Hyppää sisältöön

Helsinki ei sulje kouluja tai päiväkoteja koronaviruksen vuoksi – Vapaavuori: "Sulkemisella ei vaikutusta epidemian hidastamiseksi"

Pormestari Jan Vapaavuori kertoi Helsingin tilanteesta tiedotustilaisuudessa.

Helsingin pormestari kertoo kaupungin koronapäätöksistä
Helsingin pormestari kertoo kaupungin koronapäätöksistä

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tiedotti kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen. Kaupunki teki tänään perjantaina uusia päätöksiä, joilla pyritään toteuttamaan valtioneuvoston eilisiä linjauksia Helsingin arjessa.

Kaupunki ei aio sulkea peruskouluja tai päiväkoteja. Vapaavuoren mukaan ne kuuluvat yhteiskunnan keskeisempiin toimintoihin, joita ei ilman raskaita perusteita lamaannuteta.

– Jos päädyttäisiin sulkemaan esimerkiksi koulut, se ei tarkoittaisi 1–2 viikkoa vaan koko kevätlukukautta. Asiantuntijoiden mukaan koulujen sulkemisella ei ole vaikutusta epidemian hidastamiseksi tässä vaiheessa. Tämä mahdollistaa myös vanhempien töissä käymisen. Korostan, ettei sairaana pidä mennä kouluun tai päiväkotiin, Vapaavuori sanoo.

Vapaavuori toteaa kuitenkin, että tilanne elää joka päivä ja kaupunki seuraa viranomaisten ohjeistuksia.

Kaupungin valmius kohotettiin johtamisvalmiuteen kaikilla toimialoilla, ja koronatilanteen kehittymisestä tiedotetaan jatkuvasti.

Muita uusia päätöksiä

Helsingin kaupungin järjestämät yli 100 hengen yleisötapahtumat perutaan toistaiseksi. Alle 100 hengen tapahtumien järjestämisessä suositellaan, että riskiryhmät otetaan huomioon. Kaupungin linjausta suositellaan kaikille muille tapahtumajärjestäjillekin.

Kaupungin ja urheiluhallien uimahallit suljetaan, mutta esimerkiksi kirjastot, museot ja nuorisotalot pidetään auki normaalisti. Kaikissa toimipaikoissa lisätään viestintää tartuntojen ehkäisyyn ja hygieniaan liittyen.

Työväenopistojen tapahtumat perutaan ja opetus keskeytyy pääsääntöisesti. Kaupungin järjestämät harrastusryhmät, kurssit ja ohjattu vapaa-ajantoiminta peruutetaan tai siirretään myöhemmäksi.

Ensi maanantaina Laakson terveysasemasta tulee koronaterveysasema. Siellä hoidetaan kaikki kiireellistä arviota tai hoitoa vaativat helsinkiläiset potilaat, jotka kärsivät ylähengitystieinfektion oireista.

Seniorikeskusten avoin palvelukeskustoiminta ja vammaisten päivätoiminta suljetaan maanantaista lähtien. Terveysasemien kiireettömät vastaanottoajat perutaan toistaiseksi.

Kaupungin virkamiehet eivät tee virkamatkoja ulkomaille toistaiseksi, eivätkä matkusta viran puitteissa kotimaassa tai osallistu yli 100 hengen tapahtumiin ilman painavaa syytä.

Mikäli kaupungin työntekijä palaa ulkomailta, hän tekee etätöitä 7 vuorokautta. Poikkeuksena ovat he, jotka tulevat Pohjoismaista tai Virosta, sillä niissä koronatilanne ei ole merkittävästi erilaisempi kuin Suomessa. Vapaavuori toteaa, että samaa 7 vuorokauden käytäntöä suositellaan ulkomailta saapuville lapsille ja nuorille ennen palaamista päiväkotiin, kouluun tai oppilaitokseen.

Kaupungin työpaikoilla suositaan etätöitä.

Aiheesta voi keskustella lauantaihin kello 22.00 asti.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: HS: HUSin hallitus perumassa hoitajille luvatut koronalisät | HUSissa omikronmuunnos saavuttanut valtaviruksen aseman tartunnoissa