1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Uusimmat koronatiedot Keski-Suomesta: THL: Jyväskylässä perjantaina yksi tartunta, Ravintoloiden rajoitukset kevenevät koko Keski-Suomessa

Päivitämme tähän juttuun tuoreimmat tiedot Keski-Suomen koronavirustilanteesta.

Keski-Suomi
Koronavirusnäyte pöydällä
Pasi Takkunen / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

23.4.2021 klo 11.55 THL: Jyväskylässä perjantaina yksi tartunta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) totesi perjantaina Keski-Suomessa vain yhden koronatartunnan. Tartunta oli Jyväskylässä.

Koko maassa tartuntoja raportoitiin 267. Yksittäisistä paikkakunnista eniten tartuntoja oli Helsingissä, 50.

Taudin ilmaantuvuusluku painuu Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä jatkuvasti alaspäin ja on nyt 23. Ilmaantuvuusluku kertoo sataantuhanteen asukkaaseen kahden viikon ajanjaksolla suhteutetun tartuntamäärän.

Ilmaantuvuusluku Suomessa vaihtelee nyt Lapin 7:stä Uudenmaan 128:aan.

Perjantaina ravintoloiden koronarajoituksiin tuli Keski-Suomessa tuntuva kevennys, kun ravintolat saavat olla auki iltayhteentoista saakka. Anniskelu pitää lopettaa kymmeneltä.

Ruokaravintoloissa asiakaspaikoista saa täyttää kolme neljäsosaa ja anniskeluravintoloissa puolet.

22.4.2021 klo 14.45 Ravintoloiden rajoitukset lievenevät Keski-Suomessa

Valtioneuvosto on muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Muutos tulee voimaan perjantaina 23.4. vuorokauden vaihtuessa.

Muutoksella Keski-Suomen maakunnassa ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä rajoitukset lievenevät perustason rajoituksiin. Anniskelu päättyy klo 22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05-23.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 prosenttia asiakaspaikoista.

22.4.2021 klo 12.00 THL: Keski-Suomessa torstaina kaksi uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi torstaina Keski-Suomessa kaksi uutta koronatartuntaa. Toinen tartunnoista todettiin Jyväskylässä ja toinen Muuramessa.

Koko maassa tartuntoja todettiin 280, joista 149 Uudellamaalla.

Koronan ilmaantuvuusluku on Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä nyt 25 ja koko maassa 79. Luku kuvaa tartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohti 14 vuorokaudessa.

THL:n mukaan Suomessa tällä hetkellä todettujen tartuntojen määrä vastaa viime vuodenvaihteen ja loka–marraskuun 2020 tilannetta.

22.4.2021 klo 6.15 Iso päivä Jyväskylän koronarintamalla: työikäisten massarokotukset voivat alkaa

Koronarokotusajanvaraus voi tänään ruuhkautua, kun ensimmäinen ikäryhmä Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten perusterveitä työikäisiä pääsee varaamaan rokotusaikoja.

Kaupunki suositteleekin puhelimen sijasta nettiajanvarauksen käyttöä. Tänään ajanvarauksen aloittava 60–64-vuotiaiden ikäryhmä on noin 5500 ihmistä.

Tästä eteenpäin rokotukset etenevät nuorempiin ikäluokkiin viiden tai kymmenen vuoden portaissa.

Perusterveille työikäisille ei erikseen lähetetä tietoa rokotusvuorosta, vaan heitä pyydetään seuraamaan rokotusvuorojen etenemistä kaupungin nettisivuilla.

22.4.2021 klo 6.00 Nuoret saavat taas jatkaa liikuntaharrastuksia Jämsässä – erittäin tiukkoja koronaohjeita noudattaen

Jämsä keventää hiukan koronarajoituksiaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin suositusten ja kaupungin koronajohtoryhmän linjausten mukaisesti.

Vuonna 2002 syntyneiden ja sitä nuorempien ryhmäharrastustoiminta päätettiin keskiviikkona sallia jälleen, kunhan opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koronaohjeita(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) noudatetaan niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Lisäksi harrastuksissa pitää soveltaa enintään 10 henkilön ryhmäkokoa, lähikontakteja on vältettävä ja kahden metrin turvaväleistä pitää huolehtia.

Myös nuorisotilat avataan taas harrastuksille.

21.4.2021 klo 12.00 THL: Keskiviikkona vain yksi uusi tartunta koko maakunnassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on keskiviikkona raportoinut Keski-Suomesta vain yhden uuden koronatartunnan, joka todettiin Laukaassa.

Koko maassa tartuntoja raportoitiin 296.

Taudin ilmaantuvuusluku eli tartuntojen määrä sataatuhatta asukasta kohden 14 vuorokaudessa Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä laski keskiviikkona hiukan ja oli 28,1. Koko maassa ilmaantuvuusluku oli keskiviikkona niin ikään laskusuunnassa ja oli 80,3.

20.4.2021 klo 11.55 THL: Keski-Suomessa tiistaina 4 uutta tartuntaa, MM-ralli siirtyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi tiistaina neljä uutta koronatartuntaa Jyväskylässä. Muualla Keski-Suomessa uusia tartuntoja ei todettu.

Taudin ilmaantuvuus sekä Keski-Suomessa että koko maassa jatkoi tiistaina laskuaan. Koko maassa tartuntoja todettiin 214.

Tiistaina tuli myös tieto siitä, että Jyväskylän MM-rallin ajankohta siirtyy tänä vuonna kesältä syksylle. Ralli on tarkoitus ajaa poikkeuksellisesti 30.9.–3.10.

Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen kertoo, että siirrolla tavoitellaan yleisömassoja. Vuosi sitten Jyväskylän osakilpailu peruuntui.

– Ilman yleisöä Jyväskylän MM-rallia on käytännössä mahdotonta toteuttaa. Emme jaksa uskoa siihen, että suuria yleisötilaisuuksia pystyttäisiin järjestämään vielä kesällä, Tarkiainen alleviivaa Yle Urheilulle. Lue koko juttu täältä.

20.4.2021 klo 6.00 Hankasalmen korona-exit alkaa vaiheittain keskiviikkona

Hankasalmella aletaan huomisesta keskiviikosta alkaen purkaa koronarajoituksia koronatilanteen helpottamisen myötä.

Keskiviikkona aukeavat kunnan kuntosalit ja kirjastot voivat taas palvella normaalisti lukusaleja myöten. Kuntosaleilla on yhä voimassa 10 hengen henkilörajoitus.

Aikuisten sisäliikuntaharrastukset muuallakin kunnan tiloissa kuin kuntosaleilla voivat alkaa 3. toukokuuta.

Hankasalmen koulut ovat olleet lähiopetuksessa tähänkin saakka.

Kaikkia rajoituksia ei kuitenkaan aivan lähiaikoina olla purkamassa: Vahva maskisuositus kunnassa yli 12-vuotiaille säilyy vähintään kesäkuun alulle. Suositukset ikääntyneiden luona vierailuista ja palvelutalovierailuista säilyvät myös tiukkoina ja ennallaan.

Kunnanviraston ovet pysyvät lukittuna kesäkuun alkuun, ja tapaamisen virastolle voi sopia vain perustellusta syystä.

Seniorikeskuksen toiminnan asteittaisesta avaamisesta ei kunnan mukaan vielä ole mahdollista tehdä ratkaisuja. Myöskään riskiryhmien harrastetoimintaa ei vielä avata.

19.4.2021 klo 12.42 Keski-Suomi koronaepidemian perustasolla, Jyväskylä niukasti kiihtymisvaiheessa

Koronatartunnat ovat Keski-Suomessa vähentyneet kuluneen kahden viikon aikana. THL:n mukaan tartuntoja on Keski-Suomessa ollut viimeisten 14 vuorokauden aikana 90, kun sitä edeltäneiden 14 vuorokauden aikana tartuntoja oli 160.

Maanantaina aamupäivällä kokoontunut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki on päättänyt että Keski-Suomi siirtyy nyt koronaepidemian perustasolle, Jyväskylää lukuunottamatta.

– Jyväskylässä on vielä kiihtymisvaiheen tunnusluvut, mutta kehitys menee oikeaan suuntaan ja Jyväskylässäkin ollaan jo lähellä perustasoa, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Kinnunen kertoi Yle Jyväskylän suorassa verkkolähetyksessä, että Keski-Suomen tiedot on annettu tiedoksi sosiaali- ja terveysministeriölle. Kinnusen arvio on, että jos tilanne maakunnassa ja Jyväskylässä jatkuu rauhallisena, esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikoja voidaan väljentää jo ensi viikolla.

Jyväskylä ensi viikolla perustasolle

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä arvioi kokouksessaan tänään, että Jyväskylä saattaa siirtyä perustasolle ensi viikolla. Kaupunki on laatinut suunnitelman(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) koskien rajoitusten väljentämistä, kertoo Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

– Toukokuun alussa kokoontumisrajoituksia väljennetään 10 henkilöön ja se mahdollistaa esimerkiksi aikuisten ulkona tapahtuvan joukkueurheilun kolmella ylimmällä sarjatasolla.

Toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tästä päivästä alken.

Jyväskylässä oli viime viikolla vain 21 koronatartuntaa ja esimerkiksi viikonloppuna tartuntoja ei kahtena päivänä ollut lainkaan. Myös tartuntaketjut tunnetaan hyvin, kertoo Jyväskylän kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

– Nyt kun noudatetaan turvaohjeita, meille tulee hyvä kevät ja kesä. Tosin maskeja tullaan käyttämään vielä pitkään, Käsmä sanoo.

19.4.2021 klo 11.45 THL: Jyväskylässä maanantaina yksi tartunta, Jämsässä kaksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi maanantaina jälleen hyvin maltilliset koronaluvut Keski-Suomesta. Jämsässä tartuntoja todettiin kaksi ja Jyväskylässä yksi. Muualla maakunnassa tartunnoissa oli nollapäivä.

Koko maassa tartuntoja oli THL:n lukujen mukaan 156.

Keski-Suomessa on kahden viime viikon ajanjaksolla todettu tartuntatautirekisterin mukaan 75 koronatartuntaa, kun edeltävän kahden viikon aikana tartuntoja oli 147.

Samoin koko maan tasolla taudin ilmaantuvuus jatkoi maanantaina laskua, joka on jatkunut viime viikkojen ajan.

19.4.2021 klo 6.30 Keski-Suomi pohtii tänään koronarajoitusten keventämistä, ensimmäisenä harkitaan etäopetuksesta luopumista

Keski-Suomessa pohditaan tänään koronarajoitusten mahdollista keventämistä epidemiatilanteen helpotettua huomattavasti viime viikkojen aikana.

Jyväskylän vastuulääkäri Ilkka Käsmä kertoi viime viikolla, että Jyväskylässä ensimmäisenä harkinnassa ovat toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetuksesta luopuminen, ulkoliikunnan ja aikuisten liikuntaharrastusten rajoitusten keventäminen ja yksityistilaisuuksia koskevan kuuden henkilön kokoontumisrajoitussuosituksen lieventäminen.

Joka tapauksessa ravintoloiden täyssulku asiakkailta päättyi eilen sunnuntaina ja ravintolat saavat jälleen ottaa asiakkaita. Aukioloaikoja ja asiakkaiden määrää säädellään kuitenkin yhä tiukasti.

Alkoholin tarjoiluun painottuvat ravintolat saavat olla auki iltakuuteen ja ruokaravintolat iltaseitsemään. Anniskeluravintoloissa saa täyttää kolmanneksen asiakaspaikoissa ja ruokaravintoloissa puolet.

Lisäksi laulaminen ja tanssiminen on ravintoloissa toistaiseksi kielletty.

17.4.2021 THL:n koronatiedot eivät päivittyneet lauantaina huoltotöiden takia

Osa automaattisesti päivittyvistä koronatilastoista näytti lauantaina edelleen jo perjantaina kirjattuja tartuntalukuja. Keski-Suomesta kirjattiin perjantaina 13 ja sunnuntaina yhteensä 12 uutta tartuntaa. Sunnuntain tartunnoista 10 todettiin Jyväskylässä ja 2 Jämsässsä. Tartuntatiedot kirjautuvat THL:n rekisteriin viivellä, joten ne voivat poiketa sairaanhoitopiirien itse ilmoittamista luvuista.

16.4.2021 klo 16.17 Ravintolat avautuvat maanantaina Keski-Suomessa – anniskelu päättyy myös ruokaravintoloissa kello 17

Hallitus on päättänyt uusista maanantaina voimaan astuvista ravintolarajoituksista.

Ravintolat avautuvat tulevana maanantaina Keski-Suomessa, mutta tiukoin rajoituksin.

Maakunnan ravintolat kuuluvat tiukimpien rajoitusten piiriin. Ravintoloissa alkoholin tarjoilu loppuu kello 17. Anniskelupaikat, kuten baarit, pubit ja yökerhot voivat olla auki kello 18.

Ruokaravintolat ja kahvilat sulkevat ovensa puolestaan kello 19, muitta niissäkin annistelu päättyy kello 17.

Matkailu- ja ravintolayrittäjien Keski-Suomen puheenjohtaja Ari Pärnänen sanoo, että tämä on huonoin vaihtoehto.

– Yrittäjät eivät saa tehdä kauppaa, mutta ravintola avataan nimellisesti, jotta valtio voi vetäytyä korvausvastuusta, jyrähtää Pärnänen.

Pärnäsen mukaan yrittäjät ovat olleet tietokatkossa muun muassa sen suhteen, kuinka nopeasti rajoituksia voidaan muuttaa.

Keski-Suomi on koronepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta tulevana maanantaina kokoontuvat Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki ja Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä pohtivat, voidaanko koronarajoituksia ja -suosituksia lieventää.

16.4.2021 klo 15.21: "Vaikutus on huomattavasti pelättyä pienempi", toteaa johtajaylilääkäri koronarokotteiden kohdentamisesta pahimmille epidemia-aluelle

– Rokotteiden kohdentamisen vaikutus on huomattavasti pelättyä pienempi, toteaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Hallitus kertoi tänään perjantaina, että koronarokotteita kohdennetaan Suomessa pahimmille epidemia-alueille.

Paloneva listaa kolme syytä, joiden vuoksi päätöksen alueelliset vaikutukset jäävät ennakoitua pienemmiksi.

Ensinnäkin rokotteita kohdennetaan vasta, kun yli 70-vuotiailla ja riskiryhmäläisillä on ollut mahdollisuus ensimmäiseen pistokseen.

– Se on erittäin tärkeä asia, jolla pystymme suojelemaan ihmisiä mahdollisimman hyvin vakavalta sairastumiselta koronan vuoksi, Paloneva sanoo.

Toiseksi alueellista haittaa pienentää se, että jakelumuutokset päättyvät toukokuun lopussa. Palonevan mukaan se on suhteellisen lyhyt aika.

Kolmanneksi pahimmille epidemia-alueille kohdennetaan vain Modernan rokotteet ja kolmasosa Astra Zenecan rokotteista. Jakelumuutos ei koske Pfizer Biontechin rokotteita.

– Suurimmat meille tulevat rokotetoimitukset ovat Pfizer Biontechiä, Paloneva sanoo.

Esimerkiksi ensi viikolla Keski-Suomen sairaanhoitopiiri saa 9 360 Pfizer Biontechin, 1 800 Modernan ja 1 700 Astra Zenecan rokotetta.

16.4.2021 klo 11.38 THL: Keski-Suomessa on todettu 13 uutta koronatartuntaa – Jyväskylässä ja Laukassa neljä, Keuruulla ja Jämsässä kaksi uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on kirjannut tänään perjantaina 16.4. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä 11 uutta koronatartuntaa.

THL:n mukaan Jyväskylässä ja Laukaassa on kirjattu molemmissa neljä tartuntaa, Keuruulla on kaksi tartuntaa ja Äänekoskella on yksi tartunta.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jämsässä on todettu kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Keski-Suomen ilmaantuvuusluku on 40,7, kun eilen luku oli 41,1. Ilmaantuvuusluku kuvaa koronatapausten määrää kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti. Ilmaantuvuusluku on laskenut Keski-Suomessa koko huhtikuun ajan.

15.4.2021 klo 17.08 Asukkaita kannustetaan koronarokotuksiin Jyväskylän seudulla – ykkösriskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat alkaneet hyvin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella

Jyväskylän seudun terveyspalvelut antaa tällä viikolla koronarokotetta useille eri ryhmille.

Jyte kannustaa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki) Hankasalmen, Jyväskylän ja Uuraisten asukkaita käyttämään rokotusoikeuttaan heti omalla vuorollaan.

Terveyspalvelut muistuttaa, että terveydenhuollon tekstiviestit ja puhelut tavoittavat ihmisen vain, jos potilastietojärjestelmään on kirjattu oikea puhelinnumero.

Alle 54-vuotiaat ykkösriskiryhmäläiset voivat varata ajan netissä. Samoin kakkosriskiryhmään kuuluvat, yli 50-vuotiaat voivat varata ajan rokotukseen netissä.

Koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen Jytestä kertoo, että yli 70-vuotiaat henkilöt on pian rokotettu.

– Riskiryhmäläiset on rokotettu Jyväskylän seudulla toukokuun puoliväliin mennessä, arvioi Tuukkanen.

Tuukkasen mukaan Jyväskylän seudulle saadaan viikottain noin 4000 koronarokotetta.

Kakkosriskiryhmään kuuluvien rokotukset alkaneet laajasti

Koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä riskiryhmään yksi kuuluvien koronarokotukset ovat alkaneet vilkkaasti.

Keski-Suomen koronarokoteryhmä (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)(Keski-Suomen sairaanhoitopiiri) totesi torstaina, että ykkösriskiryhmään kuuluvien rokotukset ovat käynnistyneet hyvin koko sairaanhoitopiirin alueella.

Jyväskylän seudulla, Muuramessa ja Perusturvaliikelaitos Saarikassa on aloitettu rokottamaan myös riskiryhmään kaksi kuuluvia henkilöitä.

Myös muualla sairaanhoitopiirin alueella riskiryhmään kaksi kuuluvia aloitetaan rokottaa lähiviikkoina ensimmäisellä rokotteella.

Massarokotusten arvioidaan alkavan Keski-Suomessa näillä näkymin kesäkuussa, arvioi Keski-Suomen koronarokoteryhmä.

15.4.2021 klo 11.38 THL: Keski-Suomeen vain yksi uusi koronatartunta Muurameen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu torstaina 15. huhtikuuta vain yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta on THL:n mukaan todettu Muuramessa.

Keski-Suomen ilmaantuvuusluku on 41,1, kun eilen luku oli 42,7. Ilmaantuvuusluku kuvaa koronatapausten määrää kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden.

15.4.2021 klo 10.51 Vuonna 2008 syntyneiden lasten harrastusryhmät avautuvat Jämsässä – vanhempien nuorten ja aikuisten liikuntaryhmät ovat edelleen tauolla

Jämsä avaa palvelujaan vaiheittain ensi maanantaista lähtien.

Vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattu ryhmätoiminta alkaa ensi maanantaista alkaen. Ryhmäharrastuksissa on noudatettava enintään 10 henkilön ryhmäkokoa, vältettävä lähikontakteja ja säilytettävä kahden metrin turvavälit.

Jämsän kaupungin valmiusjohtoryhmän linjauksien mukaisesti elämänlaatupalvelujen rajoitukset jatkuvat pienin muutoksin 30. huhtikuuta saakka.

Vuonna 2007 syntyneiden ja sitä vanhempien nuorten ryhmäharrastustoiminta on puolestaan tauolla 30.4. saakka. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pandemiaohjausryhmä arvioi asiaa kokouksessaan ensi tiistaina 20. huhtikuuta.

Aikuisten ryhmäharrastustoiminta on suljettu kaupungin sisätiloissa 30. huhtikuuta saakka, ellei harrastustoimintaa voida toteuttaa etäyhteyksillä.

Uimahalli on suljettu huhtikuun loppuun saakka.

14.4.2021 klo 16.13 Laukaa purkaa liikuntatilojen, kirjaston ja kansalaistopiston rajoituksia ensi viikon alusta lähtien

Laukaan kunnan tilojen ja palvelujen tiukennettuja käyttörajoituksia puretaan ensi maanantaista 19.4. alkaen.

Laukaan kunnan koronatyöryhmän mukaan kuntaan maaliskuussa asetetut rajoitustoimenpiteet ovat vaikuttaneet toivotusti. Koronatartuntojen määrä Laukaassa on vähentynyt kahden viikon ajan.

Koska paikallinen epidemiatilanne on rauhoittunut, perusteita jatkaa lasten ja nuorten liikunta- ja muun harrastustoiminnan rajoittamiseen ei ole, totesi koronatyöryhmä kokouksessaan keskiviikkona.

Myös muita rajoituksia lähdetään purkamaan asteittain.

Maanantaista 19.4. lähtien:

  • Kunnan sisäliikuntatilat avataan alle 18-vuotiaille. Ulkoliikuntapaikat ovat käytössä kuten tähänkin saakka ikäryhmästä riippumatta. Urheiluseurojen tulee noudattaa tilojen käytössä oman lajiliittonsa ohjeita. Liikuntatilojen käyttörajoitus ei koske yli 18-vuotiaiden maajoukkue-, SM- eikä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa joukkue- ja kontaktilajeissa eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua.
  • Lasten ja nuorten harrastustoimintaa kunnan tiloissa on mahdollista jatkaa.
  • Nuorisotilojen toiminta jatkuu turvallisuus- ja hygieniaohjeet huomioiden.
  • Laukaan kansalaisopisto palaa lähiopetukseen turvallisuus- ja hygieniaohjeet huomioiden. Aikuisten liikuntakurssit jatkuvat etäyhteydellä tai ulkotiloissa kuten tähän asti. Opiskelijoita tiedotetaan lähiopetuksen jatkumisesta kurssikohtaisesti.
  • Laukaan kirjastot ovat jatkossakin avoinna. Lähikirjastot ovat auki omatoimiaikoina. Kirjastot ovat edelleen enemmän asiointia kuin oleskelua varten.

14.4.2021 klo 11.37 THL: Keski-Suomessa on todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa – Jämsässä liikkeellä Iso-Britannian virusmuunnosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu keskiviikkona 14. huhtikuuta yhteensä kymmenen uutta koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan tartunnoista on kuusi on Jyväskylässä, Petäjävedellä on kaksi tartuntaa sekä Hankasalmella ja Laukaassa on kummassakin yksi tartunta.

Keski-Suomessa on todettu pandemian aikana yhteensä 2424 koronatartuntaa. Jyväskylässä on tartuntoja todettu yhteensä 1840.

Jämsässä maaliskuun lopussa todettujen koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut koronaviruksen muunnos. Kyseessä on niin sanottu Iso-Britannian virusmuunnos eli UK-variantti.

Asia varmistui tehdyillä satunnaisotoksilla tartunnan saaneiden näytteistä.

– On arvioitu, että tämä virusmuunnos tarttuu helpommin kuin aiemmin kiertänyt viruskanta. Pirkanmaalla uusista tartunnoista arvioidaan noin 60 prosenttia olevan Iso-Britannian virusmuunnoksen aiheuttamia, sanoo hallintoylilääkäri Unto Palonen Jämsästä.

Britannian virusmuunnosta on todettu Suomessa joulukuusta 2020 alkaen.

Palosen mukaan nyt käytössä olevat koronavirusrokotteet antavat suojaa myös Iso-Britannian muuntovirusta vastaan.

13.4.2021 klo 11.36 THL: Keski-Suomeen on rekisteröity ainoastaan yksi uusi koronavirustartunta Jyväskylässä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu tiistaina 13. huhtikuuta ainoastaan yksi uusia koronatartunta. Maakunnan ainoa koronatartunta on todettu Jyväskylässä.

Myös tartuntamääristä kertovat ilmaantuvuusluku on laskenut selvästi Keski-Suomessa.

Kahden viime viikon ilmaantuvuusluku on nyt 41, kun edellisellä 14:n päivän jaksolla luku oli yli 73. Luku kuvaa koronatapausten määrää sataatuhatta asukasta kohti.

Mikäli tartuntojen määrä jatkaa laskuaan, Keski-Suomen Koronanyrkki harkitsee, että Keski-Suomi voisi palata joko osin tai kokonaan epidemian perustasolle.

Nyrkki linjaa epidemiatasosta ensi maanantaina. Toistaiseksi Keski-Suomi on vielä epidemian kiihtymisvaiheessa.

12.4.2021 klo 16.09 Koronanyrkki: Keski-Suomi voi pian palata koronaepidemian perustasolle

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa koronavirustilanne on rauhoittunut.

Mikäli tartuntojen määrä jatkaa laskuaan Keski-Suomen Koronanyrkki harkitsee, että Keski-Suomi voisi palata joko osin tai kokonaan epidemian perustasolle.

Nyrkki linjaa epidemiatasosta ensi maanantaina. Toistaiseksi Keski-Suomi on vielä epidemian kiihtymisvaiheessa. Nyrkin mukaan tällä hetkellä näkymä perustasolle siirtymisestä ensi viikolla on hyvä.

Alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän eli Koronanyrkin mukaan koronatilanteen paranemiseen ovat vaikuttaneet annetut rokotteet, oikea-aikaiset rajoitukset ja suositukset ja se, että rajoituksia ja suosituksia on noudatettu.

Sairaalahoidossa on Keski-Suomessa tällä hetkellä vain yksittäisiä koronapotilaita, eikä sairaalahoidon tarve ole viime aikoina kasvanut.

Koronanyrkki vetoaa kuitenkin edelleen alueen asukkaisiin, että yhä voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia noudatettaisiin, jotta seuraavassa kokouksessa alueen tilannetta voidaan tulkita paremmaksi ja suosituksia ja rajoituksia olisi mahdollista ainakin asteittain purkaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue täyttää edelleen tartuntojen ilmaantuvuudessa kiihtymisvaiheen tunnusluvut. Alueen kuntien kahden viikon ilmaantuvuusluku on 42,3. Luku kertoo uusien tartuntojen määrän 100 000 asukasta kohti.

12.4.2021 klo 12.09 THL: Keski-Suomessa vahvistettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu maanantaina 12. huhtikuuta kahdeksan uutta koronatartuntaa. Uusista tartunnoista kolme on Jyväskylässä, kolme Petäjävedellä, yksi Keuruulla ja yksi Jämsässä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa testein vahvistettuja koronatartuntoja on todettu epidemian alusta asti kaikkiaan 2413. Suurin osa, 1833 tartuntaa, on kirjattu Jyväskylässä. Yli sata tartuntaa on todettu myös Laukaassa ja Äänekoskella. Myös Jämsässä sadan tartunnan raja lähenee. Jämsässä tartuntoja on vahvistettu tähän mennessä 96.

12.4.2021 klo 11.49 Jyväskylässä koronatilanne on rauhoittunut, mutta rajoitukset jatkuvat – "Nyt ei ole aika keikuttaa venettä", sanoo vastuulääkäri

Jyväskylässä pohditaan alkaneella viikolla, miten ja milloin koronarajoituksia voitaisiin purkaa.

Päätöksiä rajoitusten purkamisesta ei kuitenkaan ole lähipäivinä luvassa, vaan voimassa olevat rajoitukset jatkuvat toistaiseksi, toteaa kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Kaupunki kertonee rajoitusten purkamisesta viikon kuluttua maanantaina.

Käsmän mukaan Jyväskylässä ensimmäisenä harkinnassa ovat toisen asteen ja korkeakoulujen etäopetuksesta luopuminen, ulkoliikunnan ja aikuisten liikuntaharrastusten rajoitusten höllääminen sekä yksityistilaisuuksia koskevan kuuden henkilön kokoontumisrajoitussuosituksen lieventäminen.

– Koronatilanne on nyt Jyväskylässä rauhallinen ja vakaa. Tartuntamäärät ovat käytännössä puolittuneet viime viikolla edellisviikkoon nähden. Tilanne on kehittymässä suotuisaan suuntaan. Tarvitaan useamman viikon vakaa ja hyvä kehitys ennen kuin lähdetään rajoituksia purkamaan. Ei lähdetä vielä venettä keikuttamaan, kun rokottaminen edistyy toistaiseksi varsin hitaasti, kuvailee Käsmä.

Seurantaa ja tarkkuutta vaativat myös koronaviruksen variantit. Jyväskylässä on todettu sekä koronan brittivarianttia että yksittäisiä tapauksia eteläarfikkalaista virusmuunnosta.

Käsmä arvioi, että uusista koronatartunnoista on Jyväkylässä virusmuunnosten aiheuttamia noin 30-40 prosenttia.

Virusmuunnostapaukset on Käsmän mukaan saatu hyvin jäljitettyä ja tartuntaketjut katkaistua. Käsmä painottaa, että herkemmin tarttuvien virusmuunnosten suhteen ihmisten vastuullinen käytös korostuu, jotta tilanne pysyy hallinnassa.

– Virusmuunnosten takia koronajäljityksen toimintatapoja on uudelleen järjestelty ja jonkin verran joudutaan varianttien vuoksi tekemään myös lisätestausta. Varianttien seuraaminen on jatkossakin tärkeää, että oltaisiin kärryillä, miten hyvin rokotteet tehoaa niihin, sanoo Käsmä.

12.4.2021 klo 8.50 Koronan ilmaantuvuus laskussa Keski-Suomessa

Koronaviruksen ilmaantuvuus laskee edelleen Keski-Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viikonloppuna vahvistettiin Keski-Suomessa 20 uutta tartuntaa.

Lauantaina ja sunnuntaina kirjatuista tartunnoista seitsemän oli Jyväskylässä, neljä Jämsässä, neljä Äänekoskella, kaksi Laukaassa, kaksi Joutsassa ja yksi Petäjävedellä.

Koronan ilmaantuvuusluku on painunut Keski-Suomessa viime päivien aikana alle 50:n ja on nyt 42,3. Luku kertoo uusien tartuntojen määrän viimeisen 14 vuorokauden aikana 100 000 asukasta kohti.

Viimeisen kahden viikon aikana uusia, testein vahvistettuja koronatartuntoja on todettu Keski-Suomessa 107, kun sitä edeltävien kahden viikon aikana niitä ilmeni 198.

12.4.2021 klo 5.55 Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia lisää lähiopetuksen tarjontaa huhtikuussa

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia lisää lähiopetuksen tarjontaa oppilaitoksissaan 12. huhtikuuta alkaen.

Gradia järjestää opetuksen kuun loppuun saakka yhdistelmämallilla siten, että enintään puolet kunkin oppilaitoksen opiskelijoista voi osallistua lähiopetukseen samanaikaisesti.

Yhdistelmämalli koskee Gradian lukioiden sekä Jämsän ja Jyväskylän ammatillisen koulutuksen lisäksi valmentavia koulutuksia ja aikuisten perusopetusta.

Opiskelijat saavat opettajilta ja ryhmänohjaajilta tiedon omien opintojensa toteutuksesta.

Gradian lähiopetus toteutuu koronaohjeiden mukaisesti. Kouluun saa tulla vain terveenä ja kaikilla kampuksilla on voimassa maskisuositus. Opiskelijoiden koronaohjeistus on koottu Gradian verkkosivuille(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Koulutuskuntayhtymä toteaa, että pitkittynyt etäopiskelu on ollut monelle kuormittavaa.

Gradian koronaryhmän tavoitteena on lisätä lähiopetuksen määrää asteittain niin, että oppilaitoksissa voitaisiin palata "mahdollisimman normaaliin koulunkäyntiin" syyslukukauden alussa.

10.4.2021 klo 12.54 THL: Keski-Suomessa lauantaina 13 uutta koronavirustartuntaa – tartuntoja useilla paikkakunnilla, myös Jämsässä kaksi tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissa on todettu lauantaina 10.4. yhteensä 13 koronavirustartuntaa.

THL:n mukaan eniten tartuntoja on kirjattu Jyväskylään, jossa on viisi tartuntaa. Lisäksi Äänekoskella on neljä tartuntaa, Joutsassa kaksi sekä Laukaassa ja Petäjävedellä molemmissa on yksi tartunta.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jämsässä on myös todettu kaksi koronatartuntaa.

Ilmaantuvuusluku on laskenut Keski-Suomessa 43,9:ään. Luku on lähes puolet pienempi kuin kaksi viikkoa sitten, jolloin ilmaantuvuusluku maakunnassa oli 78,3. Ilmaantuvuusluku kuvaa koronatapausten määrää kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti.

Keski-Suomessa on pandemian alusta lähtien todettu kaikkiaan 2403 koronatartuntaa. Eniten tartuntoja on kirjattu Jyväskylässä, yhteensä 1828 tartuntaa.

9.4.2021 klo 16.53 Koronatilanne jatkuu rauhallisena Keski-Suomessa – THL: kuusi tartuntaa Jyväskylässä ja kaksi Jämsässä

Koronatilanne jatkuu rauhallisena Keski-Suomessa. Maakunnassa on todettu tänään kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

THL:n mukaan kuusi tartuntaa on kirjattu Jyväskylään ja kaksi Jämsään.

Keski-Suomen ilmaantuvuusluku laskee edelleen: tänään luku on 45,5. Ilmaantuvuusluku kuvaa koronatapausten määrää kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohden.

Jämsässä on odotettu lähes parin viikon ajan tietoa mahdollisesta virusmuunnoksesta, mutta vielä perjantai-iltapäivään mennessä tietoa ei ole saatu, kertoo hallintoylilääkäri Unto Palonen.

Jämsässä on todettu Palosen mukaan sunnuntain 4.4. ja perjantain 9.4. välisenä aikana yhteensä 9 koronavirustartuntaa.

Jämsänkosken kotihoidon yksikössä maaliskuun lopussa todetusta koronatartunnasta ei altistuneilla ole todettu yhtään jatkotartuntaa.

8.4.2021 klo 16.58 Keski-Suomessa on kartoitettu henkilöt, joille ei anneta Astra Zenecan koronarokotetta – kyse on sairaanhoitopiirin mukaan pienestä joukosta

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ei anneta kaikille Astra Zenecan koronarokotetta.

Sairaanhoitopiiri on selvittänyt(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (ksshp.fi) ne mahdolliset koronarokotteen saajat, jotka ovat aiemmin sairastaneet aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyneen trombosytopenian, joka tarkoittaa verihiutaleiden normaalia vähäisempää määrää.

Näille henkilöille ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen varovaisuusperiaatteen mukaisesti anneta Astra Zenecan rokotetta, vaan heidät rokotetaan jollain muulla koronarokotteella. Sairaanhoitopiirin mukaan kyseiseen riskiryhmään kuuluvia henkilöitä on usean vuoden ajalta 59.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan aiemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este Astra Zenecan koronarokotteen antamiselle.

Myöskään aiemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei estä Astra Zenecan rokotteen ottoa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri painottaa, että Astra Zeneca rokotteen hyödyt ovat edelleen paljon suuremmat kuin siihen liitetyt mahdolliset haitat.

8.4.2021 klo 12.18 THL: Keski-Suomessa on vahvistettu kolme uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Keski-Suomessa on kirjattu torstaina 8. huhtikuuta kolme uutta koronatartuntaa. Uusista tartunnoista kaksi on Jyväskylässä ja yksi Laukaassa.

Koko maassa uusia tartuntaoja vahvistettiin torstaina 426.

7.4.2021 klo 14.52 Seututerveyskeskus peruu vastaanottoaikoja koronarokotusten tieltä – iso rokote-erä on pistettävä viikossa, suurin osa rokotteesta Astra Zenecaa

Keski-Suomen seututerveyskeskus siirtää jo sovittuja vastaanottoaikoja koronarokotusten takia.

Joutsan, Luhangan, Toivakan, Keuruun, Multian, Petäjäveden, Laukaan ja Konneveden terveyspalveluja hoitava seututerveyskeskus kertoo saavansa tällä viikolla huomattavasti aiempaa suuremman koronarokote-erän.

Erästä saadaan seututerveyskeskuksen mukaan 3478 rokoteannosta, jotka on pistettävä viikon sisällä. Neuvola ja muita kiireettömiä aikoja lykätään, koska työntekijöitä tarvitaan rokotuksiin.

Seututerveyskeskus ilmoittaa aikojen siirrosta asiakkaille henkilökohtaisesti.

Suurin osa isosta rokote-erästä on Astra Zenecan koronarokotetta.

Rokotteen merkkiä ei voi Suomessa itse valita, vaan rokotuksissa käytetään kulloinkin saatavilla olevaa rokotetta.

Seututerveyskeskuksen (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)kunnissa (seututk.fi) myöskään rokotusaikaa ei voi toistaiseksi itse varata. Rokotusvuorossa oleville soitetaan ikäjärjestyksessä vanhimmasta ikäluokasta alkaen.

Seututerveyskeskus arvioi, että myös tulevilla viikoilla saapuvat rokote-erät saattavat olla aiempaa suurempia ja rokotukset voivat vaikuttaa kiireettömiin vastaanottoaikoihin.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että yli 70-vuotiaat saadaan Keski-Suomessa rokotettua valtakunnallisen tavoitteen mukaisesti huhtikuun puoliväliin mennessä.

7.4.2021 klo 12.03 THL: Keski-Suomessa seitsemän uutta koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu 7. huhtikuuta seitsemän uutta koronavirustartuntaa. Uusista tartunnoista kuusi on Jyväskylässä ja yksi Laukaassa.

Koko maassa uusia tartuntoja vahvistettiin keskiviikkona 348. Hallitus pohtii jälleen tänään koronarajoitusten jatkoa Säätytalolla. Hallituksen on puristettava ulos niin sanottu exit-strategia. Tässä vaiheessa se tarkoittaa yleisluontoista suunnitelmaa, miten koronarajoitukset puretaan.

Toiveena on, että Suomi olisi joskus juhannukseen jälkeen samassa tilanteessa kuin viime kesänä: elämä olisi melkein vapaata. Viime kesänä elämä oli muuten lähes vapaata, mutta suuria kokoontumisia ei saanut järjestää ilman erittäin tarkkoja koronatoimia.

7.4.2021 klo 6.54 Länkipohjan palvelutalon työntekijällä koronatartunta – neljä karanteeniin

Länkipohjan palvelutalon yhdellä työntekijällä Jämsässä on todettu maanantaina koronatartunta. Neljä tartunnalle altistunutta on asetettu karanteeniin.

Rauhallisen alkuvuoden jälkeen Jämsässä on ollut viime viikkoina todettuja koronatapauksia enenevässä määrin verrattuna Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin, toteaa hallintoylilääkäri Unto Palonen.

– Edelleen meidän tulee huolellisesti noudattaa annettuja ohjeita niin käsihygieniassa kuin maskien käytössä, Palonen muistuttaa.

Jämsässä on todettu kahden kuluneen viikon aikana 27 uutta koronatartuntaa. Näiden seurauksena karanteeniin on asetettu 95 ihmistä korona-altistuksen takia.

6.4.2021 klo 11.58 THL: Keski-Suomessa on vahvistettu seitsemän uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu tiistaina 6. huhtikuuta seitsemän uutta koronavirustartuntaa. THL:n mukaan uusista tartunnoista kolme on Jämsässä, kaksi Laukaassa, yksi Saarijärvellä ja yksi Jyväskylässä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa testein vahvistettuja tartuntoja on todettu epidemian alusta asti 2374. Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvassa Jämsässä tartuntoja on kirjattu tähän mennessä kaikkiaan 89.

Keski-Suomen koronatilanne on kehittynyt viime päivinä suotuisaan suuntaan, sanoo sairaanhoitopiirin vs. johtajaylilääkäri Juha Paloneva.

Rajoitusten höllentämiseen ei ole kuitenkaan vielä syytä, Paloneva toteaa. Keski-Suomi on edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa, ja maakunnan koronarajoitukset pysyvät voimassa.

Suurin osa uusista koronatartunnoista on todettu perhepiirissä eli käytännössä ne liittyvät aiempiin tartuntaketjuihin.

Eniten tartuntoja on Jyväskylässä, jossa tartunnan alkuperä saadaan jäljitystyössä selville edelleen yli 80-prosenttisesti.

6.4.2021 klo 11.32 Jämsän koronatartuntojen lähteistä osa tuntemattomia – "Ainoat ulkopuoliset kontaktit kauppakäynneillä"

Tartuntojen ryöpsähtäminen on herättänyt Jämsässä epäilyn siitä, että kyseessä olisi herkemmin tarttuva virusmuunnos. TAYS ei ole kuitenkaan vielä kertonut FIMLABin tarkemman virusanalyysin tuloksista, kertoo hallintoylilääkäri Unto Palonen Jämsästä.

Palonen arvelee, että pääsiäispyhät ovat voineet aiheuttaa viivettä näytteiden analysointiin.

Jämsässä on todettu kuusi uutta koronatartuntaa pitkäperjantain ja maanantai-illan välisenä aikana.

Hallintoylilääkärin mukaan osa kotihoidossa olevista koronapotilaista on vaikeasti oireilevia, heillä on muun muassa korkeaa kuumetta. Sairaalahoidossa heitä ei Palosen mukaan kuitenkaan tiistaina vielä ollut.

Jämsän koronatartunnoista osa liittyy aiemmin todettuun koronaketjuun, ja tautiin on sairastunut karanteenissa olleita.

– Tämäkin osoittaa, että karanteenit ovat tarpeellisia, Palonen toteaa.

Korona on Jämsässä levinnyt viime aikoina lähinnä työikäisten keskuudessa, mutta tartunnan saaneiden joukossa on myös muutamia iäkkäämpiä henkilöitä.

Kaikkien tartuntalähdettä ei ole saatu selville.

– Osa on kertonut, että heillä ei ole ollut muita ulkopuolisia kontakteja kuin kaupassakäynti, Unto Palonen kertoo.

5.4.2021 klo 19.36 THL: Keski-Suomessa koronatartuntojen määrä kasvoi pääsiäisen mittaan kymmenillä uusilla tapauksilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on vahvistettu pääsiäisen aikaan perjantaista maanantaihin 46 uutta koronavirustartuntaa.

THL:n tilastosta ilmenee, että suurin osa uusista tartunnoista, 28 tapausta on todettu Jyväskylässä.

Laukaassa uusia tartuntoja on kirjattu viimeisen neljän päivän aikana kahdeksan, Muuramessa neljä ja Jämsässä kolme.

Yhdet uudet tartunnat on todettu pääsiäisen mittaan myös Joutsassa, Hankasalmella ja Karstulassa.

2.4.2021 klo 22.15 Jyväskylässä 38 ihmistä karanteeniin Huhtasuon yhtenäiskoulusta

Jyväskylässä Huhtasuon yhtenäiskoulusta asetettiin tänään karanteeniin 38 henkilöä, kaupunki tiedottaa.

Koronavirukselle altistuminen tapahtui koulussa tiistaina tai keskiviikkona 30.-31. maaliskuuta. Karanteenit kestävät 14 vuorokautta altistumisesta.

Terveydenhuolto on tavoittanut kaikki karanteeniin määrättyjen oppilaiden huoltajat. Kaikki altistuneet ohjataan koronatestiin.

1.4.2021 klo 12.20 Hallintoylilääkäri: Jämsässä uusia koronavirustartuntoja tippuu tastaista tahtia – epäilys on, että tauti kytee pinnan alla

Jämsässä odotetaan lähipäivinä, mahdollisesti jo huomenna perjantaina tietoa siitä, onko paikkakunnalla ärhäkästi levinneissä koronavirustartunnoissa kyse herkemmin tarttuvasta virusmuunnoksesta.

Hallintoylilääkäri Unto Palonen kertoo, että uusia tartuntoja on tullut ilmi Jämsässä tälläkin viikolla tasaista tahtia. Uusia tartuntoja on todettu torstaiaamupäivään mennessä kuusi.

Osa uusista tapauksista liittyy Palosen mukaan tunnettuihin tartuntaketjuihin ja osan alkuperä on tuntematon.

– Osa tartunnoista on kotilähtöisiä. Yhtä ketjua juuri selvitellään, eikä ole vielä mitään tietoa, mistä se voisi olla peräisin. Epäilys on, että pinnan alla kytee. Tänäänkin on tullut ilmi tartunta, joka ei liity edellisiin ketjuihin ja on ollut mysteeri, mistä se on lähtenyt. On todennäköisesti tartunnan saaneita henkilöitä, jotka ovat oireettomia eivätkä tiedä sairastavansa ja tartuttavansa tautia eteenpäin, arvioi Palonen.

Palonen kuvailee, että korona leviää perheiden sisällä ja tartunta on saatettu tuoda perheeseen työpaikalta, kaveritapaamisista tai illanistujaisista.

Koronakaranteenissa on Jämsässä tällä hetkellä yli sata henkilöä.

Palonen painottaa, että jokaiseen kanssaihmiseen niin tuttuun kuin tuntemattomaankin pitäisi suhtautua mahdollisena koronankantajana ja välttää kokoontumisia ja kontakteja.

Jämsässä koronatartunnat ryöpsähtivät viime viikolla nopeaan kasvuun. Iso tartuntaketju jäljitettiin yhdelle työpaikalle.

1.4.2021 klo 11.45 THL: kiirastorstaina maakunnassa 19 koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi kiirastorstaina 13 uutta koronatartuntaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä ja lisäksi 6 tartuntaa Jämsästä, joka kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin tartunnoista 9 oli Jyväskylässä, 2 Laukaassa, 1 Muuramessa ja 1 Pihtiputaalla.

Koko maassa tartuntoja oli 654, joista 306 pääkaupunkiseudulla ja 44 Turussa.

1.4.2021 klo 6.00 Hallituksen esitys kutistamassa Keski-Suomen osuutta Suomen rokotepostista

Koronarokotteiden saatavuus todennäköisesti heikkenee Keski-Suomessa loppukeväällä, jos hallituksen suunnitelmat muuttaa koronarokotteiden jakoperusteita toteutuvat.

Hallitus lähetti keskiviikkona kaksi viikkoa kestävälle lausuntokierrokselle esityksen, jonka mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) voisi jakaa osia yksittäisistä rokote-eristä sairaanhoitopiirin alueen väestömäärän, kahden edellisen viikon tartuntamäärän ja kahden edellisen viikon erikoissairaanhoitoon joutuneiden määrän perusteella.

Käytännössä huonon epidemiatilanteen alueille annettaisiin nykyistä suurempi osuus rokotteista, kun taas paremman epidemiatilanteen alueiden osuus vastaavasti pienenisi.

Esimerkiksi pahassa tautitilanteessa kärvistelevien Turun seudun ja Uudenmaan osuus rokotepotista kasvaisi, kun taas Keski-Suomi olisi todennäköisesti yksi niistä alueista, joiden suhteellinen siivu kutistuisi, sikäli kuin koronatilanne ei nykyisestä kovin voimakkaasti muutu.

Muutos rokotteiden jakelujärjestyksessä olisi määräaikainen ja kestäisi toukokuun loppuun. Hallitus tekee päätöksen asetusmuutoksesta lausuntokierroksen jälkeen.

31.3.2021 klo 16.56 Opetus- ja kulttuuriministeriöltä urheiluseuroille lähes kaksi miljoonaa euroa koronatukea – Keski-Suomesta suurimman tukipotin sai Swimming Jyväskylä

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 1 983 200 euroa korona-avustuksia urheiluseuroille.

Avustusten tavoitteena on lievittää koronapandemian seuroille aiheuttamia taloudellisia menetyksiä.

Samalla halutaan turvata urheiluseurojen toimintaa sekä lasten ja nuorten tavoitteellisen kilpa- ja huippu-urheilun edellytyksiä poikkeusaikana.

Keski-Suomesta korona-avustusta saa 12 liikunta- ja urheiluseuraa. Tukisummat vaihtelevat 2000 ja 23 000 euron välillä.

Suurimman eli 23 000 euron potin sai Swimming Jyväskylä.

31.3.2021 klo 14.48 Laukaassa koulut ovat palaamassa lähiopetukseen, mutta kunnan tilojen käyttörajoitukset jatkuvat

Laukaan kunta purkaa asteittain koronarajoituksiaan. Etäopetukseen siirretyt oppilaat palaavat näillä näkymin pääsiäisen jälkeen 6. huhtikuuta lähiopetukseen, kertoo kunta tiedotteessaan.

Kahden viime viikon aikana kouluissa esiintyneistä mahdollisista altistumisketjuista ei ole tullut jatkotartuntoja kouluihin. Tämän perusteella Seututerveyskeskuksen infektiolääkäri Kari-Pekka Vuori ja kunnan koronatyöryhmä tekivät päätöksen, että Sydän-Laukaan koulun ja Kirkonkylän koulun oppilaat palaavat lähiopetukseen.

Etäopetuksen jatkuminen on mahdollista, jos tartuntatilanne heikkenee.

Kahden edellisviikon aikana koronavirustartuntoja on Laukaassa todettu 45. Kuluvan viikon maanantaina Laukaassa oli tartuntojen osalta nollapäivä ja tiistaina todettiin kaksi uutta koronatartuntaa.

Laukaassa kunnan tilojen käyttöä kuitenkin rajoitetaan(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (laukaa.fi) 18. huhtikuuta asti. Kunnan sisäliikuntatilat pidetään suljettuina koulun ulkopuoliselta toiminnalta ja lasten ja nuorten harrastustoiminta kunnan tiloissa on keskeytetty. Myös nuorisotilat pysyvät kiinni. Kirjastoissa lukusalit ovat kiinni, eikä kirjastoauto kulje.

31.3.2021 klo 11.45 Hyvä suunta koronatartunnoissa jatkuu, vain Jyväskylässä kolme uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen keskiviikon koronatartuntaluvut olivat keskisuomalaisittain ilahduttavan alhaiset. Jyväskylästä raportoitiin 3 uutta tartuntaa ja muuten maakunnassa oli nollapäivä.

Koko maassa tartuntoja oli 607.

Hallitus neuvottelee tänään keskiviikkona siitä, olisiko koronarokotusten jakelua Suomessa syytä kohdentaa uudelleen.

Alueet, joissa epidemiatilanne on huono, saisivat enemmän rokotteita niiden alueiden kustannuksella, joissa epidemiatilanne on parempi. Keski-Suomi olisi todennäköisesti niiden alueiden joukossa, joissa rokotteiden saatavuus heikkenisi.

Nykytahdilla Jyväskylän seudulla päästään terveysviranomaisten arvion mukaan aloittamaan aikuisväestön massarokotukset toukokuun lopulla, mutta rokotusjakelun muuttaminen luultavasti siirtäisi ajankohtaa myöhemmäksi.

31.3.2021 klo 11.03 Jämsässä yläkoululaiset palaavat pääsiäisen jälkeen lähiopetukseen

Jämsässä peruskoulun yläkoululaiset 7.-9. -luokkiin palaavat pääsiäisen jälkeen lähiopetukseen.

Jämsässä noudatetaan Pirkanmaan sairaanhoitopiirin koronasuosituksia.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä ja Jämsän kaupungin valmiusjohtoryhmä ovat linjanneet, että tällä erää neljä viikkoa kestäneet etäopetusjaksot päättyvät 6. huhtikuuta. Etäopetusjaksot alkoivat 8. maaliskuuta.

Myös koulukuljetukset jatkuvat pääsiäisen jälkeen Jämsässä tavallisilla aikatauluillaan ja reiteillään.

30.3.2021 klo 12.00 THL: Koko Keski-Suomessa tiistaina vain 7 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistain tartuntalukujen perusteella koronatilanne Keski-Suomessa ja koko maassa muuttui tiistaina jälleen parempaan suuntaan.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä tartuntoja raportoitiin 7, joista 4 Jyväskylästä, 2 Laukaasta ja yksi Äänekoskelta.

Myöskään Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvasta Jämsästä ei tiistaina tullut uusia tartuntoja.

Koko maassa tartuntoja tilastoitiin 420, joista 262 oli Helsingissä. Koronavirustaudin ilmaantuvuus oli tiistaina maanantain tapaan lievässä laskusuunnassa sekä Keski-Suomessa että valtakunnallisesti.

29.3.2021 klo 14.54 Jämsässä epäillään ärhäkkää virusmuunnosta, laboratoriotulokset viikon päästä

Jämsässä epäillään tavallista tarttuvamman koronavirusmuunnoksen leviämistä. Laboratoriotulokset saadaan noin viikon kuluttua, arvioi hallintoylilääkäri Unto Palonen.

Tartunnat ryöpsähtivät kasvuun Jämsässä viime viikolla. Perjantai-iltana kaupungissa todettiin kahdeksan uutta tartuntaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan viikonlopulla uusia tartuntoja kertyi kymmenen.

Korona levisi jämsäläisessä puhelinmyyntiyrityksessä. Tartunta on todettu myös yhdellä kotihoidon työntekijällä.

– Kotihoidon tartunta näyttäisi liittyvän samaan tartuntaketjuun kuin toisen työpaikan tartunnat, Palonen sanoo.

Tilannetta helpottaa hänen mukaansa se, että valtaosa kotihoidon asiakkaista on saanut ainakin yhden koronarokotepiikin.

29.3.2021 klo 14.48 Jyväskylän koronatilanteessa rauhoittumisen merkkejä – tauti leviää edelleen eniten perhepiireissä

Jyväskylässä koronavirustilanne on rauhoittunut jonkin verran. Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että viime viikolla uusia tartuntoja ilmeni 46, kun toissa viikon luku oli 77.

Viime viikolla karanteeniin asetettiin Jyväskylässä noin 130 henkilöä, kun pahimmillaan karanteenimääräykset ovat koskeneet viikkotasolla yli 2000 henkilöä. Jyväskylän kouluissa eikä päiväkodeissa asetettu viime viikolla uusia karanteeneja.

Tartuntoja on saatu Jyväskylässä edelleen eniten perhepiireissä ja tartuntojen alkuperä on pystytty selvittämään lähes 90 prosentissa tapauksista. Tämä kertoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän mukaan siitä, että tartuntatilanne on hyvin hallinnassa. Käsmä arvioi myös, että Jyväskylässä koronarajoitukset ja -suositukset on kohdennettu oikein ja niitä on noudatettu.

– On todella hienoa nähdä, miten laajasti maskeja käytetään ja turvavälit huomioidaan muun muassa julkisissa tiloissa. Jos jaksamme toimia porukalla samaan malliin, niin uskon, että kevään aikana päästään myös nykyisiä rajoituksia hieman hölläämään. Esimerkiksi liikuntaharrastuksiin voidaan myöntää helpotuksia, toteaa Käsmä.

Jyväskylän tavoitteena on yhä, että yli 80 prosenttia yli 16-vuotiasta olisi saanut koronarokotteen heinäkuun loppuun mennessä.

29.3.2021 klo 11.45 THL raportoi maanantaina koko Keski-Suomessa vain kymmenen uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varmisti maanantaina vain 10 uutta koronatartuntaa Keski-Suomessa. Tartunnoista viisi oli Jämsässä, neljä Jyväskylässä ja yksi Saarijärvellä.

Myös koko maassa maanantain tartuntaluvut olivat varsin maltilliset: tartuntoja todettiin 422, joista selvästi yli puolet, 244, Helsingissä.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek arvioi maanantaina Ylen aamun haastattelussa, että rokotustahti kiihtyy huhtikuussa. Kuun lopussa Suomeen aletaan saada lääkeyhtiö Jonhson & Johnsonin koronarokotetta jo aiemmin käytössä olleiden kolmen rokotevalmisteen lisäksi.

Maantaina Suomessa aloitettiin 65 vuotta täyttäneiden osalta uudestaan rokotukset myös Astra Zenecan rokotteella, jonka käyttö keskeytettiin viikon ajaksi varotoimena laskimotukosepäilyiden selvittämiseksi.

29.3.2021 klo 6.00 THL: Keski-Suomessa viikonloppuna 39 tartuntaa, Jämsänkosken kotihoidon työntekijällä koronatartunta

Jämsässä Jämsänkosken kotihoidon yksikön työntekijällä on lauantaina todettu koronatartunta.

Tartuntatapauksen takia karanteeniin on asetettu kaikkiaan 35 ihmistä, joista 29 on kotihoidon työntekijöitä ja asiakkaita.

Karanteenissa olevien kotihoidon asiakkaiden luona ei sallita vierailuja 7. huhtikuuta saakka kestävän karanteenin aikana.

Kotihoidon asiakkaat ovat lähtökohtaisesti heikkokuntoisia, joten vakavan koronataudin riski on heillä korostunut. Valtaosa kotihoidon asiakkaista on kaupungin mukaan kuitenkin ehditty rokottaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Keski-Suomessa vahvistettiin viikonlopun aikana yhteensä 39 uutta tartuntaa, joista 10 oli Jämsässä.

Jämsän ulkopuolella Keski-Suomessa todettiin viikonloppuna uusia tartuntoja Jyväskylässä 14, Laukaassa 9, Muuramessa 3 ja yksittäiset tartunnat myös Joutsassa, Saarijärvellä ja Äänekoskella.

27.3.2021 klo 14.50: Jämsässä 12 uutta koronatartuntaa viikossa

Jämsässä löytyi kahdeksan uutta koronatartuntaa perjantai-iltana, kaupunki tiedottaa. Samassa yhteydessä altistuneita on 28.

– Jämsän tartuntaluvut ovat nyt äkillisesti nousseet, sanoo hallintoylilääkäri Unto Palonen kaupungin tiedotteessa.

Jämsässä on todettu viikossa 12 uutta koronavirustartuntaa ja niiden lisäksi 68 virukselle altistunutta henkilöä.

Tartunnat näyttäisivät liittyvän samaan, uuteen tartuntaketjuun.

27.3.2021 klo 11.55: THL: Keski-Suomessa 23 uutta koronatartuntaa

Keski-Suomessa on todettu 23 uutta koronatartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaisista tilastoista.

Uusista tartunnoista yksitoista on Jyväskylässä ja yhdeksän Laukaassa. Äänekoskella, Muuramessa ja Joutsassa on kussakin yksi uusi todettu tartunta.

Keski-Suomessa on tähän mennessä todettu yhteensä 2 293 tartuntaa, joista 1 757 Jyväskylässä.

26.3.2021 klo 16.21 Jyväskylän kaupunginteatterin kevään kaikki esitykset perutaan

Kaikki Jyväskylän kaupunginteatterin loppukevään esitykset on peruttu. Päätös koskee sekä yleisötilaisuuksia että suoratoistoesityksiä.

Päätös perustuu Jyväskylän kaupungin perjantaina tekemään linjaukseen, jonka mukaan nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat huhtikuun ajan.

Teatterinjohtaja Marietta Kunnas toteaa tiedotteessa, että tilanne on valitettava. Kunnaksen mukaan yleisön ja henkilökunnan terveytta ei voida riskeerata.

– Kiitämme yleisöämme kärsivällisyydestä poikkeuksellisessa tilanteessa. Teatterin henkilökunta keskittää nyt kaiken energiansa syksyn esitystoiminnan turvaamiseen, teatterinjohtaja Kunnas sanoo.

Teatteri selvittää mahdollisuutta siirtää suoratoistoesitys Susanin vaikutus syksylle. Sen sijaan tälle keväälle ajoitettu Kohtauksia eräästä avioliitosta jää kokonaan pois ohjelmistosta.

Teatterin lippumyymälästä ollaan yhteydessä kaikkiin kevään esityksiin lipun ostaneisiin ja varanneisiin.

26.3.2021 klo 13.25 Jyväskylä jatkaa koronarajoituksia huhtikuun loppuun asti – koronatartunnat ovat melko alhaalla, mutta virusmuunnokset voivat kääntää tilanteen

Jyväskylä pitää nykyiset koronarajoitukset ja -suositukset voimassa vielä huhtikuun ajan.

Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi perjantaina aamupäivällä läpi koronarajoitusten ja -suositusten jatkon.

Vaikka Jyväskylässä koronatartuntojen määrät kääntyivät viime viikolla kasvuun, näyttää kasvu jälleen tasaantuneen. Tällä viikolla kotonatartuntoja on Jyväskylässä ollut yhteensä 42 maanantaista perjantaiaamuun. Viime viikolla Jyväskylässä todettiin kaikkiaan 77 koronatartuntaa.

Poikkeusolojen johtoryhmä totesi, että koronatilanne Jyväskylässä kokonaisuudessaan kohtuullisen hyvä. Tartuntojen taustalla on kuitenkin yhä useammin muuntoviruksen aiheuttamia tartuntoja, joten tilanne voi lähteä nopeasti myös heikentymään. Siksi nykyiset rajoitukset ja suositukset pidetään voimassa huhtikuun ajan.

Tartunnat leviävät ennen kaikkea perheiden keskuudessa. Tämä tarkoittaa sitä, että perheenjäsenet ovat jo olleet karanteenissa, eikä uusista tartunnoista johtuen ole aiheutunut perheen ulkopuolisille tahoille.

Lue lisää Jyväskylässä huhtikuussa voimassa olevista suosituksista ja rajoituksista täältä(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

26.3.2021 klo 12.15 THL: Keski-Suomessa todettu neljä uutta koronatartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on rekisteröinyt Keski-Suomeen perjantaina vain neljä uutta koronavirustartuntaa. Jyväskylään, Laukaaseen, Hankasalmelle ja Joutsaan on rekisteröinyt jokaiseen yhden uuden tartunnan.

Keski-Suomen ilmaantuvuusluku on 77, 1. Luku kertoo koronatapausten määrän kahden viime viikon aikana 100 000 asukasta kohden.

THL rekisteröi tänään koko maassa kaikkiaan 512 uutta koronavirustartuntaa.

25.3.2021 klo 17.29 Keski-Suomessa yli 80-vuotiaat pääosin koronarokotettu – laumasuoja voisi toteutua kesällä, jos rokotteita saadaan riittävästi

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnissa lähes kaikki yli 80-vuotiaat koronarokotteen halunneet ovat saaneet rokotteen.

Yli 70-vuotiaiden rokotekattavuudessa on sen sijaan suuria eroja kuntien välillä. Erot johtuvat siitä, että iäkkäiden määrä vaihtelee kunnittain. Esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa yli 70-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä on suurempi kuin vaikkapa Muuramessa tai Jyväskylässä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) torstaisten tietojen mukaan Keski-Suomessa 32 095 ihmistä eli 12,7 prosenttia väestöstä on saanut koronarokotteen. Eniten rokotettuja on Hankasalmella 21,3 prosenttia ja vähiten 9,2 prosenttia Kinnulassa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva kertoo, että rokotusrekisterissä on Keski-Suomen osalta parin tuhannen rokotuksen viive eli kaikki rokotteen saaneet ei vielä tilastossa näy.

Paloneva arvioi, että koronviruksen laumasuojaan vaadittava 70 prosentin rokotekattavuus voidaan saavuttaa Keski-Suomessa kesällä, mutta matkassa on vielä monta mutkaa.

– On vaikea arvioida laumasuojan saavuttamisaikaa tarkemmmin, koska paljon riippuu siitä, miten rokotteita tulee ja ryhdytäänkö niitä jakamaan pahimpia epidemia-alueita suosivasti. Lähipäivinä tästäkin tullee tietoa. Jos näin tehdään, niin ne alueet, jotka ovat pystyneet pitämään tilanteen hallinnassa kärsivät, kuvailee Paloneva.

25.3.2021 klo 12.18 THL: Keski-Suomessa on vahvistettu 25 uutta koronavirustartuntaa – uusia tartuntoja Jyväskylän lisäksi Laukaassa, Toivakassa, Äänekoskella, Saarijärvellä ja Jämsässä

Koronavirustartunnat ovat jälleen kasvussa Keski-Suomessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on kirjannut 25. maaliskuuta Keski-Suomessa 25 uutta koronatartuntaa.

THL:n mukaan uusista tartunnoista Jyväskylässä on 15, Laukaassa 5, Äänekoskella 1, Saarijärvellä 1 ja Jämsässä 1. Lisäksi Toivakassa on todettu nyt yhteensä 6 tartuntaa eli paikkakunta on noussut niiden kuntien joukkoon, joissa tartuntoja on todettu tähän mennessä vähintään viisi. THL ei kerro niiden kuntien nimiä, joissa tartuntoja on toistaiseksi alle viisi.

Jyväskylässä koronatartuntoja on todettu tällä viikolla torstai-iltapäivään mennessä 33, kertoo tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä. Noin kolmannes Jyväskylän tartunnoista on Käsmän arvion mukaan jo herkemmin tarttuvaa koronaviruksen brittivarianttia.

Jyväskylässä on parhaillaan menossa kohdennettuja koronatestauksia, joiden myötä odotetaan ilmenevän jonkin verran uusia koronatapauksia.

Käsmän mukaan nyt testattavien altistumiset ovat pitemmältä ajalta ja liittyvät järjestettyihin tilaisuuksiin.

Käsmä toteaa, että Jyväskylä tuskin höllää lähiaikoina merkittävästi voimassa olevia koronarajoituksia(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi). Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä linjaa rajoituksista perjantaina aamulla.

25.3.2021 7.02 Keski-Suomen tehohoidossa kaksi koronapotilasta Etelä-Karjalasta - "Ilman erityisjärjestelyjä koronapotilaita ei voida enää muualta ottaa", sanoo johtajaylilääkäri

Keski-Suomen keskussairaala on ottanut tehohoitoon kaksi koronapotilasta Etelä-Karjalasta, jonka oman keskussairaalan kapasitetti ei enää riitä koronapotilaiden hoitamiseen.

– Ilman erityisjärjestelyjä Novan tehohoitoon ei voida ottaa enää muualta koronapotilaita, johtajaylilääkäri Juha Paloneva toteaa.

Palonevan mukaan Novassa on kyllä tilaa, kalustoa ja laitteita tehohoitoon, mutta rajoittava tekijä on henkilöstön määrä. Koronapotilaiden tehohoito on tavallista työllistävämpää ja koronan takia tehohoidossa vietetään yleensä myös normaalia pitempiä jaksoja.

Sairaala Novan kuormittavuuden kannalta kriittisenä rajana pidetään neljää tehohoidon ja kymmentä infektio-osaston koronapotilasta.

Keski-Suomen uudessa sairaala Novassa on 14 tehohoitopaikkaa. Tällä viikolla Novassa on ollut tehohoidossa kolme koronapotilasta. Sairaalan infektio-osastolla koronapotilaita on nyt puolenkymmentä.

Uusia koronan aiheuttamia kuolemantapauksia Keski-Suomessa ei ole viime aikoina todettu.

24.3.2021 klo 12.00 THL: Keski-Suomessa keskiviikkona 11 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) totesi keskiviikkona 7 uutta koronatartuntaa Jyväskylässä, 3 Laukaassa ja yhden Uuraisilla. Muualta Keski-Suomesta tartuntoja ei raportoitu.

Koko maassa THL raportoi 803 tartuntaa. Niistä 508 on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. Seuraavaksi eniten tartuntoja on Varsinais-Suomessa (98) ja Pirkanmaalla (52).

24.3.2021 klo 11.45 Etäopetus Jämsässä jatkuu pääsiäiseen

Etäopetus Jämsän perusopetuksessa 7.–9. luokilla ja lukiokoulutuksessa jatkuu pääsiäisen yli 5. huhtikuuta saakka. Etäopetus ei koske erityisen tuen oppilaita.

Kaupungin valmiusjohtoryhmä käsitteli ja linjasi asiaa kokouksessaan tänään keskiviikkoaamuna. Päätös noudattaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pandemiaohjausryhmän koronasuosituksia.

Lasten ja nuorten ryhmätoiminta on keskeytetty Jämsässä niin ikään 5. huhtikuuta asti. Muut voimassa olevat koronarajoitukset jatkuvat 18. huhtikuuta asti.

Jämsän terveysviranomaiset muistuttavat asukkaita jälleen kasvomaskien käytöstä, jota koskeva vahva suositus on voimassa.

24.3.2021 klo 6.00 Rokotetoimitusten mahdollinen ohjaaminen etelän epidemia-alueille korpeaa Jyväskylän vastuulääkäriä

Maan hallitukselta odotetaan lähitulevaisuudessa päätöstä siitä, painotetaanko rokotteiden jakelussa nykyistä enemmän alueellista tautitilannetta.

Tällöin pahimmat epidemia-alueille, kuten Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle, toimitettaisiin rokotteita nykyistä enemmän niiden alueiden kustannuksella, joissa epidemiatilanne on rauhallisempi.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR suositteli viime viikolla, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla

Keski-Suomelle päätös merkitsisi todennäköisesti sitä, että alueelle toimitettaisiin vähemmän rokotteita.

– Kyllä minä katson Jyväskylä-lasit silmillä tätä asiaa ja toivon, että meidän kaupunkilaisemme ja kuntalaisemme saisivat rokotuksen mahdollisimman pian, sanoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Käsmä korostaa, että epidemian pitämiseksi hallinnassa on tehty paljon työtä ja paljon resursseja on käytetty esimerkiksi tartuntojen jäljittämiseen. Suurella vaivannäöllä epidemia on saatu pahimpienkin ryöpsähdysten jälkeen kuriin.

– Että kaiken tämän jälkeen meidän rokotteita siirrettäisiin jonnekin Uudellemaalle tai Varsinais-Suomeen, niin kyllähän se tuntuu ihan epäreilulta, Käsmä sanoo.

23.3.2021 klo 11.45 THL: Jyväskylässä tiistaina 11 tartuntaa, Laukaassa 9, tartuntoja myös useissa muissa kunnissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi tiistaina 11 uutta koronatartuntaa Jyväskylässä, 9 Laukaassa, yhden Pihtiputaalla, yhden Hankasalmella, yhden Äänekoskella, yhden Jämsässä ja yhden Muuramessa.

Myös Kivijärveltä raportoitiin tartuntoja, ja samalla Kivijärvellä todettujen tartuntojen määrä kasvoi siten, että kunta tuli THL:n julkisen koronatilastoinnin piiriin. THL ei tietosuojasyistä raportoi tartuntoja kunnista, joissa tapauksia on tilastoitu alle 5.

Kivijärvellä on nyt epidemian alusta lukien raportoitu 6 koronatartuntaa.

Laukaassa koronataudin ilmaantuvuusluku on nyt 159, kun se esimerkiksi Jyväskylässä on 80. Luku kertoo tartuntojen määrän sataatuhatta asukasta kohti 14 vuorokaudessa.

Koko maassa raportoitiin tiistaina 640 tartuntaa.

23.3.2021 klo 9.45 Laukaan koronatilanne jo Jyväskylää heikompi, koululaisia laajasti etäopetukseen

Koronatilanne Laukaassa on heikentynyt nopeasti, ja luvassa on kiristyksiä voimassa oleviin koronarajoituksiin. Koronatilanne Laukaassa on heikentynyt nopeasti, ja Sydän-Laukaan koulun 7.–9. luokat ja Kirkonkylän koulun 4.–6. luokat siirretään siksi etäopetukseen pääsiäiseen saakka. Etäopetukseen siirrytään keskiviikosta 24.3. alkaen.

Kirkonkylän koulun 1.–3. luokat ja molempien koulujen erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat jatkavat lähiopetuksessa.

Koronaryhmän puheenjohtaja Jukka Lappalainen luonnehtii tilannetta "hyvin huolestuttavaksi" ja sanoo, että uusista rajoituksista pyritään tiedottamaan tarkemmin tiistaiaamupäivän aikana.

Lappalaisen mukaan taudin ilmaantuvuus Laukaassa on kasvanut nopeasti ja on nyt jo korkeampi kuin Jyväskylässä, jossa epidemiatilanne on pitkään ollut sairaanhoitopiirin heikoin. Viime viikolla torstaihin mennessä Laukaassa oli todettu 10 uutta tartuntaa ja kahdella edeltävällä viikolla 21.

Torstaina Laukaan koronaryhmä totesi kunnan olevan epidemian toiseksi vakavimmalla tasolla eli kiihtymisvaiheessa. Erityisen herkän tilanteesta tekee se, että kunnassa myös havaintoja aiempaa tartuttavammasta koronaviruksen brittivariantista, joka on levinnyt joissakin perheissä.

23.3.2021 klo 6.00 Laukaan koronakaranteenit laajenevat, epidemia kiihtynyt

Laukaassa viime viikon tiistaina sattuneiden korona-altistumisten vuoksi karanteeniin asetettujen määrä kasvaa yhä. Viimeisimmän tiedon perusteella Sydän-Laukaan koulussa altistui tuolloin mahdollisesti 34 henkilöä, Kirkonkylän koulussa 26 henkilöä ja päiväkoti Laulupuussa 24 henkilöä.

Tämän hetken tietojen mukaan altistuneita on siis yhteensä 84.

Tartuntatautilääkäri ja jäljittäjät tarkistavat vielä altistumiset, ja lääkäri asettaa tarkistusten perusteella altistuneet karanteeniin, joka kestää 31.3. saakka.

Laukaa tiedotti sunnuntaina, että kunnassa on "joissakin perheissä" havaittu koronaviruksen niin kutsuttua brittimuunnosta. Muunnos on huomattavasti aiempaa koronavirusta tartuttavampi ja aiheuttaa myös ilmeisesti hiukan useammin vakavaa koronavirustautia.

Laukaan koronaryhmä kokoontuu tänään tiistaiaamuna harkitsemaan mahdollisia kiristyksiä voimassa oleviin koronarajoituksiin. Edellisen kerran Laukaa kiristi rajoituksia viime viikolla tartuntojen määrän lähdettyä selvään kasvuun edeltäviin viikkoihin verrattuna.

22.3.2021 klo 17.19: Koronatartunnat ovat lähteneet nousuun Keski-Suomessa – koronanyrkki: koko sairaanhoitopiirin alue kiihtymisvaiheeseen

Keski-Suomen koko sairaanhoitopiirin alue on nyt koronaepidemian kiihtymisvaiheessa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen Koronanyrkki totesi tänään, että epidemiatilanne on alueella huonontunut.

Jyväskylän ja Laukaan lisäksi yksittäisiä tartuntoja on levinnyt viime viikon aikana myös kuuteen pienempään kuntaan.

Myös Jyväskylässä tartuntojen määrä kääntyi viime viikolla taas kasvuun muutaman hiljaisemman viikon jälkeen. Viime viikon aikana Jyväskylässä todettiin 77 uutta koronatartuntaa, kun kolmen aiemman viikon aikana määrä jäi alle viidenkymmenen.

Jyväskylässä on havaittu kuluneella viikolla useampia muuntoviruksen aiheuttamia tartuntoja, mutta ainakaan toistaiseksi ne eivät ole aiheuttaneet merkittävän laajoja tartuntaketjuja. Koronajäljityksessä on tehty kohdennettua testausta tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi ja karanteeniin on asetettu satoja henkilöitä tartuntaketjujen pysäyttämiseksi.

Tilanne on kaupungissa kuitenkin kääntynyt jälleen aavistuksen heikompaan suuntaan ja terveydenhuolto muistuttaakin maskien käytön tärkeydestä joukkoliikenteessä, väkijoukoissa ja julkisissa tiloissa sekä työpaikoilla.

Myös rokotettujen tulee käyttää edelleen maskeja.

22.3.2021 klo 11.45 THL: Jyväskylässä maanantaina 11 tartuntaa, Uuraisilla yksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kirjasi maanantaina 11 uutta koronatartuntaa Jyväskylässä ja yhden Uuraisilla. Muualta Keski-Suomesta tartuntoja ei raportoitu.

Keski-Suomessa on 14:n viime vuorokauden aikana todettu 66,4 uutta koronatartuntaa sataatuhatta asukasta kohti, ja väkilukuun suhteutettu tartuntamäärä on noususuunnassa.

Maanantain valtakunnallinen tartuntaluku oli 430. Pääministeri Sanna Marin ennakoi aamupäivällä, että ravintolat pysyvät kiinni myös ensi viikonlopun jälkeen, joka on nyt voimassa olevan ravintolasulun määräaika.

22.3.2021 klo 6.00 Jyväskylässä jo 30–50 uusista tartunnoista on brittimuunnosta

Koronaviruksen tartuttavampi muunnos valtaa alaa Jyväskylän seudulla. Tartuntatautivastuulääkäri Ilkka Käsmän mukaan nyt arviolta kolmannes uusista tartunnoista on brittimuunnoksena tunnettua, aiempaa tartuttavampaa koronaviruksen varianttia.

Käsmä arvioi, että virusmuunnos todennäköisesti valtaa tilan aiemmalta koronavirukselta ja epidemiatilanne kärjistyy vielä Keski-Suomessa ennen kesää.

Virusmuunnoksen yleistyminen saattaa olla yhteydessä siihen, epidemiatilanne ei Keski-Suomessa ole laantunut, vaikka rajoitukset kiristyivät merkittävästi kaksi viikkoa sitten.

Ravintolat suljettiin kokonaan asiakkailta ja toinen aste siirrettiin etäopetukseen.

22.3.3021 klo 6.15 Viikonloppuna koulukaranteeneja

Viikonloppu toi jälleen koronakaranteeneja Keski-Suomen kouluihin. Jyväskylän Keltinmäen koulusta asetettiin sunnuntuntaina korona-altistuksen vuoksi karanteeniin yhteensä 13 oppilasta ja henkilökunnan jäsentä.

Samoin Jämsässä Kaipolan koulusta karanteenimääräyksen sai 19 oppilasta ja neljä henkilökuntaan kuuluvaa. Heillä altistuminen oli tapahtunut jo melkein kaksi viikkoa sitten.

Lauantaina ja sunnuntaina aikana Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi Keski-Suomesta yhteensä 34 uutta koronatartuntaa.

19.3.2021 klo 14.55 Koronarokotteita saadaan tulevina viikkoina lisää Jyväskylän seudulle

Koronarokotteiden saatavuus paranee Jyväskylän seudulla ensi viikosta lähtien.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo, että rokotteita saadaan ensi viikolla yli 4 600. Määrä on yli puolet enemmän kuin tällä viikolla saaduista rokotteista.

Viikolla 14 rokotteita on tulossa Jyten alueelle jo yli 5300 kappaletta.

Koronarokotuksissa keskitytään nyt yli 70 -vuotiaisiin ihmisiin, jotka pyritään rokottamaan koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella nopeasti.

Keski-Suomen seututerveyskeskus kertoo (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)keskeyttävänsä kaikki alle 70-vuotiaiden rokotukset ja keskittyvänsä yli 70-vuotiaiden rokotuksiin.

19.3.2021 klo 12.15 THL: Perjantaina Keski-Suomessa kymmenen tartuntaa, viikon tartuntamäärä kasvanut 50 prosenttia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi perjantaina Keski-Suomesta 10 tartuntaa, joista 4 Jyväskylästä, 2 Muuramesta, 1 Saarijärveltä, 1 Viitasaarelta, 1 Pihtiputaalta ja 1 Jämsästä.

Koko maassa tartuntoja oli perjantaina 770, joista peräti 457 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

Tartuntamäärät Keski-Suomessa ovat olleet kuluvan viikon aikana kasvussa viime viikkoon verrattuna. THL on tällä viikolla maanantaista perjantaihin todennut Keski-Suomessa 45 uutta koronatartuntaa, kun viime viikolla vastaavana aikana tartuntoja oli 31.

Hajanaisia tartuntoja on myös ilmennyt sellaisissa Keski-Suomen kunnissa, joissa koronatilanne on pitkään ollut hyvin rauhallinen.

18.3.2021 klo 17.32 Oletko riskiryhmäläinen ja odotat rokotekutsua? – Kutsua ei välttämättä tule automaattisesti

Koronarokotusten ajanvarauskutsuissa on ilmennyt riskiryhmäläisillä epäselvyyksiä.

Koronan riskiryhmiin kuuluvat eivät saa automaattisesti tietoa ajanvarausoikeudestaan, jos henkilön sairautta on hoidettu aiemmin vain yksityisellä puolella. Yksityinen ja julkinen terveydenhuolto käyttävät eri tietojärjestelmiä eikä potilastieto välity niiden välillä.

Esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvien työterveyshuollon asiakkaiden tulee itse huolehtia koronarokotuksiin pääsystä, jos henkilö ei ole ollut sairauden takia julkisella puolella hoidossa.

– Jos henkilö ei ole ollut lainkaan kyseisen sairauden vuoksi julkisessa terveydenhuollossa, silloin tiedot eivät tule meidän rokotuspoimintaamme, vahvistaa Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Koronan riskiryhmään kuuluminen perustuu THL:n laatimaan luokitukseen. Jo ennakkoon tiedettiin, ettei kaikkia riskiryhmäläisiä tulla tavoittamaan täysin kattavasti.

18.3.2021 klo 16.04 Laukaan koronatilanne pahenee, tartuntoja on todettu sekä lapsilla että aikuisilla – kunta sulkee sisäliikuntatilansa ja kirjastojen lukusalit

Laukaan kunta ottaa käyttöön uusia koronarajoituksia. Laukaassa on vahvistettu kahden edellisen viikon aikana 21 koronavirustartuntaa ja kuluvalla viikollakin 10.

Laukaa täyttää lukujen valossa koronaepidemian kiihtymisvaiheen kriteerit.

Laukaan kunnan koronatyöryhmän varapuheenjohtaja Jussi Silpola kertoo, että Laukaassa viime aikoina ilmi tulleet tartunnat ovat pääsääntöisesti lähtöisin perhepiireistä ja aiemmin tunnetuista tartuntaketjuista. Yksittäisiä tartuntoja on tullut harrastuksissa ja työpaikoilla. Laukaassa koronatapausten ikähaitari on laaja. Tartuntoja on sekä lapsilla että aikuisilla, sanoo Silpola.

Epidemian hillitsemiseksi kunta ottaa käyttöön määräaikaisia rajoituksia 19.3.–5.4. väliseksi ajaksi. Laukaassa ei ole viime kevään tiukan koronasulun jälkeen ollut käytössä näin laajoja rajoitustoimia.

Kunnan sisäliikuntatilat suljetaan kaikelta koulun ulkopuoliselta toiminnalta, lasten ja nuorten harrastustoiminta keskeytetään kunnan tiloissa, koulut rajaavat koulukohtaisilla päätöksillä pois toiminnan, joka ei suoraan liity opetukseen tai oppilashuoltoon, ja jota ei pystytä toteuttamaan saman ryhmän puitteissa kuin muuta koulun toimintaa.

Nuorisotilat suljetaan ja kansalaisopistotoiminta siirtyy etäopetukseen tai rajatuissa ulkotiloissa tapahtuvaan opetukseen niiltä osin kuin mahdollista. Kirjastot siirtyvät rajoitettuun aukioloon ja lukusalit suljetaan.

Lähikirjastot eivät ole auki omatoimiaikana, mutta lainauspalvelu toimii kirjaston palveluaikojen mukaisesti. Kirjastoauton toiminta keskeytetään 5.4. asti

18.3.2021 klo 11.45 THL: Keski-Suomessa torstaina 10 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) totesi torstaina Jyväskylässä viisi uutta koronatartuntaa, Laukaassa kaksi, Petäjävedellä kaksi ja Muuramessa yhden.

Koko maassa tartuntoja todettiin 803. Valtakunnallisesti uusista tartunnoista jo noin neljännes todetaan sosiaali- ja terveysministeriön mukaan alle 20-vuotiailla. Yli 70-vuotiaiden osuus uusista tartunnoista on noin neljän prosentin luokkaa.

Myönteistä on, että taudin ilmaantuvuus luku oli keskiviikosta torstaihin Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä hienoisessa laskussa, kun ilmaantuvuusluku laski 59,3:sta 58,9:ään. Vastaavasti valtakunnallisesti sataantuhanteen asukkaaseen suhteutettu tartuntamäärä ei noussut vaan pysytteli 165,6:ssa eli keskiviikkon lukemissa.

Sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru arvioi aamupäivällä tiedotustilaisuudessa, että kiristyneet koronarajoitukset ovat onnistuneet jarruttamaan epidemian kiihtymistä, mutta kiihtyminen jatkuu silti yhä.

17.3.2021 klo 12.03 Jämsä keskeyttää lasten ja nuorten ryhmäharrastukset sisätiloissa – taustalla Pirkanmaan pahentunut koronatilanne

Jämsän kaupunki keskeyttää lasten ja nuorten sisätiloissa tapahtuvan ryhmäharrastustoiminnan. Tauko jatkuu 5. huhtikuuta asti.

Keskeytyksen taustalla on Pirkanmaan sairaanhoitopiirin siirtyminen koronaepidemian leviämisvaiheeseen. Jämsä kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ja noudattaa sen rajoituksia ja suosituksia.

Rajoitus tarkoittaa lasten ja nuorten harrastusryhmien keskeytymistä niin työväenopiston kuin musiikkiopiston toiminnassa sekä sisäliikunta- ja nuorisotiloissa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä koronavirustartuntojen määrän kasvu on ollut suurinta juuri lasten ja nuorten harrastustoiminnassa. Jämsässä on ollut tartuntojen suhteen rauhallista, mutta uhka tartuntojen leviämisestä on olemassa.

– Päätös keskeyttää ryhmäharrastustoiminta lasten ja nuorten osalta on raskas. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alue on tiistaina siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen ja noudatamme rajoituksissa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin eilen tekemään linjausta. Harrastustoiminta väistyy, jotta pääsemme mahdollisimman nopeasti takaisin lähiopetukseen, kertoo Jämsän kaupunginjohtaja Hanna Helaste kaupungin tiedotteessa.

17.3.2021 klo 11.45 THL: Keski-Suomessa keskiviikkona 17 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi keskiviikkona kahdeksan uutta koronatartuntaa Jyväskylässä, kahdeksan Laukaassa ja yhden Konnevedellä. Muualta maakunnasta uusia tartuntoja ei tullut.

Koko maassa uusia tartuntoja varmistettiin 842, joista 272 todettiin Helsingissä.

Taudin ilmaantuvuusluku Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä nousi keskiviikon lukujen myötä jo 340:een, kun se Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä oli 59. Suunta oli kuitenkin nouseva myös Keski-Suomessa. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän sataatuhatta asukasta kohti 14 vuorokauden aikana.

Myönteistä on, että rokotteiden niukkuus alkaa Jyväskylän seudulla vähitellen helpottaa huhtikuun puolivälissä, jolloin Pfizer-Biontechin rokotetta saadaan suurempia viikkoeriä.

Kahden muun käytössä olevan rokotteen eli Modernan ja Astra Zenecan rokotteiden saatavuus on ollut jatkuvasti luvattua pienempää, joten niitä on myös käytetty vähemmän.

16.3.2021 klo 16.50 Jyväskylän seudulla yksittäiset ihmiset ovat kieltäytyneet Astra Zenecan koronarokotteesta – Ylilääkärin mukaan rokoteshoppailua ei voi harrastaa

Myös Jyväskylän seudulla Astra Zenecan koronarokote on herättänyt kysymyksiä ja yksittäiset ihmiset ovat peruneet rokoteaikojaan tai kieltäytyneet ottamasta kyseisen valmistajan rokotetta.

Useat Euroopan maat ovat keskeyttäneet Astra Zenecan rokotteen antamisen mahdollisen veritulppariskin vuoksi.

Suomessa ei Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan ole toistaiseksi ollut nähtävissä haittavaikutusriskin lisääntymistä Astra Zenecan rokotteesta.

– Yksittäisiä yhteydenottoja Astra Zenacan rokotteesta on tullut ja jopa rokotepaikalla on kieltäydytty tästä rokotteesta, mutta kyseessä on yksittäiset tapaukset. Asiaa on perusteltu epävarmuudella rokotteen turvallisuudesta, kertoo Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Jos jo varatun rokotusajan peruu sillä perusteella, että tietty rokote arveluttaa oma rokotevuoro voi siirtyä pitkälle tulevaisuuteen.

– Kun on kyse ainakin tällä hetkellä Suomessa myyntiluvallisesta valmisteesta, niin ihminen ei voi harrastaa rokoteshoppailua, vaan oma aika siirtyy sitten tuonnemmaksi. Aikanaan rokotteen saa, mutta rokotusaika viivästyy nykyisestä, sanoo Tuukkanen.

16.3.2021 klo 11.45 THL: Jyväskylässä tiistaina kahdeksan tartuntaa, muualla maakunnassa nollapäivä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi tiistaina kahdeksan tartuntaa Jyväskylästä. Muualla maakunnassa oli tiistaina varmistettujen tartuntojen osalta nollapäivä.

THL:n mukaan samaan aikaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä rokotukset ovat edenneet siten, että 10,7 prosenttia väestöstä on rokotettu. Osuus on täsmälleen sama kuin koko maassa.

Kaikkiaan THL raportoi Suomessa tiistaina 517 uutta koronatartuntaa. Suurin osa, 171, tartunnoista oli Helsingissä, ja toiseksi eniten niitä oli Espoossa, 53.

16.3.2021 klo 9.49 Hoitotakuun rajat paukkuvat paikoin Keski-Suomessa – jo neljä koronapotilasta teholla voi johtaa taas kiireettömän hoidon lykkäyksiin, sanoo johtajaylilääkäri

Keski-Suomessa hoitotakuu ei toteudu tällä hetkellä kaikilta osin. Osa potilaista joutuu odottamaan esimerkiksi kaihi- tai ortopedista leikkausta yli lakisääteisen puoli vuotta.

Hoitotakuun aikaraja ylittyy niillä hoidon erikoisaloilla, joilla potilaita on paljon ja jonotusajat ovat olleet jo pitkään pitkiä.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva toteaa, ettei vallitseva koronavirustilanne lykkää toimenpiteitä, vaan jonoihin vaikuttaa edelleen viime keväänä koronan takia tehdyt kiireettömien hoitojen siirrot ja keskussairaan muutto uusiin tiloihin.

– Ennemminkin nyt mennään parempaan päin. Koko ajan opitaan toimimaan uudessa sairaalassa entistä tehokkaammin, joten nyt ollaan jo lähellä sitä aiempaa normaalia, sanoo Paloneva.

Kiireettömän hoidon lykkäämistä koronan vuoksi aletaan Palonevan mukaan Keski-Suomessa taas harkita, jos keskussairaalassa on samanaikaisesti teho-osastolla neljä koronapotilasta tai infektio-osastolla vähintään kymmenen koronapotilasta.

– Toimimme ennakoiden, koska vaikka tehohoitopaikkoja on aiempaa enemmän, niin ongelmaksi tulee, että hoitohenkilöstöä ei ole yhtään ylimääräistä. Mikäli kuormitus lähtee kasvamaan, niin henkilöstöä joudutaan varaamaan enemmän koronapotilaiden hoitoon ja voidaan joutua kiireetöntä hoitoa alasajamaan, kuvailee Paloneva.

Tällä hetkellä Keski-Suomessa sairaalahoidossa vain yksittäisiä potilaita koronaviruksen vuoksi.

15.3.2021 klo 17.05 Koronanyrkki: Keski-Suomeen tuotu tuliaisena koronaa leviämisvaiheen alueilta

Keski-Suomessa koronavirustartuntoja on saatu viime aikoina muun muassa yksityistilaisuuksissa sekä reissuilla esimerkiksi Pohjois-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki vetoaa nyt kaikenikäisiin, että kokoontumisrajoituksia noudatettaisiin ja vältettäisiin matkustelua alueille, joilla taudin ilmaantuvuus on korkea.

Keski-Suomessa on voimassa suositus, ettei yli 10 henkilön kokoontumisia järjestetä. Jyväskylä on antanut suosituksen kokoontumisten rajaamisesta kuuteen henkilöön. Yksityistilaisuuksiksi katsotaan kaikki tapahtumat, jotka eivät ole yleisölle avoimia. Niitä ovat esimerkiksi yksityiset illanvietot ja syntymäpäivät.

Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen toteaa, että koronatartuntoja on saatu viime aikoina sekä aikuisten että nuorten porukoissa, perhepiireissä sekä jonkin verran myös harrastuksissa, esimerkiksi jääurheilun parissa.

15.3.2021 klo 16.36 Laukaassa mahdollisesti altistuneita Kirkonkylän koulussa

Laukaassa Kirkonkylän koulun yhdessä opetusryhmässä kahdeksan oppilasta on mahdollisesti altistunut koronavirukselle 10.3. Tieto asiasta saatiin maanantaina 15.3.

Terveydenhoidon viranomaiset arvioivat mahdolliset altistumiset ja päättävät altistuneiden asettamisesta karanteeniin sekä karanteenin keston, kertoo kunta tiedotteessaan.

Karanteeniin asetettavien lasten huoltajiin puhelimitse tästä päivästä alkaen. Altistuneiden oppilaiden muut perheenjäsenet voivat normaalisti tulla kouluun tai mennä töihin terveinä.

Karanteeniin määrätyille oppilaille järjestetään etäopetusta. Koulu on yhteydessä karanteeniin määrättyjen oppilaiden koteihin karanteeniajan opetusjärjestelyistä.

15.3.2021 klo 15.45 Jyväskylässä koronatilanne jatkuu melko rauhallisena – eniten uusia tartuntoja on todettu aikuisilla

Jyväskylässä koronavirustilanne jatkuu melko rauhallisena. Kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä kävi tilannetta läpi kokouksessaan maanantaina.

Uusia tartuntoja ilmeni Jyväskylässä viime viikolla yhteensä 46 kappaletta. Pelättyä nousua hiihtoloman jälkeen ei kaupungin tartuntatilastoissa viime viikolla tullut.

Viikolla 9 Jyväskylässä vahvistettiin 43 tartuntaa ja viikolla 8 yhteensä 45 tartuntaa.

Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan, että koronatartuntoja ilmenee ylivoimaisesti eniten nyt 26-50 -vuotiailla ja jonkin verran myös 0-12 -vuotiailla lapsilla. Yläkouluikäisillä, 13-15 -vuotiailla tartuntoja todettiin viime viikolla Jyväskylässä vain yksi. Yli 65-vuotiailla ei ole viime päivinä todettu yhtään uutta tartuntaa.

Kaupunki pitää voimassa nykyiset suositukset ja rajoitukset(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi) ja tarkastelee niitä jälleen ensi viikolla.

15.3.2021 klo 11.45 THL: Keski-Suomessa maanantaina 14 tartuntaa, joista 8 Jyväskylässä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on maanantaina raportoinut Jyväskylässä 8 koronatartuntaa, Jämsässä 2 tartuntaa, Hankasalmella 2 tartuntaa ja Uuraisilla ja Keuruulla molemmissa yhden tartunnan

Muualta Keski-Suomesta uusia tartuntoja ei maanantaina raportoitu.

Maanantain valtakunnallinen tartuntaluku oli 465.

15.3.2021 klo 9.00 Jyväskylän seutu on vielä välttynyt koronaviruksen muunnoksilta

Jyväskylän seutu on toistaiseksi pitkälti välttynyt aiempaa tartuttavammilta koronaviruksen muunnoksilta, jotka valtaavat kovaa vauhtia alaa pääkaupunkiseudulla ja myös Varsinais-Suomessa.

Jyväskylän kaupungin ylilääkärin Johanna Tuukkasen mukaan Jyväskylässä viime viikon loppuun mennessä oli tullut tietoon yksittäisiä virusmuunnostartuntoja mutta ei laajoja tartuntaketjuja.

Uudet muunnokset kuitenkin tarttuvat ja siten lisääntyvät viruksen aiempaa varianttia nopeammin, joten ajan myötä on todennäköistä, että niistä tulee vallitsevia yhä laajemmalla alueella.

– Saa nähdä, miten kauan tilanne pysyy meillä näin hyvänä, pohtii Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Pääkaupunkiseudulla viruksen brittivarianttina tunnettu muunnos on jo vallitsevassa asemassa uusissa tartunnoissa. Paitsi että virusmuunnos on tutkimusten mukaan 1,5–1,7 kertaa tartuttavampi kuin aiempi virus, se näyttää myös aiheuttavan vähän useammin vakavan koronataudin.

15.3.2021 klo 6.00 THL: Keski-Suomessa viikonloppuna melkein neljäkymmentä uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varmisti viikonlopun aikana Keski-Suomessa kaikkiaan 38 uutta koronatartuntaa. Tartunnoista 12 oli Jyväskylässä, 9 Laukaassa, 5 Äänekoskella, 4 Hankasalmella, 4 Petäjävedellä, 2 Uuraisilla, 1 Saarijärvellä ja 1 Karstulassa.

Samalla taudin ilmaantuvuus maakunnassa jatkoi kasvuaan. Ilmaantuvuusluku oli sunnuntaina 57,1. Ilmaantuvuusluku tarkoittaa tartuntojen määrää sataatuhatta asukasta kohti 14 vuorokaudessa.

Uuraisilla ja Petäjävedellä määrättiin koronakaranteeneja kouluihin. Uuraisilla kaikki Höytiän alakoulun 58 oppilasta saivat kahden viikon karanteenimääräyksen mahdollisen korona-altistumisen vuoksi. Petäjäveden yläkoulusta puolestaan karanteeniin asetettiin kunnan mukaan "muutama" oppilas.

13.3.2021 klo 12.55: Laukaassa kolme uutta koronatartuntaa, Keski-Suomessa yhteensä kuusi

Keski-Suomessa on todettu kuusi uutta koronatartuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lauantaisista tilastoista.

Tartunnoista kolme on Laukaassa. Jyväskylässä, Hankasalmella ja Petäjävedellä on kussakin todettu yksi uusi tartunta.

Keski-Suomessa on nyt todettu yhteensä 2 070 koronatartuntaa. Niistä 1 632 on Jyväskylästä.

13.3.2021 klo 8.30: Kangasvuoren päiväkotikoulusta 18 oppilasta koronakaranteeniin

Jyväskylän Kangasvuoren päiväkotikoulusta asetettiin 18 oppilasta koronakaranteeniin perjantaina.

Oppilaat voivat palata kouluun 24. maaliskuuta, mikäli ovat terveitä.

Muut kuin karanteeniin määrätyt lapset jatkavat maanantaina koulussa ja päiväkodissa.

12.3.2021 klo 12.00 THL: Koko Keski-Suomessa perjantaina vain kaksi tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi perjantaina yhden uuden koronatartunnan Jyväskylässä ja yhden Laukaassa. Muualta Keski-Suomesta tartuntoja ei raportoitu.

Koko maassa perjantain tartuntaluku oli 706.

Koronarokotteiden saatavuuteen ennakoidaan sairaanhoitopiirissä pian huomattavaa parannusta.

Sairaanhoitoiirin tietojen mukaan esimerkiksi Pfizerin ja Biontechin rokotteiden saatavuus paranee huhtikuun alussa huomattavasti ja entisestään huhtikuun loppuun mennessä.

Keski-Suomessa vajaa kymmenen prosenttia väestöstä on THL:n rokotusrekisterin mukaan saanut koronarokotuksen.

12.3.2021 klo 5.30 Uusien rokotusaikojen antaminen alle 70-vuotiaille keskeytetään toistaiseksi Keski-Suomessa

Uusien rokotusaikojen antaminen alle 70-vuotiaille keskeytetään toistaiseksi Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) päätös laajentaa Astra Zenecan koronarokotteen käyttö myös ikääntyneisiin eli 70-vuotta täyttäneisiin.

Päätös nopeuttaa ikääntyneiden rokottamista, mutta samalla alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottaminen lykkääntyy, koska heidän rokottamiseensa on tähän mennessä käytetty Astra Zenecan valmistetta.

– Aikoja ei peruta niiltä, jotka ovat jo saaneet ilmoituksen omasta ajanvarausoikeudestaan. He saavat sen käyttää, mutta sen jälkeen siirrytään rokottamaan ikääntyneitä, sanoo ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

– Meillä on iso urakka vielä 70-vuotiaissa ja sitä vanhemmissa.

Tuukkasen mukaan kaikkien saatavilla olevien rokotusresurssien suuntaaminen ensiksi ikääntyneimpiin on perusteltua, koska koronataudin suurin riskitekijä on korkea ikä ja taustasairauksilla on pienempi merkitys.

11.3.2021 klo 12.00 THL: Keski-Suomessa torstaina 11 tartuntaa, ilmaantuvuus kasvaa

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) varmisti torstaina Keski-Suomessa 11 koronatartuntaa, joista Jyväskylässä viisi, Laukaassa kolme, Petäjävedellä kaksi ja Muuramessa yksi.

Taudin ilmaantuvuus oli torstaina jälleen noususuunnassa sekä Keski-Suomessa että valtukunnallisesti. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ilmaantuvuusluku on jo 315. Keski-Suomessakin se on 55 käytyään aiemmin tällä viikolla selvästi alle 50:ssä.

THL:n mukaan rokotukset eivät vielä merkittävästi hidasta epidemian leviämistä, mutta suojaavat rokotettuja koronavirustaudilta ja ovat jo vähentäneet menehtyneiden määrää.

10.3.2021 klo 12.00 THL: Jyväskylässä keskiviikkona kahdeksan tartuntaa, tartuntoja myös muualla Keski-Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on raportoinut keskiviikkona kahdeksan koronatartuntaa Jyväskylässä, kaksi Äänekoskella, yhden Laukaassa ja yhden Hankasalmella. Muualta Keski-Suomesta taruntoja ei raportoitu.

Koko maan keskiviikkona raportoitujen tartuntojen määrä oli 779. Eniten tartuntoja, 236, oli Helsingissä.

Keskiviikko toi jälleen uuden valtakunnallisen koronarajoituksen, kun VR ilmoitti, että juniin tulee maskipakko.

9.3.2021 klo 11.50 THL: Jyväskylässä tiistaina viisi tartuntaa, Äänekoskella yksi

THL:n tiistain koronatartuntalukujen perusteella koronatilanne Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella jatkuu yhä verraten rauhallisena. Jyväskylästä raportoitiin tiistaina viisi tartuntaa ja Äänekoskelta kaksi.

Koko massa tartuntoja oli tiistaina 588. Eniten tartuntoja raportoitiin Helsingistä, 218.

Koronarajoitukset kiristyivät tiistaina suuressa osassa maata ja myös Keski-Suomessa, kun ravintolat määrättiin suljettavaksi ulosmyyntiä lukuun ottamatta.

THL:n johtajan Mika Salmisen mukaan ravintolasulun ja muiden uusien rajoitusten vaikutus Suomen epidemiatilanteeseen nähdään lähimpien viikkojen aikana.

9.3.2021 klo 11.11 Tasan vuosi sitten Keski-Suomessa vahvistettiin ensimmäiset koronavirustartunnat – yksi asia on yllättänyt epidemiassa eniten, sanoo johtajaylilääkäri

Keski-Suomessa ensimmäiset testein vahvisteut koronavirustartunnat varmistuivat tasan vuosi sitten, 9. maaliskuuta vuonna 2020.

Tartuntoja oli kolme ja sairastuneiden kerrottiin olevan karaneteenissa kotihoidossa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan kaksi tartunnoista oli peräisin kotimaasta ja yksi saatu ilmeisesti matkalla epidemia-alueella.

Jo viime vuoden helmikuun lopussa Keski-Suomessa kohistiin tapauksesta, jossa junamatkustajalla oli koronaan viittavia oireita. Sittemmin kyseinen koronaepäily osoittautui aiheettomaksi.

Vuodessa Keski-Suomessa on todettu yli 2000 koronatartuntaa. Jyväskylässä tartuntoja on rekisteröity noin 1600 eli suunnilleen yhtä paljon kuin Kinnulan kunnassa on asukkaita. Koko maakunnassa koronatartuntoja on toistaiseksi vähemmän kuin asukkaita Toivakassa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä koronaan on sairastunut vajaa prosentti alueen väestöstä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lukujen mukaan kahdeksan prosenttia sairaanhoitopiirin asukkaita on tähän mennessä rokotettu koronaa vastaan.

Tuhannen tartunnan rajan rikkoutuminen kesti Keski-Suomessa noin yhdeksän kuukautta ja toinen tuhat tapausta tuli täyteen alle kolmessa kuukaudessa.

Keski-Suomen ensimmäinen koronakuolema tuli julki 8. huhtikuuta. Tähän mennessä korona on vaatinut Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella 25 ihmisen hengen.

Tilastoidut tartuntamäärät eivät kerro koronatartuntojen todellista määrää, sillä viime keväänä koronatestiin pääsy oli tiukasti rajattua. Tällä hetkellä koronatestejä tehdään myös lieväoireisille ja oireettomia altistuneitakin on testattu.

9.3.3021 klo 6.15 Hiihtolomaviikon rynnistys Etelä-Suomesta ei ole toistaiseksi kiihdyttänyt koronaa Keski-Suomessa

Keski-Suomessa ja Jämsässä ei toistaiseksi näy merkkejä koronaepidemian kiihtymisestä, vaikka hiihtolomat tuottivat etenkin Jämsän Himoksen laskettelukeskukseen suoranaisen rynnistyksen Etelä-Suomesta. Epidemiatilanne on päin vastoin ollut rauhoittumaan päin.

Toissa viikolla, kun Etelä-Suomen koululaiset lomailivat, Himoksella oli viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna 50 prosentin kasvu hiihtäjien määrässä, ja viiden vuoden keskiarvoon verrattuna kävijöitä oli 20 prosenttia tavallista enemmän.

Myös muissa Keski-Suomen laskettelukeskuksissa hiihtolomasesonki on ollut huomattavan vilkas.

– Jämsäläisten osalta [tartuntatauti]tilanne on kaikesta huolimatta onneksi yhä rauhallinen, sanoo Jämsän hallintoylilääkäri Unto Palonen.

Keski-Suomeen verrattuna tartuntojen määrä Uudellamaalla on kuusinkertainen ja Etelä-Suomessa myös pelätyt, aiempaa tartuttavammat virusmuunnokset ovat levittäytyneet.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos vetosikin pari päivää ennen hiihtolomaviikkojen alkua, että lomilla ei pitäisi matkustaa, koska lomalaiset saattavat kuljettaa virusta mukanaan huonomilta epidemia-alueilta rauhallisemmille seuduille.

Toistaiseksi tilastojen perusteella näyttää siltä, että epidemia ei Jämsässä tai muuallakaan Keski-Suomen maakunnassa kasvattanut vauhtia, vaikka kävijöitä pääkaupunkiseudulta olikin paljon

9.3.2021 klo 5.55 Koko Keski-Suomen ravintolat ovat nyt kiinni

Ravitsemisliikkeet on koko Keski-Suomessa suljettava asiakkailta tiistaista alkaen kolmen viikon ajaksi. Sallittua on vain ulosmyynti. Asiaa koskeva laki ja asetus tulivat voimaan tiistain vastaisena yönä.

Suljettavia yrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös terasseja.

Poikkeuksena ovat vain ne ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintolat ja kahvilat voivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaalle tai toimittaa niitä joko itse tai muiden palveluntarjoajien välityksellä asiakkaalle.

Sulku koskee koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueita. Keski-Suomi on maakuntana ollut viime aikoina epidemian perustasolla, mutta valtioneuvoston mukaan koko Keski-Suomi on sulun piirissä, koska maakunnan epidemiologiset tunnusluvut vastaavat kiihtymisvaiheen aluetta.

Valmistelussa arvioitiin valtioneuvoston mukaan mahdollisuutta myös kunta- tai seutukuntakohtaisiin rajoituksiin, mutta niitä ei pidetty mahdollisina nykyisessä epidemiatilanteessa.

8.3.2021 klo 11.45 THL: Keski-Suomessa maanantaina 7 uutta koronatartuntaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi maanantaina seitsemän uutta koronatartuntaa Jyväskylästä. Muualta Keski-Suomesta tartuntoja ei kirjattu.

Koko maassa maanantain tartuntaluku oli suhteellisen maltillinen, 459.

Kahden viikon ajanjaksolla tartuntojen määrä Keski-Suomessa on pienessä laskussa. 14 viime vuorokauden aikana THL on kirjannut Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä 124 tartuntaa, kun edeltävällä 14 vuorokauden jaksolla tartuntoja oli 151.

8.3.2021 klo 6.05 THL: Keski-Suomessa viikonloppuna 21 uutta tartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi Keski-Suomesta viikonloppuna 21 uutta koronatartuntaa. Tartunnoista 12 oli Jyväskylässä, 3 Äänekoskella ja 2 Muuramessa. Lisäksi Yhdet uudet tartunnat raportoitiin Laukaassa, Saarijärvellä, Petäjävedellä ja Pihtiputaalla.

Koronan ilmaantuvuusluku Keski-Suomessa on tällä hetkellä 51. Luku kertoo, kuinka paljon uusia tartuntoja on todettu viimeisen kahden viikon aikana 100 000 asukasta kohti. Luku on pari viime viikkoa pysytellyt Keski-Suomessa viidenkymmenen tuntumassa.

Pahimmalla epidemia-alueella Uudellamaalla ilmaantuvuusluku on melkein 300 eli tautia on miltei kuusi kertaa enemmän kuin Keski-Suomessa.

Uudenmaan tilannetta selittää osittain se, että alueella leviää nopeasti uusi, aiempaa tarttuvampi koronaviruksen muunnos.

6.3.2021 klo 9.39 Jyväskylän ammattikorkeakoulu jatkaa etäopetuksessa huhtikuun loppuun saakka

Jyväskylän ammattikorkeakoulu jatkaa nykyisessä etäopetuksessa(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) valtioneuvoston ja Jyväskylän kaupungin ohjeistusta noudattaen. Ohjeistuksen taustalla on yleisesti heikentynyt koronatilanne

Ammattikorkeakoulun opetus järjestetään pääosin etäopetuksena, mutta poikkeuksen etäopetukseen muodostavat tentit sekä pienryhmäopetus sellaisissa tapauksissa, joissa etäopetusta ei ole mahdollista toteuttaa. Tällaisia koulutuksia ovat esimerkiksi fysioterapia, laboratoriotyöskentely ja musiikin opetus.

Pienryhmäopiskelussa henkilömäärä on enimmillään 10 henkeä.

Tenteissä enimmäishenkilömäärä määräytyy tilan mukaisesti. Tenttitilaisuudet järjestetään koronaohjeistusta noudattaen ja niin, että turvavälit toteutuvat.

JAMKissa on maskisuositus kaikilla kampuksilla. JAMK varaa maskit lähikontaktissa tapahtuviin pienryhmätoteutuksiin.

5.3.2021 klo 12.24 Jyväskylä linjasi, että kaupungin yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa talviloman jälkeen

Jyväskylä jatkaa nykyrajoituksin koronan torjuntaa ja Jyväskylän yläkoulut jatkavat lähiopetuksessa hiihtoloman jälkeen.

Perjantaina aamupäivällä kokooontunut Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että koska koronatartuntojen määrät ovat Jyväskylässä pysyneet viime viikkoina maltillisina, ei lisärajoituksille ole perusteita. Näin ollen yläkoulut jatkavat hiihtoloman jälkeen lähiopetuksessa eikä ryhmäharrastustoimintaa rajoiteta.

– Jyväskylässä yläkoulut ovat aiemmin olleet etäopetuksessa yhden viikon tilanteessa, jossa oli vahva näyttö siitä, että tartunnat levisivät kouluissa kuormittaen jäljitystyötä. Nyt vastaavaa tilannetta ei tartuntatilastojen mukaan ole, kertoo ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Jos tartunnat lähtevät nousuun Jyväskylässä, otetaan laajemmat rajoitukset nopeasti käyttöön.

5.3.2021 klo 11.45 THL: Jyväskylässä neljä koronatartuntaa, Pihtipudas nousi koronalistalle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on perjantaina raportoinut neljä koronatartuntaa Jyväskylästä. Perjantaina myös Pihtipudas tuli THL:n julkisen koronatilastoinnin piiriin, kun viiden koronatartunnan raja tuli kunnassa täyteen.

Jyväskylän ja Pihtiputaan lisäksi uusia koronatartuntoja raportoitiin Keski-Suomessa Laukaassa kaksi, Äänekoskella kaksi ja Muuramessa yksi.

Perjantain myötä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri nousi vuoden kestäneen epidemian aikana todetuissa tartunnoissa uudelle tuhatluvulle, kun sairaanhoitopiirissä on nyt varmistettu 2005 koronatartuntaa.

5.3.2021 klo 11.04 Gradian ammattioppilaitokset ja lukiot siirtyvät etäopetukseen Jyväskylässä ja Jämsässä ensi maanantaina

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian oppilaitokset (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun)(Gradia.fi) siirtyvät pääsääntoisesti etäopetukseen 8.3. ensi maanantaina.

Gradiassa kolmen viikon etäopetusmääräys koskee Jyväskylän ja Jämsän ammatillista opetusta, valmentavia koulutuksia ja aikuisten perusopetusta sekä Jyväskylässä lukioiden opetusta.

Lähiopetuksena Gradiassa järjestetään valmistumiseen ja opintojen etenemiseen liittyvät kokeet, ajo-opetus sekä poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen edellyttämät tukitoimet, kuten koronapajat.

Ylioppilaskirjoitukset järjestetään Gradian lukioissa 16.3.–7.4. Kirjoitusten turvallisuuteen on kiinnitetty erityishuomiota.

5.3.2021 klo 10.15 Koronanyrkki: Keski-Suomi tällä hetkellä epidemian perustasolla, ravintoloiden sulkeminen ei tarpeen

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki linjasi perjantaina aamupäivällä alueen olevan koronaepidemiassa kolmiportaisessa jaottelussa rauhallisimmalla eli perustasolla.

– Jyväskylä täyttää osittain kiihtymisvaiheen tunnusmerkit, mutta sairaanhoitopiiri kokonaisuutena on perustasolla, sanoo koronanyrkin puheenjohtaja Juha Kinnunen.

Eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä hallituksen esitys, jonka mukaan huonommassa tartuntatautitilanteessa eli kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla ravintolat suljetaan kolmeksi viikoksi ja niille sallitaan vain ulosmyynti.

Jos epidemiatilanne Keski-Suomessa ei siis nykyisestä muutu, koronanyrkin linjaus merkitsee todennäköisesti sitä, että ravintolat saavat pitää ovensa auki.

Lopullinen päätös ravintoloiden sulkulistalla olevista alueista tehdään sosiaali- ja terveysministeriön virkamiesarvion mukaan kuitenkin todennäköisesti vasta siinä vaiheessa, kun laki on käsitelty eduskunnassa, joten tilanne voi vielä muuttua.

4.3.2021 klo 16.52 STM:n koronatoimista vastaava johtaja: Koronan leviämiseen on reagoitava ennakoivasti – Keski-Suomessa epävarmuus ravintoloiden sulkemisesta jatkuu

Koronaviruksen leviämiseen on reagoitava nyt nopeasti ja ennakoivasti myös niillä alueilla, joilla tilanne on tällä hetkellä hyvä.

Näin totesi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) koronatoimista vastaava johtaja Pasi Pohjola ministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotustilaisuudessa torstaina aamuna.

Ennakoivilla ja nopeilla toimilla voidaan Pohjolan mukaan välttää nopea tartuntojen kasvu.

Keski-Suomessa koronatilanne on pysynyt viime viikot rauhallisena ja tartuntojen määrä on ollut laskussa.

Ensi viikolla alkavaksi kaavailtu ravintoloiden sulkeminen koskisi kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueita. Vain perustasolla olevilla alueilla ravintolat voisivat olla auki.

Asetusluonnos ravintoloiden sulkemisesta pätee vain ennalta päätettyihin maakuntiin, tosin STM:n mukaan sitä voi päivittää.

Asetusluonnoksen mukaan ravintolat on myös Keski-Suomessa suljettava.

STM:n Pasi Pohjola sanoo, että asetusluonnoksessa oleva lista maakunnista ei ole lopullinen. Pohjola arvioi, että alueet määritellään siinä vaiheessa kun laki on saatu eduskunnassa käsiteltyä. Lopullinen listaus maakunnista, joita ravintoloiden sulkeminen koskee, tulee perustumaan THL:n näkemykseen alueiden koronatilanteesta.

4.3.2021 kello 12.25 THL: Keski-Suomessa on todettu 8 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on vahvistettu torstaina 4. maaliskuuta kahdeksan uutta koronatartuntaa. Uusista tartunnoista viisi on Jyväskylässä, kaksi Laukaassa ja yksi Muuramessa.

Koko maassa uusia tartuntoja kirjattiin torstaina 758. Viimeisen viikon aikana Suomessa on rekisteröity eniten koronatartuntoja viikkotasolla koko tähänastisen epidemian aikana.

Keski-Suomen testein vahvistetut tartunnat lähestyvät 2000 tartunnan rajaa. Tähän mennessä tartuntoja on todettu 1 995.

Keski-Suomen koronatilanne on ollut viime viikot varsin rauhallinen. Eniten tartuntoja on todettu Jyväskylässä.

Jyväskylän kaupungin ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo, että tartuntoja on ollut kaikenikäisillä, mutta tapaukset painottuvat aikuisiin. Tauti on levinnyt pääosin perheissä ja karanteenien sisällä. Vain yksittäisillä yläkoululaisilla on todettu Jyväskylässä koronatartuntoja viime viikkojen mittaan. Jyväskylän kaupunki päättää yläkoulujen mahdollisesta siirrosta etäopetukseen huomenna perjantaina.

3.3.2021 kello 15.19 Ravintola-alalla epäselvyyttä siitä, kenen pitää sulkea ja kenen ei – yrittäjä: "Kärryillä pysyminen on ollut vaikeaa ja tiedotus epäselvää"

Keski-Suomessa on ilmennyt epätietoisuutta siitä, aiotaanko ravintolat sulkea vain osassa maakuntaa.

Hämmennyksen taustalla on muun muassa alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän eli Koronanyrkin linjaus siitä, että Jyväskylää lukuun ottamatta alueen kunnat ovat koronaepidemian perustasolla.

Keski-Suomen Koronanyrkkihän katsoi maanantaina, että vain Jyväskylä on kiihtymisvaiheessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö taas toteaa tiistaisessa ohjauskirjeessään sairaanhoitopiirille, että koko Keski-Suomi kuuluu edelleen koronan kiihtymisvaiheen alueisiin. Määrittely perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen lausuntoon.

– Tähän ohjauskirjeeseen saakka on korostettu, että alueen oman arvion mukaan voidaan harkintaa tehdä. Nyt paine katsoa koko maakuntaa yhtenä kokonaisuutena on kasvanut. Epidemiatilanne ei ole tällä viikolla Keski-Suomessa muuttunut, mutta ohjausmalli on muuttunut, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Hallituksen eduskunnalle antama esitys ravintoloiden sulkemista lähtee siitä, että ravintolasulut toteutetaan leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla koko sairaanhoitopiiriä koskien, ei kuntakohtaisesti. Vain perustason alueilla ravintolat voisivat olla auki.

Kuppiloiden ovet ovat näillä näkymin menossa kiinni koko Keski-Suomessa.

Koronarajoitusten käänteet ja erityisesti niistä tiedottaminen saavat kritiikkiä ravintola-alan yrittäjiltä.

Seija Heikkilä on Muuramessa 9-tien varressa toimivan lounas- ja kahvilaravintola Anoppilan toinen yrittäjä.

Heikkilä kertoo yrittäneensä pysyä kaavailtujen ravintolarajoitusten perässä lähinnä matkailu- ja ravintola-alan järjestön MaRan tiedotusta seuraamalla ja uutisotsikoita mediasta lukemalla.

– Kärryillä pysyminen on ollut vaikeaa ja tiedottaminen epäselvää. Tämä aika kaikkiaan on jo koronan takia sellainen, että on pienellä porukalla paahdettu menemään, eikä ehdittäisi hirveästi mediakanavissa roikkua. Selkeä tiedotus olisi tarpeen, sanoo Heikkilä.

– Juttelin esimerkiksi eilen yhden leipomoalan yrittäjän kanssa ja hän oli sitä mieltä, että eihän ravintolat kiinni mene! Me olemme kyllä siinä käsityksessä, että kiinni menemme, eikä asiakaspaikkoja sisällä voi olla, mutta mukaan voimme myydä.

Ravintoloiden sulkeminen koko Keski-Suomen alueella saa yrittäjältä ymmärrystä, vaikka tautitilanne on monessa yksittäisessä keskisuomalaiskunnassa hyvin rauhallinen.

– Ollaan vähän kielto-maa. Ihminen ei tahdo uskoa ennen kuin kielletään. En koe, että alueittain ravintoloiden sulku olisi epäreilua, sillä tiedostan, että ihmiset ei välttämättä toimi ilman rajoituksia. Pelkona on, että lähdetään sinne, missä ravintolat on auki, pohtii Heikkilä.

3.3.2021 kello 11.46 THL: Keski-Suomessa on vahvistettu 8 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on kirjattu keskiviikkona 3. maaliskuuta 8 uutta koronatartuntaa Jyväskylässä.

Keskiviikkona ei raportoitu uusia tartuntoja muualta maakunnasta.

Kaikkiaan testein vahvistettuja tartuntoja on Keski-Suomessa todettu tähän mennessä 1 987.

3.3.2021 kello 6.45 Jyväskylän Kuokkalan yhtenäiskoulusta oppilaita on määrätty karanteeniin koronavirukselle mahdollisen altistumisen takia

Jyväskylän Kuokkalan yhtenäiskoulusta on asetettu 49 oppilasta karanteeniin mahdollisen koronavirukselle altistumisen takia.

Mahdollinen altistuminen on tapahtunut viime viikon maanantain ja perjantain välisenä aikana. Karanteenit kestävät ensi viikon perjantaihin 12.3. saakka.

Terveydenhuolto on tavoitellut karanteeniin määrättävien oppilaiden huoltajia, mutta ihan kaikkia ei ole saatu vielä kiinni, kertoo Jyväskylän kaupunki tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) (Jyväskylän kaupunki).

Jos jäljityshoitajat eivät ole saaneet huoltajaa kiinni, on huoltaja saanut tekstiviestin. Viestin saaneita huoltajia pyydetään soittamaan takaisin kyseiseen numeroon ohjeiden saamiseksi.Jyväskylän Kuokkalan yhtenäiskoulusta on asetettu 49 oppilasta karanteeniin mahdollisen koronavirukselle altistumisen takia.

2.3.2021 klo 16.25 Koronarokotusaikoja on jouduttu lykkäämään myös seututerveyskeskuksessa – ajanvarauspuhelin toimii taas

Keski-Suomen seututerveyskeskuksen koronarokotuksen puhelinajanvaraus(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (seututk.fi) on jälleen avattu. Puheluja otetaan vastaan maanantaista torstaihin klo 8–11.

Ajanvarauspuhelin on ollut ajoittain todella ruuhkautunut ja palvelu jouduttiin sulkemaan joksikin aikaa kokonaan, koska uusia rokotusaikoja ei ollut tarjolla.

Seututerveyskeskus tuottaa terveyspalveluja Laukaassa, Joutsassa, Luhangassa, Toivakassa, Keuruulla, Multialla, Petäjävedellä ja Konnevedellä.

Seututerveyskeskuksen mukaan helpoin tapa saada yhteys rokotusajanvaraukseen on jättää puhelinajanvaraukseen takaisinsoittopyyntö. Kaikkiin soittopyyntöihin vastataan, mutta joskus jopa päivien viiveellä puhelujen suuren määrän takia.

Rokotetoimitukset eivät aina saavu sovitusti ja sen vuoksi seututerveyskeskuksen alueellakin annettuja rokotusaikoja on jouduttu ja joudutaan siirtämään.

Rokotukset ja ajanvaraus ovat käynnissä yli 80-vuotiaille sekä 65–69-vuotiaille vakavia perussairauksia sairastaville.

Rokotettavien ryhmää voidaan laajentaa vasta sitten, kun seuraavien rokote-erien toimitukset varmistuvat.

Seututerveyskeskuksessa koronarokotukset etenevät ja ajanvaraus avautuu väestöryhmittäin sitä mukaa, kun rokotteita saadaan.

2.3.2021 klo 11.50 THL raportoi tiistaina maltilliset koronaluvut Keski-Suomesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos raportoi tiistaina yksitoista uutta koronatartuntaa Jyväskylässä ja yhden Laukaassa. Koko maassa uusia tartuntoja todettiin 581, joista 344 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Jyväskylä avasi tiistaina uuden puhelinpalvelun koronarokotuksia varten. Puhelin on tarkoitettu niille, jotka ovat saaneet tiedon oikeudestaan koronarokotukseen ja ylipäätään kaikille, joilla on koronarokotuksista kysyttävää.

Puhelinpalvelun numero on 014 266 1472.

Rokotuspuhelin palvelee oman terveysaseman numeron rinnalla näillä näkymin koko rokotusurakan ajan.

2.3.2021 klo 8.02 Koronarokotusten ajanvaraus ruuhkautui Jyväskylässä, jonossa pahimmillaan 1700 soittopyyntöä – ylilääkäri: "Emme saaneet rokotteita"

Jyvässeudulla terveysasemien ajanvarausnumeroiden koronarokotusneuvonta ruuhkautui pahoin viime torstaina. Puhelinlinja jouduttiin tilapäisesti sulkemaan ruuhkan purkua varten. Puhelusuman takia osalle numeroihin soittaneista linja pysyi mykkänä.

Kun torstaina iltapäivällä koronarokotusneuvonnan linja jouduttiin sulkemaan, rokotusaikaa tai yhteydenottoa odotti noin 1700 asiakasta.

– Suurin syy oli se, että emme saaneet rokotteita ennusteiden mukaan. Emme voineet antaa aikoja, koska emme tienneet onko meillä mitään pistettävää, sanoo Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluiden ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Maanantaina iltapäivällä puhelinjono saatiin puretuksi ja asiakkaille soitettua takaisin.

Uusien aikojen soittelu jatkuu sitä mukaa kun rokotteita saadaan lisää.

– Rokotteita tulee, mutta meidän pitää joka päivä varmistaa annosmäärä, jotta yllätyksiltä vältytään. Saamme kyllä tiedot etukäteen, mutta niihin on tullut muutoksia, Tuukkanen sanoo.

Koronarokotusasioille otetaan käyttöön uusi puhelinnumero, joka on terveysasemien ajanvarausnumeroja suorempi reitti rokotuksia hoitavalle henkilökunnalle.

Numero on tarkoitettu niille, jotka ovat saaneet ilmoituksen koronarokotusoikeudestaan, sekä niille, joilla on rokotuksista kysyttävää.

Myös terveysasemien ajanvarauksen vanha numero on palannut toimintaan tänään.

– Toivottavasti tilanne on nyt parempi kuin viime viikolla. Puhelinnumero jää kyllä muistiin, jos ei numeroon ehditä vastata, ja voimme sitten soittaa takaisin, Tuukkanen sanoo.

Tällä viikolla rokotusvuorossa on 80+-ikäryhmä.

– Suunnittelu on hankalaa, kun tiedot muuttuvat. Se on melkoinen palapeli, mutta olosuhteisiin nähden olemme selvinneet hyvin, sanoo Jyväskylän tereveyspalvelujen koronarokotusten projektipäällikkö Seija Torkkell.

Alle 70-vuotiaille Jyväskylä suosittelee ajanvarausta verkossa. Se on tällä tietoa toiminut hyvin.

Jyvässeutu ei ole ollut ajanvarausongelmiensa kanssa yksin. Koronarokotteiden ajanvaraukset ovat ruuhkautunueet monin paikoin myös muualla Suomessa.

– Lappiin on saatu väestömäärään nähden enemmän rokotteita, siellä ei aivan tällaisia ongelmia ole ollut, mutta muuten enemmän tai vähemmän kyllä, sanoo Tuukkanen.

2.3.2021 klo 5.58 Huhtasuon koulun karanteenit laajenivat

Jyväskylän Huhtasuon koulussa asetetut karanteenit ovat laajentuneet moninkertaisiksi siitä, miltä vielä viikonloppuna näytti.

Maanantai-iltana karanteeniin oli asetettu jo 82 koulun oppilasta ja työntekijää, jotka ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. Karanteeneista 28 määrättiin lauantaina ja 54 maanantaina.

Maanantai-iltaan mennessä kaikkia karanteeniin asetettavia ei kaupungin mukaan ollut saatu kiinni, vaan heille oli lähetetty yhteydenottopyyntö tekstiviestitse.

Karanteenissa olevien oppilaiden opetus järjestetään etäyhteyksin. Karanteeni kestää kaksi viikkoa mahdollisesta viimeisestä altistumisajankohdasta.

1.3.2021 klo 16.21 Osuuskauppa Keskimaa tarjoaa ravintolaväelleen työtä kaupoista – nämä ravintolat Keskimaa sulkee kolmeksi viikoksi

Ravintolasulku 8. maaliskuuta alkaen koskee suurta osaa Suomesta. Koronaepidemian perustason alueilla ravintolat pysyvät auki.

Keski-Suomessa odotetaan vielä tarkennuksia siitä, menevätkö ravintolat koko maakunnassa kiinni.

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki linjasi maanantaina, että Jyväskylä on epidemian kiihtymisvaiheessa, mutta muut maakunnat kunnat perustasolla.

Ravintoloiden aukiolojen ja palveluiden muutokset koronaepidemian vuoksi voivat koskea Osuuskauppa Keskimaalla noin 130:n ravintola-alan ammattilaisen työtä ja Keskimaan ravintoloita ja liikennemyymälöitä 8.3.–28.3.2021 välisenä aikana.

Keskimaan mukaan kaikille muutosten koskettamille ravintolatyöntekijöille on tarjottu mahdollisuutta siirtyä väliaikaisesti Keskimaan kaupan alan toimipaikkoihin töihin. Keskimaa ei aio lomauttaa ketään ravintolasulun takia.

Osa Keskimaan ravintoloista siirtyy take away -myyntiin ja osa ravintoloista suljetaan kokonaan.

Jyväskylässä Revolution, Green Egg, Hesburger Sokos, Hesburger Seppälä, Trattoria ja Jalo siirtyvät take away -ruoan myyntiin ja niiden asiakastilat suljetaan.

Amarillo, VENN, Rosso Kirkkopuisto, Presso Seppälä, Pizza Buffa Seppälä, Frans & Sandra ja Franseska suljetaan kolmen viikon ajaksi kokonaan.

Yökerhot Bra ja Freetime ovat olleet suljettuina jo lähes vuoden.

Sokos Hotel Paviljonki ja Sokos Hotel Alexandra pysyvät auki, mutta aamiaistarjoilu hoidetaan majoittuville asiakkaille valmiiksi pakattujen take away -aamiaiskassien avulla.

Keskimaan ABC-liikennemyymälöiden ABC-ravintolat Keljossa, Palokassa, Vaajakoskella, Keuruulla, Joutsassa, Viitasaarella ja Hirvaskankaalla varautuvat take away -ruoan myyntiin.

ABC-asemilla olevat päivittäistavaramyymälät pysyvät auki.

1.3.2021 klo 14.47 Laukaassa kirkonkylän koulussa mahdollisia korona-altistumisia – noin 40 henkilöä karanteeniin

Laukaassa varmistui eilen sunnuntaina, että kahdesta Laukaan kirkonkylän koulun opetusryhmästä 18 oppilasta on mahdollisesti altistunut koronavirukselle.

Viime perjantaina koulussa varmistui 10 oppilaan mahdollinen altistuminen. Altistusten vuoksi yhteensä noin 40 henkilöä on asetettu karanteeniin.

Laukaan kunta kertoo altistumisista ja karanteeneista tiedotteessaan.

Altistuneiden oppilaiden perheenjäsenet voivat jatkaa koulunkäyntiä tai mennä töihin, mikäli ovat terveitä.

Laukaa järjestää karanteeniin määrätyille oppilaille etäopetusta, jos karanteeni yltävät talviloman jälkeiseen aikaan.

1.3.2021 klo 13.36 Koronanyrkki: Koulujen lähiopetus voi jatkua – Keski-Suomi on Jyväskylää lukuun ottamatta koronaepidemian perustasolla

Keski-Suomen alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli niin sanottu Koronanyrkki linjasi maanantaina, että Jyväskylä on edelleen koronepidemian kiihtymisvaiheessa, mutta muut sairaanhoitopiirin kunnat perustasolla, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen.

Koronanyrkki ei lievennä voimassa olevia koronasuosituksiaan, muttei myöskään kiristä niitä.

– Kaikki suositukset koskien maskeja ja muita pysyvät voimassa, mutta muutos, joka on ollut vahvasti valtioneuvoston suunnasta ohjattu eli yläkoulujen etäopetus, niin sille emme nähneet perusteita, sanoo Kinnunen.

Hallituksen viime viikolla julkistaman linjauksen mukaan Suomessa alkaa ensi viikolla kolme viikkoa kestävä sulkutila. Sulun aikana kaikki koronan leviämisvaiheen alueet siirtyvät etäopetukseen peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset saattavat jäädä tauolle. Etäopetusta on suositeltu myös epidemian kiihtymisvaiheessa oleville alueille.

Koronanyrkki suosittelee, että Keski-Suomessa yläkouluja ei siirretä etäopetukseen hiihtolomien jälkeen.

– Meillä on niin rauhallinen tilanne epidemian osalta. Seuraamme asiaa päivittäin ja jos syntyy tartuntaryppäitä tai ilmenee koronaviruksen herkemmin tarttuvia muunnoksia, niin olemme valmiita arvioimaan tilannetta muutaman päivän sisällä uudellen, kertoo Kinnunen.

1.3.2021 klo 11.58 Miltä tuntuu sulkea kunta, kun koronatartuntoja ei ole? Kunnanjohtaja: "Olisin toivonut enemmän alueellista arviointia"

Ensi viikolla alkaviin sulkutoimiin valmistaudutaan nyt monessa sellaisessakin kunnassa, jossa koronatartunnat ovat nollassa tai niitä on koko vuoden kestäneen epidemian aikana ollut kahden käden sormilla laskettava määrä.

Keski-Suomessa 1500 asukkaan Multialla hallituksen vahvasti suosittelemat sulkutoimet pannaan kunnanjohtajan mukaan todennäköisesti toimeen täysimääräisinä, vaikka tartuntoja ei Multialla ole ollut lainkaan tai niitä on ollut vähemmän kuin viisi, eivätkä ne siksi näy julkisissa tilastoissa.

– Kyllä se ikävältä tuntuu toteuttaa näitä raskaita rajoitustoimenpiteitä, kun me olemme taudilta välttyneet. Toisaalta ymmärrän, että toimiin kannattaa ryhtyä, jotta tilanne säilyisi näin hyvänä, sanoo kunnanjohtaja Noora Pajari.

Pajari korostaa, että vaikka kuntalaisten puolesta harmittaakin, tautitilanteen kannalta toimenpiteet ovat perusteltuja. Multialaisetkaan eivät vietä elämää pussinperällä vaan tekevät työmatkoja esimerkiksi 60 kilometrin päähän Jyväskylään.

Jossain määrin yksioikoisilta hallituksen linjaukset silti tuntuvat.

– Olisin toivonut enemmän alueellista arviointia. Keski-Suomi on erilaisessa tilanteessa kuin Uusimaa, ja Keski-Suomen sisälläkin kunnat ovat keskenään hyvin erilaisessa tilanteessa, Pajari sanoo.

Tuntuuko kunnanjohtajasta, että multialaiset pannaan nyt epidemiakurimuksessa kamppailevien helsinkiläisten sijaiskärsijöiksi?

– Alueellisesti me emme toki ole samassa tilanteessa kuin Uusimaa. Mutta jos koko valtakunta jaksaa kolme viikkoa tsempata, niin ehkä tilanne on sitten kaikilla hyvä, Pajari toteaa.

1.3.2021 klo 11.48 Jämsässä yläkoulun ja lukion lähiopetus jatkuu hiihtolomien jälkeenkin

Jämsässä lähiopetus jatkuu perusopetuksessa ja lukiokoulutuksessa näillä näkymin hiihtolomien jälkeenkin.

Jämsän valmiusjohtoryhmä käsitteli ja linjasi asiaa kokouksessaan maanantaina aamulla.

Jämsän kaupunki kertoo noudattavansa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin 26. helmikuuta tekemiä koronasuosituksia.

Kaupungin mukaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin eli etäopetukseen siirtyminen edellyttää toimivaltaisen viranomaisen päätöstä koulutilojen sulkemisesta.

Päätöksen tulee perustua terveysviranomaisten tekemään arvioon ja oltava välttämätöntä.

Aluehallintovirasto ei toistaiseksi ole tätä päätöstä tehnyt epidemiologisten perusteiden puuttuessa alueella.

1.3.2021 klo 12.00 THL: Jyväskylässä maanantaina neljä tartuntaa, Laukaassa yksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on maanantaina raportoinut neljä uutta koronatartuntaa Jyväskylästä ja yhden Laukaasta. Koko maassa tartuntoja raportoitiin 392.

1.3.2021 klo 5.45 Viikonloppuna Jyväskylässä isot tartuntaluvut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi viikonlopun aikana kaikkiaan 29 uutta koronatartuntaa Jyväskylästä, neljä Laukaasta, yhden Äänekoskelta, yhden Keuruulta ja yhden Saarijärveltä.

Sunnuntaina Jyväskylästä raportoitiin 19 uutta tartuntaa, mikä on THL:n tilastoissa korkein yhden vuorokauden lukema Jyväskylässä yli kahteen viikkoon.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki kokoontuu maanantaina antamaan alueen kunnille koronatoimia koskevia suosituksia.

Maananantaina valtioneuvosto aikoo(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) myös todeta Suomen olevan poikkeusoloissa koronpandemian vuoksi.

27.2.2021 klo 13.20 Jyväskylän kasvisravintola Katriinassa altistumisen riski

Jyväskylän keskustassa sijaitsevassa Katriinan kasvisravintolassa asioi keskiviikkona 24.2. kello 13–14 koronapositiivinen asiakas, ja muut asiakkaat ovat voineet altistua tartunnalle.

Jyväskylän kaupunki pyytää ravintolassa asioineita seuraamaan vointiaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronatestiin.

27.2.2021 klo 12.37 THL: Keski-Suomessa todettu 13 uutta koronavirustartuntaa

Keski-Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan todettu lauantaina 13 uutta koronavirustartuntaa. Tartunnoista kymmenen on todettu Jyväskylässä, kaksi Laukaassa ja yksi Keuruulla.

Tähän mennessä Keski-Suomessa on todettu yhteensä 1939 koronavirustartuntaa.

Keski-Suomi on yhä koronaviruksen kiihtymisvaiheessa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin koronanyrkki kokoontuu maanantaina linjaamaan alueen uusista rajoituksista.

26.2.2021 klo 17.15 Aluehallintovirasto: Kokoontumisrajoitukset jatkuvat maaliskuun loppuun saakka Keski-Suomessa

Yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet sekä yleiset kokoukset kielletään maaliskuun loppuun saakka Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) päätös jatkaa jo voimassaollutta linjausta. Päätöksessä on AVIn mukaan huomioitu alueellinen epidemiatilanne sekä maan hallituksen eilinen ilmoitus Suomessa 8.3. alkaen toteutettavasta sulkutilasta.

Aluehallintovirasto suosittelee tiedotteessaan painokkaasti välttämään kaikkia fyysisiä kokoontumisia, joita ei ole pakko järjestää.

26.2.2021 klo 12.38 Jyväskylässä valmistaudutaan yläkoulujen etäopetukseen

Jyväskylässä valmistaudutaan siirtämään kaikki yläkoulut kolmeksi viikoksi etäopetukseen talvilomaviikon jälkeen.

Kouluilla etäopetuksen valmistelu alkoi rehtorien johdolla jo torstaina, ja ennen talvilomalle siirtymistä oppilaille jaetaan etäopetuksessa tarvittavaa välineistöä.

Jyväskylän kaupungin sivistyspalveluiden toimialajohtaja Eino Leisimon mukaan Jyväskylässä on hyvät valmiudet siirtyä etäopetukseen, sillä yläkoululaiset olivat etäopetuksessa jo viikon ajan helmikuun alussa.

Kouluilta tullaan viestimään Wilman kautta koteihin ja kertomaan opetusjärjestelyistä mahdollisen etäopetuksen aikana. Esimerkiksi oppilaiden ruokailujärjestelyistä tullaan tiedottamaan etäopetukseen siirryttäessä.

26.2.2021 kello 12.00 Jyväskylässä kahdeksan tartuntaa, Äänekoskella yksi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on perjantaina raportoinut Keski-Suomessa kahdeksan uutta koronatartuntaa Jyväskylässä ja yhden Äänekoskella. Taudin ilmaantuvuus maakunnassa jatkaa yhä laskuaan ja on nyt painunut selvästi alle 50:een.

Samaan aikaan koko maassa tartuntoja raportoitiin 720, mikä on suurin päiväkohtainen tartuntamäärä koko vuosi sitten alkaneen epidemian aikana. Tartunnoista 460 oli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä.

25.2.2021 kello 16.51 Jyväskylässä yläkoulut ehkä hiihtoloman jälkeen etäopetukseen, uimahallit ja kaupunginteatteri pysyvät maaliskuun kiinni

Jyväskylän kaupunki valmistautuu siirtämään yläkoulut(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi) etäopetukseen hiihtolomaviikon jälkeen.

Etäopetukseen siirrytään, jos hallitus toteaa ensi viikolla koko maahan poikkeusolot ja määrää yläkoulut etäopetukseen kolme viikkoa kestävän sulun ajaksi.

Kaupunki varautuu myös siihen, että yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastustoiminta voidaan keskeyttää ensi viikon jälkeen.

Uimahallit, Jyväskylä Sinfonia ja kaupunginteatteri pysyvät maaliskuun kiinni. Kaupunki kiristää myös yksityistilaisuuksia koskevaa suositusta nykyisestä kymmenestä osallistujasta kuuteen henkilöön.

Kirjastot ja Jyväskylän kaupungin museot voivat toimia rajoitetuin palveluin.

Jyväskylässä on todettu tällä viikolla kymmenkunta uutta koronavirustartuntaa. Tilanne on tartuntataudeista vastaavan lääkärin Ilkka Käsmän mukaan Jyväskylässä tällä hetkellä todella rauhallinen.

– Valtiovallan taholta on nyt kovat paineet on asetettu. Rajoitukset on Jyväskylän kannalta hankalia, koska tautia on saatu täällä hallintaan. Ymmärrän, että erityisesti Uudellamaalla ja joillain muillakin alueilla on vaikea tilanne. Sekin on tosiasia, että muuntovirus tännekin jossain vaiheessa valuu, sanoo Käsmä.

Jyväsäkylän kaupunki ehti jo kuluvan viikon maanantaina päättää, että kohentuneen koronatilanteen ansiosta rajoituksia voitaisiin jo hieman höllätä. Nyt päätöksiä on tarkasteltu valtakunnallisten linjausten valossa.

Käsmän mukaan Jyväskylän kaupunki haluaa rajoituksissaan välttää nyt soutamista ja huopaamista.

25.2.2021 kello 15.45 Koronarokotusten puhelinlinja suljettiin ruuhkautumisen vuoksi tilapäisesti Jyväskylässä

Ikäihmisille eilen keskiviikkona avattu puhelinajanvaraus koronarokotuksiin on ruuhkautunut pahoin. Terveysasemien ajanvarausnumeroissa toiminut palvelu on jouduttu tilapäisesti sulkemaan, kertoo Jyväskylän kaupunki tiedotteessa.

Soitettaessa omalle terveysasemalle linjalla 4 on automaattiviesti, joka kertoo, että koronarokotuksia koskeva palvelunumero on ruuhkautunut ja toistaiseksi pois käytöstä.

Ajanvaraus puhelmitse avautuu uudelleen tiistaina 2.3. kello 10.

Puhelinjonossa takaisinsoittoa odotti torstai-iltapäivällä noin 1000 ikäihmistä.

Tilanne koskee 80-vuotiaita ja sitä vanhempia, joille ei ole vielä tarjottu rokotusaikaa. Vanhuksia neuvottiin helmikuun alussa terveyspalveluista lähetetyssä kortissa soittamaan terveysasemalleen 24.2. alkaen, mikäli soittoa ei ole tullut.

Kaupunki pyytää odottamaan vielä ensi viikkoon niitä 80 vuotta täyttäneitä, jotka eivät vielä ole olleet yhteydessä terveysasemalle koronarokotusasioissa.

25.2.2021 kello 14.38 Hallitus linjasi korona-alueille sulun – "Vähän pelottaa, että loppuuko tämä ikinä", sanoo jyväskyläläinen Kirsi Myyryläinen

Hallituksen linjauksen mukaan koronaepidemia kiihtymis- ja leviämisalueilla otetaan 8.3. kolmeksi viikoksi käyttöön uusia rajoituksia.

Alueet siirtyvät etäopetukseen peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset saattavat jäädä tauolle.

Hallitus vie myös eduskuntaan ehdotuksen ravintoloiden sulkemisesta korona-alueilla.

– Hommat ovat jo viime vuoden jäljiltä veitsen terällä muutenkin, joten lisärajoitukset ovat katastrofi. Ymmärrämme toki terveysnäkemykset, mutta tässä on monelta kurimuksen kourissa olevalta yrittäjältä menossa terveys itseltään, sanoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut Maran Keski-Suomen paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Ari Pärnänen.

Moni satunnainen vastaantulija Jyväskylässä sanoo, että ravintoloiden sulkemiset eivät juuri omaan arkeen vaikuttaisi.

– Kun osaa kotona tehdä hyvää ruokaa, niin pärjää ihan hyvin, sanoo Ari Vesterinen.

– Ravintoloilla saa olla tiukemmat rajoitukset. Maski naamalla on hankala juoda kaljaa, ja porukalla iltaa viettäessä etäisyydet unohtuvat äkkiä, sanoo Niina Tarvainen.

– Ravintolat ja baarit ovat juuri ne, joihin tiukempia rajoituksia pitää tullakin, sanoo Jonna Jormalainen.

Ravintolayrittäjien pärjäämisen puolesta ollaan kuitenkin huolissaan.

– Sulkemiset ovat kaksiteräinen miekka, ne riipaisevat alan yrittäjiä. Valtion pitäisi tulla vastaan, ja kompensoida ansionmenetyksiä, sanoo Kirsi Myyryläinen.

– Koronan leviäminen täytyy estää, mutta ravintolat ovat jo muutenkin olleet ongelmissa rajoitusten vuoksi. Täytyy pitää huoli, ettei yrityksiä mene nurin, sanoo Henri Kinnunen.

Valtio hyvitti ravintola-alaa viime vuonnakin.

– Mutta eihän yritysten ole tarkoitus valtion rahalla elää, huomauttaa MaRan Pärnänen.

25.2.2021 kello 12.00 THL: Keski-Suomessa 9 uutta koronavirustartuntaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Keski-Suomessa on vahvistettu 25. helmikuuta 9 uutta koronavirustartuntaa. Uusista tartunnoista 8 on Jyväskylässä ja 1 Laukaassa.

25.2.2021 kello 11.06 Keski-Suomi koronan kiihtymisvaiheessa – näin hallituksen rajoitukset vaikuttavat

Hallituksen tänään julkistaman linjauksen mukaan Suomessa alkaa 8.3. kolme viikkoa kestävä sulkutila.

Sulun aikana kaikki koronan leviämis- ja kiihtymivaiheen alueet siirtyvät etäopetukseen peruskoulun yläluokilla ja toisen asteen koulutuksessa. Lisäksi yli 12-vuotiaiden ryhmäharrastukset saattavat jäädä tauolle.

Hallitus myös suosittelee Keski-Suomeen kuuden henkilön kokoontumisrajoitusta.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alkuviikosta päättämän linjauksen(siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) (KSSHP) mukaan sairaanhoitopiirin alue on tällä hetkellä koronan kiihtymisvaiheessa.

Koronan ilmaantuvuus on kuitenkin viime aikoina laskenut merkittävästi Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella.

Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemisesta leviämis- ja kiihtymisalueilla. Sulkuajan jälkeen ravintolat voisivat jatkaa toimintaansa rajoitetusti.

Hallituksen mukaan sulkemisesta koituvia kustannuksia korvataan yrittäjille.

25.2.2021 kello 6.55 Opiskelijat toivovat Jyväskylän yliopiston sulun keventämistä, jos koronatilanne ei nykyisestä pahene

Jyväskylän yliopiston opiskelijat toivovat yliopiston toimintaa koskevien koronarajoitusten höllentämistä, jos koronatilanne ei Jyväskylässä nykyisestä pahene.

Tällä hetkellä kontaktiopetusta järjestetään pienryhmissä sellaisissa opinnoissa, joissa lähiopetus katsotaan välttämättömäksi. Kaikkea kampuksella oleskelua on rajoitettu raskaalla kädellä ja esimerkiksi itseopiskelutilat on suljettu. Yliopisto linjaa tänään loppukevään rajoituksista.

Hallitus aikoo Ylen tietojen mukaan julistaa Suomen poikkeustilaan koronatilanteen vuoksi.

Lue tästä aiemmat Keski-Suomen koronatiedot

Lue seuraavaksi