1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin päätös pitää: kouluja ei suljeta, mutta verkko-opetusta yläkouluissa ja toisella asteella lisätään – katso tallenne tiedotustilaisuudesta

Helsingin kaupunki rajoittaa myös riskiryhmien luona vierailuja ja mahdollistaa kaupungin työntekijöille kymmenen vuorokauden sairaspoissaolon omalla ilmoituksella.

koronavirus
Helsingin pormestari Vapaavuori kertoo kaupungin uusista korona-päätöksistä
Helsingin pormestari Vapaavuori kertoo kaupungin uusista korona-päätöksistä

Helsingin kaupunki päätti sunnuntaina uusista koronavirusohjeista. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi niistä tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Voit katsoa koko tilaisuuden tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Vapaavuoren mukaan Helsinki keskittyy nyt ennen kaikkea viruksen leviämisen hidastamiseen ja riskiryhmien suojaamiseen.

Perjantain päätös pitää: kouluja ei suljeta

Koulujen osalta Helsinki pysyy perjantain linjassaan, jonka mukaan kouluja tai päiväkoteja ei suljeta.

Verkko-opetusta yläkoulussa ja toisen asteen opetuksessa kuitenkin lisätään. Kouluissa ja päiväkodeissa aletaan myös tehostetusti valvoa käsienpesua.

Erityisjärjestelyjä voidaan tehdä riskiryhmiin kuuluville lapsille. Kouluissa ja päiväkodeissa aletaan myös porrastaa ruokailua ja välitunteja. Kouluissa ei järjestetä yhteistilaisuuksia, ja liikuntatunneilla suositaan ulkoliikuntaa ja teoriamuotoista opetusta.

– Perjantainen päätös on saanut paljon kehuja, mutta myös paljon moitteita. Tällä hetkellä ei ole näyttöä siitä, että koulujen ja päiväkotien kiinni pitäminen ainakaan merkittävästi hidastaisi epidemian laajentumista, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuoren mukaan koulujen sulkeminen voisi jopa haitata koronaviruksen torjuntaa, jos esimerkiksi sote-alalla tai muissa kriittisissä tehtävissä työskentelevät vanhemmat joutuisivat jäämään lasten kanssa kotiin.

– On mahdollista, että koulujen sulkemiseen vielä mennään, mutta emme halua lähteä haastamaan hallituksen linjaa. Jos tähän päädytään, se tehdään kansallisesti, Vapaavuori sanoi.

Riskiryhmien luona vierailua rajoitetaan

Tilaisuudessa Helsingin kaupunki antoi koulumaailman lisäksi ohjeita myös kaupungin työntekijöitä ja riskiryhmiä koskien.

Kaupungin työntekijät voivat sairastapauksissa olla poissa kymmenen vuorokautta omalla ilmoituksella. Kaupunki ei järjestä yli 20 henkilön koulutuksia, kokouksia tai tapaamisia. Myös lomien siirtämisiin varaudutaan.

Kaikessa asiakaspalvelussa suositaan jatkossa sähköisiä- tai puhelinpalveluita kasvokkain tapahtuvan neuvonnan sijasta.

Vierailuja riskiryhmien luo rajoitetaan Helsingin seniorikeskuksissa ja sairaaloissa. Kaupunki suosittelee myös välttämään kaikkia vierailuja vammaisten asumispalveluissa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Kiuru: Hallitus ja Uudenmaan kunnat sitoutuneita toimimaan yhdessä, säätö pitäisi lopettaa, koko Uusimaa ja Päijät-Häme leviämisvaiheessa, maailmassa jo 60 miljoonaa koronatartuntaa

Helsinki ei sulje kouluja tai päiväkoteja koronaviruksen vuoksi – Vapaavuori: "Sulkemisella ei vaikutusta epidemian hidastamiseksi"

Lue seuraavaksi