1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. koronavirus

Nyt perutaan pieniäkin keikkoja koronan takia – Johanna Pakonen: ”Pakkolomalle joutuvan esiintyjän toimeentuloa ei turvaa mikään”

Artistin tulot voivat pudota kuukausiksi nollaan. Toimeentulotukea ei heru.

Johanna Pakonen kollegoineen kaipaa toimeentuloturvaa esiintyville taiteilijoille. Kuva: Sakari Majantie

Viihdetaiteilija, vuoden 2002 tangokuningatar Johanna Pakonen on huolissaan esiintyvien taiteilijoiden elannosta.

– Läheisten kollegoiden keikkakalenterit on tyhjennetty toistaiseksi jopa toukokuun loppuun saakka koronaviruksen takia.

Peruutukset tarkoittavat monille kahta ja puolta kuukautta ilman toimeentuloa. Vaikutukset heijastuvat myös tulevien kuukausien, jopa koko vuoden talouteen.

– Lainanlyhennykset, ruokakulut ja kaikki normaaliin elämiseen liittyvät menot juoksevat, ainoastaan tulot katoavat aivan täysin. Miten ammattikuntamme voi olla tällaisessa väliinputoajien asemassa, että meidän toimeentuloamme ei ole turvattu millään lailla, ihmettelee Pakonen.

Perjantaina huolenaiheet lisääntyivät, sillä Aluehallintovirasto eli AVI:n päätti hallituksen suosituksesta kieltää kaikki yli 500 hengen tapahtumat.

Johanna Pakonen asuu Oulussa Suvi Teräsniskan naapurissa. Teräsniskan piti jatkaa kiertuettaan Turussa perjantaina 13. päivä ja sen jälkeen kymmenessä kaupungissa. Nyt konsertit siirrettiin tulevaisuuteen. Niinpä naapureille tuli ylimääräistä yhteistä aikaa.

– Kävin ostamassa lähileipomosta viisi leivosta ja ajattelin lähteä Suvin luokse leivoskahville, saadaan lapset leikkimään keskenään ja voidaan yhdessä murehtia asioita, Pakonen hymähtää.

Keikkojen peruutustilanne elää päivittäin

Hallituksen suosituksesta monia kiertueita on peruttu ja tanssijärjestäjät sulkevat ovensa näillä näkymin toukokuun loppuun saakka. Peruutuslistalta löytyy muun muassa Anna Puun ja blueskitaristi Erja Lyytisen lisäksi myöskin Ti-Ti Nallen kevätkiertue. Lyytiseltä peruuntui myös kevään Espanjan kiertue.

Muusikkojen liitosta kerrotaan, että peruutuksien tarkkaa määrää on vaikea arvioida ja koko ajan tulee uusia tietoja keikkojen ja kiertueiden peruutuksista.

– Monessa tapauksessa freelancemuusikko jää ilman palkkaa. Oikeus työttömyyskassan ja Kelan etuuksiin on joissain tilanteissa. Tilanne on kriittinen ja erittäin valitettava, kertoo viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen Muusikkojen liitosta.

Kansainvälinen muusikkojen liitto FIM on vedonnut jo eri maiden hallituksiin (siirryt toiseen palveluun), että live-sektoria tuettaisiin.

Muusikkojen liitto on luvannut päivittää ohjeita muusikoille (siirryt toiseen palveluun) coronaviruksen vaikutuksista.

Sairauspäivärahoja vain lääkärintodistuksella

Johanna Pakosen mukaan peruutukset tehdään koronan takia force majeure eli ylivoimainen este -päätöksinä, jolloin esiintyjillä ei ole oikeutta saada korvauksia peruutetuista keikoista.

– Olit sitten palkansaajana ohjelmatoimistossa tai omana yrittäjänä, niin korvauksia ei saa. Kelan kanssa asioidessa täytyy olla lääkärintodistus, ennen kuin pystyy mitään hakemaan.

Artistit, bändit, muusikot, näyttelijät, esiintyvät taiteilijat, teknikot sekä kulttuuri- ja viihdealan toimijat ovat reagoineet nopeasti hallituksen koronavirus-suosituksiin. Pakosen mukaan osittain omasta vastuuntunnosta, osittain kollegoiden ja asiakkaiden painostuksesta sekä jaloilla äänestämisestä.

– Meitä ei ole asetettu karanteeniin, mutta emme voi olla mukana tilaisuuksissa, ettemme levitä tartuntatautia asiakkaiden välityksellä. Ymmärrän, että korona vaikuttaa kaikkiin aloihin, osassa voidaan siirtyä etätöihin, mutta artisteilla ja muusikoilla se ei ole mahdollista.

Hallitusta kaivataan apuun

Pakonen peräänkuuluttaa hallitukselta ulostuloa viihdealan toimeentulotuen korjaamiseksi. Esimerkiksi päätöksen, että tartuntatautipäivärahaa ja Yrittäjien eläkevakuutukseen perustuvaa päivärahaa voisi hakea ilman lääkärintodistusta karanteenista.

Korvauksia saa, jos työtehtävä on peruttu karanteenin vuoksi. Päivärahoja ei saa, jos keikat peruuntuvat varmuuden vuoksi. Normaalia toimeentulotukea voi Kelalta hakea ilman lääkärintodistusta.

– Emme ole sairaita tai kantajia, mutta välillisesti voimme aiheuttaa taudin leviämisen. Ei minulle kukaan ole pankistakaan soittanut, että ei tarvitse maksaa asuntolainaa siltä ajalta, kun keikat on peruttu.

Johanna Pakonen ei ole huolissaan, vaikka kalenteriin tuli runsaasti lisää vapaa-aikaa. Hän aikoo muun muassa auttaa seniorinaapureita, siivota ja leipoa.

– Mietin viime yönä, että pitäisikö kuntopyörä vihdoinkin siirtää vierashuoneesta olohuoneeseen ja alkaa harrastaa liikuntaa, luntakin Oulussa on niin paljon, että hiihtämään pääsee, tässä ehtii hyvin saada itsensä hyvään kesäkeikkakuntoon.