Miksi koronaa pelätään, vaikka kausi-influenssa tappaa joka vuosi? Tutkija: Lukuja ei ole vielä järkevää verrata

Tutkijan mielestä koronavirus on vaarallinen, koska ihmisillä ei ole sitä vastaan vastustuskykyä.

Kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuosittain useita satoja ihmisiä. He ovat yleensä vanhuksia tai perussairaita Kuva: Derrick Frilund / Yle

Kumpi on vaarallisempi tauti: SARS-Cov-2 -koronaviruksen aiheuttama Covid-19 vai kausi-influenssa?

Maailman terveysjärjestön WHO:n torstaina julkaistun raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan koronavirukseen oli tuolloin sairastunut maailmanlaajuisesti runsaat 125 000 ihmistä, joista reilut 4 600 oli kuollut.

Tämä tarkoittaa, että sairastuneista alle neljä prosenttia on menettänyt henkensä. WHO:n mukaan 80 prosenttia sairastuneista toipuu ilman erityistä hoitoa.

Kausi-influenssaan sairastuu vuosittain WHO:n mukaan vakavasti miljoonia ihmisiä (siirryt toiseen palveluun), joista satoja tuhansia kuolee. The Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan influenssaan kuolee alle yksi sadasta sairastuneesta.

Suomessa aikuisista sairastuu kausi-influenssaan 5–15 prosenttia (siirryt toiseen palveluun). Siihen kuolee satoja suomalaisia vuosittain. Koronavirukseen kuolleita ei Suomessa toistaiseksi ole.

Miksi sitten koronavirusta pelätään niin paljon? Siihen on ainakin kaksi syytä.

“En näe syytä, miksi se ei suomalaisia tappaisi”

Kausi-influenssaa on tutkittu ja sairastettu maailmalla pitkään. Ihmisillä on kehittynyt sitä vastaan vastustuskykyä. Influenssakauden tuloa osataan odottaa.

Koronaviruksen yllä sen sijaan leijuu useita kysymyksiä, joihin vasta kerätään vastauksia.

Monissa maissa koronavirus on vasta kehittymässä laajaksi epidemiaksi.

Tutkijatohtori Tuomas Aivelo sanoo, ettei koronavirukseen ja kausi-influenssaan kuolleiden määriä ole vielä mielekästä verrata.

– Se on järkevää vuoden päästä, kun tiedämme, kuinka laajalle korona leviää, sanoo Aivelo, joka toimii Helsingin yliopistossa ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtorina.

Aivelon mielestä viruksen leviäminen riippuu siitä, kuinka järeitä rajoituksia sen ehkäisemiseksi käytetään. Toimien vaikuttavuudesta saadaan tietoa viiveellä, koska koronaviruksen itämisaika voi olla jopa lähes kaksi viikkoa.

Aivelo uskoo, että koronavirukseen kuolee lähiaikoina myös suomalaisia.

– Koronavirus ei ole vielä kunnolla levinnyt Suomeen. En näe mitään syytä, miksi se ei suomalaisia tappaisi, kun se kaikissa muissakin maissa tappaa. Siinä saattaa vain kestää, koska Kiinasta tiedetään, että kuolemaa voi edeltää viikkojen sairastelu.

Korona leviää kausi-influenssaa herkemmin

Koronaan ei ole kehitetty toistaiseksi viruslääkettä, vaan hoito keskittyy havaittuihin oireisiin.

– Kausi-influenssaa kohtaan ihmisillä on jonkinlainen vastustuskyky, mutta koronavirusta vastaan ei ole, koska mikään sen läheinen sukulainen ei ole ihmisiä erityisemmin tartuttanut.

Aivelon mukaan toinen koronaviruksesta vaarallisen tekevä seikka on, että se leviää kausi-influenssaa herkemmin.

Tutkijoiden mukaan koronavirukseen sairastunut tartuttaa keskimäärin 2,2 ihmistä, kun influenssan kohdalla luku on 1,3. Tarttuvuudesta kertovaa lukua kutsutaan R0-luvuksi.

Koronaviruksen todellinen R0-luku voi selvitä vasta kuukausien päästä, kun viruksesta tiedetään enemmän.

Jos viruksen R0-luku saadaan painettua alle yhteen, epidemian voidaan katsoa hiipuvan.

Muokattu 15.3. otsikosta "kausi-influenssa tappaa huomattavasti enemmän" muotoon "kausi-influenssa tappaa joka vuosi".

Lisää aiheesta: