1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Puolustusvoimilta ohjeita koronavirustilanteessa: eri ryhmät syövät eri paikoissa ja käyttävät eri kulkureittejä, viikon lomat käyttöön

Puolustusvoimat tekee muutoksia varusmiesten koulutuksiin ja lomiin. Muutokset ovat toistaiseksi voimassa tästä päivästä lähtien.

Myös varusteiden vaihto tapahtuu toistaiseksi vuoroissa. Arkistokuva. Kuva: Monica Slotte / Yle

Yksi näkyvimpiä muutoksia on se, että viikonloppuvapaat alkavat perjantain sijaan poikkeuksellisesti lauantaina. Samalla puolustusvoimat siirtyvät malliin, jossa yksi kolmasosa varusmiespalveluksessa olevista on kerrallaan viikon lomalla. Loman jälkeen seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa.

Varuskunnassa olevat varusmiehet- ja naiset jaetaan ryhmii, ja eri ryhmissä olevien keskinäiset kontaktit pyritään minimoimaan: ryhmät muun muassa syövät eri paikoissa ja käyttävät eri kulkureittejä. Tavoitteena on hidastaa koronaviruksen leviäminen varuskunnissa ja vähentää altistumisriskiä. Samalla turvataan varusmieskoulutuksen jatkuminen.

Myös kertausharjoitukset perutaan toistaiseksi.

Tikkakoskella ilmasotakoulussa on noin 500 varusmiestä, ilmasotakoulun apulaisjohtaja Kai Naumanen arvioi.

– Poikkeustilanteen mukaisesti ensimmäiset heistä lähtevät lomille huomenna lauantaina, ja poikkeustilannetta valmistellaan puolustusvoimien pääesikunnan ohjeiden mukaisesti, Kai Naumanen kertoo.