Hyppää sisältöön

Koronavirus synnytti etätyöbuumin, joka saattaa mullistaa työelämän – Asiantuntija: Tässä ollaan aika isojen muutosten äärellä

Koronaviruksen vuoksi monilla työpaikoilla on siirrytty suosimaan etätöitä. Viruksen vaikutukset työelämään ja sitä kautta yhteiskuntaan voivat olla merkittäviä.

Koronavirus on siirtänyt monen työpisteen konttorista kotiin. Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Koronavirus on viimeistään tänään siirtänyt monen työpisteen konttorista kotiin. Niin viranomaiset kuin työnantajat kannustavat etätöihin nyt laajassa rintamassa, mikä näkyy työpaikoilla ja lounasravintoloissa. Etätyöbuumi saattaa aiheuttaa merkittäviä muutoksia työelämään ja sitä kautta koko yhteiskuntaan.

– Nyt kun me seuraamme näitä suosituksia, niin uskallan veikata, että näemme kansallisen etätyöpäivän. Ja uskon, että se jatkuu myös tästä eteenpäin, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Mika Tuuliainen.

Etätyöskentelyn suosio on kasvanut läpi koko 2000-luvun. Kaikilla ei ole mahdollisuutta tehdä töitään kotona tai kahvilassa, mutta arviolta noin puolet työntekijöistä voi tehdä ainakin osan töistään etänä.

Tähän asti mahdollisuudet etätöihin ovat vaihdelleet yritysten ja toimialojen välillä. Koronavirus ei kuitenkaan kysy toimitusjohtajan mielipidettä, ja nyt viimeisetkin vastustajat joutuvat etsimään ratkaisuja etätöiden hoitamiseen.

– Tämä on tietynlainen stressi- ja asennetesti koko Suomelle ja kaikille organisaatioille, että minkälaisilla keinoilla me voimme lisätä työntekemistä paikasta riippumassa, Tuuliainen pohtii.

Sosiaalipolitiikan tutkijatohtori Satu Ojala Tampereen yliopistolta näkee koronaviruksen aiheuttaman etätyöbuumin antavan yrityksille mahdollisuuden tarkastella omia käytäntöjään.

– Kun palataan taas normaaliin arkeen, niin voidaan miettiä, että mikä toimi siinä vanhassa hulinassa ja mikä toimi tässä etätyökontekstissa, Ojala toteaa.

Koronavirus pakottaa yritykset digiloikkaan

Myös työelämän tutkija Anu Järvensivu Humanistisesta ammattikorkeakoulusta uskoo, että etätöiden suosimisella on laajoja vaikutuksia. Järvensivun mukaan työelämässä on jo pitkään odotettu sysäystä, joka käynnistäisi muutoksen.

– Meillä on pitkään pohdittu tätä digitalisaatiota, että miten se saataisiin hyvin valjastettua käyttöön. Nyt on paineita monilla työpaikoilla luoda niitä digitaalisia käytäntöjä, Järvensivu sanoo.

Työelämän tutkija pitää todennäköisenä, että koronaviruksen myötä talous- ja työelämä kokevat muutoksen. Ja tämä muutos heijastunee laajemmin koko yhteiskuntaa.

– Tässä ollaan aika isojen muutosten äärellä. Muutokset voi tulla näkyviin niin liikennejärjestelyissä kuin asumisessa. Etätyön lisääntyminen laajassa määrin on ollut yksi sellainen muuttuja, joka saattaa muuttaa tosi paljon yhteiskuntaa.

Sitä, minkälaiseksi koronaviruksen jälkeinen työelämä muodostuu, ei voi vielä sanoa.

– En kuitenkaan usko, että me palaamme ihan samaan tilaan, Järvensivu sanoo.

Minkälaisia vinkkejä sinulla on etätyön tekemiseen? Voit keskustella aiheesta 17.3. kello 23 asti.

Lue myös:

.
.