1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Pääkaupunkiseudulle perustetaan erillisiä koronaterveysasemia – Ylilääkäri: Myös muut sairastuneet on kyettävä hoitamaan, vaikka palvelut ruuhkautuvat

Erillisiä koronaterveyskeskuksia voidaan perustaa pääkaupunkiseudun lisäksi myös muualle Suomeen, jos virus jatkaa leviämistään.

Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan erillisillä koronaterveysasemilla pyritään turvaamaan myös muiden sairauksien hoito tilanteessa, jossa terveyspalvelut ovat äkillisesti ruuhkautuneet. Kuva: Yle/Atte Kaartinen

Koronatartuntojen määrä on kasvanut edelleen Suomessa. Eniten uusia tartuntoja on viime päivinä todettu pääkaupunkiseudulla, jossa ryhdytään perustamaan erillisiä koronaterveysasemia.

Espoossa koronapotilaat keskitetään Samarian terveysasemalle ja Vantaalla Martinlaakson terveysasemalle. Helsingin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan Helsingissä korona-asemana toimii ensi viikosta alkaen Laakson terveysasema.

– Näin pystymme pitämään oireettomat ja kuitenkin kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat muilla terveysasemilla ilman, että potilaat sekoittuvat.

Ainakin viisi Suomen kahdestakymmenestä sairaanhoitopiiristä on tiedottanut viime päivinä uusista tartuntatapauksista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen pitää erillisiä koronaterveysasemia hyvänä ratkaisuna.

Järvinen uskoo, että vastaavia päätöksiä tullaan tekemään pääkaupunkiseudun lisäksi muuallakin, jos taudin leviäminen yhä vain jatkuu.

– Tämä on järkevää ja myös meidän pandemiasuunnitelman mukaista.

– Näin pyritään turvaamaan myös muiden sairauksien hoito tilanteessa, jossa terveyspalvelut äkillisesti ruuhkautuvat.

Järvisen mukaan samalla vähennetään niiden henkilöiden tartuntariskiä, jotka terveyspalveluihin ruuhkatilanteessa syystä tai toisesta hakeutuvat.

Eniten uusia tartuntoja pääkaupunkiseudulla.

Eniten uusia tartuntoja on todettu pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä on todettu perjantaista lähtien 58 uutta tapausta.

Muista suurista sairaanhoitopiireistä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä on todettu kuusi uutta tartuntaa ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä neljä uutta tapausta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen arvioi, että uusia tautitapauksia ilmenee Suomessa yhä vain enemmän.

– Näin lentotermein voisi todeta, että nousukiidossa ei vielä olla, mutta tapausmäärät lisääntyvät ja nyt valmistaudutaan siihen, että uusia tapauksia tulee.

– Viime päivinä tautia on tuotu muualta maailmalta erityisesti Euroopasta meille tänne enemmän.

Ylilääkäri: Maltti olisi nyt valttia

Järvisen mukaan maltti olisi nyt valttia myös terveyspalveluihin hakeutumisessa. Järvinen toivoo, että puhelimeen tai terveysasemille ei suin päin rynnättäisi hengitystieoireiden takia.

– On hyvä ottaa maalaisjärki käyttöön ja sairastaa lievät hengitystieoireet kotona.

– Kansalaisten panikointi saa puhelimet ja terveyspalvelut ruuhkautumaan ja tämä heikentää terveydenhuollon kykyä vastata eniten apua tarvitsevien avuntarpeeseen.

Järvinen toteaa, että terveyspalvelujen kysyntä on lisääntynyt selvästi koronan vuoksi, mutta myös muut sairastuneet on kyettävä hoitamaan.

– Pitäisi myös malttaa seurata tilannetta hieman pidempään, jotta on kunnolla parantunut ennen kuin töihin tai kouluun potemisen jälkeen palataan.

Jutun otsikko päivitetty 15.3. 11:49

Aiempi otsikko oli: Pääkaupunkiseudulle perustetaan erillisiä koronaterveysasemia - varmistettuja tartuntoja on nyt Suomessa 223, joista suurin osa Uudellamaalla

Juttuun päivitetty 15.3. myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uudet koronatartunnat.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä