1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ranska

Ranskassa äänestettiin kunnallisvaaleissa koronaviruksesta huolimatta

Äänestysaktiivisuus jäi ennätysmäisen vaisuksi.

Ranska
Hengityssuojainta käyttävä nainen tulee ulos äänestykopista.
Hengityssuojainta käyttävä nainen äänesti Bordeaux'ssa Etelä-Ranskassa.Nicolas Tucat / AFP

Ranskassa äänestettiin sunnuntaina kunnallisvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Hallitus päätti järjestää vaalit, vaikka Ranskassa on tehty rajoittamistoimia ärhäkästi leviävän koronaviruksen takia.

Ranskalaisten medioiden mukaan koronaviruksen uhka sai äänestysaktiivisuuden huomattavaan laskuun edellisiin, vuoden 2014 kunnallisvaaleihin verrattuna. Äänestysaktiivisuus oli kello 17 noin 39 prosenttia, kun kuusi vuotta sitten samaan kellonaikaan se oli noin 55 prosenttia.

Illalla tulleiden gallup-lukujen mukaan ennätyksellisen moni jätti äänestämättä, ja äänestysprosentti jäi 45 prosentin tuntumaan.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Le Parisien -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Oisen departementissa äänestysaktiivisuus on ollut lähes kymmenen prosenttiyksikköä alhaisempi kuin edellisten kunnallisvaalien ensimmäisellä kierroksella. Oise oli ensimmäisiä alueita, joilla koronavirus alkoi Ranskassa jyllätä.

Vahvistettujen koronavirustapausten määrä Ranskassa on tuplaantunut (siirryt toiseen palveluun) 4 500:aan kolmessa vuorokaudessa. Ranskassa on päätetty viruksen leviämisen estämiseksi sulkea hallituksen määräyksellä ei-välttämättömät julkiset paikat, kuten ravintolat, kahvilat ja elokuvateatterit.

Käsidesipullo äänestyspaikan pöydällä.
Äänestyspaikoille on tuotu käsidesiä koronavirustilanteen takia.Nicolas Tucat / AFP

Koronaviruksen takia äänestyspaikoille oli muun muassa tuotu käsidesiä ja äänestäjien välisestä turvavälistä muistuttavia ohjeita.

Lue Annastiina Heikkilän juttu kunnallisvaaleista: Koronavirusepidemia varjostaa Ranskan kunnallisvaaleja – äänestäjiä pyydetään ottamaan omat kynät mukaan

Ranskan presidenttiä Emmanuel Macronia on Ranskassa arvosteltu siitä, että hän päätti järjestää kunnallisvaalien ensimmäisen kierroksen poikkeustilanteesta huolimatta. Macron on kuitenkin puolustanut päätöstään sanomalla, että poikkeustilanteessakin on tärkeää käydä äänestämässä, sillä tarvittavat varotoimet on tehty.