Karanteeniin joutunut yliopisto-opiskelija kritisoi hidasta viestintää, ja riskiryhmään kuuluva haluaisi tietää, altistuiko hänkin

Yliopiston mukaan tietoa koronariskistä on yritetty jakaa, kunhan sitä on ensin saatu.

Oulun yliopiston opiskelijoiden reissussa puhkesi korona, ja 17 sairastui. Kuva: Paulus Markkula / Yle
Tekijät

Osa Oulun yliopiston opiskelijoista kritisoi sitä, miten muun muassa mahdollisista korona-altistumisista on viestitty.

Yle haastatteli opiskelijaa, joka opiskelee toista vuotta lääketiedettä. Hän on karanteenissa tällä hetkellä. Koska asia liittyy hänen terveystietoihinsa, mies on nimettömänä.

Opiskelija kertoo saaneensa torstaina kahden aikaan tiedon siitä, että muun muassa hän on ollut viime maanantaina samoilla luennoilla koronaan sairastuneiden kanssa.

Tämän jälkeen viestintä hidastui, opiskelija sanoo. Viesti karanteenipäätöksestä tuli vasta myöhään torstai-iltana.

– On huolestuttavaa, että päätöksen tekemiseen kului niinkin kauan. Infektiolääkäriä olisi tullut konsultoida heti ja luennolle osallistuneet asettaa karanteeniin oitis, lääketieteen opiskelija sanoo.

Yliopiston viestintäjohtaja Marja Jokinen huomauttaa, että yliopisto ei tee päätöksiä karanteenista. Yhteydenotot altistuneisiin tulevat pääsääntöisesti terveysviranomaisilta ja toimenpiteisiin ryhdytään sairaanhoitopiirin ohjeiden mukaisesti, mikä on mainittu myös yliopiston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Opiskelija on kuitenkin tyytyväinen, että karanteeni loppujen lopuksi saatiin asetettua.

Oulussa arviolta toistasataa lääketieteen opiskelijaa on määrätty kahden viikon karanteeniin.

He olivat olleet samalla luennolla kuin opiskelija, joka oli ollut yli kolmenkymmenen henkilön kanssa reissussa Itävallan Tirolissa. Tirol ei ollut epidemia-aluetta, kun seurue palasi maanantaina yliopistolle, vaan se julistettiin sellaiseksi vasta maanantaina päivällä.

Ainakin suurin osa Tirolin-matkan porukasta oli eri vuosikurssien ja tiedekuntien opiskelijoita. Torstaina kerrottiin seitsemäntoista reissussa olleen sairastuneen koronaan.

Astmaatikko huolissaan, oliko tentissä riskejä

Myös Oulun yliopistossa fysiikkaa opiskeleva Joonas Vaarala pitää varotoimenpiteitä koronavirustilanteessa riittämättöminä ja tiedotusta puutteellisena.

Hän ei ole tiettävästi altistunut, mutta maanantain jälkeen hän on pysytellyt poissa yliopistolta ja tehnyt opintoja etänä, koska kuuluu astmaatikkona koronaviruksen riskiryhmään.

Hän on kuitenkin huolissaan, oliko maanantain yliopistokäynnissä riskejä. Hän kun oli muun muassa isossa massatentissä.

– Nyt olen hieman huolestunut, koska Tirolista epidemia-alueelta palanneita opiskelijoita oli maanantaina samalla kampuksella joko oireettomina tai vähäoireisina.

Hän kaipaisi, että joku voisi tarkemmin kertoa siitä, onko hänen maanantaina kohtaamissaan tilanteissa ollut riskejä.

Yliopisto: Tietoa ei ole ollut kerrottavaksi

Luonnontieteellisen tiedekunnan koulutusdekaani Saana-Maija Huttula sanoo, että hänkään ei tiedä, onko koronalle altistuneita opiskelijoita ollut esimerkiksi maanantain massatentissä.

Myös viestintäjohtaja toteaa, että tietoa ei ole koko aikaa ollut saatavilla. Marja Jokinen kertoo, että erilaisia huhuja tartunnoista on ollut liikkeellä koko viikon, mutta yliopisto ei ole voinut tiedottaa niistä ennen kuin tartunnoista saatiin varmuus terveysviranomaiselta.

– Ymmärrämme opiskelijoiden huolen ja heidän tarpeensa saada tietoa. Tietoa on koottu yliopiston sivuille.

Etäopinnot alkavat

Vaarala kertoo seuranneensa somessa muiden opiskelijoiden huolestumista aiheesta ja huomannut, että monet muutkin opiskelijat ovat tehneet samanlaisen ratkaisun jäädä kotiin.

Haastattelussa perjantaina hän esitti toiveen, että läsnäolopakosta luovuttaisiin. Hän ihmettelee, miksi näin tehtiin jo torstaina Helsingissä mutta ei Oulussa, jossa oli todettuja tartuntoja.

Vaaralan toive on kuitenkin toteutumassa.

Torstaina Oulun yliopistossa otettiin käyttöön uudet ohjeistukset, joissa muun muassa kannustetaan etätyöhön. Perjantain aikana Oulussakin moni oppiaine luopui läsnäolopakosta. Koulutusdekaani Saana-Maija Huttula sanoo, että myös fysiikan oppiaineessa on päätetty, että läsnäoloa vaativia kursseja ei maanantaista alkaen enää ole.

– Kursseja on satoja, joten asiat eivät tapahdu hetkessä, viestintäjohtaja Marja Jokinen muistuttaa.

Vaaralan kritiikki ei kohdistu opiskelijoihin, joiden tiedetään sairastuneen.

– Toki nämä tartunnan saaneet ovat olleet varsinkin sosiaalisen median keskusteluissa aikamoisessa ryöpytyksessä. Heille on oltu tosi ilkeitä. Ei käy heitä kateeksi, eivätkä he tietenkään tahallaan halunneet sairastua.

Juttua on korjattu 13.3. kello 21.59: Jutussa mainittu karanteenipäätös ei ole yliopiston päätös, toisin kuin jutusta sai käsityksen.

Keskustele aiheesta 14.3.2020 kello 23:een saakka.