Hyppää sisältöön

Ruotsalaissairaanhoitaja Aftonbladetille oman sairaalansa tilanteesta: "Suojavarusteita ei ole tarpeeksi, hengityssuojaimet loppuvat kesken"

Hengityssuojaimia on sairaanhoitajan mukaan yritetty hankkia rakennusfirmoista.

Sairaanhoitaja kumihanskat käsissään. Kuvituskuva. Kuva: Vadym Drobot / AOP

Ruotsalaislehti Aftonbladetin haastattelema (siirryt toiseen palveluun) sairaanhoitaja kuvailee, millaisia vaikeuksia Ruotsin terveydenhuoltojärjestelmällä on koronavirustilanteen edessä.

– Saimme ohjeet, että meidän pitäisi pukeutua tiettyjen rutiinien mukaan, mutta nyt meillä ei ole esimerkiksi yhtään hengityssuojaimia jäljellä, kertoo nimettömänä pysyvä sairaanhoitaja Aftonbladetille.

Hän ei kerro, millä Ruotsin alueella työskentelee.

Suojautumisvaatimuksia on sairaanhoitajan mukaan sittemmin kevennetty ja nyt suojautumiseksi riittävät käsineet, käsidesi ja käsien peseminen.

– Muilla alueilla hengityssuojaimia hankitaan rakennusalan yrityksiltä, sairaanhoitaja kertoo.

Sairaanhoitaja pelkää, että tilanne voi johtaa hoitohenkilökunnan koronavirustartuntoihin.

Ongelmia jo aiemmin

Ruotsin sosiaali- ja terveysvirasto ilmoitti tällä viikolla hankkivansa lisää suojavarusteita sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta tilanne ei ole vielä kunnossa.

Ongelmana on, että pandemian keskellä maat pitävät kiinni omista sairaalavarusteistaan eivätkä vie niitä muualle. Ruotsin pääministeri Stefan Löfven yrittää Aftonbladetin mukaan ratkaista tilannetta EU-tasolla.

Ruotsilla on ollut jo ennen koronavirusepidemiaa ongelmia sairaalatarvikkeiden saatavuuden kanssa. Ongelmista osa alkoi siitä, kun tietyillä alueilla vaihdettiin tarviketoimittajaa.

Lue kirjeenvaihtajamme juttu lokakuulta: Pulaa kumihanskoista, koeputkista, jopa vessapaperista – tämä on ollut lokakuussa tilanne monessa ruotsalaisessa sairaalassa

Lisää aiheesta:

Ruotsin hallitukselta erityistoimia koronaviruksen aiheuttamaan taloudelliseen iskuun

Ruotsissa yli 350 koronatartuntaa ja yksi kuollut – taksikuski kertoo Ylelle puhdistavansa maksupäätteen jokaisen asiakkaan jälkeen