1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lisää lääkäreitä ja hoitajia kotikaranteeniin – HUSin henkilökunnassa todettu nyt yhteensä neljä koronavirustartuntaa

Henkilökunnan tartunnat vaikuttavat HUSin neurokirurgian ja nuorisopsykiatrian toimintoihin, kun henkilökuntaa joutuu karanteeniin.

koronavirus
Huslab Tullinpuomi Helsingissä.
Kaikki tartunnan saaneet olivat matkailleet Tirolin alueella ja palanneet töihin ennen sen muuttumista epidemia-alueeksi.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) perjantaina vahvistetuista koronavirustartunnoista kaksi todettiin HUSin henkilökunnassa, kertoo HUS lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa. HUSin henkilökunnassa on todettu nyt yhteensä neljä tartuntaa.

Lauantaina tiedotetut tartunnat ovat neurokirurgiassa työskentelevällä hoitajalla ja nuorisopsykiatrilla.

Perjantaina (siirryt toiseen palveluun)HUS kertoi tartunnasta nuorisopsykiatriassa hallinnollisessa työssä olevalla sairaanhoitajalla. Torstaina kerrottiin HUSin sydänkirurgin saaneen tartunnan.

Kaikki tartunnan saaneet olivat matkailleet Tirolin alueella ja ehtineet palata töihinsä ennen kuin se muuttui epidemia-alueeksi.

Altistuneissa yli 30 henkilökunnan jäsentä ja 24 potilasta

Perjantaina todettujen tartuntojen myötä HUS asettaa altistunutta henkilökuntaa kotikaranteeniin. Neurokirurgiassa tartunnalle on altistunut yhteensä 12 HUSin työntekijää, joista neljä on lääkäreitä ja kahdeksan hoitohenkilökuntaa.

Tartunnan saaneen nuorisopsykiatrin tapauksessa altistuneita ovat noin 20 nuorisopsykiatrian avohoidon työntekijää sekä 24 potilasta ja heidän saattajaansa, joihin ollaan henkilökohtaisesti yhteydessä.

Tartunnan saanut nuorisopsykiatri osallistui myös 6. maaliskuuta Lasipalatsin Bio Rexissä järjestettyyn Psykoterapiaseminaariin, jossa oli paikalla noin 350 henkilöä. Heistä noin kolmannes oli HUSin henkilökuntaa ja loput ulkopuolisia osallistujia.

HUSin mukaan tartunnan saaneen lähellä istuneet on tavoitettu ja asetettu kotikaranteeniin. Muiden tilaisuuteen osallistuneiden osalta tartunta on hyvin epätodennäköinen, mutta heihin ollaan maanantaina yhteydessä sähköpostitse.

Kotikaranteenit vaikuttavat nuorisopsykiatrian ja neurokirurgian toimintoihin

Uusien tartuntojen aiheuttamat karanteenit vaikuttavat HUSin neurokirurgian ja nuorisopsykiatrian toimintoihin. HUS kertoo, että neurokirurgiassa joitakin kiireettömiä leikkauksia joudutaan perumaan tulevan viikon alussa.

Nuorisopsykiatriassa tartunnalla on vaikutusta avohoitopalveluihin lähiaikoina, mutta vaikutusten laajuus selviää lähipäivinä.

Torstaina todetun sydänlääkärin tartunnan osalta karanteeniin on asetettu 28 altistunutta työntekijää ja nuorisopsykiatriassa työskentelevän sairaanhoitajan tapauksessa 33 työntekijää.

HUSin työntekijät saavat palata ulkomailta suoraan töihin

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi lauantaina, että HUS sallii työntekijöidensä palata suoraan töihin ulkomailta, jos he ovat täysin oireettomia. Hallituksen kehotuksen mukaisesti kaikkien ulkomailta Suomeen palaavien pitäisi jäädä kotiin kahdeksi viikoksi matkansa kjälkeen.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi Helsingin Sanomille, että heiltä loppuisivat päivystävät lääkärit ja hoitajat, jos hallituksen ohjetta noudatettaisiin kirjaimellisesti.

Korjaus 15.3. kello 21.05: HUS on tiedottanut tähän mennessä neljän henkilökuntaan kuuluvan saaneen tartunnan. Alun perin jutussa puhuttiin virheellisesti kolmesta tartunnan saaneesta.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Uusia kuolemia kaksi ja tartuntoja 380, rokotuksia voidaan painottaa pahimmille epidemia-alueille, festareita perutaan tiuhaan tahtiin

Lue seuraavaksi