuruista kriisirahastoa.

Kuuma linja pystyyn

Jäsenmaiden viranomaisia varten on perustettu kuuma linja, josta saa tietoa, mitkä tukitoimet ovat mahdollisia.

Talouden kohtaamasta shokista ei ole tällä hetkellä saatavilla käyttökelpoista dataa, mutta komission laskelmien mukaan talouskasvu painuu euroalueella miinuksen puolelle tänä vuonna.

Vakavimmin kriisi iskee pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, turismiin, ilmailuun, liikenteeseen ja kauppaan.

Komissio vakuuttaa, että euromaiden kasvu- ja vakaussopimuksen säännöt eivät saa olla kriisitoimien esteenä.

Varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis kuvaa kriisiä tilapäiseksi. Tavoite on erityistoimilla pitää se mahdollisimman lyhyenä.

Toisin kuin finanssikriisin vaikutukset kymmenen vuotta sitten, koronakriisin vaikutukset lyövät talouteen saman tien.

Voit lukea komission tiedotteen englanniksi täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Seuraa koronaviruksen vaikutuksia talouteen tässä artikkelissa:

Finanssivalvonta: Työeläkelaitosten vakavaraisuus uhkaa heiketä nopeasti ja merkittävästi – Yle seuraa koronatilanteen vaikutuksia talouteen hetki hetkeltä