Uusimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa: Keskisuomalainen lomauttaa 2 000 työntekijää, Keski-Suomessa neljä uutta tartuntaa, Uuraisilla kohu kouluruokatuesta

Päivitämme tähän artikkeliin tuoreimmat tiedot koronaviruksesta Keski-Suomessa.

Keski-Suomi
  • Keski-Suomen sairaanhoitopiiri testaa koronaviruksen varalta potilaat, joilla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio ja joilla epäillään keuhkokuumetta, jonka aiheuttaja ei ole ilmeinen. Lisäksi testataan terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökuntaa.
  • Terveydenhuollon toimipisteisiin ei pidä lähteä soittamatta ensin.
  • Keski-Suomessa on varmistettu 67 koronavirustartuntaa. Tartuntojen todellinen määrä ei ole testausrajoitusten vuoksi tiedossa.
  • Ylen päivittyvä artikkeli koronaviruksesta Suomessa ja maailmalla.
  • Keski-Suomen kuntien koronavirussivut

3.4. klo 18.04: Uuraisilla kohu kunnan tavasta jakaa ruokatukea etäopetuksessa oleville

Monista muista kunnista poiketen Uurainen pyytää ruokatukea hakevien lasten vanhemmilta selvitystä taloudellisesta tilanteestaan ja tuki myönnettään tarveperusteisesti. Perheet tekevät tuloselvityksen Wilmassa vapaamuotoisesti.

Kuntalaiset kritisoivat menettelyä sosiaalisessa mediassa kärkevästi. Vaikka tuloselvitysten ei tarvitse olla virallisesti dokumentoituja, perheiden taloudellisen tilanteen kysymistä pidetään keskusteluissa epätasa-arvoisena ja jopa nöyryyttävänä.

3.4. klo 17.58: Keskisuomalainen lomauttaa 2 000 työntekijää enintään kolmeksi kuukaudeksi

Mediakonserni Keskisuomalainen lomauttaa koko henkilöstönsä enintään 90 päiväksi tämän vuoden aikana. Konsernin yt-neuvottelut koskivat noin 2 000:ta ihmistä.

Lomautuksia on tässä vaiheessa kaavailtu ainakin huhti- ja heinäkuun väliselle ajalle.

3.4.2020 klo 12.42: Keski-Suomessa neljä uutta koronavirustartuntaa

Uusien koronavirustartuntojen määrä on pysynyt Keski-Suomessa maltillisena. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella havaittiin torstaina neljä uutta tartuntaa. Sairaalahoidossa on koronaviruksen vuoksi yksittäisiä potilaita Keski-Suomen keskussairaalassa. Vuodeosastoilla ja teho-osastolla on hyvin tilaa hoidettaville potilaille.

3.4. klo 7.49: Jyväskylän kaupunginteatteri ryhtyy tarjoamaan ohjelmaa verkossa

Jyväskylän kaupunginteatteri ryhtyy tarjoamaan teatterin esitystauon aikana ohjelmaa Poikkeamia-verkkonäyttämöllä.

Jyväskylän kaupunginteatteri haluaa pitää yhteyttä yleisöönsä myös koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan sekä siitä seuranneen esitystauon aikana.

Poikkeamia-verkkonäyttämö löytyy kaupunginteatterin verkkosivuilta.

2.4. klo 18:10 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto ja Äänekosken lukio alkavat tarjota ruokaa opiskelijoilleen

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolla ruokaa aletaan tarjota Äänekoskella, Viitasaarella ja Saarijärvellä. Ruuanjakelu alkaa mahdollisimman pian, kun sen toteutus selviää.

Äänekosken lukion opiskelijat saavat ruokapaketin todennäköisesti samoista paikoista kuin kaupungin peruskoululaisetkin: Koulunmäen yhtenäiskoululta, Suolahden yhtenäiskoululta, Honkolan koululta, Konginkankaan päiväkodilta ja Sumiaisten päiväkodilta. Jakelu alkaa lukiolaisille todennäköisesti jo ensi maanantaina 6.4.

Molemmat oppilaitokset tiedottavat asiasta Wilmassa.

2.4. klo 14.28 Jyväskylä alkaa jakaa ruokakasseja perusopetuksen oppilaille ensi viikolla

Jyväskylän kaupunki aloittaa ruuanjakelun perusopetuksen koulujen oppilaille ensi viikolla. Kaupunki on päättänyt, että koululaiset saavat ruokakasseja ja niiden jakelu aloitetaan näillä näkymin ensi viikon tiistaina. Ruokakassissa on pääasiassa kuivamuonaa.

Ruokakasseja saa muutamana päivänä kuussa. Jakelupisteitä ei tule joka koululle, vaan ne järjestetään eri puolille kaupunkia alueellisesti.

2.4. klo 11.13: Yhdeksän uutta koronavirustartuntaa Keski-Suomessa

Varmistetuissa koronavirustartuntojen määrässä on tehty Keski-Suomessa tänään päiväkohtainen ennätys.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on kertonut yhdeksästä uudesta koronavirustartunnasta. Testein vahvistettuja tautitapauksia on nyt maakunnassa 63. Aiemmin suurin päiväkohtainen tartuntojen määrä Keski-Suomessa on ollut kuusi. Tartuntaluku on aiemmin kasvanut päivittäin muutamilla.

2.4. klo 9.31: Ikääntyneiden palvelutalossa Jyväskylässä varmistunut ensimmäinen koronavirustartunta

Jyväskylän kaupungin Huhtasuon palvelutalossa on ilmennyt eilen ensimmäinen koronavirustartunta.

– Kaupungilta on oltu yhteydessä niihin omaisiin, joita tilanne koskee. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, omaisten ei tarvitse olla huolissaan. Heidän läheisensä eivät tuolloin ole olleet kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa eivätkä siten ole altistuneet tartunnalle, rauhoittelee Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Huhtasuolla sijaitsevassa palvelutalossa on yhteensä 101 asukasta ja 65 työntekijää. Valtaosa asukkaista ei ole ollut tekemisissä tartunnan saaneen henkilön kanssa.

1.4. klo 18.22: Äänekoski aloittaa ruoanjakelun koululaisille ja keskittää lähiopetuksen kolmelle koululle

Äänekosken kaupunki aloittaa peruskoulun oppilaiden ruoanjakelun ensi viikolla. Lisäksi Äänekosken kaupunki keskittää lähiopetuksen kolmelle koululle maanantaista 6.4.2020 alkaen.

1.4. klo 17.45: Uurainen pohtii kouluruokatuen maksamista

Uuraisten kunnan johtoryhmä on päättänyt, että tukea maksettaisiin hakemuksen perusteella vähävaraisille perheille.

Uuraisten Facebook-sivuilla käydään kouluruokatuesta vilkasta keskustelua siitä, onko vähävaraisuus sopiva peruste tuen maksamiseen vai pitäisikö tuki maksaa kaikille perheille.

1.4. klo 17.15: Kinnula alkaa jakaa ruoka-annoksia koululaisille

Kinnulan kunta alkaa jakaa ruokapusseja koululaisille ensi viikolla. Ruokapussit varataan etukäteen ja yksi perheestä voi käydä noutamassa ruoat koululta kaksi kertaa viikossa. Ruokapusseja jaetaan maanantaisin ja keskiviikkoisin.

1.4. klo 16.06: Lapsiasiavaltuutetulle on tullut paljon yhteydenottoja hätääntyneiltä vanhemmilta koronatilanteeseen liittyen

Huolta voi herättää esimerkiksi se, että miten lapsien käy, jos vanhempi tai vanhemmat sairastuvat tai joutuvat hoitoon koronatilanteen aikana, eivätkä esimerkiksi isovanhemmat pääse riskiryhmien rajoituksien vuoksi hoitamaan lapsia.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen kertookin, että lapsiasiavaltuutetun toimistoon tulee tällä hetkellä paljon yhteydenottoja ja hätääntyneitä kysymyksiä kuntien lapsiperheiden sosiaalihuollon palveluista.

– Jos tilanne on se, että lapsi on vaarassa eikä hänen perusturvallisuuttaan pystytä takamaan, niin sillon ehdottomasti on järjestettävä niin, että siellä on joku ulkopuolinen hoitaja.

1.4. klo 13.44: Keski-Suomen keskussairaalassa työntekijöiden kuormitus on jo kasvanut – sairaalahoidossa on yksittäisiä koronaviruspotilaita

Keskussairaalan vuodeosastoilla eikä teho-osastolla ole vielä koronavirustilanteen takia ruuhkaa. Henkilöstön työkuorma sairaalassa on kuitenkin paikoin suurta.

1.4. klo 12.20 Jyväskylä suunnittelee kouluruuan jakamista etäopetuksessa oleville oppilaille

Jyväskylän kaupunki valmistelee parhaillaan kouluruuan jakamista myös etäopetuksessa olevile koululaisille. Päätöksiä kouluruuan jakamisesta ei ole vielä tehty, mutta asiasta saatetaan päättää jo tällä viikolla.

– Jos tällä viikolla saataisiin päätöksiä tehtyä, niin uskoisin että ensi viikolla saataisiin palvelu käyntiin, kertoo perusopetuksen palvelujohtaja Sami Lahti.

Lahden mukaan kaupungille on tullut yhteydenottoja kouluruokaan liittyen tihenevää tahtia.

1.4. klo 11.45: Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella neljä uutta koronavirustartuntaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (siirryt toiseen palveluun) on kertonut tänään neljästä uudesta tartunnasta. Luvut eivät kuitenkaan kerro sairastuneiden todellisesta määrästä sillä kaikkia oireileviakaan ei enää testata.

Ensimmäinen koronavirustartunta varmistui Keski-Suomessa reilu kolme viikkoa sitten.

1.4. klo 9.55: Koronatartuntoja Keski-Suomessa kuudella paikkakunnalla

Keski-Suomen 23 kunnassa koronatartuntoja on todettu kuudella paikkakunnalla. Jyväskylän lisäksi useita tautitapauksia on Jämsässä ja Muuramessa.

Muistion mukaan Keski-Suomessa koronatartuntoja on 56. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on kertonut, että sen alueella tartuntoja on tähän mennessä 50. Ero luvuissa selittynee sillä, että Jämsä ja Kuhmoinen kuuluvat Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

1.4. klo 7.17: Jämsän kaupunki perustaa työntekijöistään resurssipankin koronaepidemian ajaksi

Jämsän kaupunki perustaa työntekijöistään resurssipankin koronaepidemian ajaksi.

Pankilla halutaan varmistaa, että mahdollisimman monelle kaupungin työnkijälle olisi kriisiaikana merkityksellistä työtä ja lomautusten tarve vähenisi.

Esimiehet alkavat kartoittavat Jämsän kaupungin työntekijöiden osaamista jo tällä viikolla.

31.3. klo 14.40: Seppälän Prisma auki ympäri vuorokauden huhtikuun alusta

Osuuskauppa Keskimaan mukaan tavaravirrat ovat kasvaneet ruokakaupoissa koronavirusepidemian vuoksi ja ympärivuorokautinen aukiolo tasoittaa kuormien purkamista, helpottaa hyllyttämistä hiljaisempina asiointiaikoina ja vauhdittaa myös netin välityksellä tehtyjen tilausten keräilyä.

– Yön aukiolotunnit antavat mahdollisuuden asiointiin myös silloin, kun asiakasmäärät ja kontaktit ovat vähäisempiä, Seppälän Prisma-johtaja Joonas Heiskanen toteaa.

31.3. klo 12.43: Jämsä alkaa jakamaan ruokakasseja etäopetuksessa oleville oppilaille

Jämsän kaupunki alkaa pakata etäopetuksessa oleville oppilaille ruokakasseja. Kouluruokailu toteutetaan siis poikkeusoloissa pokkeavalla tavalla

Jyväskylä ei ainkaan toistaiseksi tarjoa kouluruokaa etänä opiskeleville. Perusopetuksen palvelujohtaja Sami Lahti kertoi perjantaina, että kaupunki kuitenkin seuraa tilannetta ja kouluruokailun laajentamisestakin keskustellaan tarvittessa.

31.3. klo 11.4: Keski-Suomessa on nyt yhteensä 50 koronavirustapausta

Keski-Suomessa on nyt 50 testein vahvistettua koronavirustartuntaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (siirryt toiseen palveluun) on kertonut tänään neljästä uudesta tartunnasta. Luvut eivät kuitenkaan kerro sairastuneiden todellisesta määrästä sillä kaikkia oireileviakaan ei enää testata.

31.3. klo 11.12: Jyväskylä vahvistaa vanhusten kotihoidon työntekijän tartunna, karanteenit päättyvät jo

Jyväskylän kaupunki vahvistaa, että kaupungin vanhusten kotihoidon työntekijällä on koronavirustartunta.

Tartunnan ja sille altistumisen vuoksi kymmenkunta henkilöä on karanteenissa. Karanteenit päättyvät tänään, mikä tarkoittaa, että tartunnan toteamisesta on ainakin kaksi viikkoa.

Karanteenissa olleilla ei ole todettu koronavirusta.

31.3. klo 7.26: Äänekoskella myönnetään pienyrityksille lainaa koronatilanteesta aiheutuviin talousvaikeuksiin

Äänekosken kaupunki valmistelee väliaikaisten lainojen järjestämistä paikkakunnan yrityksille koronaviruksen aiheuttamien talousvaikeuksien torjumiseksi.

Lainaa voi saada Äänekoskelle rekisteröity kuluttajia palveleva yritys, joka työllistää enintään kaksi henkilöä.

Tarkoituksena on tukea Äänekoskella paikallisesti toimivia yksinyrittäjiä ja pienyrittäjiä toiminnan jatkamisessa koronaepidemian aikana.

31.3. klo 7.25: Ylen tiedot: Vanhustenhuollon työntekijä sairastunut koronavirukseen Jyväskylässä

Ylen saamien tietojen mukaan Jyväskylän kaupungin vanhustenhuollon kotihoidon työntekijä on sairastunut koronavirukseen. Yle on saanut asiasta tiedon sairastuneen lähipiiristä.

Kotihoidon päälliköt eivät ole vahvistaneet tietoa muille työntekijöille, jotka ovat pyytäneet tietoa tartunnasta. Moni kotihoidon työntekijä pelkää kantavansa koronavirusta oireettomana.

Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palvelujen palvelujohtaja Maarit Raappana ei voi kertoa asiasta yksityisyydensuojan vuoksi.

3.3. klo 16.08: Jyväskylä valmistautuu lomautuksiin

Jyväskylän kaupunki valmistautuu yhteistoimintamenettelyyn. Arvio on, että yt-neuvotteluja käydään vaiheittain kevään ja myös kesän aikana.

Tarkastelussa on myös yt-menettelyn sivuuttaminen, joka on tietyissä oloissa mahdollista. Jyväskylä varmistaa vielä sivuuttamisen laillisuutta, eikä se ole kaupungin keinovalikoiman kärkipäässä.

Koronavirusepidemian vaikutukset Jyväskylän talouteen ovat mittavat. tämän hetken arvio on, että kaupunki menettää yli 20 miljoonaa euroa.

30.3. klo 12.53: Koronavirustilanne on Keski-Suomessa toistaiseksi rauhallinen – hoidossa yksittäisiä potilaita, ja tilaa riittää

Koronavirustilanne on Keski-Suomessa tällä hetkellä rauhallinen. Vuodehoidossa ja teho-osastoilla on tilaa.

– Sairaalahoidossa on yksittäisiä potilaita koronaviruksen vuoksi, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkä Juha Paloneva sairaanhoitopiirin tilannekatsauksessa.

30.3. 12.26: Keski-Suomessa ei ole todettu tänään yhtään koronavirustartuntaa

Keski-Suomessa ei ole todettu tänään uusia koronavirustartuntoja. Kaikkiaan testein varmistettuja tartuntoja on tällä hetkellä 46.

30.3. 10.24: Traktorien valmistus keskeytetään Suolahdessa koronavirustilanteen takia

Traktorivalmistaja Valtra pysäyttää 30. maaliskuuta koronvirusepidemian vuoksi traktorituotantonsa Äänekosken Suolahdessa. Etenkin ulkomailta tulevat komponenttitoimitukset ovat hidastuneet Valtran mukaan merkittävästi.

Tuotanto seisautetaan toistaiseksi, kunnes esimerkiksi osien saatavuus on jälleen riittävä. Varaosa- ja huoltopalvelut sekä myynti ja markkinointi jatkuvat normaalisti.

30.3. klo 7.49 Jyväskylä sulkee kymmeniä päiväkoteja – joissakin päiväkodeissa on ollut hoidossa vain muutamia lapsia, mutta koko henkilökunta on ollut paikalla

Jyväskylän kaupunki sulkee lähes 30 päiväkotia ja esiopetusryhmää huomisesta tiistaista alkaen.

Sulkemiset liittyvät poikkeusoloihin, sillä päiväkodeissa oli viime viikolla noin tuhat lasta, mikä on viidesosa normaalista tilanteesta. Joissakin päiväkodeissa on ollut hoidossa vain muutamia lapsia, mutta koko henkilökunta on ollut paikalla.

29.3. klo 15.44: Jyväskylän kaupunki tarjoaa neuvontaa ja apua yrityksille

Jyväskylän kaupunki auttaa alueensa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa muun muassa tarjoamalla neuvontapalveluita, jakamalla yrityspalveluseteleitä sekä tukemalla yrityksiä digitaalisten palveluiden ja verkkokaupan nopeassa käynnistämisessä.

Kaupunki kertoo myös tekevänsä julkisia hankintoja joustavasti ja aikaistavansa tarvittaessa ostolaskujen eräpäiviä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

27.3. klo 13.34: Kuusi uutta koronavirustartuntaa Keski-Suomessa

Keski-Suomessa todettiin tänään kuusi uutta koronavirustartuntaa.

Aiemmin suurin päiväkohtainen tartuntojen määrä Keski-Suomessa oli 13. maaliskuuta: tuolloin varmistettuja tapauksia löytyi kuusi. Tänään tartuntoja ilmeni saman verran. Tartuntaluku on aiemmin kasvanut päivittäin muutamilla.

27.3.2020 klo 6.57: Älä heitä puhdistusliinoja wc-pönttöön – hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamolla

Tällä hetkellä kodeisssa ahkerasti käytössä olevat puhdistusliinat ja muut hygieniatuotteet voivat tukkia viemäreitä, eli niitä ei pidä heittää WC-pönttöihin.

Hygieniatuotteet aiheuttavat helposti tukoksia viemäriputkissa ja jätevedenpumppaamolla, koska päinvastoin kuin vessapaperi ne on suunniteltu niin, etteivät ne hajoa kastuessaan.

26.3.2020 klo 16.49: Keski-Suomessa on laskettu hoitopaikkojen riittävän koronapotilaille – hätävaihtoehtoina ovat vanhat sairaalat, Paviljonki tai telttasairaalat

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin pandemiaryhmän mukaan maakunnassa on hyvä kapasiteetti hoitaa mahdollisia koronapotilaita.

– Hoitopaikkojen pitäisi nykyisissä määrin riittää koko maakunnassa, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo.

Kiireetöntä hoitoa on esimerkiksi ajettu alas, ja kokonaisia osastoja on konkreettisesti tyhjennetty, jos niitä tarvitaan. Kenttäsairaalaa ei ole ryhdytty vielä edes valmistelemaan, mutta erilaisia vaihtoehtoja väliaikaisiksi sairaalatiloiksi on mietitty.

26.3.2020 klo 15.42 Mökkeilijät mietityttävät kunnissa, tiedossa on myös karanteenin rikkomista

Osa suomalaisista on pyrkinyt eristämään itsensä koronavirukselta menemällä mökille. Ilmiö on tuttu myös 2200 asukkaan Kuhmoisissa, jossa on yli 3000 vapaa-ajan asuntoa.

Kuhmoisten kunnanjohtaja Anne Heusala kantaa huolta terveyspalvelujen riittävyydestä, sillä kunnan asukkaista yli 30 prosenttia on koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia yli 70 vuotiaita.

26.3.2020 klo 15.36 KSML: Jyväskylä aloittaa koko henkilöstön yt-neuvottelut

Jyväskylän kaupunki käynnistää koko henkilöstöään koskevat yt-neuvottelut kertoo Keskisuomalainen. Henkilöstöä on informoitu yt-neuvotteluista eilisiltana.

Kaupunginjohtaja Timo Koivisto kertoo Keskisuomalaiselle (siirryt toiseen palveluun), että neuvottelut ovat maanantaina kaupunginhallituksen käsittelyssä. Koivisto sanoo, että vasta neuvotteluissa selviää tarkemmin se, mihin ne johtavat. Lomautukset ovat kuitenkin harkinnassa.

26.3. klo 14.32: Osuuskauppa Keskimaa sulkee neljä ABC-liikennemyymälää toistaiseksi – polttoainetta saa kaikilta asemilta tilanteesta huolimatta

Osuuskauppa Keskimaa sulkee kaikkien Keski-Suomen ABC-liikennemyymälöiden ravintolat toistaiseksi koronavirustilanteen vuoksi. Ravintolat suljetaan perjantai-iltana.

Keski-Suomen seitsemästä liikennemyymälästä neljä suljetaan kokonaan toistaiseksi.

Polttonestejakelu säilyy entisellään myös suljetuilla liikenneasemille.

26.3. klo 12.13: Kaksi uutta koronavirustartuntaa Keski-Suomessa

Koronavirustartuntatapauksia on nyt yhteensä 31.

26.3. 9.33: Katukirjoitukset tsemppaavat koronakriisin keskellä kulkijoita Jyväskylässä

Koronakriisin aikana ihmiset ovat alkaneet viestiä kanssakulkijoille katukuvassa tavallisesta poikkeavin tavoin. Jyväskylässä muun muassa Lutakkoon, satamaan ja Tikan kaupunginosaan on ilmestynyt kevyen liikenteen väylille viime päivinä liidulla tehtyjä katukirjoituksia: "Hengitä nenän kautta", "Kaikki järjestyy", "Stay home" ja "Pidä huolta".

26.3. klo 8.23: Hankasalmella herännyt huoli ulkomailta palanneiden liikkumisesta – kunnanjohtaja lupaa henkilökohtaisesti soittaa jokaiselle karanteenia rikkovalle

Hankasalmella on kuntalaisten keskuudessa herännyt huoli ulkomailta palanneiden liikkumisesta karanteenin aikana. Kuntalaiset ovat lähestyneet kuntaa huomiolla, että ulkomailta palanneita kuntalaisia liikkuu kaupoissa ja muiden terveys vaaraantuu tämän vuoksi.

Kunnanjohtaja Matti Mäkinen lupaa soittaa jokaiselle omaehtoista karanteenia rikkovalle ulkomaalta palanneelle henkilökohtaisesti

25.3. klo 19.05: Karoliina Altti tapetoi seiniä, toiset siivoavat varastojaan – kotikomennus sai suomalaiset remppaamaan ja puunaamaan

Aikainen kevät ja koronatilanne ovat saaneet suomalaiset siivoamaan ja remontoimaan kotejaan urakalla. Nettirautakauppojen myynti on noussut hurjasti.

25.3. klo 19.03: Savonlinja lakkauttaa kaukoliikenteen vuorot koronan vuoksi

Bussiyhtiö Savonlinjan kaukoliikenteen vuorot lakkautetaan lauantaista alkaen toistaiseksi. Yhtiö tiedottaa, että koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi julkaistut suositukset ovat supistaneet matkustajamääriä huomattavasti.

Liikennepäällikkö Teuvo Punavaara kertoo, että matkustajamäärät ovat tippuneet 80–90 prosenttia.

25.3. klo 15.34: Hankasalmella ryhdytään valmistamaan käsidesiä – tehtaalle palkataan lisää työntekijöitä

Puhdistusainevalmistaja Kiilto alkaa valmistaa käsidesituotteita myös Hankasalmen tuotantolaitoksellaan. Tähän asti Kiillon käsidesituotteita on valmistettu Turussa, ja Hankasalmella on keskitytty kodinpuhdistusaineisiin.

Hankasalmella ei valmisteta käsidesiä kuluttajapakkauksiin ainakaan toistaiseksi.

25.3. klo 15.22 Keskisuomalainen aloittaa yt-neuvottelut

Mediatalo Keskisuomalainen käynnistää yt-neuvottelut, jotka koskevat konsernin koko henkilöstön lomautuksia. Yt-neuvottelut joudutaan aloittamaan koronavirusepidemian aiheuttamasta liiketoimintaympäristön äkillisestä muutoksesta johtuen.

Neuvottelut koskevat kaikkiaan noin 2 300 henkilöä.

25.3. klo 12.22: Keski-Suomessa on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin keskiviikkona kolme uutta koronavirustartuntaa.

Keski-Suomessa on todettu ja vahvistettu nyt 29 koronavirustartuntaa.

25.3. klo 10.46: Keski-Suomen pelastuslaitos ottaa käyttöön infektioambulanssit

Infektioambulanssit on sijoitettu toistaiseksi Jyväskylän pääpaloasemalle. Yksiköt toimivat tavallisen vahvuuden lisäresurssina. Infektioambulanssien varustus on tavallista ensihoidon yksikköä pelkistetympi.

– Puhdistusnäkökulman takia ne ovat pelkistettyjä malleja. Niissä on jonkin verran vähemmän varustusta, jotta yksiköt on helpompi puhdistaa. Ambulanssit puhdistetaan tavallisestikin aina infektiopotilaistehtävän jälkeen ja näiden kohdalla menetellään samoin, ensihoidon päällikkö Ville Salokangas Keski-Suomen pelastuslaitokselta sanoo.

24.3. klo 19.39: Viitasaaren kaupungintalo suljetaan torstaina

Viitasaaren kaupungintalo ja asiointipiste suljetaan koronavirusepidemian vuoksi torstaina ja pidetään kiinni toistaiseksi.

Sulkuaikana ovet pidetään lukossa eikä yleistä asiakaspalvelua ole saatavilla. Asiakkaita pyydetään asioimaan pääsääntöisesti sähköpostin tai puhelimen välityksellä. Kaupungintalon puhelinvaihde palvelee arkisin kello 9-15.

24.3. klo 18.30: Perinteinen postikortti tekee poikkeusoloissa uutta tuloaan

Jyväskylän postissa asiakkaiden määrä on vähentenyt koronaviruksen vuoksi noin kolmanneksen.

Paketit ja kirjeposti kulkevat kuitenkin normaalisti. Nettikauppa on pitänyt pakettiliikenteen postissa vilkkaana epidemiankin aikana.

Kaiken synkkyyden keskellä Postissa on havaittu ihmisten toiminnassa jotakin positiivisuuttakin: postikortti on tekemässä uutta tuloaan.

Kun liikkumisrajoituksia lisätään, muistetaan kauempana asuvia läheisiä entistä useammin postikortilla.

24.3. klo 17.14: Yritysten lomautusilmoitukset ryöpsähtivät parissa päivässä

Keski-Suomen työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Tuula Säynätmäki kertoo, että koronavirustilanne on nostanut Keski-Suomessakin muutamassa päivässä lomautusilmoitusten määrää huomattavasti.

Keski-Suomessa yrityksiä tai työnantajia, jotka ovat antaneet lomautusilmoituksia oli 24. maaliskuuta aamupäivällä 91 kappaletta ja lomautusuhan alla olevia henkilöitä 3151.

Vielä 20. maaliskuuta lomautusilmoituksen tehneitä yrityksiä oli 62 ja lomautusuhan alla olevia henkilöitä oli 1301.

24.3. klo 13.04: Kaksi uutta koronatartuntaa Keski-Suomessa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin tiistaina kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Keski-Suomessa on todettu ja vahvistettu nyt 26 koronavirustartuntaa.

24.3. klo 12.59: Liikenne on vähentynyt koronan vuoksi – liikennemääriä vertailtiin Jyväskylässä viime ja toissaviikolla

Jyväskyläläisten autoilu on vähentynyt koronaviruksen vuoksi huomattavasti. Autojen määrä vähentyi sekä liikenteessä että parkkihalleissa.

24.3. klo 12.26: Jämsässä Ysitien ja 24-tien risteyksessä sijatseva Neste Jämsänportti on sulkenut ovensa

Liikenneaseman ruokapaikatkin ovat nyt kiinni. Sulkemiseen päädyttiin varotoimena koronavirukseen liittyen.

Liikenneaseman päällikkö Julius Järvinen kertoo, että sulkemispäätös tehtiin maanantaina yhdessä henkilökunnan kanssa. Henkilökunta on nyt lomautettuna.

24.3. klo 9.38: Keskimaa sulkee ravintoloitaan ja Sokos Hotel Alexandran toistaiseksi

Osuuskauppa Keskimaa sulkee koronavirusepidemian vuoksi toistaiseksi Jyväskylän keskustassa toimivat hotelli Alexandran ja useita ravintoloita sekä muuttaa myös ravintoloiden aukioloaikoja

Tänään suljetaan hotelli Alexandran yhteydessä olevat ravintolat ja Amarillo, Venn, Kirkkopuiston ja Jyväskeskuksen Rossot, matkakeskuksen Hesburger sekä ravintola Green Egg. Yökerhot BRA ja Freetime sekä paviljonkiravintolat ovat olleet suljettuina jo viime viikon keskiviikosta alkaen.

24.3. klo 6.22: Himoslomat Oy aloittaa lomautukset

Koronaviruksen aiheuttama erityistilanne on nakertanut Jämsän Himoksella majoituspaikkojen tilauskannasta jo ainakin kolmanneksen, arvio Himoslomat Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja omistajasuvun edustaja Hannu Haljala.

Himoslomat aloitti jo viime viikolla henkilökuntansa kanssa yhteistoimintaneuvottelut ja osa lomautuksista alkaa jo tällä viikolla.

23.3. klo 19.08: Jyväskylässä vapaaehtoistoiminta keskittyy nyt ikääntyneiden ja riskiryhmien kauppa-asioiden hoitamiseen

Jyväskylässä vapaaehtoistoiminnan voimavarat (siirryt toiseen palveluun) suunnataan toistaiseksi vain ikääntyneiden ja riskiryhmien avustamiseen kauppa-asioinnissa.

Vapaaehtoiset auttavat niitä, jotka eivät saa apua läheisiltään.

Aluksi asiointiapua toimittavat kaupungin toiminnassa jo mukana olevat vapaaehtoiset.

– Tarpeen lisääntyessä kutsumme mukaan myös muita organisaatioita sekä kuntalaisia, kertoo Jyväskylän kaupungin vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Antti Rajala.

Apua kauppa- tai apteekkiasioiden hoitoon voi tiedustella neuvontanumerosta 014 266 0550.

23.3. klo 18.23: Koronaviruksella kymmenien miljoonien vaikutukset Jyväskylän talouteen – kaupunki turvaa rahantarpeensa kaksinkertaistamalla kuntatodistusohjelmansa

Jyväskylän kaupunki kaksinkertaistaa kuntatodistusohjelmansa.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina nostaa kuntatodistusohjelman pankkikohtaisen enimmäismäärän 120 miljoonaan euroon. Tähän saakka enimmäismäärä on ollut 60 miljoonaa euroa. Ohjelma tehdään kahdeksan pankin kanssa.

Kuntatodistus on nopea keino hankkia lyhytaikainen laina.

Talous- ja strategiajohtaja Lasse Leppä toteaa, että kyse on varautumisesta ja kaupungin rahantarpeen turvaamisesta.

Toistaiseksi kaupunki ei ole nostamassa uutta lyhytaikaista lainaa.

Koronaviruksen vaikutukset kuntatalouteen tulevat olemaan merkittävät.

– Tämän hetkisen arvion mukaan vaikutukset Jyväskylän talouteen ovat kuluvana vuonna 20–30 miljoonaa. Koko kuntatalouden osalta arviot liikkuvat miljardeissa euroissa, sanoo Leppä.

23.3. klo 16.34: Ruotsalainen vodkavalmistaja osallistui käsidesitalkoisiin – lahjoitti Kiillolle etanolia käsidesin valmistukseen

Ruotsalaista Absolut Vodkaa valmistava Absolut Company on lahjoittanut huomattavan määrän etanolia Kiilto Cleanille käsihuuhteiden valmistukseen Ruotsin terveydenhuollolle. Kiilto puolestaan laittaa hyvän kiertämään lahjoittamalla vastaavan summan rahaa hyväntekeväisyyteen.

Kiillolla on puhdistusaineita valmistava tuotantolaitos myös Keski-Suomessa Hankasalmella. Käsidesiä ei kuitenkaan tehdä Hankasalmella, vaan Suomessa Kiilto valmistaa sitä Turussa. Käsidesin kysyntä on vaikuttamassa myös Hankasalmen tehtaan toimintaan.

23.3. klo 16.09: Jyväskylä rajaa sote-palveluita erityisesti riskiryhmiltä

Esimerkiksi muistipoliklinikka on toistaiseksi suljettu ja omaishoidon lähihoitajat tekevät vain kaikista kriittisimmät käynnit. Uusista turvapuhelinasennuksista hoidetaan vain todella kiireelliset.

23.3. klo 15.57: OP Keski-Suomi supistaa aukioloaikojansa tästä päivästä lähtien

OP Keski-Suomen asiakaspalvelussa on tehty koronaepidemian vuoksi muutoksia. Kassapalvelut ovat avoinna vain riskiryhmiin kuuluville aamuisin klo 10-11, ja sen jälkeen muille asiakkaille. Pihtiputaalla aika on klo 9-10.

Kassapalveluissa kerralla asioivien asiakkaiden määrää on rajoitettu 10 henkilöön ja kassalla asiointi on toistaiseksi tarkoitettu vain käteisen rahan nostoon sitä välttämättömästi tarvitseville.

OP Keski-Suomen Keljon ja Palokan toimipisteet suljetaan toistaiseksi.

23.3. klo 14.12: Radio Keskisuomalaisen aloitus saattaa viivästyä koronatilanteen vuoksi

Mediatalo Keskisuomalaisen paikallisradion, Radio Keskisuomalaisen, aloitus viivästyy mahdollisesti jonkin verran. Keskisuomalainen Oyj:n toimitusjohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi myöntää, että suunnitellussa aikataulussa ei välttämättä pysytä.

Uuden radiokanavan piti aloittaa huhtikuussa. Koronan vaikutuksia esimerkiksi ilmoitusmyyntiin on vielä vaikea arvioida, Kangaskorpi toteaa.

23.3. klo 12.33: Keski-Suomessa yksi uusi koronavirustartunta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella todettiin tänään maanantaina yksi uusi koronavirustartunta.

Keski-Suomessa on todettu ja vahvistettu nyt 24 koronavirustartuntaa.

23.3. klo 6.48: Laskettelukausi päättyy Keski-Suomessa

Rinteet suljettiin koronavirustilanteen takia sunnuntaina Jämsän Himoksella ja laskettelu loppui myös Jyväskylän Laajavuoren rinteillä ja Hankasalmen Häkärinteillä. Muuramen Riihivuori tiedotti päättävän kautensa tänään.

Vielä perjantaina näytti siltä, että lasketelukausi jatkuisi Himoksella tulevaan viikonloppuun saakka, mutta kausi päätettiin sunnuntaina iltapäivällä.

22.3. klo 17.44: Koronatilanne on vienyt kivijalkakaupoista asiakkaat mutta ei kuluja

Jyväskyläläisyrittäjä uskoo, että vuokrien huojennus tai niiden jättäminen kokonaan pois joksikin aikaa voi pelastaa yrityksiä nykyisessä tilanteessa. Vuokra on usein suurin yksittäinen kuluerä yritykselle.

Kivijalkakaupan hiljennyttyä kysyntää on onnistuttu siirtämään verkkokauppaan esimerkiksi jyväskyläläisessä Koto Designmarketissa.

22.3. klo 12.31: Keski-Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa sunnuntaina 22.3.2020.

Yhteensä maakunnassa on nyt 23 vahvistettua koronavirustartuntaa. Luku ei kerro sairastuneiden kokonaismäärää, sillä vain osa oireilevista testataan.

21.3. klo 18.06: Koulut varautuvat lähiopetuksen lisäämiseen

Hallituksen perjantaina antama uusi linjaus, jonka mukaan perusopetuksen lähiopetukseen on oikeus osallistua kaikilla 1–3-luokkien oppilailla, on saanut kouluissa käyntiin nopean varautumisen taas muuttuvaan tilanteeseen.

Jyväskylän sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimo toivoo, että koulut saisivat mahdollisimman paljon ennakkotietoa siitä, kuinka moni oppilas on tulossa lähiopetukseen.

Hallitus suosittelee edelleen etäopetusta kaikille niille oppilaille, joille se on mahdollista. Leisimo vetoaa vanhempiin, jotta nämä noudattaisivat ohjetta.

21.3. klo 14.45: Keski-Suomessa yksi uusi koronavirustartunta

Keski-Suomessa on vahvistettu yksi uusi koronavirustartunta. Kaikkiaan maakunnassa on nyt 20 varmistettua tapausta.

Vahvistetut koronavirustartunnat eivät kerro sairastuneiden kokonaismäärää, sillä vain osa oireilevista testataan.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella uusia tapauksia on varmistunut 53. Kokonaisluku HUSin alueella on nyt 307.

THL:n tietojen mukaan koko maassa varmistettuja tapauksia on nyt 521.

Sairastuneista 61 prosenttia on miehiä ja 39 prosenttia naisia.

20.3. klo 19.32: Tanssisali Lutakko siirtää valtaosan kevään keikoista syksyyn

Jyväskylän Elävän Musiikin yhdistys Jelmu ry on saanut sovittua miltei kaikille kevään keikoille uudet ajat syksyn kalenterista. Monet kevään illoista olivat loppuunmyytyjä.

Muutama keikka Lutakon rock-klubilla peruuntuu koronatilanteen vuoksi kokonaan ja joidenkin keikkojen kohtalo selviää ensi viikolla.

20.3. klo 18.30: Asiakkaat yskivät käteen ja nuolevat sormiaan pusseja avatessaan – ruokakauppojen myyjät ovat pärskijöiden armoilla

Ruokakauppojen työntekijät ovat huolissaan koronatilanteesta. Monet ovat ottaneet yhteyttä Palvelualojen ammattiliittoon terveysriskien takia.

– Kaupassa käy todella paljon porukkaa ja jotkut yskivät kohti eivätkä ymmärrä kääntää päätä tai käyttää nenäliinaa, ihmettelee kohta 40 vuotta palvelualalla työskennellyt Tanja Tarvainen.

20.3. klo 16.52: Jyväskylän monikulttuurisuuskeskus Gloriassa oltu valveutuneita koronatilanteesta

Suomen koronatilanteesta ja viruksen leviämisen hidastamisesta tarvitsevat tietoa myös Suomessa asuvat vieraskieliset.

Jyväskylässä monikulttuurisuuskeskus Glorian toiminnanjohtaja Arja Seppälän mukaan tietoa on hyvin saatavilla, varsinkin kun Jyväskylän kaupunki julkaisi nyt käännöksiä koronatiedotteista monilla eri kielillä.

20.3. klo 16.03: Himoksen hiihtokeskus sulkeutuu ensi viikon lauantaina

Himoksen hiihtokeskus ilmoitti tänään sulkeutuvansa ensi viikon launtaina, 28. maaliskuuta puoli kahdeksan aikaan illalla.

20.3. klo 10.07: Keski-Suomen pelastuslaitoksen valmiudessa ei toistaiseksi ole ollut koronaviruksen aiheuttamia häiriöitä

Pelastusjohtaja Risto Helminen kertoo, että Keski-Suomen pelastuslaitoksen henkilöstöstä vajaat kymmenkunta työntekijää on tällä hetkellä karanteenissa.

Kaikki karanteenissa olevat ovat matkoilta palanneita. Hälytystehtäviin pystytään kuitenkin vastaamaan tällä hetkellä täysin normaalisti, kertoo pelastusjohtaja Risto Helminen.

20.3. klo 9.27: Yläkaupungin yö peruttu Jyväskylässä

Monitaiteinen vapaan pääsyn Yläkaupungin yö -tapahtuma keräsi viime vuonna noin 50 000 kävijää.

20.3. klo 8.42: Kymmenen hengen kiintiöstä voidaan poiketa hautajaisissa

Jyväskylän seurakunnassa noudatetaan hautajaisissa poikkeusmenettelyjä koronaepidemian vuoksi.

Kymmenen henkilön enimmäismäärästä on mahdollista poiketa painavasta syystä. Sellainen syy on esimerkiksi se, jos vainajan läheisimpien omaisten lukumäärä on enemmän kuin kymmenen. Lähiomaisten määrää pitää miettiä perhekohtaisesti.

20.3. klo 7.20: Sisä-Suomen poliisi kehottaa verkkoasiointiin

Sisä-Suomen poliisi kehottaa kaikkia nyt verkkoasiointiin.

Jos esimerkiksi jokin lupa-asia kuitenkin vaatii henkilökohtaista käyntiä poliisiasemalla, käyntiä pyydetään harkitsemaan vakavasti. Kaikki mahdolliset asioinnit, jotka on mahdollista hoitaa myöhemmin, kannattaa hoitaa myöhemmin.

20.3. klo 7.17: Ikääntyvien yliopiston toiminta siirtyy verkkoon

Ikääntyvien yliopisto pyörii edelleen, mutta toiminta on vain siirtynyt verkkoon. Luentoja voi seurata ja kommentoida omalta kotisohvalta käsin.

Ikääntyvien yliopistotoimintaan voi osallistua pohjakoulutuksesta, aiemmasta ammatista tai harrastuksista riippumatta eikä ikärajoja tunneta. Toiminta on myös avointa kaikille.

19.3. klo 16:51: JYP aloittaa yt-neuvottelut lomautuksista

JYP Jyväskylä oy aloittaa yt-neuvottelut koko vakituisen henkilöstönsä kanssa. Yhtiön mukaan liigakauden päättyminen ennen aikojaan ja ravintolan sulkeminen tuovat yhtiölle taloudellisia menetyksiä, jotka se arvioi merkittäviksi.

Neuvottelut koskevat lomautuksia, eivät irtisanomisia.

19.3. klo 16.32: Äänekoski sulkee kaupungintalon ja Painotalon

Äänekoski sulkee kaupungintalonsa ja kaupungin keskustassa sijaitsevan kulttuuritila Painotalon huomisesta alkaen toistaiseksi. Sulkuaikana ovet ovat lukossa, eikä yleistä asiakaspalvelua saa. Myöskään laskujen maksu kaupungin kassaan ei nyt onnistu.

Iso osa kaupungintalon henkilöstöstä työskentee nyt etänä. Kaupungin puhelinvaihde toimii normaalisti ja kaupunki suosittelee puhelimitse tai sähköisesti asiointia.

19.3. klo 15.07: Kunnalliset eläinlääkärikäynnit rajoitetaan minimiin – vain kiireelliset tapaukset hoidetaan

Kunnallisia eläinlääkärikäyntejä rajoitetaan Jyväskylässä vain kiireellisiin tapauksiin.

Myös kiireellisissä tapauksissa on prioriteettijärjestyksensä: ensisijaisesti hoidetaan kiireelliset tuotantoeläimet. Seuraeläimet pyritään ohjaamaan yksityisille eläinlääkäreille, mutta jos se ei ole mahdollista, seuraeläimet hoidetaan kiireellisten tuotantoeläimien jälkeen.

19.3. klo 14.39: Kiinteistöhuollot lykkäävät kiireettömiä töitä

Huoltoyhtiöt ja isännöitsijät ovat jakaneet taloyhtiöiden ilmoitustauluille, yhteisiin tiloihin ja roskakatoksiin ohjeistuksia poikkeustilanteesta.

Mikäli huoltoyhtiön pitää käydä asunnossa, sen tulee saada tieto sisällä mahdollisesti sairaana tai karanteenissa olevista henkilöistä.

Monet keskitetyt huoltotoimet ovat nyt myös tauolla ja taloyhtiöissä hoidetaan vain välttämättömimmät hätätyöt.

19.3. klo 14.19: Koronavirustilanne ei vielä näy Keski-Suomen uuden keskussairaalan valmistumisaikataulussa

Koronavirustilanne ei ole näkynyt Keski-Suomen uuden keskussairaalan, sairaala Novan, työmaalla, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Uusi Sairaala -projektin projektipäällikkö Jari Ilves.

Sairaala Novan työmaalla on noin 400-450 henkeä töissä. Nykyisellä aikataululla uuden sairaalan on tarkoitus valmistua lokakuun lopussa.

Jos koronavirustilanne jatkuu useamman kuukauden ajan, myös sairaalan valmistumisaikataulu voi myöhästyä.

19.3. klo 13.05: Äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikalle asetettu tiukat rajoitukset Keski-Suomen keskussairaalassa – synnytyksen jälkeen ei vierailijoita

Keski-Suomen keskussairaalassa äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikka Gravidalle on asetettu vierailijarajoituksia.

Synnytyksessä saa olla mukana isä tai muu tukihenkilö, ja vain tämä henkilö saa vierailla äidin luona koko hoitojakson aikana. Isän tai tukihenkilön tulee olla myös täysin terve tullessaan synnytykseen.

Isovanhemmat tai sisarusten vierailu vastasyntyneiden osastolla on siis kiellettyä.

19.3. klo 12.52: Jyväskylä tiedottaa koronasta myös viittomakielellä

Jyväskylän kaupunki on tehnyt tiedotevideon koronavirustilanteesta viittomakielellä. Videolla annetaan ohjeita miten koronavirukselta voi suojautua, ja millaisia toimia Jyväskylän kaupunki on tehnyt koronavirustilanteessa.

18.3. klo 20:00: Jämsän kaupunki avaa poikkeusolojen neuvontapuhelimen ja kehittämisyhtiö kehottaa kaupunkilaisia kannattamaan paikallisia yrityksiä

Torstaina 19.3. avattava neuvontapuhelin palvelee arkisin. Kaupunki suunnittelee myös kaupungin ja vapaaehtoisten yhteistyötä ikäihmisten arkielämän auttamiseksi.

Jämsän kehittämisyhtiö Jämsek puolestaan toivoo, että kunnan omien yrittäjien palveluja käytettäisiin.

18.3. klo 18.30: Äänekoski peruu kiireettömät ajat yli 70-vuotiailta ja avaa epidemiavastaanoton

Päätöksen taustalla perua lääkärien ja hoitajien, suun terveydenhuollon sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kiireettömät ajat on valtakunnallinen linjaus. Torstaista 19.3. lähtien Äänekosken terveyskeskuksessa on erillinen epidemiavastaanotto, johon aika varataan soittamalla.

18.3. klo 18.09: Äänekosken kaupunki lupaa yli 70-vuotiaille tarvittaessa apua kotiin

Äänekosken kaupunki kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään kontakteja muihin ihmisiin ja pyytämään läheisiltä apua kauppa- ja apteekkiasioihin. Jos ikääntynyt ei muuten saa apua, ruokapalvelua voi tiedustella kaupungin neuvontapuhelimesta.

18.3. klo 14.41: Keskimaa rauhoittaa ruokakauppojen ensimmäisen aukiolotunnin riskiryhmille

Osuuskauppa on myös tehostanut siivousta ja desinfiointia kaupoissa.

18.3. klo 14.34: Jyväskylän kaupunki tarjoaa ammattiurheilijoille mahdollisuuden harjoitella suljetuissa liikuntapaikoissa

Jyväskylän kaupunki on yhdessä Jyväskylän Urheiluakatemian kanssa linjannut paikallisille ammattiurheilijoille mahdollisuuden harjoitella suljetuissa Hipposhallissa ja Aalto-Alvari-uimahallissa.

Yhteensä 15 Olympiakomitean ykköskategorian tukemaa huippu-urheilijaa on saanut valmentajiensa kanssa harjoitteluluvan.

18.3. klo 14.18: Keski-Suomen keskussairaala ajaa alas kiireettömiä hoitoja – koronapotilaita ei sairaalassa vielä ole

Keski-Suomen keskussairaalassa ajetaan nyt alas ei kiireellisiä toimintoja. Sairaalassa ei tällä hetkellä tiettävästi ole hoidossa koronviruspotilaita.

– Vaikka tarvetta ei juuri nyt ole, varaudumme siihen, että koronaviruspotilaita tulee. On parempi olla valmis, kun odotettavissa on, että potilasmäärä kääntyy nousuun, Paloneva sanoo.

Kiireettömien hoitojen vähentämisen taustalla on myös sairaalaa jo nyt vaivaava henkilöstövaje. Sitä on Palonevan mukaan koko maan terveydenhuollossa.

Resurssipulaa aiheuttaa muun muassa se, että hoitohenkilökunnan on nyt jäätävä vähäisistäkin oireista kotiin.

18.3. klo 12.23: Keski-Suomen naisyrittäjät alkavat järjestää yhteisiä kahvihetkiä somessa

Poikkeuksellinen tilanne kokoontumisrajoituksineen poikii poikkeuksellisia yhteydenpitotapoja. Esimerkiksi Keski-Suomen Yrittäjänaiset ry on päättänyt kokoontua Instagramin live-tilassa kahvittelun ja vertaistuen merkeissä.

– Monilla on huoli ja pelko tulevasta ja omasta toimeentulosta, ja joukossa on paljon yksityisyrittäjiä. Varsinkin yrittäjänaisissa on myös paljon perheellisiä, Keski-Suomen naisyrittäjien puheenjohtaja Kreetta Ahonen Jyväskylästä sanoo.

18.3. klo 11.02: Kaksi uutta koronatartuntaa Keski-Suomessa, maanantaiset osoittautuivat vääriksi hälytyksiksi

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri raportoi kahdesta uudesta koronatartunnasta. Samalla se peruu raportin kahdesta aiemmasta tartunnasta. Ne osoittautuivat tarkistuksessa negatiivisiksi, eli henkilöillä ei ollutkaan koronaa.

Varmistettuja tartuntoja on Keski-Suomessa nyt 17.

Koronatartunnan saaneiden todellinen määrä ei ole tiedossa, sillä testaus on rajoitettu vain vakavia oireita saaneisiin. Koronavirus voidaan todeta luotettavasti vain laboratoriossa.

18.3. klo 10.54: Puolet yrityksistä pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä kevään aikana

Kauppakamarin kyselyssä lähes kolmasosa Keski-Suomen yrityksistä arvioi konkurssin riskin kasvaneen. Yli puolet yrityksistä pitää lomautuksia tai irtisanomisia todennäköisinä seuraavan kahden kuukauden aikana.

Useampi kuin joka neljäs yritys Keski-Suomessa on jo antanut lomautusvaroituksen tai kutsunut yt-neuvottelut.

Yli puolella maakunnan yrityksistä koronavirus on jo pienentänyt liikevaihtoa. Lähes jokainen yritys odottaa liikevaihdon laskevan kevään aikana.

18.3. klo 10.40 Hevos- ja karjatiloilla valmistaudutaan koronavirukseen

Hevostalleilla tai maitotiloilla työt eivät lopu vaikka ihmiset sairastuisivat.

Esimerkiksi Korpi-Jukolan ratsastuskoululla Keuruulla kaikki tapahtumat on toistaiseksi peruttu. Ainoastaan vakiotunnit jatkuvat normaalisti. Ulkopuolisten turha liikkuminen tallialueella on kielletty.

Hevosalan järjestöt ovat ryhtyneet kokoamaan alueellisia vapaaehtoisten verkostoja tallien avuksi koronaviruksen varalta.

Maitotilojen toiminta pyritään turvaamaan lomittajien avulla, sillä osaavia vapaaehtoisia on vaikea löytää.

17.3. klo 20.06 Monet ikäihmiset eivät usko hallituksen neuvoja

Hallituksen linjaus yli 70-vuotiaiden pysyttelemisestä kotona tuottaa monille vaikeuksia. Piittaamattomuus voi kuitenkin vesittää ikäihmisten suojelemisen koronavirukselta.

Chix-Puku-liikkeen omistaja Leena Järvinen, 85, on pyörittänyt tekstiilialan vaateliikettään jo 60 vuotta. Eikä hän aio lopettaa liikkumista, vaikka hallitus on kehottanut yli 70-vuotiaita pysyttelemään kotona.

– En varmasti pysy kotona. On ymmärrettävää, että linjataan joku tietty ikä, mutta minusta se koskee ainoastaan sairaita ihmisiä. Minä olen terve, sanoo Järvinen hersyvästi nauraen.

17.3.2020 klo 18.34: Jyväskylässä laajan karanteenin aiheuttanut koronavirustapaus osottautui vääräksi hälytykseksi

Jyväskylässä laajan karanteenin aiheuttanut koronavirustartunta paljastui vääräksi hälytykseksi.

Uusintanäyte kertoi, että tartuntaa ei ollut. Alkuperäisen, positiivisen tuloksen takia Jyväskylän kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilökunnasta noin 50 työntekijää joutui karanteeniin.

– Karanteenit puretaan ja kaupunginsairaalan lähes 50 kotiin määrättyä työntekijää kutsutaan erillisen suunnitelman mukaan takaisin töihin huomisen aikana, kertoo vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kaupungin tiedotteessa.

Uusintanäyte päätettiin ottaa, koska ensimmäisen tulos ei ollut täysin yksiselitteinen.

17.3. klo 17.19 Koronavirus on hiljentänyt ravintoloita

Koronavirus aiheuttaa erityisesti ravintola-alalla laajasti yhteistoimintaneuvotteluita. Yrittäjien toiveena on, että yt-neuvotteluja voitaisiin nopeuttaa ammattiyhdistysliikkeen avustuksella.

17.3. klo 16.18: Ruokapankki Jyväskylässä sulkee ovensa huhtikuun puoliväliin asti

Jyväskylän katulähetyksen osoitteessa Sammonkatu 5 sijaitseva ruokapankki ruokapankki on kiinni ainakin huhtikuun 13. päivään saakka.

Ruokapankin vastaava työntekijä Taina Koponen kertoo, että vaikka ruokapankki sulkee ovensa, niin ruokakassien jako jatkuu. Ruokaa jaetaan toistaiseksi maanantaisin ja torstaisin ajanvarauksella. Jako tapahtuu kello 8.30-15.30 välisenä aikana.

17.3. klo 15.35: Linkki siirtyy kesäaikatauluihin maaliskuun lopussa: matkustajamäärät vähentyneet puolella

Jyväskylän seudun joukkoliikenne siirtyy toistaiseksi kesäaikatauluihin maanantaina 30. maaliskuuta alkaen, eli joukkoliikenne vähenee puolella.

Matkustajamäärät ovat vähentyneet koronavirustilanteen vuoksi huomattavasti.

– Esimerkiksi eilen matkustajamäärät olivat yli puolet pienemmät edellisviikkoon verrattuna, Jyväskylän Liikenteen toimitusjohtaja Harri Saarenpää kertoo. Jyväskylän Liikenne on toinen Jyväskylän seudun joukkoliikenteen Linkin liikennöitsijöistä.

17.3. klo 15.21: Wiitaunioni keskittää hengitystieoireisten hoidon Pihtiputaan terveysasemalle

Wiitaunionin alueella kaikki hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan jatkossa Pihtiputaan terveysasemalla arkisin kello 8-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä kello 9-16. Viitasaaren ja Pihtiputaan terveyskeskuksen päivystysajat muuttuvat 18. maaliskuuta alkaen.

Kaikki muut päivystyspotilaat hoidetaan Viitasaaren terveysaseman päivystyksessä arkisin kello 8-18 ja viikonloppuisin kello 9-16.

17.3. klo 14.49: Palsanmäkien huutokaupat peruttu

Huutokauppoja ei pidetä, eikä Suomen Huutokauppakeisari -ohjelmaa kuvata. Aki Palsanmäki kertoo, tuloja ei tällä hetkellä ole.

17.3. klo 14.57: YleX Pop peruuntuu Jyväskylässä

YleX Popia ei järjestetä perinteisenä konserttina tänä keväänä, vaan 30. toukokuuta järjestettävä ilmaiskonsertti toteutetaan virtuaalisena. YleX Pop oli tarkoitus järjestää toukokuussa Jyväskylässä.

17.3. klo 13.57: Vanhusten lyhytaikaiset hoitopaikat suljetaan Laukaassa

Laukaan kunta on päättänyt sulkea vanhusten lyhytaikaiset hoitopaikat koronavirustartuntojen leviämisen estämiseksi. Omaishoitajat eivät saa kotihoidossa olevia ikäihmisiä toistaiseksi enää väliaikaiseen hoitoon.

– Kunnasta annetaan tukea mahdollisuuksien mukaan omaishoitajille koteihin ja järjestetään esimerkiksi ruokakuljetuksia tilanteen helpottamiseksi, Laukaan kunnan vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Maarit Heikkinen sanoo.

17.3. klo 13.38: Peurunka Oy keskeyttää liiketoiminnan toukokuun alkuun saakka

Peurunka sulkee ovet huomenna klo 12. Päätös koskee koko Peurungan liiketoimintaa ja siihen liittyvää palvelutuotantoa.

Kaikki 18.3.–3.5. väliselle ajalle varatut matkat ja tilaisuudet voi perua ilman kuluja, tai siirtää tulevaan ajankohtaan. Ennakkoon maksetut matkat voi siirtää vuoden loppuun asti.

17.3. klo 13.22: Yöpuu-yhtiöt aloittaa yt-neuvottelut asiakaskadon vuoksi

Jyväskyläläinen Yöpuu Yhtiö oy aloittaa koko 80 hengen henkilöstöään koskevat yhteistoimintaneuvottelut keskiviikkona.

– Asiakkaat katosivat käytännössä lähes kokonaan hotelleista ja ravintoloista noin viikon sisällä, sanoo toimitusjohtaja, yrittäjä Ari Pärnänen.

Pärnäsellä on käytössään hotellien käyttöasteen seurantajärjestelmä ja sen mukaan jyväskyläläiset hotellit ovat lähes tyhjillään.

17.3. klo 13.04: Koronavirusepäily sulki pankkikonttorin Kannonkoskella

Henkilökunnan koronavirusepäily on sulkenut Pop-pankin konttorin Kannonkoskella. Pankki suljettiin eilen aamupäivällä. Pankissa asioineet asiakkaat ovat suurilta osin ikäihmisiä ja kuuluvat siten taudin riskiryhmään.

Kannonkosken Osuuspankin toimitusjohtaja Jatta Heikkilä kertoo, että pankissa työskentelee yhteensä seitsemän henkilöä ja Kannonkosken konttorilla on myös palvelupiste Kivijärvellä, joka sekin on nyt suljettu. Varmuutta tartunnasta toistaiseksi ei ole, mutta toimipiste suljettiin varotoimena.

17.4. klo 12.48: Kirkollisiin toimituksiin myös muutoksia, hautajaisjärjestelyt mietityttävät omaisia

Epätietoisuus kirkollisten toimitusten, muun muassa hautajaisten järjestämisestä koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi askarruttaa ihmisiä. Kirkolliset toimitukset hoidetaan ainakin toistaiseksi poikkeusjärjestelyin. Ohjeen mukaan toimituksissa voi olla paikalla enintään 10 ihmistä.

Jyväskylän seurakunnan kirkkoherra Arto Viitala kertoo, että asiasta on tullut jo seurakuntaan kyselyjä ja yhteydenottoja. Esimerkiksi hautajaisjärjestyistä sovitaan yhdessä omaisten kanssa.

17.3. klo 11.11: Keski-Suomessa ei varmistunut yhtään uutta koronavirustartuntaa

Varmistettujen koronavirustartuntojen määrä Keski-Suomessa on 17. Todetut tartunnat eivät kuitenkaan enää kerro koronan leviämisestä, sillä testaamista on rajoitettu.

17.3. klo 11.09: Ennakkovaroituksia yt-neuvotteluista on jo annettu monissa paikoissa

Yritykset ennakoivat jo tulevaa antamalla ennakkovaroituksia yt-neuvotteluista.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n korona-kyselyn mukaan 40 prosenttia työnantajayrityksistä varautui jo loppuviikosta lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Myös Keski-Suomen TE-keskuksen muutosturva-asiantuntijan sijainen Anu Jormanainen kertoo, että yt-neuvottelujen ennakkovaroitusten määrän kasvu alkoi viime viikon lopulla.

17.3. klo 10.06: Kirjastot sulkeutuvat kuukaudeksi Jyväskylässä ja muualla Keski-Suomessa

Eilinen tieto kirjastojen sulkeutumisesta ainakin kuukaudeksi sai muun muassa Jyväskylässä aikaan pienen kävijäryntäyksen kirjastoon.

Kirjastot ovat myös Jyväskylässä kiinni huhtikuun 13. päivään saakka koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi. Sulku koskee myös omatoimikirjastoja ja kirjastoautoja. Sulkuaikana myös palautuslaatikot ovat poissa käytöstä. Kirjastot uusivat lainoja, joten sakkoja lainassa olevista aiheistoista tarvitse pelätä.

16.3. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on valmistautunut koronapotilaiden hoitoon

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissa on valmistauduttu koronapotilaiden hoitoon. Esimerkiksi tehohoitopaikkoja on Keski-Suomen keskussairaalassa 23. Hengityskoneiden tarkkaa määrää ei kerrota, mutta niitä saadaan käyttöön tarvittessa lisää leikkausosastoilta, kertoo sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Tällä hetkellä arvioidaan, että osaavasta henkilöstöstä voi paremminkin tulla pulaa kuin laitteista. Keski-Suomessa ei ollut maanantaina 16.3. sairaalahoidossa koronapotilaita. Muita hengitystieinfektiopotilaita ei ole vielä ohjattu sairaalassa eri tiloihin.

Suomen tehohoitokapasiteetti on normaalioloissa noin 400 paikkaa. Tehohoitopaikkojen määrä voitaisiin tarvittaessa jopa kolminkertaistaa, arvioi johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSista.

16.3. klo 16.00: Keskimaa aloittaa yt-neuvottelut, yli 700 lomautusuhan alla

Keskimaan mukaan kysyntä ja asiakasmäärät ovat hotelleissa ja ravintoloissa vähentyneet täysin poikkeuksellisesti, ja osuuskunta arvioi, että tilanne tulee seuraavan kahden viikon aikana vaikeutumaan edelleen.

16.3. klo 15.07: Koronavirus vei matkailuyrityksiltä tulot muttei menoja

Koronavirus on ajamassa matkailu- ja viihdealan yrityksiä kovaa vauhtia taloudellisiin vaikeuksiin. Esimerkiksi Revontulessa Hankasalmella kaikki viihdeillat on peruttu ja asiakkaat ovat kaikonneet. Tulot ovat tyrehtyneet täysin.

– Olemme järkyttyneitä, kolme päivää on otettu vastaan peruutuksia. Jos rahoitusta ei löydy, edessä on väistämättä konkurssi, sanoo Revontulen toimitusjohtaja Tiia Valkama.

16.3. klo 14.11: Paikallisbussien matkustajamäärissä selvää laskua

Linja-autoissa kehotetaan nyt välttämään käteisellä maksamista. Liikennöitsijät pohtivat vuorojen harventamista.

16.3. klo 12.02: 50 Jyväskylän terveyskeskussairaalan työntekijää karanteeniin

Jyväskylän kaupunginsairaalassa eli terveyskeskussairaalassa on asetettu karanteeniin lähes 50 työntekijää.

– Yksittäinen tartunta tarkoittaa nopeasti ison henkilöstö- ja potilasmäärän altistumista ja määräämistä karanteeniin. Meille se tarkoittaa samalla isoa henkilöstövajausta, sanoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

koronaan sairastuneiden joukossa on myös Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöitä. Suurin osa tartunnalle altistuneista on kaupungin tiedossa, ja heidät on määrätty karanteeniin.

16.3. klo 9.44: Äänekosken lukio siirtyy etäopetukseen

Äänekoski on tässä vaiheessa päättänyt etäopiskelusta vain tämän viikon osalta. Uusi tilannearvio tehdään loppuviikosta.

Etäopetukseen siirtymisellä pyritään estämään koronaviruksen leviämistä ja turvaamaan ensi viikon ylioppilaskokeet.

16.3. klo 9.13: Vain välttämättömät saattajat pääsevät enää potilaan mukana Keski-Suomen keskussairaalaan

Rajoituksella pyritään suojaamaan koronavirustartunnoilta sekä potilaita että henkilökuntaa. Lauantaista alkaen keskussairaalassa on rajoitettu myös vierailuja osastoille, ja vain välttämättömät vierailut sallitaan.

16.3. klo 11.02: Toivakka sanoo päättäneensä etäopetukseen siirtymisestä kokonaisharkinnan perusteella

Toivakan kunta teki päätöksen peruskoulun etäopetuksesta sunnuntai-iltana.

– Odotimme koko ajan valtion linjausta, ja koska sitä ei tullut, meidän piti kuntana käyttää omaa harkintaamme, sanoo Toivakan kunnanjohtaja Helena Vuopionperä-Kovanen.

16.3. klo 6.53: Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto siirtyy etäopetukseen

Pokella opiskelee noin 1500 tutkinto-opiskelijaa Äänekoskella, Viitasaarella, Saarijärvellä ja Laukaassa.

16.3. klo 6.10 Toivakan koulut siirtyvät etäopetukseen

Toivakan kunnassa siirrytään kaikissa esi- ja perusopetuksen kouluissa maanantaina etäopetukseen. Toivakan kunnan valmiusryhmä teki päätöksen sunnuntai-iltaisessa kokouksessaan. Samoin aamu- ja iltapäiväkerhotoiminta on tauolla.

15.3. klo 15.00: Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia siirtyy etäopetukseen

Gradia siirtyy etäopetukseen. Se järjestää Jyväskylän lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä ammatillista opetusta Jämsässä, Laukaassa ja Keuruulla.

Gradian oppilaitoiksissa opiskelee kaikkiaan noin noin 23 000 ihmistä.

15.3. klo 11.38: Kaupat tarjoavat koronaviruksen riskiryhmille omia aukioloaikoja

Suolahtelaiset kauppiaat päättivät, että he avaavat ensi viikosta alkaen kaupan riskiryhmille tiistaisin ja torstaisin tuntia tavallista aikaisemmin.

15.3. klo 10.30 Korona-pelit viedään käsistä

Päivän tuotanto on iltapäivällä myyty, kertoo Juho Jussila oy:n myyntipäällikkö Harri Savo.

15.3. klo 10.16: Jyväskylän yliopisto siirtyy etäopetukseen

Jyväskylän yliopisto keskeyttää kontaktiopetuksen ja siirtää sen tiloissa ensi viikolla järjestettävät tentit myöhemmäksi.

Tarkoituksena on estää koronaviruksen leviämistä ja antaa opettajille aikaa suunnitella kevään vaihtoehtoiset opetusjärjestelyt.

Normaalikoulujen toiminta ei muutu.

14.3. klo 15.58: Jyväskylä perustaa infektiovastaanotot terveysasemille

Jyväskylä perustaa jokaiselle terveysasemalleen infektiovastaanoton. Syynä on se, etteivät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin resurssit enää riitä täysimittaiseen koronavirustestaukseen.

– Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, ettei tartuntaketjuja enää pyritä tunnistamaan vaan tauti leviää kevään aikana väestön keskuudessa flunssan tavoin, sanoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

14.3. klo 13.01: Keski-Suomessa kaksi uutta koronatartuntaa

Sairaanhoitopiirin mukaan molemmat tartunnan saaneet ovat olleet matkalla Itävallassa ja altistuneet tartunnalle karanteenin aikana.

Potilaat ovat hyväkuntoisia, ja he ovat eristyksissä kotona. Altistuneet henkilöt ovat tiedossa, ja heidät on määrätty karanteeniin.

13.3. klo 20.20: Nyt perutaan pieniäkin keikkoja koronan takia

Viihdetaiteilija, vuoden 2002 tangokuningatar Johanna Pakonen on huolissaan esiintyvien taiteilijoiden elannosta.

– Pakkolomalle joutuvan esiintyjän toimeentuloa ei turvaa mikään, peruutukset tarkoittavat monille kahta ja puolta kuukautta ilman toimeentuloa.

Muusikkojen liitosta kerrotaan, että koko ajan tulee uusia tietoja keikkojen ja kiertueiden peruutuksista.

– Monessa tapauksessa freelancemuusikko jää ilman palkkaa. Oikeus työttömyyskassan ja Kelan etuuksiin on joissain tilanteissa. Tilanne on kriittinen ja erittäin valitettava, kertoo viestintäpäällikkö Sanni Kahilainen Muusikkojen liitosta.

Pakonen toivoo valtiolta päätöstä, että tartuntatautipäivärahaa ja Yrittäjien eläkevakuutukseen perustuvaa päivärahaa voisi hakea ilman lääkärintodistusta karanteenista.

13.3. klo 16.51: Puolustusvoimat järjestelee toimintojaan välttääkseen koronaviruksen leviämistä

Puolustusvoimat siirtyy malliin, jossa yksi kolmasosa varusmiespalveluksessa olevista on kerrallaan viikon lomalla. Loman jälkeen seuraa kahden viikon palvelusjakso varuskunnassa.

Varuskunnassa olevat varusmiehet- ja naiset jaetaan ryhmii, ja eri ryhmissä olevien keskinäiset kontaktit pyritään minimoimaan.

Kertausharjoitukset on peruttu.

13.3. klo 16.00: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että vain vakavasti oireilevat testataan koronaviruksen varalta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on tarkennettu ohjeita koronavirusnäytteiden ottoon liittyen. Koronavirusnäytteenoton kysyntä ylittää Keski-Suomen keskussairaalan resurssit.

Jatkossa lieväoireisilta, jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, ei oteta koronavirustestiä, vaan testaus tehdään jatkossa sairaalahoitoa tarvitseville hengitystieinfektiopotilaille.

13.3. klo 15.45: Taitaja2020:n peruuntuu, Jyväskylän hotelleille noin puolen miljoonan euron menetykset

Jyväskylään toukokuulle suunniteltu ammattitaidon SM-kilpailu Taitaja2020 peruutetaan koronaviruksen vuoksi.

Taitaja2020 olisi ollut Neste Rallin jälkeen Jyväskylän toiseksi suurin tapahtuma tänä vuonna kävijämäärällä mitattuna. Paikalle odotettiin 40 000 kävijää.

13.3. klo 15.26: Jyväskylä peruu valtuuston kokouksen seuraavalta viikolta

Kokous perutaan koronaviruksen varotoimena.

13.3. klo 12.34: Jyväskylä sulkee uimahallit ja kuntosalit

Kaikki Jyväskylän liikuntapalvelujen omat ohjatut liikuntaryhmät, tapahtumat ja kurssit perutaan toukokuun loppuun asti. Kaupungin uimahallit suljetaan huhtikuun loppuun saakka.

13.3. klo 11.02: Keski-Suomessa kuusi uutta koronatartuntaa

Todennettujen koronavirustartuntojen määrä Keski-Suomessa tuplaantuu edellisestä päivästä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että uusia tapauksia on havaittu kuusi, eli varmistettuja tartuntoja on kaikkiaan 12.

13.3. klo 8.22: Tapahtumia ja tilaisuuksia perutaan ikäihmisten suojaksi

Keski-Suomen Muistiyhdistys ry. lakkauttaa kaikki tapahtumat ja ryhmätoiminnot koko maakunnan alueella. Jyväskylä sulkee ikääntyneiden hyvinvointikeskukset ja kuntouttavan päivätoiminnan yksiköt 13. maaliskuuta alkaen.

12.3. klo 16.25: Jyväskylä julkaisee ohjeet karanteeniin määrätyille

Ohjeen mukaan karanteenissa tai eristyksessä ei voi mennä kauppaan tai kouluun eikä pyytää vieraita kylään.

Karanteenin aikana saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa.

12.3. klo 15.59: Hallituksen suositus suurten tapahtumien perumisesta peruututtaa konsertteja ja suljetuttaa teattereita

Esimerkiksi yli kymmenien tuhansien kävijoiden Taitaja2020 siirtyy tulevaisuuteen. Jyväskylän kaupunginteatteri sulkee ovensa, sinfoniaorkesteri ei konsertoi. Sannin konsertti siirtyy.

12.3. klo 12.17 Jyväskylä keskeyttää saksalaiskoululaisten vierailun

15 oppilaan saksalaisryhmästä muutaman oppilaan opettajalla Saksassa on todettu koronavirus. Kenelläkään ryhmän jäsenistä ei ole todettu koronavirusta.

Vierailu keskeytetään varotoimenpiteenä.

12.3. klo 11:25: Kuntosaliketju Elixia sulkee toimipisteensä

Elixia sulkee kaikki toimipisteensä ainakin 14 päivän ajaksi, kertoo Elixian omistajayhtiö SATS.

12.3. klo 11:05: Koulutuskuntayhtymä Gradia asettaa ulkomaiden matkustuskiellon

Kaikki opiskelijoiden ja henkilöstön ulkomaanmatkat perutaan heinäkuun loppuun asti. Kielto koskee myös ulkomailta Gradiaan suuntautuvia vierailuja.

12.3. klo 10.46: Keski-Suomessa kaksi uutta koronavirustartuntaa

Toinen tartunnan saaneista on altistunut koronavirukselle Suomessa ja toinen Pohjois-Italiassa. Molemmat potilaat ovat kotona eristyksessä ja hyväkuntoisia.

12.3. klo 10.16 Jyväskylän yliopisto siirtää ja peruu yleisötilaisuuksia

Kaikkien yli 30 henkilön yleisötilaisuuksien kohdalla selvitetään, voidaanko ne tarjota verkossa tai siirtää myöhempään ajankohtaan. Ikääntyvien yliopisto on jo alkanut järjestää jo luentojaan verkossa.

12.3. klo 9.28: Koronavirus ja Yhdysvaltain matkustuskielto rassavat maakuntien yrityksiä

– Ihmiset eivät tapaa kasvokkain, messuja ja tapahtumia perutaan, se vaikeuttaa kauppojen tekemistä. Samalla tarvikkeiden, osien ja huoltojen saaminen muualta maailmasta vaikeutuu, sanoo Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen.

11.3. klo 15.14: Terveystalo aloittaa koronatestauksen

Koronaviruksen laboratoritutkimuksen hinta on 195 euroa, eikä testistä tällä hetkellä saa KELA-korvausta.

11.3. klo 10.54: Uusi koronavirustartunta todettu Keski-suomessa

Sairastunut henkilö on matkustanut Pohjois-Italiassa.

11.3. klo 7.36: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri avaa oman koronapuhelimensa

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo avaavansa lähipäivinä oman neuvontanumeron, johon keskisuomalaiset voivat soittaa epäillessään koronavirustartuntaa.

10.3. klo 19.38: Koronavirus pysyy tartuntakykyisenä pinnoilla monta päivää

Viruksen kuori on rasvaa, ja sen voi liuottaa saippualla tai väkevällä alkoholilla. Virus ei myöskään kestä kuumuutta.

10.3. klo 16.47: Jyväskylän koronapuhelin soi tasaisesti

Soittajat kaipasivat lähinnä yleisluontoista neuvontaa, eivätkä puhelut koskeneet selkeitä tautiepäilyjä.

10.3. klo 12.48: Finnair peruu kaikki Jyväskylän lentonsa

Finnair vähentää liikennöintiään kotimaan ja Euroopan liikenteessä yli 20 prosentilla huhtikuussa ja peruu yhteensä noin 2 400 lentoa.

9.3. klo 16.47 Koronasta lisästressiä abeille

Koronavirus voi myöhästyttää valmistumista, jos abiturientti sairastuu tai joutuu karanteeniin ylioppilaskirjoitusten aikana.

9.3. klo 16.23: Jyväskylä avaa puhelinnumeron koronaneuvonnalle

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa jatkossa koronavirukseen liittyville puheluille tarkoitettuun numeroon.

9.3. klo 15.04: Keski-Suomessa todettu kolme koronavirustartuntaa

Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että potilaat ovat hyvässä kunnossa eikä heillä ole akuuttia hätää.

Potilaat on määrätty karanteeniin koteihinsa, ja he saavat oireenmukaista hoitoa.

9.3. klo 14.48: Jyväskylä siirtää kaikkia kutsuvierastilaisuuksiaan

Jyväskylän kaupunki on päättänyt siirtää kaikki lähitulevaisuuden kutsuvierastilaisuutensa myöhemmäksi. Muun muassa kaupungin syntymäpäivävastaanotto 5.-luokkalaisille siirtyy seuraavaan lukuvuoteen.

9.3. klo 9.27: Kaksi Poken opiskelijaa eristysalueella Pohjois-Italiassa

Kaksi Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston opiskelijaa on Italian hallituksen koronaviruksen vuoksi asettamalla eristysalueella Bergamossa Pohjois-Italiassa. Heitä koskevat samat yleiset liikkumisrajoitukset kuin muitakin alueella.

Käytännössä koko Lombardian alueelta ei saa poistua eikä alueelle matkustaa.

6.3. Jyväskylän seurakunta muuttaa ehtoolliskäytäntöjään

Ehtoollisleipä jaetaan ehtoollisvieraan käteen, ei suuhun. Yhteismaljaa ei käytetä. Viinin jakaja myös pitää pikaria jalasta. Käytännöt perustuvat kirkon ohjeisiin.

5.3. Jyväskylän yliopisto antaa epidemia-alueilta palaaville etätyökehotuksen

Jyväskylän yliopisto linjaa, että epidemia-alueelta Jyväskylään suuntautuvat vierailut, harjoittelut sekä jatko-opiskeluun liittyvät vierailut tulee toistaiseksi perua tai siirtää.

Yliopisto kehottaa myös oireettomia epidemia-alueelta palanneita työntekijöitä, opiskelijoita ja esimerkiksi konferenssivierailijoita jäämään etätöihin viideksi päiväksi ennen yliopiston tiloihin paluuta.

3.3. Koulut lähettävät koronaviestejä

Jyväskylän koulut lähettävät Wilma-viestejä vanhemmille. Viesteissä kerrotaan, kuinka toimia koronavirusepäilyn kanssa ja alleviivataan hyvää käsihygieniaa.

2.3. Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo, että se tiedottaa vain varmistuneista koronavirustapauksista

Asiasta on sovittu THL:n kanssa.

26.2. Jyväskylässä epäillään koronavirustartuntaa, epäily osoittautuu aiheettomaksi

Keski-Suomen keskussairaalassa otettiin koronavirusnäytteet henkilöltä, joka oli matkustanut koronaviruksen epidemia-alueella ja jolla oli koronavirukseen viittaavia oireita.

VR tehopuhdisti junavaunuja, joissa henkilö oli matkustanut.

Laboratoriotulokset osoittivat vielä samana päivänä, että kyse ei ollut koronaviruksesta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan