1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pääsykokeet

Yliopistojen pääsykokeet eivät näillä näkymin ole vaarassa – koronavirus otetaan huomioon valintakoetiloissa

Yliopistot varautuvat järjestämään valintakokeet touko–kesäkuussa. Ammattikorkeakouluissa valintakokeet ovat kesäkuussa.

Yliopistot joutuvat järjestämään pääsykokeet niin, että kokeeseen osallistujat ovat tarpeeksi etäällä toisistaan. Arkistokuva Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen valintakokeesta. Kuva: Mikko Koski / Yle

Yliopistojen valintakokeita ei näillä näkymin peruta eikä siirretä myöhemmäksi. Yliopistojen yhteisenä tavoitteena on turvata opiskelijavalinnat ja ottaa samalla huomioon kansalliset ohjeet ja rajoitteet.

Asiaa käsiteltiin Opintohallinnon asiantuntijaverkosto OHA-forumin kokouksessa perjantaina. Yliopistojen yhteistyöstä valintakokeiden järjestämisessä vastaa jatkossa rehtorineuvosto UNIFIn alaisuudessa toimiva vararehtorikokous.

– Tällä hetkellä valmistelemme valintakokeiden järjestämistä suunnitellussa aikataulussa. Osallistujien turvallisuudesta huolehditaan muun muassa takaamalla tilajärjestelyin riittävä fyysinen etäisyys ja huolehtimalla hygieniasta, kertoo opetusvararehtorikokousten puheenjohtaja Petri Suomala.

Tällä hetkellä valmistelemme valintakokeiden järjestämistä suunnitellussa aikataulussa.

Petri Suomala

Suomalan mukaan ensimmäiseksi selvitetään aluehallintoviranomaisten kanssa, miten rajoitusta yli 500 henkilön kokoontumisten kieltämisestä tarkkaan ottaen tulkitaan. Mahdollisuudet hajottaa valintakokeisiin tulijoita pienemmiksi joukoiksi selvitetään.

– Yksin yliopistojen omat tilat tarjoavat etäopiskeluun siirtymisen vuoksi aiempaa enemmän mahdollisuuksia. Sama pätee muihinkin tiloihin kun aktiviteetteja vähennetään niissä epidemian vuoksi.

Valintakoesaleista tehdään väljempiä

Suomala sanoo, että valintakoesaleissa on jo lähtökohtaisesti väljyyttä. Kokeisiin osallistuneet eivät ole aiemminkaan istuneet vierivieressä.

– Nyt selvitämme kuinka paljon tarvitaan lisää. Täytyy myös ottaa huomioon liikkuminen saliin.

– Pyrimme löytämään ratkaisuja, jotta liian suureksi katsottuja ihmisjoukkoja ei ole välittömästi toistensa läheisyydessä.

Suurin osa yliopistojen valintakokeista järjestetään toukokuun loppupuolella ja kesäkuun alussa. Osallistujia on kymmeniä tuhansia.

Pyrimme löytämään ratkaisuja, jotta liian suureksi katsottuja ihmisjoukkoja ei ole välittömästi toistensa läheisyydessä.

Petri Suomala

– Valintakokeeseen osallistuminen on valtavan tärkeää todella isolle ihmisjoukolle, ja me varmasti teemme kaikkemme, että se onnistuisi.

Suomala korostaa, että koronavirustilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti yhteistyössä viranomaisten ja asiantuntijoiden kanssa.

Myös ammattikorkeakouluissa suunnitelmat ennallaan

Yliopistot tekevät kaikki opiskelijavalintoja koskevat linjaukset yhdessä.

– Parhaat ratkaisut etsitään opiskelijoiden ehdoilla. Tärkeintä on nyt tässä vaiheessa pitää huolta siitä, että abiturientit saavat keskittyä rauhallisin mielin ylioppilaskirjoituksiin ja että koronavirukseen varautuminen sujuu suunnitellusti, korostaa UNIFIn puheenjohtaja Keijo Hämäläinen.

Valintakokeeseen osallistuminen on valtavan tärkeää todella isolle ihmisjoukolle.

Petri Suomala

Yliopistot jatkavat koronavirustilanteen seuraamista yhteistyössä. Rehtorit pitävät etäkokouksia, laativat tarpeen mukaan yhteisiä linjauksia ja pitävät aktiivisesti yhteyttä Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvostoon Areneen.

Myös ammattikorkeakouluissa ensimmäinen vaihtoehto on pitää kiinni alkuperäisestä suunnitelmasta, sanoo Arenen toiminnanjohtaja Petri Lempinen.

Sen rinnalle ammattikorkeakoulut tekevät yhteiset varasuunnitelmat, joiden laatiminen alkaa ensi viikolla. Ammattikorkeakouluissa pieni osa valintakokeista on jo huhtikuun alussa.

Vähintään puolet korkeakoulujen uusista opiskelijoista valitaan todistusarvosanojen perusteella.

Lue myös:

Koronavirus voi vaikuttaa korkeakoulujen pääsykokeisiin – Yliopistojen rehtorineuvoston puheenjohtaja: "On haettava ratkaisuja opiskelijoiden ehdoilla"

Oletko hakemassa yliopistoon tai ammattikorkeakouluun? Näin opiskelupaikkojen saajat nyt valitaan