Hyppää sisältöön

Tässäkö malli myös Suomelle? Tanskalta massiivinen tukipaketti koronaviruksesta kärsivälle yhteiskunnalle

Valtio lupaa maksaa kolme neljäsosaa kriisin takia irtisanomisuhan alle joutuneiden työntekijöiden palkoista.

Terveysasioista vastaava ministeri Magnus Henicke ja pääministeri Mette Frederiksen selvittivät Tanskan koronatilannetta Kööpenhaminassa 10. maaliskuuta. Kuva: Liselotte Sabroe / EPA

Tanskassa on sovittu tukipaketista, joka tukee koronavirusepidemian takia vaikeuksiin ajautunutta yksityistä sektoria.

Osana pakettia valtio maksaa kolme neljäsosaa sellaisten yksityisellä sektorilla työskentelevien työntekijöiden palkoista, jotka olisivat muuten vaarassa joutua irtisanotuiksi. Työnantajat sitoutuvat maksamaan ylijäävän neljänneksen, kertoo Tanskan yleisradio DR uutisessaan (siirryt toiseen palveluun).

Sopimus koskee yrityksiä, jotka joutuisivat muuten irtisanomaan vähintään kolmanneksen työntekijöistään tai enemmän kuin 50 palkansaajaa. Tarkoitus on välttää irtisanomisia, joita on jo nähty Tanskassa koronavirusepidemian takia.

Valtio maksaa korvausta kuukausipalkkaisille enimmillään noin 3 000 euroa ja tuntipalkkaisille noin 3 500 euroa, DR kirjoittaa.

Vastineeksi jokainen työntekijä joutuu luopumaan viidestä lomapäivästä saadakseen palkkakompensaatiota.

Paketista on sovittu kolmikantaisesti hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välillä. Sopimus on voimassa kolmen kuukauden ajan.

Paketin odotetaan maksavan Tanskalle noin 350 miljoonaa euroa.

Tanskan pääministeri Mette Frederiksen sanoi lauantaina lehdistötilaisuudessa olevansa tyytyväinen siihen, että poikkeuksellisessa tilanteessa Tanskasta löytyy myös poikkeuksellisen vastuullisia työnantajia, ammattiliittoja ja palkansaajia.

Mitä mieltä olet Tanskan koronatukipaketista? Voit keskustella aiheesta maanantaihin kello 23 asti.

Lisää aiheesta: